2022-12-28 315 views
週末同阿媽行街,就唸住係太子附近食個下午茶,休息一下,見到門口餐牌tea set都幾吸引,就入座試下同阿媽一人叫做一個set,小食就可以一齊share,跟餐有買嘢飲🧋上面一碟係鹽酥雞、梅子地瓜條、涼拌小青瓜炸的好脆好香,小青瓜酸酸甜甜後開胃下面一碟係台式小香腸、木魚炸豆腐、椒麻牛肚絲小香腸同炸豆腐都好好食,外酥內嫩,不過牛肚絲就一般主食就分別係肉燥湯麵,清湯加上Q彈嘅面,好有滋味椒麻拌面🌶️鍾意食辣嘅可以點,食到最尾幾啖好重口味

上面一碟係鹽酥雞、梅子地瓜條、涼拌小青瓜
炸的好脆好香,小青瓜酸酸甜甜後開胃

下面一碟係台式小香腸、木魚炸豆腐、椒麻牛肚絲
小香腸同炸豆腐都好好食,外酥內嫩,不過牛肚絲就一般

主食就分別係肉燥湯麵,清湯加上Q彈嘅面,好有滋味
椒麻拌面🌶️鍾意食辣嘅可以點,食到最尾幾啖好重口味

2022-12-11 246 views
今次在這一家餐廳嘗試吃下午茶,他的價錢大眾化, $42 ,已包括一杯珍珠奶茶,三款小吃和一碗少的肉燥湯麵。我叫了青瓜,老大腸和台灣香腸。台灣香腸,和我在當地夜市吃到的是同一個味道,很像去了台灣一樣,另外大腸也很好吃,不是很肥膩。配上了熱騰騰的湯麵10分好吃,另外青瓜爽脆的很夾。珍珠奶茶也是不錯,奶味和茶香濃,珍珠彈牙,若有機會會再來一吃。
2022-09-22 352 views
今天剛巧外出太子買野就當然尋覓下食d咩就路經呢間店門口隨心望一下餐牌就入左去店屬小店,唔算大,但多人幫襯一於就試下啦大數人數應該好食吧?等左唔到1分鐘就入得去就思考一陣叫左個B餐食鹽酥雞滷肉便當,價錢$54 鹽酥雞波波就有7粒,咸度適中,香味唔太出伴菜就有半隻滷蛋,味道就一般仲有少少酸酸甜甜菜脯中間伴有舊白飯飲品就揀左熱飲(免費)台灣奶茶走甜,茶味香唔會苦建議可加多少少伴菜因食太多肉會有少少油膩🤭🤭
今天剛巧外出太子買野
就當然尋覓下食d咩
就路經呢間店門口
隨心望一下餐牌就入左去
店屬小店,唔算大,但多人幫襯
一於就試下啦
大數人數應該好食吧?

等左唔到1分鐘就入得去
就思考一陣叫左個B餐食
鹽酥雞滷肉便當,價錢$54

鹽酥雞波波就有7粒,咸度適中,香味唔太出
伴菜就有半隻滷蛋,味道就一般
仲有少少酸酸甜甜菜脯
中間伴有舊白飯
飲品就揀左熱飲(免費)
台灣奶茶走甜,茶味香唔會苦

建議可加多少少伴菜
因食太多肉會有少少油膩🤭🤭

2022-09-22
2022-09-10 346 views
今日自己喺旺角金魚街肚仔餓諗住搵啲嘢速食!比老街門口嘅下午茶Menu吸引咗主食(1款)+小食(3款)+飲品(1款)最低消費$35👅首先揀咗三個小食-酥脆鹽酥雞粒粒炸到金黃色,外皮真係好酥脆,入面雞肉鮮嫩,真係好似台灣當地嘅鹽酥雞做得好好!-夜市小香腸味道同台灣食嘅一模一樣,出色!-滷味豬耳爽呢個味道比較淡口,滷水味唔突出,不過豬耳做到爽脆口感,之後我將豬耳撈落埋落去椒麻拌麵個汁度一齊食,麻麻辣辣,不錯!主食小碗椒麻拌麵,喜歡滕椒的麻辣口感,食落好Spicy,而且配搭台灣麵條煙韌口感,加分加分!不過份量頗為小,真係得兩啖麵,女仔食完都唔夠飽!食物質素OK不過下次會改叫午餐飽肚d飲品檸檬冬瓜茶甜度適中,古早味冬瓜茶配搭檸檬,格外清新!衛生方面需要改善,看到筷子上面有粒飯,會影響食慾!
今日自己喺旺角金魚街肚仔餓諗住搵啲嘢速食!
比老街門口嘅下午茶Menu吸引咗
主食(1款)+小食(3款)+飲品(1款)
最低消費$35👅

首先揀咗三個小食
-酥脆鹽酥雞

-夜市小香腸
味道同台灣食嘅一模一樣,出色!

-滷味豬耳爽

主食

飲品
檸檬冬瓜茶
甜度適中,古早味冬瓜茶配搭檸檬,格外清新!

衛生方面需要改善,看到筷子上面有粒飯,會影響食慾!
2022-08-06 345 views
經過旺角太子,誤打誤撞透過Open Rice搵到呢間臺灣高質小店,果然係好介紹!招牌紅燒牛肉麵吃一口不得了,牛肉炆得非常夠腍,湯底濃郁夠味。另外鹽酥雞肉燥乾伴麵非常清新,鹽酥雞外脆內軟,份量也充足,伴麵選了蔥味,個醬汁非常好味,夏天食一流!珍珠奶茶,茶和奶的比例均勻,珍珠也有味道和口感。餐廳環境佈置也很有臺灣風味,去唔到旅行都可以感受一下!最後兩人埋單只係140多元!服務態度可以,不過人手上覺得較為少。整體來說是一間高質、抵吃的小店!
2022-08-06
  • 鹽酥雞肉燥乾拌麵
  • 紅燒牛肉麵
2022-08-06 197 views
經過太子附近見餐廳裝潢不錯就入內用膳,叫了碗招牌紅燒牛肉麵加凍珍珠奶茶。牛肉麵份量較少,牛肉只有4塊,但十分淋,算是好吃。麵份量不多,對正常男子來說十分不飽。牛肉湯底不錯,味濃,會令人有想喝光的衝動。珍珠奶茶就不要有任何期待,味道偏甜,沒有茶味和奶味,比外面台式手搖飲品店差。總括而言,算是中規中矩,沒甚麼特別的台式食肆。

總括而言,算是中規中矩,沒甚麼特別的台式食肆。
2022-07-09 310 views
一向都鍾意食台灣嘢,今日喺屋企唔想出街,但又想食,咁嘅時候梗係叫外賣。打開個袋,見到啲包裝盒好有台灣風味,已經加分,最愛吃鹽酥雞,梅子地瓜,尼間嘅嘢食不錯!炸豆腐拼鹽酥雞,個豆腐好滑,加埋D醬汁好好味😋鹽酥雞合格,咬落juice, 雞肉嫩滑,炸漿唔算太厚鹵肉飯嘅肉肥瘦適中,淡淡鹵水香味混係飯內加埋酸菜會更好味又可以減少油膩感,地瓜灑上咸咸地又甜甜地話梅粉,不過略嫌炸漿厚左D,整體感覺不錯、下次去試下堂食,相信會更好味
鹽酥雞
卤肉飯
2022-07-03
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
2022-07-07 138 views
一條友係兩頭唔到岸既時間點,唯有自己冷去食個開心lunch, 經開太子見到老街尼間鋪,我有印象自己好似食過油麻地附近果間,野食都正路,於是就冷左入去japjapjap!.間鋪面坐位都尚算ok, 唔會人貼人(真心好怕( ・᷄ὢ・᷅ )! )坐低後都開始有人等位,應該準備lunch time 忙碌時間。.我就order 左:午餐E 💲60-鐵路雞扒滷肉便當-熱0水.首先佢兜飯上先,速度上菜,叫我食住先雞扒後上~滷肉當然唔可以期望好多,但撈完飯都Ok! 然後仲有菜蒲仔同滷蛋半隻,仲有兩小件薯仔!白飯加色~~吸引香噴噴!.另外雞扒一上,外皮香脆,size 夠大但味道唔算太入味,外面淋左d 燒汁,仲有些少芝麻蔥花,感覺一d 都唔馬虎~.60 蚊雞黎講,食飽飽無加一離開,正常發揮ʕ •ᴥ•ʔ
我就order 左:
午餐E 💲60
-鐵路雞扒滷肉便當
-熱0水
60 蚊雞黎講,食飽飽無加一離開,正常發揮ʕ •ᴥ•ʔ
2022-07-06
$60 (Lunch)
2022-07-03 142 views
心血來潮第一次寫食評放假经過,晚上7點左右,見人唔多入去試試,順便第一次寫食評。叫左個紅燒牛肉麵跟凍奶茶,如果叫套餐大約80-90左右,因為套餐小食唔係好岩,所以我只叫麵跟飲品。奶茶大杯但係好淡,麵份量一般煙韌,牛肉好淋一夾易散,咪道都係偏淡,整體來講可以接受。
心血來潮第一次寫食評
2022-07-02 70 views
平日做完Facial啱啱好可以嚟呢度食下午茶呢間係Facial嘅姐姐推介嘅 佢哋話簡單味道都唔錯咁我就試咗呢個下午茶set可以選擇三種小食 睇落雖然份量唔算多 但其實都好足夠 價錢絕對對得上食物質素
平日做完Facial啱啱好可以嚟呢度食下午茶
呢間係Facial嘅姐姐推介嘅 佢哋話簡單味道都唔錯
咁我就試咗呢個下午茶set
可以選擇三種小食 睇落雖然份量唔算多 但其實都好足夠
價錢絕對對得上食物質素
2022-06-29 99 views
今日晏晝經過太子,見好耐冇食過台灣嘢,又想食紅燒牛肉麵,見佢個lunch set平平地,就入咗去試下。入到去見到佢個裝橫用咗好多木,仲有好多台灣嘅景點相。 我地4個人,職員比卡位我地,有啲逼,勉強坐到。我嗌咗個紅燒牛肉麵lunch set($60),加$8有杯凍桂花冰梅汁。#紅燒牛肉麵佢嘅麵係圓身,寫住係「拉麵」。食落有少少硬身,唔太掛到湯,但都好食嘅。牛肉都比較好食,好腍,又有牛肉香味。牛肉切做長條形,2長2短,呢個價錢都可接受。#凍桂花冰梅汁普通酸梅汁,酸甜度合適,不過冇桂花味。

#紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
#凍桂花冰梅汁
普通酸梅汁,酸甜度合適,不過冇桂花味。
2022-06-23
$68 (Lunch)
2022-05-11 256 views
平日放假,做完Facial行到太子,搵嘢食😋見到「老街」啱啱過咗午餐時段,可以食下午茶,又冇乜人,座位間隔都👌就衝咗入去試新嘢!叫咗個下午茶(小)肉燥湯麵+3款小食:梅子甘薯、木魚炸豆腐、宜蘭餡餅。先談肉燥湯麵,份量雖少,但有3款小吃陪襯便剛剛好了。小食先要讚木魚炸豆腐,外脆內軟+滑,油而不膩👍另外梅子甘薯,酸味味的梅子粉撒落脆炸的蕃薯,本來飽飽地,胃口都重開🤭
先談肉燥湯麵,份量雖少,但有3款小吃陪襯便剛剛好了。
小食先要讚木魚炸豆腐,外脆內軟+滑,油而不膩👍

2022-05-11
$35 (Tea)
2022-04-11 260 views
又到咗lunch食飯嘅時間,喺旺角返工就唔怕冇嘢食因為旺角好多餐廳。今日就食台灣嘢,「老街」店舖唔算好大,容納到二三十人左右,裝修帶有一點台灣風味。點解個午餐推介E餐,鐵路雞扒滷肉便當和台灣奶茶。聽個名好普通但係食落嗰塊雞扒簡直係好好味呀,嗰塊雞扒皮脆肉滑,啲肉仲入曬味添,已經幫你切好急塊塊,唔使自己砌店主好細心。👍🏻👍🏻滷肉飯亦都唔錯,唔會好似其他餐廳淨係畀一小段,佢份量都好多,再配埋其他小食,認真夠飽。呢個時候去唔到台灣旅行,唯有喺香港去返食台灣嘢補番數啦🤭🤭環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️

點解個午餐推介E餐,鐵路雞扒滷肉便當和台灣奶茶。

聽個名好普通但係食落嗰塊雞扒簡直係好好味呀

呢個時候去唔到台灣旅行,唯有喺香港去返食台灣嘢補番數啦🤭🤭

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
  • 鐵路雞扒滷肉便當
2022-02-24 323 views
比錢用八達通比,我電話顯示已扣數,佢話佢哋部機顯示無,要我即場再比現金一次,即係比兩份錢,又叫我自己打去八達通追返條數退錢,明明係佢哋錯仲要我去花時間追究。打去八達通又無人接。一個lunch 食咗$106 ,仲要勁難食。 唔會再幫襯

唔會再幫襯

2022-02-24
$106 (Lunch)
2021-12-21 456 views
求其揾下午茶,經過,唸起食過晚飯都ok,今次下午茶,小食款式可試多幾款添。一見menu筧得叫法好似某一間台式餐廳一定要叫佢個肉燥試下啦,所以叫左肉燥飲,跟住小食每款叫試下。小食方面,黃瓜無得輸反而半隻蛋呆道一般,唔似鹵水。花枝點整都正嫁啦,不過其實唔駛炸。另一餐叫左麻醬乾麵。個麵質夠趙口,我喜歡,反而覺得乾麵可凍小小食,而家暖食。一口腸夠大條,而個酥脆鹽酥雞唔夠酥脆,但不過不失,個雞入味嘅。梅子脆薯,薯味足,甜甜地,再配個梅子粉好多,我鍾意,酸酸地,多左粉,我要黎放撈麵到,正。下午茶可以試到佢6款小食,抵晒。係叫左個百香果綠茶加棷果要加錢,都可接受。唯一唔好,只可叫佢menu嘅飲品,另一間叫埋其休,好似user friendly D,呢間限無咁好,可以參巧下人地做法呀!
一見menu筧得叫法好似某一間台式餐廳