2025-03-03 0 views
又到左 婆婆的生日飯,去了我們的飯堂。一向馬會比人感覺很像收費很貴。但其實比五星酒店更貼地。而服務亦都很好,食物的質素亦保持水平。今次我們 「廣東經典名饌:九大簋」先來一個 瑤柱鱸魚膠燉海螺海螺。湯最重要是還很熱。燉得很鮮味。 話明是九大簋,當然有九樣菜式。重點推介是一口錦鹵雲吞。已經很久沒有吃到如此出色的他們的醬汁是特別調製。細細粒,一口一粒。蟲草花五彀福袋,內裡充滿驚喜。婆婆很滿意今晚的菜式。一家都很開心。
又到左 婆婆的生日飯,去了我們的飯堂。

今次我們 「廣東經典名饌:九大簋」

蟲草花五彀福袋,內裡充滿驚喜。

婆婆很滿意今晚的菜式。一家都很開心。

九大簋

九大簋
2025-01-23 138 views
今晚來到火炭馬會凱旋廳晚宴,感覺這裹環境清靜,食物質素又有保證,怪不得不乏捧場客。~鴻運乳豬全體乳豬燒得脆口不肥膩,好吃!~百花松葉蟹柑大大隻蟹柑,味道不錯。蝦膠彈牙爽口,蟹肉鮮美。~茉莉花清雞湯燉竹笙湯清香鮮甜,竹笙爽口。~清蒸大東星斑大大條星斑,肉還是嫩,鮮美可口。~花膠鵝掌燜海參花膠厚肉,鵝掌腍滑,海參鮮美。~琥珀合桃甜豆炒帶子合桃超脆,甜豆帶子鮮甜。~番茄芙蓉魚湯浸時蔬滑滑蛋白配新鮮番茄粒和魚湯時蔬賣相獨突,味道和質感也很好。~吊炸脆皮三黃雞炸得金黃色的黃油雞皮脆肉嫩,入味可口。~鳳城蠔皇鮮蝦炒飯粒粒米飯配蝦、肉、蛋、蔥炒得惹味。~蓮子鮮百合紅豆沙起沙的鮮百合紅色豆沙入口有著淡淡的陳皮香。

~鴻運乳豬全體
乳豬燒得脆口不肥膩,好吃!

~百花松葉蟹柑
大大隻蟹柑,味道不錯。蝦膠彈牙爽口,蟹肉鮮美。

~茉莉花清雞湯燉竹笙
湯清香鮮甜,竹笙爽口。

~清蒸大東星斑
大大條星斑,肉還是嫩,鮮美可口。

~花膠鵝掌燜海參
花膠厚肉,鵝掌腍滑,海參鮮美。

~琥珀合桃甜豆炒帶子
合桃超脆,甜豆帶子鮮甜。

~番茄芙蓉魚湯浸時蔬
滑滑蛋白配新鮮番茄粒和魚湯時蔬賣相獨突,味道和質感也很好。

~吊炸脆皮三黃雞
炸得金黃色的黃油雞皮脆肉嫩,入味可口。

~鳳城蠔皇鮮蝦炒飯
粒粒米飯配蝦、肉、蛋、蔥炒得惹味。

~蓮子鮮百合紅豆沙
起沙的鮮百合紅色豆沙入口有著淡淡的陳皮香。
2022-08-24 3026 views
黎到3樓,寬敞既大廳,登記完入去, 舒適既大四枱, 看一下Menu, 有好多傳統既點心👍🏻👍🏻好快點心就送上,熱辣辣又好味, 餐包都encore要再叫,另外叫左呢度有別於一般太極炒飯, 個炒飯一面係瑤柱蛋白炒飯, 一面紅糯米炒飯,煙煙韌韌,非常好味😋😋仲有懷舊點心:鵪春蛋燒賣、薑蔥牛肉角等等,一連叫左10幾個點心,滿足😋😋叉燒好林,又入味👍🏻👍🏻waiter 醒目, 勤快👍🏻👍🏻有禮貌🥰大家都食得好盡興同開心😃

叉燒好林,又入味👍🏻👍🏻

waiter 醒目, 勤快👍🏻👍🏻有禮貌🥰

大家都食得好盡興同開心😃
2022-08-21
Type of Meal
Lunch
  • 太極炒飯
這個月在沙田馬場內的「凱旋廳」可以吃到幾款消失中的味道,因為正推出主題「嚐味風華 1960」。 例如滿漢全席其中一道「崑崙鮑魚」,可以想像當年捕捉過百斤重的龍躉有多困難,崑崙即是龍躉確實矜貴。  「鴨吞燕」工序多,現在有幾多食肆願意做,若然肯做又要收幾多錢呢?在凱旋廳,每位$398原只妙齡鴿非常合理。 「紙包骨」是消失了的點心,仍記得80年代仲有人食,如果無記錯是大會堂美心的點心車,當時覺得個拆開個紙袋仔、尋找內藏肉骨吃好好玩。 最後一道,「京城金磗柴把鴨」並非懷舊菜,但同樣是手工菜,第一次品嚐,美味特色。詳情如下:懷舊鴨吞燕 $398鴨吞燕是潮州傳統名菜,想像得到工序繁多,需替鴿子起骨除血腥味,亦要用高湯餵燕窩令其入味,小心翼翼以燕窩填滿鴿肚,脹卜卜的賣相浮沉在湯內,更顯矜貴! 即點即做最後步驟、燉十五分鐘,因此等候一會兒不該是問題。 服務員堂前從燉湯中取出原只鴿子,然後用小刀剪開鴿肚,見到填滿了的燕窩混了火腿蓉提味。 先喝一口湯,洋溢金華火腿之鹹香,清鮮甜醇。 鴿皮薄,已經完全軟嫩中帶點爽,與湯同吃順滑味美;相比若然只把鴿子與燕窩同窩煲湯出來效果當然更出色,因為燕窩預先被餵飽肉香;

詳情如下:

懷舊鴨吞燕 $398

懷舊鴨吞燕
即點即做最後步驟、燉十五分鐘,因此等候一會兒不該是問題。

懷舊鴨吞燕
先喝一口湯,洋溢金華火腿之鹹香,清鮮甜醇。

懷舊鴨吞燕
鴿皮薄,已經完全軟嫩中帶點爽,與湯同吃順滑味美;相比若然只把鴿子與燕窩同窩煲湯出來效果當然更出色,因為燕窩預先被餵飽肉香;不過煲久湯的鴿肉味淡有些嚡口。

懷舊鴨吞燕
想起在越南吃過的鴿吞燕,當地人加入椰子水,甜味平衡火腿之鹹香,效果亦非常討好。此外,記憶中有吃過鴿吞翅,表表者是富豪酒家的仙鶴神針,明白環保原因該少吃翅,不過在烹調效果上,若然改用翅會更滋味,因為吸肉香能力更強!

崑崙原隻鮑魚  $498

傳說中的滿漢全席有這一道!

崑崙原隻鮑魚
當年挑選龍躉皮與鮑魚作配,而非現代慣用的鵝掌或海參,不知道是否更矜貴?

崑崙原隻鮑魚
「崑崙」就是深海龍躉皮,若非超過百斤重的龍躉,難有這片厚度的皮,咬落軟柔透澈,膠質豐富,留有彈性,飽吸飽汁,味蕾滋味滿足。

崑崙原隻鮑魚
沿用足五頭的南非鮑魚,柔韌味豐;剩下濃郁的鮑汁絕對不能放棄,加白飯撈汁是必定動作。

懷舊紙包骨  $168

紙包骨是已經消失了的點心,可有童年的回憶呢?

懷舊紙包骨
用紙袋油紙包着排骨及醬料炸,目的為鎖住肉汁,盡吸香料之辛香。

懷舊紙包骨
可惜今晚這一道有點失色,首先是肉骨緊沾著油紙難取,
二則不夠香,香料分佈在每紙袋子似乎亦不均混,有些見大量薑蔥、有些見不到。

懷舊紙包骨
也許,現代廚藝用薄薄炸漿鎖住肉汁(或其他方法),效果更理想。

京城金磗柴把鴨   $218

最後一道非懷舊但沒有吃過,為何取名柴把鴨?皆因鴨肉成捆,狀如鄉村農家的柴把,柴把鴨本是湖南長沙地區的漢族湯菜。
京城金磗柴把鴨
京城版本不把柴把鴨做湯,卻在底部放上大片酥脆的腐皮,主要食材仍是鴨片及火腿,食味清香濃郁,鮮軟不膩口,雞湯醬汁濃郁味道非常好。
燕麥流沙湯圓 $50

黑糖碗仔紅豆糕 $40
燕麥流沙湯圓, 黑糖碗仔紅豆糕
多款甜點也很吸引,挑了兩款,非常喜歡奶黃流沙的湯圓、外層沾滿燕麥,多層口感,湯圓微甜香軟、口感棉滑。

一頁紙「嚐味風華 1960」菜牌,只有八道六十年代菜式選擇,也許已足夠令廚房忙碌。

會所出名人工好,員工服務態度極之良好。裝潢傳統,有點舊的感覺,遠不及跑馬地新會所亮目。

總括來說,喜悅在於新鮮感,是平日少吃到的菜式,並無爆炸感,偶爾一嚐亦有趣,這程是值得的。

飯店只招待全費會員。
2021-10-14
$1136 (Dinner)
燕麥流沙湯圓, 黑糖碗仔紅豆糕
2021-06-17 2431 views
今日朋友帶我嚟馬會食飯😍 一邊睇住埋長一邊食中餐😎正呀,來到高級餐廳,當然我都著得好四正啦,話說都有服裝要求㗎, 望住720度嘅全馬場景呀價錢方面唔在講啦😂 一定唔會平啦, 不過我覺得喺個咁嘅環境食個中餐已經係超值, 因為呢度嘅裝修華麗又夠氣派兩個人點餐五道菜, 一鍋粥已經夠飽了芋頭酥都幾鬆脆,賣相又靚嘩呢個排骨真係肉質好好味, 我覺得值得一試唔同普通茶樓服務方便當然都係高水準嘅, 可惜啲今日見唔到有名人😂

兩個人點餐五道菜, 一鍋粥已經夠飽了

芋頭酥都幾鬆脆,賣相又靚

嘩呢個排骨真係肉質好好味, 我覺得值得一試唔同普通茶樓

服務方便當然都係高水準嘅, 可惜啲今日見唔到有名人😂
2020-05-18 3275 views
沙田馬場的凱旋廳,還是第一次過來,因為只有會員才能訂座用餐,不接受外來客戶,我們雖然是平日到訪,但生意很好,在等候座位的的時候,聽到有些沒有訂座的會員,要等其他會員no show,才能有座位。環境舒適,對著寬闊的跑馬圈用場,就是一種享受員工態度親切,但可能人手不足,有時候找人加水點菜,也要一點時間。他們的燒味很出色,豉油雞、乳豬、义燒,也是上品,特別是豉油雞,值得一贊豬腳薑略為太甜、排骨則偏肥我們點了很多東西,但因為上載照片只限12張,所以未能盡錄其他出品均屬佳品甜點最為驚喜,燕麥流沙湯丸,湯圓Q身好吃,核桃酥,棗蓉饀料,回味無窮所以點心小菜,在上餐的時候,均是熱乎乎,這是中菜講求的溫度美味佳餚,配合環境優美,豐盛的一餐

環境舒適,對著寬闊的跑馬圈用場,就是一種享受

豬腳薑略為太甜、排骨則偏肥

我們點了很多東西,但因為上載照片只限12張,所以未能盡錄

其他出品均屬佳品

所以點心小菜,在上餐的時候,均是熱乎乎,這是中菜講求的溫度

美味佳餚,配合環境優美,豐盛的一餐
2019-08-17 3144 views
今天朋友請我來馬會會所凱旋廳飲茶,感受一下有尊貴身份才可進入的地方在餐廳門口已受到尊貴的接待,餐廳環境清雅舒服,點心美味,楊枝甘露不太甜口味清新是我最愛,多謝朋友的邀請,讓我這個鄉下妹冒充做上等人一次🙏😘
2019-08-13 1654 views
唔知係咪打風過後啲食材擺多咗一日,所以樣樣餸都冇乜本身食材嘅味,好似片皮鴨佢整出嚟好靚而且皮好脆燒出嚟嘅樣仲色澤均勻,但係鴨肉就真係冇乜味(如果佢鴨肉有鴨味,呢個係一個完美嘅片皮鴨)另一個XO醬津絲波士頓龍蝦又係無咩味㗎,可能一諗XO醬應該比較濃味但係食落去真係唔夠味。撈起沙薑手撕雞呢個相對地比較出色,雞嘅肥係晶凝通透而且好有雞味鳯城炒鮮奶無奶味直頭淡到無加鹽炒蛋白反而梅酒柑桔焗肉排,好有肉味雖然佢偏肥但係有少少梅酒味,有份好似叫番石榴肉球(忘記餸名)佢個舊肉係無味,唔講以為食緊番石榴包住斎肉,令人最最最失望嘅係佢嘅甜品,粟蓉西米焗布甸仲話廚師推薦,我係好好鐘意食呢個甜品,係美心酒樓都整得好好食,加上焗嘅香味出哂唻,我都係用呢個作一個標準,心想呢度點都會好食仲要有推薦LOGO唔使試都要叫2份啦,唻到個色澤已經麻麻地,你仲會睇到好乾身,食落去都非常唔好食唔滑唔香無焗布甸應有嘅味(唔係只係甜就叫有味), 到個杏仁茶好(希)似水咁, 但個脆皮薑汁糕超好食, 面脆又有薑汁味又唔甜, 我朋友話之前食過呢間好好味, 可能真係颱風後一日食材放咗一日差咗,咁好啦我都會俾多次機會佢
鳯城炒鮮奶無奶味直頭淡到無加鹽炒蛋白
反而梅酒柑桔焗肉排,好有肉味雖然佢偏肥但係有少少梅酒味,
2019-08-01
2018-10-04 3304 views
今日老闆要我們去開個Lunch meeting去左沙田馬會凱旋廳食埋lunch,環境舒服就唔駛多講,侍應當然都好啦!其實佢地d點心都好好食,同埋有部分點心🥧都好特別出面未必有!今次我地叫左一D筍尖鮮蝦餃、蟹子鮮蝦燒賣皇、蜜汁叉燒包、豆豉蒸鳳爪、豆豉蒸排骨、四寶鱔肚滑雞紮、香芋臘腸叉燒紮、香茜叉燒腸、韮王鮮蝦腸粉、迷你酥皮蛋撻、攬仁馬拉糕,樣樣點心都好好食!個個食到好飽,好滿足!值得一題啲腸粉好滑,四寶鱔肚滑雞紮真係好好食!希望可以再去!😜
2018-05-24 3060 views
很高興有機會來此吃晚飯,適逢廣東廚師菜式..👍👍環境寬敞,裝潢簡潔,環境很不錯。點選了:手撕雞撈起,手撕雞肉滑,配料新鮮,海蜇爽口,檸檬葉鮮美,香味撲鼻,與調味恰到好處,捨不得不吃!鮑魚拼燒鴨,鮑魚貨真價實,好彈牙,燒鴨入味,肉質好,兩者混合很夾生煎蓮藕餅,外層香脆,size 頗大,內涵蓮藕有咬口,不咸不油膩,好送飯!龍蝦炒鮮奶,龍蝦肉夠結實,夠新鮮,炒鮮奶見真功夫,滑!拔絲黑醋排骨,好好味,好拔絲呀!小炒有水準甜品,脆皮薑汁糕,夠薑,少甜,皮夠脆..Service貼心!整體是很有水凖的晩飯,值得推薦
很高興有機會來此吃晚飯,適逢廣東廚師菜式..👍👍
環境寬敞,裝潢簡潔,環境很不錯。
點選了:

龍蝦炒鮮奶,龍蝦肉夠結實,夠新鮮,炒鮮奶見真功夫,滑!

拔絲黑醋排骨,好好味,好拔絲呀!小炒有水準
甜品,脆皮薑汁糕,夠薑,少甜,皮夠脆..
Service貼心!
整體是很有水凖的晩飯,值得推薦
2016-05-25 7352 views
同外國客人晚飯,廣東菜係不二之選哩個片皮鴨,說得上係餐廳的必食之選,成隻鴨有睇頭,皮脆肉嫩係機本要求之餘,師傅亦可按要求片成一碟薄皮,一碟皮帶肉,怕肥怕膽固醇都可以食。加上皮夠薄,可襯托出鴨的味道同口感鴨菘都係超讚,味道足加上鮮甜生菜包,另一絕配,真心佩服片皮鴨發明家,同發展二食的偉大廚師,令鴨死而無憾!去到高級食府都一樣可以叫例湯,足料又夠火喉,湯渣都可以清埋魚肉夠厚身結實,西芹都爽口,但就係有少少腥咁,但外國客人好喜歡,仲食多幾舊魚。哩個外型成粒合桃咁嘅合桃酥,好想大家開心share,但新穌焗製,非常鬆軟,結果一切就散晒,建議大家自私享用。馬會食府地方舒服環境高尚服務一流就梗架啦~加上食物質素穩定有保證,請客傾生意都容易成事
同外國客人晚飯,廣東菜係不二之選
北京片皮鴨兩食
加上皮夠薄,可襯托出鴨的味道同口感

是日例湯~霸王花煲豬
去到高級食府都一樣可以叫例湯,足料又夠火喉,湯渣都可以清埋
糖醋菠蘿咕嚕肉
  • 老火例湯
  • 片皮鴨二食
  • 北京片皮鴨
2016-01-24 5497 views
直至二零一五年為止,XO仔喺香港賽馬會,簡稱「馬會」,食過咁多間餐廳入面都未有一間能夠留下良好o既印象,個人總覺得馬會喺餐飲競技中欠缺合格o既選手囉!週二晚因要遠赴沙田馬會出席一位已故長輩o既悼念會,活動完畢後就順道留低喺會所o既中菜廳「凱旋廳」食晚飯,莫非係上天o既刻意安排?!大家要留意,會所範圍內,手提電話只可用震機,而且唔係度度都可以講得,不同區域內亦設有衣著限制,執得都幾正。「凱旋廳」位於會所大樓三樓,廳外o既候座處為弧形長梳化,闊落舒適。就連旁邊o既螺旋梯都有型過人,私人會所果然必具一格。中菜廳佔上會所整層,樓底高,面積寬廣,望出窗口就係馬場,簡約o既裝潢已顯出貴氣。見小肥手持電話影相,廳內o既會員食客似乎有啲唔自然,細佬都好識趣地只係影咗一幅餐桌o既相就埋位,未食俾人趕走就唔係咁好啦!悼念會完畢已差不多九點,親友十一人就交由XO仔快速點菜。為安全起見,細佬結果主要都係叫咗啲大廚推介食品,包括兩款燒味。蜜汁靚叉燒($142.5/例半):半肥瘦o既叉燒爽脆甜美,而且肉汁夠,餸名形容得非常貼切。北京片皮鴨($418/兩食):負責我地張枱位哥哥仔不但服務周到,友善又效率高,原來仲片
就連旁邊o既螺旋梯都有型過人,私人會所果然必具一格。
蜜汁靚叉燒
$142.5
北京片皮鴨($418/兩食):負責我地張枱位哥哥仔不但服務周到,友善又效率高,原來仲片得一手好鴨添
!鴨隻雖然熱辣辣,但哥哥仔o既刀法快而準,三兩吓手勢就片好兩碟鴨片,厲害!
北京片皮鴨
隨鴨有兩籠蒸皮、兩套醬汁及配料。蒸皮每件都有紙隔住,以確保唔會黐住,果然係醒字派
蒸皮
片皮鴨皮脆唔肥膩,肉汁又夠,美中不足鴨肉偏咗少少嚡,所以未能取得滿分。
北京片皮鴨
二食o既炆鴨軟腍入味,肉質又冇咁嚡,效果都唔錯。
北京片皮鴨
因每窩湯可以分成六碗,XO仔就叫咗兩款,一窩老火雞湯($130/窩)、一窩粟米羮($198/窩)。
老火雞湯
魚肚蛋花粟米羮($198/窩):甜甜o既粟米羮含多件爽脆o既魚肚,好啱小肥口味。
魚肚蛋花粟米羮
金蒜椒鹽和牛粒($188):牛肉粒欠缺肥膏,雖然唔係話好韌,但偏嚡o既質感真係唔多似和牛囉
金蒜椒鹽和牛粒
醋糖菠蘿咕嚕肉($98):咕嚕肉尚算香脆甜濃,但又唔可以話好突出,中規中矩啦。
醋糖菠蘿咕嚕肉
香煎琵琶豆腐($98):此乃「楊師傅每月推介」菜式之一。雖然琵琶豆腐外表平庸,但皮層香脆,內含蝦膠o既豆腐餡軟嫩中帶點卜卜脆,美味可口
香煎琵琶豆腐
杯子耳金針滑雞煲($108):煲中雞件熱力夠,而且皮光肉滑,唯一個人覺得偏咸咗少少
杯子耳金針滑雞煲
薑汁芥蘭($80):翠綠色o既芥蘭清甜脆口,同桌o既菜迷都好滿意。
薑汁芥蘭
上湯豆苗($128):豆苗清香脆嫩,亦屬
菜一碟。
上湯豆苗
鮑汁章魚雞粒飯($120):飯品雖然偏濕咗少少,但勝在鮑汁味鮮濃,章魚雞粒又脆又軟,非常討好
鮑汁章魚雞粒飯
對XO仔黎講,「凱旋廳」係馬會餐飲賽中o既頭馬首選
,因其環境優雅堂皇,服務優良,菜式又有水準,而且價錢超值,非常慶幸天意帶咗小肥去沙田,了解馬會其實都有可取o既餐飲服務。
2016-01-19
$175 (Dinner)
蜜汁靚叉燒
上湯豆苗
鮑汁章魚雞粒飯
1K
2015-11-03 3585 views
凱旋廳是沙田馬會會所內只招待會員的中菜廳,近兩年水準進步神速,食物水準一般都保持中上,服務態度非常好,加上環境寬闊,是一家大細聚會的好地方。PJ一向非常喜歡食雞,P最喜歡吃白切雞,而我就最喜歡食生浸鼓油雞。鼓油雞很多餐廳都有提供,而我最喜愛的必然是凱旋廳的生浸鼓油雞。凱旋廳採用的雞都偏大隻,啖啖嫩肉,肥瘦適中,加埋香濃的甜鼓油,送飯一流!P最愛吃雞皮,他最欣賞這裡的雞皮夠厚及有彈性。每次我都會將啲鼓油汁打包番屋企叫工人姐姐用嚟浸雞,味道當然不及凱旋廳,但都唔錯啦!

生浸鼓油雞
2015-10-30
$300 (Dinner)
生浸鼓油雞
2015-05-08 2211 views
難得有機會入到馬會裡面食自助餐,諗住應該會係top quality. 一入到去周圍望一望,野食嘅種類都算夠,但係唔算多.環境當然冇得彈啦,高級裝修已經係基本.啲野嘅賣相都幾好,特別係個羊排都幾唔錯,有小小羶味,脂肪比例夠,所以有羊味得嚟唔會太鞋.總括嚟講都唔錯,不過重點係環境唔係食物.
2015-03-29 1871 views
北京片皮鴨,麵皮不會黏著一起,用蛋糕紙一層層分開,很細心!不夠的話還可再添。鴨皮香脆,有連肉和不連肉的,加上大葱、青瓜絲和醬汁,美味可口。一流!生菜包著炒飯吃,青而不膩。絶!香煎粟米墨魚餅,原粒粟米加上彈牙墨魚餅,青甜可口。正!小唐菜不會過熟或過生,豆腐一件件賣相整齊,加上惹味香菇和醬汁。很好!這道很健康的菜,值得一讚是選用一級香脆雲耳;西芹入口清甜;香煎三文魚,味道香濃。勁!最後送上精緻香甜的椰汁紅豆糕,真是大飽口福!感激友人是晚真摯的款待!
生菜包炒飯
生菜包著炒飯吃,青而不膩。絶!
香煎粟米墨魚餅
香煎粟米墨魚餅,原粒粟米加上彈牙墨魚餅,青甜可口。正!
醬爆香菇豆腐扒青翠小唐菜
香煎三文魚炒清香西芹脆雲耳

最後送上精緻香甜的椰汁紅豆糕,真是大飽口福!
感激友人是晚真摯的款待!
2015-03-20