2024-09-05 719 views
荃灣美食就多喇 小店一定要黎呢間 !! 係一道橫街下既小店 ,外觀木色吸引著入到去個氣氛好親切舒服。先叫左一汁多菜 定食選擇3款熱菜1款冷菜和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)雞皮餃子配自家製香草檸檬腐乳醬秘製Masala雞左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦先食左冷菜超好食!左口魚口感好好配左櫻花蝦一脆一淋口感好過引 連埋秋葵 (果時諗起如果加埋豆腐)一定層次再提升💓之後墨魚漢堡好彈口 加上黑松露醬 係絕配👍🏻雞皮餃子炸得好脆口 呢道菜真係比較少見 但又真係配上腐乳醬又好好食 甜品方面叫左油治及輕.忌廉伴芭菲及雪糕套餐柚子開心果味多士 豆腐味雪糕的確係超大個既多士 外面鋪上開心果咬入去有柚子肉同cream 既配合好新鮮 加埋豆腐雪糕值得推介👍🏻最後配埋接骨木青檸特飲同蝶豆花香印提子梳打除左好飲之外 外觀既設計都好有心思的確一間很有心機既小店 必要推介
荃灣美食就多喇 小店一定要黎呢間 !!

係一道橫街下既小店 ,外觀木色吸引著
入到去個氣氛好親切舒服。

先叫左一汁多菜 定食
選擇3款熱菜1款冷菜
和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)
雞皮餃子配自家製香草檸檬腐乳醬
除左好飲之外 外觀既設計都好有心思
的確一間很有心機既小店 必要推介
2024-08-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-08-26 700 views
我哋今日一齊嚟討論「油」治及「輕」~忌廉嘅好處🤓日本人氣炸三文治Age.3嚟到香港,但其實較早之前已經有本士小店復刻呢款 嘅邪惡三文治,唔想去新世紀大排長龍嘅話可以移師到荃灣幫襯💁🏻‍♀️記得趁熱食,炸得相當酥脆唔油膩,同時又得到炸物嘅快樂😝!「輕」忌廉真如其名,輕盈冇負擔,帶輕微奶甜,搭配吉士醬甜度正好👌🏻留意返現時《油治及輕...忌廉》三文治只限外賣,想安坐餐廳入面享用油治,就要幫襯連埋芭菲同雪糕嘅$99套餐喇!
我哋今日一齊嚟討論「油」治及「輕」~忌廉嘅好處🤓

日本人氣炸三文治Age.3嚟到香港,但其實較早之前已經有本士小店復刻呢款 [油炸+忌廉] 嘅邪惡三文治,唔想去新世紀大排長龍嘅話可以移師到荃灣幫襯💁🏻‍♀️
焦糖吉士炸厚多士

焦糖吉士炸厚多士
2024-08-14 673 views
夜晚唔想煮飯 喺荃灣買外賣返屋企食去咗朋友推薦既吔嘢事務所朋友之前堂食過 話佢嘅一汁多菜定食好出色 叫我有機會一定要試下可以揀3款或4款菜有多款熱菜同冷菜選擇要左3款熱菜安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 5成熟牛肉好嫩滑好juicy 食落去牛味香濃 配上櫛瓜增加左口感 洋蔥蘋果汁幾特別 微酸甜但好香口有手指公推薦既鹿兒島吉列黑豚肉餅外皮炸得香脆 炸粉剛剛好唔會厚鎖住到入面既肉汁 豚肉好香好滑加埋沙律醬好好食!和風黑松露烏賊堡(墨魚堡)爽脆彈牙 黑松露提升左墨魚既香味冷菜要左左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦左口魚超好食!輕輕煎過將魚油逼咗出嚟秋葵爽脆清甜 加埋櫻花蝦好香好惹味跟餐仲有是日湯 日式雜菜忌廉湯 飲完幾開胃加$6仲有黑豆麥茶 甜甜地 飲完感覺好健康叫完個定食見到厚多士都好吸引買多2件返去同屋企人share食柚子開心果多士 加左麻糬 多士熱炸過 好香口 有少少似西多士既口感入面有大量麻糬同輕忌廉 上面灑上開心果碎 出面脆薄 裡面煙韌 加埋開心果碎香脆 多層次既口感 好好食!焦糖吉士都好好食表面既焦糖燒得勁靚 勁igable食落去吉士味道剛剛好 唔會太漏兩件厚多士完全可以滿足到甜品胃!
夜晚唔想煮飯 喺荃灣買外賣返屋企食

洋蔥蘋果汁幾特別 微酸甜但好香口
有手指公推薦既鹿兒島吉列黑豚肉餅
外皮炸得香脆 炸粉剛剛好唔會厚
鎖住到入面既肉汁 豚肉好香好滑
加埋沙律醬好好食!
和風黑松露烏賊堡(墨魚堡)
爽脆彈牙 黑松露提升左墨魚既香味

柚子開心果多士 加左麻糬
多士熱炸過 好香口 有少少似西多士既口感
入面有大量麻糬同輕忌廉 上面灑上開心果碎
出面脆薄 裡面煙韌 加埋開心果碎香脆
多層次既口感 好好食!

焦糖吉士都好好食
表面既焦糖燒得勁靚 勁igable
食落去吉士味道剛剛好 唔會太漏
兩件厚多士完全可以滿足到甜品胃!
TakeAway
2024-08-02 658 views
同事介紹荃灣一間日式小菜餐廳,所有菜式都係自家製,仲話食落會好驚喜,收工後就約埋朋友一齊去試試!叫咗一個套餐,一個甜品set安格斯牛節瓜卷配自製洋蔥蘋果醬🥰安格斯牛食落好鮮嫩,幾有牛味,加埋節瓜口感好豐富,食落好滿足,再配埋自製洋蔥蘋果醬汁,味道好特別,而且好夾!真係唔錯👍🏻推薦海老明太子西蘭花蝦身好大隻,食落爽口彈牙,西蘭花鮮嫩,配咗醬汁調味,味道都好夾,好味🤤和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)🥳外皮幾香脆,墨魚好新鮮,好彈牙!加入粟米粒,口感豐富,黑松露味濃郁,食落好驚喜,好味!左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦😊左口魚鮮味濃郁,秋葵配櫻花蝦同柚子醋有層次感,味道清爽開胃油治及輕…忌廉伴芭菲及雪糕套餐擺盤好有心思,好似藝術品,好精美焦糖吉士味多士,多士炸到非常香脆,焦糖吉士香脆濃郁,輕忌廉味道岩岩好,加埋麻糬,真係有驚喜同大滿足☺️開心果味雪糕味道非常濃郁,好香滑,好快就清晒忌廉芭菲有朱古力批,脆片同士多啤梨醬,食落口感好豐富,味道好夾,好味🤤檸檬士多啤梨特飲抹茶忌廉特飲配火焰棉花糖睇得出餐廳用心製作菜式,食物質素好好,店員好有禮貌同細心,大家可以支持小店!

叫咗一個套餐,一個甜品set

安格斯牛節瓜卷配自製洋蔥蘋果醬🥰
真係唔錯👍🏻推薦

海老明太子西蘭花
蝦身好大隻,食落爽口彈牙,西蘭花鮮嫩,
配咗醬汁調味,味道都好夾,好味🤤

和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)🥳
外皮幾香脆,墨魚好新鮮,好彈牙!
加入粟米粒,口感豐富,黑松露味濃郁,
食落好驚喜,好味!

左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦😊
左口魚鮮味濃郁,秋葵配櫻花蝦同柚子醋
有層次感,味道清爽開胃

油治及輕…忌廉伴芭菲及雪糕套餐
擺盤好有心思,好似藝術品,好精美
開心果味雪糕味道非常濃郁,好香滑,好快就清晒

檸檬士多啤梨特飲

抹茶忌廉特飲配火焰棉花糖

2024-07-26 494 views
我們於24/7(三)約下午四點半到達餐廳,餐廳面積不大,只有一組客人,用QR code下單。我們叫了2個甜品。❶雙併千層調色板($76)伯爵吉士配麻糬肉鬆:伯爵茶味突出,幸好麻糬不算十分黏牙😜抹茶吉士配麻糬:有抹茶啫喱❷油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐($99)㊀炸特濃抹茶味多士:多士口感脆脆,內裡抹茶cream都幾多,有一塊1海綿蛋糕,上有綠茶粉,好滿足🤭🤭㊁豆腐雪糕:清清淡淡🍦😋㊂輕忌廉伴芭菲:附有抹茶醬,但不太苦🤣有藍莓🫐及cereal脆脆雖然價錢稍貴,但幾好食餐廳有不少書本,會有人來買書,十分溫馨
❶雙併千層調色板($76)
伯爵吉士配麻糬肉鬆:伯爵茶味突出,幸好麻糬不算十分黏牙😜
抹茶吉士配麻糬:有抹茶啫喱
❷油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐($99)
㊁豆腐雪糕:清清淡淡🍦😋
雖然價錢稍貴,但幾好食

餐廳有不少書本,會有人來買書,十分溫馨
雙併千層調色板
伯爵吉士配麻糬肉鬆及抹茶吉士配麻糬
油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐
2024-07-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$88 (Tea)
油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐
2024-07-26 439 views
📍吔咩嗲 吔嘢事無所 荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖荃灣日式家庭料理餐廳,有便當、三文治、甜品等等,今次外賣油脂及輕忌廉多士,全日供應,只供外賣。💚柚子開心果油冶及輕忌廉$39Fried Toast with Light Cream日本大熱炸厚多士,即叫即做,外脆內軟,表面鋪滿開心果碎粒,中間有大量柚子味忌廉,如果可以再多啲開心果就好
📍吔咩嗲 吔嘢事無所
荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖

💚柚子開心果
油冶及輕忌廉$39
Fried Toast with Light Cream

柚子開心果

TakeAway
柚子開心果
{食盡荃灣之日式 — 吔咩嗲 吔嘢事無所}————————————————Search到呢間餐廳,睇個名覺得幾得意,見到d日式set就令人諗起家鄉日本🤣店鋪位置唔多,大約6張枱左右啦🤔 佢嘅定食可以自由挑選幾款熱食同冷食,幾自由🙂‍↕️🔸 日式醬燒茄子燒茄子最緊要嘅就係保持到茄子夠juicy得黎個皮要keep到有燒既感覺,呢間就做得幾好啦😋🔸 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦呢個冷菜十分推薦呀!佢有好豐富既食材同口感, 左口魚刺身非常新鮮, 同柚子醋好夾, 秋葵切到細細粒擺底,幾好睇又容易食, 加埋櫻花蝦做點綴,值得一試🤩🔸 鹿兒島吉列黑豚肉餅肉餅一共有兩件, 睇落唔大但發現食完一件其實都幾飽,可以2人share住食🫡🔸 安格斯牛節瓜卷 配自製洋蔥蘋果醬呢個熱菜又係見到名就好想試, 佢係類似金菇肥牛,不過就係由安格斯牛包住咗啲節瓜喺入面,第一次咁食都幾好味👍🔸 油治及輕。。。 忌廉伴芭菲及雪糕套餐作為甜品黎食,幾岩2個人share,佢係炸多士夾住自選口味既內餡,我就試左焦糖吉士味,口感幾正,而雪糕加麻薯嘅組合令到口感層次更鮮明🥸Overall comment: 店長姐姐好好笑容,感覺幾溫馨既一家
{食盡荃灣之日式 — 吔咩嗲 吔嘢事無所}
————————————————

🔸 日式醬燒茄子

🔸 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦

🔸 鹿兒島吉列黑豚肉餅

🔸 安格斯牛節瓜卷 配自製洋蔥蘋果醬

🔸 油治及輕。。。 忌廉伴芭菲及雪糕套餐

Overall comment:
店長姐姐好好笑容,感覺幾溫馨既一家日式小店,可以支持一下🌸
2024-07-09 782 views
依間位於荃灣既小店推出咗係日本福岡好hit嘅炸忌廉三文治,呢個炸三文治我買嗰時只限外賣,冇得堂食。炸三文治有好多味道可以揀,我依個抹茶控,今次就緊係試抹茶味啦!三文治入面有好多抹茶味既cream,而cream上面就放左一小塊抹茶雪芳蛋糕。賣相係好igable,十分打卡😍不過炸三文治食落有啲油膩,feel到每咬一啖個包都有油分咇出尼,cream亦都無咩抹茶味。總體尼講係有啲失望,唔會再想再食多次🫠

總體尼講係有啲失望,唔會再想再食多次🫠
炸忌廉三文治抹茶味
2024-07-08 463 views
最近發掘到一間位於荃灣嘅小店,雖然店舖細細,但午餐時段都逼滿人,而且食物質素都好好,非常推薦大家去試下。一汁多菜午餐定食 $89佢哋嘅午餐定食有唔同配搭可以揀,我地揀咗3款熱菜+1款冷菜,每份定食都配有飯、湯以及飲品。冷菜方面我地揀咗沙律菜配百香果柚子檸檬汁,非常清新、解熱、開胃。熱菜我地揀咗明太子拌海老西蘭花、鹿兒島吉列黑豚肉餅同和風黑松露烏賊堡。我極力推薦和風黑松露烏賊堡,墨魚鮮甜同黑松露香氣勁夾,食落啖啖都係黑松露香,好好味!士多啤梨多士加麻糬 $46焦糖吉士多士加麻糬 $43餐廳除咗有定食,仲有日本大熱嘅炸厚多士!多士先炸至金黃酥脆,再喺中間加配料。佢哋嘅cream非常輕盈,食落唔會油膩。我地加咗麻糬,所以食落酥脆之餘仲好煙韌,有多重口感!

一汁多菜午餐定食 $89

士多啤梨多士加麻糬 $46
焦糖吉士多士加麻糬 $43
2024-06-23 449 views
🤑價錢約$100-200 唔收加一 QR code落單, 方便👍🏻仲有d side products 好似環保袋果d可以買🪑坐得幾cozy 特登搭一個鐘頭車去荃灣食都值得 ⏰一汁多菜set 只會係weekday 晚/ weekend供應➀ 1款熱菜 + 2款冷菜 $89▫️南瓜沙律配堅果🎃 南瓜蓉都唔會太膩▫️左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦 (另+$20)柚子醋酸酸甜甜好開胃 左口魚肉質白滑新鮮▫️明太子伴海老西蘭花🦐 明太子唔會辣Gum樣揀有唔少菜類 幾健康➁ 3款熱菜 + 1款冷菜 $99▪️大板燒風豆腐餅 幾特別 用豆腐整大板燒 感覺無傳統果種gum飽滯▪️Masala 雞 🐤呢個辣辣地 幾香口▪️明太子伴海老西蘭花🦐▪️南瓜沙律配堅果🎃整體有幾小品 好精緻 仲可以揀少飯 👍🏻👍🏻

🤑價錢約$100-200 唔收加一
QR code落單, 方便👍🏻
仲有d side products 好似環保袋果d可以買

▪️Masala 雞 🐤呢個辣辣地 幾香口
▪️明太子伴海老西蘭花🦐
▪️南瓜沙律配堅果🎃

整體有幾小品 好精緻 仲可以揀少飯 👍🏻👍🏻
竟然在呢間荃灣小店見到有炸三文治呢排ig成日見到人post 今日黎食左佢好出名既滑蛋雞肉三文治個皮好脆個雞爆汁薯條同沙律都幾好跟住再點左份柚子開心果味炸三文治佢係餐黎 有跟果醬 雪糕同個細芭菲份量都大 用黎打卡一流三文治拎上手都少少油滿晒開心果咬落去滿口奶油味道幾好唔會太甜 但個人認為奶油可以打得輕身少少同埋兩人分享就會無咁漏呢間舖其實都食左好幾個月 是關有次行過見到佢三文治既相住附近朋友話好食 所以就換左次單拖黎試個次見到佢可以自選冷菜熱菜既定食(附朋友個份既相)食過又幾唔錯 陸陸續續黎左好幾次同朋友黎食又有屋企人都黎過都好評公平咁講個炸三文治唔係好wow到我但佢既滑蛋雞肉三文治同定食都好好水準又好有心機做 仲要佢三文治既名都幾抵死呢間番兜機會 都幾高下 佢個自選冷熱菜定食好comforting
竟然在呢間荃灣小店見到有炸三文治

同埋兩人分享就會無咁漏

呢間舖其實都食左好幾個月
是關有次行過見到佢三文治既相
住附近朋友話好食 所以就換左次單拖黎試
個次見到佢可以自選冷菜熱菜既定食(附朋友個份既相)

食過又幾唔錯 陸陸續續黎左好幾次
同朋友黎食又有屋企人都黎過都好評

公平咁講個炸三文治唔係好wow到我
但佢既滑蛋雞肉三文治同定食都好好水準
又好有心機做 仲要佢三文治既名都幾抵死
呢間番兜機會 都幾高下
佢個自選冷熱菜定食好comforting
2024-06-14
$100 (Lunch)
2024-06-16 204 views
舖頭細細,最初仲驚會坐得好辛苦,其實張枱係合理size。食物味道唔錯,跟餐嘅忌廉湯好稀,本來仲以為好伏,但飲落又幾好味喎!其中一個熱菜係黑豬肉肉餅,明明入面可以見到肉,但食落似薯餅。Malasa 雞唔錯,唔辣。飯係日本米,係食得到有香味。明太子豬扒三文治,豬扒雖然望落好薄但又好奇怪地食得到啖啖肉嘅感覺。本來想食croffle,但可惜無,唯有就試下伯爵吉士配肉鬆千層調色板,入面嘅麻糬好軟,雖然唔係難食,但唔會令人留下深刻印象。

吉列豬扒配明太子醬三文治

伯爵吉士配肉鬆千層調色板
吉列豬扒配明太子醬三文治
2024-06-13 186 views
吔咩嗲 吔嘢事無所 (13/6/2024)今天同朋友去荃灣鱟地坊行街食飯,朋友和我都喜歡吃有特色嘅食物,佢話附近有間餐廳好啱我哋,這間餐廳是一間食日式小菜嘅餐廳,佢係自家製嘅日式小菜,名叫吔咩嗲 吔嘢事無所,位於荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖,港鐵荃灣站A1出口,行幾分鐘就到,十分方便。餐牌上有多款日式家庭料理食品,有湯、熱菜、冷菜、日式三文治、小食、甜品、飲品,仲有套餐一汁多菜定食,可以選熱菜冷菜,仲包埋飯同湯,價錢唔貴又好抵食,只加小小錢仲有埋飲品甜品,我哋先選咗3款熱菜和1款冷菜,而最主要我哋想叫嘅特色食品,就係日本大熱炸厚多士,油治及輕忌廉甜品係東京出名嘅甜品。熱菜嘅鹿兒島吉列黑豚肉餅,金黃色外表酥脆內裏肉軟,而且熱辣辣啖啖肉,雖然炸到個外皮好鬆化,但入面啲肉仲保留到好多汁,餡料混著濃郁的洋蔥味道,不膩口好味好食。熱菜嘅安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬,原來可以揀啲牛肉嘅熟度有幾多成熟,我選了七成熟,牛味幾濃,入面包左翠玉瓜片,仲食到安格斯牛肉味,蘋果醬好果香,令到口感更豐富。熱菜嘅北海道牛肉薯餅,薯味好突出,成個牛肉薯餅好鬆化,唔會炸到死實實乾乾,又唔油膩,而且仲好香牛肉味,亦令口
吔咩嗲 吔嘢事無所 (13/6/2024)

熱菜嘅北海道牛肉薯餅,薯味好突出,成個牛肉薯餅好鬆化,唔會炸到死實實乾乾,又唔油膩,而且仲好香牛肉味,亦令口感爽脆,同黑豚肉餅一樣好好食。
冷菜嘅左口魚秋葵伴柚子醋櫻花,左口魚好新鮮,經過輕炙後散發着魚油嘅香味,配上柚子醋更增加清爽感,味道酸酸甜甜,令人食得開胃。白飯追加既好處令到白飯沾滿蛋黃汁,成碗白飯即刻變得鮮甜,再配餸菜入口真係好味,而是日湯個湯好足料,好味好飲。飲品日本柚子蜜同檸檬士多啤梨特飲都好飲,亦好配合來食熱菜同冷菜。

甜品特別之處是將兩塊多士油炸之後再放上輕忌廉,跟住再加上唔同嘅配料同埋麻糬來食,我哋就叫咗藍莓同特濃抹茶加埋麻糬。藍莓多士奶油係藍莓味,再灑上非常多嘅藍莓果粒,輕忌廉層次做得唔錯,配埋烘過既牛油厚多士,真係好好食,而特濃抹茶勁香抹茶味,中間夾咗嚿抹茶味長崎蛋糕,然後灑上滿滿抹茶粉,而奶油最重點都係抹茶味,加埋麻糬軟糯令口感食落好特別好滿足。

這間日式小菜餐廳好值得推薦俾大家,食物好食又抵食,食物質數高, 價錢又唔貴,我哋下次一定再嚟捧場。
2024-06-12 187 views
店舖由灣仔遷移到荃灣,對於我這個九龍區返工的新界友,簡直係一件嘗心樂的事~又一個Happy Friday收工日子,朋友原本相約於長沙灣區晚膳,但又問我有咩想食,我突然心血來潮,成日睇ig,好想好想試佢嘅甜品,前排亦見有人食咗個炸厚抹茶多士就想翻晒間舖啲枱,仲話以後唔幫襯,唔洗一竹干打一船人嘅,作為一個打滾咁多年嘅烘焙師嘅我,咁就不如落荃灣實際咁試吓這小店啦~~基於我對佢甜品好有興趣,所以正餐由我朋友挑選,叫咗個一Set為3款熱菜+1款冷菜~一盆上枱細細碟,好精緻,好鐘意這種格局~~安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬~牛卷瓜,無咁油膩,加上個自製醬,甜得嚟好清香又唔會那喉。日式醬燒茄子~擺到明係呃我!!明明就係炸(應該係),又辣咀咀又鬆脆。(唔準捉我字蝨!!)鹿兒島吉列黑豚肉餅~唔多講啦,不嬲炸物對我嚟講,無得輸!南瓜沙律配蘋果青瓜堅果~這配搭味道清甜無咁單調。黑松露大啡菇滑旦三文治~黑松露邊有得輸㗎??大啡菇又係我哋至愛。百香果蝶豆花梳打~酸甜口味+美麗的紫色。朱古力焦糖忌廉特飲~嗱嗱嗱,咪話我咩都讚,這杯飲品真心要講吓.....朋友係一個朱古力怪嚟,首先杯飲品無咗個忌廉溝落,其實會令到味

一盆上枱細細碟,好精緻,好鐘意這種格局~~

安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬~
牛卷瓜,無咁油膩,加上個自製醬,甜得嚟好清香又唔會那喉。

日式醬燒茄子~
擺到明係呃我!!明明就係炸(應該係)
,又辣咀咀又鬆脆。(唔準捉我字蝨!!)

鹿兒島吉列黑豚肉餅~
唔多講啦,不嬲炸物對我嚟講,無得輸!

南瓜沙律配蘋果青瓜堅果~
這配搭味道清甜無咁單調。

黑松露大啡菇滑旦三文治~
黑松露邊有得輸㗎??大啡菇又係我哋至愛。

百香果蝶豆花梳打~
酸甜口味+美麗的紫色。

朱古力焦糖忌廉特飲~
嗱嗱嗱,咪話我咩都讚,這杯飲品真心要講吓.....朋友係一個朱古力怪嚟,首先杯飲品無咗個忌廉溝落,其實會令到味道有所差池,朱古力味濃得嚟唔甜又唔覺有焦糖味,建議+番多少少淡奶/鮮奶同甜,中和番個味道。

酥皮調色板 : 朱古力醬香蕉全份~
酥皮上精緻的貓咪頭
(店內應該有人係貓奴!),加上內有焗香口的腰果碎,花生碎,杏仁碎,南瓜籽碎,(可能仲有其他Nuts),配搭香甜吉士醬,朱古力醬同香蕉片,豐富滿足美味可口,相比舊年9月銅鑼灣Hit起的千層酥貴夾唔飽,貓咪頭簡贏得整個身位!!

抹茶紅豆蕨餅配自家麻糬~
嗱~本人對於茶類,多數鐘意飲而好少會食,朋友話要食,無理由去推搪嘛......唔熱唔冷的麻糬軟滑得有點過分
,抹茶醬同抹茶蕨餅的抹茶味對於我嚟講係好濃味,但朋友又超鐘意嘛~

其實好想試個炸厚多士,但唔見有單叫,只有一Set餐上,所以呢,唯有下一次再去品嚐~~

酥皮調色板
2024-05-31
$100 (Dinner)
酥皮調色板
2024-06-09 561 views
5月的一個星期六,預約了午餐時段,順利入座。地方淺窄,被安排坐廚房對出位置,隔離枱2位女子講咩對話內容完全聽到記得清楚。嗌左2個set加一個甜品。等待期間,隔籬枱上菜,當時我坐在背住廚房的位置,服務員一個批踭在我的膊頭上菜給隔籬枱的客人,沒有說任何不好意思的說話,理解地方比較窄,初時沒有理會。到我們的set上枱,由於另外加了飲品,自助的水杯需要重新在定食盤上找位置擺放,上傳圖片顯示已經很擠迫。食物質素還可以,吃完set後,和服務員表示可以上甜品,第一位服務員表示等20分鐘,理解客人多也可能需要這個時間,之後聽到另一台也是叫甜品的客人也要等20分鐘,便再次呼喚服務員,說我們一開始已經下單了,為何還要等咁耐,服務員才去查閱我們的落單情況,表示在準備中。之後服務員在我右邊膊頭近住自助斟水的位置收走我們的碗碟和餐具,餐具跌在我身上,弄污了我的衣服,服務員沒有說任何不好意思。期待的甜品來了,包括有炸多士,豆腐雪糕和一個應該是無花果乳酪的東西,無花果乳酪可以忽略不用吃,味道不太好,印象中是$90左右,建議可刪除乳酪,價錢調低一些。由於空間狹窄,不太建議女生來這裏聊天聚會,如果你想知道隔離女生的談話
5月的一個星期六,預約了午餐時段,順利入座。
由於空間狹窄,不太建議女生來這裏聊天聚會,如果你想知道隔離女生的談話內容可以私訊詢問我。