又一間台灣過江龍店🇹🇼插旗係香港🚩佢地原本係台灣夜市裡面既一間小店到而家人氣旺到開分店開到黎香港🇭🇰就係主打沖繩飯團既飯丸屋🍙同朋友去西環海傍影日落🌅順手買左一個飯團套餐一齊share食👯‍♀️由於飯團都係即叫即製👩🏻‍🍳不過店員手腳都好快☺️都只係等左5-10分鐘左右♡ 咖喱可樂餅 ($38)拎上手熱辣辣 · 大大份♨️用最外層既海苔包裹住🍙飯|咖喱可樂餅|蛋|餐肉|芝士|貝芽菜無論口感定層次都好豐富✨咖喱可樂餅炸到外脆💥而裡面既咖喱薯蓉好綿密🥔互相配搭下 · 成件事好和諧🤝一份飯團絕對飽肚又滿足♥️♡ 麻薯波波(套餐+$20包含小食同飲品)外脆內煙韌既口感 · 絕對出色到位👍🏻而紫薯味會比地瓜味明顯少少👻果然係夜市發跡😆麻薯波波好有驚喜💯♡ 蜂蜜檸檬🍋🍯咁岩果日行到熱熱地🌞呢杯飲品同爽字寫上等號檸檬好突出 · 整體會偏酸少少🤏🏻但咁熱既天氣飲落去真係好舒爽🧊༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:大部分飯團食材都來自日本🇯🇵連飯都有專登調製過🍚用上粘性綿密既日本七星米配口感Q彈既台灣珍珠米令飯團口感更加豐富〽️睇得出店家係配搭食材方面花左好多心思

又一間台灣過江龍店🇹🇼

順手買左一個飯團套餐一齊share食👯‍♀️
由於飯團都係即叫即製👩🏻‍🍳
不過店員手腳都好快☺️
都只係等左5-10分鐘左右

♡ 咖喱可樂餅 ($38)
拎上手熱辣辣 · 大大份♨️
用最外層既海苔包裹住🍙
飯|咖喱可樂餅|蛋|餐肉|芝士|貝芽菜
無論口感定層次都好豐富✨
咖喱可樂餅炸到外脆💥
而裡面既咖喱薯蓉好綿密🥔
互相配搭下 · 成件事好和諧🤝
一份飯團絕對飽肚又滿足♥️

♡ 麻薯波波(套餐+$20包含小食同飲品)
外脆內煙韌既口感 · 絕對出色到位👍🏻

用上粘性綿密既日本七星米
配口感Q彈既台灣珍珠米
令飯團口感更加豐富〽️
睇得出店家係配搭食材方面花左好多心思✨
而最後最新優惠 ఌ 凡出示醫護或救護證件,購買任何飯團即送蜂蜜檸檬及麻薯波波4粒🈹

麻薯波波
  • 麻糬波波
呢排無去堂食,成日食屋企餸難免會食到悶🙊 今日行經西環呢間日式沖繩飯糰專門店「飯丸屋」見到唔少人等外賣,一於買個外賣填飽肚先😜「飯丸屋」係台灣過江龍,主打即叫即製嘅日式握飯糰,有多達8種口味可以揀,仲有新品推出添! 就算無得去旅行都一樣可以喺香港食到沖繩名物!🙆🏻‍♀️ 店舖外觀和風感十足,淺木色裝潢好有日本嘅感覺😙 呢間西環分店內更有明星應援,有Ian@Mirror應援卡拎喔~❤️ 炙燒明太子握飯糰 $34 +炸蝦$15飯丸屋嘅飯糰基本配搭一定有午餐肉同玉子燒(午餐肉可以轉植物肉!),再搭配唔同嘅主要食材去製作飯糰🍙 飯糰望落厚身足料,炸蝦酥脆熱辣辣配上炙燒明太子醬鹹香美味;米飯粒粒分明,選用日本七星米及台灣珍珠米,口感Q彈。玉子燒軟嫩,丹麥進口嘅午餐肉鹹淡適中👌🏻 本身以為明太子醬+餐肉會稍為鹹,點知食起上嚟意外地唔係特別鹹👍🏻 食完都幾飽肚🤰🏻⚠️ 加$20就可以升級做超值套餐💁🏻‍♀️❤️ 麻糬波波外型好Cute啊😆 有地瓜&紫薯味兩款味道,各三粒!外層好脆,炸得乾爽唔油膩,口感煙韌又軟糯,唔會太甜,個人鍾意紫薯多啲😚❤️ 日式抹茶豆漿豆漿入面係無冰,唔怕融冰令味道溝淡咗😉 豆漿豆味香濃,

❤️ 炙燒明太子握飯糰 $34 +炸蝦$15
炙燒明太子握飯糰 +炸蝦

⚠️ 加$20就可以升級做超值套餐💁🏻‍♀️

❤️ 麻糬波波

❤️ 日式抹茶豆漿
日式抹茶豆漿
豆漿入面係無冰,唔怕融冰令味道溝淡咗😉 豆漿豆味香濃,豆漿比例比抹茶高,飲到淡淡抹茶味,甜度啱啱好👀

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
飯糰最平都係$28,cp值高!仲要即叫即整,又足料,啱哂學生同上班族買嚟填飽肚🙌🏻
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$69 (Lunch)
飯丸屋係香港愈開愈多分店,它本身來自台灣品牌,主打即叫即製沖繩飯糰🍙每款都會夾有午餐肉同玉子燒,主要材料可揀咖哩可樂餅、炸蝦天婦羅、明太子干貝酥、炸雞等等,份量足料價錢唔算貴🤣最平一款只需$28,套餐可以跟一款小食同飲品,有比較少見豆漿系列😋明太子干貝酥紙袋設計都有心思,印有Okinawa和沖繩獅子,好想念沖繩的味道😫飯糰視覺效果極佳,可以好清楚見到一層層配料,最頂層有兩粒炸到外酥內軟干貝酥,之後就到炙燒過明太子醬,好有鹹香味🤤干貝酥炸皮冇因為醬而變腍,反而更加提鮮,下一層就係午餐肉同玉子燒,兩款都幾厚實,午餐肉唔會好鹹,而玉子燒我就覺得蛋香稍稍不足,米飯粒粒分明,不會過硬或太濕,整體口感都好澎湃多層次🥰咖哩可樂餅咖哩可樂餅進口來自日本,酥脆不油膩☺️咖哩香氣十足,薯仔綿密口感鬆軟日式抹茶豆漿第一次飲都怕會唔夾,但意外地融洽😊豆漿味比較濃同滑,甜度適中

明太子干貝酥

咖哩可樂餅

2022-03-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
2022-03-12 12 views
周末去西環,處理完要做的事,想買埋外賣返屋企,見到飯丸屋啲相好吸引就覺得「係佢啦」!飯丸屋開始多分店,而品牌來自台灣,由店員即叫即製日式沖繩飯糰,保證新鮮。店子小小但飯糰款式都多達8款,加上不同小食及飲品,保證滿足。◽ 炸蝦天婦羅飯糰 $38飯糰夾著原隻炸蝦,即時心心眼!拎到返屋企都依然脆脆不膩,配上玉子燒和午餐肉,口感味道都好豐富。加錢可以升級有小食和飲品◽ 日式炸雞配蜂蜜芥末醬雖然是小食,但炸雞份量都不少,juicy之餘,蘸點醬汁更惹味。▪️ 黑芝麻豆漿看到有養生日式飲品,關注健康人士即點,黑芝麻味超級濃郁,配上豆漿不會太甜,推介!

炸蝦天婦羅飯糰

▪️ 黑芝麻豆漿
炸蝦天婦羅飯糰
日式炸雞配蜂蜜芥末醬
黑芝麻豆漿
飯丸屋係主打沖繩握飯團既小店,每款飯團都以午餐肉同雞蛋為主材料再配搭各種美味既餡料,握飯團份量適中,女孩子一般都夠食,男仔都唔洗怕,店子有兩種形式既套餐選擇,可以選加配飲品及小吃的套餐或加兩者選其一成為套餐,可視乎食量選餐。呢度既食物好適合工作忙碌成日要爭取時間既打工仔,買完隨即拎上車速食就可以解決一餐,又夠曬飽。🐠炙燒明太子握飯團🍙飯團一般都係即叫即做,所以同平時已經包好既飯團唔同,佢係屬於熱熱地果種飯團,呢個既餡料有厚厚既午餐肉,雞蛋同埋滿滿既明太子醬,材料十足,明太子醬仲經炙燒過,味道更濃,不過外賣既話可能因為佢係熱飯團令到外面果層既紫菜焗到淋曬就有小小影響左飯團味道。🐠黑芝麻荳漿跟餐價錢同散叫價錢唔同,跟餐當然相對較便宜,佢既黑芝麻底好濃郁,肉眼望會見到一層厚厚既黑芝麻底,荳味同樣非常突出,兩種味道混合後好好味,自己好喜歡👍🏻

🐠炙燒明太子握飯團🍙

🐠黑芝麻荳漿

《#Japanese_taltal | #SaiYingPun_taltal 》🇭🇰 飯丸屋 𝕆𝕟𝕚𝕘𝕚𝕣𝕚 ℙ𝕝𝕒𝕟𝕖𝕥 @ 𝕊𝕒𝕚 𝕐𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕦𝕟最近呢間沖繩過江龍手握飯糰開咗幾間分店,竟然喺西營盤見到佢哋新分店!🍙手握飯糰份量唔細,唔會食到捩咁棄,所以趁熱買上車食😋❥ 日式炸雞 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟒𝟎銷量冠軍嘅日式炸雞手握飯糰,除咗炸雞,仲有煎蛋同午餐肉,分量十足!炸雞炸到金黃卜卜碎,咬落去雞肉仍然juicy,加埋適量嘅蛋黃醬,好惹味😋❥ 炸蝦天婦羅 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚 $𝟑𝟖必點✨大大件嘅天婦羅炸蝦🍤夾埋煎蛋同午餐肉,望住一層層嘅餡料,仲有千島醬,好似叫你咬落去咁🤤 千島醬嘅份量唔會太多,唔會令到炸蝦變淋,好味又飽肚!❥ 雙層起司 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 $𝟑𝟒加入咗雙重芝士嘅飯糰,飽肚感都十足👍🏻芝士味好濃郁,雖然只係兩片芝士看似簡單,但夾左煎蛋同午餐肉都食到好飽。❥ 麻薯波波 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 $𝟏𝟖估唔到日本店都食到麻薯波波😍麻薯波波其實係地瓜同埋紫薯做嘅麻薯丸子🍡,口感煙韌好似食芋圓咁。一份有成2支,好足料!❥ 胚芽豆

日式炸雞 /  麻薯波波/  胚芽豆漿

雙層起司 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞

❥ 麻薯波波 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 $𝟏𝟖

❥ 胚芽豆漿 𝐆𝐞𝐫𝐦 𝐒𝐨𝐲𝐚𝐦𝐢𝐥𝐤 $𝟐𝟎

———
📍 Shop A, G/F, Wing Wah Mansion, 425H Queen's Road West, Sai Ying Pun, Western District | 西環西營盤皇后大道西425H號永華大廈地下前座地下A號舖

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $60up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #西營盤_taltal
TakeAway
$60 (Dinner)
日式炸雞 /  麻薯波波/  胚芽豆漿
日式炸雞 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
炸蝦天婦羅 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚
雙層起司 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞
  • 麻糬波波
  • 炸蝦天婦羅
  • 雙層起司
疫情下晚市禁堂食,晚餐轉戰外賣店!就在HKU MTR附近,木系裝修簡潔光猛的沖繩飯糰小店,只有2個立食空間,多以TakeAway Order為主。食材以日本及外國空運到港,珍珠米則是採用日本七星米Mix台灣珍珠米。在清涼的天氣下,吃到即叫即製、暖烘烘的熱飯糰真是暖入心頭!蒲燒鰻魚握飯糰 Unagi (Grilled Eel) Onigiri $60一般飯糰平均$3x左右,和M記高級Burger差不多價錢,但健康和美味度完勝!第1次到店,Order時選擇困難症下,店員推介剛推出的新品蒲燒鰻魚握飯糰!配料豐盛,以午餐肉和玉子做Base,啖啖肉無骨鰻魚配上鰻魚汁和沙律醬,味道和諧滋味,十足Mini版的丼飯。配料與米飯的比例完美,原本以為手握的Size應該只能當下午茶,但吃下來也頗有飽足感,而且每一口都有滿滿的配料,好喜歡啊!套餐 Combo +$20+$20可任選2款飲品或小食,而且看得出每款都是誠意之作,沒有Hea底,CP值很不錯!人氣之選日式抹茶豆漿雖然冰度及甜度都是固定的,但味道剛好,帶少少的甘澀餘韻,整體抹茶香和豆香Balance,不嗜甜和凍飲的寶寶也可以放心!日式炸雞選配蜂蜜芥末醬

套餐 Combo +$20
+$20可任選2款飲品或小食,而且看得出每款都是誠意之作,沒有Hea底,CP值很不錯!人氣之選日式抹茶豆漿雖然冰度及甜度都是固定的,但味道剛好,帶少少的甘澀餘韻,整體抹茶香和豆香Balance,不嗜甜和凍飲的寶寶也可以放心!日式炸雞選配蜂蜜芥末醬,粉漿薄脆,細細粒One
Bite Size,熱辣辣又不油膩,轉眼間已清光光!
日式炸雞
▫️燒明太子握飯糰🍙 $34 + 炸蝦🍤 $15有8款握飯糰可揀~主料有午餐肉和玉子燒配料分別有日式炸雞 咖哩可樂餅 松露炒菇等店員就推介左隱藏menu比我地😛可以一次過試晒人氣推介🙌🏻飯糰是即叫即製的 長得好可愛 是呈正方型的😚 食材也很整齊地疊上~炸蝦🍤外脆內爽 配搭滿滿的明太子醬邪惡之餘還增添了鹹香感 很滋味耶🤤厚厚的丹麥午餐肉煎得剛好 口感帶點外脆有肉感還有一層軟滑的玉子燒😚飯粒特意用上日本埕米&台灣珍珠米吃出來不會容易散開 軟硬適中整個飯糰吃起來很豐富!!.▫️麻糬波波 +$18可以加配小食和甜品喔~qq麻糬波波外型很可愛 好像丸子們🍡炸得外脆內Q 地瓜和紫薯味都好香好出一口都是麻糬很煙韌耶😛.▫️日式抹茶豆漿豆味好香濃 甜度拿揑得剛好 帶淡淡抹茶香 .飯糰雖不算有太大驚喜 但勝在有特色而且食材都是新鮮在地嚴選+日本空運直送我頗喜歡麻糰波波的 很煙韌😛在門口可以看到沖繩吉祥物-風獅爺🙌🏻小店還特意播放著輕快的沖繩民謠~用日式布簾配搭簡約木系作門面營造出日本風 又是時候ff自己回鄉了🥺尤其在不想吃太heavy的時候 也可以試試喔😚
▫️燒明太子握飯糰🍙 $34 + 炸蝦🍤 $15
有8款握飯糰可揀~
主料有午餐肉和玉子燒
配料分別有日式炸雞 咖哩可樂餅 松露炒菇等
店員就推介左隱藏menu比我地😛
可以一次過試晒人氣推介🙌🏻

飯糰是即叫即製的 長得好可愛
是呈正方型的😚 食材也很整齊地疊上~

炸蝦🍤外脆內爽 配搭滿滿的明太子醬
邪惡之餘還增添了鹹香感 很滋味耶🤤

厚厚的丹麥午餐肉煎得剛好 口感帶點外脆有肉感
還有一層軟滑的玉子燒😚

飯粒特意用上日本埕米&台灣珍珠米
吃出來不會容易散開 軟硬適中
整個飯糰吃起來很豐富!!

▫️麻糬波波 +$18
麻糬波波

可以加配小食和甜品喔~
qq麻糬波波外型很可愛 好像丸子們🍡
飯糰雖不算有太大驚喜 但勝在有特色
而且食材都是新鮮在地嚴選+日本空運直送
我頗喜歡麻糰波波的 很煙韌😛
在門口可以看到沖繩吉祥物-風獅爺🙌🏻
小店還特意播放著輕快的沖繩民謠~
用日式布簾配搭簡約木系作門面
營造出日本風 又是時候ff自己回鄉了🥺
尤其在不想吃太heavy的時候 也可以試試喔😚
2022-02-22 15 views
近排見到飯丸屋呢間台灣專做沖繩飯糰嘅過江龍開左好多間分店,終於比佢地吸引左去試🤤▪️以沖繩風獅爺作為鋪頭嘅signature,四周都可以見到風獅爺作店舖招徠▪️店鋪以日式木系風格為主,鋪頭播住嘅唔只係日文歌,仲係民族音樂,充滿節奏感,令人走入小店瞬間彷彿去左日本沖繩🏝▪️沖繩飯糰同平時食嘅傳統飯糰唔一樣,餡料配上午餐肉+玉子+炸蝦,本身已經好豐富,但係飯丸屋嘅沖繩飯糰換上唔同日式口味,有新口味之餘又可以保留返沖繩飯糰嘅特色▪️飯糰一份份包得好精緻仲好方便進食,即使飯糰咁多餡料都唔怕食到周圍係▪️鋪面設有小量立食位置,行過食件都好方便😋🥙咖喱可樂餅 $38提到日本特色小食,其中一個一定係可樂餅,可樂餅大大塊,炸到外脆內軟,而且係咖哩口味,整體帶微微香辣🤤外層紫菜夠脆,包住台灣培植嘅日式珍珠米,粒粒分明內餡有午餐肉、玉子配上蜜糖芥末,玉子仲要有一定厚度😋午餐肉用上減鹽版午餐肉,減少對身體造成嘅負擔,另外仲可以換成新豬肉,啱哂有唔同飲食需求嘅食客😋成個飯糰餡料超豐富+$20仲可以升級套餐有哂小食+飲品😋🍟明太子薯條薯條有蜜糖芥末同明太子兩隻味揀,平時好少見明太子口味今次就試下,薯條同樣係即炸脆卜卜,點
▪️鋪面設有小量立食位置,行過食件都好方便😋

🥙咖喱可樂餅 $38
外層紫菜夠脆,包住台灣培植嘅日式珍珠米,粒粒分明
內餡有午餐肉、玉子配上蜜糖芥末,玉子仲要有一定厚度😋
成個飯糰餡料超豐富

+$20仲可以升級套餐有哂小食+飲品😋
🍟明太子薯條
薯條有蜜糖芥末同明太子兩隻味揀,平時好少見明太子口味今次就試下,薯條同樣係即炸脆卜卜,點埋明太子醬真係好好味😋但係略嫌薯條有少少咸😢

🍵抹茶豆乳
抹茶味有但唔算太濃,反而豆味香濃,整體唔會太甜,驚喜之作😋

而家成日都要諗外賣食咩好,食飯盒食到悶可以試下,飯糰配搭夠哂日本風,間唔中想抽離下香港呢個死靜嘅地方可以去試下😋
飯糰份量女仔食應該夠飽,男仔可能要食多個先夠
2022-02-20 61 views
之前去沖繩我們可以每天都買一個飯糰做早餐,實在是瘋狂😂這天去西環覓食,看見熟悉的沖繩獅子,原來是我當年很愛的飯糰🤤🔹咖喱可樂餅 $38這裡有很多飯糰口味選擇,你還可以加錢加添喜歡的食材,我這次選擇了有蛋有餐肉的咖喱可樂餅,當然還有日本進口可樂餅😂😂由於飯糰即叫即做,大家要耐心等候~飯糰裡每一款食材都很均勻,加上材料都是上乘食材,就是每一口都會知道各個食材的味道,最愛它的午餐肉邊邊角夠脆,中間還是有點軟可以吃到午餐肉的鹹香,雞蛋不算厚讓焦點聚集在香口濃郁裡面的咖喱薯蓉綿密的可樂餅😍要一下脆脆的聲音很滿足,加上有滿滿甜甜的醬料,味道更豐富,香軟的米粒都好好的黏在一起,珍珠米的口感配合脆口的日式海苔,直接吃已經很滋味!🔹麻糬波波 $18口感軟糯,麻糬的黏度頗高,外層炸到脆但不掛油,地瓜味聞都聞得到,熱吃的時候超滋味😍🔹日式抹茶豆漿 $20一開始都擔心會很甜,實際上它沒有添加糖所以能夠感受到豆漿的香,撞到抹茶裡雙方味道都很平衡,記得要好好攪拌才喝,把抹茶味道強調起來。

🔹咖喱可樂餅 $38

🔹麻糬波波 $18

🔹日式抹茶豆漿 $20
咖喱可樂餅
呢間外賣店地理位置幾好正正喺香港大學站對出而且佢係即叫即整但係超級有效率 好快就整好熱辣辣呈上 見到都流口水🤤炙燒明太子飯糰 $34 🙆🏿‍♀️佢個炙燒明太子一出到嚟已經犯晒規落得超多 而且好香 🤤🤤🤤點解我會寫佢個明太子係海量?因為我一咬嘅時候咇晒出嚟呀!!!放心 我冇浪費 🤪🤫同埋佢入面本身仲有午餐肉同蛋 (可加$3轉新餐肉)所以其實係好豐富 一啲都唔dry💓加炸蝦天婦羅 $15 🙆🏿‍♀️不得不提係佢嘅炸物好出色💯唔知點解焗咗10-15分鐘都唔會淋 仲好脆佢個皮夠脆 蝦夠彈牙 真係無得輸仲要同本身炙燒明太子好夾完全無後悔加錢要炸蝦😋😋😋套餐 (小食 + 飲品) $20日式炸雞 (蛋黃醬 + 蜜糖芥末醬) 🙆🏿‍♀️再講多一次 佢嘅炸物真係好出色💯粒粒熱辣辣 脆卜卜 仲要份量個人認為都唔少而且佢2個醬都好得👍🏿個人比較鍾意蜜糖芥末 重口味少少而蛋黃醬就有淡淡嘅蛋香蜂蜜檸檬 🙆🏿‍♀️好鍾意佢個檸檬味好重加埋蜂蜜就酸酸甜甜咁 幾開胃🤤本身以為唔係好多嘢食咁點知又ok喎 食埋食埋其實好飽好滿足😌而家消費仲會比張刮刮卡你添 好耐未刮過😆❎ 加一服務費
呢間外賣店地理位置幾好
正正喺香港大學站對出
而且佢係即叫即整
但係超級有效率 好快就整好
熱辣辣呈上 見到都流口水🤤

炙燒明太子飯糰 $34 🙆🏿‍♀️
佢個炙燒明太子一出到嚟已經犯晒規
落得超多 而且好香 🤤🤤🤤
點解我會寫佢個明太子係海量?
因為我一咬嘅時候咇晒出嚟呀!!!
放心 我冇浪費 🤪🤫
同埋佢入面本身仲有午餐肉同蛋 (可加$3轉新餐肉)
所以其實係好豐富 一啲都唔dry💓

而家消費仲會比張刮刮卡你添 好耐未刮過😆

❎ 加一服務費
2022-02-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$69 (Dinner)
蜂蜜檸檬
平日常見的飯糰是呈三角形「おむすび」,原來不同形狀在日本的講法有不一樣,廣泛使用是𝐨𝐧𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢 「おにぎり」,這種說法在形狀上沒有任何限制,所以三角形還是長方形還是正方形都可以叫𝐨𝐧𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢 「おにぎり」。(利申:google大神教會我的事) 接著找到其中一個飯糰說法的由來,有點類似屈原的故事,參考下,出處附後 //「おにぎり」的念法和「鬼を切る」(斬除惡鬼)很相似,所以在一些地方上的人會把捏好的白飯投擲出去來除魔。//無論如何,飯糰是現代人的好東西,不論是早午晚餐都深得都市人歡心,快捷、方便食用,又好味。今日因事過海來到上環,地點非常就近香港大學站的飯丸屋。店鋪裝橫以木飾為主且非常光猛,店內播放著日文歌曲,唔知會唔會都令你想起在日本吃過飯糰的味道?店主介紹每款食物,炸蝦天婦羅 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚($38) 飯糰即叫即做,新鮮熱辣送上。天婦羅炸蝦整整一條,新鮮炸起乾身,再搭配埋千島醬、午餐肉和玉子(煎蛋),用上日本米,以一片大紫菜包住作飯糰的外衣,口要夠大才能一口咬下飯個所有餡料。當天是即刻食用,炸蝦十分鬆脆,粉層厚薄適中。本來怕午餐肉會太咸但幸好得知店家所選用的午餐肉牌

炸蝦天婦羅 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚($38)

當天是即刻食用,炸蝦十分鬆脆,粉層厚薄適中。本來怕午餐肉會太咸但幸好得知店家所選用的午餐肉牌子所以食得安心。素食者亦可加$選擇新豬肉,比較健康!
Lunch咁樣一個飯糰實測,食曬係可以飽足一整天!
*仲可以自選轉新豬肉/加料! yumyumm

+$13 變成Combo
麻薯波波𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬
本來對澱粉質毫無抗拒能力,還要是麻薯!串燒3兄弟狀的的番薯和紫薯波波,咬開發現裡面有芋泥餡料,麻薯部份夠煙韌,真心好味,好彩有加Combo😜
日式抹茶豆漿 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐨𝐲𝐦𝐢𝐥𝐤
以細細杯的抹茶豆漿作結

店家小資料
飯丸屋是2020年在台灣創立一間目標想還原沖繩飯糰味道的連鎖式飯糰店,看資料已在台灣開設超過30個據點,另外在籌備澳門和新加坡的店。2021年來到香港開設店鋪/加盟店。

在疫情持續下外賣需求增加,價錢唔貴,如果我工作附近有一間就好喇!
炸蝦天婦羅
炸蝦天婦羅
💬港島區3間分店,即叫即製,大件夾抵食💬◽️ 來自台灣夜市的「飯丸屋」,現在於香港各有四間分店,分別位於荔枝角、灣仔、西環和上環。店舖主打即叫即製沖繩飯糰,所以你會看見店面以獅子作為吉祥物,配合日系文青風的裝潢,在台灣已有很多分店。既然回不了我的”家鄉”,那就嘗一下能否讓我回想家鄊的口感😬。🟠咖哩可樂餅套餐 加$13 ,飲品或小食選一加$20, 配飲品和小食🟠🔹每個飯團都會以午餐肉及蛋香濃郁的玉子燒為基底,然後產生出共9款選擇的飯團,即叫即製,午餐肉更可以轉為新豬肉。可樂餅我因想起蠟筆小新而點,但當中以那玉子燒更令我難忘,而且份量很大,又回想起台灣的夜市了同時還有炸雞,灸燒明太子,炸蝦天婦羅,松露炒菇,明太子干貝酥 ,雙層起司,沖繩經典的另外八項選擇。🔹🟠明太子薯條 🟠🔹蜂蜜芥末和明太子,我選了明太子 ,因比較少有。明太子醬很好吃,濃度剛剛好的不容易,薯條不會過脆,啖啖薯條肉👍🏾。🔹🟠日式抹茶豆漿 🟠🔹水準沒以上两個來得有驚喜,但仍可一試,黑糖黑芝麻都為人氣之選。🔹🟢整體的份量,味道都比我有所驚喜,這個平價的飯團,雖然很難和六星酒店的比較,但我相信能滿足不少”大口”的人士😌
💬港島區3間分店,即叫即製,大件夾抵食💬

咖哩可樂餅配新午豬肉午餐肉
咖哩可樂餅配新午豬肉午餐肉
  • 咖哩可樂餅飯團
2022-02-01 40 views
今次同大家介紹呢間主打沖繩飯糰既飯丸屋🍙🍙佢地既飯糰有多款口味,全部即叫即整熱辣辣~~之前去過灣仔店已覺得唔錯!今次就黎到西環新店,新店以外賣為主,亦有少量位置可以堂食🤩🤩🍙咖哩可樂餅飯糰 $38✨賣相吸引!裡面有咖哩可樂餅、餐肉同厚玉子等~~可樂餅炸到金黃色脆卜卜,裡面既薯蓉好香咖哩味,味道好夾🤤🤤而白飯係用日本七星米🇯🇵同台灣珍珠米🇹🇼煮成,十分軟熟~~鍾意重口味既人士必試👍🏻👍🏻我仲加左($20)升級至超值套餐,包小食+飲品~~小食揀左麻糬波波,有地瓜同紫薯兩款~炸得外脆內軟,口感Q彈😋😋飲品就叫左蜂蜜檸檬,味道酸酸甜甜,好fresh❤️❤️🌟P.S. 而家飯丸屋搞緊迎春優惠🧧,凡消費滿$60即可獲贈刮刮卡1️⃣張 ‼️‼️有機會抽中神秘優惠同禮品,快啲黎試下手氣啦😏😏
今次同大家介紹呢間主打沖繩飯糰既飯丸屋🍙🍙
佢地既飯糰有多款口味,全部即叫即整熱辣辣~~

🍙咖哩可樂餅飯糰 $38✨
賣相吸引!裡面有咖哩可樂餅、餐肉同厚玉子等~~
可樂餅炸到金黃色脆卜卜,裡面既薯蓉好香咖哩味,味道好夾🤤🤤
而白飯係用日本七星米🇯🇵同台灣珍珠米🇹🇼煮成,十分軟熟~~
鍾意重口味既人士必試👍🏻👍🏻

我仲加左($20)升級至超值套餐,包小食+飲品~~

飲品就叫左蜂蜜檸檬,味道酸酸甜甜,好fresh❤️❤️

有機會抽中神秘優惠同禮品,快啲黎試下手氣啦😏😏
2022-01-27 34 views
佢除咗西環之外都重有幾間分店,不過好似都係主要外賣為主🤭.🍗🍙 日式炸雞飯糰 $40麻糬波波 +$13佢啲飯糰係即叫即整,拎上手重係熱!飯糰嘅基本配置係一塊午餐肉同埋一塊煎蛋,煎蛋我食嗰時有啲啲過熟,有啲鞋口😂😂 炸雞有3舊,唔算好細舊嘅。炸雞配咗蛋黃醬,唔會好乾,同埋都係佢主要嘅味道來源!🟠🟣麻糬波波其實就係炸包心芋圓,炸到脆卜卜又煙韌😋🍤🍙 炸蝦天婦羅飯糰 $38明太子薯條+蜂蜜檸檬 +$22有一條原整嘅炸蝦,配上明太子醬,唔油膩,蝦肉都爽口。望落雖然份量唔係好多但其實都夠飽!🍟薯條係粗薯條,我都係要咗明太子醬!蜂蜜檸檬我冇影到相🤭😂 就係凍檸水加🍯

佢除咗西環之外都重有幾間分店,不過好似都係主要外賣為主🤭
🍗🍙 日式炸雞飯糰 $40
麻糬波波 +$13
佢啲飯糰係即叫即整,拎上手重係熱!
🟠🟣麻糬波波其實就係炸包心芋圓,炸到脆卜卜又煙韌😋

🍤🍙 炸蝦天婦羅飯糰 $38
明太子薯條+蜂蜜檸檬 +$22
🍟薯條係粗薯條,我都係要咗明太子醬!
蜂蜜檸檬我冇影到相🤭😂 就係凍檸水加🍯