2024-11-07 12 views
輪椅開車 friendly西餐廳屋企有個要坐輪椅的~所以我地要同佢出街食飯~我地需要果道有得泊車同埋餐廳係輪椅 friendly的~咁啱呢間餐廳符合要求~再睇佢D出品~好似幾吸引~所以就決定 weekend同屋企人游下車河~看一下青馬大橋~慢慢開下路沿看海邊去~又幾舒服!我地就係不想係市區食~因為深井呢個西餐廳比較cozy同埋都凡優雅~可以慢慢 chill住吃~同屋企傾吓計!係 cozy 不係 high end ar, 所以感覺舒服!去到深井就把車停好~不洗1分鐘就到餐廳了!環境不錯呀!是一間舒適的西餐小店!我地就比較喜歡小店~因為充滿人性化~人情味!去到~店員已準備好台給我地~雖然四人~因有一位要坐輪椅~所以佢地放了六人枱給我們~令我地有更大的空間!當然~我地係提前book位的~服務不錯!我地係食午餐的~4個人~就點左4份餐~再加在3樣小食!每份餐都可以選餐湯包或沙律~我地就選湯同包~個一個牛扒咁包熱的~幾好~不求其!我地叫咗份菠菜芝士焗蠔~個樣幾好~又幾好食!跟住叫咗個 buffalo wings, 酸酸甜甜少少辣~幾開胃~不過係單骨~如果係全翼更好~但只你40元~所以接受的!同埋
輪椅開車 friendly西餐廳

我地係食午餐的~4個人~就點左4份餐~再加在3樣小食!

我地叫咗份菠菜芝士焗蠔~個樣幾好~又幾好食!跟住叫咗個 buffalo wings, 酸酸甜甜少少辣~幾開胃~不過係單骨~如果係全翼更好~但只你40元~所以接受的!同埋 truffle fries.
主菜就乜都試D~整左2個意粉~一個豬鞍~一個牛扒
野飲就叫了ice latte, ice mocha, lemon tea同佢的招牌檸檬茶沙冰!咖啡機出品~D豆都幾靚~佢要大大杯~我個 friend就好鐘意佢地杯檸檬茶沙冰~飲上引的~不係你諗果D~佢個味真係好好飲的檸檬茶沙冰!

牛扒同個豬鞍好 juicy, 份量足~又可以選配飯或意粉或薯條的!意粉就叫咗個Black truffle sauce spagetti同埋个the baked cheesy meatball tomato spagetti. 食哂!

這小店幾舒服~又 wheelchair friendly, 附近不洗一分鐘距離泊車,野食又好食~周末休閒之選其一!
2024-10-23 109 views
我係好鐘意同老婆周圍搵食的,我倆比較喜歡食西餐,本身係住係荃灣,但為佐食好D,我地可以開車去食好D,又可以當遊車河~散散步!所以,今次選擇這個餐廳,因為睇D食評,同埋有朋友試過,所以決定同老婆去試一下!打俾餐廳先自佢地有位置泊車而且距離餐廳一分鐘己而~而且不貴~所以~我地可以慢慢係餐廳chill.我地不想太多人!所以選擇星期四去吃個晚餐!我地點咗二隻靚蠔~gillardeau超級好吃~仲要不貴~我問老板点解會平過市區吃的~佢話良心價!讚!跟住又点左個甲羅燒海膽忌廉汁意大利飯~好少地方有呢個吃~所以我專登點來食~個樣幾好~味道都幾好~滿足我老婆就一向鐘意食墨魚汁的野~所以她就叫左墨魚汁海鮮意大利麵~我都試左D~嘩~又幾好食~清哂~佢話廚師整得yummy. 好滿足的一個晚上~下次再來試一下佢介紹的西班牙乳豬仔先同埋佢地的白酒煮藍青口先同埋佢地的三色芝士果仁 risotto先!

我係新搬入嚟深井的,當然就是試下深井的美食啦,我今次同個女就選擇了呢間一餐廳one restaurant . 因為見到比較近屋企那邊。不過,話時話,間餐廳都幾難找,原來不係大馬路,又不係商場內,呀! 打電話問先知係中國銀行旁邊的巷仔,仲要係五金舖入面,不過,見D人話几好,好啦,我同阿女就行入去試下。估不到入面係咁靚的小店。就嚟萬聖節有几隻得意南瓜的装飾,佢地話晚上會點燈,個outdoor都幾舒服同chill.今日係weekend,來個weekend lunch 先。我叫咗一柸house white wine, 阿女就order朱古力冰沙,就嚟Halloween,冰沙都有Dhalloween装飾,小店幾有heart啦。今日就叫咗個法國煎鵝肝煎蛋意大利飯,呢個combination幾好,份量也ok。個飯賣相几靚,味道也很好,我見到好多人食牛扒同佢的西班牙豬鞍,下次我一家又试下先。之後,我地再叫咗個蜜糖雞翼同追加了薯條,因為阿女想吃。簡單來說,有驚喜,中上品質,用料都幾好。餐湯不係問你紅定白的,今日飲係南瓜湯配餐包,都几好,特別係D湯同個包好熱,看似好易,不係的,有去過一D餐廳來凍的包的,很

簡單來說,有驚喜,中上品質,用料都幾好。餐湯不係問你紅定白的,今日飲係南瓜湯配餐包,都几好,特別係D湯同個包好熱,看似好易,不係的,有去過一D餐廳來凍的包的,很用心的cozy little 西餐廳。佢地話每二個星期會更生lunch menu , 晚上有單點餐或可以選擇二人set .
法國煎鹅肝煎蛋意大利飯
2024-10-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
法國煎鹅肝煎蛋意大利飯
  • 麻辣薯條
2024-10-13 295 views
今日去左呢道食 lunch~宜家呢天氣選擇坐戶外~因為不係對住馬路~所以幾 chill. 點咗份 Carbonara, 同埋一個限量甜量~紅酒啤梨配 vanilla ice cream. 又估不到佢地D野食有驚喜~好有 heart的食物同甜品!個 carbonara係正宗果隻~份量適中~上台已經覺得好~估不到我食到停不到!下次再吃!或者試下其他野先!甜品就係限量的~佢地周不時會整D限量甜品~咁又幾好喎!一都人都幾 chill.

甜品就係限量的~佢地周不時會整D限量甜品~咁又幾好喎!

一都人都幾 chill.
Carbonara
紅酒啤梨ice cream
2024-10-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
Carbonara
紅酒啤梨ice cream
2024-07-07 351 views
食材好新鮮,味道好正,食物全部有驚喜,炸物特別好吃,煙肉芝士薯條,炸洋蔥圈,西班牙饭,意大利粉等等。。價錢又抵。平均每個人都係2xx。祇是泊位不大方便。狗狗之友值得去。
2023-12-31 853 views
因為住深井都食到冇咩好食,呢間餐廳都開左一段時間,都未試過,今日下午終於試試。Order左個肉眼扒配意粉,肉眼扒要求7成熟,肉質好好,幾juicy,味道亦唔錯👍另外都order左燒雞配意粉,雞脾位都好滑,係雞胸會鞋口啲,但整體都唔錯,覺得幾有驚喜,可以再幫襯😊 可能餐廳位置唔起眼先會比較靜,見佢都試業左一段時間,每次行過想入都見到冇乜人,但今次試完覺得可以推介一下,加上餐廳內在環境都幾靚,裝修幾有feel,假期chill下都係一個好選擇。

老實講,今次嘅食評係我深井行之中一次好得意嘅體驗。One Restaurant畀我一啲好homey,又有少少高級嘅感覺,好似一間潛藏喺呢個老社區嘅寶藏咁。首先,講吓個「自家古法深井燒鵝法式清湯」,真係有種「發咗大財」嘅感覺!個湯串咗傳統同創新,d燒鵝味濃郁得黎又唔會太油膩,正!啲燒鵝皮又脆口,佢哋點算會做到咁完美㗎?好得意嘅配搭,令人一試難忘。再講吓主菜,我揀咗個「西班牙辣腸炒美國大蝦仁佐帕丁娜燴菜」。個菜有火侯、又有層次,辣腸同大蝦仁搭得好,口感係真係一流嘅。蝦仁彈牙,辣腸得意,每一啖都係一次美味嘅爆發。嚟到甜點,「核桃布朗尼配雲呢嗱雪糕」呢個係個完美嘅終結。布朗尼香脆又夠濕潤,啖啖核桃,胃口好滿足。雪糕嘅雲呢嗱味道又香又滑,搭埋一齊真係層次分明到不得了。總結,One Restaurant提供咗一次獨特嘅美味之旅,我一家人食得好開心。深井,你仲有啲乜美食秘密藏住?下次我仲一定會再嚟!🕵️‍♂🥳✨

📍 One Restaurant 🐷之前入去做野,都唔知有呢間餐廳,點知🐷仔咁叻搵到間好有驚喜嘅餐廳!平時深井真係食黎食去都係嗰間,估唔到有#chuchu推介 ,食物好有驚喜,室內室外嘅裝修都好有特色!💡最近裝修緊,12月31號會開番,大家可以bookmark定先!—————————————————————❣️ 泰式fusion青檸辣雞翼 $78辣辣哋,好惹味,擠埋青檸酸酸地更開胃!雞翼嘅質感都好好!冇雪味!.❣️ 意大利雲吞配蟹肉海膽醬忌廉汁 $188個海膽忌廉醬好creamy,仲有好多蟹肉係面,意大利雲吞個皮啱啱好,唔會話好厚,入面仲包住左芝士咁嘅嘢!雖然得幾舊,但係都會夠飽!. ❣️ 低溫慢煮美國斧頭豬鞍配時菜 $278上次係出面試過斧頭豬鞍覺得唔錯,今次更好味,好粉嫩,肉質仲唔會好似豬扒咁嚡,🐷最欣賞佢會切曬一件件,唔洗自己切!仲有大量蔬菜,感覺健康左!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: One Restaurant (深井)深井青山道42號陳記廣場地

📍 One Restaurant

👅好味指數: 8/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: One Restaurant (深井)
深井青山道42號陳記廣場地下G,H,I號舖
🕑營業時間:N/A
2022-09-29
Type of Meal
Dinner
第一次去呢間餐廳,一入到去個waiter知道我係單人食客就好surprise,話我地都welcome。當時餐廳仲有其他食客,聽到waiter咁講個個都望住我,好embrassing。我當時其實好想走,但我覺得一個人有什麼問題,所以我依然保持禮貌,決定最後食完先走,因為錯不是我,但我同自己講真係無下次,blacklist左呢間餐廳。
2022-09-23
今午於這深井最高分的餐廳午膳,但原來它周末下午只做Weekend Brunch Set,有七款,但不是每樣都是什麼特別菜式。但千里迢迢,真不想吃些普通的,於是問他們想討個主菜Menu, 但他們說下午不做,只做Brunch Set 🤨 ,OK,再從Weekend Brunch𥚃挑了那個最貴的肉眼扒,又說賣光了😔!好吧,先來個朱古力沙冰,降降温,味道還好。最後,只好點了兩個普通中最不普通的 ...“青芥末蜜糖吞拿魚沙律配芒果油醋汁”,菜新鮮,嫩、脆,不錯的,但說到底還是個沙律而已,沒什麼驚喜。“燒牛肉潛艇包番薯角配kimchi蛋黃醬”,擺盤有點心思,麵包也是熱的,但其實還是一個三文治。吃的途中,旁邊那兩座卻在吃主菜單內的東西,娘娘忍不住向店主反映,店主只能把問題推到小店員身上,講了一大堆無補於事的廢話,也沒有嘗試做點挽回顧客信心的東西,如給一杯free drink🍻😍 ... 唉,沒有下次。

2022-06-26
$173 (Lunch)
本身住附近,咁岩呢個weekend 冇野搞,醒起呢區有間西餐好似賣相唔錯就打算同家姐黎試下!一入到黎環境唔錯,由於唔係weekdays 所以今日只offer brunch manu,咁我同家姐就order 左肉眼扒同煙肉長通粉。我問個黑衫女侍應肉眼扒有冇得揀7 成熟,佢答我呢度冇呢個option... ok fine 咁我都由佢啦(雖然我未試過食扒個侍應同我講唔俾我要求幾成熟)。之後好快就黎左個扒,我發抬面果把睇落似係牛油刀,我就問有冇切扒用既刀,女侍應就話果度得一款刀 .... 個扒大概4-5成熟, 好彩味道都唔錯,不過把刀真係切唔係幾開d 肉 😅另一碟長通粉都幾好味,d 汁調得岩岩好又唔會太濟,d 煙肉都好香口。因為冇set lunch 所以冇另外order 野飲,我就問個waitress 可唔可以俾杯ice water 我地,點知佢指住枱面杯tap water 話係ice water (好串果隻),呢下真係有d 嬲囉,要乜冇乜要乜唔俾乜咁點解仲要收我service charge? 我同佢講佢bar 枱果d 先係ice water, 佢先極不情願咁斟俾我 😕之後就一路企係度睥住我地

因為冇set lunch 所以冇另外order 野飲,我就問個waitress 可唔可以俾杯ice water 我地,點知佢指住枱面杯tap water 話係ice water (好串果隻),呢下真係有d 嬲囉,要乜冇乜要乜唔俾乜咁點解仲要收我service charge? 我同佢講佢bar 枱果d 先係ice water, 佢先極不情願咁斟俾我 😕之後就一路企係度睥住我地😑

食完拿拿臨埋單走人,本身食物係ok 但係我唔會選擇再黎受個侍應氣😩

p.s. 果個waitress 係一個著黑衫有點肥既印巴裔女子(只係想形容係邊位並無人身攻擊意圖),一個好難先叫到佢過黎理會客人的server
煙肉長通粉
肉眼扒
tap  water  vs  ice  water
2022-07-10
$150 (Lunch)
煙肉長通粉
2022-05-14 705 views
趁住第六波疫情未嚟之前, 趕緊約會好朋友 🥰難得大家都day off 天氣又好 ,特登入去深井行下, 順便去幾個位打卡🤩 本來以為深井淨係可以食燒鵝,但原來都開咗啲好高質cafe !呢間one restaurant仲有露天位置, 有遮陰 ,可以好chill咁嘆個lunch! 又去咗旅行嘅感覺😁叫咗兩個set lunch 第一個係墨魚汁帶子燒大蝦意大利飯😊 墨汁係好濃, 好黑 ,而且仲有兩隻巨大虎蝦 !!可以同朋友share😚燒得好好食 😍好彈牙😍 而且係有炭燒風味 😍蝦頭仲有好多蝦膏 意大利飯亦 粒粒有口感 分量都多😊另一個我哋叫咗蟹籽蟹肉意大利飯 有好多 蟹肉蟹籽 個汁好香 但可能我地兩個都叫意大利飯 食完有少少漏 😂不得不讚佢嘅餐湯同牛角包餐包 好小餐包用牛角包外脆內軟而且忌廉湯亦好濃郁 拎嚟點包啱曬😚隨餐送嘅熱水果茶 亦好香果味 好大杯同朋友一路傾計一路飲啱曬😙

2022-05-12 287 views
今日又係我銅鑼灣食神微服出巡,我都好喜歡,揸車四周圍去食野。今次嚟到深井唔係食燒鵝,係去一間叫One Restaurant試吓菜。食飯梗係有靚女,今日同Ceci去食飯,去到深井呢間嘢,其實都好易搵喺兩個建築物中間嗰條巷直望就見到。易搵嘅。唱得我食評當然要講下四周圍泊車情況,嗰頭屋苑可以泊車,街王嘅都可以。睇情況啦。間餐廳環境幾好餐具都幾精緻,我叫咗杯冇酒精嘅Mojito,靚女個杯係特飲係熱情果,我問過佢,佢都話OK幾好飲。頭盤嗌咗個三文魚share,唔錯幾好!靚女節食減肥嗌咗煮蜆,我就叫咗羊架。嗰個芥辣汁幾好食。順帶一提餐包都好特別應該係斑斕。環境幾舒服,整體感受都唔錯。值得一試。

頭盤嗌咗個三文魚share,唔錯幾好!
靚女節食減肥嗌咗煮蜆,我就叫咗羊架。嗰個芥辣汁幾好食。

順帶一提餐包都好特別應該係斑斕。

環境幾舒服,整體感受都唔錯。

值得一試。

2022-04-30 172 views
交通方便,靜中帶旺,環境舒適優雅,裝修擺設高檔次,有分室內及室外區域,空氣流通,現在疫情是相當好的飲食環境。加上外面擺放漂亮植物,感覺相當舒適。食物水準不錯,有酒飲。服務員態度友善親切。到深井探朋友,飲下午茶,朋友帶我去這間餐廳,叫咗兩杯嘢飲,一個炸雞小食,店裏特色炸雞,皮薄香脆,有幾片香菜,搭配自製醬汁,口感不錯。叫咗杯mango smoothie ,細滑香甜,分量十足。有機會下次再來晚飯☺️相信情調一流。
有機會下次再來晚飯☺️相信情調一流。
2022-04-29
2022-04-29 165 views
勞動節假期長週末當然想找一個休閒的地方,香港很多地方都去過,於是就突發奇想去遠少少的深井探索一下。.深井當然最出名燒鵝,在陳記廣場附近就見到陳記燒鵝娛記燒鵝等等的招牌。轉入去少少就見到這一間非常優雅別致的酒吧餐廳。餐廳是我開放式設計,非常通透。服務生是外國人說英文的,零舍有就發的快活情懷。.Lunch set $150-$200左右,包餐包飲品及湯;餐包是牛角包,即叫即焗,香口夠脆。今日餐湯是蕃茄湯,濃郁又有自然的蕃茄味。.意大利肉丸長通粉 $138 - 很經常的肉丸意粉;蕃茄醬恰到好處酸酸地又甜甜地,很開胃。肉丸4粒,好juicy,很得出加入了香草,煙煙韌韌。蟹肉什菌意大利飯 $158 - 賣相好ok,加入立體芝士脆脆,加入蟹籽、菇類及沙律菜,好似是花叢似的。食得出啖啖蟹肉香,味道層次豐富。.Lunch 包一杯飲品,可以選擇熱美式咖啡/熱檸茶/熱果茶/熱奶茶/熱伯爵茶/凍桔子汁;款式很多元化。