2017-12-10 607 views
1. 南瓜螺絲粉味道清新 南瓜mouthful size 加上點調味 還有點南瓜子!正2. 吞拿魚quinoa好身康嘅食物 熟得剛剛好 有吞拿魚作點綴 令整part更完美3. 青草醬薯仔主要食佢的調味 青豆配青草醬真的很捧!4.紅菜頭味道正常 都係切到細細粒 不過食quinoa食到太飽 食唔哂!素菜闊條麵用了菠菜闊條麵 但d菜焗到。。。黃哂。。。爛哂一pat d茄子紅椒全部變哂色 好唔新鮮的感覺而且麵與麵之間的薯蓉太多 有點濟
自選salad

1. 南瓜螺絲粉

2. 吞拿魚quinoa
3. 青草醬薯仔
主要食佢的調味 青豆配青草醬真的很捧!
4.紅菜頭
菠菜闊條麵

素菜闊條麵
而且麵與麵之間的薯蓉太多 有點濟

Salad
自選salad
Salad
2017-11-17 667 views
My friends and I went to this restaurant quite late after a party and wanna have some desserts. Thank you staff Ravi who had given us a very comprehensive round of ice-cream tasting and introduction before we chose what to eat. It was a happy dessert time here. Thank you!
2017-10-29 1219 views
餓jj今日做完gym, 本來想食light d, 就走左入黎passion想食個salad嘅 不過坐低聞到隔離食緊嘅熱食好香!結果都係叫佢嘅pasta食煙三文魚幾新鮮,都叫夠大塊嘅,呢個pasta個名好特別,叫什麼40蛋黃幼意粉。呢個pasta比較淡味,完全靠食材嘅鮮味,意粉硬度適中,雖然好幼但依然有口感,可惜份量太少...做完gym嘅餓jj幾啖就食哂朋友叫嘅千層麵,都幾足料咁,不過芝士冇拉絲嘅效果...蘑菇配雞肉都幾清新,配上芝士都唔會好漏,不過都係細細份。朋友配左餐,有餐湯~不過我偷飲一啖覺得一般貨色,冇乜特別。題外話,因套餐係劃一都係$128,我地其中一份pasta叫餐,店員會將平果個upgrade,貴嘅pasta就收原價,雖然只係$4,但咁樣收費有d取考,扣左一分
不過坐低聞到隔離食緊嘅熱食好香!結果都係叫佢嘅pasta食

煙三文魚意粉

蘑菇雞肉千層麵

餐湯

朋友配左餐,有餐湯~不過我偷飲一啖覺得一般貨色,冇乜特別。

2017-10-27 1030 views
成日行過都好想食呢間,因為見到佢嘅沙律好似好正宗外國口味,而且好多選擇,但沙律未必人人岩,今日終於相約左好朋友行街+去食聽講每日會有唔同沙律,今晚係呢5款,我地叫左一個大嘅,可以揀4款都幾大碟叫左好多人推介嘅紅菜頭,我地最鍾意嘅薯仔沙律配青豆x2份,忌廉雞肉螺絲粉中間仲有d羅馬生菜紅菜頭好清甜好新鮮真係冇介紹錯薯仔冇得輸,好香有焗過,加埋香嘅配菜拌過,再淋左少粉檻欖油,2份兩個食都唔夠喉忌廉雞肉螺絲粉好creamy帶香味,雞肉係雞胸略鞋,但醬汁好滑所以好夾意式芝士雲吞呢個正常,皮略粉同芝士味唔太濃,相比下沙律大勝我叫左芒果汁,唔會太甜唔錯朋友叫左雪梨汁,芒果汁好味d

都幾大碟
中間仲有d羅馬生菜

紅菜頭好清甜好新鮮
真係冇介紹錯
忌廉雞肉螺絲粉
好creamy帶香味,雞肉係雞胸略鞋,但醬汁好滑所以好夾

意式芝士雲吞
呢個正常,皮略粉同芝士味唔太濃,相比下沙律大勝

我叫左芒果汁,唔會太甜唔錯

朋友叫左雪梨汁,芒果汁好味d
2017-10-09 1085 views
旺角 Passion by Gerard Dubois 其實我真係好中意食呢間野🤣因為款式多,有沙律☘️、薄餅🍕、三文治🍞、意粉🍝等等最近新出左個omelette, 一試愛上💋🌟L'omelette ( mushroom, cheese , egg ) $78用小鑊仔盛上的,好qq😂 香氣四溢💫雖然話係 omelette , 其實似pizza 多d 😙 將兩邊摺起,放下大量磨菇🍄、芝士🧀同一隻太陽蛋,仲有夾心芝士添!!切開會拉絲架😍😈💕#reneemk💕 評分:😈😈😈😈😈#tasteoflondoninhk #tophkrestaurants #lunch #hkfoodie #hk #hkig #hkfood #weekend #alphaconcepts#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #gain #weight#ufoodhk#hkblogger#support#girly#omelette#passionbygerarddubois#cheese
旺角 Passion by Gerard Dubois

最近新出左個omelette, 一試愛上💋

💕#reneemk
💕 評分:😈😈😈😈😈
2017-10-07 723 views
中秋夜我地三個人決定吃西餐。去到大概8pm,有好多空位。搵位、落單、拿食物、拿水 全部都係自己serve自己。Menu上既野食非常吸引,我地叫左pizza$98 、奄列$68、兩個set (每個$138)主菜分別係牛肝睏risotto和義大利雲吞。但實際質素讓人失望...義大利雲吞吃到好厚既皮但吃唔到裡面既味道。Pizza似pizza hut質素;risotto傑嗒嗒不但止味道一啲都唔新鮮;奄列其實係一塊皮上面有煎蛋同火腿,第一次見幾新奇,味道還可以。我諗以後都唔會吃呢間既熱食☹️雖然唔難吃但絕對唔值💸。甜品睇落唔錯😍我覺得只有甜品值得吃👍🏻但我地太飽就無再吃啦。
義大利雲吞吃到好厚既皮但吃唔到裡面既味道。

2017-10-05
$140 (Dinner)
2017-10-05 462 views
每當我諗唔到想食乜嘢好又或者只係想食健康啲嘅時候就會嚟呢度,因為我實在太鐘意佢地啲沙律喇!😍今次約咗個fd係旺角想求其食餐飯傾下計所以我又提議嚟食沙律。對個setting都已經非常熟悉,我通常直接走去salad bar, 佢會有大概五六款沙律俾你揀,但係佢啲沙律全部都係已經煮好或者調味配襯好,一款入面都有好多材料,望住已經覺得顔色好吸引,我通常都會食紅菜頭,雜菜同薯仔,大沙律可以揀最多4樣,細嘅就3樣,而佢地嘅款式都會定期更換。除咗沙律其實仲有好多其他食物選擇,pasta,pizza,而我通常會叫多一塊麵包,好多時佢地都會放一小碟俾你試食😆,除咗麵包仲有甜品,連雪糕都有,嘢飲都好多款,咖啡,紅白酒,啤酒,果汁,所以約朋友食飯真係冇得輸,總有一款啱佢😀(因為食得太多次所以就冇影相喇)
(因為食得太多次所以就冇影相喇)
2017-09-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
2017-10-04 536 views
最近迷上檸檬撻,希望可以試盡港九新界唔同地方嘅出品,最大嗰兩間連鎖咖啡店嘅檸檬茶都唔好食,因為非常之甜。今日路經呢間餐廳,見到有得賣,即刻優雅地衝左入去,簡簡單單一件tart、一杯black coffee就係我今日嘅下午茶。Tart嘅size唔會好大一個人食啱啱好,如果兩個分就少食多滋味。試咗一啖都係比想像中要甜,但就冇嗰兩間咖啡店嘅咁甜,味道都可以接受,如果酸啲會更加好。餅皮係脆既,檸檬tart唔會太漏,配上一杯 black coffee真係啱啱好。下午茶餐$60,以旺角呢個地段來講叫做可以接受。但係呢個都未去到我心目中想食嘅水準。

位於中層扶手電梯旁,有些座位就位置扶手電梯旁,不太舒服的感覺,餐廳入d  ge位置   會比較好一點。食物精美,質素不錯。點了凱薩沙拉    內有法包粒  十分梗不太喜歡,但整體上不錯。千層闊麵, 不過不失。最值得飲的是  加了個是日餐湯  是玉米忌廉湯,超好飲!用紙杯給我、比較大杯。

食物精美,質素不錯。

千層闊麵, 不過不失。

$100 (Tea)
  • 是日餐湯
2017-10-01 444 views
今晚,小弟同老豆老母阿姨開開心心去食晚餐準備去朗豪坊睇電影,搵餐廳無意間見到呢間意大利餐廳,因為小弟曾經去過英國吃risotto,知道risotto係一樣非常好吃既食物,同埋一碟起碼18英鎊,諗住呢度有同埋好平,先得88蚊。本來我媽咪想去食pepper lunch,結果我老豆老母都比我勸說去呢間野食,就係因為我話應該好食,係意大利菜。應該幾差都死唔去啦,點知真係好後悔,我去落單個陣,個員工仲講到明話:呢度既risotto既飯好硬架bor,心諗硬咪硬囉,88蚊有risotto試,應該死唔去既,risotto係我印象中都係好好食,所以就唔理lu,點知呢間野就完全令小弟大開眼界,令我見識到原來意大利菜都可以咁難食,都係第一次,因為以前都係食開貴既餐廳,好少見到咁樣既價格既risotto既餐廳⋯⋯我地點完野,佢就好似外國個便咁,派四部機等我地拎野,但係部機一響真係好嘈,正常外國個D只會震動only,拎餐既位置又唔係好清晰,拎完餐之後,除左個lasagne好食少少之外,d risotto好鹹,d飯既質地更加唔洗講,肯定唔係好食啦:總之成個risotto餐唔飲水的話真係好難頂,小弟終於明白點解會有甘便宜既risotto了,果然一分錢一分貨,但係呢家店好好既地方係有提供免費水,紙杯同埋紙巾,一大樽比你拎,成間店既座位都麻麻,今日星期日都搵到位,感謝隔黎有對好好夫婦讓座比我地,唔係的話,我覺得D座位多多少少安排唔妥當,好多人一個人坐左好多其他位置,總之D人坐得好似七零八落,無法令成家店既位置用盡啦,因為間店係可以直接見到位就坐,無侍應會去管理安排入座,根本好似快餐店咁,隨便坐都得,同埋一入去就要先俾錢買餐,總之,呢家店比我想像差好多,我既心得係:如果間店整唔到好食既risotto,拜託唔好掛咁平既價格吸引人,仲要員工講到明:D飯好硬!

我相信食客寧願俾多少少錢,都想食好D,而唔係令人感覺食左一D食完感覺又唔好食,同埋感覺比人搵笨,食左一堆又難食又鹹既飯,比左88蚊,感覺還不如普普通通去食快餐麥當勞魚柳包或者食碟雙拼燒味飯仲開心!

呢間店可能比較適合飲咖啡或甜品,但係risotto就唔好旨意諗去試!
Mushroom  Risotto
Tomato  Asparagus   Risotto
Spinach and Mushroom Lasagna
Turkey  with  pumpkin  in  Confit
2017-10-01
$78.25 (Dinner)
2017-09-03 660 views
It's hard to find pistachio ice cream, let alone gelato, in Hong Kong. IFC's Grom and Dreyer's black, 400ml tubs are the only readily available options I know of that can satisfy a pistachio ice cream craving. Passion is a third option. Gelato here is not too bad, but I am missing rich, freshly homemade gelato terribly.This gelato here is a little bit sandy and icy, but the flavor is great, and rather different from elsewhere. Crème brûlée is caramelized on request and its rich, vanilla-flavored

Pistachio  gelato
Crème  brûlée

Crème brûlée is caramelized on request and its rich, vanilla-flavored custard is satisfying.
2017-02-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
Crème  brûlée
2017-08-27 781 views
行街行到夜左.去到朗豪坊見到呢間未關門就即刻去醫肚先😬朋友係食齋既.叫既野都係全素沙律都幾多選擇.先黎個自選沙律红菜頭整得幾好味洋蔥芝士🍕.底唔夠脆感覺係失販左既焗芝士波菜闊麵感覺佢焗得耐左.D菜黃晒🙈麻麻地下次都係叫意粉!
行街行到夜左.去到朗豪坊見到呢間未關門就即刻去醫肚先😬
朋友係食齋既.叫既野都係全素
沙律都幾多選擇.先黎個自選沙律

红菜頭整得幾好味

洋蔥芝士🍕.底唔夠脆感覺係失販左既

焗芝士波菜闊麵
感覺佢焗得耐左.D菜黃晒🙈麻麻地
下次都係叫意粉!
2017-07-28
2017-08-23 8421 views
平日外出吃飯,雖然未至於餐餐大魚大肉,但多肉少菜始終難免,總是不健康。這天中午,獨個兒來到朗豪坊辦事,事情辦妥後,已是午飯時間。因為晚上又會是豐富的一餐,便決定來這裡吃個難得健康的午餐。 其實 Passion by Gerard Dubois的自選沙律自己早已試過,選擇雖不太多,都有八、九款沙律可揀,都算不錯。這兒的自選沙律有大細兩款,自選三款沙律 $48,自選四款沙律 $68,我不想吃太多,就三款沙律便可以了。我選的是紅菜頭酸忌廉、蔬菜伊甸園和另外一款沒有記下名字的沙律,再加上少許平日常見的沙律菜,便是這天的午餐。數款不同材料的沙律,顏色豔麗,味道中規中矩,不特別美味,但也不難吃,我覺得吃的主要不是味道,而是健康。 還喝了一瓶冷壓果汁,是甘筍、梨與青檸的配搭,不太甜,甜度適中,也解渴。這個中午,我只是吃了份量不多的自選三款沙律加冷壓果汁做午餐,食量相比起其他日子已經算小,誰知坐在我旁邊的一位都算健碩的外籍男士竟然連飲品也沒有喝,就只是一份自選三款沙律便當午餐,可真是令人意想不到。

其實 Passion by Gerard Dubois的自選沙律自己早已試過,選擇雖不太多,都有八、九款沙律可揀,都算不錯。這兒的自選沙律有大細兩款,自選三款沙律 $48,自選四款沙律 $68,我不想吃太多,就三款沙律便可以了。我選的是紅菜頭酸忌廉蔬菜伊甸園和另外一款沒有記下名字的沙律,再加上少許平日常見的沙律菜,便是這天的午餐。數款不同材料的沙律,顏色豔麗,味道中規中矩,不特別美味,但也不難吃,我覺得吃的主要不是味道,而是健康。

還喝了一瓶冷壓果汁,是甘筍青檸的配搭,不太甜,甜度適中,也解渴。
$70 (Lunch)
2017-08-03 961 views
因朋友說很喜歡這餐廳,今天剛巧有事要來朗豪坊辦點事,便專程來試試。午餐時間都到了,我與女兒連早餐都未吃,叫了一個蔬菜Pizza(有菇,茄子,小蕃茄,很清新,但Pizza底很薄,而蔬菜的水份太多,搞到個餅底過濕,唔脆。),另叫一個肉醬長通粉(肉醬很多,味道很濃,長通粉很少,份量很小,但吃一半已經很漏。)也叫了兩個撻,青提子撻(味道清新,酸甜適中。)藍莓撻(味道Okay),兩款撻的酥底都做得唔錯。另叫了凍Cappuccino,味道唔錯,女兒叫了凍朱古力(她飲了幾啖,話唔飲了,並叫我試一口。原來她嫌太漏。)還有餐湯(也有很濃味,但味道ok的。)。這個午餐300幾,唔算很貴,味道唔係差,但真的很漏。也許,下午茶時間來嘆杯咖啡,食個撻,感覺會更好。
2017-08-03
Type of Meal
Lunch
2017-08-03 667 views
朋友生日,雖然沒有好大的生日蛋糕慶祝,不過我提議下午到Passion 嘆咖啡、再食件cake當作慶祝,一樂也!這裡是自行拿座位,然後到cashier購買,沒有加一。咖啡有mocha、cappuccino,咖啡味香濃,泡沫幼滑,而且點咖啡都有一塊雜果仁薄脆,超好味,可惜沒有零售。蛋糕顏色鮮豔又有花花,賣相好靚,是黑加倫子芝士餅。是用上mascarpone 芝士,芝士味不會太膩,與黑加倫子甜酸的味道好夾,這裡的蛋糕也是高水準。

蛋糕顏色鮮豔又有花花,賣相好靚,是黑加倫子芝士餅。