尖沙咀一間隱世蠔🦪吧《Oyster Cove》,餐廳主打法國生蠔,空運到港、味道十分新鮮,淨係生蠔都有好多款選擇🫣店員會細心講解生蠔既口感同特性,由淡味食到濃味,可見店員服務用心👏🏻店鋪細細間都好有格調、擺盤好靚啱哂打卡‼️🦪海鮮拼盤🦐(廚師推介)- Tia Maraa Pearl x 2 (💲72)- Speciales Lambert No.2 x 2 (💲84)- Krystale No.2 x 2 (💲84)- Tarbouriech Oyster No.2 x 2 (💲90)- Gillardeau No.0 x 2 (💲130)- 車厘蜆 x 2 (💲96)- 北海道帶子 x2 (💲76/粒)- 北海道牡丹蝦 x 2 (💲176)- 北海道活北寄貝 (💲238/粒)- 法國藍蝦 x 2

🦪海鮮拼盤🦐(廚師推介)
- Tia Maraa Pearl x 2 (💲72)
- Krystale No.2 x 2 (💲84)
- Gillardeau No.0 x 2 (💲130)
- 車厘蜆 x 2 (💲96)
- 北海道帶子 x2 (💲76/粒)
- 北海道牡丹蝦 x 2 (💲176)
- 北海道活北寄貝 (💲238/粒)
- 法國藍蝦 x 2 (💲96)

🍽️款款刺身都飽滿鮮甜,個人最愛Gillardeau,生蠔之中為人熟悉而頂級既生蠔,蠔肉肥美結實🤤海水味濃回甘味最重🙌🏻
- 北海道活赤貝 肉質爽厚,十分鮮味💃🏻
- 北海道帶子粒 大大粒超鮮甜🆒

🍽️法式鵝肝多士 (💲198)
鵝肝好讚~推介‼️👍🏻香煎多士入口即溶,近乎無羶味而煎底的多士有肋減去油膩感,烤得又香脆襯托鵝肝昇華左😳😳

🍽️龍蝦🦞忌廉意粉small (💲198)
賣相令人食指大動,忌廉Creamy且濃稠適中,大大舊澳洲龍蝦肉🦞,爽口彈牙又有龍蝦🦞鮮味,正🤤
2022-11-12 43 views
平時返工咁辛苦,間唔時梗係要食餐好豪下,我同朋友都好鐘意食蠔,所以今晚去左尖沙咀蠔灣Oyster Cove豪下先。叫得蠔灣梗係唔少得生蠔,呢度有唔同生蠔唔同size,2號到0號都有,0號就是Size 最大,總共有成幾十款。咁多款式,叫之前都係聽聽店員既推介先,係店員協助之下,我地揀左5款生蠔食。除左生蠔,我地都叫左叫刺身。生蠔盤一上枱,店員好細心講解食的次序,要由最淡味食到濃味既。生蠔盤真係好有氣勢,一定要打下卡先食。5款生蠔,由清新到海水味濃,各有特色生蠔出色,但其他刺身都唔輸蝕。車厘蜆鮮甜,海水味都好濃。北海道帶子,超厚身,鮮甜仲吸左墊底既檸檬香味。北海道牡丹蝦,肉質爽甜。食左咁正既頭盤,我地再叫啲熱野食,暖暖胃先。清酒蒜蓉煮活蜆湯,隻隻蜆都靚仔又大隻。個湯有蜆既鮮甜,仲滿滿牛油香,飲到唔停口。燴龍蝦忌廉意粉,除左個龍蝦鉗夠哂厚肉外,意粉入面都好多龍蝦肉。意粉掛滿忌廉汁,超creamy 超鮮甜。呢餐夠唒滿足,食完乜壓力都無哂。

車厘蜆鮮甜,海水味都好濃。

北海道帶子,超厚身,鮮甜仲吸左墊底既檸檬香味。

北海道牡丹蝦,肉質爽甜。

食左咁正既頭盤,我地再叫啲熱野食,暖暖胃先。

呢餐夠唒滿足,食完乜壓力都無哂。
2022-11-11 51 views
一向好鍾意食生蠔,每次去自助餐都食20隻以上🙈可惜唔係好多地方都有即叫即開,lunch個陣竟然俾我見到呢間蠔灣,即時開心哂♥️餐廳可以自己組合拼盤,法國生蠔,加拿大蜆、,北海道赤貝,帶子、,地中海紅蝦,紐西蘭深海蝦,蜆,海膽等等。我揀左車厘蜆,北海道帶子粒,法國藍蝦,Tia maraa,Gillardeau,同Tarboutiech🦪Tia maraa🦪係愛爾蘭蘭東南部既生蠔,肉質飽滿爽脆,帶點堅果味。Gillardeau🦪Gillardeau係生蠔界一向都有好多支持者,香濃既蠔鮮味,甘甜可口,入口爽脆,仲帶有淡淡煙薰味。Tarboutiech 🦪係法國南部既生蠔,蠔味濃郁,餘韻十足。呢段時間未去到旅行,唯有食多啲唔同國家既海鮮啦🤭

Tia maraa🦪
係愛爾蘭蘭東南部既生蠔,肉質飽滿爽脆,帶點堅果味。

Gillardeau🦪

Tarboutiech 🦪
係法國南部既生蠔,蠔味濃郁,餘韻十足。

呢段時間未去到旅行,唯有食多啲唔同國家既海鮮啦🤭
食蠔必到的西式餐廳,有各國生蠔、刺身及多款高質素西式菜,絕對值得一試☺!餐廳裝潢有格調,以黑白色為主調,環境乾淨企理,氣氛熱鬧,店員服務態度好👍🏻 食物質素高 有驚喜,價錢合理☺️店舖座位少,人流多,請提前預約🙆🏻‍♀️ 亦有提供送貨上門服務,可在家中享用新鮮海鮮🥰晚市二人消費:$1265 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖🦪自選海鮮拼盤 Make Your Own Seafood Platter ($754)✨生蠔 Oysters店員將生蠔由淡至到濃排列,方便客人食用,十分貼心🥰▸ Tia Maraa Pearl No.2 ($36/pc)味道清新亦較淡,海水味偏濃▸ Speciales Lambert No.2 ($42/pc)味道鮮甜可口,生蠔味濃郁,而蠔比較厚身肥美▸ Krystale No.2 ($42/pc)蠔肉鮮味突出,十分爽甜,口感細膩▸ Cocollos No.2 ($42/pc)富有海水味及甜味,肉質較爽脆鮮甜▸ Tarbouriech (Pinky) No.2 ($45/pc)肉質軟鬆軟,味道獨特,先鹹後甜▸ Gillardeau No.2

晚市二人消費:$1265 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

生蠔 Oysters
店員將生蠔由淡至到濃排列,方便客人食用,十分貼心🥰

味道清新亦較淡,海水味偏濃
味道鮮甜可口,生蠔味濃郁,而蠔比較厚身肥美
▸ Krystale No.2 ($42/pc)
蠔肉鮮味突出,十分爽甜,口感細膩
▸ Cocollos No.2 ($42/pc)
富有海水味及甜味,肉質較爽脆鮮甜
肉質軟鬆軟,味道獨特,先鹹後甜
▸ Gillardeau No.2 ($45/pc)
口感一流,蠔肉肥美、結實而呈彈性,蠔味十分濃郁,味道很鮮甜

北海道活赤貝 Hokkaido Ark Shell
十分新鮮,清甜又爽口

法國藍蝦 French Blue Prawn
推薦!偏大隻,肉質鮮嫩又爽口彈牙

北海道帶子 Hokkaido Scallop
大粒又厚身,口感軼嫩綿密,味道好鮮甜

🍞法式鵝肝多士 Foie Gras with Toast ($198/4pcs)✨
必食推薦!鵝肝超厚超肥美,咬下油香滿溢,入口即溶。脆口多士配上果醬,酸甜味道中和油膩感,口感味道極佳😋

🍝燴龍蝦忌廉意粉 Lobster Pasta with Cream Sauces ($198/small)✨
扁意粉彈牙有咬口,忌廉汁十分香口又濃稠,每條意粉都掛滿醬汁,配上爽口波士頓龍蝦肉😍 細份量已經好夠二人食,好飽肚好滿足🥰
2022-10-28 61 views
💛 尖沙咀出色蠔吧 - 蠔灣 (金巴利道)#蠔吧 #法國生蠔 #尖沙咀朋友想食生蠔叫我搵下邊間好食,見到openrice幾多好評一於book枱試下佢,果然無令我失望😋😋😋◼️自選海鮮拼盤見到食評推介呢個自選海鮮拼盤,擺盤好靚啱哂打卡,經店員介紹之後揀左五款法國生蠔,由淡味食到濃味 (順時針食就可以😌)▫️Tia Maraa Pearl ($36)▫️Speciales Lambert No. 2 ($42)▫️Krystale ($42) 🌟推介🌟▫️Tarbouriech Oyster (Pinky) ($65)▫️Gillardeau No. 0 ($65) 🌟推介🌟五款生蠔都名有特色,私心推介Krystale同Gillardeau,Krystale肉質肥厚,蠔肉雪白爽脆,蠔味鮮甜。Gillardeau海水味濃郁,入口爽脆,每次食生蠔都會揀Gillardeau呢個品種,真係好好食😋▫️法國藍蝦 ($48)法國藍蝦好矜貴,生長於法國無污染既水域,肉質肥美結實,口感鮮甜爽彈😚😚😚▫️北海道活赤貝 ($78)北海道新鮮赤貝肉呈橙紅色,食落肉質爽厚,鮮味十足😌▫️車厘蜆 ($48)值得一試既車厘蜆,肉質鮮味
💛 尖沙咀出色蠔吧 - 蠔灣 (金巴利道)
#蠔吧 #法國生蠔 #尖沙咀

◼️自選海鮮拼盤
▫️Tia Maraa Pearl ($36)
▫️Krystale ($42) 🌟推介🌟
▫️Gillardeau No. 0 ($65) 🌟推介🌟

▫️法國藍蝦 ($48)

▫️北海道活赤貝 ($78)
北海道新鮮赤貝肉呈橙紅色,食落肉質爽厚,鮮味十足😌

▫️車厘蜆 ($48)
值得一試既車厘蜆,肉質鮮味濃郁,蜆肉結實而有彈性💯

◼️清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)
食左個咁豐富既海鮮拼盤要來一點熱湯暖胃先,湯底鮮味十足又夠足料,活蜆大隻厚肉飽滿,加埋清酒同蒜蓉做調味,飲完會想再encore🥰🥰

◼️龍蝦忌廉意粉 ($198)
主菜就揀左龍蝦忌廉意粉,意粉煮到好彈牙,忌廉汁濃稠適中,仲要做到掛汁既效果,龍蝦肉爽口彈牙,好滿足😍

💁🏻‍♀️生蠔控必到既蠔吧,生蠔種類夠多,總有一款啱你心水

🏘餐廳環境好有情調,座位夠闊落坐得好舒服

💰人均消費大約$600

🤵🏻🤵🏻‍♀️店員態度友善,先會講解每款生蠔既口感同特性,再因應我地既喜好再推介一啲適合我地既生蠔💯

📍 地址:尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

#foodie #香港美食 #隱世美食 #小店 #香港小店 #cafe #美食#香港好去處 #food #打卡 #香港打卡#f4f #foodlove #香港探店#生蠔 #尖沙咀美食
2022-10-28 1066 views
今日係尖沙咀行完街見到蠔灣又即興想食蠔就一於外賣試一試落完order後好快有得拎海鮮袋加入乾冰用絲帶綁好🎀再放喺保溫袋職員仲好有心機咁將唔同種類既蠔味清甜口味由淡至濃咁順序排好仲勁溫馨放個檸檬🍋提示由邊食起俾我好細心嘅感覺👍🏻順帶一提, 個拼盤仲放左燈帶可以著燈💡可惜係我食完先記得🙈🙈如果唔係影相仲靚我點左個拼盤分別有🦪Tia Maraa Pearl: 入口順滑帶淡淡海水味🦪Speciales Lambert: 餘韻細膩🦪Krystale: 口感爽脆幼滑, 重蠔鐵味🦪Cocollos: 蠔肉夠鮮甜,海水味又適中 (最鐘意😍)🦪Tarbouriech Oyster (Pinky): 肉質脆口有彈性,肥美非常🦪Gillardeau: 差唔多有成隻手掌長度, 蠔味濃郁且鮮甜, 略帶淡淡榛香果味法國藍蝦: 鮮甜可口北海道活赤貝: 肉質爽厚 車厘蜆: 勁鮮北海道帶子: 新鮮彈牙刺身同生蠔一個字「正👍」💬估唔到外賣都同樣可享受到媲美高級餐廳水準ge頂級美食無論生蠔同刺身無論味道、口感、層次都非常新鮮食到最鮮味嘅生蠔之餘, 又唔駛擔心唔識開蠔,超方便日後想食生蠔同刺身又多一個好選擇😋😋

今日係尖沙咀行完街見到蠔灣又即興想食蠔
就一於外賣試一試

落完order後好快有得拎
海鮮袋加入乾冰用絲帶綁好🎀
再放喺保溫袋
職員仲好有心機咁將唔同種類既蠔味清甜口味由淡至濃咁順序排好
仲勁溫馨放個檸檬🍋提示由邊食起
俾我好細心嘅感覺👍🏻
順帶一提, 個拼盤仲放左燈帶可以著燈💡
可惜係我食完先記得🙈🙈
如果唔係影相仲靚

我點左個拼盤分別有

🦪Tia Maraa Pearl: 入口順滑帶淡淡海水味
🦪Speciales Lambert: 餘韻細膩
🦪Krystale: 口感爽脆幼滑, 重蠔鐵味

法國藍蝦: 鮮甜可口
北海道活赤貝: 肉質爽厚
車厘蜆: 勁鮮
北海道帶子: 新鮮彈牙
刺身同生蠔一個字「正👍」

💬估唔到外賣都同樣可享受到媲美高級餐廳水準ge頂級美食
無論生蠔同刺身無論味道、口感、層次都非常新鮮
食到最鮮味嘅生蠔之餘, 又唔駛擔心唔識開蠔,超方便
日後想食生蠔同刺身又多一個好選擇😋😋
2022-10-25
TakeAway
  • Krystale
  • Tia Maraa Pearl
雖然平時都會自己開下生蠔食,但又多功夫又驚唔夠新鮮,有時間出去食都係交返比啲專家啦😎 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗼𝘃𝗲睇個名都知係主打生蠔,提供多款法國及各國生蠔,仲有刺身同海鮮料理。見到每枱都會嗌一大盤生蠔,上枱好震撼😳𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍 𝙈𝙖𝙠𝙚 𝙔𝙤𝙪𝙧 𝙊𝙬𝙣 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧自選海鮮拼盤✨係多款生蠔同海鮮之中揀自己想食嘅❣️ 今次我地就揀咗5款法國生蠔同幾款刺身。餐廳好貼心咁幫我地將生蠔由淡至濃排列:✨ 𝘛𝘪𝘢 𝘔𝘢𝘳𝘢𝘢 𝘗𝘦𝘢𝘳𝘭✨ 𝘓𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳𝘵 𝘕𝘰.2✨ 𝘒𝘳𝘺𝘴𝘵𝘢𝘭𝘦 𝘕𝘰.2✨ 𝘓𝘦 𝘗𝘦𝘳𝘭𝘦 𝘕𝘰𝘪𝘳𝘦✨ 𝘛𝘢𝘳𝘣𝘰𝘶𝘳𝘪𝘤𝘩𝘦 𝘕𝘰.1生蠔都好肥美滑溜,食落去初食到海水咸味,隨後而黎嘅係鮮甜😋 而且跟住餐廳嘅次序食,可以食到越黎越濃嘅蠔味,唔會錯過或者浪費任何一隻靚生蠔🦪 👍 燴龍蝦忌廉意粉 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚賣相有點平凡,一食落去大有驚喜🤫 餐廳用上原隻波士頓龍蝦起肉切粒,連橙色嘅龍蝦膏都融入咗意粉之中🦞食落去白汁配上濃濃嘅龍蝦味,令我眼前一亮。龍蝦肉新鮮彈牙,每一啖都食到龍蝦同意粉。👍 法式鵝肝多士 𝙁𝙤𝙞𝙚

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥
✨ 𝘛𝘪𝘢 𝘔𝘢𝘳𝘢𝘢 𝘗𝘦𝘢𝘳𝘭
✨ 𝘓𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳𝘵 𝘕𝘰.2
✨ 𝘒𝘳𝘺𝘴𝘵𝘢𝘭𝘦 𝘕𝘰.2
✨ 𝘓𝘦 𝘗𝘦𝘳𝘭𝘦 𝘕𝘰𝘪𝘳𝘦
✨ 𝘛𝘢𝘳𝘣𝘰𝘶𝘳𝘪𝘤𝘩𝘦 𝘕𝘰.1

👍 法式鵝肝多士 𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩
一份4件鵝肝多士🫶 雖然細細件,但鵝肝超厚超肥美,咬落去油香滿溢。脆脆多士搽上意大利黑醋醬,酸甜味道平衡油膩感,食完一件又一件。

📍蠔灣
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
  • 法式鵝肝多士
  • 龍蝦忌廉意粉
朋友知我鐘意食生蠔,所以生日飯特登book左呢間高質生蠔既Oyster Cove餐廳提供一系列海鮮拼盤,淨係生蠔都有好多款選擇,店員會細心講解生蠔既口感同特性,由淡味食到濃味,另外餐廳亦設有送貨上門服務,一大班朋友係屋企開party都食到新鮮生蠔同其他時令刺身啦~🌟自選海鮮拼盤咁多款生蠔唔知點揀好,店員好用心介紹每款生蠔既特性,推介我地試幾款人氣生蠔同時令刺身🦪生蠔由淡味食到濃味,順時針食:1️⃣Tia Maraa Pearl ($36)來自愛爾蘭東南部既生蠔,有少少榛子果仁既口感,味道相對清新2️⃣Speciales Lambert No. 2 ($42)產地係法國,含有豐富礦物味,口感細膩又有層次3️⃣Josephine ($42)呢款都係來自法國既生蠔,海水味適中,入口清甜,蠔味香濃4️⃣Tarbouriech Oyster (Pinky) ($55)蠔肉略帶粉紅色,口感柔軟,生蠔味濃郁5️⃣Gillardeau No. 1 ($55)Gillardeau可以話係生蠔之中為人熟悉而又頂級既生蠔,蠔肉肥美結實,海水味濃回甘味最重😋🌟北海道帶子 ($38/隻)北海道帶子厚身又細密,味道濃郁鮮甜🌟北海道活

🌟自選海鮮拼盤
🦪生蠔由淡味食到濃味,順時針食:
1️⃣Tia Maraa Pearl ($36)
來自愛爾蘭東南部既生蠔,有少少榛子果仁既口感,味道相對清新
產地係法國,含有豐富礦物味,口感細膩又有層次
3️⃣Josephine ($42)
呢款都係來自法國既生蠔,海水味適中,入口清甜,蠔味香濃
蠔肉略帶粉紅色,口感柔軟,生蠔味濃郁
5️⃣Gillardeau No. 1 ($55)

🌟北海道帶子 ($38/隻)
北海道帶子厚身又細密,味道濃郁鮮甜

🌟北海道活赤貝 ($78)
活赤貝刺身同生蠔一樣都係即叫即開,食落肉質爽厚,鮮味十足🥳🥳

🌟車厘蜆 ($48)
蜆肉質鮮味濃,帶有少少金屬味,食到最後會散發出甘甜味道,回味無窮🥰

🌟清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)
呢個活蜆湯好驚喜,每隻蜆都好大隻又唔會有沙,湯底清甜飲落有微微酒香,呢啲天氣食完個冷盤飲就夠哂暖胃👍🏻👍🏻👍🏻

🌟松露蟹肉意大利飯 ($218)
一上枱就聞到好香松露味,份量都幾多,意大利飯軟硬適中,而且都幾多配料,幾乎每啖意大利飯都食到蟹肉,鮮味十足💯

近排開始有d秋意,都會有想chill下既mood今日收工就去左食蠔😍雖然一心食蠔,但其他食物一樣好有驚喜!登登登 呢個蠔加刺身盤真係好吸眼球,食完d蠔殼仲可以放落下層。Osyter Platter適逢以家呢個季節,店員推薦我地。6款唔同種類既法國蠔,分別係Tia Maraa Pearl- 軟腍juicySpeciales Lambert No.2: 肉質肥美鮮甜,海水味重Krystale No.1: 口感爽脆,蠔肉鮮味突出La Perle Noire:食落creamy, 更鮮甜Tarbouriech Oyster( Pinky) No.2: 同名一樣有粉粉既肉,肉質爽嫩Gillardeau No.0: 厚身飽滿肉,非常鮮甜,食落海水味重d另外仲有法國藍蝦刺身、北海道帶子、北海道活赤貝,都十分鮮美清甜除左大細分別,店員好細心為我地介紹唔同品種既分別,有d creamy d、海水味重d、食落爽口d法式鵝肝多士烘左既多士,鬆脆口感配上煎左既鵝肝,啖啖有鵝油既香氣,簡直係perfect match 十級推薦🤤🤤松露龍蝦卡邦尼意粉除咗蠔之外,相信龍蝦喺舖頭入面第二主打,有超過十種煮法,店員話全部
近排開始有d秋意,都會有想chill下既mood
今日收工就去左食蠔😍雖然一心食蠔,但其他食物一樣好有驚喜!

Osyter Platter
Tia Maraa Pearl- 軟腍juicy
Krystale No.1: 口感爽脆,蠔肉鮮味突出
La Perle Noire:食落creamy, 更鮮甜

4款蠔+刺身

松露龍蝦卡邦尼意粉
除咗蠔之外,相信龍蝦喺舖頭入面第二主打,有超過十種煮法,店員話全部都係自己精心挑選入貨,所以配合到不同煮法。而我地就揀左松露龍蝦卡邦尼意粉
意粉中間有流心蛋,配上卡邦尼意粉食好正,每啖意粉都有松露香,掛上蛋汁,另外有磨菇、雞髀菇、洋蔥,令成個意粉更加昇華😍
龍蝦卡邦尼意粉

最後真係好想講多次,依到食物令我地好滿意之外,店員既貼心服務令我地成個用餐體驗都好好!一定會再回訪

p.s 餐具擺設都係消毒好擺係盒入面,有別於其他餐廳攤出黎。咁樣安排比客人使用,十分體貼

4款蠔+刺身
龍蝦卡邦尼意粉
  • 生蠔拼盤
今次食呢間生蠔刺身餐廳唔錯😌啲食物幾新鮮!分別叫咗五款蠔 店員已經幫我哋分咗由淡味至濃味咁食(順時針)1. Tia Maraa Pearl $362. Krystale $423. La Perle Noire $424. Gillardeau $455. Tarbouriech Oyster $55個人比較鍾意3 & 5 第三稱為法國黑珍珠 入口爽嫩鮮甜 有種清新既感覺☺️第五款蠔味好鮮 份外肥美😋俾人一種啖啖肉嘅感覺 而且相對其他都顯得特別清甜✨北海道帶子$38法國藍蝦$48刺身質素都好新鮮 帶子非常厚肉大粒 店員試先將1分為2 方便食用 但都無損厚肉嘅口感藍蝦肉質彈牙爽口又夠清甜 龍蝦忌廉意粉$198呢個有驚喜🤤非常足料 大大舊龍蝦肉 食落會有龍蝦膏 而且忌廉同埋龍蝦又係絕配 醬汁creamy 意粉彈牙 的確好好食☺️😋清酒蒜蓉煮活蜆湯$238用上嘅蜆比較大隻😆而且份量都算多 個湯幾清甜 但如果計性價比龍蝦意粉會高啲😙
今次食呢間生蠔刺身餐廳唔錯😌啲食物幾新鮮!

1. Tia Maraa Pearl $36

龍蝦忌廉意粉$198

清酒蒜蓉煮活蜆湯$238

2022-10-09
2022-10-12 762 views
很久沒有與我的好朋友聚聚,由於我們都是蠔魔,所以今晚我選了尖沙咀鬧區的蠔灣晚餐。一入到餐廳,店員殷勤的服務態度,值得讚賞。之後就座後更耐心介紹給我們每一款蠔的特點,令我們很快選到合適我們口味的蠔。1️⃣ Tia Maraa Pearl:這款蠔海水味不算重,味道相對地比較淡,但蠔仍很肥美鮮甜。2️⃣ Cocollos No.2: 這款蠔有適中的海水鹹味,蠔肉質也比較爽脆鮮甜。3️⃣ Speciales Lambert No.2: 這款蠔味道鮮甜可口,生蠔味夠濃郁,而蠔比較厚身肥美。4️⃣ Krystale No.2: 這款法國水晶蠔海水味濃郁,但不會不失蠔本身鮮甜口感,而每隻蠔都很飽滿。5️⃣ Tarbouriech Oyster (Pinky) No.1: 這款蠔肉質鬆脆柔軟,味道獨特,入口時味道先鹹後甜。還有,我們叫了北海道藍蝦、北海道赤貝、法國藍蝦等刺身,也非常新鮮。之後我們叫了清酒蒜蓉煮活蜆湯,湯帶有蜆及少許清酒的鮮甜,加上蒜蓉和牛油簡直絕配,已經非常好味。湯再充滿大量切碎了的洋蔥,把湯的鮮味盡出,我下次必定會再叫。

2022-10-10
2022-10-11 68 views
Oyster Cove出名食蠔,擺盤吸引,所以擺左係eat list好耐😝呢晚黎尖沙咀分店食海鮮餐~🔸自選生蠔海鮮拼盤擺盤真係好靚,淺藍色燈光打卡一流,揀左5款生蠔各兩隻,店員叫我地先由淡味品種食到濃味,亦好貼心將生蠔順序排好食用次序Tia Maraa PearlSpeciales Lambert No.2Krystale No. 2Gillardeau No. 2Irish Claggan Island No. 0每隻生蠔都大隻肥美飽滿,海水味濃郁新鮮可口🔸北海道活赤貝赤貝呈橙紅色帶光澤,食落肉質爽厚爽脆口,鮮味十足🔸北海道帶子2粒帶子好厚身大隻,剪開左一半方便食用,鮮嫩甘甜🔸清酒蒜蓉煮活蜆湯清酒同蒜蓉味好濃郁,活蜆份量唔少有十幾隻,加上洋蔥粒飲落鮮甜,食完凍野再飲熱辣辣嘅湯好舒服🔸燴龍蝦忌廉意粉意粉有分細同大份量,細意粉份量都唔少,意粉較硬身有咬口,龍蝦拆左殻龍蝦肉唔少,忌廉剛剛好唔會太膩

🔸自選生蠔海鮮拼盤

Tia Maraa Pearl

Speciales Lambert No.2

Krystale No. 2

Gillardeau No. 2

Irish Claggan Island No. 0

每隻生蠔都大隻肥美飽滿,海水味濃郁新鮮可口

🔸北海道活赤貝
赤貝呈橙紅色帶光澤,食落肉質爽厚爽脆口,鮮味十足

🔸北海道帶子
2粒帶子好厚身大隻,剪開左一半方便食用,鮮嫩甘甜

🔸清酒蒜蓉煮活蜆湯
🔸燴龍蝦忌廉意粉
2022-10-08 115 views
同班朋友慶祝 叫左個生蠔拼盤 諗住都成$800質素有啲保證 點知一台四人全部食到腸胃炎 食物中毒痾嘔肚痛發燒乜都齊 同餐廳反映又唔覆 要罵到上佢個social media先有反應點知結果淨係推卸責任 態度極差連打比我個所謂餐廳負責人講廣東話都唔正問佢叫咩名唔肯答 同我講唔重要已報食環署 大家小心依間野當日仲叫左pizza 啲洋蔥勁生Pizza底勁硬 好明顯係翻熱既食物其他野食都正常發揮環境細 黎野食都好慢 餐廳提供既碗碟叉都就咁用盒入住晒感覺唔多乾淨依個價錢有其他更好選擇 真心唔建議 除非你想清腸胃 痾足幾日
同班朋友慶祝 叫左個生蠔拼盤

感覺唔多乾淨

依個價錢有其他更好選擇 真心唔建議
除非你想清腸胃 痾足幾日
2022-10-03 306 views
中意食生蠔既朋友一定唔可以錯過我以下既介紹🤫❗我真心覺得呢間餐廳好高質,食物十分美味❤️❗餐廳位於尖沙咀,被一眾韓國餐廳包圍住,但我既心只有生蠔🥰。餐廳小小的,記得一定一定要book枱呀,另外餐廳人手唔多,生蠔海鮮即點即開,餐點都係既叫即做,所以等候既時間比較長,但請信我,好嘢係值得等待既!😎🤟我地2個日點左5款生蠔🦪🦪,每款2隻,赤貝對上的檸檬開始順時針過去:Tia Maraa Pearl $36 -- size 較其他no.2既細,但入口鮮甜,爽口Speciales Lambert No.2 $42 幼滑重海水味Krystale No.2 $42 鮮甜爽滑,重海水味Tarbouriech Oyster (Pinky) No.2 $45 我至愛,after taste 有回甘,海水味適中Gillardeau No.2 $45 creamy, 較重海水味北海道帶子 $38 x2 共開了四片,非常鮮甜,配wasabi+壽司豉油一流北海道活赤貝 $78 一隻,好大隻好新鮮,比想像中爽甜,值得一試除左海鮮冷盤之後,當然唔少得熱食,話明今晚食海鮮餐,當然唔少得海鮮湯同海鮮主食啦:清酒蒜蓉煮活蜆

Krystale No.2 $42 鮮甜爽滑,重海水味

清酒蒜蓉煮活蜆湯🐚 $238
一上枱比巨蜆既size嚇親,因為真係非常非常巨型!最正係個湯,香濃既洋蔥牛油汁加上淡淡既酒香,加埋蜆肉既鮮甜,明知好fat fat都忍唔住一啖接一啖。一碗有10數隻巨蜆,價錢看似比較貴,但真係值得既。

龍蝦忌廉意粉🦞🍝 $198
識我既朋友都知我好鍾意食龍蝦❤️,呢碟意粉真係好得我心❤️❤️❤️。首先佢將龍蝦拆左肉!平時既龍蝦多數開半邊咁上,係好好睇,不過食起黎真係好麻煩。而呢度將龍蝦拆肉切件再拎晒d蝦膏出黎一齊煮意粉,香味十足!creamy得黎唔漏,我真係非常滿意!

最後因為我好想食pizza🍕🍕, 所以另外點了磨菇pizza $138。十分足料,一份有8份,松露香濃,如果可以多點芝士就更好啦😆😆

2022-09-29
2022-10-03 637 views
今日星期日去左尖沙咀食好西,一入到店舖已經有好濃郁嘅海水味,見到枱枱都好興奮咁同燈光閃閃嘅海鮮拼盤影相,都好開心。生蠔拼盤🦪x12 經店員推介了6款當造生蠔,每款兩隻,共一打🥳店員詳細地解說每一款蠔既品種及吃法,建議我哋先由最淡味的品種開始1️⃣Tia Mara Pearl $36/ 隻係來自愛爾蘭的Tia Maraa 生蠔,味道清新亦較淡,但可能海水味比較多,所以有少少咸2️⃣Specials Lambert $42/ 隻呢款細細隻,但肉會較為結實,帶有海水味同礦物味3️⃣Krystale $42/ 隻海水味重,但都無蓋過呢隻蠔本身既鮮甜4️⃣Cocollos $42/ 隻蠔味夠哂濃,帶子位超甜,好肥美5️⃣Gillardeau $42/ 隻蠔肉肥美而結實,味道層次豐富,係夾雜住海水味& 最有標誌性既榛子味,幾特別6️⃣Tarbouriech $45/隻最後一隻蠔非常大隻,先嘗到海水味,之後尾段就食到蠔味既鮮甜,呢款真係濃味啲既法國藍蝦 呢隻蝦好爽口,大大隻好鮮甜,同平時日式刺身嘅蝦好唔同👏🏼車厘蜆 $48/ 粒呢個名好特別,平時好少可以刺身食用大蜆,見到呢個品種所以就嗌左。呢隻車厘蜆有濃濃的金屬味,又滲左

生蠔拼盤🦪x12
經店員推介了6款當造生蠔,每款兩隻,共一打🥳
1️⃣Tia Mara Pearl $36/ 隻
2️⃣Specials Lambert $42/ 隻
呢款細細隻,但肉會較為結實,帶有海水味同礦物味
3️⃣Krystale $42/ 隻
海水味重,但都無蓋過呢隻蠔本身既鮮甜
4️⃣Cocollos $42/ 隻
蠔味夠哂濃,帶子位超甜,好肥美
5️⃣Gillardeau $42/ 隻
6️⃣Tarbouriech $45/隻

法國藍蝦
呢隻蝦好爽口,大大隻好鮮甜,同平時日式刺身嘅蝦好唔同👏🏼

車厘蜆 $48/ 粒
呢個名好特別,平時好少可以刺身食用大蜆,見到呢個品種所以就嗌左。呢隻車厘蜆有濃濃的金屬味,又滲左少少甘甜味,幾特別😌

北海道帶子 $38/ 粒
大大粒好厚身,味道濃郁鮮甜😙

加拿大馬糞海膽 $288
大啖大啖食海膽真係好正,呢到有12片,兩個人食超滿足。最重要呢款海膽夠新鮮,原汁原味嘅海膽直接生吃都得;亦可配搭上無鹽、無調味紫菜☺️

🫕清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238
食完海鮮凍冰冰,呢個湯熱辣辣好好飲;蜆肉好新鮮,好爽口,加埋啲洋蔥,令到個湯好鮮甜😄

🍝龍蝦卡忌廉意粉$198 🦞
呢碟龍蝦意粉相當吸引,有已經拆殼既波士頓龍蝦鉗,仲有勁豐富嘅配料 - 龍蝦肉、洋蔥等,加埋creamy感重嘅醬汁,真係100%好味!我覺得佢啲醬汁係用龍蝦蝦頭煮過,所以每一啖都有龍蝦味🦞👏🏼

呢到係一間小店,咁啱只得一個服務生,所以要比少少耐性等,但都好值得😌 好開心🥳

$800 (Dinner)