2022-12-22 2368 views
好耐無食過「樂天皇朝」嘅小籠包,咁啱今日有事要出嚟銅鑼灣,晏晝就順便過嚟吃頓午餐。餐廳嘅設計揉合了古代王朝氣派同現代時尚風格,店內面積頗大,環境優雅,空間寬敞,配上中央嘅「蓮花池」,裝潢型格又不落俗套。一坐低,店員就隨即送上一碟栗子花生作為餐前小食 ($15),栗子圓潤飽滿、烹得粉腍又入味;而花生亦煮得不溫不火,口感濕潤,很討人歡心。食物方面,先嚟一客原味小籠包 ($68/6pc)。小籠包即叫即蒸,送上時仍熱辣辣,豬肉餡鮮甜無比,而且唔會一夾就穿,入口皮薄汁豐,唔使點醋都已經夠曬味。跟住係一客蘿蔔絲酥餅 ($45),件件都炸至微微金黃,外層嘅酥皮好鬆化,入面包住滿滿嘅蘿蔔絲,食落好 Juicy,既清甜又無渣,絕對係水準之作。另外呢客炸刀削小饅頭 ($30)  味道亦很不錯,啱啱炸起,新鮮熱辣,外層香脆、包芯柔軟,沾香甜嘅煉奶吃,挺滋味。上海生煎包 ($45)  個包底煎得很香脆,頂頭撒了一些芝麻,一口咬開,外皮鬆軟,入面嘅肉餡好鮮嫩,完全無膻味,吃時更會有肉汁不斷滴出,十分抵讚!壓尾再嚟多客揚州炒飯 ($93) 作結,大大碟、份量十足,而且用料好慷慨,有蝦仁、叉燒、菜粒同蛋絲等。米飯粒
壓尾再嚟多客揚州炒飯 ($93) 作結,大大碟、份量十足,而且用料好慷慨,有蝦仁、叉燒、菜粒同蛋絲等。米飯粒粒分明,軟硬度亦啱啱好,夠乾身又唔油膩,美味。
2022-12-20 68 views
中午同朋友二人去左銅鑼灣利舞臺既樂天皇朝飲茶,餐廳設計走型格風格,以低調奢華既製飾打造出舒適寬敞既用餐空間😎招牌原味小籠包 $68/6pcs餐廳最出名既皇朝小籠包係必試,由師傅手工製作,即叫即蒸非常新鮮👍🏻粒粒都皮薄如紙而餡料足,保留足肉餡本身的肉汁,湯汁滿滿!鮮蝦豬肉抄手拌麵 $73好正宗既上海擔擔面,湯底既辣醬油和花生醬濃度恰到好處,令整體更香辣!鮮蝦豬肉抄手大粒足料,餛飩皮較薄,餡料彈牙😍蟹粉白玉盅 $88加入金黃色的蟹粉去拌煮豆腐湯,入口香滑濃郁!淡淡既蟹香味非常惹味~

招牌原味小籠包 $68/6pcs

鮮蝦豬肉抄手拌麵 $73

蟹粉白玉盅 $88
  • 招牌原味小籠包
2022-12-17 121 views
今日同女朋友黎到銅鑼灣我地咁岩傾起上海菜諗起樂天係附近,就決定今晚食佢!餐牌全部都係上海名菜,有傳統都有創新新舊融合,好吸引原味小籠包黎到樂天皇朝又點可以唔食佢地既招牌小籠包每一隻都皮薄餡靚有極多湯汁係入面一咬開就瀉出黎好滿足外婆紅燒肉用五花腩去燒肉質做到好軟淋連肥膏一齊食,油香味爆棚配合醬汁酸酸甜甜好惹味皇朝擔擔拉麵擔擔麵一向都係我最愛而樂天做既好接近上海味道湯底濃郁花生香帶點辣度配上掛湯既上海麵彷似去左上海一樣!炒年糕年糕口感好好,煙煙韌韌配上醬汁炒到好香口推薦!
今日同女朋友黎到銅鑼灣
我地咁岩傾起上海菜
諗起樂天係附近,就決定今晚食佢!

餐牌全部都係上海名菜,有傳統都有創新
新舊融合,好吸引

好滿足

外婆紅燒肉

用五花腩去燒
肉質做到好軟淋
連肥膏一齊食,油香味爆棚
配合醬汁酸酸甜甜
好惹味

皇朝擔擔拉麵

擔擔麵一向都係我最愛
而樂天做既好接近上海味道
湯底濃郁花生香
帶點辣度
配上掛湯既上海麵
彷似去左上海一樣!

炒年糕

年糕口感好好,煙煙韌韌
配上醬汁炒到好香口
推薦!
2022-12-14 64 views
見到八色小籠包就知道係樂天皇朝😋餐廳喺銅鑼灣鬧市好方便,食物亦有質素中國風裝修幾靚,枱與枱之間有空間感卡位坐得幾舒服👍🏻啱哂同朋友食飯傾計🥢皇朝小籠包(八色)($138)小籠包薄皮多汁,每款味都唔得錯有張紙仔建議食嘅次序:原味👉🏻糟溜絲瓜👉🏻鵝肝👉🏻黑松露👉🏻芝士👉🏻蟹粉👉🏻蒜香👉🏻川味蟹粉同黑松露味都夠濃👍🏻芝士🧀包喺餡料中間,有少少拉絲都好味👍🏻🥢京醬肉絲🐷 ($98)肉絲調味適中,醬汁夠香濃夾埋蔥用薄餅🌮包埋一齊食好惹味👍🏻🥢雪菜鹹肉炒年糕 ($93)雪菜同鹹肉🍖味道偏濃,好彩唔會過鹹同煙煙韌韌嘅年糕一齊食味道啱啱好🥢宮廷驢打滾 ($45)紅豆餡唔會太甜,糯米外皮質地軟身,口感好軟糯👍🏻朋友好鍾意食😆
見到八色小籠包就知道係樂天皇朝😋
餐廳喺銅鑼灣鬧市好方便,食物亦有質素
中國風裝修幾靚,枱與枱之間有空間感
卡位坐得幾舒服👍🏻啱哂同朋友食飯傾計

🥢皇朝小籠包(八色)($138)
小籠包薄皮多汁,每款味都唔得錯
蟹粉同黑松露味都夠濃👍🏻
芝士🧀包喺餡料中間,有少少拉絲都好味👍🏻

🥢京醬肉絲🐷 ($98)
肉絲調味適中,醬汁夠香濃
夾埋蔥用薄餅🌮包埋一齊食好惹味👍🏻

🥢雪菜鹹肉炒年糕 ($93)
雪菜同鹹肉🍖味道偏濃,好彩唔會過鹹
同煙煙韌韌嘅年糕一齊食味道啱啱好

🥢宮廷驢打滾 ($45)
紅豆餡唔會太甜,糯米外皮質地軟身,口感好軟糯👍🏻
朋友好鍾意食😆
終於食到bookmark咗好耐嘅樂天皇朝喇🥰想試佢個八色小籠包同驢打滾好耐㗎啦🤩必食八色小籠包 $138有張紙仔📄教品嘗特色皇朝小籠包嘅食法👍🏻應該由淡到濃咁順序食👇🏻原味->糟溜絲瓜->鵝肝->黑松露->芝士->蟹粉->蒜香->川味Oops不過我哋係揀顏色咁食🤭蟹粉餡兒餅 $65秋季先有嘅餡餅外脆內軟仲勁多蟹粉😋上海外婆紅燒肉 $98食親上海嘢都必嗌嘅外婆紅燒肉,個汁濃度啱啱好,忍唔住食埋中間層肥膏😍李白醉雞 $88勁香酒味仲有脾位添🥳薑汁炒芥蘭 $68好爽口大碟🤪宮廷驢打滾 $48Li個又係另一必食推介,係紅豆餡嘅凍版雷沙湯丸yummy yummy😎檸檬蘆薈桂花蜜 $33好多蘆薈果肉酸味味好開胃🤤

必食八色小籠包 $138

• 檸檬蘆薈桂花蜜
  • 李白醉雞
  • 上海外婆紅燒肉
2022-12-07 79 views
一提起8色小籠包,我諗全香港都知道喺邊間有得食,請真,八色小籠包我都食過好多次。因此今日來到銅鑼灣呢間“樂天皇朝”我就唔想食小籠包啦,而係想試下第二啲美點。首先睇中嘅係"蟹粉炒飯"就咁睇個poster,真係好吸引,啲蟹粉差不多有80%鋪曬成個飯麵,實物來了,對比poster入面仲誇張係90%冚住晒,睇都咁吸引,咁食落肚呢?滿滿嘅蟹味充滿成個口腔入面,又濃又香,對一個鍾意海鮮嘅來講係好滿足。“蘿蔔絲酥餅“和“聞香蔥油餅”都係即炸,熱辣辣上台,個皮好香脆。蘿蔔絲酥餅手工亦都非常之好,紋理非常清晰,蔥油餅外表一般,但入面啲蔥,餡料配合得好,味道香口不鹹不淡味道啱啱好。再來個dessert“豆沙鍋餅”,好完滿的一餐。

再來個dessert“豆沙鍋餅”,好完滿的一餐。

• 蘿蔔絲酥餅
  • 蟹粉炒飯
2022-11-30 204 views
成日見到人哋食八色小籠包,睇到我流晒口水,今晚終於忍唔住要約埋朋友一齊去食😍特色皇朝小籠包(八色)($138)招牌嘅八色小籠包,粒粒都唔同味,好特別😋,全部都皮薄又多汁💦,好食到一粒接一粒🤤~上海生煎包($45)上枱熱辣辣,咬開裡面仲有好多肉汁,包同肉嘅比例岩岩好🤤紅油鮮蝦豬肉抄手🐖🦐($78)見佢紅卜卜,以為會好辣🥵,好彩食落只係微辣😌,抄手皮超薄,餡料足,每粒都食到彈牙嘅蝦同充滿肉汁嘅豬肉👍🏻蟹粉炒飯🦀($138)賣相看似普通,估唔到入口有驚喜🤩,蟹味好濃郁🦀,仲食到唔少蟹膏😍,鍾意食蟹嘅人唔可以錯過~

特色皇朝小籠包(八色)($138)
特色皇朝小籠包(八色)

蟹粉小籠包
糟溜絲瓜小籠包

上海生煎包($45)
上海生煎包

上枱熱辣辣,咬開裡面仲有好多肉汁,包同肉嘅比例岩岩好🤤

紅油鮮蝦豬肉抄手🐖🦐($78)

紅油鮮蝦豬肉抄手

蟹粉炒飯🦀($138)
蟹粉炒飯

特色皇朝小籠包(八色)
蟹粉小籠包
糟溜絲瓜小籠包
上海生煎包
  • 特色皇朝小籠包
2022-11-29 74 views
Went to paradise dynasty to have some Chinese food with friends. The seatings in the restaurant are spacious which is not common in Hong Kong. Comfy gather with friends here XiaolungbaoIt is perfect. Hot and juicy. That’s all I need for xiaolungbaoNoodles in spicy soupWell seasoned with lots of ingredients. Spicy and not that spicy and like the chewiness of the noodles Got the Chinese jello as dessert. Quite authentic I thought

Xiaolungbao

Noodles in spicy soup

2022-11-28 71 views
樂天王朝記得好多年前食過七色小籠包,今日有機會同朋友嚟回憶一下當年嘅味道,估唔到嘅係,經過疫情之後仍然係好多客人。皇朝小籠包七色小籠包真係好滋味,係「重頭戲」,每一種味都令人好回味,以及有新鮮感。正!上海油炆筍呢個小食好爽脆,同朋友一路傾偈一路食,好快就食晒。醋浸海蜇頭呢個真係好爽口又有嚼勁,加上醋既酸甜味道令我好開胃。京醬肉絲配薄餅肉醃製得好味,每一條長長的加上蔥,我哋用來代替主食,食得好飽。檸檬蘆薈桂花蜜檸檬🍋和桂花味道平衡,蘆薈爽脆,是好好嘅飯後甜品。
樂天王朝

皇朝小籠包

上海油炆筍
呢個小食好爽脆,同朋友一路傾偈一路食,好快就食晒。

醋浸海蜇頭
呢個真係好爽口又有嚼勁,加上醋既酸甜味道令我好開胃。

京醬肉絲配薄餅

檸檬蘆薈桂花蜜
檸檬🍋和桂花味道平衡,蘆薈爽脆,是好好嘅飯後甜品

2022-11-23 195 views
八隻色嘅小龍包,聞名已久,今天襯放假和先生去試下。一步入餐廳,典雅的裝潢和音樂讓人如置身宮廷。每日下午兩點半至五點內下單,有五折優惠。無錯!係五折呀!食物精緻、環境舒適,五折埋單,非常化算。皇朝小龍包八隻小龍包,八種顏色和口味,按指示由淡至濃來食用,由原味到川味,逐粒放入口,每一隻都味道分明,湯汁清甜飽滿,皮薄不破,摺痕清晰,小龍包都變成藝術品了。皇朝擔擔麵這碗擔擔麵花生醬味不重,肉碎炸菜等配料亦不多,主角完全在麵條和湯底上,麵條屬拉麵,細滑口感好,豬骨湯底香辣惹味,不覺油膩。雪菜黃魚煨麵奶白色的魚湯,鮮美濃郁,魚肉幼滑,可以慰藉心和胃的一碗麵。如果雪菜多點就更好了。
八隻色嘅小龍包,聞名已久,今天襯放假和先生去試下。
一步入餐廳,典雅的裝潢和音樂讓人如置身宮廷。
每日下午兩點半至五點內下單,有五折優惠。無錯!係五折呀!
食物精緻、環境舒適,五折埋單,非常化算。

皇朝擔擔麵
皇朝擔擔拉麵

雪菜黃魚煨麵
雪菜黃魚煨麵
2022-11-23
$100 (Tea)
2022-11-21 71 views
講起食上海菜,我哋都會諗起樂天王朝食,呢日就同同事近近地過咗去食😆♥ 酸辣湯拉麵🍜 $75想食酸辣湯又想食拉麵,唔使二揀一,呢度就有酸辣湯拉麵! 酸辣湯材料充足,有豆腐冬菇木耳等,湯底較渴身的所以夾起拉麵都到汁😆 酸辣度調配啱啱好唔會太辣搶晒啲味道♥ 豬骨湯鮮肉卷拉麵🍜 $78拉麵麵質啱啱好唔會太淋,豬肉塊肉味香濃,豬骨湯底濃又唔會好鹹♥ 菠蘿咕嚕肉 $98外面炸得好香脆,酸酸甜甜好開胃,配料仲有燈籠椒🫑、洋蔥🧅同菠蘿🍍夠幾個口感咬下♥ 原味小籠包 $65第一次嚟呢度就會比8色小籠包吸引😆 今次都係食返個原味先 一籠有6粒,皮薄多汁,食落湯汁濃郁湯汁滿滿的且肉鮮,我就鍾意點埋醋加薑絲一齊食😋♡ 座位坐得好寬闊好舒服,大部份座位都有卡位,食上海嘢真係少不得小籠包!🥳

♥ 酸辣湯拉麵🍜 $75

♥ 豬骨湯鮮肉卷拉麵🍜 $78

♥ 菠蘿咕嚕肉 $98

♥ 原味小籠包 $65

2022-11-19 84 views
不嬲都知道呢間嘅小籠包好好食,咁啱好耐冇食上海嘢,今晚就同女朋友嚟食😝😝《🐔李白醉雞》($98) ⭐9.5/10呢度嘅醉雞都好出名,特登加咗$10轉雞髀,食落又滑又重花雕味,冇得彈🤩🤩《🦀蟹粉小籠包》($138/6粒) ⭐9.5/10咁啱見佢做緊個”秋令蟹逅”嘅期間限定,就叫左6粒小籠包!呢度嘅小籠包果然相當好食,皮薄餡靚,非常Juicy,亦食得出好香嘅蟹肉味,絕無欺場,正!😋😋《🎋竹炭流沙包》($68) ⭐9/10個流沙包真係超級流心!!🤩🤩比起出面好多一啲都唔”流”嘅流沙包,呢個真係絕對高質!!熱辣辣食,真係食到舔舔脷😚😚《🍜皇朝擔擔拉麵》($65) ⭐9/10呢個擔擔拉麵,色香味俱全☺️☺️我連湯都飲埋呀!😍😍《🥟原味小籠包》($68/6粒) ⭐9/10因為小籠包真係太好食,忍唔住要encore 一下,今次就叫咗原味,都好高質,但因為食咗蟹粉小籠包,相比下就比下去了🤪🤪呢間餐廳樣樣嘢我都非常滿意,而且價錢亦都唔係太貴,已經諗緊下次幾時再來食了!😋😋

《🐔李白醉雞》($98) ⭐9.5/10

《🦀蟹粉小籠包》($138/6粒) ⭐9.5/10

《🎋竹炭流沙包》($68) ⭐9/10

《🍜皇朝擔擔拉麵》($65) ⭐9/10

呢個擔擔拉麵,色香味俱全☺️☺️我連湯都飲埋呀!😍😍

《🥟原味小籠包》($68/6粒) ⭐9/10

2022-11-17
2022-11-19 69 views
放工喺銅鑼灣想食上海菜,諗起利舞臺樓上嘅樂天王朝!呢度地方大、樓底高,裝修又有特色最啱幾個閨蜜一齊食飯☺️小籠包呢度出名小籠包,小籠包多汁薄皮,筷子功力差啲都好容易穿🫢涼拌粉皮呢個涼拌粉皮睇落平平無奇,食落好有驚喜,酸辣平衡,食到底啲辣油沉晒落去,好嗆喉嚨鮮蝦抄手拌麵個面底好幼身、痛彈牙!抄手好大粒,蝦肉爽,啖啖肉蘿蔔絲酥每一次我都會點!外面個酥皮一層層好鬆脆入面嘅蘿蔔絲有別出面好多時都炒到好淋,呢個蘿蔔絲係爽口,咬落好有口感宮廷驢打滾甜品個名好特別,決定試一試!原來係一層層嘅糯米粉用豆沙捲著黎包,豆沙餡甜度適中識落煙煙韌韌

小籠包
呢度出名小籠包,小籠包多汁薄皮,筷子功力差啲都好容易穿🫢

涼拌粉皮

鮮蝦抄手拌麵
個面底好幼身、痛彈牙!抄手好大粒,蝦肉爽,啖啖肉

蘿蔔絲酥

宮廷驢打滾

2022-11-15 80 views
➡️食盡銅鑼灣之茶樓 — 樂天皇朝—————————————————————今日又同朋友去到銅鑼灣嘅利舞臺食lunch,貪佢近地鐵站行幾步就到👍 朋友話想食中餐,於是就揀咗樂天皇朝🤔🔸蟹粉小籠包 $138樂天皇朝小籠包一向出色,間唔中嚟食都會嗌小籠包,而蟹粉小籠包一樣皮薄多汁,蟹汁味鮮甜, 一人幾粒好快食曬🔸 醋隨海蜇頭 $85海蜇頭大大條好爽口,調味酸酸地加埋新鮮爽甜既青瓜非常開胃 🔸鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯拉麵 $78鮮蝦豬肉雲吞麵分量足夠, 如果有嗌一籠小籠包嘅話其實一碗麵兩個人分已經夠飽,餛飩大大粒皮薄餡靚,好味道😋💭Overall comment:位置舒適,嘢食水準唔錯,同朋友聚會一流!🍽食物: 7.5/10🌌環境: 8/10👔服務: 7.5/10🎖CP值: 7.5/10—————————————————————樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
➡️食盡銅鑼灣之茶樓 — 樂天皇朝
—————————————————————

🔸蟹粉小籠包 $138

🔸 醋隨海蜇頭 $85

海蜇頭大大條好爽口,調味酸酸地加埋新鮮爽甜既青瓜非常開胃

🔸鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯拉麵 $78

💭Overall comment:
位置舒適,嘢食水準唔錯,同朋友聚會一流!

🍽食物: 7.5/10
🌌環境: 8/10
👔服務: 7.5/10
🎖CP值: 7.5/10
—————————————————————
樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
2022-11-14 70 views
👈🏻樂天皇朝#japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_中菜特色皇朝小籠包 (8色)$138賣相一流 色彩繽紛食慾大增👍🏻唔使擔心色素問題因為全部都係由天然食材提煉而成真係食得安心又開心🥳而且亦都有張紙教我哋由原味食到最濃味 非常貼心每一粒小籠包都皮薄餡靚粒粒都爆汁 好出色小編特別推介芝士芝士香味突出 估唔到同小籠包咁夾 鹹鹹香香 好好食😍皇朝擔擔拉麵 $65皇朝擔擔面個湯底非常濃郁😍帶少少辣 非常惹味拉麵嘅軟硬程度好適中食落層次好豐富👅京醬肉絲 $98肉絲嘅份量都幾多每一條肉絲都沾滿醬汁調味調得啱啱好❤️配搭餅皮同京蔥一齊食別有一番風味不過記得趁熱食個餅皮唔係會變得硬身🙈擂沙湯丸 $45軟綿煙韌嘅湯丸黑芝麻帶有少少流心嘅效果味道又唔會過甜食落都冇咁大罪惡感😈特別一提佢個前菜小食係炆花生同埋栗子 超好食非常腍又入味Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟餐廳名:樂天皇朝地點:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓⏰:Mon-Sun 11:30-22:00
👈🏻樂天皇朝

#japjapjap_銅鑼灣