2023-09-26 147 views
提到銅鑼灣好坐又好食嘅餐廳,樂天皇朝會係我嘅清單中頭幾位🥰~烤麩($58)呢碟每次嚟到都會encore,烤麩鬆軟得黎有咬口,非常入味,送飯一流🤤花素蒸餃($65)🥬外皮夠薄又有彈性,內餡係蔬菜🥬,岩晒食素嘅人~原味小籠包(10pcs)($118)作為招牌菜一定要試吓,小籠包皮薄餡多,一咬裡面嘅湯汁即刻湧出嚟🤤木樨肉炒拉麵($90)🍝拉麵彈牙、入味,有好多豬肉、木耳同蔬菜,好大碟👍🏻

烤麩($58)
烤麩

花素蒸餃($65)🥬
花素蒸餃

外皮夠薄又有彈性,內餡係蔬菜🥬,岩晒食素嘅人~

原味小籠包(10pcs)($118)
原味小籠包(10pcs)

木樨肉炒拉麵($90)🍝
木樨肉炒拉麵

拉麵彈牙、入味,有好多豬肉、木耳同蔬菜,好大碟👍🏻

前菜

烤麩
花素蒸餃
原味小籠包(10pcs)
木樨肉炒拉麵
前菜
2023-09-22 105 views
樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓。樂天皇朝真係一間食極都唔厭嘅餐廳,靜靜雞話你知我上星期先黎過食 🙊 今個星期又黎啦。上個禮拜就係朋友話好多食小籠包,又想有個好坐嘅地方可以坐底慢慢傾計,所以就揀左呢間 😌 今次就係我自己突然又好想食小籠包所以又黎左 😝。原味小籠包6隻($72)上星期已經食左八色小籠包,所以今次就簡簡單單食原味,一樣係皮薄餡靚 ❤️ 。糖醋魚片($108)酸酸甜甜好開胃,仲要係啖啖無骨魚肉 🐟 。李白醉雞($88)呢款都係我呢到成日食嘅菜色,醉雞入味又唔鞋 🐓 。酸辣湯拉麵($78)成日都覺得叫呢個好抵食,又有得飲酸辣湯又有麵食,酸辣湯有咁番咁上下辣度,大家要留意喔。可能我好快又會番黎食啦 😝。@paradisegrouphk 。#gpigcwb

樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓

原味小籠包6隻($72)

糖醋魚片($108)
酸酸甜甜好開胃,仲要係啖啖無骨魚肉 🐟

李白醉雞($88)
呢款都係我呢到成日食嘅菜色,醉雞入味又唔鞋 🐓

酸辣湯拉麵($78)

可能我好快又會番黎食啦 😝

@paradisegrouphk

#gpigcwb
2023-09-20
$210 (Dinner)
2023-09-20 115 views
樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓裡面設計有宮殿feel 整體視覺好舒服 中國風 金色水壺同個背景好夾下次帶家人尼 應該幾中2個環境皇朝水煮魚紅通通 係英文上真係叫做vivid魚片鮮嫩潔白,搭配著豆芽、辣椒和其他蔬菜湯底的紅油漂浮在上面 濃郁 惹味 口水流不停的辣味蕾過山車 湯中有粉絲 浸左段時間後非常入味口水雞雞肉鮮嫩夠滑,切成均勻的塊狀擺放淋上一層紅油,並撒上蔥花、花椒粉等調料口水汁既花椒、辣椒、蔥、薑、大蒜等 係一種好佐飯既醬汁
樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓

裡面設計有宮殿feel
整體視覺好舒服 中國風
金色水壺同個背景好夾
下次帶家人尼 應該幾中2個環境

皇朝水煮魚
紅通通 係英文上真係叫做vivid
魚片鮮嫩潔白,搭配著豆芽、辣椒和其他蔬菜
湯底的紅油漂浮在上面 濃郁 惹味 口水流不停的辣
味蕾過山車 湯中有粉絲 浸左段時間後非常入味

口水雞
雞肉鮮嫩夠滑,切成均勻的塊狀擺放
淋上一層紅油,並撒上蔥花、花椒粉等調料
口水汁既花椒、辣椒、蔥、薑、大蒜等 係一種好佐飯既醬汁

2023-09-17 92 views
是日中午想吃上海菜,和同事到公司附近的樂天皇朝,吃一個簡單的中午飯。餐廳環境寬敞氣氛,令人十分放鬆。還可以看到師傅在裏面包小籠包,十分有趣。一坐下便送上花生前菜和茶水。今次要了一個醬鴨前菜,出乎意料的十分好吃。煙燻得很入味,肉的份量也不少。上次試了小籠包,今次便來試一試餃子。一盤份量也不少,吃下肉汁飽滿,內餡鮮甜,皮又挺薄的,的確不錯。上次試過蟹粉菜式,覺得非常出色,今次便要了一個蟹粉鍋貼。鍋貼十分大隻,咬落內餡也非常足料,而且蟹粉香味十分濃鬱,非常好吃。最後要了一個揚州炒飯,十分足料而且很大份,作為主食很合適。

餐廳環境寬敞氣氛,令人十分放鬆。

還可以看到師傅在裏面包小籠包,十分有趣。

一坐下便送上花生前菜和茶水。

最後要了一個揚州炒飯,十分足料而且很大份,作為主食很合適。

2023-09-07
2023-09-17 89 views
樂天皇朝以岀色嘅上海菜,吸引無數人到訪,包括我☺️古色古香的裝潢讓人彷彿穿越到過去😬酸辣湯拉麵 $78湯底酸辣鮮美,食起來帶有微辣的辣椒味道,又不會過於刺激。拉麵的口感彈牙,配料中的豆腐和木耳增添了口感層次,讓整碗湯麵更豐富美味。上海炒飯 $95這道炒飯的色澤偏深,每一粒米飯都散發著香氣,調味不過過鹹。蝦仁的鮮嫩和菜粒的清脆相互輝映,炒飯的口感既有嚼勁又不會太乾,讓人回味。原味小籠包(6個)$72即叫即蒸‼️小籠包的皮薄如紙,包裹著鮮嫩多汁的肉餡。每一口咬下去,都能感受到肉汁在口中爆開的美妙滋味,令人難以抗拒,蘸點醋和加點薑絲,去膩添清新。香煎豆沙鍋餅 $58這甜品以豆沙為餡料,外層煎得金黃酥脆。一咬下去,濃郁的豆沙香氣在口中綻放開來,唔錯!

酸辣湯拉麵 $78

上海炒飯 $95

原味小籠包(6個)$72

香煎豆沙鍋餅 $58
2023-09-13 71 views
🔺樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)🔻特色皇朝小籠包(八色)🔸️原味:必食原味小籠包,爆多湯汁,佢唔會一咬穿就辣口,夠熱得黎可以成粒放入口感受爆汁感。🔸️糟溜絲瓜:啖啖絲瓜香氣,比原味多一層香味。🔸️鵝肝:咬開小籠包,濃濃鵝肝味攻出黎,一啖好有咬口既鵝肝咁。🔸️黑松露:呢款食落好似飲緊黑松露湯咁,好滿足。🔸️芝士:呢款係淡淡芝士香,唔係有堆芝士係入面好膩咁。🔸️蟹粉:呢個必推,蟹粉好香同小籠包好夾。🔸️蒜香:呢款係原味既重口味版本。🔸️川味:好輕微既辣,主要係川菜既香料味。🔻川味水煮美國牛小排我揀阻小辣已覺得麻同辣都好足夠,食得辣既朋友一定要挑戰下!一上枱勁大碗2個人都食唔晒,牛小排份量有成十幾舊,食極都仲有,食得出係靚牛,唔會比麻辣味蓋過,仲食到有牛香味,肉質都好軟腍唔韌,入面有大量薯粉,芽菜,木耳,豆皮,增加飽足感,極體好惹味刺激。
🔺樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)

🔻特色皇朝小籠包(八色)
🔸️糟溜絲瓜:啖啖絲瓜香氣,比原味多一層香味。
🔸️黑松露:呢款食落好似飲緊黑松露湯咁,好滿足。
🔸️芝士:呢款係淡淡芝士香,唔係有堆芝士係入面好膩咁。
🔸️蟹粉:呢個必推,蟹粉好香同小籠包好夾。
🔸️蒜香:呢款係原味既重口味版本。
🔸️川味:好輕微既辣,主要係川菜既香料味。

🔻川味水煮美國牛小排

2023-09-13 73 views
朋友要移民,約去銅鑼灣飲茶,我哋揀咗一間坐得舒服啲嘅"樂天皇朝"坐低見餐牌就比五彩繽紛八色小籠包吸引住,唔使講先來一籠先😋小籠包唔止賣相靚,食感更佳,店員窩心嘅介紹,要從淡味食起; 分別有原味、絲瓜、鵝肝,黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味。每款口味各有特色,但都係皮薄餡靚,多湯汁,肉汁鮮美。特別在於原味好清甜,川味香口得黎唔算辛辣,黑松露同蟹粉入口都有濃郁嘅香味,好滿足。蘿蔔絲酥餅係朋友飲茶必點的點心,酥脆可口,一啲都唔油膩,餡料蘿蔔絲爆棚清甜,層次分明,而椒鹽黃花魚,炸得非常金黃,魚肉鮮白,食得出新鮮嫩滑。

• 蘿蔔絲酥餅
今日收工約朋友去銅鑼灣食晚飯,樂天皇朝係我嘅首選,因為座位好闊落舒服😌,間隔又大。上海風味醬鴨🦆每一次都必點的一道菜,好濃的醬香味,望上去有點兒似臘鴨,咬落去煙煙靭靭但又不會太硬,越食越好味。值得推介!😘李白醉雞雞肉好滑,而且去骨,酒味很出色,恰到好處不會太濃!炸饅頭好耐無食的炸饅頭,外脆内軟,加上煉奶,甜甜的,好正!皇朝擔擔拉麵🍜拉麵彈牙爽口,湯汁有點兒辣,越食越有辣勁🫣最後嗌左甜品,心太軟😎係一粒紅棗包裹着糯米,十分煙韌,紅棗味好濃😚

上海風味醬鴨🦆
上海風味醬鴨

李白醉雞
雞肉好滑,而且去骨,酒味很出色,恰到好處不會太濃!

炸饅頭
好耐無食的炸饅頭,外脆内軟,加上煉奶,甜甜的,好正!

皇朝擔擔拉麵🍜
拉麵彈牙爽口,湯汁有點兒辣,越食越有辣勁🫣

上海風味醬鴨
2023-09-10 86 views
能夠令食客,食個lunch都到有氣派,《樂天皇朝》做得到,果然無改錯名,單看門面與室內裝潢已經很有皇朝風範💪🏼而且並非得個樣,食物質素也相當高汁💦兩條麻甩佬食唔多,一籠「特色皇朝小籠包」、「上海風味醬鴨」、「蟹粉炒飯」,以及兩杯「檸檬薏米水」。呢籠小籠包,八種顏色,八款口味,雖說食小籠包要點醋,但呢個八色小籠包我就唔建議點醋,因為醋味太霸道,會搶走咗川味、蒜香、芝士、蟹粉、黑松露等等小籠包嘅口味。溫提,小籠包熱辣辣,食嗰陣要小心燙嘴。「上海風味醬鴨」真心推介,極濃醬油味,口感同口味都有啲似食臘味,香口好下飯。本身個飯唔使餸都好好食,「蟹粉炒飯」喎,鋪滿蟹粉醬汁,蟹膏味相當濃烈,無論嗅覺定味覺都得到刺激,食落每啖飯都好似食緊肥美蟹膏咁,唔講少好足料。👍🏾我就好少講飲品嘅,但杯檸檬🍋薏米水,養生有營養仲要好飲,值得一提。

2023-09-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 特色皇朝小籠包(八色)
  • 上海風味醬鴨
  • 蟹粉炒飯
2023-09-09 95 views
是次同屋企長輩食飯,👨‍👩‍👧‍👧有大有小,要搵間好坐又冇限時嘅餐廳,都係食中菜好。 呢間好耐之前向旺角食過都ok,今次貪佢好坐同價錢唔貴。🦀蟹粉小籠包 (6隻)蟹粉唔算多,要飲啖水清清喉嚨先食到隱約嘅蟹粉味,不過小籠包本身係做得唔錯,蒸籠底用布令到小籠包皮唔會爛👍呢點唔錯李白醉雞 🐤醉雞夠滑都算入味🦆上海風味醬鴨份量睇落唔多,但佢肉質較實,所以飽足感勁。食落煙燻味重、咸咸地幾好味。刀切小饅頭 (炸)饅頭嘅表面都可以,略嫌炸得唔算脆。🐟松子桂魚呢個推介😋 就算加咗酸甜汁都keep到脆身,好香口瑤柱芙蓉賽螃蟹 🦀🥚瑤柱好似冇咩特別食到,但係個賽螃蟹做得ok,蛋白🥚都夠滑,加埋蟹醋都似似地嘅🔥蝦仁酸辣湯拉麵 大推🙌 拉麵多不在話下,酸辣湯配料多,而且個辣度有d後勁,平時食開小辣都覺得佢後勁勁。雖然係咁,佢又辣得幾過癮👍👍

🦀蟹粉小籠包 (6隻)

李白醉雞 🐤
醉雞夠滑都算入味

🦆上海風味醬鴨

刀切小饅頭 (炸)
饅頭嘅表面都可以,略嫌炸得唔算脆。

🐟松子桂魚
呢個推介😋 就算加咗酸甜汁都keep到脆身,好香口

瑤柱芙蓉賽螃蟹 🦀🥚

🔥蝦仁酸辣湯拉麵
2023-09-04
$250 (Dinner)
2023-09-02 96 views
👦🏻响附近學英文,又約左婆婆,就決定响附近食飯👦🏻一見到餐牌就話要見京蔥美國牛小排😂牛肉有嫩軟的口感,配上京蔥的獨特辛香,再配甜甜的醬油,連👦🏻都話要食個白飯撈汁👦🏻未食過蘿萄絲酥餅,一件外皮酥脆,就急不及待要食 ,但內部十分燙口。內含極富蘿蔔的甜香味道,結合起來帶來細膩的口感。原味小籠包(6PCS)以香嫩的豬肉為內餡,加上鮮美的湯汁,搭配手工鬆軟的小麵皮,帶來無比的滿足感。皇朝擔擔拉麵香味與辣椒再有麻香味道,湯汁濃郁,麵條彈牙有嚼勁,讓人回味無窮。這些美食品味獨特,每一口都能帶給味蕾不同程度的享受。
👦🏻响附近學英文,又約左婆婆,就決定响附近食飯

👦🏻一見到餐牌就話要見京蔥美國牛小排😂

• 招牌原味小籠包
  • 皇朝擔擔麵
  • 京蔥爆牛小排
2023-09-01 76 views
好耐冇食又有啲掛住上海菜琴日去左食小籠包 仲要8色果隻😍⭕️ 特色皇朝小籠包一籠八色八隻味⚪️原味/🔴川味/🟤蒜香/🟡芝士/🟢絲瓜/🟠蟹粉/🟠鵝肝/⚫️黑松露粒粒都勁爆汁 特色味做得好出色 每種味都好rich好欣賞餐廳嘅創意 做出唔同口味👏🏻個人最鍾意鵝肝口味♥️⭕️ 蘿蔔絲酥餅熱門點心💞 一客三件一口咬落好鬆軟 條條蘿蔔絲好足料👍🏻外層酥皮好soft 軟身得黎唔會散果然名不虛傳😋 推介❣️⭕️ 京醬肉絲(配薄餅)私心推💛好大份每條肉絲都沾滿甜甜嘅醬料😍底下配以蔥白 可微微解漏依度選用片皮鴨果種皮去包 都算幾薄👍🏻夾埋黎食好滿足🫶🏻⭕️ 上海炒飯色水好夠 但唔會過咸 配料足有菜粒/蝦仁/叉燒/蛋碎飯底粒粒分明 唔油膩👏🏻🤤
好耐冇食又有啲掛住上海菜

熱門點心💞 一客三件
一口咬落好鬆軟 條條蘿蔔絲好足料👍🏻
外層酥皮好soft 軟身得黎唔會散
果然名不虛傳😋 推介❣️

⭕️ 京醬肉絲(配薄餅)
私心推💛好大份

色水好夠 但唔會過咸 配料足
有菜粒/蝦仁/叉燒/蛋碎
飯底粒粒分明 唔油膩👏🏻🤤
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 特色皇朝小籠包(八色)
即做❗️銅鑼灣黑松露小籠包♨️小食係花生🥜粟子,煮得好淋,軟熟,入晒味黎得樂天皇朝梗係叫必食小籠包啦,即叫即做今次叫黑松露小籠包($138/6件)另外再試左個,蟹粉鍋貼🥟($58)蟹粉味好濃,外層煎到脆卜卜炸饅頭($30)點煉奶非常正😏邪惡之選再叫左個醋醬海蜇頭($88)麻油味濃唔會太酸,又有青瓜🥒,好開胃上海炒年糕($93)舊煙靭😍,京醬肉絲($108)有啲似片皮鴨,啲汁有夠濃😋有驚喜👍🏻[樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)]📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓推薦度(10👍🏻滿):7.8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):7.5⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食 #winsomelai
即做❗️銅鑼灣黑松露小籠包♨️

小食係花生🥜粟子,煮得好淋,軟熟,入晒味

炸饅頭($30)點煉奶非常正😏邪惡之選

味道(10⭐️滿):8⭐️
價錢(10⭐️滿):7⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

💚銅鑼灣·樂天皇朝💚入到餐廳 內部燈光昏暗以為有咩重要儀式睇真啲係營業緊 增添一份神秘感😈門口左側有個半開放式廚房見到🧑🏼‍🍳👩🏻‍🍳師傅們密密手整緊小籠包入到去仲有個水池係餐廳中間 兩邊有梳化位 成個格局幾有傳統中式味道🥟招牌原味小籠包 $72/6隻巧手十八摺 叫原味就可以試到真功夫喇😛小籠包皮唔厚亦唔會易穿 卻不失韌度趁住佢仲熱騰騰就啜晒啲湯汁先🥰🥰🥰熱燙的湯汁瞬間於口中爆發 肉餡鮮美識食加埋黑醋同薑絲 正呀‼️想食多幾籠*餐廳仲有一款主打一籠8味嘅小籠包味道分別有:原味/人參/鵝肝/黑松露/芝士🧀️/蟹粉🦀/蒜香🧄/麻辣🔥我哋冇叫 大家有興趣可以試試😎🥚瑤柱芙蓉賽螃蟹 $93/例 以賽螃蟹嚟講 真係得上海菜先有中間一粒生蛋黃俾你自己整爛再撈勻佢蛋白炒得滑身 可以見到絲絲瑤柱+蟹肉不會過於油膩 入口嘗得到鮮甜海味🤤🍲肉絲年糕豬骨湯 $88/例賣相簡單樸實 熱辣辣湯底清澈透明散發豬骨湯濃郁香氣 搭配嫩滑細軟嘅肉絲糯米年糕彈牙有嚼勁 獨特Q彈口感同個湯汁融合埋一齊 非常好食😌😌而且份量好大一碗 夠2-3人分享👍🏻🫔龍華素鴨 $68/例令人驚艷嘅素食餐點 外觀精緻而有質感素鴨肉呈現深棕色 真
💚銅鑼灣·樂天皇朝💚

素鴨肉呈現深棕色 真係幾切咗件嘅鴨😆
每一片都展現出紋理 咬落先食得出係豆
濃郁嘅香料香氣 帶出偏甜嘅味道🤤

2023-08-17
$180 (Dinner)
  • 招牌原味小籠包
  • 瑤柱芙蓉賽螃蟹
2023-08-21 88 views
利舞臺有唔少餐廳選擇,朋友呢晚話想食小籠包,於是同佢去咗六樓嘅樂天皇朝,陪佢食下八色小籠包。 特色皇朝小籠包($148) - 不愧為皇牌產品,小籠包皮薄,材料十足。入面有八個顏色代表八款口味,色括原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香以及川味。各款味道都各有特色,鍾意佢分量拿捏得啱啱好,冇蓋過小籠包本身嘅鮮味。個人比較喜歡黑松露同蟹粉味,提升左小籠包嘅層次感。糖醋魚片($108)- 味道酸酸甜甜,魚塊大大件,炸得香脆。仲有菠蘿、洋蔥、青椒同紅椒等,呢個送飯一流。揚州炒飯($95)- 熱辣辣,飯炒得夠香,粒粒分明。分量十足,一碟足足有四碗分量,入面材料有蝦同叉燒等,味道唔錯。 餐廳地方好大,座位寬敞,枱與枱之間嘅距離闊落。入面仲有別緻嘅水池裝飾,環境相當舒適。