2023-04-12 91 views
誤打誤撞之下竟然發掘了呢間窮人恩物,價錢相當便宜抵食,但味道很高質既四川小雲吞,二個人食到飽飽。佢菜式選擇都多,先點了芝麻鹽焗雞餐($73),呢個個餐真係十分豐富,除咗主角鹽焗雞川式涼麵走辣,仲有一份小食涼拌松花皮蛋同飲品,走辣更能品嘗到本身鹽焗雞嘅精髓,雞分量都算多,而且啖啖肉,芝麻又香又入味。之後要做主打嘅鮮蝦小雲吞,餐廳講明豬肉肥瘦比例係3:7所以食落唔會啖啖肥膩感,蝦肉彈牙,再配紫菜湯,夠哂清甜。之後再要咗個手工涼皮中辣,呢款啱晒食辣人士,配料有好多花生脆豆,惹味濃郁。我哋仲叫咗個炸雲吞小食,炸得十分香脆可口,推介。餐廳仲有唔少正宗四川自製醬料可供購買,我地仲特登買左麻辣醬返去自制伴麵!
2023-04-03 67 views
🐼 #慈雲山 #熊貓小雲吞同屋企人喺慈雲山食嘢,我哋去咗慈雲山中山外面嘅「熊貓小雲吞」食咗個三人餐,三個人食嘅都只係百幾蚊,超抵食!👩‍👧‍👧 三人優惠套餐 ($189)🥟 一口鮮蝦豚肉餃10粒🍜 肉操熱撈麵🍜 老北京旦旦麵🐣 鹽焗手撕雞🌿 海帶絲🫘 熊貓涼粉🧋 茉莉花茶、烏龍茶、香桃茶三人餐有得揀各款口味嘅一口豚肉雲吞(十粒),仲有幾種湯麵/ 撈麵揀,辣度都係任君選擇~ 我哋揀咗一口鮮蝦豚肉餃,果然好香好鮮味!😋 仲叫咗一個熱撈麵同一個擔擔麵,撈麵好多配料,香口又口感豐富~ 擔擔麵揀辣啲好爽~😋其他小食嘅份量都超多,飲品又好多選擇,原來佢哋仲有各種醬料可以買,都係廿零三十蚊,成間嘢都好抵!
🐼 #慈雲山 #熊貓小雲吞

👩‍👧‍👧 三人優惠套餐 ($189)
🥟 一口鮮蝦豚肉餃10粒
🍜 肉操熱撈麵
🍜 老北京旦旦麵
🐣 鹽焗手撕雞
🌿 海帶絲
🫘 熊貓涼粉
🧋 茉莉花茶、烏龍茶、香桃茶

2023-02-19 135 views
近年積極開分店的平價食肆,我屋企同公司附近都有間!一個人食可以盡興,但好多時都會同朋友或屋企人開心Share,因為每次去到望住餐牌覺得樣樣都想食呢。。。① 一口豚肉雲吞 $45/20隻雙拼口味招牌小雲呑,我鍾意食粟米豚肉雲吞,因為加入粒粒粟米口感豐富。另一款口味今次選了韭菜豚肉,唔算特別,但就是我喜歡的口味。② 麻辣雞絲手工涼皮 $40平時我都鍾意食撈撈涼皮,呢個雞絲幾多,涼皮煙韌惹味,除左麻辣醬料,仲有青瓜絲,店家特製菜脯!堂食仲可以自己再加菜脯,正阿!③ 串串鍋 $40長洲大魚蛋,振興100%牛肉丸,五香豆腐串,台灣滋味香腸,清甜蘿白,鮮味海帶結,振興豬肉丸,爽脆蓮藕片呢個串串鍋好多料,好大件,味道唔會好辣,我甚至嫌唔夠辣要自己加辣!下次應該要試下揀辣啲。眾多配料之中,我鍾意台灣腸同牛肉丸,始終都係肉食者,前者口感結實,後者彈牙。④ 蜜汁芥末炸雞翼 $35/5隻蜜糖芥末醬唔太濃味,雞翼大大隻,熱辣辣,外脆內軟。⑤ 冷泡黃金大麥茶 $20⑥ 氮氣香桃茶 $18跟主食只需加$12加配,食完辣野加埋枝冷泡茶真係大滿足。屋企辣椒油差唔多食完,今次我買左罐麻辣醬 $38,寫住香港製造,唔知好
一口豚肉雲吞

① 一口豚肉雲吞 $45/20隻雙拼口味
麻辣雞絲手工涼皮

② 麻辣雞絲手工涼皮 $40

③ 串串鍋 $40

④ 蜜汁芥末炸雞翼 $35/5隻
蜜糖芥末醬唔太濃味,雞翼大大隻,熱辣辣,外脆內軟。

⑤ 冷泡黃金大麥茶 $20
⑥ 氮氣香桃茶 $18
跟主食只需加$12加配,食完辣野加埋枝冷泡茶真係大滿足。
麻辣醬

屋企辣椒油差唔多食完,今次我買左罐麻辣醬 $38,寫住香港製造,唔知好唔好食呢。
一口豚肉雲吞
麻辣雞絲手工涼皮
2023-02-16 495 views
熊貓小雲吞都有唔少分店,但我一直未食過,見天氣涼咗啲,而咁啱經過慈雲山見到有,就食下辣野暖下胃我同朋友叫咗個二人餐再加咗少少野,人均只係$100左右,食完夠哂飽二人餐:🌟芝麻鹽焗手撕雞先試下個冷盤小食,手撕雞雞肉幾有咬口,鹹度醃得啱啱好,仲充滿住好香嘅麻油味🌟一口鮮蝦豚肉雲吞(10隻)二人餐嘅雲吞可以揀一款餡料同湯底,我就揀咗鮮蝦豚肉,雲吞皮好滑,雲吞小巧得黎都有足夠份量嘅蝦肉,而蝦肉都新鮮爽口湯底就揀咗蝦米紫菜湯,因為成餐大部份野都辣,揀個清清地嘅湯中和下比較適合,個湯都足料,好清甜,我飲哂都唔覺口渴🌟傷心重慶酸辣粉酸辣粉好煙韌,同埋有好多配料,有炸醬、花生、榨菜、黃金脆豆,湯底揀咗小辣,但都成為全晚最辣嘅一樣,要慢慢食避免辣油刺激到喉嚨,我覺得呢樣要放到最後食,如果唔係可能會影響咗食其他野嘅味道🌟軟糯香甜紅糖糍粑呢個糍粑外面炸到微脆,入面又熱又煙韌,點多啲紅糖一齊食勁正🌟氮氣香桃茶🌟冷泡洛神花茶跟餐包350ml飲品,飲下茶解辣去油啱哂單點:🌟孜然椒麻炸雞翼(3隻)炸到表面金黃色,面頭有好多孜然粉同少少芝麻,食落又香又惹味🌟串串鍋呢個串串鍋好豐富,有長洲大魚蛋、振興豬肉丸、振興100

二人餐:
🌟芝麻鹽焗手撕雞
芝麻鹽焗手撕雞

🌟一口鮮蝦豚肉雲吞(10隻)

🌟傷心重慶酸辣粉

🌟軟糯香甜紅糖糍粑
呢個糍粑外面炸到微脆,入面又熱又煙韌,點多啲紅糖一齊食勁正

🌟氮氣香桃茶
🌟冷泡洛神花茶
跟餐包350ml飲品,飲下茶解辣去油啱哂
氮氣香桃茶 冷泡洛神花茶

單點:
🌟孜然椒麻炸雞翼(3隻)
炸到表面金黃色,面頭有好多孜然粉同少少芝麻,食落又香又惹味
孜然椒麻炸雞翼(3隻)

🌟串串鍋
呢個串串鍋好豐富,有長洲大魚蛋、振興豬肉丸、振興100%牛肉丸、五香豆腐串、海帶結、台灣香腸、蘿蔔、蓮藕片,揀咗小辣,辣度算易入口,樣樣都好味,而我最鍾意個蘿蔔,因為炆得好淋好入味,仲好清甜

🌟五仁菜脯丁
堂食每枱都有瓶五仁菜脯丁放喺枱面,我食完覺得用黎送飯或者撈粥一流,見$22蚊一樽,所以買咗樽番屋企,而餐廳仲有其他自家制醬料可以買,幾啱鍾意煮辣野嘅人
五仁菜脯丁

呢餐我覺得樣樣都好食,二人餐更加CP值爆燈,所以下次一定會再幫襯,試埋佢啲
2023-02-14
$96 (Dinner)
氮氣香桃茶 冷泡洛神花茶
孜然椒麻炸雞翼(3隻)
五仁菜脯丁
2023-02-15 101 views
屋企附近,成日經過呢間嘢都好想試吓,但奈何阿媽太鐘意煮飯,返得屋企基本上冇機會買外賣。終於,俾我等到個機會,試咗:二人優惠套餐📍泡椒雞腳好爽口,酸酸辣辣,幾開胃!🥸📍高麗菜餃10粒(紫菜湯)個湯幾好味,加咗蝦仔,令個湯更有鮮味;仲有好多牙菜,幾清新爽口。雲吞細細粒,唔洗咬開,一啖一粒,幾方便,味道同口感還可以。🙂📍肉操熱撈麵(上海幼麵)(小辣)係好腍身嘅幼麵,撈咗菜脯、花生、青豆等,口感豐富。小辣都已經好香辣😌📍黃金大麥茶我飲咗呢款,都幾好味,無糖,茶味清新天然。🧏🏻📍紅糖滋粑外脆內里煙韌,外面有甜甜哋嘅黑糖,係個幾好嘅甜點。💁🏻‍♂️另外叫咗兩款小食:📍芥末雞翼外皮好脆,雞肉嫩滑多汁,加上一個甜甜哋嘅芥末醬,食落冇咁熱氣。😎📍鹽焗手撕雞雞皮幾爽,雞肉幾結實,不錯,再配爽脆嘅青瓜絲,開胃又有口感!🤪
終於,俾我等到個機會,試咗:

二人優惠套餐

📍泡椒雞腳
好爽口,酸酸辣辣,幾開胃!🥸

📍高麗菜餃10粒(紫菜湯)

📍肉操熱撈麵(上海幼麵)(小辣)

📍黃金大麥茶
我飲咗呢款,都幾好味,無糖,茶味清新天然。🧏🏻

📍紅糖滋粑

另外叫咗兩款小食:

📍芥末雞翼

📍鹽焗手撕雞
2023-02-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
2023-02-11 72 views
今天去了一間吃雲吞的店舖,熊貓小雲吞。顧名思義,這間店舖的雲吞屬於日後份量,我和朋友一個選了雙拼雲吞上海幼面分別是鮮蝦及韭菜。選擇麵底的各有4粒雲吞,鮮蝦味香,韭菜吃下去並沒有渣滓,另外還加配了墨魚肉卷。另一個主食選擇了淨雙拼雲吞,各有10粒分別是高麗菜及粟米加配蘿蔔和清雞湯,粟米粒粒分明,十分新不新鮮甜美,蘿蔔絕對值得一讚,十分軟腍入味。最後選了一個涼拌海帶絲,十分爽口少許醋味,味道十分開胃。小食方面也選了3隻蜜糖芥末雞翼外脆內軟,蜜糖口味較重,不錯。飲品選了洛神花茶及御翠烏龍茶,洛神不會過酸適合剛轉熱的天氣飲用,而烏龍茶帶有甘甜口感,實屬不俗。

2023-02-11
$80 (Dinner)
2023-01-16 99 views
▫️一口粟米豚肉雲吞+蕃茄湯($26) 主打手工自家製一口小雲吞, 雲吞皮薄而滑, 入面既餡好有豚肉既甜味一口接一口🤤而湯底有6款湯底比你揀, 我地揀左香濃嘅蕃茄湯, 酸酸地十分開胃🍅▫️蜜汁芥末炸雞翼 ($35) 5大隻雞翼炸得鬆脆, 雞肉嫩滑多汁🍗配埋蜜汁芥末醬, 有小小甜再加芥末既辛辣, 正👍🏻 ▫️田園涼拌青瓜($24) 開胃小菜🥒青瓜入面拌咗菜甫同炸黃豆, 夠香同爽脆!!連埋d 醬汁一齊食好開胃☺️▫️傳統重慶川式涼麵| 傷心重慶酸辣粉($28 | $33) 涼麵上面鋪滿左好多配料有脆豌豆, 香蔥, 青瓜絲, 花生粒同自家製辣菜脯增加口感, 同撈得夠味😋而酸辣粉用左粗薯粉Q彈煙韌,酸辣適中, 正!!▫️冷泡御翠烏龍茶 | 氮氣西柚柚子茶($20 | $18) 每日新鮮製造一共有8款, 茶味都香濃, 感覺無添加劑, 味道唔會過甜好清新👍🏻如果跟餐的話會可以平少少🤣▫️香脆花生| 五仁菜脯丁($28 | $30) 見到餐廳架上有多種自家製醬料例如辣椒紅油, 菜脯, 口水雞醬, 雞煲醬等等, 我地就揀咗兩樽返屋企試下, 平時喺屋企食麵嘅時候可以加落去, 提升味道層次🤤
▫️一口粟米豚肉雲吞+蕃茄湯($26)

▫️蜜汁芥末炸雞翼 ($35)

▫️田園涼拌青瓜($24)

而酸辣粉用左粗薯粉Q彈煙韌,酸辣適中, 正!!

▫️香脆花生| 五仁菜脯丁($28 | $30)
田園涼拌青瓜
傳統重慶川式涼麵
一口粟米豚肉雲吞
2023-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
田園涼拌青瓜
傳統重慶川式涼麵
一口粟米豚肉雲吞
2023-01-14 55 views
💥麻辣好介紹📍熊貓小雲吞|慈雲山📍人均消費 $ 1 X X#CL慈雲山 #CL四圍食 #CL中餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️一向都知慈雲山多美食,今日去探人終於有機會過黎~見到商場有呢間麻辣小熊貓🐼 @pandawonton_hk 大家都鐘意食辣,買左上屋企食🤭💟重慶九轉肥腸薯粉 $ 5 0 豬大腸洗得好乾淨,唔會臭~舊舊彈牙配薯粉勁好食😉可以的話飲兩啖湯丫,酸酸辣辣幾開胃呀🥳💟 麻辣手撕雞涼麵 $ 5 2估唔到成個日式便當咁🍱即刻高級左😂格格都裝滿勁大份~前菜有青瓜同海帶絲再配埋招牌菜葡🥰💟涼伴豬耳朵$ 3 8調味岩岩好👍🏻份量都幾多,好似幾份譚仔咁☺️💟 甜品區:冰粉、涼粉、紅糖糍粑推介紅糖糍粑!唔係度度有得食,即叫即整所以外脆內軟入邊煙煙銀銀😍冰涼涼粉正常發揮,想食就順便叫埋啦😉🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥麻辣好介紹

📍熊貓小雲吞|慈雲山
📍人均消費 $ 1 X X

#CL慈雲山 #CL四圍食 #CL中餐

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

💟重慶九轉肥腸薯粉 $ 5 0

💟 麻辣手撕雞涼麵 $ 5 2

💟涼伴豬耳朵$ 3 8
調味岩岩好👍🏻份量都幾多,好似幾份譚仔咁☺️

💟 甜品區:冰粉、涼粉、紅糖糍粑
冰涼涼粉正常發揮,想食就順便叫埋啦😉

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2023-01-08 297 views
🍪【#慈雲山】 熊貓小雲吞💥抵食四川菜💥.🍪之前經過都想試下,原來已經有唔少分店,堂食期間都見有好多人買外賣,相信係俾平民化嘅價錢吸引😎!~~~~~~~~~~~~~【二人套餐】 $128🥟一口豚肉雲吞 (10隻)可任選一款餡料及湯底,我地揀左鮮蝦餡料同埋蝦米紫菜湯底。🍤鮮蝦豚肉爽口彈牙,🍲湯底清甜可口,仲附有蒽同芫茜。雲吞細細粒,方便女仔一啖一粒😋!另外仲有其它辣湯底,適合無辣不歡之人!.🍝油蔥酥肉燥熱撈麵(粗)可選辣度🌶,我地揀左小辣,但對於平時唔太食辣野嘅係有少少辣🥵,下次都係揀番BB辣!撈麵配有青瓜絲、🥜花生、菜脯、脆黃豆,將肉燥同其它配料撈勻,好惹味!.🐔芝麻鹽焗手撕雞需要係雪櫃自取,手撕雞配有青瓜絲,好滑夠入味,份量都好足!.🍡軟糯香甜紅糖糍粑配上紅糖同黃豆粉,唔會太甜,外脆內軟有驚喜!.🍹氮氣雪梨茶&氮氣香桃茶套餐配飲品,自家品牌,可在雪櫃自取。飲落有啖啖茉莉花香味,食完辣野飲一啖有助解辣!.🍗蜜汁芥末炸雞翼(5隻)$35另外再叫咗碟炸雞翼,即叫即炸,表皮炸得好脆,雞肉都夠滑!~~~~~~~~~~~~~味道 Taste:🍪🍪🍪/5環境 Ambience:🍪🍪🍪/5💸消費 S
🍪【#慈雲山】 熊貓小雲吞
💥抵食四川菜💥

~~~~~~~~~~~~~
【二人套餐】 $128
🥟一口豚肉雲吞 (10隻)

🍝油蔥酥肉燥熱撈麵(粗)

🐔芝麻鹽焗手撕雞

需要係雪櫃自取,手撕雞配有青瓜絲,好滑夠入味,份量都好足!
🍡軟糯香甜紅糖糍粑

配上紅糖同黃豆粉,唔會太甜,外脆內軟有驚喜!
🍹氮氣雪梨茶&氮氣香桃茶

🍗蜜汁芥末炸雞翼(5隻)$35

另外再叫咗碟炸雞翼,即叫即炸,表皮炸得好脆,雞肉都夠滑!
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$82 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:3.5/5
📍 熊貓小雲吞
@pandawonton_hk

2023-01-07
$82 (Lunch)
2022-11-22 228 views
琴日去左慈雲山搵朋友,就順便睇下呢個地方有咩食啦。一落車就見到熊貓小雲吞,睇一睇就覺得啲嘢食好似幾吸引喎。於是叫就叫左個外賣麻辣手撕雞便當。返到去一打開就覺得好多嘢餸好抵食,有海帶,青瓜,涼麵,手撕雞。而大部分餸都淋左啲辣汁上去,食落又唔算係太辣嘅,而份量亦都係十分之多,一個人食嘅就真係覺得好飽。自己覺得海帶食落都幾爽口,但自己就麻麻地啦,可能係口味問題啦。而手撕雞同青瓜都係高汁嘢!下次有機會都會試埋鹽焗手撕雞!

2022-11-21
TakeAway
  • 麻辣手撕雞便當
2022-11-12 237 views
三人餐 $189一口豚肉雲吞可以係5款餡料裏面揀一款,我哋就揀咗韭菜豚肉🥰 咬落去全部都係韭菜同埋豬肉碎,真係好足料😍湯底我哋揀咗蝦米紫菜湯,清清甜甜無味精🙌🏻仲有10粒咁多,超抵食油蔥酥肉燥熱撈麵油蔥酥肉燥呢個配搭組合,真係非常絕配,肉燥肥而不膩,脂香四溢,撈埋爽脆青瓜絲一齊食,真係解膩一流呀~~傷心重慶酸辣粉酸辣粉嘅薯粉好煙韌,睇佢嘅顏色好似好辣咁,其實我地淨係叫咗bb辣度😌😌不過係微微嘅辣度,呢個辣度啱哂我😚刺激到我嘅味蕾又唔會辣到食唔到🥰芝麻鹽焗手撕雞呢款簡直係開胃菜,雞絲鋪係青瓜上面,淋上香口醬汁同曬上芝麻🤪 雖然係凍食,但雞絲食落口仲好軟林林,微辣口感非常惹味🙈 軟糯香甜紅糖糍粑紅糖糍粑口感好似年糕塊咁,經過炸製之後,外皮好軟熟,內裏好煙韌😽😽 真係大人細路都鍾意食😌😌涼拌海帶絲食主食之前,真係要食返個涼拌前菜開下胃😆海帶係有豐富嘅纖維,又不含脂肪😚真係一道健康嘅前菜😆經過調味嘅海帶,真係令人食得津津有味🥺香桃茶青蘋果茶雪梨茶
三人餐 $189

油蔥酥肉燥熱撈麵

涼拌海帶絲

香桃茶
青蘋果茶
雪梨茶
2022-11-06 171 views
放工幫同事拎返部電腦返屋企,佢住喺慈雲山,攪掂晒就落去商場熊貓小雲吞食嘢,餐廳主打細細粒手工小雲吞、涼皮和麵食等,同事話好好食,叫我試吓!餐廳是自助形式,用餐地方整潔乾淨,座位舒適。一口鮮蝦豚肉雲吞20隻,小雲吞外型精緻小巧,一口一粒,雲吞皮滑溜薄身,餡料飽滿,有蝦肉和豚肉,湯底有多款選擇,揀咗蝦米紫菜湯,味道清甜。卜卜脆炸鮮蝦雲吞,即叫即炸,外層金黃香脆,餡料粒粒都有鮮蝦,十分爽口。再點少許酸酸甜甜嘅醬汁,特別好味!一口粟米豚肉雲吞配蝦米紫菜湯,新鮮豬肉加埋粟米特別鮮甜。每款湯底都加有芫茜蔥,增添香味!啖啖肉豬扒粗麵:豬扒煎炸至金黃色,肉質夠鬆軟同JUICY,粗麵彈牙,配蝦米紫菜湯鮮甜美味。芝麻鹽焗手撕雞,雞肉嫩滑入味,配青瓜好爽口。見到架上有醬料同埋醃菜,例如辣椒油、麻辣醬、口水雞醬、菜脯、花生、脆脆豆等,係自家製產品,我買咗樽辣椒油試吓,果然用料十足,夠辣度好好味!

芝麻鹽焗手撕雞,雞肉嫩滑入味,配青瓜好爽口。
雖然餐廳名叫小雲吞,但除咗雲吞仲有各式各樣嘅川味😍價錢仲好貼地!晚餐時間去到慈雲山中心分店,見到一路都有客入黎,應該得到附近唔少街坊嘅芳心❤1. 傷心重慶酸辣粉($30)嗌咗大辣,利申小編係好鐘意食醋嘅,佢夠辣夠酸!超惹味!外賣冇分湯,但翻到屋企薯粉仍然煙韌彈牙👍🏻小編仲嗌咗多芫茜多蔥😛香味更加濃郁~評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 傳統重慶川式涼麵($26)滿滿嘅配料🥰花生醬味好濃郁,第一啖以為比咗熱撈麵我(印象中川式涼麵好似唔會落花生醬?😂)不過都好味嘅~好在小編都鐘意花生醬撈麵🐒呢款麵質就會偏淋少少🤌🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 涼拌松花皮蛋($22)又係超多配料🙊滿滿嘅蔥碎、芫茜同辣椒酸酸辣辣好開胃😋皮蛋份量都幾多🙈切得比較大,所以唔會好易散~評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 串串鍋🍢($40)有八樣食物😳好大兜!最鐘意豆腐串同蘿白,索曬湯汁好入味🤤蓮藕就一般般🙊偏硬同埋唔太入味評分🌕🌕🌕🌕🌑5. 紅糖糍粑($25)糍粑軟糯香甜,外脆內軟😆紅糖汁比得一啲都唔吝嗇👍🏻糍粑喺入面翻滾幾圈都得呀🤣評分🌕🌕🌕🌕🌕

1. 傷心重慶酸辣粉($30)
嗌咗大辣,利申小編係好鐘意食醋嘅,佢夠辣夠酸!超惹味!
外賣冇分湯,但翻到屋企薯粉仍然煙韌彈牙👍🏻
小編仲嗌咗多芫茜多蔥😛香味更加濃郁~
評分🌕🌕🌕🌕🌕

2. 傳統重慶川式涼麵($26)
不過都好味嘅~好在小編都鐘意花生醬撈麵🐒
呢款麵質就會偏淋少少🤌🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌗

3. 涼拌松花皮蛋($22)
又係超多配料🙊滿滿嘅蔥碎、芫茜同辣椒
酸酸辣辣好開胃😋
皮蛋份量都幾多🙈切得比較大,所以唔會好易散~
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 串串鍋🍢($40)
有八樣食物😳好大兜!
最鐘意豆腐串同蘿白,索曬湯汁好入味🤤
蓮藕就一般般🙊偏硬同埋唔太入味
評分🌕🌕🌕🌕🌑

5. 紅糖糍粑($25)
糍粑軟糯香甜,外脆內軟😆
紅糖汁比得一啲都唔吝嗇👍🏻糍粑喺入面翻滾幾圈都得呀🤣
評分🌕🌕🌕🌕🌕

2K
2022-10-22 141 views
🥡抵食川式外賣🥡有陣時夜晚真係唔知想食咩 屋企有冇煮飯 唯有買個方便嘅外賣 呢間連鎖四川風味嘅小雲吞 就解決左我今晚嘅煩惱😎 三人餐有三個主菜同三份小食同三杯飲品都係$189 都算抵食😋-🥟ー囗鮮蝦豚肉雲吞小雲吞大細啱啱好 一啖一粒 湯底仲有六款可以揀 有辣有唔辣-🍜油蔥酥肉燥熱撈麵油蔥酥好香 肉燥唔會過鹹 醬汁嘅份量係可以足夠撈勻全部麵條 另外仲有花生粒同埋蔥白 外賣撈麵嚟講 幾足料☺️-🌶️傳統重慶川式涼麵本身以為重慶四川口味會好麻辣 所以我只係揀咗小辣 不過其實食落唔會太重口 係可以一啖接一啖嘅辣度-🐣芝麻鹽焗手撕雞手撕雞肉質都算嫩滑 仲有啲芝麻同涼拌小菜 可以媲美街邊嘅連鎖手撕雞😋-🍚軟糯香甜紅糖糍粑紅糖糍粑就有少少失望 可能因為外賣嘅關係 拎到返屋企外層因為吸收左糖漿 已經冇咁脆口 見糯米亦都變得冇咁軟糯 睇嚟都係要現場食先會好味啲🥲-🪸涼拌海帶絲呢個小菜反而比到最大驚喜我 一盒嘅份量其實好多 調味亦都適中 唔會過分鹹或者過分油 用嚟撈飯或者撈麵都好適合👍🏻-🥂雪梨茶 蘋果茶 洛神花茶三款跟餐嘅茶飲都唔錯 尤其是係雪梨茶同蘋果茶 除咗有淡淡的茶香 仲有少少生果嘅萃取物 食完辣嘢
🥡抵食川式外賣🥡

🐣芝麻鹽焗手撕雞

🍚軟糯香甜紅糖糍粑

🪸涼拌海帶絲
🥂雪梨茶 蘋果茶 洛神花茶
三款跟餐嘅茶飲都唔錯 尤其是係雪梨茶同蘋果茶 除咗有淡淡的茶香 仲有少少生果嘅萃取物 食完辣嘢 飲佢哋就最解辣🥰
📍 熊貓小雲吞(慈雲山)
慈雲山毓華街23號慈雲山中心3樓327-328號舖
2022-10-09 129 views
🔹熊貓小雲吞🔹柴灣🔹川菜🔹同朋友有事去柴灣青年廣場,近住地鐵站,快快手去咗呢間川式快餐店,川式料理咁accessible ~有驚喜~同大家分享下~我哋叫咗二人餐,主菜、小食、甜品、飲品都可以揀,非常抵食,勁飽~飲品仲可以唔洗加錢就轉樽裝特式飲品,可以揀自家製洛神花茶同黃金冷泡大麥茶! 正!主食方面,我地揀左一個韭菜小雲吞,麻辣湯中辣,係香辣,唔會有種咸辣,配上少少芽菜配湯,辣得好過癮!小雲吞嘅皮肉比例就好perfect,韭菜香都好出,皮薄,一啖一隻!我特別中意個傳統重慶川式涼麵,個花生麻醬香真係好好食,個醬汁好濃,加上粒粒脆花生,撈勻之後寧舍惹味,令人食到停唔到口~麵條同花生口感真係好夾~小食當然揀左我最愛芝麻鹽焗手撕雞!手撕雞份量超多,雖然知道係預先製作放雪櫃但肉質都保持到,唔會凍疆!醬汁完全唔辣嘅,適合怕辣朋友~ 另外low carbs 小食,健康之選!甜品我地揀左軟糯香甜紅糖糍粑,都唔係度度有,軟綿綿咁,剛好對沖頭先滿口嘅辣味,食完個嘴好舒服好感動😂(然後俾人笑食唔到辣😂)二人餐其實份量真係好夠,食完超飽!餐廳其實主要做外賣,我地堂食果陣外賣人潮無停過,於是我地買左額外小食,番屋
🔹熊貓小雲吞🔹柴灣🔹川菜🔹

二人餐其實份量真係好夠,食完超飽!

餐廳其實主要做外賣,我地堂食果陣外賣人潮無停過,於是我地買左額外小食,番屋企再食過🫶🏻

我哋叫咗一個串串鍋做宵夜,入面配料豐富,除咗有我好想試嘅五香豆腐吋同埋長洲大魚蛋之外,佢嘅清甜蘿蔔朔晒個湯,真係好好食,無渣,爽~台灣鮮味香腸亦都好大條!佢個湯唔係好辣,少少辣啦,味道似關東煮,好啱宵夜食!

我哋另外叫咗山楂紅糖冰粉,有脆脆花生粒配搖搖下嘅冰粉,亦都係甜甜地好啱食辣之後爽下個口~有少少桂花甜?好中意~

呢間雖然係連鎖店~但有小店feel,好多街坊幫襯~ 店員姐姐又好幫手~經過都可以試試!

熊貓小雲吞 (興華廣場)

網址: https://s.openrice.com/QrbS0ZLSA00~uZ5MGAA
地址: 柴灣環翠道11號興華廣場地下1-2號舖
電話: 21163803
=====================
#柴灣 #柴灣美食 #川式料理 #川辣 #辣辣辣 #柴灣 #熊貓小雲吞 #川菜 #獨家秘製 #pandawonton #wonton #chinesecuisine #油蔥酥熱撈麵 #開心逐粒親 #外賣 #一口雲吞 #熊貓 #撈麵 #麻辣 #串串香辣鍋 #麻辣雞絲 #酸辣粉 #紅糖糍粑 #多款口味任君選擇 #招牌菜 #一口豚肉雲吞 #涼麵 #涼皮

@pandawonton_hk