2021-01-01 239 views
唔使一百蚊位就有自助餐食去邊度搵?就係呢間樂園素食啦,平日下午茶$68就可以食90分鐘(要加一),真係抵到爛,是日就同左朋友黎試下。下午兩點半入座,平日唔多人,就算walk in都有位唔使等,有店員帶位,但基本上任坐自由揀位嘅。店家派上每人一對手套,出去取食物要帶口罩同手套。食物款式甚多,作為下午茶十分豐富了。先推介一下呢個素xo醬,雖然係素,但一樣香口惹味。飲品方面有豆漿,洛神花茶,羅漢果茶,普洱同鐵觀音茶包,仲有咖啡機。上圖係羅漢果同鐵觀音,羅漢果茶好濃好甜,鐵觀音幽香,個人偏好後者多一點。先來盤沙律菜,新鮮爽脆,加上麻醬就好好味。素壽司,個樣幾可亂真,飯綿綿的幾好味,粟米壽司一定要食,食落真係好似粟米好得意。煎炸物類,芝士蒜蓉包好好味。熱盤系列,薑汁芥蘭薑味濃,紅燒茄子同四季豆惹味,炆蓮藕好粉,仲有酸齋都好好味。炒麵同炒飯就般啦,烘得太耐有啲乾,烤麩入味好食,仲有個油炆筍都好正。麻醬豆漿又係encore系列,真係好鍾意食麻醬,哈哈。是日中湯,紅蘿蔔粟米夠清甜。最後係甜品,brownie有碎朱古力㗎,好濃朱味正呀。桃膠糖水好甜好潤,冬天食一流。仲有好多野無試哂,呢個價錢實在太抵食啦
先推介一下呢個素xo醬,雖然係素,但一樣香口惹味。
先來盤沙律菜,新鮮爽脆,加上麻醬就好好味。
煎炸物類,芝士蒜蓉包好好味。
麻醬豆漿又係encore系列,真係好鍾意食麻醬,哈哈。
是日中湯,紅蘿蔔粟米夠清甜。
最後係甜品,brownie有碎朱古力㗎,好濃朱味正呀。
桃膠糖水好甜好潤,冬天食一流。

仲有好多野無試哂,呢個價錢實在太抵食啦,我地個日無人等位,食到超時都無趕客,正。
2020-12-28
$75 (Tea)
2021-01-01 61 views
🟩2021年1月1日新的一年.祝願全世界人幸福、和平、健康、快樂。2020年對於所有人都是一個不祥的一年,送走20,迎接21。舊的送走,將所有不如意送走了,迎接新的一年,今年的第一天,吃素日,為家人及全世界人積善,送上無限祝福⋯⋯😇🟩———————-環境:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5一個舒適環境,地方寬闊,寧靜優美的一個地方,懷着一顆善意及善❤️去吃素,令人有著吃得開心又滿足的一個地方一間高級又舒適又衞生的吃素地方——————-💚衞生:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5入門口自動檢測及搓手液,隨咗每次取食物要帶口罩😷外,還有一對即棄手套讓你每次取食物時,不會讓雙手沾上任何食物,那種乾淨衞生程度令人吃得安心又放心。——————-💜食物:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5新派素食,新穎素菜,新鮮特色,款式吸引,款類夠多,廚師👨‍🍳出色,做得特式食得珍惜,——————💝價錢:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5用幾十元就可以食到咁出色嘅食物,有時去買斤菜都成舊水,飲杯咖啡☕️都要幾十元,呢到幾十元有咁多嘢食(而家一月份仲有八折)真係素菜中的皇者👍👍——————🧡服務:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5超nice、超級無敵very good👍👍👍👍——————真係又係一間

———————-
環境:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5
一間高級又舒適又衞生的吃素地方
💚衞生:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5
💜食物:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5
食得珍惜,
💝價錢:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5
🧡服務:🌹🌹🌹🌹🌹 5/5
超nice、超級無敵very good👍👍👍👍
——————
真係又係一間望見每樣都想食嘅素菜:有多款飲品、糖水、湯類及其他........等等,包括有我最愛的咖啡☕️Espresso、Cappuccino、美式咖啡.......等等😋
素食包羅萬有💖

————————
🟩各款壽司🍣:
唔話比你知食素,完全以為自己去咗食日式料理壽司🍣,點解做得咁出色.原來整素壽司的師傅真係做開高級料理嘅壽司🍣師傅,怪不知個賣相同埋味道會咁吸引又做得咁靚👍👍👍👍👍

🟩羊腩煲:當然係由素做成😇⋯⋯
如果唔食肉嘅人但又想知羊腩係咩味道,就係非常之好味道😂👍👍😋

——————-
🟩炸春卷,炸煎堆、炸芋泥、秋葵、薯🍠條、肉絲炒麵、黑松露炒飯、叉燒、蘿蔔糕、木耳、青瓜、豆腐、南瓜🎃、薑醋及多款用素做的特色菜式🍣🦑🥦🥬🍅🍆🌶🥑🫑🌽🥕🫒🧄🧅🍞🥯🥐🍠🥔🥖🧀🥚🍳🥩🥓🧇🥞🧈🍇🍓🥭🍍🫐🍈🥟🍜🥗🥙🌮🥘🍲🍛🍤🥠🥮🍱🍘🍡⋯⋯等等😋
當然呢D食物全部係素菜製作😋👍
廚師👨‍🍳做嘅食物味道與肉食味道相似,而且味道亦相當出色,一間吃素食,食完又會想再吃的素,吃素必去的一間樂園素食❤️❤️❤️❤️❤️

—————-
原來新年仲有素食盤菜咁正WOW👍👍

————————-
💚一間令人吃得開心🥳又無哂煩腦的樂園素食,食得開心🥳⋯⋯又一D都唔簡單嘅超值素食
——————
送走2020,從身2021第一天新的開始、祝福送給全世界所有人🥳開心、健康、幸福快樂❤️🧡💚💜💘💝💖💛
————————
呢間係銅鑼灣新開嘅素食餐廳好有特色!有素食版三文魚壽司,造型饅頭!好有特色😍。除咗有各款飯麵,前菜,沙律,炸物,湯品,仲有中式西式甜品!所以自助餐款式都幾多,味道都吾錯😳!亦估唔到素食都幾好味🤭-🍴🥗沙律:有四款醬汁,基本嘅沙律菜齊備,仲有健康嘅藜麥👍🍚🍜:飯麵類款款都唔錯😍!飲品🥤:有豆漿,咖啡等等湯品🍲:好足料!但係太飽冇飲到😳甜品🍰:最愛雪耳桃膠糖水!朱古力brownie都好味-服務員有禮貌,而且refill 嘅速度好快,有個店員長期望住食物數量,吾夠會即刻叫廚房整!-🙋‍♀️:食物質素吾錯,素食呢講真係整得幾好🤣,午市自助餐嘅款式種類都可以(好多款都啱食🤭),有興趣帶屋企人再食多次😛,可以bookmark📍樂園素食 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖

🍴
🥗沙律:有四款醬汁,基本嘅沙律菜齊備,仲有健康嘅藜麥👍

🍚🍜:飯麵類款款都唔錯😍!
飲品🥤:有豆漿,咖啡等等
湯品🍲:好足料!但係太飽冇飲到😳
甜品🍰:最愛雪耳桃膠糖水!朱古力brownie都好味

📍樂園素食 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖
2020-12-30 77 views
平日午市(75分鐘 $78)間唔中食素都幾健康!行過見到銅鑼灣有間新開嘅素食餐廳,即刻同朋友試吓😋餐廳環境好寬敞,仲好光猛!一坐低店員隨即送上手套,餐廳要求所有食客攞野食嘅時候都要戴上手套同口罩,都幾注重衛生👍估唔到食物種類有咁多🤤 都應該有大約三至四十款,分別係唔同嘅小食、冷盤、熱盤、炸物、甜品同埋老火湯等,真係超級豐富呀!🤩 呢個價錢可以試到咁多素菜真係勁抵🥰 餐廳都照顧到各類素食者嘅需要,所有含蛋、奶嘅菜式都會清楚標示👍小食推介✨香草焗法包、素煎餃子炸物推介✨芋蓉地瓜丸、地瓜條、香蔥春卷飯麵推介✨黑椒肉絲炒麵、瑞士汁炒河熱盤推介✨茄子炆肉碎、雙菇炆蘿蔔、葡汁西蘭花平時覺得素食一定係口淡淡,去完呢間餐廳真係顛覆咗小編嘅諗法!原來素食都可以咁好味😋記得最後一定要飲返碗粉葛赤小豆牛蒡湯,下火得黎又補身👍樂園素食 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖抵食指數: 😚😚😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/
平日午市(75分鐘 $78)

小食推介✨
香草焗法包、素煎餃子

炸物推介✨
芋蓉地瓜丸、地瓜條、香蔥春卷

飯麵推介✨
黑椒肉絲炒麵、瑞士汁炒河

熱盤推介✨
茄子炆肉碎、雙菇炆蘿蔔、葡汁西蘭花

樂園素食 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖

抵食指數: 😚😚😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/
2020-12-30 37 views
今日同媽媽去銅鑼灣行街,平時飲茶食點心多,諗住搵啲特別嘢食下,上OpenRice介紹咗一間素食自助餐,即管去試吓!行到入去環境好舒服,坐低之後,服務員好細心俾我哋一人一對透明膠手套,出去攞嘢食要戴膠手套,去到食物區,見到部咖啡機,好高級🆙牛蒡紅蘿蔔粟米湯,雖然係素湯,非常濃郁好味😋,睇到食物好多品種!主菜區比較多熟食🍱最特別係壽司區:三文魚壽司🍣,吞拿魚壽司,芝麻加州卷,鮮墨魚壽司,蟹柳壽司,炸雜菜天婦羅⋯味道口感一流!仲要係素喎!真係好高技巧👍🏻食物品種真係超過五十種咁多,真係數都數唔切,咁多品種,質素頂好,環境舒服,絕對值得再食!

主菜區比較多熟食🍱

2020-12-29
Type of Meal
Lunch
2020-12-29 42 views
我去完sogo 買完野睇下附近有乜野食,其實我間唔中都會食素,食素令個人健康的。見到有素食午市自助餐就進店。午市$78 而言真係好抵食,特色食物有公仔包得意又係甜食,有齊沙律,熱食,湯,糖水,飲品真係好抵。留意出去取食物時要戴口罩,戴手套,衛生做足,見到店員不停refill,源源不絕。素壽司款式都多,雜錦太卷,手握壽司很像真。熱盤都唔錯,素肉絲炒麵很乾身,少少素肉,少少辣辣地。老公中意炸物,春卷香脆,炸蕃薯條甜甜地,芝麻球圓滾滾,有紅豆蓉,唔算太甜。湯品唔錯,今日係粉葛湯,味道唔錯,我見有好多料,只係我中意飲湯多過食湯料。甜品一直我至愛,黑糖紅棗桃膠很養生,桃膠份量都多。另外綠豆沙有臭草,海帶,很足料。飲品都多選擇,豆漿,茶包,羅漢果甘草水,洛神花檸檬水,仲有咖啡機即沖,覺得唔差。

身邊越來越多朋友食素,我都覺得食素好健康,所以好多時候都提議身邊朋友一齊去食素!朋友最近發現了銅鑼灣開了一間素食自助餐,我們這天中午就去試試!在銅鑼灣地段,位置方便,價錢很親民!餐廳環境都幾大,光潔明亮,好乾淨!坐低之後店員拿來手套,拿食物要戴好口罩,保持食物區域衛生!目測至少有4-50款食物,有壽司、熱盤、冷盤,還有湯品、甜品等!壽司整得似模似樣!原來師傅以前曾到日本學習手握壽司,素刺身是用蒟蒻做的,芝士燒粟米好好吃!天氣有點冷,先飲了1碗咸菜涼瓜胡椒湯,好暖胃,再飲了粉葛赤小豆湯,去下濕!黑松露炒飯粒粒分明,好香!這個黑胡椒炒麵我encore了,不油膩,麵條又有咬口!這個炸芋圓外脆內軟,大人細路都喜歡!炆豆腐好入味,甜甜地!烤麩煙韌!也有素食必有的酸齋!沙律吧有藜麥!還有好多款沙律醬!飲品有豆漿,羅漢果茶,洛神花茶等等。整體來講環境、食物和服務都好好,這個素食體驗不錯!下次會再去!

在銅鑼灣地段,位置方便,價錢很親民!
餐廳環境都幾大,光潔明亮,好乾淨!
坐低之後店員拿來手套,拿食物要戴好口罩,保持食物區域衛生!

黑松露炒飯粒粒分明,好香!

這個黑胡椒炒麵我encore了,不油膩,麵條又有咬口!

這個炸芋圓外脆內軟,大人細路都喜歡!

炆豆腐好入味,甜甜地!

烤麩煙韌!也有素食必有的酸齋!

沙律吧有藜麥!還有好多款沙律醬!

飲品有豆漿,羅漢果茶,洛神花茶等等。

2020-12-27
$100 (Dinner)
1K
聖誕假期每天都大魚大肉,也是時候要找「素」為腸胃減負,週末就來到新開業不久的樂園素食首嚐午市自助餐。店內環境光猛開揚,極高樓底充滿空間感,店員態度親切有善,勤快收碟執拾。自助區衛生整潔,客人取食物時必須配戴口罩,同時餐廳亦會提供手套。午市時段提供限時75分鐘放題,星期一至五成人每位 $78,六日及公眾假期為$98,價錢大眾化。最特別的是造型幾可亂真的魚生壽司,原來是以蒟蒻製成,色澤和紋路像真度極高,素魚生的味道和口感比較近似三文魚,壽司飯粒握得緊密,夾起來才不易散開。午市素食菜式超過六十款,包括沙律丶壽司丶小食丶熱盤、冷盤、甜品丶飲品等等,熱盤有黑椒肉絲炒麵、雜菌烏冬、鹵水豆腐、南乳豆卜蓮藕、葡汁四寶時蔬和椰汁芋頭南瓜。還有手抓餅、香草焗法包、素餃子、素生煎包、茄子炆肉碎、欖菜四季豆茶樹菇、蒸腸粉、酸齋和鹿茸菌炆紹菜等等,菜式口味偏向清淡,調味不會過於濃重。黑松露炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,不會黏作一團,混合黑松露提味,菌香滿溢。雙菇炆蘿蔔煮得夠入味,氣孔密集的上海烤麩徹底吸收了鹹中帶甜的醬汁。天婦羅有四季豆和番薯兩款,都是剛炸好,仍是熱得盪口的。地瓜條咬下去特別外脆內軟,質地粉糯密度高

素壽司

黑松露炒飯

熱盤

天婦羅有四季豆和番薯兩款,都是剛炸好,仍是熱得盪口的。
天婦羅

地瓜條咬下去特別外脆內軟,質地粉糯密度高。
地瓜條

香蔥春卷外層脆卜卜,而且油份不會過多。
香蔥春卷

其他炸物小食包括南瓜餅、芋茸地瓜丸、豆沙芝麻球、一口蘿蔔等等...
炸物小食
公仔包小豬造型可愛趣緻,包身軟綿,內裡包裹著飽滿的紅豆蓉。
公仔包

中湯有粉葛赤小豆牛蒡湯,清熱生津,健脾祛濕。
粉葛赤小豆牛蒡湯

沙律吧有多款沙律菜,可隨個人喜好自行混搭醬料。
沙律

中式糖水有綠豆沙,清香可口,不會過甜。
綠豆沙

桂圓薑母桃膠真材實料,富含豐富的植物蛋白,滋陰養顏。
桂圓薑母桃膠

其他糕點包括水晶果凍、百香果啫喱、和菓子等,我自己最喜歡朱古力布朗尼,質地扎實之餘略帶濕潤,內裡還有朱古力粒粒,可可味夠濃郁。
朱古力布朗尼

飲品除了咖啡或茶之外,亦有豆漿、洛神花檸檬水和羅漢果甘草水可供選擇。
飲品
2020-12-26
$108 (Lunch)
素壽司
黑松露炒飯
地瓜條
桂圓薑母桃膠
朱古力布朗尼
飲品
2020-12-26 135 views
🎄聖誕節唔想食得太heavy,揀左呢間素食自助餐,一直都以為素菜清淡口味好dry,估唔到今次都幾有驚喜🤩.款式從前菜到甜品,應有盡有🥳🐷豬仔造型公仔包好可愛😍紅豆餡唔會太甜🍠紫薯球,芝麻煎堆仔外脆內軟! 🥟仲有蘿蔔絲春捲、煎餃、素肉生煎包👍🏻紅豆水玄餅非常推薦,超好食!.🥗沙律更可自由搭配,仲有多款醬汁同配菜,非常健康!.🍣特別一讚係素食壽司好似真既魚生,無論口感、賣相都模仿得好真!而且選擇好多,用心製作,非常值得一試~.🥓熟食方面蘿蔔炆素牛腩,食落非常似真既肉食一樣!🥚薑醋蛋,非常入味,啱曬男同女冬天滋補!😝.🍲湯類有2款,真材實料,非常濃味足料,粉葛夠曬入味,咸菜素豬肚湯都好出色,清熱氣👍🏻!🥛飲品有豆漿、羅漢果茶、洛神花檸水、即磨咖啡☕️等.值得一提嘅係餐廳位置非常闊落,侍應服務態度都好好😇👍🏻為每一位客人提供一套膠手套,規定客人在取餐點時都要戴上口罩同手套,方能夾取食物,大家可以安心衛生享用!
款式從前菜到甜品,應有盡有🥳

🐷豬仔造型公仔包好可愛😍紅豆餡唔會太甜
🍠紫薯球,芝麻煎堆仔外脆內軟!
🥟仲有蘿蔔絲春捲、煎餃、素肉生煎包👍🏻
紅豆水玄餅非常推薦,超好食!

🥗沙律更可自由搭配,仲有多款醬汁同配菜,非常健康!

🥓熟食方面蘿蔔炆素牛腩,食落非常似真既肉食一樣!
🥚薑醋蛋,非常入味,啱曬男同女冬天滋補!😝

🥛飲品有豆漿、羅漢果茶、洛神花檸水、即磨咖啡☕️等
值得一提嘅係餐廳位置非常闊落,侍應服務態度都好好😇👍🏻

有一日媽咪突然之間同我講話好鬼想食素食菜,咁你知道喺銅鑼灣素食嘅腫瘤其實唔係話真係咁多。聽我朋友介紹有一間新嘅自助素食餐廳叫做樂園素食,而且係用自助嘅形式價錢都相當平民,今日就同媽咪試一試究竟佢係龍與鳳。.首先佢哋因為肺炎嘅因素,採取了最高嘅防護認識每一個客人都需要用手套同埋口罩,先可以去食物區攞嘢食如果唔係都唔得,小編真心覺得佢呢一樣嘢非常之體貼,可以令每一個客人都可以安心進食。佢哋素食嘅種類相當之多例如有日式嘅壽司或者中式嘅菜餸,當中小編最驚艷嘅係佢哋嘅三文魚壽司,味道簡直同真正嘅壽司差唔多一模一樣,而且聽老闆講佢哋係特登請一個人去烹飪呢一度菜式,而且佢呢個飯超級鬆軟完全唔似平時嗰啲壽司飯咁樣?.另外佢哋仲有好多非常之有特色嘅中式菜餸例如豬腳薑都有買埋,同埋完全唔會覺得係素食。小編真係覺得呢個價錢可以食到呢個質素嘅素食真係不得之大了,強烈建議大家去試食!.

2020-12-26 827 views
聖誕個個都想食自助餐,但又有冇諗過其實素食BUFFET都可以好豐富😉今次同朋友搞下新意思,食素過下節日。平日午餐時段每位$78,可以食75分鐘。呢到環境都幾寬敞,而且裝修簡約得黎幾清新唔錯,先繞場一周睇下有咩食先😃主要類別有沙律、前菜、炸物、壽司、飯麵類、齋菜、熟食、冷盤、湯類、糖水甜品、飲品等等,非常豐富🤩沙律吧🥗,沙律菜有三款,連埋多款配料同醬汁可以選擇開胃前菜:陳醋雲耳、中華沙律、胡麻手拍青瓜🥒日本枝豆、一口蕃薯、醃菜香草焗法包🍕、素餃子🥟壽司區🍣,有幾款壽司之外仲有卷物炸物區有什菜天婦羅🍤豆沙芝麻球、芋茸地瓜丸🧆南瓜餅🎃、一口蘿蔔🥕可愛豬仔造型嘅蒸饅頭🐷素肉絲炆茄子🍆、欖菜四季豆茶樹菇蔬菜類🥦鹵水豆腐、南乳豆卜蓮藕椰汁南瓜芋頭🎃、葡汁西蘭花🥦甜酸齋、雙菇炆蘿蔔🥕薑醋蛋🥚蒸蕃薯🍠、粟米🌽冷豆腐、冷烏冬勁多野食可以拎🤩飲品區除左有豆漿、茶包🍵之外,今日仲有洛神花檸檬水、羅漢果甘草水,夠健康養生🥰呢到連咖啡機☕都有,冇諗過飲品都會有咁多選擇👍🏻視察完咁豐富,一於開餐😜燒粟米壽司食落又幾特別😃香草焗法包幾滋味下😋一口蘿蔔細細粒方便食,佢加左少少調味粉更加香口啱晒我食🤤番薯條甜甜地唔油膩

沙律吧
沙律吧🥗,沙律菜有三款,連埋多款配料同醬汁可以選擇

陳醋雲耳、中華沙律、胡麻手拍青瓜
開胃前菜:陳醋雲耳、中華沙律、胡麻手拍青瓜🥒

香草焗法包、素餃子
香草焗法包🍕素餃子🥟

壽司區
壽司區🍣,有幾款壽司之外仲有卷物

什菜天婦羅

薑醋蛋🥚

蒸蕃薯、粟米
蒸蕃薯🍠、粟米🌽

勁多野食可以拎🤩

視察完咁豐富,一於開餐😜

燒粟米壽司食落又幾特別😃香草焗法包幾滋味下😋

一口蘿蔔細細粒方便食,佢加左少少調味粉更加香口啱晒我食🤤番薯條甜甜地唔油膩,酸齋菇類都唔錯

蒸蕃薯
清蒸粟米同蕃薯,食到本身食材嘅清甜,番薯夠晒淋唔會未夠熟硬晒😋

飯麵類都唔錯,黑松露炒飯味道夠香,飯粒軟硬適中,至於素肉絲炒麵同炒河夠乾身,唔會炒到痴埋一堆

壽司
素三文魚壽司
再食多轉壽司,後尾先發現原來仲有壽司鼓油同WASABI可以拎,真係好似食緊壽司一樣😜

食下D炸物香口野,春卷、手抓餅、生煎包、天婦羅、煎餃子,夠惹味🤤

赤小豆粉葛湯
赤小豆粉葛湯,清甜滋潤,湯渣D粟米都幾甜😁

雪耳桃膠糖水
雪耳桃膠糖水超足料,桃膠大大粒絕不手軟,口感幾Q彈,好養顏🥰

海帶綠豆沙
海帶綠豆沙糖水味道啱啱好唔會過甜,如果可以再沙D口感會更加正

基本上由頭食到尾,款式實在太多,未食勻晒全部野食,都已經食到好飽好滿足,價錢經濟實惠,認真抵食,絕對值得再ENCORE🤤店鋪非常注重衞生,每位食位都必須戴齊口罩手套先可以出去再拎野食😉而且職員REFILL食物效率都幾高,唔驚冇野食,仲要好主動收碟,親切有禮,值得一讚👍🏻
2020-12-24
$86 (Lunch)
沙律吧
赤小豆粉葛湯
雪耳桃膠糖水
海帶綠豆沙
2020-12-24 170 views
在銅鑼灣這美食集中地,什麼東西都有,但素食自助餐卻未見,看到這家新開的素食自助,午市還做$78,實在是便宜得很!對於各種素食者也有照顧到,所以含蛋,奶,或者蔥蒜五辛的食品都會有標示呢自助場很大,不用擔心防疫問題,而且侍應會要求食客戴口罩跟手套外出拿食物,非常衛生!沙律是推介物之一,加素XO醬吃很特別,山葵沙拉汁也有夠惹味,也很健康偽肉碎都用大豆製作,加上獻汁,無論配炒麵,炒河,茄子口感都不錯,不過像黑松露炒飯都不太夠咸,比較適合喜歡清淡的朋友店內唯一含高肉類蛋白質的薑醋,偏酸不甜,吃多也不會感覺膩呢湯品中咸菜胡椒湯比較香,有咸菜帶出湯的香味,其他糖水如綠豆沙卻略略不夠甜店內最特色的就是壽司,口感彈牙的蒟蒻製造的壽司夠彈牙,配上WASABI醬油也是滿像壽司的手卷也是另一款含蛋質比較高的款式炸物之中芋蓉地瓜丸最推介,不過偏油,想吃些像素的中菜就選素餃子/素生煎包吧!另一邊的葡汁時蔬跟椰汁芋頭南瓜比較濃味,值得一試甜品最值得試的是布朗尼蛋糕,雖然含奶蛋,但含少量巧克力碎,滿好吃的!

店內唯一含高肉類蛋白質的薑醋,偏酸不甜,吃多也不會感覺膩呢

手卷也是另一款含蛋質比較高的款式

另一邊的葡汁時蔬跟椰汁芋頭南瓜比較濃味,值得一試

$86 (Lunch)
2020-12-23 49 views
好耐無食過素食,今日lunch來個素食自助餐,清下腸胃,吸收下素食的營養🥦🥬🌽🍆🍄。來到銅鑼灣Tower 535 地庫新開的樂園素食,環境明亮清新,感覺年輕化,服務都好好。因為疫情關係,為確保食得安心,每個食客出去攞嘢食都要戴上手套及口罩。🍽️🍴食物種類多元化,有壽司🍣,炸物🍤,冷盤🥗,熱食🍜。湯有兩款,糖水都有兩款, 綠豆沙及 桃膠雪耳糖水。飲品有豆漿,羅漢果甘草茶,洛神花檸檬水等。我幾鍾意食芋蓉地瓜丸,炸得香脆,中間嘅芋蓉香甜。桃膠糖水都唔錯,滋潤養顏😋😋款式多,每樣試下都已經好飽,原來食素都可以好豐富好滿足。 價錢仲好優惠,每人大約七十蚊就食到咁飽,而且好健康。

2020-12-23
  • 芋蓉地瓜圓
  • 桃膠糖水
2020-12-18 91 views
下午茶時段1430..人多,不用book 位。服務員態度良好、殷勤!地方寬大,因二人一枱,坐得舒服。食物款式多,由素壽司、羗醋蛋、到齋菜、炸物……尤如食平常buffet.味道非常有口感及賣相非常好。食物稍只暖……未夠熱。有各式飲品羅漢果茶、洛神花檸水、豆漿、湯、糖水。應有盡有!價錢有8折……平均$77/人,非常抵食,可以再試。
  • 醋蛋
  • 紫菜寿司
  • 炸煎堆
2020-12-17 206 views
自助素食晚餐在11月23號至11月30日有推廣全日7折優惠一聽見已經馬上打去book枱食buffet,今晚與家人一同兩人6:30pm來到食dinner,自助素食晚餐由18:00至23:00,90分鐘任食,原價每位$168,折實每位$134,每位贈送是日燉湯,今日有羊肚菌蟲草花栗子湯,及敬送了特色小食,今日特色小食是蜜桃咕嚕素肉。羊肚菌蟲草花栗子湯的湯料真是好足,用匙羹一舀起,看到有粟米、蟲草花、栗子、羊肚菌等......湯味濃郁又清甜,咕嚕素肉都是即炸,一咬開都好脆皮好甜又香脆,再夾件蜜桃肉,軟滑又有果甜,水準超高。每張枱都會供應即棄手套,在自助餐枱拎食物時需要配帶手套,很多客人都好自律配合餐廳的要求,同時拎食物或飲品時都必需要配帶口罩,店中服務員在自助餐區都不時提醒客人。飲品有羅漢果山楂水、洛神花檸檬水、豆漿、咖啡、普洱及鐵觀音等……飲品款式多,咖啡味道不太討好,所以都飲了一口就放棄。個人口味較喜歡泡下茶飲,個人推介必飲鐵觀音,茶葉微綠,茶葉的品質高,茶香味道清,順喉舒適。沙律區有水果,水果有切粒的西瓜及哈密瓜,還有沙律菜、包括有粟米粒、紫椰菜、鷹咀豆、三色藜麥、紅腰豆等.....到
自助素食晚餐在11月23號至11月30日有推廣全日7折優惠
每張枱都會供應即棄手套,在自助餐枱拎食物時需要配帶手套,很多客人都好自律配合餐廳的要求,同時拎食物或飲品時都必需要配帶口罩,店中服務員自助餐區都不時提醒客人。
羊肚菌蟲草花栗子湯
蜜桃咕嚕素肉
豆漿、水
飲品區
鐵觀音及普洱
咖啡
沙律區
到介紹下一些冷盤及小食區,冷盤有冷烏冬、中華沙律、酸薑皮蛋、陳醋雲耳、一口蕃薯、枝豆等......另外最吸睛的我相信是壽司壽司真是值得一試,賣相款式都好吸引,有三文魚壽司、腐皮壽司、燒粟米壽司、加州卷、吞拿魚壽司、紫菜卷等,店中設有wasabi 及日式醬油,真是好像吃緊真的魚生壽司般!!!
冷鳥冬
中華沙律、酸薑皮蛋、陳醋雲耳
壽司區
三文魚壽司(素)
又到各式熱葷區,炸物及點心當然是不少得,豬仔包賣相是都好可愛,一啖咬開完來是紅豆沙餡、包身都好香軟,幸好紅豆餡都不會好甜,吉列豬扒好香脆,上面有一些沙律醬,味道真是好像吉列豬扒,香脆內嫩,口感不俗。什錦薄餅餡是素火腿、粟米粒、什果粒等,口感都好特別,餅身都好脆口。炸芋茸地瓜丸好夠熱,炸至脆香且甜美。煎餃子的內饀主要都是甘筍、本耳粒、椰菜餡等....煎餃子外皮煎至脆口,都不會太膩,餡料都好足。還有一些炸芋絲春卷、香草焗法包、煎餃子、煙肉芝士大啡菇、蜜汁叉燒、煎生煎包、手抓餅、豆沙芝麻球等....
有讚的當然會有評價一般的食物,腐皮卷的外皮有點太韌,好難咬開。炸麵旁邊的醋太少,天婦羅的炸漿有點腍,又冇天婦羅汁,香草焗法包都是凍,味道晤太討好,希望店方多點留意改善。
煙肉芝士大啡菇、什錦薄餅
炸物及小食區
豬仔包、炸饅頭
手抓餅、腐皮卷
炸麵
豬仔豆沙包
吉列豬扒
吃過一些小食,都飲番個豬腳薑(素食)及素蛇羹,兩款的食品水準真不錯,豬脚薑醋甜美,而素蛇羹可以自行加一些薄脆,增加口感的層次,調較杰度得宜,有木耳絲、冬菇絲、蛋花等,未嚐真味就會以假當真的蛇羹。
豬腳薑(素食)
豬腳薑(素)
素蛇羹
踏入正式進攻食主食,每個熱爐大約分了兩隔盤,可放兩款菜式,所以熱葷的主食都不少,不過有些款式就不太吸引,咖哩四寶時蔬的咖喱的香又不夠香辣,蒸粟米及紫薯乾身又當咗一個菜式,薑汁芥蘭油鹽水菜心都焗到黃。
不過有些菜式都水準不錯,欖菜四季豆茶樹菇都好入味,茄子炆肉碎、蜜豆炒雜錦有素蝦、腰果,都不錯。瑞士汁炒河、生炒糯米飯、豉油皇腸粉味道都不錯,起碼都不會太油膩。豉油皇腸粉有一些銀芽、甘筍絲,有咀嚼感!
還有一些熱葷例如有雙菇炆羊腩(白蘿蔔)、鹿茸菌炆紹菜、上海烤麩、椰汁芋頭栗子南瓜、南乳豆卜蓮藕等......
薑汁芥蘭及油鹽水菜心
炒麵、瑞士汁炒河
鹵水豆腐、南乳豆卜蓮藕
椰汁芋頭栗子南瓜、咖哩四寶時蔬
鹿茸菌炆紹菜、上海烤麩
生炒糯米飯、豉油皇腸粉
蒸粟米及紫薯、雙菇炆羊腩(白蘿蔔)
甜品朱古力布朗尼、和菓子、紅豆沙、桂圓薑母桃膠芋圓糖水,桂圓薑母桃膠芋圓糖水的桃膠份量就較少,只吃到少許!
可讚味道是好食,芋圓煙韌彈牙,還吃到有雪耳,夠晒滋潤。
紅豆沙是最好食,紅豆夠腍又不會太甜,仲有百合,晤錯。
朱古力布朗尼、和菓子
桂圓薑母桃膠芋圓糖水
紅豆沙
環境夠大寬敞,都好舒適,自助區都指示都好清晰,有寫明含奶食品、蛋的食品及蔥蒜食品,會用顏色的label貼上食物名牌,迎合不同類素食的客人,讓客人自行選擇心儀素食。細心的服務抵讚!
食物水準都不錯,不過有點嫌甜品款式少了一些,水果refill 出來較慢,尾段就沒有食到水果。
炸物、小食可能一早煮好,所以食物晤夠熱的情況,可以有曬燈保持溫度會較好一些,所有有點美中不足,不過可讚食物款式都是走多元食物風格,會吸引了非素食的顧客一試食下素,滿足不同素食者或不是素食者的需求!
服務真是相當抵讚,有笑容又主動收碟。雖然是自助餐,但在自助區時,服務員都好主動協助客人,服務感到好helpful!!
2020-11-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
羊肚菌蟲草花栗子湯
蜜桃咕嚕素肉
飲品區
鐵觀音及普洱
中華沙律、酸薑皮蛋、陳醋雲耳
壽司區
三文魚壽司(素)
煙肉芝士大啡菇、什錦薄餅
炸物及小食區