老馮茶居 (海寶花園)

Old Fung Tea House (Treasure Garden)
2020-02-15 228 views
好耐無黎過依間大埔既飲茶既飯堂,老馮茶居!1點鐘午飯時間唔洗等位,即刻有得入座。第一樣要叫既緊係流沙芋泥包啦。上次黎個陣俾隔離枱叫左最後一籠勁唔開心,今次一定要試下。個包一咬落去d芋茸即刻流晒出黎,熱辣辣香噴噴,唔錯!個人覺得仲好食老馮既奶黃流沙包添。跟住叫左個招牌混醬腸粉。一開始以為係芝麻醬、甜醬同辣醬個種三色混醬,點知係老馮自家制既一種醬料,睇落有d似馬拉盞,食落又幾有風味仲有少少辣。腸粉都算幾滑,值得一試。其實我每次黎老馮都一定會食佢d蒸飯,亦係每次既首要目標,今次就決定試下佢個蝦醬蒸腩仔飯先。蝦醬味好濃郁,但可惜d豬肉唔夠肥,有少少失望。兩個人一共叫左6份野食,加埋大概150蚊到,下次可以再encore。
好耐無黎過依間大埔既飲茶既飯堂,老馮茶居!

1點鐘午飯時間唔洗等位,即刻有得入座。

2020-02-10
2020-02-08 202 views
這裏最好食的是他的紅米腸粉,是這裏的特色,另外灌湯餃亦都非常推薦, $38一碗,是久違了的味道,而且這裏的混醬腸粉, XO醬配上白滑的蒸腸粉,係我晚上的自愛,平時和朋友來吃,也不失禮。
2020-02-08 297 views
人數3位 給了圓枱但併枱坐得不舒服先叫茶要壽眉 ,給杯及碗 發現有漬 要求換 話幫我沖 都算 但沖完漬還在 另一位服務員阿姐即換一隻阿哥仔語氣不善即拿走有漬碗茶等了一下 茶無香無味 都唔知自己是否飲水但加色而已叫阿姐加茶葉 稍有氣味 但還是不到茶樓一半水平叫了糯米雞 芋角 鵪春蛋燒賣 蝦蛟 蝦米腸粉 灌湯餃滿心期待的芋角係第一個到但只有兩件立刻失望😞 1. 軟身不鬆化2. 有輕微鹼味還未強到有尿壓味3. 油膩。有鹹味原於用梳打粉 令芋角鬆化 但有落梳打但又不鬆化 而且用梳打粉 已經代表廚藝糯米雞材料足夠,蝦蛟及鵪春蛋燒賣 可以腸粉夠滑 但要求醬料只有甜及辣醬因我們本身會落開麻醬食腸粉 所以味道一般灌湯餃 湯不錯 料都可以有蝦 小柱 竹笙 但性價比低只可試一次 因水不滾茶不靚
人數3位 給了圓枱但併枱坐得不舒服

阿哥仔語氣不善即拿走有漬碗

茶等了一下 茶無香無味 都唔知自己是否飲水但加色而已

叫阿姐加茶葉 稍有氣味 但還是不到茶樓一半水平

叫了糯米雞 芋角 鵪春蛋燒賣 蝦蛟 蝦米腸粉 灌湯餃

滿心期待的芋角係第一個到但只有兩件
3. 油膩。

糯米雞材料足夠,蝦蛟及鵪春蛋燒賣 可以

灌湯餃 湯不錯 料都可以有蝦 小柱 竹笙 但性價比低

只可試一次 因水不滾茶不靚

芋角
2020-02-08
$60 (Breakfast)
2020-02-07 285 views
就算抗疫要搶購物資,但點都要食得好,搵食都好重要😷。嚟到呢間充滿懷舊港式風味嘅新派茶居☕️,入到去真係服務同格局都好有七八十年代嗰種大排檔式嘅感覺。再望望餐牌,都有好多種點心提供,價錢💰仲相當之咁抵食,點咗幾款,即叫即蒸保證熱辣辣🔥,而且味道確實係唔錯喎!😀———————————————————————————🥢鵪鶉蛋燒賣皇💬呢款燒賣真係越來越少見,舊式茶居嘅食物而家係新派嘅地方都可以食得到,實在膽固醇過高都要食🤣.🥢薑蔥牛柏葉💬好爽但又好腍,唔韌已經掂,薑蔥夠香,下次都會想再叫😏.🥢沙嗲豬大腸💬推介食品,沙嗲味十足,豬大腸好軟腍,而且足料😌.🥢片香馬拉糕💬食得到嗰種清香嘅味道,唔係一味係得個甜,鬆軟綿密,不錯👌🏿
———————————————————————————
🥢鵪鶉蛋燒賣皇
🥢薑蔥牛柏葉
💬好爽但又好腍,唔韌已經掂,薑蔥夠香,下次都會想再叫😏
🥢沙嗲豬大腸
💬推介食品,沙嗲味十足,豬大腸好軟腍,而且足料😌
🥢片香馬拉糕
2020-01-29 281 views
食物算唔錯,但腸粉放上枱係凍,另外要加單時只可加一次,真係第1次聽,有生意唔優做,叫入座個位態度又差,唔似普通員工,呢個經濟咁差情況下,仲要咁既態度,係咪唔想有人幫襯呢
第一次去11點唔使排隊就入得,但之後陸續見到好多人等位,鋪面好細,係需要搭枱㗎,但坐得好舒服。樓面好忙,但態度、服務質素,都非常好。鋪頭擺咗好多舊香港充滿特色嘅擺設,係一個打卡嘅好地方, po左相之後都有好多人問我係邊度。食物好食唔使講~燒賣超多料,多料到成個波咁個特式混帳腸粉,我覺得偏鹹,但同行鍾意食仲有鵪鶉蛋燒賣,而家唔係周圍都有得食那個流沙芋頭包,非常好味,芋泥好香,係真材實料,外面食唔到個奶黃千層糕,食到豬油糕同鹹蛋奶黃椰絲,啲料多到蓋過白色嘅包,非常好味,好食過上環蓮香樓好多新年期間,有黑糖年糕同芝麻煎堆仔,做得好到位,已經係新年前食咗四次茶居係支持學生嘅,固然會野左好多政見唔同嘅人寫負評,本人已經幫襯多次,質素同價錢都非常公道,店舖好受歡迎, 11:30後至到下晝3點都坐滿,大家可以自己去試下

樓面好忙,但態度、服務質素,都非常好。

食物好食唔使講~
燒賣超多料,多料到成個波咁
個特式混帳腸粉,我覺得偏鹹,但同行鍾意食
仲有鵪鶉蛋燒賣,而家唔係周圍都有得食
那個流沙芋頭包,非常好味,芋泥好香,係真材實料,外面食唔到

2020-01-15 274 views
少量卡位 多數係坐圓枱就唔太舒服茶芥每位$5 唔洗加一 價錢公道🤘🤘.🍠金牌炸芋角 $18炸芋角一碟兩件 呢啲手工嘢好正🤩還原到傳統嘅味道 一絲絲炸到勁脆入面係鹹芋泥 肥肉 香菇 仲有蝦乾🦐.芋泥控仲試埋 🥪流沙芋泥包($23)不過就比較普通 包身過硬太甜 唔推薦.另外亦都大推 🐷沙嗲豬大腸($23)配搭新穎 醬汁帶甜 豬腸係偏瘦嗰種🐣鵪鶉蛋燒賣($28) 正常但偏貴🙈🐮牛肉腸($22) 腸粉皮厚身咗啲 普通🙌
少量卡位 多數係坐圓枱就唔太舒服
茶芥每位$5 唔洗加一 價錢公道🤘🤘

🍠金牌炸芋角 $18
炸芋角一碟兩件 呢啲手工嘢好正🤩
還原到傳統嘅味道 一絲絲炸到勁脆
入面係鹹芋泥 肥肉 香菇 仲有蝦乾🦐

芋泥控仲試埋 🥪流沙芋泥包($23)
不過就比較普通 包身過硬太甜 唔推薦
另外亦都大推 🐷沙嗲豬大腸($23)
配搭新穎 醬汁帶甜 豬腸係偏瘦嗰種
🐣鵪鶉蛋燒賣($28) 正常但偏貴🙈
🐮牛肉腸($22) 腸粉皮厚身咗啲 普通🙌
2019-10-01
$40 (Tea)
2019-12-13 553 views
平時都多去幫襯,亦有外賣回家食,但今日未食已氣頂頂,話說今日未到晚巿,見人少少就食晚飯先,入到去有位哥哥仔叫我坐卡位,點之呢位𡃁妹扮晒老細咁叫我坐第二度,唔比我坐卡位,但其實間舖仲有大把位,坐咗咁耐都唔見有人坐(其實佢識唔識做生意,唔係老闆就唔好響度扮老闆啦)。途中見到有人叫,見住佢唔做野,淨係識得響度吹水,個個都著制服,唔明點解佢可以唔著羅。至於食物已差咗,比都個藉口我唔再去。
2019-12-05
$100 (Dinner)
2019-10-16 1133 views
成日經過老馮都好想入去試下但奈何每次都大排長龍尤其係食飯時間今日碰巧5點鐘左右去食野見無咩人排就即刻去試!同朋友二人一坐低店員就即刻招呼 問我地飲咩茶茶既質素就同其他茶樓差唔多 都係咁麻麻畢竟收$5一位茶芥都唔可以抱咁大期望我地一共叫左4樣野1. 頂級灌湯餃2.招牌混醬腸粉3.片香馬拉糕4.蝦醬蒸腩仔飯灌湯餃響呢度好出名,聽聞好快會賣哂所以一坐低就問仲有無😆好彩試到!個上湯用咗金華火腿熬製鮮甜得來好清唔會油膩皮好薄,呢點我好欣賞因為好多茶樓既個皮都好厚餃既餡料有菇、元貝、蝦外附一條竹笙係我食過最好味既灌湯餃唔怪得成日咁快賣晒招牌混醬腸粉又係另一道俾到驚喜我嘅點心醬係由XO醬溝特製醬而成十分惹味腸粉非常之滑 厚薄適中食落仲有少少「咬口」可見拉腸粉師傅功架十足絕對推介至於片香馬拉糕無咩驚喜對比其他點心稍為遜色但味道同質感都唔錯最後個蝦醬蒸腩仔飯個人都幾滿意蝦醬唔會太咸 腩片肥瘦適中 配埋一齊味道都幾夾呢間茶居真係幾唔錯傳統點心同特式野都整得幾好不過價錢會較其他茶樓或者茶居貴一點畢竟一分錢一分貨有機會還會再來的
成日經過老馮都好想入去試下

1. 頂級灌湯餃
2.招牌混醬腸粉
3.片香馬拉糕
4.蝦醬蒸腩仔飯

灌湯餃響呢度好出名,聽聞好快會賣哂
所以一坐低就問仲有無😆
好彩試到!
個上湯用咗金華火腿熬製
鮮甜得來好清唔會油膩
皮好薄,呢點我好欣賞
因為好多茶樓既個皮都好厚
餃既餡料有菇、元貝、蝦
外附一條竹笙
係我食過最好味既灌湯餃
唔怪得成日咁快賣晒

招牌混醬腸粉又係另一道俾到驚喜我嘅點心
醬係由XO醬溝特製醬而成
十分惹味
腸粉非常之滑 厚薄適中
食落仲有少少「咬口」
可見拉腸粉師傅功架十足

不過價錢會較其他茶樓或者茶居貴一點
畢竟一分錢一分貨
有機會還會再來的
2019-10-15 610 views
回味指數 : 👅👅👅👅/5✨✨ 梅菜肉餅砵飯✨✨ 土魷肉餅砵飯冬日之選除了煲仔飯之外,砵仔飯亦係不二之選!🤓🤓缽仔飯通常用來蒸,耐熱不會痴底,所以配搭返蒸肉餅就係首選喇👅今晚食既係梅菜肉餅,肉餅半肥瘦,亦不會造得好厚身,薄薄地就最好送飯,加上有油香既生抽,簡直係平價天堂美食🥰🥰✨✨盛惠$38個大洋💰💰仲有土魷肉餅砵飯架,其實兩個比我揀我會揀土魷,因為魷魚味好香🤤🤤🤤🤤店內空間位置算大,但人多時都需要搭枱喔⌛️🔹🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
回味指數 : 👅👅👅👅/5

✨✨ 梅菜肉餅砵飯
✨✨ 土魷肉餅砵飯

店內空間位置算大,但人多時都需要搭枱喔⌛️🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
2019-10-07 533 views
踏入餐廳嘅時候由於多人需要搭枱, 之後有三四張枱走左 。 我請問其中一位店員想轉枱。果位男店員幫我落單嘅時候已經非常冇禮貌, 語氣很差。想轉枱嘅時候 更加答我「你落左單架啦喎」.其實本人都係做服務性行業, 其實轉枱其實係一件好簡單嘅事。有好多方法去回答客人。而且有三四張枱冇人坐 ,未叫野食就已經唔開心。 最後佢只係睇住我自已搬自已既碗, 碟, 杯, 快子, 茶壺。 其實所有細節客人都會記係心。餐廳入面嘅裝修有好多小細節, 好可惜其中一位店員嘅服務態度10分惡劣。

2019-09-27 556 views
星期六既中午,見唔洗點等就有位,同老公決定一試,2 個人點咗 5 款點心。每一樣既味道都唔錯喎,有驚喜!第一次食芋角,原來係咁好食架!外脆內軟,芋味濃郁。咖啡魷魚好夠味,反而金錢肚味道略淡,牛柏葉、馬拉糕都不過不失。價錢方面都好合理!唯獨是因爲風格係比較茶餐廳式,所以你唔會坐喺度慢慢嘆茶,會覺得一食完就要走既感覺。加上 2 人入座的話,都必定會係同其他人搭檯,因此食完都唔會想一直坐喺度同唔識既人你眼望我眼,睇住人地食野又尷尬 講詳都一定會比人聽到,因為四人卡位既檯都真係幾窄。雖然環境一般,不過都值得再光顧,下次又試咩好呢?
講詳都一定會比人聽到,因為四人卡位既檯都真係幾窄。

雖然環境一般,不過都值得再光顧,下次又試咩好呢?
2019-09-23 374 views
夜晚嚟到老馮茶居飲夜茶,除咗糯米雞、燒賣、粉果,呢啲都係日常會食嘅。二呢度嘅特色就係紅米腸,紅色嘅皮裏面包住一啲炸嘅野,內裡鬆脆,感覺似食緊炮谷,口味特別。而佢嗰隻質感唔係炸兩,值得再食。
2019-09-16 332 views
兩老本身就好鐘意飲茶,所以佢地都非常鐘意呢間可以飲夜茶既地方對我黎講都幾新鮮,夜既仲可以叫下點心食環境佈置到好似6-70年代咁,好多裝飾品都係當年既用品兩老都會指住話 以前我用過呢樣架 懷念下過去都食左好幾次,有時啲食物都幾參次今次就介紹通常會點既幾樣食物包點比較小叫,係古法千層糕比較特別有幾層包,餡係椰絲同奶黃,都幾香幾軟熟既但因為個人都麻麻椰絲同奶黃,係想食下甜既先會叫腸粉都算滑嫩,但唔算好特別,所以都係小叫如果唔熱氣得會叫煎腐皮卷,但因為最近食太多煎炸野,叫左蠔皇腐皮卷有一兩次好爛,睇得出蒸左好耐今次ok,個汁唔會太咸太結而且好多餡料,感覺好厚實豬大腸兩老鐘意食,我個人麻麻地但佢調味幾好,無內臟味,而且唔會成口肥膏食到成口油佢有兩舊都筋,吸晒啲汁超好食!生菜最近大魚大肉叫番碟菜,雖然$18但份量都幾多最重要係新鮮,唔會黃或者苦寫既火候岩岩好,食落仲爽唔會淋晒仲叫左兩個蒸飯我最鐘意食蝦醬腩肉飯,蝦醬好香,咸香味配埋腩肉微肥,就咁食重口味左啲,配埋飯就一流啦!另外叫左魷香肉餅飯雖然肉餅幾香,但肉餅偏淋,個人鐘意實身啲既肉餅同埋唔係好多魷魚,我食左兩啖都無食到

對我黎講都幾新鮮,夜既仲可以叫下點心食
環境佈置到好似6-70年代咁,好多裝飾品都係當年既用品

兩老都會指住話 以前我用過呢樣架 懷念下過去

都食左好幾次,有時啲食物都幾參次
今次就介紹通常會點既幾樣食物

包點比較小叫,係古法千層糕比較特別
有幾層包,餡係椰絲同奶黃,都幾香幾軟熟既
但因為個人都麻麻椰絲同奶黃,係想食下甜既先會叫

腸粉都算滑嫩,但唔算好特別,所以都係小叫

有一兩次好爛,睇得出蒸左好耐
今次ok,個汁唔會太咸太結
而且好多餡料,感覺好厚實

豬大腸
兩老鐘意食,我個人麻麻地
但佢調味幾好,無內臟味,而且唔會成口肥膏食到成口油
佢有兩舊都筋,吸晒啲汁超好食!

生菜
最近大魚大肉叫番碟菜,雖然$18但份量都幾多
最重要係新鮮,唔會黃或者苦
寫既火候岩岩好,食落仲爽唔會淋晒

仲叫左兩個蒸飯

另外叫左魷香肉餅飯
雖然肉餅幾香,但肉餅偏淋,個人鐘意實身啲既肉餅
同埋唔係好多魷魚,我食左兩啖都無食到

星期六上晝開開心心一次嚟食早餐,等左10分鐘就有位。 🥰裝修不錯,點知一入到去就比安排坐喺離員工沖茶位置不夠50 cm嘅枱。 地方狹窄,枱櫈放到密密麻麻,員工又成日撞到我張櫈,都唔知想點。😤😤碗碟全崩,又冇更換。員工服務差,說話想殺你全家。🤬🤬食物質素唔錯,叫咗金春旦燒賣,可以👌🏻。 沙嗲豬腸,清潔得唔乾淨,有異味🤮。 懷舊千層糕,幾特別😀。鮮蝦腐皮卷,夠趣👍🏻。撇除員工質素,係一間可以嘗試的店舖。下次想食嘅話,都係叫外賣,費事受氣。
星期六上晝開開心心一次嚟食早餐,等左10分鐘就有位。 🥰

碗碟全崩,又冇更換。員工服務差,說話想殺你全家。🤬🤬

食物質素唔錯,叫咗金春旦燒賣,可以👌🏻。
沙嗲豬腸,清潔得唔乾淨,有異味🤮。
懷舊千層糕,幾特別😀。
鮮蝦腐皮卷,夠趣👍🏻。

撇除員工質素,係一間可以嘗試的店舖。
下次想食嘅話,都係叫外賣,費事受氣。
2019-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Breakfast)