2024-11-13 304 views
今次係第2次黎諗住近近地去左大埔太和既隱世高級餐廳OX Steak Lounge,餐廳以英倫風為主到餐廳內金牛頭簡直氣派十足我最欣賞當然係佢地既牛骨髓牛油😋味道好特別再配上佢地既牛肝菌野菌忌廉濃湯簡直絕配,而且入邊既🍄‍🟫粒粒口感簡直一絕🤤今次我叫左set dinner $398 你朋友叫咗Testing Menu $598前菜有凱撒沙律(雞)朋友既自家製生牛肉肉他他,口感鬆軟無乜筋加上鵪鶉蛋汁,味道配合得好好主菜香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)鵝肝油脂豐富,入口即溶封門柳肉質纖細而且牛味濃郁傳統英式布袋牛柳 +$38廚師將生蠔同鵝肝釀入嫩腍既牛柳中心,再用煙肉捆扎牛柳焗製後外層鬆脆咬開肉汁配合生蠔同鵝肝味道十分有層次甜品方面我地叫左新產品栗子Tiramisu手指餅同瑪莉餅再加上當做栗子製成既忌廉底層仲有冧酒浸淋既手指餅既組合,不會太甜而且口感豐富
今次係第2次黎
到餐廳內金牛頭簡直氣派十足

我最欣賞當然係佢地既牛骨髓牛油😋味道好特別
今次我叫左set dinner $398
你朋友叫咗Testing Menu $598

前菜有凱撒沙律(雞)

主菜
香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)
鵝肝油脂豐富,入口即溶
封門柳肉質纖細而且牛味濃郁

傳統英式布袋牛柳 +$38
廚師將生蠔同鵝肝釀入嫩腍既牛柳中心,再用煙肉捆扎牛柳
焗製後外層鬆脆

2024-11-07
  • 自家製牛骨髓牛油包
  • 自家製生牛肉他他
  • 英式傳統布袋牛柳
  • 香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)
  • 栗子Tiramisu
平時係大埔返工都無發現有高質西餐廳,經朋友介紹萬聖節特登黎試下,真係好有特色!餐廳環境優雅,氣氛輕鬆,非常適合聚會同拍拖。自家製生牛肉他他 🥩首先上的是「自家製生牛肉他他」,牛肉新鮮,剁得剛剛好,搭配各種佐料,口感豐富。上面還有一顆新鮮的鵪鶉蛋,味道保持得非常好,真係一試成主顧!🤤三文魚沙律配蜜糖芥茉醬 🥗接著是「三文魚沙律」,配上蜜糖芥茉醬,三文魚新鮮滑嫩,沙律的爽口感同醬汁的甜酸味相得益彰,食落去好清新!🍣龍蝦濃湯 🦞然後是「龍蝦濃湯」,湯色紅亮,質感濃稠,啖啖都有鮮味,讓人回味無窮!非常值得一試!😍牛肝菌野菌忌廉湯 🍄「牛肝菌野菌忌廉湯」同樣出色,香濃的菇味令人陶醉,湯底滑順,配上麵包一齊食就更正!🥖自家製牛骨髓牛油包🍞首先上的是「自家製牛骨髓牛油包」,呢款麵包唔止係普通,搽啲牛骨髓,變得更香滑,吃起來完全唔油膩,十分特別!黑松露鵝肝威靈頓牛柳 🍖主菜方面我選擇了「黑松露鵝肝威靈頓牛柳」,外層的酥皮金黃酥脆,裡面包著嫩滑的牛柳和香濃的鵝肝,入口時肉汁四溢,真係好棒!😋香煎澳洲PR級草飼肉眼 🥩另外一款是「香煎澳洲PR級草飼肉眼」,七分熟的牛扒煎得啱啱好,肉質多汁,牛味濃郁,搭配烤

自家製生牛肉他他 🥩

三文魚沙律配蜜糖芥茉醬 🥗

龍蝦濃湯 🦞

牛肝菌野菌忌廉湯 🍄

自家製牛骨髓牛油包🍞

黑松露鵝肝威靈頓牛柳 🍖

香煎澳洲PR級草飼肉眼 🥩
另外一款是「香煎澳洲PR級草飼肉眼」,七分熟的牛扒煎得啱啱好,肉質多汁,牛味濃郁,搭配烤蒜頭,光用鹽調味就已經好好味!👌

自家製栗子意大利芝士蛋糕 🍰
最後的甜品是「自家製栗子意大利芝士蛋糕」,萬聖節主題,質地柔滑,栗子的香氣淡雅,吃完讓人心情愉悅,完美收尾!✨
2024-11-11 310 views
返工咁辛苦為咩?為食嘅我就緊係為咗食好嘢🙈🙈🙈今次拉住爸爸兩父女去撐枱腳吃牛扒🥩近近地揀番附近嘅隱世高檔餐廳🍴環境舒適又優雅!它們有$598和$398套餐,全部都有前菜、主菜及甜點🍮,仲有餐飲提供!前菜點了凱撒沙律配雞肉和煙三文魚沙律 🥗,兩款沙律清爽又新鮮~湯則選擇了牛肝菌惹菌忌廉湯配自家製牛骨髓牛油包。一入口香濃嘅野菌味充斥着整個口腔😍而麵包非常鬆軟又香口👍🏻主菜分別點了:香煎鵝肝配美國封門柳入口即溶的鵝肝實在太好吃了😋牛柳牛味超濃郁😍而且脂肪分布平均,每啖都有溶化既感覺,好神奇😱香煎澳洲PR及草飼肉眼草飼牛吃起來不會太油膩,配合出色的烤法,惹味又易咬,而且肉質嫩滑!甜點:粟子提拉米蘇甜而不膩,配上脆脆,口感變得多層次最後點了奶茶和咖啡就為這一美味的一餐畫上句號

主菜分別點了:

香煎鵝肝配美國封門柳

香煎澳洲PR及草飼肉眼

甜點:粟子提拉米蘇
甜而不膩,配上脆脆,口感變得多層次

最後點了奶茶和咖啡就為這一美味的一餐畫上句號
2024-11-05
2024-11-10 241 views
最近為左慶祝朋友生日有幸品嚐到呢間西餐廳特別憬佢地既tasting menu同set menu比我地帶黎左難忘既用餐體驗😆.💎$598 Tasting Menu 始於煙三文魚沙律搭配蜜糖芥末醬煙三文魚鮮嫩多汁🥹沙律既清爽同醬汁的甜美相得益彰令人食指大動.💎接下來,就有附加既龍蝦濃湯呢道湯品口感順滑濃郁既龍蝦風味令人印象深刻每一口都充滿大海既鮮味令人陶醉.💎自家製牛骨髓牛油包內裡軟滑既牛油包係完美既開胃小食.💎主菜係黑松露鵝肝威靈頓牛柳酥皮金黃酥脆切開酥皮後牛柳既肉質瞬間展現出黎口感上,豐富既鵝肝同黑松露既搭配形成左一種奢華既滑順感肉汁同油脂既完美結合令每一口都充滿驚喜.💎甜品係自家製栗子意大利芝士蛋糕蛋糕口感輕盈栗子既香甜味道同融合既芝士風味相得益彰完美地為呢頓美餐畫上左句號.💎$398 Set Dinner💎凱撒沙律(雞)既雞肉鮮嫩多汁醬汁既風味均衡🥹好開胃.💎牛肝菌野菌忌廉湯湯品香濃奶油既醇厚搭配野菌既獨特香氣令人心滿意足🤩.💎香煎比目魚配檸檬牛油汁則係另一道亮點魚肉鮮嫩配合檸檬牛油汁既清新口感😆令人食指大動.呢間西餐廳既菜品不單係外觀上好靚每道菜既口味都十分出色😍
最近為左慶祝朋友生日

搭配蜜糖芥末醬
煙三文魚鮮嫩多汁🥹
沙律既清爽同醬汁的甜美相得益彰
令人食指大動
💎接下來,就有附加既龍蝦濃湯

呢道湯品口感順滑

💎主菜係黑松露鵝肝威靈頓牛柳

酥皮金黃酥脆
切開酥皮後
牛柳既肉質瞬間展現出黎
口感上,豐富既鵝肝同黑松露既搭配形成左一種奢華既滑順感
肉汁同油脂既完美結合令每一口都充滿驚喜

令人食指大動
呢間西餐廳既菜品不單係外觀上好靚
每道菜既口味都十分出色😍
2024-11-07 278 views
老公知我鐘意食牛,喺結婚紀念日特意book咗大埔嘅OX 同我慶祝一下🥰💜自家製生牛肉他他入面有蕃茄洋蔥🧅,黑胡椒,更放入了靈魂提升曬嘅酸瓜,真係好好食呀!我好鐘意🫶🏻💜凱撒雞沙律,蒜香 味濃,沙律菜夠曬fresh !!💜牛肝菌野菌忌廉湯,好濃郁嘅菌香味而且加入忌廉,所以飲起嚟非常之滑溜。💜 香煎澳洲PR級草飼肉眼,份量十足,有8oz,肉質好幼滑而且juicy !💜 香煎紐西蘭羊架,非常惹味,烤得剛剛好!💜 比利時朱古力心太軟,㕑師好有心思咁為我哋寫上紀念日嘅祝福,好細心而且味道一流,朱古力味好濃好流心,為今次撐枱腳畫上完美嘅。

💜凱撒雞沙律,蒜香 味濃,沙律菜夠曬fresh !!

💜 香煎紐西蘭羊架,非常惹味,烤得剛剛好!

滿$1000全單八八折‼️試咗佢哋的Set Dinner ($398)同埋Tasting Dinner ($598),真係一場味覺的盛宴!🌟 今晚的晚餐充滿驚喜,無論係前菜、主菜定甜品,全部都令人垂涎欲滴!😋 餐廳的環境亦非常舒適,燈光柔和,令整體氛圍寧靜宜人,非常適合約會或者慶祝特別的日子。服務員的態度也非常友善,讓我感受到賓至如歸的感覺。仲有其他好味嘅嘢食下便share唔到咁多,所以喺呢度同大家講埋!前菜 🍤🥗✏️自家製生牛肉他他🥩呢個他他的肉質非常鮮嫩,搭配咗香醇的調味,入口即化,牛肉的鮮味令人驚喜!每一口都帶有一絲微微的鹹香,真係好好味!😍 這款前菜不單止是味道出色,擺盤也十分精緻,讓人感受到廚師的用心。牛肉的鮮甜和調味的平衡,令我對接下來的菜式充滿期待!✨✏️煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬🥗煙三文魚的味道相當細膩,搭配蜜糖芥末醬,甜中帶點微辣,味道平衡得宜。沙律菜新鮮脆口,讓整道菜感覺輕盈,完美開胃!🍭 每一口都令人感受到海鮮的清新和沙律的爽口,蜜糖芥末醬的獨特風味更為整道菜增添了一個層次,讓人忍不住多吃幾口!🥬✏️凱撒沙律🥬傳統的凱撒沙律,沙律醬香濃,搭配脆口的麵包丁,每一口都令我唇齒留
滿$1000全單八八折‼️
試咗佢哋的Set Dinner ($398)同埋
今晚的晚餐充滿驚喜,無論係前菜、主菜定甜品
全部都令人垂涎欲滴!😋
服務員的態度也非常友善,讓我感受到賓至如歸的感覺。

前菜 🍤🥗
✏️自家製生牛肉他他🥩

✏️煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬🥗

✏️凱撒沙律🥬
傳統的凱撒沙律,沙律醬香濃,搭配脆口的麵包丁,每一口都令我唇齒留香,真的好享受!🥖 凱撒沙律的配料新鮮,菜心的鮮脆和醬汁的濃郁完美融合,令整道沙律既健康又美味。沙律的份量也剛剛好,讓人感到滿足但又不會太膩,為接下來的菜式做好鋪墊!🌟

餐湯 🍲
✏️牛肝菌野菌忌廉湯🍄
呢碗湯濃郁滑順,牛肝菌的香氣好濃,喝一口就感受到大自然的味道,真係非常好味!🌳 湯的質地非常順滑,濃郁的味道令人回味無窮。在這寒冷的季節,一碗熱湯不單止暖胃,更是心靈的撫慰,讓我感到非常舒心!💖

✏️龍蝦濃湯🦞
龍蝦濃湯係今晚的亮點,湯底濃郁,海鮮味十足,真的令人陶醉!喝完之後,心靈都感到滿足!💖 這碗湯的龍蝦味道非常鮮明,湯底的質感也非常順滑,令人陶醉。每一口都彷彿置身於海洋之中,讓我期待接下來的主菜!🍤

小食 🍞
✏️自家製牛骨髓牛油包🥖
呢個牛油包真係無得頂!牛骨髓的香味融入麵包裡,每一口都令我想起法國的美味,簡直是太好味了!🥖✨ 牛油包的外皮金黃酥脆,內裡卻柔軟香濃,配合牛骨髓的濃郁味道,簡直是完美的搭配。這道小食為整頓餐點增添了更多的享受感!😍
西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎
Tiramisu
2024-10-17
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Tasting Event
西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎
Tiramisu
2024-11-03 261 views
大埔OX Steak Lounge.味道:8/10🌟抵食:8/10🌟環境:9/10🌟.大埔隱世精緻扒房✨咁靚嘅環境set lunch只係$128起🍽️叫咗一份肉眼扒同埋一份紅酒燉牛肉🥩肉眼扒七成熟控制得好好,牛肉煎得好香,而且成塊都冇筋👍🏻紅酒燉牛肉好濃紅酒味🍷配上秘制醬汁同薯蓉好滿足🥰另外特別要讚下自家製牛骨髓牛油包,牛油好香口🧈,配上鬆軟嘅麵包同超多蘑菇碎嘅餐湯,好好味🤤🍄‍🟫如果weekend想放鬆下食好啲,呢度係唔錯嘅選擇🔥.#香港 #食評 #foodie #食好西 #香港好去處 #拍拖好去處 #香港美食 #西餐廳 #牛扒 #高質 #大埔 #大埔美食 #香港美食 #抵食 #扒房 #人氣 #斧頭扒 #氛圍感餐廳
大埔
OX Steak Lounge
味道:8/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:9/10🌟
2024-11-02 256 views
大埔其實都幾多好嘢食,今晚去咗位於大埔舊墟嘅一間扒房食好西餐 🥩🥩🥩 之前成日經過都被佢嘅藍色型格門面吸引眼球👀👀👀,今晚終於有機會入去試吓啦😇😇😇⏱️⏱️⏱️係太和站行過去大約10分鐘左右,去到門口依然咁吸睛 🤩🤩🤩 入到室內裝修亦好襯,感覺非常良好,牆上掛住一排金牛,仿佛提醒我哋應該要食牛 😂😂😂 Manager 安排我哋坐低之後,就俾咗餐牌我哋揀嘢食 📋📋📋 我哋睇咗一陣,意見一致點咗 4 courses Tasting Menu, 每道菜有幾款可以選擇,我哋點咗以下菜式:前菜 🥗🥗🥗1.) Homemade beef tartare 🥩 第一次用鵪𪂹蛋撈他他牛,都幾特別~ 牛肉味濃帶少少BB辣,幾香口開胃😋😋😋2.) 雞胸肉凱撒沙律 🥗 d雞胸煎得好香,正~ 配埋沙律嘅清新👍👍湯 🫕 + 麵包 🍞1.) 牛肝菌野菌忌廉湯 🫕🫕🫕 味道香濃,好足料👍👍👍2.) 自家制牛骨髓牛油麵包 🍞🍞🍞 較一般牛油清新,冇咁油利,唔錯~ 用嚟點湯食亦得~主菜 🥩🥩🥩黑松露鵝肝威靈頓牛柳 🥩 Bravo 😇😇😇 外層香酥,內層鮮嫩,perfect cooking! (我哋點咗6成熟) ⭐️ ⭐️⭐️ 超級推

前菜 🥗🥗🥗

湯 🫕 + 麵包 🍞
1.) 牛肝菌野菌忌廉湯 🫕🫕🫕 味道香濃,好足料👍👍👍

主菜 🥩🥩🥩
黑松露鵝肝威靈頓牛柳 🥩 Bravo 😇😇😇 外層香酥,內層鮮嫩,perfect cooking! (我哋點咗6成熟) ⭐️ ⭐️⭐️ 超級推介
配菜 焗蒜頭 🧄🧄🧄 蓉蓉地好惹味~ 👍👍

甜品 🍮🍮🍮
比利時朱古力心太軟 🍫🍫🍫 朱古力味好香濃而又少甜,啱晒口味👍👍😋 仲要係流心架~ (Happy Halloween!!! 🎃🎃🎃Version )

食完到宜家我仲好掛住個威靈頓牛柳 ❤️❤️❤️🥰

• 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
  • 比利時朱古力心太軟
1K
2024-11-02 426 views
今日跟🐧🐧 君入大埔😎 估唔到俾🐧 發現依間勁靚裝嘅優質西餐廳🤩 裡面採用勁Grand 嘅寶藍色作主調,令一整排金色牛牛頭更突出🤭 餐廳正中央嘅水晶燈華麗又悅目,整體裝修典雅細緻❤️ 情調十足👍 啱曬約會慶祝😘 前菜🐧🐧 分別㨂咗凱撒沙律同埋自家製生牛肉他他🤗 沙律菜超新鮮,食落好清爽,與嫩滑細緻嘅雞胸肉一齊食,健康又開胃🤝 生牛肉他他超級鮮嫩☺️ 肉味濃香,牛味出眾😋 與滑溜溜嘅鵪鶉蛋黃攪勻一齊食,口感更滑更迷人😆 真係會食上癮😈 餐湯係牛肝菌野菌忌廉湯✅ 餐湯上嘅花花圖樣好靚靚🤗 餐湯每一口都充滿野菌粒粒,嚼感滋味層次豐富,超級高質👍 配埋麵包一齊食,更能品嘗湯品嘅精華😍 跟餐包同時附有餐廳自家製嘅牛骨髓牛油🥰 味道濃郁充滿牛香🤤 主食㨂咗餐廳力推嘅黑松露鵝肝威靈頓牛柳❤️ 擺盤幾精美🥰 酥脆鬆化嘅酥皮內,包裹著軟腍多汁嘅牛柳肉😋 一齊食鹹香又馥郁,加上淡淡嘅黑松露香,真係令人回味無窮🤤 另點了一客自家製A5 和牛手工千層麵😚 千層麵軟硬恰到好處,嚼感極佳,每一層麵中間,都夾滿惹味嘅和牛粒😋 加上濃稠嘅芝士同埋蕃茄醬汁,味道酸香而濃郁👍 甜品試咗職員推薦嘅栗子提拉米蘇😚😚 口感滑溜細膩😋

凱撒沙律

自家製生牛肉他他

自家製A5 和牛手工千層麵

栗子提拉米蘇

甜品試咗職員推薦嘅栗子提拉米蘇😚😚 口感滑溜細膩😋 中間嘅手指餅卜卜脆好有咬口🤭 栗子味道甘香美味,整體甜而不膩🤗

飲品有經典嘅咖啡檸茶提供☺️ 值得讚嘅係佢哋茶包係用Lipton 茶包🥳 好有誠意🌟
凱撒沙律
自家製生牛肉他他
自家製A5 和牛手工千層麵
2024-10-31 188 views
大埔有好多小店,好似呢間偏向fine dinning的餐廳比較少。呢晚約左住大埔的朋友食飯,7點未到已經滿座了。我係因爲睇完黑白大厨知道呢間有栗子Tiramisu而去分別叫左兩個set dinner,一個平D一個貴D share食。全部都跟沙律、餐包同飲品。🥣牛肝菌野菌忌廉湯呢個湯係好濃的菇味,好滑同食到打碎的野菌。🥖牛骨髓牛油包呢個有驚喜,牛骨髓牛油有獨特的香味,而麵包係自家制所以係好鬆軟。🐟香煎比目魚塊魚好厚身,魚肉好滑,屬於淡味少少,喜歡健康的可以揀呢個主菜。🐂美國頂級Prime肉眼扒推薦呢個主菜,叫左7成熟,非常多汁同軟熟,厨師火候控制得好好,好食。🌰栗子Tiramisu欣賞肯追上潮流,等我呢D黑白大厨朝聖者可以試下傳説中的栗子Tiramisu!食完又覺得幾得意,係好食既~裏面有栗子忌廉、手指餅同瑪莉餅等,所以好有口感,而且不甜,朋友都一是愛上了。沙律同飲品都正常。

🥣牛肝菌野菌忌廉湯
呢個湯係好濃的菇味,好滑同食到打碎的野菌。
🥖牛骨髓牛油包
🐟香煎比目魚
🐂美國頂級Prime肉眼扒
🌰栗子Tiramisu
沙律同飲品都正常。
Dinner
大埔出名多商場同餐廳,食物都有唔同種類選擇,而且食物質素高⚡ 除咗商場舖之外,大埔舊墟都有好多值得專程嚟食嘅餐廳,絕對不下於港島嘅高級餐廳❗今次嚟到OX Steak Lounge嘆超高質英倫西餐,一入門口已經俾裝修吸引住😼 門外有24K金箔斧頭扒凍櫃,中庭有一大盞水晶吊燈,大門口旁邊仲有個大型酒櫃🍷 相當吸引眼球👀自家製牛骨髓牛油包 🍞牛油裝喺牛骨入面🦴 賣相夠晒特別,麵包鬆軟夠熱,可以點埋旁邊嘅鹽一齊食😜自家製生牛肉他他🍽️生牛肉冇任何腥味,充滿牛肉原汁原味,加埋番茄🍅洋蔥🧅 新鮮鵪鶉蛋,帶有少少微辣味道,食落更加開胃😛黑松露鵝肝威靈頓牛柳🥩鵝肝味道比市面嘅威靈頓牛柳更突出,酥皮夠鬆化同挺身🙌🏻 牛肉冇多餘脂肪,唔會過熟,更加有牛肉香味😘

自家製牛骨髓牛油包 🍞

• 自家製生牛肉他他
  • 比利時朱古力心太軟
  • 頂級牛肝菌忌廉湯
2024-10-29 186 views
今日老遠走到去大埔,就係為咗食一道甜品,一道近期大熱 黑白⚫️⚪️廚房 中討論度最高嘅甜品 栗子Tiramisu🌰;另外都好想試下佢地嘅牛扒🥩,因為聽聞水準非常之高。OX Steak Lounge @oxsteakloungehk 有着金碧輝煌嘅金牛角🐮裝飾,集英倫風格與頂級牛扒於一身🥰。頂級牛肝菌野菌忌廉湯 $88忌廉湯熱辣辣,滿滿的幼粒菌碎,幼滑中又點口感,菌味香濃😋。龍蝦濃湯 $108龍蝦湯口感幼滑creamy,味道十分濃厚,加上爽滑彈牙嘅蝦肉,鮮香味甜😋。自家製牛骨髓牛油包麵包微暖,軟熟香口,特色骨髓牛油🧈,質感軟滑,油脂特香,十分好味🤤。香煎法國鵝肝多士 $168鵝肝煎至焦香脆口,口感極其嫩滑,入口即融,油味甘香,肝味濃郁,加上香脆多士,口感豐富,油脂香味四溢,令人回味無窮😍。令配爽脆蘋果片及蘋果醬汁,既增添清甜味道,又可解油膩😋。黑松露鵝肝威靈頓牛柳(8oz) $458招牌菜果然名不虛傳,面層酥皮十分酥脆,充滿牛油香味🥰,師傅掌握時間十分到位,牛柳約5️⃣成熟成度,肉色鮮紅,肉質軟嫩,牛味香濃帶微微黑松露鵝肝香味,令人回味無窮🤤。美國頂級Prime肉眼扒(8oz) $4

頂級牛肝菌野菌忌廉湯 $88
忌廉湯熱辣辣,滿滿的幼粒菌碎,幼滑中又點口感,菌味香濃😋。

龍蝦濃湯 $108

香煎法國鵝肝多士 $168

黑松露鵝肝威靈頓牛柳(8oz) $458

美國頂級Prime肉眼扒(8oz) $488
肉眼扒😍烤至焦香,5️⃣成熟成度啱啱好,肉質軟嫩腍滑,牛味重帶有陣陣油脂香,邊位部份尤其香口,配點自家製燒汁,令肉味更加鮮香😋。

西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎 $368
連骨厚切豬鞍🐖,肉味特別鮮香味甜,表面焦香,肉質緊接,口感軟腍,一試難忘。配搭蘋果🍎莎莎一齊,增添香甜微酸味道,又係另一番美味😋。

自家製栗子意大利芝士蛋糕
期待以久嘅甜品,因黑白大廚爆紅嘅栗子Tiramisu🌰。栗子蓉味道香濃清甜,質感十分幼滑輕盈,底層的麥維他消化餅底,十分香口微脆,混埋面層脆米通一齊食,整個配搭十分有驚喜🤤,又非常好味,栗子迷一定唔可以錯過😍。

而家消費滿$1000,仲有全單88折❗️

2024-10-19
2024-10-29 144 views
今日去了太和同朋友去食扒房。"OX" 太和mtr 行8分鐘左右到 .餐廳裝修金碧輝煌以金色和藍色為主調。餐廳牆上有不同品種嘅牛模型。我們點了set dinnerTASTING MENU $598 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬牛肝菌野菌忌廉湯自家製牛骨髓牛油包香煎紐西蘭羊架比利時朱古力心太軟飲品~咖啡set dinner$398凱撒沙律(雞)牛肝菌野菌忌廉湯自家製牛骨髓牛油包香煎澳洲PR級草飼肉眼8oz飲品~熱檸檬茶總結:牛扒肉嫩香滑肉質豐富。羊架都好有羊味肉質嫩滑。所有菜式都水準高新鮮好味。
今日去了太和同朋友去食扒房。
"OX" 太和mtr 行8分鐘左右到 .
我們點了set dinner

凱撒沙律(雞)
香煎澳洲PR級草飼肉眼8oz
飲品~熱檸檬茶

總結:
牛扒肉嫩香滑肉質豐富。
羊架都好有羊味肉質嫩滑。
所有菜式都水準高新鮮好味。

2024-10-29 119 views
最近我睇「黑白大廚」上曬癮,看到附近一間大埔的扒房Tiramisu就想去試試,原來依家有全單八八折的優惠,於是我立刻叫上爸媽一起去試試!我們點了兩個套餐,這樣就能夠嘗遍所有美食。雖然原本只想專注於甜品,但其他菜式真的讓我驚喜。牛肉和豬肉的質素相當出色,入口即化,味道濃郁。重點是,我發現這裡的甜品和傳統食譜略有不同,於是我忍不住去問負責人,原來他們請了藍帶甜品大廚重新改良過,讓整體口感更加出色。不過,由於所有菜品都是即叫即整,我們等了一會兒,這也是值得的。下次再來的時候,我一定會提前點甜品,免得主食還沒吃完就想急着享受美味的Tiramisu。這次的用餐體驗不僅讓我滿足了對甜品的渴望,也讓我驚喜於主菜的高水準,真心推薦給大家!

2024-10-29 272 views
作為一個甜品控,必定要去試下近期《黑白大廚》爆紅的栗子提拉米蘇,今日去了位於大埔舊墟直街的OX Steak Lounge,除了甜品超驚喜,環境和服務都係一流,英倫風裝潢,高貴水晶燈飾,環境氣氛很有情調,拍拖鋸扒或者係同閨蜜聊天嘆咖啡甜品 也很適合💕任何套餐只需要+$48就可以品嚐到自家製栗子意大利芝士蛋糕,蛋糕加入了炒香的燕麥和核桃,口感更有層次,可能係臨近萬聖節的關係,餐廳除了有南瓜佈置🎃,連Tiramisu上面都擺放了一隻好詭異的眼睛👁😲 夠曬應節~午餐可配沙律或餐湯,二人各點了一款,牛肝菌野菌忌廉湯美味香濃,是日沙律就口味清新,仲有好具特色嘅 自家製牛骨髓牛油包,牛骨髓加入牛油,口感更清爽沒有油膩感,用牛骨造型的器皿盛載更顯得精緻。朋友點了香煎澳洲草飼牛柳$178,價錢唔貴 質量都唔錯。$598套餐有威靈頓牛柳及鵝肝封門柳~ 朋友話下次再試我點了是日海魚$138,海魚煎香後味道更突出,配菜南瓜蓉都好正。飲品跟餐配了蘋果汁和菠蘿汁,同樣係加$15,價格正常,但環境氣氛將飲品襯托得靚靚😍
栗子提拉米蘇

今日去了位於大埔舊墟直街的OX Steak Lounge,

牛肝菌野菌忌廉湯

是日沙律就口味清新,
是日沙律

仲有好具特色嘅 自家製牛骨髓牛油包,

朋友點了香煎澳洲草飼牛柳$178,

我點了是日海魚$138,
是日海魚

海魚煎香後味道更突出,配菜南瓜蓉都好正。

飲品跟餐配了蘋果汁和菠蘿汁,
蘋果汁、菠蘿汁

同樣係加$15,價格正常,但環境氣氛將飲品襯托得靚靚😍

2024-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)