2022-05-02 91 views
#pb食在長洲鹿角蕨 x 咖啡🪴繼續長洲篇🤪 個日仲去左呢間上年12月先開嘅咖啡店 佢位於東灣沙灘附近🥰 呢間咖啡店由一間有90年歷史嘅橙色老屋子改建而成 外形非常搶鏡😍 另外最特別就係店內充滿鹿角蕨 店主希望透過咖啡店令更多人認識鹿角蕨呢種形態奇特嘅植物💚.飲品以咖啡為主 價錢$35-$65不等😍 最特別莫過於佢獨家自創嘅陳皮Coffee Tonic🤪 除左咖啡 佢另外仲有手抓餅、蛋糕等供應😋🔹Chocolate Factory🍫對於睇過Charlie and the Chocolate Factory無數次(睇到背到對白🤪)+ 朱古力控嘅我 一見到呢杯飲品個名即刻心心眼🥰 店員話呢杯係Chocolate Latte 朱古力味道濃郁😋 飲落的確好濃朱古力味 但又唔會好甜👍🏻 口感好滑😍 不過飲到最後有少少漏🤪🔹Dirty☕正常發揮🤪 咖啡味幾濃👍🏻.整體✨ 本身店舖由老屋子已經好搶鏡 加上周圍都係鹿角蕨 真係好特別🥰 佢位置超近東灣沙灘 可以買杯咖啡然後去沙灘chill下👍🏻OXY CHEUNG CHAU長洲東灣路2號地舖
#pb食在長洲
鹿角蕨 x 咖啡🪴

🔹Chocolate Factory🍫

🔹Dirty☕
正常發揮🤪 咖啡味幾濃👍🏻

OXY CHEUNG CHAU
長洲東灣路2號地舖
全店都係綠色💚好治癒本身想飲cold brew 但當日冇(╯3╰)飲左杯americano $40店員問我 要唔要轉fruity d嘅豆我冇轉到 但飲落都比想像中 fruity
全店都係綠色💚好治癒
本身想飲cold brew 但當日冇(╯3╰)
飲左杯americano $40
店員問我 要唔要轉fruity d嘅豆
我冇轉到 但飲落都比想像中 fruity
Americano
Americano
2022-04-03 56 views
呢度啲人俾你既感覺勁慢活, 明明冇人等落單, 但係都要等左5分鐘先成功落到單😑 係呢度真係冇啲耐性都會燥左底😤Chan Skin Coffee Tonic ($65)咖啡幾有層次, 要等30秒先可以攪拌🤭 咖啡帶有淡淡既陳皮味同埋橙既微甘, 飲到底會見到少少陳皮既碎, 整體黎講都算幾特別既😉呢度間唔中會有鹿角蕨既workshop, 環境被鹿角蕨包圍, 如果有時間可以坐係度慢慢嘆咖啡同Chill下👍🏽

Chan Skin Coffee Tonic ($65)

2022-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Tea)
🧏🏼‍♂️長洲年度美食遊嘅第二站,黎左呢間喺上年12月先開嘅新cafe🌳🌳一黎到好似入左個小森林咁,因為咖啡店嘅四面牆身都掛滿左一種叫鹿角蕨Platycerium 嘅附生植物,感覺好fresh 好舒服岩哂打卡影靚相!呢間Cafe 以鹿角蕨呢種植物為主題,每日仲會搞種植體驗,等黎到飲咖啡嘅朋友可以有多個手藝。鹿角蕨唔需要太多嘅陽光同水份,好適合室內種植,擺係屋企同咖啡店呢啲地方就岩哂!☕️講番佢嘅主角 - 咖啡,呢度最岀名嘅係陳皮咖啡,由於我麻麻地陳皮味所以無試到😂等你地有人去試過再分享番係咪真係咁特別!🥤𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➍➎叫左杯House Blend 嘅Iced Latte,以巴西、哥倫比亞同埋薩爾瓦多嘅咖啡豆混合而成,咖啡味香濃舒服易入口,不帶酸味嘅咖啡就岩哂我口味。店內兩側有長長木箱,等大家可以買完咖啡坐低望住綠綠嘅feature wall chill 下😎感覺真係好唔錯!十分推介👍🏻雖然我知長洲好多好野食,呢度嘅手抓餅賣相都好吸引,希望下次再黎時可以留肚試下🤤最後最後,我拜訪之時見Cafe pack 緊掛耳包,原來係送畀黎幫襯嘅👩🏼‍⚕️👨🏻‍⚕️醫護人員,幫佢地係抗疫期間打打

🥤𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➍➎

最後最後,我拜訪之時見Cafe pack 緊掛耳包,原來係送畀黎幫襯嘅👩🏼‍⚕️👨🏻‍⚕️醫護人員,幫佢地係抗疫期間打打氣,呢啲小舉動都好欣賞🙇🏻‍♂️希望你地繼續撐住大家,撐住香港💪🏼

📍OXY CHEUNG CHAU
長洲東灣路2號地舖
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
門口俾d植物吸引左入黎😆見到有陳皮coffee Tonic 一於試下預左可能伏!但估唔到竟然幾好飲!似橙啡既感覺帶點陳皮既甘!幾特別😍😍加上成個環境俾鹿角蕨包圍住好舒服可以好好坐底享受下慢活百物蕭條,支持下小店😆假日同朋友,另一半一齊黎chill 下!睇完個環境好想係屋企種下鹿角蕨!Cafe 有定期舉行workshop 教人移植鹿角蕨撞岩時間可以上下堂!Support 小店,要打夠200字先有得俾好評😆😆
門口俾d植物吸引左入黎😆
見到有陳皮coffee Tonic 一於試下
預左可能伏!
但估唔到竟然幾好飲!
Chan  Skin  Coffee  Tonic

似橙啡既感覺帶點陳皮既甘!
幾特別😍😍

加上成個環境俾鹿角蕨包圍住
好舒服
可以好好坐底享受下慢活

百物蕭條,支持下小店😆
假日同朋友,另一半一齊黎chill 下!

睇完個環境好想係屋企種下鹿角蕨!

Cafe 有定期舉行workshop 教人移植鹿角蕨
撞岩時間可以上下堂!

Support 小店,要打夠200字先有得俾好評😆😆
2022-03-06
Chan  Skin  Coffee  Tonic
  • Chan  skin  coffee  tonic
2022-02-02 163 views
喜歡這個擁有大自然氣息嘅咖啡店感覺好清新加添一份自然寧靜======================☕️咖啡 $45 Flat White正常咖啡味道都ok======================Seasonal drink : 棉花糖朱古力 $50冬天嘅時候飲又真係有一種幸福滿滿嘅感覺=========================同場加影手抓餅芝士蛋加肉鬆都正常影相賣相唔係話好靚所以冇影到==========================
[大年初一之離島遊]

都正常
影相賣相唔係話好靚所以冇影到
==========================
2022-01-23 127 views
一間好有世外桃源感覺嘅cafe,掛滿左鹿角蕨嘅牆,可以一邊睇植物一邊飲咖嘛。今次飲左陳皮coffee tonic同食左basque cheesecake。好特別嘅咖啡!陳皮味好香但唔苦澀,加埋咖啡好有層次!Basque Cheesecake好creamy!! 同焦黑外表好大對比!雖然外表焦黑,但一啲都食唔出有燶味!原來cake同咖啡都係店主研發製造,好有心嘅小店,大家不妨去下!🙌🏾🙌🏾🙌🏾🙌🏾

好特別嘅咖啡!陳皮味好香但唔苦澀,加埋咖啡好有層次!

2022-01-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 陳皮coffee  tonic
  • Basque  Cheesecake
2022-01-11 124 views
ʜᴀᴘᴘʏ ɴᴇᴡ ʏᴇᴀʀ 𝟸𝟶𝟸𝟸!! 新年快樂!之前趁着新年嘅假期入咗長洲,喺附近周圍行吓,尋找特色小店,就比呢一排彩色嘅屋吸引咗,非常有渡假風情,喺門口打卡一流發現原來呢一度新開左一間Cafe,店主都非常之friendly,非常之詳細介紹Cafe呢度係Cafe & 鹿角蕨製作體驗地方,所以佢哋都會提供workshop比有興趣嘅市民而Cafe內面滿佈鹿角蕨,大家都可以欣賞之餘亦都可以比你更加了解鹿角蕨
ʜᴀᴘᴘʏ ɴᴇᴡ ʏᴇᴀʀ 𝟸𝟶𝟸𝟸!! 新年快樂!

而Cafe內面滿佈鹿角蕨,大家都可以欣賞之餘
亦都可以比你更加了解鹿角蕨

2022-01-08 116 views
啡店位於長洲東灣路超過九十年歷史的橙紅色建築物內。為了承傳和保育,我們看到門口未必有大大隻的招牌,室內的橫梁建築都盡量保留。而店內兩邊都擺放滿幅的鹿角蕨,近年在亞洲大熱的綠色室內裝飾。之後 OXY 還會有工作坊製作鹿角蕨,亦可以購買牆上的蕨類回家。// 說到咖啡,店內意式咖啡來自本地 的咖啡豆,House Blend 是 巴西、哥倫比亞和薩爾瓦多拼配,亦可以選擇 埃塞俄比亞 的 SOE。SOE 在奶啡的果香與奶味平衡,不錯的選擇。稍後時間會開始供應 手沖咖啡 和 Cold Brew。// 另外特飲方面還有 加入由本地製作的陳皮粉而成的 陳皮 Espresso Tonic,陳皮的香氣為 Tonic 的風味再提升,加入濃縮咖啡後,整體的柑橘風味突出,可以一試啊。
2022-01-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2021-12-28 162 views
陳皮Coffee Tonic 超好飲!一定要試!Coffee Tonic試得多,加埋陳皮真係未試過🧐陳皮味唔搶fo之餘,仲令coffee tonic加左層次感!下次入長洲一定會再幫襯!店舖滿滿鹿角蕨,好清新好特別!飲杯咖啡,欣賞下植物,好心情!
陳皮Coffee Tonic 超好飲!一定要試!
陳皮coffee  tonic

2021-12-28