2024-05-11 17 views
去唔到泰國,不過香港都可以食到好食既泰菜😋今日同朋友去咗依間元朗泰國餐廳,環境優美👍🏻餐廳有兩層,用左綠色植物同玻璃裝飾外牆,好似室外一樣,但其實室內好涼爽,裝潢高雅👍🏻$88美國牛肋肉串燒🍢牛肉味香濃,串燒肉軟稔又大塊😋$82乾炒大蝦金邊粉🦐最中意金邊粉,冇令人失望👍🏻有勁多大大隻嘅大蝦🍤蝦肉 juicy,而金邊粉足料又大份😋調味啱啱好唔會太重,一食上癮👍🏻$65炭燒豬頸肉煎蛋飯🍳豬頸肉份量好多,配埋大大塊煎蛋撈飯食好開胃😋豬頸肉肉汁鮮甜,肉質嫩滑🤤$148泰式拼盤🍱入面有魚餅、蝦餅、春卷、雞翼😋黃金手打蝦餅好食👍🏻蝦肉鮮甜濃郁,熱辣辣脆卜卜🤤香葉紅咖哩魚餅有好香嘅香茅味🤤素菜春卷皮脆餡多👍🏻香酥雞翼就當然一樣出色👍🏻單骨好好咬😋午市套餐仲包飲品🍸柚子檸檬蜜暖入心💛蜂蜜香茅茶清涼透心💛

$88美國牛肋肉串燒🍢

牛肉味香濃,串燒肉軟稔又大塊😋

$82乾炒大蝦金邊粉🦐

$65炭燒豬頸肉煎蛋飯🍳
豬頸肉份量好多,配埋大大塊煎蛋撈飯食好開胃😋
豬頸肉肉汁鮮甜,肉質嫩滑🤤

$148泰式拼盤🍱

午市套餐仲包飲品🍸柚子檸檬蜜暖入心💛蜂蜜香茅茶清涼透心💛

$200 (Lunch)
  • 乾炒大蝦金邊粉
  • 泰式拼盤
  • 炭燒豬頸肉煎蛋飯
  • 美國牛肋肉串燒
2024-05-10 16 views
泰式蝦醬肉碎炒飯,$88💰這道菜在於特製的蝦醬。蝦醬的香辣與肉碎的鮮美融合,讓每一口都充滿層次感。搭配炒飯,令口感更有層次感🌶碎肉生菜包,$88💰香濃惹味肉碎,加上各式香料調味,配上生菜口感豐富又香辣,感受到脆爽生菜同滋味十足碎肉,層次豐富口感,非常開胃惹味嘅頭盤😁蠔仔煎蛋,$98💰蠔仔炒蛋散發著誘人的香氣,每一口都帶來了令人難以抗拒的美味。蠔仔的鮮美與炒蛋的滑嫩交織在一起😋香芒檽米飯,$58💰檽米飯絕對不會讓您失望。香芒的鮮甜與檽米飯的綿密相得益彰,是完美的結尾。每一口都讓人沉浸在甜蜜🥭朱古力Oreo火山奶昔,$45💰濃郁的朱古力與Oreo的酥脆相結合😍珍多冰,$38💰比起平時飲開的珍多冰較稠杰,椰子味都好濃郁,夠哂冰涼🧊
泰式蝦醬肉碎炒飯,$88💰

碎肉生菜包,$88💰

蠔仔煎蛋,$98💰

香芒檽米飯,$58💰

朱古力Oreo火山奶昔,$45💰
濃郁的朱古力與Oreo的酥脆相結合😍

珍多冰,$38💰
比起平時飲開的珍多冰較稠杰,椰子味都好濃郁,夠哂冰涼🧊
2024-05-09 38 views
芭堤雅泰國餐館(元朗)餐廳位於元朗康樂路1號明珠樓地下,餐廳剛剛完成重新裝修,煥然一新,美輪美奐,座位寬闊,坐得舒適,餐廳主打泰國海鮮私房菜,多款泰式飲品,餐廳週不時滿座,服務員忙過不休,招乎態度仍殷勤有禮。明爐鮮青檸蒸烏頭$168泰式明爐蒸烏頭下面有蠟燭燃著,保持烏頭熱度,烏頭配料有青檸,車厘茄,香茅,芫茜,椰菜,薑絲,辣椒絲等等,熱辣辣嘅烏頭食落新鮮嫩滑,無泥味,鮮甜,吾夠辣仲配多一小碟泰式辣醬。炭燒頂級USDA牛肉沙律$138沙律內有車厘茄,青檸,青瓜,紅蘿蔔絲,泰國米(打碎),香蔥,洋蔥和沙律菜,材料非常豐富,牛肉廚師烹調夠入味,微鹹,不韌,一份好美味的炭燒頂級牛肉沙律。芒果糯米飯$58正值夏天係芒果嘅季節,原隻芒果已去皮,有碎米和紫色花瓣作伴碟,芒果肉入口鮮甜多汁,糯米飯食落軟糯,配有椰漿o青檸檸檬茶$35有薄荷葉作點綴,檸檬和青檸夠新鮮,酸酸地甜甜地飲落好醒胃。
芭堤雅泰國餐館(元朗)

明爐鮮青檸蒸烏頭$168

炭燒頂級USDA牛肉沙律$138

芒果糯米飯$58

青檸檸檬茶$35
有薄荷葉作點綴,檸檬和青檸夠新鮮,酸酸地甜甜地飲落好醒胃。

我哋最鍾意食泰國菜 ~~上星期六係元朗食咗個好唔錯嘅泰式午餐 ~~餐廳門面和裝潢都幾有文青風格高樓底,環境乾淨,舒適闊落 ~~星期六都有供應多款午市套餐仲可以加配小食和甜品 ~~先介紹儍媽最鐘意嘅 ● 泰式秘製黃咖喱牛腩 HK$98配 ● 特製蒜蓉包 HK$38黃咖喱香而不辣仲好足料除了牛腩,仲有牛筋、洋蔥和薯仔蒜蓉包即叫即焗,熱烘烘香噴噴裡面塗滿蒜蓉牛油,外面烘至香脆配埋黃咖喱一齊食真係 perfect ~~另外點咗份抵食嘅午餐 ... ● Pattaya 地踎撈麵 + 凍蜂蜜香茅茶 HK$72Pattaya 地踎撈麵好豐富配料有半隻蛋、青瓜、芽菜、脆炸五花腩和肉碎撈麵較粗身,旁邊仲有脆麵,加點秘製醬汁一起食味道酸酸辣辣,口感豐富又夠開胃 ~~午餐加配小食 ...● 黃金蝦餅 2 件 +HK$25● 香茅雞翼 2 件 +HK$20清新解膩 ● 凍蜂蜜香茅茶 (餐飲) 香濃醒神 ● 泰式咖啡 HK$30** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

我哋最鍾意食泰國菜 ~~
上星期六係元朗食咗個好唔錯嘅泰式午餐 ~~
餐廳門面和裝潢都幾有文青風格
高樓底,環境乾淨,舒適闊落 ~~

星期六都有供應多款午市套餐
仲可以加配小食和甜品 ~~

先介紹儍媽最鐘意嘅 ● 泰式秘製黃咖喱牛腩 HK$98
配 ● 特製蒜蓉包 HK$38
黃咖喱香而不辣仲好足料
除了牛腩,仲有牛筋、洋蔥和薯仔
蒜蓉包即叫即焗,熱烘烘香噴噴
裡面塗滿蒜蓉牛油,外面烘至香脆
配埋黃咖喱一齊食真係 perfect ~~
另外點咗份抵食嘅午餐 ...
 ● Pattaya 地踎撈麵 + 凍蜂蜜香茅茶 HK$72
Pattaya 地踎撈麵好豐富
配料有半隻蛋、青瓜、芽菜、脆炸五花腩和肉碎
撈麵較粗身,旁邊仲有脆麵,加點秘製醬汁一起食
味道酸酸辣辣,口感豐富又夠開胃 ~~
午餐加配小食 ...
● 黃金蝦餅 2 件 +HK$25
● 香茅雞翼 2 件 +HK$20
清新解膩 ● 凍蜂蜜香茅茶 (餐飲)
香濃醒神 ● 泰式咖啡 HK$30

2024-05-04
Type of Meal
Lunch
  • 泰式秘製黃咖喱牛腩
  • 特製蒜蓉包
姊妹生日想近近地 在元朗吃泰菜😋多年前嚟過 餐廳已經翻新咗!小清新得嚟增添了一番現代感✨很喜歡它的玻璃門面🪟book jor位要人齊先入得 一坐低就點點點😍 除咗鴨肉生菜包等上了好一陣子 全部菜式味道恰到好處 見到隔離枱點的蒜蓉包都好吸引 唔係一塊塊嘅吐司🍞係原個包呈上 下次會試😝仲有個甜品都值得一讚 層次分明 每一層都食到蕉/焦香 配上一球雪糕 冰火交融🔥🧊叫咗咁多嘢食 人均都係~$160 非常經濟💯 ✿ 香酥薄餅 $32 ✿ 泰國椰青 $42✿ 飛天炒通菜 $72✿ 鴨肉生菜包 $98 ✿ 百香果梳打 $38✿ 椰香青咖喱雞 $88✿ 華田香蕉飛碟 $58✿ 泰式柚子檸檬蜜 $30✿ 鮮菠蘿海鮮炒飯 $118✿ 美國牛肋肉串燒4串 $88

✿ 香酥薄餅 $32

華田香蕉飛碟
香酥薄餅
泰式柚子檸檬蜜
百香果梳打
芭堤雅泰國餐館喺元朗已經開業10多年,喺元朗幾乎無人不曉。最近重新裝潢,搖身一變成為打卡嘅泰式Cafe,就拉埋老公一齊去試下。純白色嘅店面,竹藤狀嘅吊燈,加埋綠色植物嘅點綴,充滿小清新。餐廳有上下兩層,座位都算多。翻新後嘅芭堤雅泰國餐館人氣十足,假日座無虛席,好彩排隊唔算等太耐,大概等15min左右就可以入座啦!午市套餐好抵食,選擇都好多。泰國海南雞喇沙湯粉($78)呢個喇沙湯底好有驚喜,泰式香料味道突出,入口辣辣地,加入椰漿後味道香甜,集濃香辣於一身,好惹味!海南雞竟然係髀位,皮香肉嫩,完全唔嚡口,面頭再放上大量炸牛蒡,增添口感!Pattaya地踎撈麵($72)撈麵淋上泰式醬汁、擠少許青檸汁,味道清爽開胃!配搭脆炸五花腩、肉碎及炸牛蒡,多重口感。而我特別鍾意脆炸五花腩,炸到香脆,肉質爽口彈牙,好食!午市套餐可以另外加配小食:黃金蝦餅(+$25)蝦餅炸到脆卜卜,口感彈牙,真材實料。紅咖喱魚餅(+$20)魚餅充滿檸檬葉及紅咖哩香、混合豆角粒令口感更有層次。套餐送飲品,揀咗蜂蜜香茅茶,味道清香。老公揀咗比較少見嘅泰式綠奶茶(+$10),奶香絲滑順口,茶味淡雅,不過甜度就稍高。炭燒豬頸肉($

午市套餐好抵食,選擇都好多。
泰國海南雞喇沙湯粉($78)

Pattaya地踎撈麵($72)

午市套餐可以另外加配小食:
黃金蝦餅(+$25)
蝦餅炸到脆卜卜,口感彈牙,真材實料。

紅咖喱魚餅(+$20)
魚餅充滿檸檬葉及紅咖哩香、混合豆角粒令口感更有層次。

套餐送飲品,揀咗蜂蜜香茅茶,味道清香。

炭燒豬頸肉($88)
賣相勁靚!必點!豬頸肉燒得好香,邊邊位燒到脆口,肉質嫩滑又彈牙,蘸上泰式秘製醬汁更加惹味!

奶茶雪山($68)
賣相好打卡!味道亦有水準,刨冰口感綿密絲滑,毫無冰感,泰式奶茶味香濃之餘又唔會太甜,不論加椰漿醬定係落脆脆,味道都好夾。

整體食物質素好高,服務都非常殷勤友善,絕對會回頭!
2024-05-04 20 views
呢間餐廳嘅質素真係驚為天人,自從一個月前食過之後,成日心思思想再食,上次食左海南雞、蒜蓉包、安格斯牛肉咖哩炒飯等等,樣樣都好高質,一試難忘,今次經過元朗諗都冇諗就沖入去二刷,打算再試下其他既菜係咪都咁出色😋今次叫咗燒豬頸肉,飛天炒通菜,蒜蓉包,和牛炒飯同甜品奶茶雪山個豬頸肉一入口即刻當堂"嘩"一聲,心諗點解可以咁好味🥹🥹每舊肉既厚度適中,有口感得黎唔會太厚,亦唔會薄到鎖唔住d肉汁,入口有濃濃既燒香味,食落有少少似叉燒,咬開成口都係肉汁,好味到如果一個人食晒成碟我都可以,必食!💯食完肉當然要菜,飛天炒通菜都係濃味之選,菜唔老既,易咬易食,配料落得足令條條菜都好入味👍黎食泰國菜邊可能會唔叫蒜蓉包,仲要佢個蒜蓉包係整得相當出眾,完全將出面粗製濫造一色一樣嘅蒜蓉包比下去,佢外觀已經相當特別,而且真正做到外脆內軟,蒜蓉味極重,性價比之最💯上次食覺得間餐廳煮飯都有一手,所以今次都叫個飯試下,和牛炒飯同樣做到米飯粒粒分明,睇個飯嘅色水同舊牛個樣就知又係誠意之作,店員介紹咗個新食法,就係落少少青檸汁再加魚露,個味就會完全唔同晒,係一個好新鮮,唔知點形容既味道,重點當然都係好好食,想沖擊下味蕾不妨試試😛

奶茶雪山用奶茶黎雪成冰,再整成碎冰,d冰碎既程度,可以令到冰既口感似軟綿綿嘅棉花糖,完全食唔到硬既冰塊,連甜品都一樣咁用心去整,佩服佩服

2024-04-30 99 views
屋企人同我都好鍾意泰菜,今次俾我搵到一間新開,環境舒適食物又唔錯既泰式餐廳,而且地點方便,離西鐵站5-10分鐘就到😄就算你地好似我咁路癡都唔洗擔心難搵路小店1200先開店,門口已經有好多客人排緊隊,建議想食既朋友仔預先book位😉餐廳以淺色木系設計為主,配合常綠植物及通花藤木傢俱燈飾佈置,充滿新新既田園氣息,樓底夠高,空間感大,2/F亦設有座位,職員服務有禮殷勤咸香海南雞飯 $65胡椒蘿蔔湯,清甜微辛易入口;青瓜、菠蘿、車厘茄少少酸辣夠醒胃;雞肉份量慷慨,點埋酸辣汁同醬油一齊食,啖啖嫩滑雞肉肉大滿足😋跟餐柚子檸檬蜜唔算太甜,有少少柚子香跟餐+$40飛天通菜咸香爽脆,餸飯岩晒呢個價位有前菜、湯、肉品、又多肉,都算高CP,難怪當日咁多客人係lunchtime都有order套餐😋泰式乾炒河粉(雞肉)$88河粉口感幼滑煙韌,同坊間既泰式河粉唔同😯而且食落好有鑊氣🔥加埋蛋、芥蘭、紅蘿蔔、雞肉一齊食,口感豐富又夠香口🤤,可因個人口味加入酸辣醬汁,提升味道層次😋份量都幾多,足夠2-3人share古法鮮蝦金柚沙律 $88金柚爽甜多汁,加埋酸辣醬汁同生菜一齊食,味道配搭得好好,炸過既腰果食落香脆,大蝦厚

咸香海南雞飯 $65

跟餐柚子檸檬蜜
唔算太甜,有少少柚子香

跟餐+$40飛天通菜
咸香爽脆,餸飯岩晒

泰式乾炒河粉(雞肉)$88

古法鮮蝦金柚沙律 $88
金柚爽甜多汁,加埋酸辣醬汁同生菜一齊食,味道配搭得好好,炸過既腰果食落香脆,大蝦厚肉爽彈,配料新鮮有質量,係一碟非常開胃健康既菜式

泰國椰青 $42
清甜解渴☺️食完酸辣煎炸野飲椰青水,真係好舒服

本來想試埋椰子雪糕,但趕時間🥲唯有下次先
前幾日上網睇到有人介紹元朗泰菜館🇹🇭裝潢超靚超岩打卡,一睇先知原來係芭堤雅泰國餐館🏖️餐廳開業多年,最近裝修成精緻泰菜餐館🔥今日約埋家姐去嘆返個lunch試試新茶式😋🔹打拋和牛飯第一次食打拋飯用上和牛,鮮嫩又多汁,配九層塔等香料同炒,特別惹味!中間仲有一隻荷包蛋,增添層次感~🔹脆炸五花腩飯五花腩炸至外皮鬆脆,肉質依然軟腍juicy,咬落皮脆肉嫩,口感一流,每啖都香氣十足!🔹黃金蝦餅金黃色酥脆外皮,內有鮮嫩蝦肉,味道香、質感夠彈牙又食到蝦鮮味!🔹香茅雞翼雞翼煎至甘香脆口,滿滿香茅清香,雞翼夠大隻,食落啖啖肉。🔹奶茶雪山賣相好吸晴!綿密雪山入口即溶,奶茶味十足,口感絲滑細膩,而且甜度剛好,令人一試難忘!🔹香芒糯米飯正值芒果季節,芒果肉特別香甜多汁,配軟糯綿密嘅糯米飯及濃醇椰漿,面頭再撒上黃色米碎,增添咀嚼感,既簡單又滋味~🔹泰式檸檬茶檸檬獨特清香與泰式茶底完美融合,茶濃而不澀,舒爽透心涼。🔹泰式咖啡特別用上煉奶嘅泰式咖啡味道更為濃郁,咖啡甘甜又清爽~芭堤雅泰國餐館✨📍元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

🔹打拋和牛飯

🔹脆炸五花腩飯

🔹黃金蝦餅

🔹香茅雞翼
雞翼煎至甘香脆口,滿滿香茅清香,雞翼夠大隻,食落啖啖肉。

🔹奶茶雪山

🔹香芒糯米飯

🔹泰式檸檬茶
檸檬獨特清香與泰式茶底完美融合,茶濃而不澀,舒爽透心涼。

🔹泰式咖啡
特別用上煉奶嘅泰式咖啡味道更為濃郁,咖啡甘甜又清爽~

芭堤雅泰國餐館✨
📍元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖
2024-04-20
2024-04-28 32 views
元朗新開高質泰菜環境乾淨,感覺好清新,似Cafe嘅裝修,一入到餐廳已覺得好舒服。食物整體嚟講都做得好有心機,不單止好味,連買相都冇得彈。我們叫左兩個午餐,加一個冬陰功湯,兩份小食,兩杯特飲,基本上冇一樣嘢係唔啱口味。而且價錢唔算好貴,人均$200都唔使。先講飲品,甜度適中,賣相亦都媲美Cafe,打卡一流。肉碎豬頸肉飯,果然係招牌,豬頸肉淋身,肉碎微微香辣,米飯充滿油香。咖喱牛腩配薄餅,大部份都係牛筋,我的最愛,椰香味好重,唔會好辣,點薄餅啱晒。午餐仲另外會有埋胡椒湯同埋青瓜,真係好豐富。午餐仲可以另加小食,我哋叫咗通菜同埋泰式蝦餅。通菜好大碟,唔會好油死鹹。而蝦餅啱啱炸起,熱辣辣非常脆口。冬陰功湯,酸酸辣辣,裏面有三隻大蝦同埋好多蘑菇,抵食又正宗。屋企人都好享受呢一餐。
元朗新開高質泰菜

食物整體嚟講都做得好有心機,不單止好味,連買相都冇得彈。

先講飲品,甜度適中,賣相亦都媲美Cafe,打卡一流。
泰式奶綠,椰汁珍多冰

肉碎豬頸肉飯

椰汁咖喱牛腩

泰式蝦餅
通菜

冬陰功湯

屋企人都好享受呢一餐。
2024-04-28
$200 (Lunch)
泰式奶綠,椰汁珍多冰
肉碎豬頸肉飯
椰汁咖喱牛腩
泰式蝦餅
通菜
冬陰功湯
2024-04-23 18 views
今日同好姊妹去左元朗搵食見呢間滿座又有人排隊就排埋一份午餐:S. 芭提雅打拋和牛飯$88(期間限定)配熱柚子檸檬蜜兩隻流心蛋煎得好靚,和牛牛味濃郁,有跟一碟醬汁,一碟青瓜、車厘番茄、菠蘿開胃菜,份量十足細食人士share都夠飽。食泰國野唔少得泰式拼盤$148 (蝦餅、雞翼、魚餅、春卷)蝦餅熱辣辣,有4件,蝦味濃郁,好好正。魚餅一咬開好香香茅味,3大件,正。春卷脆口,3條切開6件,好滿足。雞翼好貼心整左單骨,一人隻半。我加左杯凍泰式咖啡$30面頭有玫瑰花乾,淺淺既奶蓋,配埋香濃咖啡,好chill。食左咁多肉同炸野沙律就跟住上枱大蝦青木瓜沙律$823隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,酸酸甜甜超開胃,正好可以解下膩朋友唔食得辣會覺得呢個比較辣我就剛得好惹味,係去到後期先有d感覺烤薄餅(2件)$32嚟到呢個moment已經有7成飽,見到有兩大塊。咬落牛油香超正,外層鬆化中間軟糯下次真係要配咖哩試下,話飽飽地最後都一人一塊差不多食晒。未完仲有香芒糯米飯$58諗住呢個價錢會好精緻,點知……又係好大份🤣🤣真係CP值勁高,芒果唔算好甜,但配埋椰子糯米飯剛剛好,糯米飯熱辣辣少少甜,仲有D脆脆幾有咬口。環境唔錯座位寬
今日同好姊妹去左元朗搵食
見呢間滿座又有人排隊就排埋一份

食泰國野唔少得泰式拼盤$148 (蝦餅、雞翼、魚餅、春卷)

我加左杯凍泰式咖啡$30
面頭有玫瑰花乾,淺淺既奶蓋,配埋香濃咖啡,好chill。

食左咁多肉同炸野沙律就跟住上枱
大蝦青木瓜沙律$82
3隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,酸酸甜甜超開胃,正好可以解下膩

朋友唔食得辣會覺得呢個比較辣
我就剛得好惹味,係去到後期先有d感覺

烤薄餅(2件)$32
下次真係要配咖哩試下,話飽飽地最後都一人一塊差不多食晒。

未完仲有香芒糯米飯$58
諗住呢個價錢會好精緻,點知……又係好大份🤣🤣

環境唔錯座位寬敞,有上下層,今日我地就坐上層,落單襟鐘仔🤭店員好nice,會幫我地兩款兩款咁上枱,唔驚擺到一枱都係,非常貼心。怪不得咁多人幫襯,呢間泰國野可以話係元天屯之冠,一定會再嚟。Aroi Mak Jing Jing🩵🩷
2024-04-07
Type of Meal
Lunch
  • 泰式拼盤
2024-04-22 18 views
叫左一個泰式肉碎炒飯同泰式乾炒雞肉河 另外再叫咗豬頸肉生菜包價錢 中價 一碟炒野平均 70-90$ .豬頸肉生菜包 好醒胃 好鐘意青檸帶出既酸辣味 .炒飯有蒜容粒一齊炒 加上泰國辣椒 好香幾好味 .唯一係炒河有點伏 好似茶餐廳炒河咁 無咩味 以為叫左酒樓小炒 😂

價錢 中價 一碟炒野平均 70-90$ .
豬頸肉生菜包 好醒胃 好鐘意青檸帶出既酸辣味 .
2024-04-01
Dining Offer
Coupon
2024-04-22 16 views
呢度曾經係我地一家既飯堂,幾乎每個weekend都黎食一次午餐,因為真係好味又抵食👏🏻 由三四年前lunch四十幾蚊食到宜家七八十蚊🥺 而且自從佢裝修之後都無黎過,因為每次經過都好多人🥲 今次就同朋友黎食晚餐,叫左炸蝦餅🍤,招牌芭堤雅炒飯同埋泰式干炒河粉,每樣都好食☺️份量都好足夠

泰有驚喜🥹🤍早知食埋JJ Market椰子雪糕🤤‼️.元朗出名多隱世平靚正嘢食🤭✨呢間係地鐵站附近白鴿橋隔離🤓佢有三層勁多位🥹不過我平日去到都要等一等位‼️食完先明點解咁多人排🥹晏就勁抵冇加一😆最平$65套餐包湯同沙律‼️.1️⃣招牌香葉炒肉碎煎蛋飯 + 泰式奶茶 (💰$65+10)好抵好抵😆‼️肉碎調味真係好好🥹辣度剛好唔辛苦配蛋漿飯好好食🥹🤍仲有泰奶好打卡勁cafeable🥹但加咗$10就有咁嘅質素性價比我俾滿粉🙏🏻🙌🏻2️⃣乾炒大蝦金邊粉 + 泰式奶綠茶(💰$82+10)有三隻大大隻大蝦😽個質地偏濃稠唔會似出面咁稀🥹‼️食落勁入味而且真係好足料下🙏🏻睇落上色夠通透🥹花生碎豆卜碎蛋芽菜都齊🥹呢個大推‼️泰奶綠茶幾特別好鐘意個茶味😆✨呢個combo很滿足🤤3️⃣芭堤雅泰奶雪山(💰$68)同朋友一致認為好食過After xxx🤓佢嘅奶蓋唔係台式鹹甜但有淡淡奶香🤤食得出唔係好有負擔😛仲有lotus俾我倒到周圍係🥹但呢個組合係雙倍嘅幸福感🥰✨仲有!個冰唔係淨水係真係有茶味‼️大推大推🥹✨4️⃣黃金蝦餅2件(+💰$25)呢個又好鐘意因為真係好實正🥹叫完甜品有胃口可以加埋呢個😆✨5️⃣鴨肉生菜包(💰$98)鴨肉真係第一次聽🤓但
泰有驚喜🥹🤍早知食埋JJ Market椰子雪糕🤤‼️

2️⃣乾炒大蝦金邊粉 + 泰式奶綠茶(💰$82+10)

3️⃣芭堤雅泰奶雪山(💰$68)

4️⃣黃金蝦餅2件(+💰$25)
呢個又好鐘意因為真係好實正🥹叫完甜品有胃口可以加埋呢個😆✨

5️⃣鴨肉生菜包(💰$98)
鴨肉真係第一次聽🤓但真係份量好大🥹肉又大大粒食落覺得今日蛋白質攝取足夠了😹😹😹
📍芭堤雅泰國餐館 (元朗)
元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖
🤍[9.5/10]
#蛋美在元朗 #蛋美吃泰國菜 #咖喱 #椰青 #冬蔭功 #肉碎生菜包 #泰式 #泰式美食 #元朗美食 #香港美食 #湯河 #河粉 #咖喱雞 #燒魚 #豬肉碎 #泰國菜 #椰青水 #金邊粉 #海南雞 #雞絲 #生菜包 #香葉肉碎 #椰青 #串燒 #椰子雞湯 #通菜 #泰式甜品 #串燒 #泰奶 #泰式炒飯
2024-04-16 28 views
好耐冇寫食評了,今日同老闆去元朗工作,唔知食乜好,客戶推介去芭堤雅食泰國菜,去到見門口放了一壺冰水及大量紙杯供客人等侯期間免費享用,已經覺得好窩心。到達時大約六點,未坐滿,職員提醒每枱限坐90分鐘,但可因應到時等候的客人情況酌情處理。因為我唔食辣,叫咗泰式炒雜菜,金不換炒金邊粉,招牌芭堤雅炒飯。食物上枱都算快,上菜時職員都會細心地話畀你聽落檸檬及魚露等要注意的事,雖然口味嘅嘢因人而異,但職員嘅溫馨提示令我哋感覺舒服。食物份量適中,味道唔會太鹹太濃,食完返到屋企亦唔會口乾。未夠七點已經好多人在等枱,但職員亦冇比壓力我哋,見佢哋咁友善,都希望佢哋做多轉生意,我哋亦識趣地盡快食完離開讓座。整體而言,是絕對值得回頭及推介的食肆。

食物份量適中,味道唔會太鹹太濃,食完返到屋企亦唔會口乾。

整體而言,是絕對值得回頭及推介的食肆。
金不換炒金邊粉 $98

泰式炒雜菜 $72

招牌芭堤雅炒飯 $128
2024-04-12
$150 (Dinner)
金不換炒金邊粉 $98
泰式炒雜菜 $72