2021-12-16 287 views
嚟到旺角想食台灣嘢,就嚟咗呢間老街試吓。店面唔算太大,坐嘅時候覺得有少少迫,不過還可以接受。🤨🤨紅燒牛肉麵($62)🐄湯底幾香牛肉味,不過牛肉偏韌,面嘅質地唔錯,好有咬口,不過份量可以再多少少就好啦鹽酥雞肉操飯🍛($56)鹽酥雞炸得不錯,上菜時嘅溫度亦係熱辣辣,不過個人覺得賣相可以更好。另外肉操味道偏淡,所以覺得不過不失。食物嘅質素還可以接受,但係週末嘅午市去到呢間餐廳,發現佢哋人手不足,一開始門面剩係得一位店員幫手,點餐亦要等一段時間店員先至可以幫到我哋。因為餐廳唔大,走廊非常集,店員上菜嘅時候可以見到有啲困難😖😖,所以喺我哋用餐嘅時候,亦有一位店員倒瀉其他客人嘅飲品。所以個人覺得服務質素可以提升,餐廳嘅環境亦可以更好。
嚟到旺角想食台灣嘢,就嚟咗呢間老街試吓。
店面唔算太大,坐嘅時候覺得有少少迫,不過還可以接受。🤨🤨

紅燒牛肉麵($62)🐄
鹽酥雞滷肉飯

鹽酥雞肉操飯🍛($56)

$60 (Lunch)
2021-12-14 177 views
滷肉香酥排骨便當$56 份量好大,都要同人share先食得晒。滷肉汁好味,多料唔會太水,食到有肉碎、五花肉、冬菇粒。鹹度適中攞嚟送飯就最啱啦。隔離佢都會比一啲咸菜,鹹鹹地但係份量唔多,所以食落去撈埋啲滷肉飯好開胃。佢都加咗一嚿煎焗薯仔粒,薯仔好明顯焗左所以係脆皮,表面仲加咗啲調味。但係硬係覺得滷肉飯再加一舊焗薯仔有啲怪😂個炸排骨炸得都ok ,可能個排骨有啲薄,所以炸完之後有啲乾。不過都幾大舊,都算抵食嘅。滷肉鹽酥雞便當$56 個滷肉飯、肉燥汁、蛋同埋酸菜都同排骨嗰個餐一樣。炸雞都好味只係冇乜調味所以齋食嘅話就有啲dry 。
滷肉香酥排骨便當$56

滷肉鹽酥雞便當$56
2021-11-18 209 views
午餐去食都唔係好使等位嗌左麻辣排骨麵同凍朱古力酥炸排骨係另上唔驚浸到淋晒湯底係牛肉湯,勁濃味勁有台灣風味麻辣又唔算好辣可以邊食麵邊飲湯野飲都有台式奶茶提供不過我嗌凍朱古力就無特別影😂
午餐去食都唔係好使等位
嗌左麻辣排骨麵同凍朱古力
酥炸排骨係另上唔驚浸到淋晒

湯底係牛肉湯,勁濃味勁有台灣風味
麻辣又唔算好辣可以邊食麵邊飲湯
野飲都有台式奶茶提供不過我嗌凍朱古力就無特別影😂
2021-11-15 157 views
滷肉鹽酥雞飯滷肉:味道正常,豬肉肥瘦適中,不會感覺太油膩。鹽酥雞:味道亦正常,不會感太咸,雞塊大小均等,每塊都算飽滿,每一口咬下都有肉的口感。配上滷蛋跟菜脯及少量蔬菜,套餐強送熱飲。整體感覺:視覺感官上,看出食物有花點心思攞佈,而且配上票米蘿蔔,令顏色豐富一點,增加食慾。味道上是一般台式食物的水準,不算特別出色,但亦算是發揮應用水準。餐廳環境佈置特意加上有台灣的特色的畫或相片,進食時更有台灣的感覺。
滷肉鹽酥雞飯

滷肉:味道正常,豬肉肥瘦適中,不會感覺太油膩。
配上滷蛋跟菜脯及少量蔬菜,套餐強送熱飲。

整體感覺:

2021-11-02 201 views
紅燒牛肉麵$60 左右價位,性價比高麪:一係食牛肉麵都非常注重麪條。呢一間麵條非常煙韌,口感好好。牛肉:脂肪與肉一層層,煮得好淋,唔係有咬口嗰種。牛味突出,好香。湯底:唔係好濃,好混濁果種,有陣陣藥材味,味精唔多。香味不是太突出,沒有蓋過其他食材。
$60 左右價位,性價比高

2021-10-30 129 views
台式下午茶眼闊肚窄嘅我 見到呢間餐廳下午茶 $3x 有得揀3款小食 有麵/飯仲可以飲珍珠奶茶咁抵食當然要試吓飯係魯肉飯 麵有湯麵同撈麵揀但唔想食咁飽 就揀左麻醬撈麵小食就揀左鹽酥雞/蔥餅/麻辣牛肚 奶茶就揀左台式奶茶 無加珍珠喇撈麵係迷你版 真係偏細碗麻醬夠多 麵都掛汁蔥餅一咬爆汁 熱辣辣上碟鹽酥雞係圓形一粒粒 有三粒 食落香口夠脆牛肚夠麻夠辣 切絲易咬 入晒味台式奶茶 茶底係有花香味 甜度自己調教一個下午茶 其實幾抵食同多野揀滿足晒
台式下午茶

台式奶茶 茶底係有花香味 甜度自己調教

一個下午茶 其實幾抵食同多野揀
滿足晒
2021-10-28 94 views
走入這店看到木制的老街招牌,加上走懷舊風的裝潢同掛畫,確實有點點台灣的感覺。order左下午茶,小食選小黃瓜,豬耳,台灣腸,配肉燥飯,加杯台式奶茶。最鐘意豬耳,醬汁味濃,又淋又脆,好食。肉燥飯都唔錯,肉燥唔會太肥剛剛好,配醬汁撈飯好開胃。杯飲品唔記得叫少甜,覺得甜左少少。份量都係細細碟,飯細細碗,個人黎講當下午小食已經足夠。下次經過會再來試下其他款式食物。

份量都係細細碟,飯細細碗,個人黎講當下午小食已經足夠。
下次經過會再來試下其他款式食物。
2021-10-14 165 views
紅燒牛肉麵 $66紋呢間嘅紅燒牛肉麵係我係香港食過的台灣嘢嚟講,本小妹覺得算係最好味的 佢湯底濃得嚟呢冇咁重嘅味精, 有一陣藥材味,幾好飲, 麵條煙煙韌韌,同湯底幾隔,牛肉入味, 下次會再嚟食麻辣肉燥排骨麵 $62紋麻辣肉燥麵呢個辣度都ok, 都麻辣嘅但不夠香, 麵條一樣煙煙韌韌, 個椒鹽排骨呢炸到好似食豪大大嘅雞扒味道咁綜合滷味拼盤( 大腸 滷豆腐 滷蛋 )$45紋呢個拼盤,為咗滷豆腐而叫的,但材料味道完全不一樣, 總以為可以食到台灣老街的臭豆腐質感呢間淨推薦——紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵 $66紋

麻辣肉燥排骨麵 $62紋

綜合滷味拼盤( 大腸 滷豆腐 滷蛋 )$45紋

呢間淨推薦——紅燒牛肉麵

2021-10-10 109 views
老街麵店老街排骨肉燥乾拌麵蔥香(HKD59)排骨炸得稍為乾,而且有油膩感覺。排骨肉厚度中等,少許偏鹹。乾拌麵就不錯,面身彈牙有口感,蔥油撈住食,啜入口好美味。又有青瓜絲一同拌食,口感清涼。我個人喜歡加多啲蔥一齊食。牛腩牛筋麵(HKD69)筋同腩都煮得好淋,容易入口。牛腩汁濃,油麵條彈牙,圓滑,可以食到「雪雪」聲。麵內會加咗少量酸菜,可能有啲台灣風味,開胃啲。台灣奶茶,桂花冰梅汁只想試下新口味的凍特飲,可以嘗試桂花冰梅汁。跟餐只賣12蚊。
老街麵店

老街排骨肉燥乾拌麵蔥香(HKD59)

排骨肉燥乾拌麵蔥油

牛腩牛筋麵(HKD69)

牛筋腩麵

台灣奶茶,桂花冰梅汁
排骨肉燥乾拌麵蔥油
牛筋腩麵
2021-09-25 95 views
今次來到太子,正值晚飯時間,當然要去搵食啦😉行過一間又一間食店,被「老街」兩個字吸引住,好耐無去台灣,就食台灣嘢啦!仲要唔使等位,真係好啦😊😊以前每次去台灣都一定要食碗牛肉麵先走,今次就叫返個牛肉麵懷緬下啦~我地分別叫左一碗紅燒牛肉麵 ($62)同埋一碗蕃茄牛肉麵 ($68)落單冇耐就有得食啦😄😄兩個湯底都夠濃,同埋夠熱,牛肉夠曬淋,份量亦都多,至於個麵就硬身左少少。整體來講都算唔錯🤗🤗
今次來到太子,正值晚飯時間,當然要去搵食啦😉

仲要唔使等位,真係好啦😊😊

整體來講都算唔錯🤗🤗
2021-09-10
Type of Meal
Dinner
2021-09-20 88 views
呢度係一間台灣牛肉麵小店今期推麻辣系列,過左黎試下!麻辣肉操排骨麵,紅燒牛肉麵 台灣珍珠奶茶紅燒牛肉麵($60)紅燒湯底都幾濃香,牛腩都煮到好軟淋入味,麵條係用台灣麵加埋蔥同酸菜  麵身幾彈牙 味道出色麻辣紅燒排骨麵, 紅燒牛骨湯再加麻辣醬汁 香辣惹味 有少少似擔擔麵食法上面有好多肉碎同蔥花 炸排骨好香脆酥鬆,灑滿椒鹽味好香口仲有招牌麻辣臭豆腐 台式臭豆腐無咁濃味,口感好軟綿辣湯滲曬入去好好食珍珠奶茶夠濃香甜蜜消費$150太子西洋菜南街240號地舖
呢度係一間台灣牛肉麵小店
今期推麻辣系列,過左黎試下!
麻辣肉操排骨麵,紅燒牛肉麵 台灣珍珠奶茶
紅燒牛肉麵($60)
紅燒湯底都幾濃香,牛腩都煮到好軟淋入味,麵條係用台灣麵
加埋蔥同酸菜  麵身幾彈牙 味道出色
上面有好多肉碎同蔥花 炸排骨好香脆酥鬆,灑滿椒鹽味好香口
珍珠奶茶夠濃香甜蜜
消費$150
太子西洋菜南街240號地舖
台灣美食!吃出傳統風味!招牌老街紅燒牛肉麵 $57鐵路雞扒滷肉便當 $57酥炸花枝丸 $25老街紅燒牛肉麵湯底濃厚,牛肉看起來堅挺,吃起來柔嫩,肉汁亦大部分保留在牛肉本身,值得一讚。至於麵底上就沒有太大的驚喜,不要跟日本的頂級拉麵比較,就算是相當不錯了。滷肉飯在台灣是一道極具特色的小吃,老街滷肉飯味道恰到好處,肉質鮮嫩,不油不膩,配上台式滷蛋和經過特別烹調後外脆內軟的薯仔,相當有驚喜。至於雞扒的味道上,煎得香脆,不過累嫌有點輕熟,整體不錯👍🏻額外點了一份小吃,酥炸花枝丸!本身沒太大期望的情況底下,反而吃出店家的用心。一粒平平無奇的花枝丸經過油炸卻不失其味,加上椒鹽的點綴,值得推介。
台灣美食!吃出傳統風味!

招牌老街紅燒牛肉麵 $57
鐵路雞扒滷肉便當 $57
酥炸花枝丸 $25

至於雞扒的味道上,煎得香脆,不過累嫌有點輕熟,整體不錯👍🏻

2021-08-23
$65 (Lunch)
  • 招牌老街紅燒牛肉麵
  • 鐵路雞扒滷肉便當
  • 酥炸花枝丸
2021-09-08 83 views
紅燒牛肉麵 $62鹽酥雞肉燥乾拌麵 $55👍 牛肉好淋,仲研3大舊,性價比高!!👍 湯頭濃郁,麵質都唔會過淋,掛湯不俗👌 鹽酥雞份量都唔少,應該係即叫即炸,所以要等耐少少,調味比較溫和,都幾好食嘅。👌 乾拌麵啲肉燥都幾夠撈哂成碗麵,仲有好多青瓜條 (咁嘅粗度應該唔係絲掛 🙈),可以無咁膩,幾好。唯一係略嫌太濕,碗底有一定份量嘅湯,有人可能鍾意濕啲嘅,但我叫得“乾”拌麵會希望乾少少。👎 都唔算係扣分點:枱面係無辣椒醬嘅,但我覺得乾拌麵一定要有辣椒醬先好食。當日唔方便問佢攞,所以如果可以俾埋辣椒醬,或者點餐時就可以揀埋辣度就好啦。
紅燒牛肉麵 $62
鹽酥雞肉燥乾拌麵 $55

👍 牛肉好淋,仲研3大舊,性價比高!!
👍 湯頭濃郁,麵質都唔會過淋,掛湯不俗

鹽酥雞肉燥乾拌麵
紅燒牛肉麵
今日放棄茶記下午茶...新嘗試食台式下午茶...食物款式及味道都很好👍...主食🍛+3款小食+飲品🥤都只收$35,食物賣相不俗,味道很好,絕對不是「是是旦旦」敷衍食客,確實好過去快餐店。小碗椒麻伴麵🌶,麵質煙靭彈牙,辣汁辣度剛剛好,香濃又惹味。三款小食之中,我最鍾意涼伴小黃瓜🥒,肉脆爽口,新鮮程度是咬落口有清脆「索索聲」。鹽酥雞味道不會太咸,而且啖啖肉。鹵水豬爽耳柔韌又爽脆,味道鮮香不膩。
今日放棄茶記下午茶...
新嘗試食台式下午茶...
食物款式及味道都很好👍...

2021-06-11 358 views
麻辣牛筋牛腩麵$68我衰,唔應該叫麻辣麻辣味似將菜餐廳擺枱上個啲辣椒醬放係面咁。牛腩正常,但牛筋煮得太爛啦,冇口感滷肉鹽酥雞便當$52滷肉外表似滷肉但其實係肉加似滷肉汁既咸汁雞好乾 同比較多粉珍珠奶茶跟餐$15/杯其實珍珠奶茶好難整到唔好食,佢啲珍珠係擺得太耐,中間好硬,而且一定煮起冇適當沖洗痴到一舊舊仲有一定要講服務好差,其實搵過冇紙可以劃,咪舉手落單,但比佢大聲叫我劃紙我都好正常咁答,你都冇紙,劃唔到喎⋯⋯但竟然擺單同野食比我時,好大力咁掉低比我我😳😳
麻辣牛筋牛腩麵$68
我衰,唔應該叫麻辣

滷肉鹽酥雞便當$52
滷肉外表似滷肉但其實係肉加似滷肉汁既咸汁
雞好乾 同比較多粉

珍珠奶茶跟餐$15/杯

我都好正常咁答,你都冇紙,劃唔到喎⋯⋯
但竟然擺單同野食比我時,好大力咁掉低比我
我😳😳
$75 (Lunch)