2017-08-25 353 views
今日正諗緊食咩好,朋友send黎一張相,生蠔,唔駛諗就食呢間😆去到餐廳,朋友同佢老公已經食飽飽,我就點左個午餐,龍蝦意粉,點知店員話無,咁是但點左卡邦尼意粉。講一講個午餐先,點一個午餐就可以任食沙律(沙律菜及菠蘿)及湯,湯有雜錦海鮮湯或番茄甘筍濃湯,試飲左白湯(海鮮湯),味道一般,唔難飲,沙律菜都可以。午餐唔包野飲,果汁汽水加5蚊,特飲加10蚊。至於個意粉,無伏,味道唔錯,一個人食一碟確係有d「溜」。總括黎講,60幾錢,係抵食既PS. 無食生蠔,因為想等埋老公一齊食
今日正諗緊食咩好,朋友send黎一張相,生蠔
,唔駛諗就食呢間😆
,咁是但點左卡邦尼意粉。

總括黎講,60幾錢,係抵食既

PS. 無食生蠔,因為想等埋老公一齊食
2017-07-17 341 views
So, a friend chose the place. Never heard of it but then looked on openrice and saw 49 likes and ZERO dislikes. Not even ONE "ok". ALL likes. Thought to myself, "Aight, must be good." Oh...how wrong i was. From the get go, entering the establishment, it was empty...sure, 7pm on a Monday. Aight, i let this first impression slide. The waitress comes up after I'm seated, while im waiting for my friends, and tells me that the sea urchin we pre-ordered is not available because the plane didn't arrive because of bad weather. I didn't think much of it but later found out this was the main...ney...the ONLY reason we were eating at this place. So fast forward, my friends have arrived, they're disappointed we have no sea urchin but decide to stay and atleast have some oysters and try some other items on their menu. The waitress tried her best to introduce and recommend some oysters and other items to us but it was quickly evident, she had no clue....even writing this, im still so disappointed im going to edit this down....in short, oysters were meh~, scallops tasted fishy, lobster was tiny, soup was watery, clams were over cooked, steak was drenched in sauce to cover the obvious lack of quality meat. And it was way too expensive for what we got. Will NEVER go back. Heed my warning...stay away from this one.
2017-07-11 359 views
一早book左位就係為左依日啊!!!!我同閏蜜都超超超鍾意食蠔所以趁住佢生日就帶佢黎食餐好既!可能係平日夜晚 我地去到既時候里面只有一台客所以環境好靜好岩一邊傾計一邊食美食!我地一黎就嗌左一round 蠔因為我地淨係識食 但係唔識分蠔種 所以都係等員工幫我地揀蠔圖中有 (lambert, claire, majestic 同最愛既gillardeau)第一round我地嗌左4款蠔 每人一隻由檸檬開始順時針開始食 由淡到濃味!因為真係太太太新鮮 完全唔需要cocktail sauce!海水跟住蠔入口 真係得 一個字 正 啊!之後我地嗌左原隻海膽同2粒帶子有小小失望海膽只係好普通 完全唔鮮甜反而帶子就好有驚喜 好有帶子味 有小小黏感 完全係新解 very nice! 因為太滿意帶子 同太愛食蠔我地encore 左 帶子2粒再嗌左我地分別鍾意食既蠔 gillardeau真係無敵!之後傾左一陣就嗌埋主菜 但係我地之後好後悔 哈哈因為真係好大份我地只係嗌左個細既龍蝦意粉 真係好好好大個完全食唔哂啊最後食左一半意粉同所有龍蝦我地就放棄了龍蝦都好彈牙!
一早book左位就係為左依日啊!!!!
我同閏蜜都超超超鍾意食蠔
所以趁住佢生日就帶佢黎食餐好既!

可能係平日夜晚 我地去到既時候里面只有一台客
所以環境好靜好岩一邊傾計一邊食美食!

我地一黎就嗌左一round 蠔
因為我地淨係識食 但係唔識分蠔種 所以都係等員工幫我地揀蠔

第一round我地嗌左4款蠔 每人一隻
由檸檬開始順時針開始食 由淡到濃味!
海水跟住蠔入口 真係得 一個字 正 啊!

之後我地嗌左原隻海膽同2粒帶子
有小小失望海膽只係好普通 完全唔鮮甜

因為太滿意帶子 同太愛食蠔
我地encore 左 帶子2粒
再嗌左我地分別鍾意食既蠔 gillardeau真係無敵!

之後傾左一陣就嗌埋主菜 但係我地之後好後悔 哈哈
因為真係好大份
我地只係嗌左個細既龍蝦意粉
真係好好好大個
完全食唔哂啊
最後食左一半意粉同所有龍蝦我地就放棄了
龍蝦都好彈牙!
2017-07-04
$600 (Dinner)
  • 所有蠔
  • 帶子
2017-06-22 302 views
男朋友生日,thekittengirl要找一間餐廳慶祝。男朋友喜歡食海鮮,所以就決定去蠔灣食蠔。當天上午訂座,下午他們打來問我們有沒有什麼海鮮想預留,有新鮮的海膽、象拔蚌、龍蝦和赤貝。因為已經預留了一個海膽雪糕作為甜品慶生及主要想食蠔,所以就只訂了一隻龍蝦作刺身及意粉。餐廳環境很有情調,背景音樂也令人很有feel 我們order了一打蠔(oyster platter),一隻藍蝦一隻紅蝦,龍蝦刺身、龍蝦意粉、海膽雪糕及一支白酒。白酒我們也是簡單地開了一枝Sauvignon Blanc。兩種不同的蠔各有特色,一種比較鮮甜令一種比較濃重的海水味。thekittengirl就比較喜歡濃海水味的。紅蝦肉質很爽,藍蝦比較黏,也比較甜。我們二人也同意紅蝦比較好吃。但若藍蝦沒有那麼黏,就會比紅蝦更好。龍蝦刺身沒有什麼驚喜,但意粉絕對一流。用扁意粉加龍蝦汁,完美地帶出龍蝦的鮮味。到最後用海膽雪糕來結尾,旁邊還寫有男朋友生日快樂🎁。它是由海膽和奶制雪糕混在一起,上面有一塊紫菜和一小口海膽。海膽的味道十分濃又鮮甜,混在雪糕中也不會有違和感,是一個非常有驚喜的配搭。下一次一定會再來,再吃更多不同種類的海鮮!

餐廳環境很有情調,背景音樂也令人很有feel

下一次一定會再來,再吃更多不同種類的海鮮!
龍蝦扁意粉
2017-06-20
$750 (Dinner)
龍蝦扁意粉
雖然我不吃生嘢,卻是身邊不乏生蠔迷朋友!有人喜歡食海水味濃、有人喜歡食法國生蠔...!口味因人而異! 跟他/她們食飯,間中都會在桌上見到蠔的蹤影!兩個月前,跟生蠔迷朋友之一的好街坊到尖沙咀食晚飯!我們走到位於嘉蘭圍的寧靜街角一間生蠔吧 <Oyster Cove 蠔灣>!餐廳對出有些泊車位,揸車來亦方便泊車!以黑白色主調的生蠔吧,店內白色牆上印上不同國家的英文名,一點也不俗氣,反而更顯得入型入格!酒吧位的牆身看起來富歐陸色彩!仔細一看,其實以法國生蠔 Gillardeau 、Krystale、Majestic...盒堆砌而成的 feature wall! 很貼合這裡主打的生蠔之餘,亦很 Match style!當我著裙,其實最怕坐上高椅子!幸好!店內還有梳化位置,讓人坐得舒服又自在!店方亦細心體貼,除了放好基本的餐具之外,還有給食客掉生蠔殼的器皿,認真週到!供應的生蠔來自法國、美國、澳洲、日本...等地,還有創新歐陸菜色!前菜、湯、炒蛋、沙律、海鮮拼盤、龍蝦、阿拉斯加蟹、主菜...等,好讓食客大飽口福!Pineapple Crush $48整杯滿載菠蘿香甜,冰涼解渴的夏天
雖然我不吃生嘢,卻是身邊不乏生蠔迷朋友!
 跟他/她們食飯,間中都會在桌上見到蠔的蹤影!

餐廳對出有些泊車位,揸車來亦方便泊車!

很貼合這裡主打的生蠔之餘,亦很 Match style!
Pineapple Crush $48
整杯滿載菠蘿香甜,冰涼解渴的夏天涼拌!
Pineapple Crush
第一 round 生蠔 (Honey point $29, Tasmania $27, Majestic $48, Gillardeau $39, Fine de Claire $33, Belon $68) 、牡丹蝦 $38  &  車厘蜆 $78 : $360
他覺得生蠔質素不俗,
 順時針方向,由淡至濃,細至大:Gillardeau, Majestic, Belon, honey point, Tasmania, 最後一款是圓形殼,外型似元貝!車厘蜆食落爽口,不算鮮美,不過不失!牡丹蝦已經覺得一般!
生蠔 、車厘蜆 & 牡丹蝦
車厘蜆

Encore 第二 round 生蠔 (Majestic $48, La Perie Noire $39)  & 藍蝦 $38: $232
$38 的藍蝦不及牡丹蝦,藍蝦肉質帶有韌勁不討好!
幸好都未至於腥!
第二 round 生蠔

酸辣龍蝦湯 $68 (取消)
質感濃稠的酸辣龍蝦湯,第一口酸辣鹹集於一身,入口即刻令我感到涸喉兼咳!
 通知男店員湯很重口味!我們實在入不到口!
換上另一碗湯,質感稀薄,依然重口味!
 後來,埋單才發現取消了!
酸辣龍蝦湯

龍蝦忌廉炒蛋 $78
顏色奪目的龍蝦炒蛋實在惹人垂涎!
配上蒜蓉多士,香氣更誘人,
 龍蝦肉彈牙,炒蛋尚算香滑!上軟下脆雙重口感!兩者真是絕配呀!令我們食得津津有味!

龍蝦忌廉炒蛋

松露蟹肉意大利飯 (細) $218
意大利飯略帶硬性兼吸汁,食落 Creamy 又入味!混合松露,其菌香可提升蟹肉鮮味!整體香濃惹味!
細 size 已足夠二人份量!
松露蟹肉意大利飯意大利飯
蟹肉拌沙律  $298 (市價)
似乎我們尚未飽,意猶未盡之下,點了一份清新的沙律!

由於市價的關係,店方已經落足料!

色彩繽紛的蟹肉沙律令我們也開胃起來!
新鮮爽脆的沙律菜份量頗多!選用阿拉斯加蟹腳拆肉提升鮮甜味美,口感與味道同樣豐富!

蟹肉拌沙律

由於我們埋單時,未睇清楚張單,朋友便碌卡!未離開座位,我們再逐一 check 番價錢,發現其中一款應是 $78 店員卻打錯 $98! Double check 之後,店員退回 $20 現金!
2017-04-20
$680 (Dinner)
龍蝦忌廉炒蛋
松露蟹肉意大利飯意大利飯
蟹肉拌沙律
2017-06-19 231 views
又是朋友生日,所以食豪D!今次9位朋友食了六千幾,係貴D,但一年一次ok la!叫了併盤蠔24隻,廚師幫我們選!係好食啱口味!車厘子蜆見未食過,所以一試,沒什麼特別,但海膽係好味的,地中海蝦都可以一試,但白象蚌旁,可以平時打邊爐食,仲叫了龍蝦意粉同意大利飯都好味,牛排可以一試!
2017-06-18
2017-06-18 1514 views
我看著你,我想起了電影的那個她,我想起了金珉禧,她在等一個人的心灣,愛上了有婦之夫,明明就是禁戀,在那個沙灘,充滿悲傷的她在沙畫了幅畫示愛,那刻的傷,叫人想起周慧敏的孤單的心痛。 她在心灣裡,等著那個人,那個永遠來不了的人,就如你,看著,對面的人,那麼喜歡吃海鮮,但佢有著那份那言的痛楚,濕疹在身體翻發,那相同的愛,是控制不了吧。 就算有濕疹也不怕,聽到這個比喻為香港築地,有著非常新鮮而又有特色,香港少見又好吃的海鮮帶給你面對的蠔灣,自北角聽過呢個名後,就好想拜訪。 本身知道這裡的熱食都很出色的,只不過,我們還有晚飯,這個只是一個下午茶,下午茶吃海鮮是個很離譜的虛榮活動,奢侈得很,上一次這樣,應該是台北的上引和大阪的黑門,可惜,別人平我們一大截。 最後,我們只叫了一盤冷盤,一杯白酒,然後就是討論愛一個人,一條不歸路,就如我明知要戒口也不理,還是抱擁著海鮮。 看到這裡的蠔的選擇非常多,由美國honey point到Majestic到Lambert到belon,整個過程由淺入深就如兩個人的相愛過程。 Honey point是兩個人剛剛認識的淺嘗,大家都是泛泛之交,感覺是淡淡的,但有興

Honey point是兩個人剛剛認識的淺嘗,大家都是泛泛之交,感覺是淡淡的,但有興趣繼續認識下。

majestic開始是深入的感受到蠔的濃和美,你感受到慢慢入愛河之感覺。

Lambert就是兩個人的開始相愛,淒美而動人,纏綿而綺麗。

Belon的強勁鐵銹味是兩個人愛得煙火最燦爛的時刻的倒影,是那強勁的味覺就如兩個人的愛,充滿了身體。

你如果看到你愛的人吃喜歡愛吃的東西,你也會快樂吧,對嗎?

帶子當然是好,來自北海道,一個甜字已經解釋了所有。

很少在香港吃到好好味的活赤貝,今天吃到了,那股赤貝帶點腥帶點彈性帶點力量的味道,和平時你在迴轉壽司的吃到那些像未成年的赤貝,完全是兩個層次。

中間吃到的翡翠螺和車厘蜆,相對特色冇其他咁突出,但你知道它一定不是酒店自助餐的同流合污version。

來自波士頓的龍蝦是我吃過最新鮮的,老實說,酒店的龍蝦仔雖美味,但無人間可以及這裡,剛剛蒸好的鮮味和你感受到那龍蝦仔大大啖的幼嫩,就如初出茅廬的青少年,那份真那份勁。

那隻蝦是這裡的推薦,刺身來說,這蝦的是極度爽口,而連綿的蝦味非常濃郁,和龍蝦一大一小,為你點綴你痴心愛海鮮的感覺,就如那愛上有婦之夫的人,準覺得大冇咁好,做小的小三才是面面俱圓。

這個馬糞的海膽是新鮮即開原隻上,不一定是在西貢才有這個東西出現,何況香港開的是本地貨,這裡吃的是日本貨,君不見外地貨從來都是以罕為貴,但這裡又不算是十分貴的價錢,配上紫菜特別是顯出那個鮮味,我完全就感受到築地吃海鮮的美。

到這裡已經勁滿足,扒文看過很多人都說這裡熟食很好,但畢竟這是下午茶,也不能吃太多。

如果下次,同樣有煩惱,來飲杯酒,食海鮮,在那蠔灣渡過一個晚上,可能你等一個人的心情會更加豁然開朗。

Oyster Cove
尖沙咀嘉蘭圍3號地下5-6舖
2017-03-26
2017-05-27 252 views
好喜歡食Scampi,但在香港有賣scampi的餐廳不多,最近聽朋友講尖沙咀這間餐廳有scampi!!我就立即約好朋友來吃了!我們點了幾款生蠔,都是店員推介的款式!全部都非常新鮮,即點即開,鮮味十足。看見隻隻飽滿的生蠔,心情即變靚!店員還推介了赤貝,說新鮮運到,今天買一送一,非常抵食!赤貝吃起來很爽脆甜美,而且都幾大隻,好滿意!這隻便是我期待已久的Scampi!!!體型非常大隻,不是細細隻那款。吃起上來啖啖肉,很鮮甜味美!而且好新鮮,很好吃!推介!黑毛豬扒豬扒不算很腍,有些少乾身,特制醬汁很惹味,一同吃用,味道不錯!
好喜歡食Scampi,但在香港有賣scampi的餐廳不多,
我們點了幾款生蠔,都是店員推介的款式!
全部都非常新鮮,即點即開,鮮味十足。
看見隻隻飽滿的生蠔,心情即變靚!
店員還推介了赤貝,說新鮮運到,今天買一送一,非常抵食!
赤貝吃起來很爽脆甜美,而且都幾大隻,好滿意!
這隻便是我期待已久的Scampi!!!
體型非常大隻,不是細細隻那款。
吃起上來啖啖肉,很鮮甜味美!
而且好新鮮,很好吃!推介!
黑毛豬扒
2017-05-24 1295 views
喺尖咀搵到間碟頭又大味道又好嘅酒吧餐廳!不過因為佢轉咗入橫街,所以唔算太易搵!一去到見到12隻生蠔都只係$388蚊!唔洗諗!即落order嚟翻盤先!另一頁仲有成板海鮮俾你慢慢揀,餐廳叫我地可以夾埋一次過叫,排出嚟會又靚啲!一開始叫咗份蒜容包!好香好脆!入面又夠軟!蒜香味適中唔會無味亦唔會太咸!生蠔嚟喇!我地仲叫咗底海膽添!係咪好吸引呢!兩樣海鮮都好新鮮!生蠔無腥味又唔會有蠔殻碎!海膽都無苦味添!叫咗個芝士湯飲,不過唔算太濃,都幾特別嘅,因為無飲過芝士湯意大利飯好香好大份!啲飯唔會太硬又唔會煮到糊仔咁!個汁又唔會太傑搞到食完勁漏!最緊要係以咁嘅份量黎計,價錢絕對唔貴!另二個主食係鵝肝意粉,份量又係多到嚇死人!一碟有成4大塊厚鵝肝!真係離普到呢⋯想肥死人咩!而且鵝肝入面仲係軟架!入口即溶唔會太老!意粉當然亦整得唔錯!意粉有口感,汁就同個意大利飯差不夠,一樣夠香!成餐飯都好正呀!

喺尖咀搵到間碟頭又大味道又好嘅酒吧餐廳!
不過因為佢轉咗入橫街,所以唔算太易搵!

一去到見到12隻生蠔都只係$388蚊!
唔洗諗!即落order嚟翻盤先!
另一頁仲有成板海鮮俾你慢慢揀,
餐廳叫我地可以夾埋一次過叫,
排出嚟會又靚啲!

一開始叫咗份蒜容包!
好香好脆!入面又夠軟!
蒜香味適中唔會無味亦唔會太咸!

生蠔嚟喇!
我地仲叫咗底海膽添!
係咪好吸引呢!
兩樣海鮮都好新鮮!
生蠔無腥味又唔會有蠔殻碎!
海膽都無苦味添!

叫咗個芝士湯飲,
不過唔算太濃,
都幾特別嘅,
因為無飲過芝士湯

意大利飯好香好大份!
啲飯唔會太硬又唔會煮到糊仔咁!
個汁又唔會太傑搞到食完勁漏!
最緊要係以咁嘅份量黎計,
價錢絕對唔貴!

另二個主食係鵝肝意粉,
份量又係多到嚇死人!
一碟有成4大塊厚鵝肝!
真係離普到呢⋯想肥死人咩!
而且鵝肝入面仲係軟架!
入口即溶唔會太老!
意粉當然亦整得唔錯!
意粉有口感,
汁就同個意大利飯差不夠,
一樣夠香!
成餐飯都好正呀!
Type of Meal
Dinner
呢間本身環境就十分不錯, 氣氛好, 格局良好。裝飾裝修都係十分有情調!蘑菇湯,用杯仔黎裝,特別,味道濃好味!份量偏少,唔會太飽肚,有點不夠的感覺。其實我同朋友都唔識食生蠔,服務員好用心解說唔同生蠔既分別,特徵等,之後教我地點樣可以連帶子食,因為生蠔好多人都唔食個帶子,其實好晒,要連埋帶子位切落黎食會別有一番風味!呢到d海鮮其實好新鮮,有多款選擇,有d重金屬d,有d重海水味d。帶子照舊呢到海解都係比較出色,新鮮,鮮味濃,軟身帶小小爽口,老實講一定係去好似呢d餐廳比較高級我先夠膽食生野,因為擔心處理得唔好,呢到我絕對信得過。黑松露蛋最出色,味道好香好濃,都係覺得份量太少,有點不夠的感覺。意粉好味,係我最中意既偏意粉,口感唔會過軟,好彈牙,有d餐廳煮得軟會令到爽口既感覺無左,意粉一但煮得爽口,將會吸引無數既人黎食!我見過有人出400蚊就係為左食意粉!呢到牛扒比較特別,因為牛肉係偏軟為主,有小小似食牛肉feel,因為扒通常都係帶小小硬,但都好食,有種燒出黎既香味,口感偏軟帶小小彈。

呢間本身環境就十分不錯, 氣氛好, 格局良好。
裝飾裝修都係十分有情調!
蘑菇湯,用杯仔黎裝,特別,味道濃好味!
份量偏少,唔會太飽肚,有點不夠的感覺。
其實我同朋友都唔識食生蠔,服務員好用心解說唔同生蠔既分別,
其實好晒,要連埋帶子位切落黎食會別有一番風味!
帶子照舊呢到海解都係比較出色,
新鮮,鮮味濃,軟身帶小小爽口,
老實講一定係去好似呢d餐廳比較高級我先夠膽食生野,
因為擔心處理得唔好,呢到我絕對信得過。
黑松露蛋最出色,味道好香好濃,都係覺得份量太少,
有點不夠的感覺。
意粉好味,係我最中意既偏意粉,口感唔會過軟,
好彈牙,有d餐廳煮得軟會令到爽口既感覺無左,
意粉一但煮得爽口,將會吸引無數既人黎食!
我見過有人出400蚊就係為左食意粉!

呢到牛扒比較特別,
因為牛肉係偏軟為主,有小小似食牛肉feel,
因為扒通常都係帶小小硬,但都好食,有種燒出黎既香味,
口感偏軟帶小小彈。
2017-05-20
較早前與好友去了位於尖沙咀的Oyster Cove食晚飯. 一睇個店名, 就知道這裡是食生蠔的地方, 有多款不同地方的生蠔選擇, 最後好友選了其中四款淺嚐. 生蠔上枱, 已見到生蠔幾有色澤, 又飽滿, 連不食生嘢的我也覺得吸引. 同我一樣不食生蠔的朋友不用擔心, 也有不少菜式可以選擇. 我地選了龍蝦忌廉炒蛋, 燴波士頓龍蝦意粉和焗西班牙黑毛豬扒. 龍蝦忌廉炒蛋. 除了炒蛋外, 仲有蒜蓉包和沙律. 炒蛋裡混入一些龍蝦肉, 肉質夠彈牙. 調味適中, 即使單食也可以, 炒蛋若滑身一點更好味. 蒜蓉包外層帶脆身, 內裡鬆軟. 燴波士頓龍蝦意粉. 上枱時已香味撲鼻. 意粉有細份或是標準, 我這個是細份, 足夠兩個人食. 龍蝦的份量也有不少, 肉質相當鮮美, 又夠爽口和彈牙, 啖啖肉食得夠方便. 意粉是扁意粉, 醬汁掛在意粉上, 加上吸引晒龍蝦的精華, 相當好味道, 來這裡必點這個. 焗西班牙黑毛豬扒. 豬扒夠瘦, 肉質尚算嫩身. 對於我來講, 味道稍為淡了一點. 而豬扒下放滿了蔬菜. 蔬菜夠新鮮爽脆, 仲起中和作用. 最後, 飲番一杯熱的伯爵茶, 消化一下.
較早前與好友去了位於尖沙咀的Oyster Cove食晚飯.

生蠔

同我一樣不食生蠔的朋友不用擔心, 也有不少菜式可以選擇.

龍蝦忌廉炒蛋.

除了炒蛋外, 仲有蒜蓉包和沙律.

炒蛋裡混入一些龍蝦肉, 肉質夠彈牙.

調味適中, 即使單食也可以, 炒蛋若滑身一點更好味.

蒜蓉包外層帶脆身, 內裡鬆軟.

燴波士頓龍蝦意粉.

燴波士頓龍蝦意粉

上枱時已香味撲鼻.

意粉有細份或是標準, 我這個是細份, 足夠兩個人食.

燴波士頓龍蝦意粉

焗西班牙黑毛豬扒.

豬扒夠瘦, 肉質尚算嫩身.

對於我來講, 味道稍為淡了一點.

而豬扒下放滿了蔬菜.

蔬菜夠新鮮爽脆, 仲起中和作用.

最後, 飲番一杯熱的伯爵茶, 消化一下.

Type of Meal
Dinner
生蠔
2017-05-15 322 views
小資女偶爾也想「豪」一次,剛發薪不久就約了好友去聞名已久的Oyster Cove吃頓好的!  拐進嘉蘭圍感覺像進了另一區域,明明是尖沙咀鬧市卻特別清靜,難怪不少高檔餐廳都選址於此。  一進餐廳就看到開放式的蠔吧,桌椅都是高腳設計,坐在高腳椅上再加杯酒的話完全是酒吧感覺。  Oyster Cove供應法國與世界各地的生蠔與各類海鮮,種類不少絕對能滿足海鮮控的要求,同時還有精選的前菜、主菜、飯/意粉等,非常全面。  晚餐開始前先點了一分精選生蠔拼盆,由廚師推介2款生蠔各6隻,分別是Honey Point和Lambert No. 1,以層架上桌賣相不錯喔!  來自法國的Lambert,No. 1尺寸果然巨型,初入口海水味較重然後才嚐到慢慢滲出的淡淡甜味,蠔肉豐厚群邊爽脆,充滿層次感。  尺寸小小圓圓的Honey Point產自美國,味道鮮甜而且口感較creamy,與Lambert各有千秋。兩款生蠔都非常新鮮零腥味,進食時完全不用加檸檬汁和醬料,嚐盡原汁原味。  吃罷海鮮就開始吃正餐囉! 先來一道磨菇湯,湯裡全是打得極細的磨菇茸,既有磨菇碎的咬口,又能保持順滑流質的口感,菌香濃郁,非常出色!

吃罷海鮮就開始吃正餐囉!

分量十足的大蝦沙律堆成小山,蝦肉爽口與清新的沙律很搭。

法國鵝肝忌廉意粉分細和標準兩種分量,2人分量的細size其實也不少 (幸得店員提醒才沒有點錯標準分量)。肥美厚肉的香煎鵝肝外脆內軟,嫩滑得近乎入口溶化。意粉根根都沾滿忌廉汁,又香又滑而且口感濕潤creamy,飽肚感up!

雖然小資,也能在愉快的用餐氣氛下吃得盡興,一定會再與好友一起來品嚐其他美食!
2017-04-26
$250 (Dinner)
  • 法國鵝肝忌廉意粉
  • 磨菇湯
2017-05-10 288 views
早前已經吃過天后分店, 覺得很不錯。由於我超中意吃紅蝦刺身,所以又黎呢度了。比起天后分店, 尖沙咀坐得較舒服, 店面較大......當晚只有3檯客, 生蠔及紅蝦刺身一如以往的正。 紅蝦刺身在外邊好少見, 每次吃都一定要返黎呢間。無咩失準....再者呢度既生蠔款色好多, 想食咩國家都有得揀, 又唔洗一定要買夠幾多隻先可以。RISTTO 都好正 但真係太飽了, 都食淨左一半有多, 但係羊架就一般啦,無咩特別肉質又唔係特別好, 又唔係特別香口。
2017-04-19
$600 (Dinner)
  • 紅蝦刺身
  • risotto
我倆小口都好海鮮,但偏偏中式海鮮討不到我們歡心~而冷盤海鮮加白酒卻是令我們鐘情的組合,Oyster Cove海鮮經嚴格挑選而且種類頗多,可以嚐嚐新事物~而且不時不食包保食客食到最鮮最好的海鮮。 講到海鮮一定要提生蠔~Oyster Cove生蠔種類有十多種,店員可根據顧客口味推介建議,今次完全由店員發板,順時針數起:Honey Point, South Africa Rock, Majestic, Lambert, Gillardeau ,這五種生蠔味道略有不同, 美國Honey Point細小但味道十分鮮甜, South Africa Rock 體型較大,海水味較濃带少少Creamy, Majestic海水味重,餘韻豐厚鮮甜,Lambert 豐厚飽滿,富礦物味,味道豐層次,Gillardeau 蠔肉肥美、結實而呈彈性,有脆口感覺,質感非常不錯。白酒78$Per Glass,口感不錯,順喉易入口,帶少少香甜果香。海膽也有幾款,馬糞海膽、北海道海膽和加拿大海膽,今次試馬糞海膽先,原板馬糞海膽呈金黃亮澤,極之誘人,入口甘甜細滑,鮮味無比,用微脆的紫菜包著細滑海膽,口感層次分明。赤貝外表呈

赤貝外表呈燈紅色,口感外層爽脆肉裏嫩滑,十分鮮味,是營養價值很高的刺身,叫一份已足夠兩人淺嘗。
帶子肥厚而且白雪雪,入口有種溶化的感覺,十分鮮味,完全解涷好不會有冰在裏面。
食完冷盤海鮮總要食些暖野才踏實,叫了法國鵝肝忌廉意粉兩人share,small 是一至二人份,regular是三至四人份,法國鵝肝忌廉意粉好似不太特別,但往往簡單的菜式更考功夫,這法國鵝肝忌廉意粉有著忌廉香滑質感但又不留膩感,而鵝肝厚身充滿脂肪香,外表微微香脆,令忌廉意粉添色不少。
我倆一致認為在Oyster Cove感覺好relax,下次再來Chill過拉~
2017-04-28
$500 (Dinner)
2017-05-08 181 views
今日黎到Oyster Cove 呢間食海鮮出名既餐廳食個豐富既午餐。之前已經食過天后分店, 而家開埋尖沙咀分店, 對住我地呢D九龍人真係方便左好多。所以一聽聞開左分店, 就即刻黎捧下場喇。呢度既裝修係有少少歌德式既風格, 黑白格仔地板, 深啡色既高木台。雖然係午餐時段, 但係選擇都唔少。有Lunch Set 啦, 另外都有Ala Carte Menu可選擇。我點左一個龍蝦意粉, 同埋一打生蠔. 黎蠔灣要點生蠔是常識吧! 我揀左半打Chile Montt, 半打Majestic, 一打夾埋$3882隻生蠔都好新鮮, 睇光澤水份就知, 無得呃。 Chile Montt 渾圓飽滿, 味道比Majestic 淡一D, 清D; Majestic 口味就濃D, 海水味好出, 個人比較鍾意Majestic 多dd。 龍蝦意粉我覺得龍蝦意粉性價比非常高, o係一般餐廳叫大蝦意粉已經可能百幾蚊,但呢度$98已經食到龍蝦意粉, 係非常之抵食。除左上面大大塊龍蝦肉之外, 意粉入面都有好多龍蝦肉。龍蝦肉好新鮮,  個醬好creamy, D 意粉又煮得岩岩好。一分錢一分貨, 食海鮮真係唔可以貪平, 呢度真係無令

所以一聽聞開左分店, 就即刻黎捧下場喇。

2隻生蠔都好新鮮, 睇光澤水份就知, 無得呃。

龍蝦意粉
但呢度$98已經食到龍蝦意粉, 係非常之抵食。
除左上面大大塊龍蝦肉之外, 意粉入面都有好多龍蝦肉。
一分錢一分貨, 食海鮮真係唔可以貪平, 呢度真係無令我失望, 會再幫襯。