2024-04-14 209 views
今日2024年4月12日中午时间在湾仔百事吉饼店准备购买小蛋糕给老人家作为点心. 万事吉袋装小蛋糕是原味及朱古力双拼, 并没有散装售卖. 但由于老人家怕吃朱古力, 所以我向店員讲出老人家不吃朱古力味道, 要求店员给予多一个小袋子, 让我自行分开它们两款味道. 殊不知店中店员黑面及措辞恶劣地说要收一块钱. 按照食品条例, 未经包装的食物是容许给予一个袋子去包装, 那么两个朱古力味蛋糕拿出内后属于未包装食品. 在这原则下我再问多次是否要收一块钱, 店员再次用极不耐烦粗声粗气的声线回应「係!」我反问「为什么上次在湾仔道分店能够给予老人家方便给予多一个袋子, 为什么你这间不能?」店员晦气地说「我哋係咁㗎喇, 咁你去湾仔道分店买啦 」结果在气结之下去了湾仔道分店再购买给老人家, 这边的店員很好很体谅, 付款后给予我一个小袋子让我能够分开原味及朱古力味.难怪香港人不愿意留港消费, 就是多得这些态度恶劣不近人情的店员, 搞死了香港人的本地消费意欲. 祝石水渠街百事吉饼店「生意好呀!」

2024-04-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$16 (Lunch)
2023-12-05 517 views
以前喺灣仔番工成日經過,但一次都無食過🙈,今個星期六嚟個灣仔遊,先發現原來呢間麵包店係人氣店😯,最出名係蝴蝶酥,可惜我唔中意食呢類野,所以最終買左佢地嘅曲奇。職員表示好多人買曲奇,甚至會買3千幾蚊、食物袋裝住上飛機、放食物盒一個月都仲脆。曲奇有好多味揀,全部都係$90/磅,職員話最少要買$30,而$130/磅果D最少買$40定$50。曲奇選擇非常多,店家亦好彈性,如果買半磅可以揀兩味、買$60揀三味、買1磅揀六味。最終我揀左黑糖薑、重朱古力、咖啡蜆、咖啡榛子、杏仁手指、芝士脆餅,合共$100。職員請我地試長曲奇,入口鬆化、唔甜,不過略嫌牛油唔夠香。六款曲奇中我最推介黑糖薑味😋,黑糖味好出、內有痴牙嘅薑糖粒同脆南瓜籽,食落唔會好甜、薑亦唔辣。其次就係咖啡味嘅餅,呢兩款咖啡曲奇都幾濃咖啡香,咖啡蜆鬆化D,而咖啡榛子就硬身D。雖然兩款咖啡濃度同鬆化度比Jenny低少少,不過都滿足到我嘅需求🤓。重朱古力望落有朱古力粒,不過我覺得朱古力味偏淡,坊間有其他比較更濃嘅曲奇。杏仁手指係咁多款中比較甜同脆,食得出蛋香,配埋杏仁粒增添果仁香。芝士脆餅係唯一一款鹹餅,稱唔上曲奇;每塊厚薄不一,薄嘅脆、厚嘅似

芝士脆餅係唯一一款鹹餅,稱唔上曲奇;每塊厚薄不一,薄嘅脆、厚嘅似餅乾;食得多甜餅,偶然食一塊鹹餅,可以解膩之餘,又可以刺激下味蕾。

下次再嚟嘅話,應該都會買曲奇😍。
2023-12-02
Type of Meal
Tea
2023-08-31 451 views
投入外國生活一般,即使在少許肚餓的時間,在灣仔區不太找到想吃的餐廳,亦都由於灣仔區的下午茶,普普通通吃個小麵都應該要40多元,否則就只有南記粉麵,但是南記在家中樓下都有。算了,反正背囊入邊都有咖啡,倒不如就咁買個包咬兩啖就算於是就買了個馬蹄鐵外型的蘋果包,不知道名稱為何,因為它就只放在收銀處前面,點了這個類似蘋果批的包包。其實兩邊都有很大地方沒有餡料的,就只吃到接近中間才會有蘋果餡料,還好,味道不算太甜,應該味道都略為酸,亦都即是它沒有加太多糖,都算是健康,不過吃麵包不太吃到甜香,味道依然普通,健康來說應該不差的。
於是就買了個馬蹄鐵外型的

其實兩邊都有很大地方沒有餡料的
,就只吃到接近中間才會有蘋果餡料,
味道依然普通,健康來說應該不差的。
2023-01-22 643 views
行過見到好多唔同口味曲奇餅,好奇下買左包蝴蝶酥試下,出奇地好食,勁鬆化,甜度適中,係個賣相爭d, 唔似出名牌子咁完美既型狀,同埋酥皮好薄,食唔飽既。下次再試埋其他野食先♥️
TakeAway
🐭 米奇老豬Vol. 165 🐷[百事吉餅店]今日介紹呢間係灣仔街坊一定識嘅麵包舖 🍞無論任何時間都人來人往因為價錢真係好佛心 🥸菠蘿包只係$4一大個 菠蘿皮仲要係脆嘅❣️兩間分店只係2分鐘步行距離都係主要係賣港式麵包同埋牛油曲奇 🍪大部分款式一樣 但有時師傅會發揮小宇宙例如今次介紹呢個就淨係石水渠街分店先有~係我嘅「愛包」之一(⬆️ @hkbreadie話呢個term好好笑😂).順帶一提 佢地以下呢d都幾好味✅朱古力花生醬包✅菠蘿包 (新鮮出爐果下真係世一)✅咖啡核桃包(灣仔道果間有肉桂味、另一間無)✅紅莓鬆餅 (灣仔道果間大舊d!)✅曲奇(特別係牛油薄片超好味 🤩)✅花生米通同埋收銀隔離通常會放d新鮮出爐嘅包熱辣辣仲正🤤不過栗子包、紫薯包就麻麻~.🐖🐖《黑芝麻包》🐖🐖💰$10💰.➡️ 出爐時間根據老豬每日一至五都去巡視業務嘅經驗朝早7點幾(最遲8點)去都會買到但收工時間就一定無 🥲偶爾中午1點幾去都會買到~星期六日就通常朝早到中午時間都有🥸.➡️ 份量長度目測覺得有15cm 🍞高度就大概兩個菠蘿包咁高 可能因為有好多黑芝麻 所以拎起都幾墜手.➡️ 口感&味道 麵包體富空氣感而且好軟熟 單食麵
🐭 米奇老豬Vol. 165 🐷
菠蘿包只係$4一大個 菠蘿皮仲要係脆嘅❣️
兩間分店只係2分鐘步行距離
都係主要係賣港式麵包同埋牛油曲奇 🍪
大部分款式一樣 但有時師傅會發揮小宇宙
例如今次介紹呢個就淨係石水渠街分店先有~
係我嘅「愛包」之一
(⬆️ @hkbreadie話呢個term好好笑😂)
順帶一提 佢地以下呢d都幾好味
✅朱古力花生醬包
✅菠蘿包 (新鮮出爐果下真係世一)
✅咖啡核桃包(灣仔道果間有肉桂味、另一間無)
✅紅莓鬆餅 (灣仔道果間大舊d!)
✅曲奇(特別係牛油薄片超好味 🤩)
✅花生米通
同埋收銀隔離通常會放d新鮮出爐嘅包
熱辣辣仲正🤤
不過栗子包、紫薯包就麻麻~
🐖🐖《黑芝麻包》🐖🐖
💰$10💰
➡️ 出爐時間
根據老豬每日一至五都去巡視業務嘅經驗
朝早7點幾(最遲8點)去都會買到
但收工時間就一定無 🥲
偶爾中午1點幾去都會買到~
星期六日就通常朝早到中午時間都有🥸
吐司嘅表面仲有d黑芝麻酥皮同墨西哥酥皮
真係成個包level🆙
$8真係平到難以致信😂
入面仲捲左海量嘅黑芝麻粒粒
(我估佢地應該有炒香過)
雖然無d好fancy嘅「流心黑芝麻醬」、「黑芝麻奶酥」
但完全唔會乾身 黑芝麻油香非常明顯 🤩
黑芝麻控一定會滿足!
老豬真心好鍾意呢類傳統餅舖嘅原因係
佢地專注做好港式麵包 🍞
好欣賞呢門貌似簡單、但實際上極考功夫嘅手藝
別有一番韻味 🥸
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:9.2/10
服務:9/10 (可以比錢果陣叫姐姐幫你切開2-3舊🥰)
環境:N/A
性價比:✴️ 高到嚇死me ✴️
ENCORE:✅ (已無限encore😂)
📍 百事吉餅店📍
📎 灣仔灣仔道67號地下🧷
📎 灣仔石水渠街15號地舖🧷
⚠️提多次大家 呢個包係石水渠街店限定!
芝麻包
芝麻包
2021-09-20 954 views
百事吉餅店地址: 灣仔石水渠街15號地舖電話: 28933683=====================我真係好like eating break, 要來方便啦,二來易保存,價位又平,中午晚下午茶都會食到個日行去買生果,見到好多主婦直要用搶來形容,又有新鮮出爐,忍唔住又買來食下shredded coconut cake,佢似蛋糕仔加了椰絲,有d 似custard 架味道,我自己鐘意椰絲,覺得如果多d椰絲會更加好味,mini coconut tart $3$4 菠蘿包,抵食又唔差,比起新派同歐美麵包,都係由細食到大架港式傳統麵包最深得我心,細細個交學媽媽一定買兩個傳統洗式麵包比我做tea ,一路食一路做工課。麵包鬆軟,唔係空氣包
百事吉餅店
地址: 灣仔石水渠街15號地舖
電話: 28933683
=====================

麵包鬆軟,唔係空氣包
2020-10-15 1193 views
本人是非常中意食蛋撻的, 不論牛油皮或者酥皮我都一樣咁愛, 事源返返下工特別想食, 就襯下午茶時間蛇到公司附近嘅麵包鋪搵一搵有冇新鮮出爐嘅蛋撻響灣仔比較光鮮又出名嘅蛋撻就多數指檀島或者新貴敏華, 檀島較貴, 不過佢嘅酥皮異常地厚及鬆脆, 不過比較多油, 但蛋撻都唔係健康食品所以應該唔係大問題; 敏華餐廳嘅蛋撻就比較普通, 佢嘅好處係經常有新鮮出爐, 而佢酥皮整到好似牛油皮咁, 不過佢嘅蛋白撻就更加好食, 不過就比較少有, 所以比較難買, 本人都係食過兩次咁大把對比下百事吉呢間老店就實惠好多, 而且係酥皮底, 不過今次撞正佢唔係出爐時間, 所以就冇咁脆口, 為左想整熱d 所以放左微波爐叮下, 但搞到蛋漿老哂, 所以下次都係等到新鮮出爐再買過
蛋撻
  • 蛋白蛋糕
2019-10-13 1373 views
麵店小店日常,出親灣仔都會幫襯既~今次試雞肉包同雞批,雞批$8一隻,雞肉包$6個餡料2個都係一樣味道既但麵包食落就比較多水份雞批個皮都幾厚身,但都幾脆口,咬開有好多雞肉粒,而且都有醬汁份量十足雞肉包,反而肉餡無咁多,餡料唔多,食起上來個味比較淡身,麵包都幾大隻最近發現加了價,加了$0.5-$1,合理水平之內但仍然會支持!送份麵包買2隻有得平1蚊,仲會不停新鮮出爐同樣地,這分店會有各款曲奇,酥餅 麵包款式都有接近40-50款選擇~灣仔石水渠街15號地舖
個餡料2個都係一樣味道既
但麵包食落就比較多水份
份量十足
最近發現加了價,加了$0.5-$1,合理水平之內
但仍然會支持!
送份麵包買2隻有得平1蚊,仲會不停新鮮出爐
灣仔石水渠街15號地舖
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2019-09-24 365 views
又係麵包食記灣仔百事吉餅店每次灣仔經過都一定買!今次買左蒜香包$3一個,沒有餡料,但有蒜香,吃起來不錯另外買了2隻菠羅叉燒包,$13-2隻!麵包上面有酥皮夠脆,甜多汁既叉燒餡料叮熱或再焗熱食就好好食!
又係麵包食記
灣仔百事吉餅店
每次灣仔經過都一定買!
今次買左蒜香包$3一個,沒有餡料,但有蒜香,吃起來不錯
叮熱或再焗熱食就好好食!
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
只要好吃,就係美食,不分價錢,食材灣仔有一家麵包店沒有華麗的裝飾,但有好吃的麵包由幾位經驗豐富既師傅打理,每日新鮮出爐的足料麵包門外透明櫥窗那20多款曲奇,已經讓人花多眼亂款式多,精美的造型曲奇濃郁的牛油香,鬆脆口感,令人留下深刻的印像只要去灣仔,我一定來個蛋撻,麵包,買個曲奇回家吃曲奇堅持人手製作,店內每刻都是來訪吃客就証明魅力非凡 除了多種口味的曲奇杏仁酥,蝴蝶酥也是人氣之選脆而不膩一口咬下每口都吃到杏仁脆片每款都有自己的特色 蝴蝶酥,賣完就再焗新貨,非常香脆美味 也有一袋2種都有的包裝一袋就有蝴蝶酥,杏仁酥 曲奇以外不停新鮮焗製的出爐麵包也是其招牌之一經常擠滿人,店員會推薦你買那一款,是剛出爐的蛋撻也是,要吃就吃出爐的,最好吃!
只要好吃,就係美食,不分價錢,食材

灣仔有一家麵包店

沒有華麗的裝飾,但有好吃的麵包

由幾位經驗豐富既師傅打理,每日新鮮出爐的足料麵包

門外透明櫥窗那20多款曲奇,已經讓人花多眼亂

款式多,精美的造型
曲奇濃郁的牛油香,鬆脆口感,令人留下深刻的印像
只要去灣仔,我一定來個蛋撻,麵包,買個曲奇回家吃

曲奇堅持人手製作,店內每刻都是來訪吃客就証明魅力非凡
 除了多種口味的曲奇

杏仁酥,蝴蝶酥也是人氣之選

脆而不膩

一口咬下每口都吃到杏仁脆片

每款都有自己的特色
 蝴蝶酥,賣完就再焗新貨,非常香脆美味
 也有一袋2種都有的包裝

一袋就有蝴蝶酥,杏仁酥
 曲奇以外

不停新鮮焗製的出爐麵包也是其招牌之一

經常擠滿人,店員會推薦你買那一款,是剛出爐的

蛋撻也是,要吃就吃出爐的,最好吃!
2018-11-04
Waiting Time
11 Minutes (Dine In)
2016-11-18 2174 views
自從新面貌的利東街出現之後,不少食的名店進註左灣仔區,貴野林立,好驚小店會被淘汰!畢竟我好窮要食平野為生....可以做到既只有狂幫襯...加上我無錢買貴野。此小店,來來去去都係大眾化麵包,街坊價,但有時都出新攪作的。 環境:普通麵包店 食物:菠蘿撻,菠蘿就食得多,菠蘿撻就未試過,面上有片糖水菠蘿,甜甜甜,撻係無內饀,似椰撻,鬆化好甜架。

環境:普通麵包店

2016-10-19 1476 views
Biscuit 百事吉,唔知個中文店名係咪咁嚟呢,不過biscuit就唔係佢嘅英文名喔。中文名好有懷舊feel呀,唔知點解覺得好似好有人情味咁,可能呢d係舊時嘅特色啦。而家周圍都係連鎖店,想搵間地道小店都有d難,咁啱路經見到個店名咁盞鬼,就八卦走去望下。咁就買咗袋自家製曲奇,返屋企慢慢嘆。買咗2款口味,牛油果仁曲奇and杏仁曲奇。2款都好好味,好鬆化,正!先講牛油果仁曲奇,牛油味濃郁,但又唔會有膩嘅感覺,食落口冇油膩味,加埋碎果仁,good!杏仁曲奇嘅味道就較淡,一面鋪滿杏仁片,依然不失鬆化。最鍾意嘅係小甜,就算食多幾塊都冇咁有罪惡感嘛。下次再路經時要再買多包先得。

2016-10-13
2016-06-28 1224 views
相信係灣仔返工既打工仔都知道,係灣仔街市附近有幾間平價麵包舖,而百事吉就係其中一間,仲要有兩間店舖係街市左近,近日適逢芝士撻大熱,造就多間餅舖相繼推出。而百事吉亦係呢個熱潮下推出,有日終於買左隻嘗試一下。芝士撻$12一隻,以芝士撻來講算平,望落去芝士撻賣相可以,表面有些芝士焗過既焦黃,但拎上手有些失望,芝士撻5亦聞5到芝士的味道,咬一啖面塊芝士同撻皮分開,芝士餡味道亦5香濃,撻皮係普通牛油蛋撻皮味道,整體黎講5食都5覺可惜。呢間麵包舖所售賣的產品大部分都味道不錯,但新野就真係5岩佢地玩喇。
芝士撻
蛋撻3蚊件 新鮮滾熱辣 宜家行過都會買面嘅4.5腸仔飽食 夠曬飽肚啊真係 仲有好平好平嘅瑞士卷 又甜又好食 不過系膩左少少咁囖 整體上都算OK嘅 推薦大家去試下 灣仔街市入面有2間
  • 腸仔飽
2013-09-16 740 views
The small branch of Pak See Kut a few doors away has closed and they have moved to a bigger store a few doors away.This time I got the pandan cookies which were displayed at the front of the store in a glass cabinet.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Pandan cookies:The texture was nice and crumbly but the rancidness of the cookies spolt it.The cookies were a bit too sweet.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Pandan cookies:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★

Other Info. : ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $2X [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]Sweetness levels:[/b] bit too sweet [b]English labeling:[/b] Yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ