2024-10-01
愉景灣的確係一個令人感覺置身於海外嘅地方,身邊經過的八成也是外國人. 這𥚃有很多外國人經營餐廳. 今日我哋選擇比較特別同少有的土耳其菜. 餐廳環境舒適,室外可以望到海,有兩張心型座,打卡一流. 餐牌中英對照,而且大部份也附上圖片及所用的主要食材,方便客人點菜時參考.酸奶湯賣相有啲似磨菇湯,湯底下有米飯,質地唔會好杰身,微酸微鹹口感幾特別,隨湯附上自製麵包,熱辣辣質感鬆軟,可以沾點湯來食增加口感層次.羊肉配薯條(角)羊肉唔會好臊,如果怕羊臊嘅朋友都可以試吓,薯條(角)外脆內軟,薯仔味濃. 伴碟的沙津酸菜開胃,可以減輕多食肉的油膩感.經典茄泥醬(開胃菜)這個開胃菜是由茄子碎加橄欖油、大蒜芝麻及檸檬汁而整成,係一個富有土耳其特色嘅菜,蒜味唔會過重,唔會覺得辣,可以用麵包沾上這個開胃菜一齊食,好夾.土耳其咖啡即叫即整,我們選擇唔加糖,可能咖啡因含量較高,所以帶有濃烈的苦澀味,濃郁醇厚的口感,size細細杯,幾特別.果仁蜜餅跟雪糕&雙球雪糕(開心果及椰子)果仁蜜餅外層用酥皮整成,內裏有堅果碎加埋糖漿. 雖然內𥚃滿佈糖漿,但唔會覺得好甜好漏,加埋堅果嘅香脆及酥皮富有層次嘅口感,再加埋煙煙韌韌嘅土耳
酸奶湯
羊肉配薯條(角)
經典茄泥醬(開胃菜)
土耳其咖啡
果仁蜜餅跟雪糕&雙球雪糕(開心果及椰子)
果仁蜜餅外層用酥皮整成,內裏有堅果碎加埋糖漿. 雖然內𥚃滿佈糖漿,但唔會覺得好甜好漏,加埋堅果嘅香脆及酥皮富有層次嘅口感,再加埋煙煙韌韌嘅土耳其雲呢拿味雪糕,絕配. 另外椰子味雪糕食到椰絲嘅口感,真材實料,推介.