2023-12-21 19 views
知道元朗有主打食蠔的西餐廳,今晚我們到此吃晚餐。餐廳以藍色為主調裝修,牆壁上邊的一幅壁畫最為吸睛,滲透着點點「Yuppie」的感覺。我們點了10隻生蠔,伴以赤貝和帶子。1. Tia Maraa No.4:Tia Maraa No.4 有濃郁的海洋風味,入口帶有微妙的鮮甜和鹹味。蠔肉質鮮嫩,口感豐富。2. Gilles Masse No.2:不太大隻,一放入口,一陣深海的氣息和豐富的鮮味湧入。它的味道比較溫和,帶有一絲甜味,並且口感柔軟。3. Speciales de Claire No.2它一樣有著濃郁的海洋風味和豐富的鹹味。肉質地比較鮮嫩,咬下去帶有一些爽脆的感覺。4. Gillardeau No.2:Gillardeau No.2 有濃郁的鹹甜味道和creamy質地。它的肉質豐潤滑嫩,口感細膩。5. Gillardeau No.0:Gillardeau No.0 比No.2 細隻一些。同樣很creamy,但比 No.2 更加濃郁。口感獨特是最好吃的生蠔。6. 赤貝:赤貝肉質鮮嫩,入口甜甜的,而且非常爽口。7. 帶子:帶子的肉質鮮嫩彈牙。非常鮮甜味美。8. 清酒蒜蓉煮蜆:吃完生蠔後,
知道元朗有主打食蠔的西餐廳,今晚我們到此吃晚餐。
我們點了10隻生蠔,伴以赤貝和帶子。

6. 赤貝:赤貝肉質鮮嫩,入口甜甜的,而且非常爽口。
7. 帶子:帶子的肉質鮮嫩彈牙。非常鮮甜味美。
8. 清酒蒜蓉煮蜆:吃完生蠔後,店員奉上熱辣辣的清酒蒜蓉煮蜆湯。蜆非常鮮嫩大隻,配以蒜蓉及清酒,有一股豐富的鮮味和微醺的清酒香氣。蜆很鮮甜和蒜蓉很夾,加上白酒的香相互融合,令人吃過不停。
9. 鮮蝦蕃茄甘筍濃湯:有一大隻蝦,蝦肉新鮮爽口彈牙。甜甜酸酸的蕃茄和甘筍的甜味完美平衡,形成一個濃郁的湯底,湯底還有粒粒的口感。
10. 白汁燴波士頓龍蝦意粉:我們最後還點了龍蝦忌廉意粉。上面有一隻龍蝦鉗,龍蝦肉質鮮美,搭配濃郁的忌廉醬汁,意粉每一啖都沾滿醬汁,而且有很多龍蝦肉。意粉入口柔軟順滑,充滿奶油味和鮮味。實在很好吃。
11. Mango passion:芒果帶有濃郁的甜味,而百香果則帶有微酸的風味,兩者結合在一起,令整杯飲品很清新。
12. Pineapple crush:菠蘿很鮮甜,口味怡人。
這是一餐美味的「海鮮之旅」,無論生蠔、海鮮、餐湯和意粉都非常出色。
🦪Oyster Season係元朗都算係出名食生蠔嘅正正店舖, 前排睇佢fb先知佢哋再轉咗手, 而今次新經營方向唔再係單單淨係得生蠔食, 仲會搜羅時令生蠔+各款海鮮刺身😍 .呢晚咁啱興起想食生蠔, 就同豬生放工去食好西😙 首先黎個自製海鮮拼盤, 揀咗最近做優惠嘅$9/隻生蠔, French gillardeau no.0 (蠔肉肥美, 超鮮甜肉質), 牡丹蝦刺身 (厚肉, 口感充滿彈性, 多蝦膏), 加拿大車厘蜆 (結實爽脆, 蜆味濃郁)~ 食完呢盤刺身已經好滿足🥰 再黎個豬生至愛嘅清酒蒜蓉炒蜆, 每隻蜆都有肥美蜆肉, 完全唔un, 啖啖蜆肉充斥著清酒味, 超正!!! 要推介😋 最後我哋再食咗碟龍蝦忌廉意粉, 龍蝦肉大隻彈牙, 忌廉汁配搭扁意粉超好味, 食到停唔到口~我哋都嗌咗2杯House white wine: Yealand Estate Sauvignon Blanc, New Zealand & Terrazas Reserva Chardoanny, Argentina, 豬生果杯果肉重啲, 而我就飲fruity啲🤭.呢度環境真係好舒服, 見到佢哋新出嘅lunch menu
🦪
呢度環境真係好舒服, 見到佢哋新出嘅lunch menu, 小丸子對佢哋嘅松露汁龍蝦肉漢堡表示心心眼😍 下次搵機會再黎食先🤤
📌 Oyster Season
元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖
#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #yuenlong #oyster #prawn #seafood #oysterseason
2023-12-19 575 views
藍色情調蠔吧!海鮮種類多元化「活海鮮及刺身」仲有啲較稀有海產」相對比一般蠔吧特別驚喜由店員發辦海鮮拼盤🦪🇫🇷 French Oysters海水味🌊濃淡都有,今之口感次序食起,隻隻都處理得乾淨,口感飽滿👅「爽脆」、「豐厚」、「鮮甜」、「柔軟」海水味濃濃好過癮!🦐Spanish Arousa|🔸Sea urchin🌊西班牙紅蝦鮮甜爆膏一啲都唔腥好回味🌊加拿大海膽豐厚鮮甜包紫菜食極滋味🦪Tia Maraa👍🏻🦪Josephine🦪Cocollos👍🏻🦪Gilles masse🦪Gillardeau👍🏻食海鮮點少得冇白酒🍸Sauvignon Blanc 帶有清新嘅石榴味🍸而Chardonnay果味重,兩杯都充滿果酸🌿好清新🍾 Clams with and wine garlic清酒忌廉蒜蓉;芹菜、蒜味、牛油及白酒結合,散發陣陣酒香,肉肥無沙,鮮甜啖啖肉🦞Lobster Pasta with cream sauce意粉連sauce食唔會太鹹太漏配龍蝦結實啖啖肉,好滋味🍜Chocolate |🍍Pineapple ice cream

由店員發辦海鮮拼盤🦪🇫🇷 French Oysters

🦪Gilles masse
🦪Gillardeau👍🏻

食海鮮點少得冇白酒
🍸Sauvignon Blanc 帶有清新嘅石榴味
🍸而Chardonnay果味重,兩杯都充滿果酸🌿好清新

🍾 Clams with and wine garlic

意粉連sauce食唔會太鹹太漏
配龍蝦結實啖啖肉,好滋味

2023-12-18
  • 生蠔
  • 龍蝦汁大蝦意粉
  • 海膽
2023-12-18 410 views
成日經過元朗圖書館呢頭見到呢開專食生蠔的餐廳都心心眼😘😘今日終於有機會提早放工,可以黎呢度擦番餐😆😆我地兩個人梗係叫二人餐啦😄😃今日就試住最簡單果款先🤤🤤套餐包一客seafood platter, 一客前菜,兩客餐湯,一款推介海鮮,兩個主菜和是日甜品。Seafood platter 含有6隻生蠔🦪,我地當日有(Josephine, Cocollos 同Gillardeau各兩隻),仲有兩隻clams, 兩隻刺身級帶子,兩隻黃金螺,兩隻牡丹蝦,品種多樣化☺️☺️☺️大蝦黑醋汁沙律🥗大蝦甘荀湯鮮茄虎蝦意粉菠蘿味雪糕海鹽味雪糕我地仲叫一杯叫Dreaming 同一杯叫Mango Passion 的飲品我同朋友都對呢一餐好滿意🤤🤤大家都讚不絕口🥰已經諗好下個星期朋友生日再黎食😉😉Oyster Season (元朗)元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖

我地兩個人梗係叫二人餐啦😄😃今日就試住最簡單果款先🤤🤤

Seafood platter 含有6隻生蠔🦪,我地當日有

大蝦黑醋汁沙律🥗

大蝦甘荀湯

鮮茄虎蝦意粉

菠蘿味雪糕

海鹽味雪糕

Oyster Season (元朗)
元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖
2023-12-14 24 views
由細係元朗大,細個返學已經成日見到哩間蠔吧,長大終於有機會黎享受一下🤤餐廳好有外國風情,一黎waiter 就幫手order飲品,我地叫左一杯House white 同一杯果汁Pineapple Crush,兩杯都係襯海鮮一流既熱帶水果味。蠔拼盤我地就叫左4隻Gilles Masse,4隻Tia Maraa同4隻Josephine。佢地按味道排好一圈,最後再跟兩隻車厘蜆。食飯最緊要有儀式感,見到個拼盤都開心。全部蠔都好鮮甜。而我地最鐘意Tia Maraa,好甜好creamy! Josephine 就好重海水味,要落返多啲檸檬汁配返。之後叫左白汁忌廉煮青口。白汁好高質,食完啲青口我地仲飲左幾啖白汁。頭盤再有兩隻牛油煎帶子配黑魚子,大大粒,啖啖肉。主食係龍蝦忌廉意粉。龍蝦好新鮮,啲肉好彈牙,仲配左少少蟹鉗部份,好食。想搵間有情調既蠔吧,唔洗出九龍,元朗都有個好地方。

頭盤再有兩隻牛油煎帶子配黑魚子,大大粒,啖啖肉。

想搵間有情調既蠔吧,唔洗出九龍,元朗都有個好地方。
2023-12-13 23 views
之前朋友係咁大讚呢間嘅生蠔🦪又話$1一隻蠔,又話勁新鮮‼️果然真係無令我失望,勁好食我哋一坐底就即刻了解下$1生蠔究竟咩玩法🤩原來只要消費$300就可以食到$1生蠔,仲要叫幾多隻都可以而我哋都想食其他款式,所以$1 Gillardeau就叫左4隻❤️Gillardeau 蠔肉肥美結實,彈性脆口,蠔味細膩有層次先來係海水味,然後蠔味慢慢滲出嚟‼️另外仲叫左Josephine & Tia Maraa🦪前者海水味適中,入口清新,蠔味較濃後者口味比較清新,口感脆嫩帶有淡淡嘅奶香~⭐️加拿大海膽非常 creamy甘香,入口非常細滑白酒忌廉煮青口忌廉汁真係不得了,係我食過最好食嘅白酒忌廉汁❤️如果有埋脆法包點汁就最perfect🍝松露白汁帶子意粉帶子唔會overcook,中間仲有啲raw號口感,好soft好軟嫩意粉真係al dente 有煙韌度嘅口感,白汁完美地包住每條意粉‼️
之前朋友係咁大讚呢間嘅生蠔🦪
又話$1一隻蠔,又話勁新鮮‼️
果然真係無令我失望,勁好食

我哋一坐底就即刻了解下$1生蠔究竟咩玩法🤩
原來只要消費$300就可以食到$1生蠔,仲要叫幾多隻都可以

先來係海水味,然後蠔味慢慢滲出嚟‼️

另外仲叫左Josephine & Tia Maraa🦪

前者海水味適中,入口清新,蠔味較濃

後者口味比較清新,口感脆嫩帶有淡淡嘅奶香~

⭐️加拿大海膽非常 creamy甘香,入口非常細滑

白酒忌廉煮青口
忌廉汁真係不得了,係我食過最好食嘅白酒忌廉汁❤️
如果有埋脆法包點汁就最perfect

🍝松露白汁帶子意粉
帶子唔會overcook,中間仲有啲raw號口感,
好soft好軟嫩

意粉真係al dente
有煙韌度嘅口感,
白汁完美地包住每條意粉‼️
2023-12-11
2023-12-12 15 views
上星期去咗元朗食生蠔,估唔到元朗都有咁高質嘅fine dining👍🏻餐廳位置喺元朗泳池附近,環境清幽,餐廳座位唔多,店員可以提供優質服務😍喺香港好少感受到咁好嘅服務態度🙈首先,我哋叫咗六款生蠔,有淡味食到濃味,每一款都非常新鮮😍睇住店員喺吧枱開蠔🥰非常好嘅體驗😆生蠔屬於清爽類型,入口滑溜,非常鮮甜😋另外仲有食咗蜆貝類👍🏻 店員仲推介左兩款白酒,同晚餐非常配搭😋前菜方面,我哋叫咗鵝肝多士,油香滿溢,每一啖都充滿着鵝肝嘅香味,鵝肝底下再加咗少少黑醋,非常解膩👍🏻然後仲有清酒煮蜆,蜆肉好鮮甜👍🏻食完前菜之後,我哋叫咗一個龍蝦意粉👍🏻龍蝦尾爽口彈牙,仲有配上龍蝦鉗肉😍意粉吸收晒龍蝦汁嘅精華,啖啖都係心滿意足🤤留意到餐廳晏晝仲有做午餐,價錢都非常實惠,喺附近做嘢嘅朋友仔都可以去試吓❤️

2023-12-11 14 views
估唔到元朗有主打食蠔嘅西餐廳!今次我fd帶我去咗一間隱世啲嘅西餐廳,裝修主要係藍白調,牆上仲畫咗威尼斯畫,好似去咗外國咁,有種舒服嘅感覺💕海鮮拼盤 Seafood platter-兩位用 $1128呢度嘅Josephine生蠔係一個絕對嘅亮點✨有好豐富嘅海洋風味同埋濃郁嘅口感,肉質鮮嫩,入口時帶嚟一陣獨特嘅甜味,,新鮮度高~無論係配檸檬汁食定係配醬料食,Josephine生蠔都可以帶嚟極致嘅享受😍另外兩款生蠔,Tia Maraa同埋Kys Marine亦都好出色。Tia Maraa生蠔嘅特點係肉質鮮嫩多汁,帶有微妙嘅鹹甜味道。佢哋嘅口感好柔軟,入口即化。而Kys Marine生蠔就有濃郁嘅鮮味同埋豐富嘅海洋風味。佢哋嘅肉質豐滿,帶有微妙嘅海鮮香氣😌除咗生蠔,呢個套餐仲包括咗精緻嘅刺身拼盤。首先係Cherry Stone,呢款蚌蜆刺身有好鮮美嘅口感同埋濃郁嘅海洋香氣,薄而有彈性~!刺身帶子肉質鮮嫩,帶有微妙嘅甜味😝黃金螺亦都係刺身拼盤嘅亮點之一,佢哋嘅肉質有咬勁同埋豐富嘅海洋風味!最後係牡丹蝦,佢哋嘅肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡嘅甜味同埋微妙嘅海鮮香氣🥰前菜:巴馬火腿蜜瓜🍈🥓巴馬火腿嘅鹹香味同
前菜:巴馬火腿蜜瓜🍈🥓
巴馬火腿嘅鹹香味同蜜瓜嘅清甜味完美嘅結合埋一齊。每一啖都帶嚟一種卓越嘅平衡感,令人回味無窮。巴馬火腿切片薄而有嚼勁,蜜瓜爽脆多汁💦

餐湯:黑松露忌廉湯🍯
黑松露忌廉湯係一道豪華嘅餐湯,濃郁而帶有奢華嘅風味🤣湯底濃厚而帶啲微粒,質感好實在,黑松露嘅香氣瀰漫😌
推介海鮮:白酒忌廉煮青口
青口比我想像中多!而且新鮮嫩滑,彈牙有口感💕白酒忌廉醬汁更加增添咗豐富嘅層次感!醬汁帶有濃郁嘅忌廉香氣,質感滑順~~勁香✨
主菜:🐷黑毛豬扒配松露忌廉汁(+$80)
黑毛豬扒肉質鮮嫩多汁,烹調得剛剛好,肉汁完美鎖住。松露忌廉汁絕對爆分!熱上,濃郁而滑順,松露味好出眾,質感勁creamy☺️加強咗整體味道層次🍦出面絕對係食唔到😝
🦐鮮茄虎蝦意粉
這道菜用嘅虎蝦質感鮮嫩彈牙,非常鮮美😝意粉煮得恰到好處,彈牙有嚼勁😌鮮茄醬汁帶有濃郁嘅番茄味道,酸甜可口🍅番茄粒鮮嫩多汁,增添咗層次感🥰
甜品:雪糕🍦
雪糕口感濃郁滑順,帶有濃濃嘅奶香味道😋

飲品:Yealand Estate Sauvignon Blanc🥂, New Zealand,Pineapple Crush🍹
我哋點咗Yealand Estate Sauvignon Blanc嚟搭配餐飲。呢杯紐西蘭嘅白酒酸爽而清新,帶有熱帶水果嘅氣息,與菜式相得益彰💕而Pineapple Crush則係一款清新果汁,帶有濃郁嘅菠蘿味道,酸甜可口,喝落去令人心情愉悅🥰
💕呢間西餐廳嘅食物質素非常出色。前菜嘅,餐湯,主菜,甜品,飲品都令人幾surprise😍服務員服務態度亦非常友善,佢哋熱情咁為我們介紹咗每道菜嘅特色同來源😛令整個用餐體驗更加完美。對我嚟講今次絕對係精緻嘅西餐體驗😋
2023-12-07
Seafood Platter 當日Platter 入面有三款時令生蠔:Gillardeau,Tia Mara 同Belon~ 當中既Belon我都係第一次食~因為依款蠔比較大礦物味, 未必好多生蠔店會入手~ 另外,仲有個車厘蜆都比幾特別法式鵝肝多士(HK$168)係鵝肝同多士中間加左奇異果醬~食落雖然係膽固醇既味道,加番d 酸甜味就冇平時咁漏~ 松露白汁帶子意粉(HK$168)醬汁濃稠度剛好, 味道唔錯🤭搭配左兩隻肥美既帶子~店主都係愛蠔之人~幾鍾意同客人分享介紹番佢地對蠔既見解同每樣菜式既配搭🤭btw如果唔叫佢地既Seafood Platter 靜係想食蠔既話, 佢地都有12/24/36 隻蠔盤既🤭圍番都係$3X有高質既蠔食~性價比算高👍👍
Seafood Platter

法式鵝肝多士(HK$168)

松露白汁帶子意粉(HK$168)
醬汁濃稠度剛好, 味道唔錯🤭搭配左兩隻肥美既帶子~

Seafood  Platter
元朗隱世海鮮西餐廳大滿足二人晚餐set✨✨份量多到夠3人食~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食物質素極高🤤🤤🤤🩷龍蝦海鮮拼盤Dinner Set🍽️原隻波士頓龍蝦🦞、時令海膽50g生蠔6隻🦪、時令貝類🐚刺身帶子2隻、黃金螺2隻每樣都好大size💓好新鮮,勁鮮甜😍😍😍超級正呀~~~🩷前菜:煙三文魚黑醋汁沙律🥗黑醋岩岩好,吾會太酸好開胃🤤入邊除左沙律菜仲有車厘茄🍅🩷餐湯:黑松露蘑菇湯蘑菇🍄攪碎曬係湯入邊口感好好👍🏻~~滿滿黑松露味道碗湯仲要勁大碗好深😆😆🩷清酒蒜蓉煮蜆蒜蓉味🧄超香口夾雜住少少牛油香食到停吾到口蜆好鮮甜,完全冇沙🩷松露白汁帶子意粉🍝帶子煎得外面焦香,松露配忌廉香味意粉係闊條麵,可以沾到好多汁味道好夠,好豐富😋🩷安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁 12oz🐮佢地既秘製洋蔥汁好正肉眼扒多肉汁,口感嫩滑有豐富既肉香,濃郁既油脂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
元朗隱世海鮮西餐廳
大滿足二人晚餐set✨✨
份量多到夠3人食~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食物質素極高🤤🤤🤤

🩷龍蝦海鮮拼盤Dinner Set🍽️
原隻波士頓龍蝦🦞、時令海膽50g
生蠔6隻🦪、時令貝類🐚
刺身帶子2隻、黃金螺2隻
每樣都好大size💓
好新鮮,勁鮮甜😍😍😍
超級正呀~~~

🩷前菜:煙三文魚黑醋汁沙律🥗
黑醋岩岩好,吾會太酸
好開胃🤤入邊除左沙律菜

夾雜住少少牛油香
食到停吾到口
蜆好鮮甜,完全冇沙

🩷松露白汁帶子意粉🍝
帶子煎得外面焦香,松露配忌廉香味
意粉係闊條麵,可以沾到好多汁
味道好夠,好豐富😋

🩷安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁 12oz🐮
佢地既秘製洋蔥汁好正
肉眼扒多肉汁,口感嫩滑
有豐富既肉香,濃郁既油脂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-12-06
$300 (Dinner)
2023-12-07 33 views
今次我去咗元朗嘅Oyster Season,整體感覺都唔錯。餐廳氣氛相當好,燈光有少少暗幾有氣氛。我哋坐喺二人位,旁邊仲有勾可以掛袋同衫,呢啲小節位真係超級加分✨✨House wine係$88一杯,酒味都幾濃郁。松露什菌忌廉湯$78一份,湯底濃郁香滑,每一啖食落都滿足。清酒蒜蓉煮蜆$128一份,蜆肉鮮嫩,清酒同蒜蓉嘅味道完美融合,仲有啲洋蔥碎,好開胃。時令生蠔拼盤,分別有12、24隻同36隻選擇。我哋只有兩個人就要咗12隻,$448一份,有3種品種,叫拼盤比起單隻叫抵好多。職員有教我哋由邊隻開始食起。生蠔好新鮮,當日每台客都有叫生蠔🦪嚟到一定要叫😋鮮茄虎蝦意粉$168一份,份量適中,意粉煮得剛好彈牙,虎蝦鮮甜多汁,有咬口。配上鮮茄醬汁,味道鮮美。整體嚟講,呢間餐廳嘅菜式質素唔錯,價錢都相對合理,適合喺休閒嘅晚上同朋友一齊享受美食。服務方面都好周到,環境舒適,係一間值得推薦嘅餐廳。
House wine係$88一杯,酒味都幾濃郁。
松露什菌忌廉湯$78一份,
湯底濃郁香滑,每一啖食落都滿足。

踏入12月,辛苦左一整年,係開始迎接聖誕節,好好慰勞自己嘅節奏。今次想同大家分分享我喺元朗搵到嘅一間蠔吧🦪呢間位於元朗馬田路67號怡豐花園A座地鋪嘅👉🏻蠔之神 Oyster Season 👈🏻門口有錶位,隔離都有好幾個停車場,揸車嘅朋友都唔怕嚟到會無位泊車👍🏼我自己就唔係成日去食蠔,但食得就梗係唔好嘥咗個機會啦👹我揀左個12隻生蠔拼盤,六款蠔,每款兩隻,size由4號蠔到0號嘅Gillardeau都有,每一啖都係一種享受☺️☺️相信鍾意食蠔嘅人一定會明果種每啖嘅珍貴⚜️每隻蠔擺入口都要完全感受曬佢由入口嘅fresh到啲海水味滲出嚟嘅aftertaste ,少少回甘帶甜🤤淨係打字出嚟都引到啲口水狂標,蠔嘅次序如下👇🏼🐒海鮮刺身生蠔拼盤1️⃣Tia Maraa Pearl(No.4)💰$302️⃣Josephine(No.2)💰$343️⃣Gilles Masse(No.1)💰$404️⃣Speciales de claire(No.2)💰$305️⃣Gillardeau(No.0)💰$536️⃣Belon(0000’)💰$587️⃣加拿大車厘蜆(Cherry Stone)💰$42特別想介紹下Belon銅蠔,呢款蠔稱得上係
🐒海鮮刺身生蠔拼盤
1️⃣Tia Maraa Pearl(No.4)💰$30
2️⃣Josephine(No.2)💰$34
3️⃣Gilles Masse(No.1)💰$40
5️⃣Gillardeau(No.0)💰$53
6️⃣Belon(0000’)💰$58
7️⃣加拿大車厘蜆(Cherry Stone)💰$42

特別想介紹下Belon銅蠔,呢款蠔稱得上係蠔皇,口感好特別,有咬口,味道就偏金屬味,海水味都重🌊而且佢係年尾時節先當造,所以要食真係襯旺季❄️
另外我都加左款蜆試一試,估唔到都幾驚喜喎,喺成個蠔盤當中成功突圍,令我對佢印象都好深刻。呢款車厘蜆入口會有種好香嘅果味,而且佢size都有返咁上下大,所以食落都好實在,所以我覺得都值得食👍🏼

🐒清酒蒜蓉煮蜆Clams with and wine garlic💰$128

份量都好足,係好滿足嘅一碟蜆肉。味道好香濃,我直頭要攞隻蜆盛埋啲汁一齊食,非常好味😋

🐒白汁燴波士頓龍蝦意粉(細)Lobster Pasta💰$198

起肉嘅龍蝦🦞配住pasta,傳統好物😂該有嘅色香味都齊曬,價錢公道,成件事都無投訴👍🏼👍🏼

🐒Dreaming(Red Fruit juice:Berries)💰$48
🐒Pineapple Crush(Pineapple berries juice with soda)💰$48

最後配上兩杯幾refreshing 嘅飲品,就好舒服咁享受左一晚好豐富嘅晚餐👍🏼如果無揸車嘅你,嗌杯wine都係相當唔錯嘅選擇🥂

‼️最後店家同我地講嚟緊會出個promotion ⭐️$1 Glardeau試食⭐️
方法好簡單:只要like左佢地嘅社交平台,就可以用$1試食Gillardeau,郁下隻手指就可以嘆到隻靚蠔,無理由唔做啊😚

-唔好問我like咗未!要問我like咗幾多次-🤣🤣

真心推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,值得支持新界好店舖!
2023-12-04 17 views
入親元朗都係會諗食壽司、街邊小食 or 糖水~今次朋友帶我去打破你個框框~食左間高質嘅西餐~🔹時令生蠔拼盤🔹 呢到有3種生蠔~全部都好乾淨,好新鮮!Gillardeau: 有淡淡的海水味,肉質飽滿好鮮味~Tia Maraa : 獨特嘅口味,蠔肉好有層次同咬口,超級新鮮嘅味道~Gilles Masse:一種令人驚艷嘅感覺,好鮮甜!口感好細膩~🔹松露雜菌忌廉湯🔹平時飲呢啲湯好杰,會令人好飽好濟,呢個比較流質,但又真材實料,啖啖都有雜菌同松露香~🔹清酒蒜蓉煮蜆🔹驚艷!好好食~平時如果有酒香味,通常都會食到有啲苦,呢個清酒煮係清甜,加上蜆肉好新鮮,同牛油香,我地係當湯飲埋!🔹松露白汁帶子意粉🔹帶子煮到剛剛好,白汁掛晒喺扁意粉到,但又唔會有膩感,讚~
[元朗 - 品味餐廳]

入親元朗都係會諗食壽司、街邊小食 or 糖水~
今次朋友帶我去打破你個框框~
食左間高質嘅西餐~

🔹時令生蠔拼盤🔹
呢到有3種生蠔~
全部都好乾淨,好新鮮!
Gillardeau: 有淡淡的海水味,肉質飽滿好鮮味~

🔹松露雜菌忌廉湯🔹
平時飲呢啲湯好杰,
會令人好飽好濟,
呢個比較流質,
但又真材實料,
啖啖都有雜菌同松露香~

🔹清酒蒜蓉煮蜆🔹
驚艷!好好食~
平時如果有酒香味,
通常都會食到有啲苦,
呢個清酒煮係清甜,
加上蜆肉好新鮮,
同牛油香,
我地係當湯飲埋!

🔹松露白汁帶子意粉🔹
帶子煮到剛剛好,
白汁掛晒喺扁意粉到,
但又唔會有膩感,
讚~
今日搵食搵到入嚟元朗,意外發現高質蠔吧,環境舒服😌全間餐廳以藍色為主調,同朋友一路食,一路傾計,enjoy 咗成晚。🥰我哋兩個人揀咗最基本嘅海鮮拼盤二人set dinner,呢一個 set 超級抵,一個價錢已經包咗一份海鮮拼盤、前菜、湯、沙律、熟食同埋主菜!Seafood dinner set (2人份量)$1180🦪海鮮拼盤 Seafood platter ·🦪生蠔6隻拼盤提供左三種生蠔分別係:gillardeau、tia maraa 同 special de claries。其中 special de claries 係是日嘅 $9 特價生蠔🦪,所以我哋叫多咗半打,冇諗過呢啲咁高級嘅蠔都可以隨機做特價生蠔🤩每隻蠔嘅海水味道十足,而且非常新鮮,老闆好細心,根據蠔嘅味道預先喺拼盤上邊排列好,令到我可以由淡至濃味品嚐到每一款生蠔嘅味道。 嗰隻 gillaradeau出面嘅餐廳單點一定好貴,估唔到呢間餐廳咁抌本,會將佢放埋落個拼盤裏面!大大提升左拼盤嘅性價比!·🐚時令貝殼鑽石貝,鮮甜無比,唯一嘅缺點係只係得兩隻。好味嘅嘢,果然係食極都唔夠😝·🦐刺身帶子、黃金螺、牡丹蝦 各2隻全部海鮮都非常

🦪海鮮拼盤 Seafood platter

·🦪生蠔6隻

·🐚時令貝殼

·🦐刺身帶子、黃金螺、牡丹蝦 各2隻
全部海鮮都非常新鮮🤩但係我建議海鮮嘅豉油,可以調配得甜啲😏

🥗前菜—煙三文魚黑醋汁沙律
本身同行朋友唔係好食黑醋汁,但係我話想試吓,點知令到我呢個本身唔食黑醋汁嘅朋友爭住食呢一份頭盤!煙三文魚10分厚切,有別於一般坊間嘅厚度,黑醋汁調味容易入口,同沙律菜糅合,令到我唔食沙律嘅同行友人都不知不覺食咗大半碗。🤓

🥣黑松露蘑菇湯
黑松露味香濃,每一啖都係蘑菇蓉🤩

🪸🍶清酒蒜蓉煮蜆
呢一個汁煮蜆真係世一!廚師超級用心,我食出呢一個汁佢用咗清酒、洋蔥、牛油、蒜蓉來烹調!配上蜆嘅鮮甜,令人一試難忘!😍

🦞白汁繪波士頓龍蝦意粉 (+$60)
龍蝦嘅新鮮程度令人驚艷,肉質緊實而有彈性,吃起來既鮮美又保留了豐富的嘅肉汁!意粉份量十足,咬上去有著令人滿足的彈牙口感。每一條意粉都被濃郁嘅忌廉醬所包裹,最重要係,非常香滑而不油膩。再加上輕微嘅洋蔥清爽口感,真係太美味了!😋

🍄招牌鵝肝粒焗雜菌飯
鵝肝經煎烹出迷人的香氣,油香融入每粒飯粒中,絕不油膩。搭配豐富嘅雜菌,增添口感嘅同時,更能品味到鵝肝嘅獨特香味。毫無疑問,係餐廳嘅招牌菜!🤩
🍦是日甜品 - 海鹽味雪糕 & 開心果味雪糕
意想不到嘅係連雪糕都落咗好多功夫,開心果嘅味好香濃,唔會太甜、唔會好漏,質感好好食🥰好食到唔使2分鐘就食晒成個雪糕球🐽

除咗食物之外,我最欣賞係店員嘅服務態度,佢哋勁細心每上一碟菜都會好詳細咁介紹呢一樣係啲乜嘢嚟同埋食法係點,比到我一種好親切嘅感覺!🫶🏻

2023-12-04
$600 (Dinner)
  • 海鮮拼盤 Seafood platter
Oyster Season位於元朗市中心區域,餐廳並非鄰近西鐵站一帶,但就屬於區內人覓食好地方😃👍食完海鮮拼盤之後,就開始食Dinner Set,分別有前菜、餐湯、海鮮、主餐、甜品🤤海鮮拼盤主角當然係6隻生蠔👻蠔身肥美,鮮味十足,肉質爽脆,少少海水味,完全係我心水!除咗主角生蠔之外,海鮮拼盤仲有帶子、貝類、黃金螺、牡丹蝦🤩是日餐湯蘑菇湯,滑溜、足料🫕煙三文魚黑醋汁沙律前菜唔少得食沙律🥙🥗大大片煙三文魚,份量都好唔似前菜😆白酒忌廉煮青口大大份青口,醬汁非常搭配😍鮮茄虎蝦意粉大大隻虎蝦,啖啖肉好滿足🤪意粉沾上酸酸甜甜嘅醬汁,整體味道好吸引😋招牌鵝肝粒焗雜菌飯生蠔之外第二個重頭戲,鵝肝粒焗雜菌飯🍛鵝肝肥美、嫩滑,幾乎係入口即化😜鵝肝嘅油脂感,配搭雜菌焗飯,絕對係味蕾享受。跟餐一杯白酒🍷一杯特飲🍹餐廳咁啱做緊$9/隻生蠔嘅優惠😬
海鮮拼盤
主角當然係6隻生蠔👻
蠔身肥美,鮮味十足,肉質爽脆,少少海水味,完全係我心水!
除咗主角生蠔之外,海鮮拼盤仲有帶子、貝類、黃金螺、牡丹蝦🤩
是日餐湯
蘑菇湯,滑溜、足料🫕
煙三文魚黑醋汁沙律
前菜唔少得食沙律🥙🥗大大片煙三文魚,份量都好唔似前菜😆
白酒忌廉煮青口
大大份青口,醬汁非常搭配😍
鮮茄虎蝦意粉
招牌鵝肝粒焗雜菌飯