喺ICC返工,今年年頭幫襯過一次都唔係太差,點知越食越衰今日再食,覺得間嘢係垃圾,首先碗牛肉湯河味道普通,啲湯淡茂茂,啲金不換係黑色嘅,啲牛肉係叔嘅。服務態度更加惡劣,仲差過澳牛,10個侍應,你叫9個都當聽你唔到,睇到你叫佢都掂行掂過完全唔理你,但係侍應人數唔少,所以絕對唔係人手不足嘅問題,而係態度嘅問題。姑勿論你話請唔請到人都好,佢嘅價錢當然要包埋Service,所以佢嘅Service絕對唔值得咁嘅價錢。差唔多價錢,但係Mango Tree絕對好過佢強烈唔建議幫襯呢一間嘢

差唔多價錢,但係Mango Tree絕對好過佢

強烈唔建議幫襯呢一間嘢

呢間餐廳裝修又chill 又relex。環境好好,坐得好舒適闊落。乾淨企理。而且店員服務很好。上菜速度理想。1)檳城古法大蝦炒貴刁一上枱已經聞到香噴噴。配兩隻鮮蝦。臘腸片及帶子魷魚。配料充足。熱辣辣。炒得好香好惹味😋。尤其個臘腸片真係好好食。讃👍🏻👍🏻👍🏻2)芫荽牛油果醬鮮蝦越南濱海脆餅估唔到芫荽牛油果醬係咁夾㗎🤩。再配合埋大蝦同芒果粒,感覺好清新好健康。再加埋脆脆嘅底,整體配合得好好。好有層次感。3)自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼熱辣辣單骨雞翼,脆漿炸得好薄,唔會太油膩,好脆好好食。再加埋呢個自家製腐乳蛋黃醬,超級有驚喜。既有腐乳嘅香味再配合埋蛋黃醬既幼滑,堅正👍🏻。係好食到停唔到口果種。而且Menu仲有好多其他選擇,相信都好出色。用心製作。絕對係必食推介😍👍🏻👍🏻👍🏻

1)檳城古法大蝦炒貴刁

• 自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼
  • 芫荽牛油果醬鮮蝦越南濱海脆餅
  • 檳城古法大蝦炒貴刁
2024-09-28 293 views
“越南傳統炸春卷”($118)“椰香巴東牛肉煲伴越南濱海”($182)“新加坡喇沙炒海鮮貓耳朵”($220)“泰皇生蝦刺身”($128)“Pandan Virgin Colada斑蘭公主”($78)有一排冇去圓方發現新開咗好幾間餐廳今次就試試呢間環境舒適嘅星馬菜斑蘭打開menu發現選擇超多,花多眼亂🤣呢道嘅菜式擺盤都好靚😍越南傳統炸春卷一份有6件用上豬肉,蘿蔔絲,粉絲等好足料😚外層炸得十分酥脆,食到停唔到口😝泰皇生蝦刺身香辣惹味🦐蝦肉大隻厚身又彈牙🤤份量仲好夠多椰香巴東牛肉煲超級推介😋牛肉超入味又超腍滑😙加上脆炸米粉口感好豐富另外仲點咗新加坡喇沙炒海鮮貓耳朵海鮮有青口,蜆,蝦,魷魚,三文魚籽食落鮮味十足☺️喇沙配上貓耳朵又幾夾最正係仲有喇沙不可缺少嘅豆卜😆飲品就點咗Pandan Virgin Colada🥥椰奶加上淡淡嘅斑蘭香好好飲😚
“越南傳統炸春卷”($118)
“椰香巴東牛肉煲伴越南濱海”($182)
“新加坡喇沙炒海鮮貓耳朵”($220)
“泰皇生蝦刺身”($128)

有一排冇去圓方
發現新開咗好幾間餐廳
今次就試試呢間環境舒適嘅星馬菜斑蘭
打開menu發現選擇超多,花多眼亂🤣
呢道嘅菜式擺盤都好靚😍
越南傳統炸春卷一份有6件
用上豬肉,蘿蔔絲,粉絲等好足料😚
外層炸得十分酥脆,食到停唔到口😝
泰皇生蝦刺身香辣惹味🦐
蝦肉大隻厚身又彈牙🤤份量仲好夠多
椰香巴東牛肉煲超級推介😋
牛肉超入味又超腍滑😙
加上脆炸米粉口感好豐富
另外仲點咗新加坡喇沙炒海鮮貓耳朵
海鮮有青口,蜆,蝦,魷魚,三文魚籽
食落鮮味十足☺️喇沙配上貓耳朵又幾夾
最正係仲有喇沙不可缺少嘅豆卜😆
飲品就點咗Pandan Virgin Colada🥥
椰奶加上淡淡嘅斑蘭香好好飲😚
2024-09-27 263 views
東南亞Fusion 菜 同來自韓國的朋友食生日飯💋想食有特色的東南亞菜式 環境舒適又有cocktails 飲嘅呢間都不失為一個好選擇😆🔆香煎帶子芒果莎莎配風乾西班牙火腿脆片前菜想食啲開胃菜 但唔想太油膩 香煎帶子生熟程度剛剛好 唔會太硬 保持到鮮味 🔆街頭串燒 串燒好吸引 叫咗好幾款試吓黑毛豬腩肉 肥瘦均勻 滴少少檸汁更香岩鹽燒秋葵 口感清脆爽口炭燒大虎蝦串 超大隻開邊虎蝦 蜜糖烤菠蘿🍍 烤菠蘿好甜😋🔆泰北青咖哩酥脆軟榖蟹(伴煎檬粉)😁看過似青咖哩嘅顏色同平時嘅有啲唔同但味道喺一流 😋 軟殼蟹炸得好脆口 煎檬粉點青咖喱都係第一次食 口感好正 🔆63 度慢煮香烤原條牛肋骨慢煮牛肋骨再切成一片片薄片 口感似食緊和牛多過牛肋骨 完全唔似係平時牛肋骨口感🔆藍色夏威夷🌺 🔆初吻 💋餐廳有好多款cocktails 同無酒精飲品 款款都好靚好打卡 我哋都有選擇困難症 最後揀咗呢兩款 藍色夏威夷🌺喺菠蘿口味嘅梳打水初吻 💋有層蛋白打成氣泡 仲有紅酒同檸檬調成 酸酸甜甜📍 斑蘭 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1044-1045號舖

東南亞Fusion 菜

黑毛豬腩肉 肥瘦均勻 滴少少檸汁更香
岩鹽燒秋葵 口感清脆爽口
炭燒大虎蝦串 超大隻開邊虎蝦
蜜糖烤菠蘿🍍 烤菠蘿好甜😋

🔆泰北青咖哩酥脆軟榖蟹(伴煎檬粉)
😁看過似青咖哩嘅顏色同平時嘅有啲唔同

🔆63 度慢煮香烤原條牛肋骨

🔆藍色夏威夷🌺
🔆初吻 💋
藍色夏威夷🌺喺菠蘿口味嘅梳打水
初吻 💋有層蛋白打成氣泡 仲有紅酒同檸檬調成 酸酸甜甜

📍 斑蘭 (尖沙咀)
2024-09-18 274 views
個日行過圓方見到呢間餐廳幾靚,環境舒適闊落,成餐飯坐得好舒服👍🏻1️⃣ 香芒天婦羅軟殼蟹米紙卷呢個米紙卷豐富😆裡面包住香脆嘅天婦羅軟殼蟹,再加上香芒同蘿蔔絲,食落口感豐富。天婦羅軟殼蟹好脆口,食落口感清新唔膩,夏日必試嘅小食🤣🤣2️⃣ 63度慢煮香烤原條牛肋骨呢條牛肋骨比想像中大份🤣慢煮保留咗肉質嘅鮮嫩,唔會過熟,外皮加埋香烤後嘅焦香味,咬落去肉質好有咬口,配上醬汁更加入味👍🏻3️⃣ 自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼呢啲雞翼好脆口,自家製嘅腐乳蛋黃醬令雞翼味道更豐富,蛋黃醬幾濃但唔會好鹹,雞翼肉質嫩滑😙斑蘭 尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1044-1045號舖

1️⃣ 香芒天婦羅軟殼蟹米紙卷

2️⃣ 63度慢煮香烤原條牛肋骨

3️⃣ 自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼

斑蘭
打卡必到擺盤精緻 東南亞fusion菜✨鮮拆蟹肉牛油果沙律配手工米紙脆片必食!擺盤精緻,牛油果配鮮拆蟹肉,加上清新沙律,配手工米紙脆片,整體口感豐富,味道醒胃清新,美味✨香芒天婦羅軟殼蟹米紙卷原隻軟殼蟹,米紙卷包住芒果、軟殼蟹、生菜、青瓜絲、米粉和蘿蔔絲,軟殼蟹炸至香脆可口,芒果鮮甜,味道酸酸的,十分醒胃。✨越式牛油果醬法包配蕃茄莎莎熟透嘅牛油果搭配清新蕃茄莎莎,感覺清爽,配上香脆法包,錦上添花✨炭燒大虎蝦串虎蝦巨型,蝦肉肉質非常鮮甜彈牙,蝦味超級濃郁✨黑毛豬腩肉豬腩之豬肉和脂肪層次分明,肉質嫩口不韌Pandan Asian Fusion Bistro📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1044-1045號舖
打卡必到
擺盤精緻 東南亞fusion菜

✨鮮拆蟹肉牛油果沙律配手工米紙脆片

✨香芒天婦羅軟殼蟹米紙卷

✨越式牛油果醬法包配蕃茄莎莎

✨炭燒大虎蝦串
虎蝦巨型,蝦肉肉質非常鮮甜彈牙,蝦味超級濃郁

✨黑毛豬腩肉
豬腩之豬肉和脂肪層次分明,肉質嫩口不韌

Pandan Asian Fusion Bistro
2024-09-14 259 views
今日去Element食星馬菜菜,真係好精緻!首先,泰北青咖喱脆炸軟殼蟹意大利飯,味道超正!青咖喱帶有一點香辣,配上炸得金黃酥脆的軟殼蟹,咬下去時口感非常豐富,意大利飯又吸收了咖喱的香味,令人一口接一口,完全停唔到。再來,越式香茅烤豬頸肉,肉質鮮嫩,香茅的香氣非常撲鼻,搭配一啲酸酸的醬汁,味道更上一層樓。最後,越南傳統炸春卷(6件)也唔可以錯過,外皮酥脆,內餡豐富,每一口都有驚喜,真係好好食!整體來講,今次的用餐體驗非常滿意,無論是味道還是擺盤都好講究,值得推介給朋友!如果你鐘意星馬菜,呢度絕對唔可以錯過!
今日去Element食星馬菜菜,真係好精緻!

2024-09-12 234 views
Element 內的Pandan Asian Fusion Bistro主打東南亞fusion菜 菜式豐富 都是很有創意的菜🍽️.餐廳裝潢以白色為主 裝修優雅 舒適以半開放式 空間廣闊設計上 營造熱帶雨林氣氛打卡影相 都一流⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🐮63度慢煮香烤原條牛肋骨 半條牛肋骨 煎得很香 肉質不韌 沾酸甜醬汁 更惹味亦有沙律菜🥗可以降低牛肉油膩感賣相很精緻 可打卡📷.🍝新加坡喇沙炒海鮮貓耳朵煙韌ǫ彈的貓耳朵 掛滿喇沙醬汁挺惹味 帶微微辣配料很足 有三文魚籽 青口 蝦及魷魚等很帶新加坡喇沙風味🇸🇬.🌿🐖越式香茅烤豬頸肉豬頸肉表面焦香 外層油潤入口香濃 油膩感滿滿配蒜片 味道一流❤️沾上辣醬汁 微辛辣🌶️
主打東南亞fusion菜

入口香濃 油膩感滿滿
配蒜片 味道一流❤️
沾上辣醬汁 微辛辣🌶️

2024-09-09 372 views
外表是很好看,很乾淨看似很 promising 的餐廳,但是一上菜我們就很失望。這家店的菜色一點都不正宗,沒味道需要加辣椒醬,超難吃。點了calamari 不夠鹹,點了木瓜沙拉一點都不是道地的泰式木瓜沙拉,沒味道還加了美乃滋… 巨難吃,我們只好跟服務員要辣椒醬。點了 rice paper wrap 也沒什麼味道。很可惜。我以後是不會回來了。還好我的朋友她也很諒解我也是第一次來。 but never again! Tastes so bad.

2024-09-09
2024-09-08 246 views
呢度裝潢雅緻,食物質素又高,我都多曾到訪這裡。今次嚟叫左2 Tea Set + 2 個 甜品:✨️小食有很多款,我就選了自家製腐乳蛋黃醬單骨雞翼,因為係呢度獨有,醬汁好味又不太咸,配合炸了雞翼食味道一流。✨️新加波白胡椒肉骨茶 配油香飯大大煲,內有豬骨、豆腐卜、蒜頭,胡椒味不是太濃。下面有著火名爐,熱辣辣、滾住食,椒香四溢。✨️檳城古法大蝦炒貴刁有河粉和麵條炒成,火喉十分,味道濃郁。煎過嘅大蝦很香口,好有檳城風味!另外,加$叫甜品✨️藍莓焦糖燉蛋 $46燉蛋軟滑,上面有藍莓醬和藍莓,賣相不錯。✨️海鹽雪糕粟米脆脆 $42鹽味不重,奶味重d,都好味。除了栗米脆片,仲有朱古力脆條,正呀!

✨️新加波白胡椒肉骨茶 配油香飯

✨️檳城古法大蝦炒貴刁

另外,加$叫甜品

✨️藍莓焦糖燉蛋 $46
燉蛋軟滑,上面有藍莓醬和藍莓,賣相不錯。

✨️海鹽雪糕粟米脆脆 $42

2024-09-07 211 views
餐廳嘅裝修同環境,都好有特色,打卡影相好地方..食物方面,我覺得呢個牛扒,實在太肥啦,連肉都得少少,有點過分,我已經即時有反映,但都不希望再發生了,另外菠蘿海鮮飯,比較有特色,而且有好清新嘅菠蘿香味,再加上用芝士焗嘅海鮮,非常之新鮮美味。交通非常方便,喺機鐵站上蓋,附近仲有巴士站同小巴站仲有的士站。服務方面,服務員嘅服務非常之好,而且有禮貌又細心,好耐心聽我嘅反應。值得欣賞,只是呢個牛扒真係覺得不滿意,與實物不符,希望會有改善
餐廳嘅裝修同環境,都好有特色,打卡影相好地方

2024-09-05 290 views
今天和朋友去圓方購物之後, 肚餓去吃下午茶餐, 終於找到一間 裝修充滿東南亞特色的餐廳,斑蘭 Pandon Asian Fusion Bistro ....地方闊落舒適 , 裝修優美高雅,適合一家大小或朋友相聚的好地,而且食材新鮮,烹調 味美, 價錢相宜, 誠意推薦畀大家。無骨海南雞喇沙摻掺.....88元 ......包飲品一杯....抵食下午茶餐首先賣相非常漂亮, 海南雞鮮味撲鼻而來, 雞肉新鮮嫩滑 ,非常之有咬口, 雞皮爽口金香, 仲有椰汁香飯, 再加上秘製醬汁, 真是 好味道, 令人 吃不停口👍👍😋😋😋越式雞絲扎肉湯河......98元..... 包飲品和小食一客....抵食下午茶餐扎肉爽口彈牙,非常惹味, 河粉幼滑,湯底清甜 ,絕不油膩 雞絲好有雞味, 仲有豆卜,洋蔥,香料,而且份量頗多,大大碗的, 入口熱騰騰香噴噴的好美味, 。😋😋😋😋😋😋越式牛油果醬法包配蕃茄莎莎....…小食法包脆卜卜的 ,加上牛油果熟透香甜,口感非常好, 仲有新鮮蕃茄, 這份小吃 非常健康有益, 好好味道, 仲想來多一份啊。👍👍😋😋😋餐附送飲品一杯清涼冰冰凍 青檸梳打 ......大大杯的 解渴 消暑

越式牛油果醬法包配蕃茄莎莎....…小食

餐附送飲品一杯

清涼冰冰凍 青檸梳打 ......大大杯的 解渴 消暑 🥤👍👍
桂圓紅棗茶..... 桂圓鮮甜,紅棗新鮮, 有益健康 ,滋潤又補血👍❤
2024-09-05 228 views
我今日放假,約同好友去行西九文化區,順道去位於柯士甸道西1號Elements 圓方水區1樓的斑蕑食地道下午茶餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個下午茶A+B+C $98 : 招牌海南雞配油香飯,腐乳蛋黃醬單骨雞翼(4隻)及凍清檸梳打;好友一樣點左個下午茶A+B+C $98 : 招牌海南雞配油香飯,牛油果醬法包配蕃茄莎莎(2件)及熱桂圓紅棗茶;另外點左個 A+B : 香茅烤雞肉串燒(2串)及巴東牛肉飯配脆皮雞卷 $88。海南雞肉嫩滑好味,配油香飯一流;雞翼十父香口;法包好脆,配蕃茄莎莎係好食;雞肉串燒好味,巴東牛肉軟腍入味,雞卷皮好脆口;桂圓紅棗茶好潤喉,清檸梳打好清爽。

• 招牌海南雞配油香飯
  • 自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼
  • 青檸梳打
  • 香茅烤雞肉串燒
2024-09-05 204 views
今日同太太行九龍站圓坊去到過咗午飯時間見到有間叫斑蘭嘅餐廳食星馬菜仲要有下午茶供應望下menu 都啱食👍🏻就入去幫襯啦去到門口由侍應帶位餐廳好寬敞,坐位好舒服呢個下午茶餐分A B C 三個部分我同太太都各自點咗個A+B+C 組合✨腐乳蛋黃醬單骨雞翼🦴🦴四條雞翼炸到好脆好香口😋試下個腐乳蛋黃醬好似平時食開嘅腐乳加蛋黃嘅味道食雞翼點呢個醬又幾夾酸酸甜甜又有雞翼嘅脆口,好特別✨越南傳統炸春卷🥓春卷內有豬肉碎同埋紅蘿蔔食落好明顯有用心調過味春卷皮好脆好香咬落肉碎好juicy💦唔會炸到好乾外面包埋塊生菜食🥬當堂清新咗好多✨無骨海南雞喇沙🍜🍗🍗海南雞真係冇骨而且有五大件舊舊都係肉🍗喇沙湯底甜甜辣辣的,好好食🌶️🔥而且碗喇沙好大碗我太太食完都飽咗了✨巴東牛肉飯配脆皮雞卷🍗🥩一上菜就俾個綠色嘅飯吸引住😋個飯係斑蘭味道,食落略帶點甜味雞卷個皮又薄又脆,好香口咬落雞肉好moist💦巴東牛肉就煮到好淋有三大舊,而且舊舊都係肉,唔會淨係肥膏個飯仲有花生蘿蔔酸瓜配搭連埋飯一齊食好開胃😋✨水果冰茶🍾🧊飲落係濃茶加少少甜味飲落唔會越飲越渴底部仲有雜果墊底同個茶底好襯👍🏻✨即磨咖啡☕️望落冇咩特別但其實細節位係隻杯杯咖啡
今日同太太行九龍站圓坊
去到過咗午飯時間
見到有間叫斑蘭嘅餐廳
食星馬菜
仲要有下午茶供應
望下menu 都啱食👍🏻
就入去幫襯啦
去到門口由侍應帶位
餐廳好寬敞,坐位好舒服
呢個下午茶餐分A B C 三個部分
我同太太都各自點咗個A+B+C 組合

✨腐乳蛋黃醬單骨雞翼🦴🦴
四條雞翼炸到好脆好香口😋
試下個腐乳蛋黃醬
好似平時食開嘅腐乳加蛋黃嘅味道
食雞翼點呢個醬又幾夾
酸酸甜甜又有雞翼嘅脆口,好特別

✨越南傳統炸春卷🥓

✨無骨海南雞喇沙🍜🍗🍗
海南雞真係冇骨
而且有五大件
舊舊都係肉🍗
喇沙湯底甜甜辣辣的,好好食🌶️🔥
而且碗喇沙好大碗
我太太食完都飽咗了

✨巴東牛肉飯配脆皮雞卷🍗🥩
一上菜就俾個綠色嘅飯吸引住😋
個飯係斑蘭味道,食落略帶點甜味
雞卷個皮又薄又脆,好香口
咬落雞肉好moist💦
巴東牛肉就煮到好淋
有三大舊,而且舊舊都係肉,唔會淨係肥膏
個飯仲有花生蘿蔔酸瓜配搭

都真係幾難得🤟🏻
去開都會繼續幫襯

2024-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
2024-08-21 232 views
今日經開呢間餐廳,見到裝修華麗,以為收費唔平,原來價錢都幾親民。自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼(4件)單骨雞翼外層炸得好脆身,有少少蛋黃味,但又唔會太鹹。自家製腐乳醬汁唔會太濃烈,用來做醬汁味道剛剛好。越式牛油果醬法包配蕃茄莎莎法包非常香脆,上面加咗新鮮蕃茄、紫洋蔥及牛油果。招牌無骨海南雞配油香飯海南雞肉質嫩滑,油飯粒粒分明唔油膩,食入口唔會黐立立。油飯上面加咗一些炸蒜頭,配菜亦加咗啲醃製過嘅酸蘿蔔。另外,海南雞飯配上的湯係用咗蟲草花黎煲,好入味,好啱配海南雞油飯一齊食。檳城古法大蝦炒貴刁炒貴刁用了兩種麵,入面加咗臘腸、鮮魷魚圈等,食落有些香辣味,而且炒得好有鑊氣。另外上面仲有兩隻大蝦,味道好鮮甜。藍莓焦糖燉蛋焦糖燉蛋的蛋味比較重,甜甜地,非常香滑。藍莓用了新鮮藍莓做,上面可見到有啲果粒。酸酸地嘅藍莓加埋甜甜地嘅燉蛋一齊食,甜甜酸酸,好好味。海鹽雪糕粟米脆脆海鹽雪糕有少少甜味,海鹽味唔會太重,食落之後慢慢食到有少少海鹽的鹹味,味道清新。另外雪糕另配有朱古力棒及脆脆粟米片,加埋入雪糕一齊食,口感超正👍

自家製腐乳蛋黃醬單骨牛油雞翼(4件)

越式牛油果醬法包配蕃茄莎莎
法包非常香脆,上面加咗新鮮蕃茄、紫洋蔥及牛油果。

招牌無骨海南雞配油香飯

檳城古法大蝦炒貴刁