2017-04-07 904 views
觀塘lunch time 無book 好難搵位好彩哩間有位 但野食唔平 平均都110無前菜 得餐湯 無咩特別意大利飯好正好好食蕃茄味岩岩好 唔淡唔濃飯濕度 軟硬度 岩岩好正!洋甘菊花茶好香
觀塘lunch time 無book 好難搵位

飯濕度 軟硬度 岩岩好
正!
洋甘菊花茶好香
2017-04-05 590 views
went for dinner ,@ a weekday night , 2 tables were occupied besides us , a relatively small menu but 1/2 of it 's  still unavailable as well. workshop / loft type of decor 's good but more attention should be paid on hygiene , fresh air circulation etc.. As shop / leather / hardware crafting are in the proximity .  Bit stuffy probably becos of the enclosed space without proper circulation. Ordered a pasta, reasonably good , but the deep fried cornbeef dish 's kind of out of the world , Waiter's

Waiter's acted kind of hurrying as we know the joint closes @ 10.00pm.

frankly, food is very average but hotel kind of pricey, setup & service wise.

Kind of disappointing.
2017-03-29
$200 (Dinner)
2017-03-19 1168 views
早前聽聞呢間餐廳嘅all day breakfast係做得好,但次次都食的確會令人覺得悶,加上都幾肥膩,所以今次泥就想試下佢其他主食。😝😝😝午餐嘅選擇唔多,勝在每個都係set meal,加上配一轉自助salad,所以都加哂分。👍👍因為只可以攞一次嘅關係,所以貪心者當然係會攞多啲🙈🙈🙈 有大小唔同嘅碟揀~~~ 配菜嘅種類都算充足,也有唔同嘅醬料。吃貨選擇了: 紅菜頭,罐頭菠蘿,青瓜,碎蛋,cheery tomatos,蕃茄,同一啲加左香料焗乾嘅bread cubes 😗湯就係蘿宋湯,無咩特別評價。主菜泥喇!埋相同平時食開嘅risotto一樣。Cream嘅味道幾香同滑,都唔係好濃好膩。雞肉絲都配塔得宜,分量適中,肉同risotto嘅口感都好配襯。可惜嘅係,芥末籽同整個飯格格不入,帶酸,食耐啲有少少辣味😧😧😧😧意粉做得好過risotto。肉排煮得好冧唔un,有陣陣嘅黑淑味,磨菇汁都煮得適中夠味。意粉加左olive oil本身係好事,但略嫌佢加得太多,所以食到成嘴油😥 配菜明顯煮得過熟變到好冧。 總括而然,佢嘅主菜的確係比all day breakfast做得無咁出色。但係有自助salad b

自助salad

湯就係蘿宋湯,無咩特別評價。
芥末籽雞肉risotto with cream sauce
T字排意粉配黑椒磨菇汁

總括而然,佢嘅主菜的確係比all day breakfast做得無咁出色。但係有自助salad bar係一個好吸引嘅地方。
自助salad
T字排意粉配黑椒磨菇汁
2017-02-14 2309 views
這天約了兩個好姊妹來觀塘工廈覓食。說實在,觀塘工廈真的有很多性價比頗低的餐廳,本人也中了數次伏。這次為免又中伏,特意選了oldish。之前嘗過它上環的店,印象頗佳,於是這次來一嚐它觀塘的分店吧。工廈食店有種特式,就是十分隱蔽⋯⋯我們三個路癡兜了一圈,還差點找不到入口哈哈。好不客易找到餐廳,一出電梯就開始進入文青cafe mode。好漂亮的一角😍進入餐廳,空間很闊落,右邊是廚房,可以看到店員在準備食物。我們三人都點了all day breakfast lunch set,包湯,沙律及茶。份all day breakfast更可以隨個人喜好增加或減少,好像我怕熱氣,便不要薯餅改增加茄汁豆。沙律吧很多選擇,基本上吃完個沙律已經飽了一半了。All day breakfast份量很大,尤其是份炒蛋,比平常份量多一至兩倍。煙肉和菇略嫌太油膩。茄汁豆都是罐頭吧,不過不失。很久沒在cafe吃到這樣飽了,十分滿足。星期六的下午也不算多人,我跟朋友可以坐整個下午,談天說地,十分寫意。

好漂亮的一角😍

進入餐廳,空間很闊落,右邊是廚房,可以看到店員在準備食物。

沙律吧很多選擇,基本上吃完個沙律已經飽了一半了。
All  day  breakfast

2017-02-13 1747 views
The shop interior is quite specially decorated with the leather shop next to it. The menu is also embedded in an exercise book of primary school style. The salad bar is included in the lunch set ( 1 time only). Salad bar is full of choices and I am so excited that I have my favorite red beetroot, and many other choices.We tried all day breakfast, tomato sauce pasta, egg benedict with french fries. All day breakfast include salmon, sausage, omelette, baked beans, bread. It is delicious.my fr
salad bar
all day breakfast
my friend ordered egg benedict and it tasted good but just too much for lady.
benedict
The pasta is of smallest portion among all.
spaghetti
For ladies, I think sharing is best strategy to avoid waste of food, particularly, you can share the salad!

2017-02-10
$110 (Lunch)
salad bar
2017-02-06 1470 views
公司嘅開年飯今年揀咗一間西餐廳,呢間西餐廳之前都幫襯過一次,佢嘅環境幾特別,係以木同埋牛仔為題材,睇落去好有好活化的感覺。之前果次食個口味係幾好嘅,個心目中有個印象都會再嚟幫襯,不過因為距離公司比較遠,所以今次先係第二次嚟。但係今次有啲失望,一坐低睇個餐牌佢淨係做午市嘅套餐,有大概五至六個餐可以俾你揀,其中全日早餐同埋另一款嘅英式早餐已經佔咗兩個,所以如果係飯或者意粉嘅話呢,就只有各一個選擇啦。呢度嘅午餐如果叫咗一個套餐嘅話係有一次免費沙律吧可以攞,個沙律吧就的確唔錯。款式唔算多,但係撈埋嗰種口味都幾好,有好多人就淨係識呢個沙吧已經食到飽左啦,所以就有其中一個選擇係剩食沙津吧。我就叫咗個班尼蛋巴拿馬火腿配英國鬆餅,呢一個餐有兩舊鬆餅,另外總會有薯條同埋沙津做配菜,嗰啲沙律上面會有香醋汁,薯條炸出嚟都係熱辣辣嘅都唔錯。但係個鬆餅就真係味道有啲怪,佢將個三文魚同巴拿馬火腿再加埋蛋嘅配搭,味道好奇怪。而且巴拿馬火腿嘅味道比煙三文魚味道搶晒,唔好食。重點就要講下佢呢一個豬脊骨脾配意粉,係熟到可以打死人,煮到過唒火,入面肉係全乾身,好似煲完湯d肉甘。我初頭以為一個係咁樣,但係原來有幾個同事都係咁
重點就要講下佢呢一個豬脊骨脾配意粉,係熟到可以打死人,煮到過唒火,入面肉係全乾身,好似煲完湯d肉甘。我初頭以為一個係咁樣,但係原來有幾個同事都係咁樣,所以真係不得問一下廚師點解會咁。
有啲餐廳就會堅持話係個肉質問題,咁我就好期待呢一個負責人會點樣同我講。但係呢個負責人勇於認錯,佢都話自己係煮過頭,因為佢一次過會整幾件,所以真係咁啱呢幾件都係甘。
我另一個同事講話無論任何嘅理由對於一個廚子來講,煮過頭其實已經係一個唔可以原諒嘅錯誤。但係對於我來講,呢個負責人都好勇敢咁樣去承認自己嘅過錯,而且佢之後都攞番另一塊新煮嘅豬扒過嚟,切開俾我哋睇,入邊其實係仲有汁,咁我都算啦,起碼服務好。
之後其實負責人都有問過我地需唔需要煎返幾塊豬扒,但係其實我地已經好飽,所以負責人就送左幾個甜品甜品我就覺得係需要讚,係真好食。
呢一個係類似意大利提拉米蘇嘅甜品,但係佢呢個就雪到好似雪糕,外面再諗啲咖啡落去,食落去有酒嘅香味亦都有酒香味,還有咖啡的甘,配合得幾好,又唔會太苦,又唔會太甜。
另外一個係焦糖燉蛋,食落去係比較硬身少少,但係個奶味同埋蛋味非常之香。而且上面嘅焦糖係即刻燒出黎嘅,有一層薄薄嘅糖片係上面,配埋來食好滋味。
往往好味,外觀,服務都係評分不可或缺的部分,今次呢間餐廳都需要係呢三面深思熟慮。
2017-01-14 1580 views
每隔2、3個月亞姐都會安排一次team lunch,亞姐都幾嘴挑,所以佢揀得既都唔會太差😁依度有個簡單既Salad Bar, 雖然簡單但竟然有健康既紅菜頭😘亞姐好勁呀!點解咁講?因為佢話佢食得出d紅菜頭用左汽水煮,咁樣煮d紅菜頭會好食d!雖然我冇亞姐咁勁食得出佢點煮,不過真係少左平時個陣菜既青味😁之後佢再上個海鮮湯,都幾辣,我一向都食唔到好辣,所以淨係食左裡面d 魷魚,好鮮,好彈牙😋再黎雞肉意大利飯,好濃郁忌廉味,雞肉又嫰😘我地仲叫左個all day breakfast ,個 All day breakfast 同其他地方既冇咩大分別,而且通常都係加工食品再加蛋,所以如果入既材料唔太差,都唔會差得去邊😁再黎豬仔骨,肉嫩,入味,好食😋不過我另外2位同事對d粗薯條興趣更加大😂😂😂其實我地仲叫左過大蝦波菜麵,但我唔記得影相😆!我冇食到大蝦,但我食d麵時已經食到好濃厚既蝦味,非常好食!另外,我叫左杯熱檸茶,套茶碟好精緻,重點係杯茶唔澀😘
再黎雞肉意大利飯,好濃郁忌廉味,雞肉又嫰😘
再黎豬仔骨,肉嫩,入味,好食😋
不過我另外2位同事對d粗薯條興趣更加大😂😂😂
其實我地仲叫左過大蝦波菜麵,但我唔記得影相😆!
我冇食到大蝦,但我食d麵時已經食到好濃厚既蝦味,非常好食!
另外,我叫左杯熱檸茶,套茶碟好精緻,重點係杯茶唔澀😘
2017-01-11
Type of Meal
Lunch
  • 大蝦波菜麵
繼續在觀塘區覓食。工廠大廈地方大、樓底高,好容易做出不同格調的裝修。Oldish,中文解作老氣,但這裡給人的感覺一點也不老土。一踏進門,左邊是賣東西的workshop,只有右邊的位置才是Oldish的地盤。有賣皮革的,也有賣時裝的,到來吃飯也不忘看看我們香港手作人的作品! 好快我們就被店員帶進餐廳位置,餐桌上的擺設既實用又配合餐廳主題:舊! 就連餐牌也是用小學的練習簿做,好有心思。 是日的午餐選擇了「All day breakfast」和「火箭菜醬生蠔意大利飯 伴 炸生蠔」,午餐還附送享用自助沙律吧一次呢! 沙律吧選擇種類頗多,就連醬汁也有多款,值得一提的是這樣竟然有紅菜頭吃!我當然就是裝得滿滿啦! 這天我們很早就到,沙律吧的東西也是剛剛拿出來,所以頗新鮮。但是…也許就是很新鮮很吸引,當我們拿拿滿滿的沙律碟回座位時,我們看到醬汁已吸引到數隻小烏蠅在飛…嗯。如果店主有看到的話,就注意一點吧…本著大菌食細菌,本著食我唔死的心態,我全都吃下去了。接下來是All day breakfast ($110),以一個女生的食量來說,這份量是足夠的,但男先就一定要來一大碗沙律了。味道方面不過不失,
繼續在觀塘區覓食。

工廠大廈地方大、樓底高,好容易做出不同格調的裝修。

Oldish,中文解作老氣,但這裡給人的感覺一點也不老土。

就連餐牌也是用小學的練習簿做,好有心思。

嗯。如果店主有看到的話,就注意一點吧…

本著大菌食細菌,本著食我唔死的心態,我全都吃下去了。

味道方面不過不失,食物剪得頗香。

然後是火箭菜醬生蠔意大利飯 伴 炸生蠔 ($120)

算是惡夢吧…

生蠔飯真的好腥…配上飯上面的生豆苗菜,蠔腥配上草腥,腥上加腥!

飯內的蕃茄仔簡直是清泉!

炸蠔熱辣辣是優點,可惜size偏細,放在好腥的飯上面,本來不腥也得腥…

惡夢完了,來一點好印象吧!

我們來Oldish的真正原因,其實是為了喝蝶豆花茶,這裡叫「薄荷藍天空」(午餐+$15)

其實頗貴,但吸引之處就是其藍紫色!本來是藍色,加了酸性之後就會變成紫色,好美呢!不用擔心!不是人工色素,這是蝶豆花天然的顏色呢!

蝶豆花茶的味道好淡好淡,清清地其實幾好。

總結,蝶豆花茶和裝修都是噱頭,食物質素和衛生才是一間餐廳的根本啊!請繼續努力!
Other Info. : 沙律吧衛生欠佳,生蠔飯好腥
2016-08-06
$130 (Lunch)
2016-12-13 1183 views
係觀塘區返工,間唔中星期五都會對自己好d食餐好d既lunch。依道既lunch set會包salad bar, 每次食完個salad同湯都已經飽左一半,所以提提大家salad bar都係唔好夾咁多,唔係就食唔落正餐。今次揀左all day breakfast, 其實都幾大份下,我同d同事都冇人食得晒,最後打包左返公司。個breakfast用既食材都幾好,煙三文魚唔會太鹹,炒蛋幾滑,不過d菇就油左少少。

$120 (Lunch)
2016-11-16 1253 views
是日約了尖子吃飯, 隨意地來到oldish. 平日晚上八時多到達, 店內的食客只有二成滿. 地方很大, 用上全木的設計, 偽文青們應該會喜歡. Menu選擇不多, 點選了All day breakfast (HK$128), Parma Ham pizza (HK$138). All day breakfast, 賣相ok. 試一口, 炒蛋也算嫩滑, 也有蛋香. 但沙律菜沒有dressing, 要扣分. 麵包不夠鬆軟, 香氣也欠奉. 幸好番茄鮮甜又水份充足, 可挽回一點分數, 整體水準一般. Parma Ham pizza, 先說賣相, 非常home-made, 尤其那一大片呈水狀的芝士, 不太吸引. 試一口, 果然如此, 芝士味不夠濃, 呈水狀的芝士, 一點也不rich, 筆者最終只是吃了一塊罷了. 座位很多, 但硬要安排客人坐面壁思過位, 是什麼玩法?

座位很多, 但硬要安排客人坐面壁思過位, 是什麼玩法?
2016-10-03
$146.3 (Dinner)
2016-11-15 807 views
在巧明街的Oldish,皮革產品專賣店+cafe!當天須要一個小休,走上來hea 了點時間。 呢到的空間感多D,食物也有很多選擇,午餐時間也人潮不少!有個好大既開放式廚房Oldish tiramisu$68要浸多點時間才可以cut 開的 Tiramisu ,咖啡同cream 也可以,但欠缺酒香!樣子比外邊的特別!Mocha $42份量也不少,咖啡同朱古力味都很平均!Mint purple sky$43飲不出是什麼味道,帶點藥水味,幸好有青檸及薄荷葉平𧗾番!
在巧明街的Oldish,皮革產品專賣店+cafe!
當天須要一個小休,走上來hea 了點時間。
呢到的空間感多D,食物也有很多選擇,午餐時間也人潮不少!
有個好大既開放式廚房
Oldish tiramisu$68
樣子比外邊的特別!
Mocha $42
份量也不少,咖啡同朱古力味都很平均!
Mint purple sky$43
飲不出是什麼味道,帶點藥水味,幸好有青檸及薄荷葉平𧗾番!
2016-11-13
$80 (Tea)
1K
2016-11-06 7745 views
在一個隱蔽的工廈內,藏了一個很有味道的餐廳。餐廳的名字是懷舊,而環境和陳設都很切合主題。不過雖然環境懷舊,但食物仍是新鮮的。坐下來看到這餐牌,頓時想起讀書的那些年。雖然功課已不少,但仍要買額外的練習簿,真令人叫苦呢!不過,也勾起了不少美好的兒時回憶。雖然懷舊,也有不少新款的東西出現。這個餐湯就更能體現香港中西融合的情況,以中式碗來盛載西式湯。餐前的沙律更是自助形式,更叫人想起當年某薄餅餐廳的特色,不得不好好地擺放一碟美滿的沙律了。主菜卻是近年興起的全日早餐,而選它不單是因為新興,更是喜歡當中的食物多樣化。其中的薯餅是最愛,很香口,薯仔味很甜。第二是磨菇,香味濃,叫人開胃。煙三文魚也很不錯,雖然不是熱盤,但也不會淡而無味,配合起上來也很好。最後的一杯咖啡也不錯,香得來也不會太澀,而器皿也呈現了中西的配搭,西式的咖啡杯。中式的奶杯,這杯很像中式的酒杯呢!其他的小器皿也是非常有特色的,很精緻。而當你四圍觀看時,更有不同的小擺設,是真的可以叫人置身於不同的舊時代的。
雖然懷舊,也有不少新款的東西出現。
南瓜湯
沙律吧
全日早餐
咖啡
鮮奶
中式的奶杯,這杯很像中式的酒杯呢!
其他的小器皿也是非常有特色的,很精緻。
2016-10-19
$120 (Lunch)
Celebration
Birthday
南瓜湯
沙律吧
全日早餐
咖啡
鮮奶
2016-10-06 1043 views
朋友無端端搵左呢間café,話想試下,見係Kwun Tong就睇都冇睇食評就say ok! 7點到達,一入到去個感覺就好大,一邊賣衫做零售,一邊就餐廳,好似仲有工作室!不過心諗係呢度賣衫咪會吸晒d野食味落件衫度?!又唔係做輕食,點都會有少少油煙掛!Anyway,行到入去,原來呢度冇卡位,反而係一大張長枱share。可能當日唔多人,所以都ok靜。我地兩個人拎住個餐牌諗左好耐都諗唔到食咩…因為最低消費要$150,最後我地就叫左個千層麵、雞翼、藍芝士吞拿魚煙斗粉、朱古力同玫瑰朱古力。其實我係完全對café 既野食係冇咩期望,因為香港大部分café 都係買d現有既返去再加熱only,所以見佢有blue cheese就即管試一試!等左15分鐘,雞翼上枱,呢個雞翼用風沙雞既做法,表面脆脆地,熱辣辣,幾好食,同埋份量都唔少!之後再等多5分鐘,我個藍芝士吞拿魚煙斗粉終於到啦!一黎到就有好香既藍芝士味,好濃!跟住驚喜黎啦,本身以為藍芝士只係焗既時候擺面,但原來係”No”埋入煙斗粉度,所以芝士味大增,真係正!因為我沉醉於藍芝士度,朋友食個個千層麵相都冇影,試都冇試,哈哈~最後,杯玫瑰朱古力都ok,今晚好滿

之後再等多5分鐘,我個藍芝士吞拿魚煙斗粉終於到啦!
藍芝士吞拿魚煙斗粉

最後,杯玫瑰朱古力都ok,今晚好滿足!不過就有少少貴,算啦一次半次!
2016-09-30
$210 (Dinner)
藍芝士吞拿魚煙斗粉
2016-10-01 752 views
享受周六時光,食個Brunch,再試觀塘cafe.Oldish 入去,左邊係皮革佈置地方,右面係餐廳。食個all day breakfast,老公叫咗個焗咖啡飯(有D干身),仲可以享用自助沙律吧同餐湯....好滿足。餐枱上同四周都有好多特式擺設食完嘢仲可以行下皮革店,呢度有教人做皮革產品,見到一個幾好嘅單揹優閑袋都係$1400.
2016-09-10
$130 (Tea)
  • Oldish All Day Breakfast
2016-09-22 585 views
同朋友4人行,念住去工廈試咖啡,一上到去門口已經聞到洗碗隔油池既味,姐係廚餘個種味!因為入門囗右手邊已經係打開左門既洗碗房。我忍!入到去坐,大大張木長桌分三台人坐。姐係好似去cafe 要(搭台)。我忍!坐底一打開menu! 第一頁寫住每人最底消費$150!!!真係火都泥!唔比淨飲咖啡吹水架?!!當時有三把火既我立刻起身走人!
因為入門囗右手邊已經係打開左門既洗碗房。
我忍!
我忍!
坐底一打開menu! 第一頁寫住每人最底消費$150!!!
真係火都泥!

唔比淨飲咖啡吹水架?!!
當時有三把火既我立刻起身走人!