2024-06-04 39 views
餐廳裝潢簡約走泰式渡假風, 枱與枱之間有舒適距離, 坐得幾舒服。𓆹 鮮菠蘿海鮮炒飯 $𝟷𝟷𝟾𓆹 紅咖哩五花腩 $𝟿𝟾𓆹 美國牛肋肉串燒 $𝟾𝟾𓆹 香芒糯米飯 $𝟻𝟾款款食物賣相都好精緻, 紅咖哩五花腩味道香濃而且幾辣, 五花腩肉質軟腍但唔會覺得肥膩, 好好食! 海鮮炒飯用原個菠蘿盛載, 裡面有蝦, 青口, 魷魚, 臘腸, 提子乾同肉鬆等, 炒得好惹味, 而側邊嘅鮮菠蘿亦好鮮甜!牛肋肉串燒粒粒都好厚身, 燒得剛剛好, 食落軟腍有口感! 香芒糯米飯真係必叫項目, 糯米飯煙韌充滿椰香, 面層嘅芒果香甜, 用嚟作結真係好滿足! 𓇊 整體食物質素好好, 坐得好舒服, 係絕對會二訪嘅餐廳!

𓆹 鮮菠蘿海鮮炒飯 $𝟷𝟷𝟾
𓆹 紅咖哩五花腩 $𝟿𝟾
𓆹 美國牛肋肉串燒 $𝟾𝟾
𓆹 香芒糯米飯 $𝟻𝟾

𓇊 整體食物質素好好, 坐得好舒服, 係絕對會二訪嘅餐廳!
$200 (Dinner)
2024-06-01 57 views
💖芭堤雅泰國餐館 (元朗)✨元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️老公要返工,520晚餐我就約埋 @c.ookingbear 去元朗一間近排成日大排長龍嘅泰國餐廳🍴撐枱腳啦🤩。-泰式燒豬頸肉🐷 $88有兩大塊豬頸肉😚,配合泰式香料醬汁,肉質鮮嫩多汁💧,帶有泰式風味🫶🏻-蒜蓉包🥪 $38好特別嘅蒜蓉包🤣,成個南瓜咁,而唔係一片片👍🏻。好抵食之餘,中間嘅蒜茸同牛油🧈味道好夠,仲見到有蒜粒🧄。焗到出黎仲要外脆內軟🤭好驚喜!-和牛船河🍜 $88有左倪丨丨之後就好鐘意食河粉😌,所以就叫左船河😳。湯底真係同泰國街邊食嘅一模一樣🤓,用優質嘅靚和牛製作,入落去好香牛肉味🐃。上面仲有炸豬皮、雜菜仲配搭。-香芒檽米飯🥭 $58暖暖嘅糯米飯配上香甜可口嘅芒果😚,再自行倒上椰槳🥰,為我地嘅晚餐畫上完美句號😋-泰式奶茶🇹🇭 $35原來熱泰奶味道更加香😌,濃郁醇香泰式奶茶,既有茶香又帶有奶香🤎回味悠長。-柚子蜜🍯 $30堂中加入小青檸🍋‍🟩,令酸甜適中,清新爽口。想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒

💖芭堤雅泰國餐館 (元朗)
✨元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

-泰式燒豬頸肉🐷 $88

-蒜蓉包🥪 $38
蒜蓉包

-和牛船河🍜 $88

-香芒檽米飯🥭 $58

-泰式奶茶🇹🇭 $35

-柚子蜜🍯 $30
堂中加入小青檸🍋‍🟩,令酸甜適中,清新爽口。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-05-20
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
蒜蓉包
  • 特製蒜蓉包
  • 芒果糯米飯
2024-05-31 816 views
今次我地去咗間位於元朗嘅泰國餐廳🇹🇭 芭堤雅泰國餐館!真係好正宗呀! 環境又坐得舒適。首先就係乾干炒泰式金邊粉(蝦)$108💰個味道好鬼正!金邊粉Q彈有咬口,蝦仲新鮮甜甜地🦐 醬汁香濃夠味,有咩蝦醬、辣椒、蒜茸等等,勁地令人難以忘記!🔥香芒檽米飯$58💰呢個真係泰國菜必試嘅一款!香芒味勁香甜,飯粒鬆鬆軟軟,好食得慢慢咀嚼。幫我好香甜,配上糯米飯和椰汁一流。🍚🥭香茅雞翼$78💰呢隻雞翼真係幾好食!皮爽脆肉嫩滑,香茅味勁香氣撲鼻,雞翼皮勁趣口,再加埋大量嘅咋香蒜,好開胃!🍗🌶️泰國椰青$42💰呢款飲品清清淡淡,解解辣勁好飲!椰子味香甜,青檸個酸酸地令人一喉接再喉!🥥🍋最後就係百香果梳打$38💰呢款真係新鮮有趣!百香果味道獨特,同梳打水混合就好似少少地發酵咗,好特別!🥤總括嚟講,呢間芭堤雅泰國餐館真係一流!食物正宗又好味,服務員哋好有親和力,環境乾淨舒適,絕對值得一試!🏆芭堤雅泰國餐館 (元朗)元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖#泰國菜 #元朗美食 #金邊粉 #香芒飯 #香茅雞翼 #泰式椰青 #百香果梳打 #foodie #hkfoodie #hkfood #開飯 #foodporn #fo

芭堤雅泰國餐館 (元朗)
元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

#泰國菜 #元朗美食 #金邊粉 #香芒飯 #香茅雞翼 #泰式椰青 #百香果梳打 #foodie #hkfoodie #hkfood #開飯 #foodporn #foodstagram #delicious #yummy #tasty #餐廳推介 #餐廳評論 #親民小店 #泰式風味 #正宗泰國菜

2024-05-30
$100 (Lunch)
2024-05-28 40 views
芭堤雅泰國餐館中午人氣十足,地下同一樓都爆滿。不過餐館環境安靜舒適,裝潢簡約清新,服務態度更是體貼入微。我們點了套餐加小食,其中海南雞飯分量驚人,雞肉鮮嫩多汁,配上清甜可口的蘿蔔湯,相當寫意。招牌的肉碎飯香味濃郁,肉碎入味滑嫩,搭配爽脆多汁的豬頸肉,層次豐富,非常開胃。小食方面,炸蝦餅酥香可口,炸雞翼外酥內嫩,別具特色。不過最引人注目的,莫過於那份肉碎生菜包了。香辣多汁的肉碎與清爽的生菜相得益彰,不同風味相互映襯,令人百吃不厭。最後我們還品嚐了芒果糯米飯,綿密香甜,是一道絕佳的甜品佳餚。不論老少,這裡的飲品如華田火山,都能滿足各種口味。整體來說,芭堤雅餐館既能滿足傳統泰式風味,更能創新出別具特色的菜品,實在是一家不可錯過的泰國料理佳地。我相信下次前來,依然能盡情享受到別樹一格的美味。
芭堤雅泰國餐館中午人氣十足,地下同一樓都爆滿。
不過餐館環境安靜舒適,裝潢簡約清新,服務態度更是體貼入微。

小食方面,
炸蝦餅酥香可口,

不論老少,這裡的飲品如華田火山,都能滿足各種口味。

• 碎肉生菜包
  • 芒果糯米飯
  • 無骨海南雞(半隻)
  • 招牌香茅肉碎豬頸肉飯
踏入六月,準備要去泰國,係未去泰國之前,先嚟個泰式美食之旅預習🤣 練一練大個隱形貨櫃胃~元朗呢間芭堤雅泰國餐館,位於平民住宅一個小角落,環境清幽雅靜,唔知真係以為自己去咗泰國~ 假日午市套餐性價比高,超抵食,已經成為我嘅元朗必食選之一!咸香海南雞配油飯海南雞超軟滑,無骨啖啖肉,食到舔舔脷😋椰香黃咖喱牛腩配薄餅唔好睇啲薄餅細細角咁,其實只係摺埋~ 一攤開其實好大塊😲 薄餅烤到非常鬆化香脆,沾上椰香黃咖喱一齊食,好香~ 而且唔太辣,唔食辣嘅朋友都可以一食,品嚐黃咖喱嘅椰香滋味~飛天通菜通菜用咗炸蒜加甜豆醬同辣椒炒,香辣又惹味,真係好辣好刺激~ 好彩有杯泰式綠奶茶中和返辣味,配搭起嚟剛剛好~黃金蝦餅蝦餅厚肉彈牙香脆,新鮮熱辣🫶🏻香煎蠔仔蛋餅蠔仔蛋餅大大份,蠔仔超多,跟蛋炸到超香脆~ 而蛋餅下面舖滿肥嘟嘟又清新嘅芽菜,夾住蛋餅一齊食就一啲都唔油膩,可以越食越多😋😋😋泰式青檸茶泰式香料茶味獨特,飲落清新醒神~泰式綠奶茶綠奶茶味道好特別,加有獨特香料,同玫瑰乾花瓣~ 芳香奶濃,而且幼滑~ 華田香蕉飛碟甜品嗌咗Special Menu上嘅華田香蕉飛碟~原來飛碟唔係普通嘅厚麵包,而係泰式薄餅,煎到香脆

假日午市套餐性價比高,超抵食,已經成為我嘅元朗必食選之一!

咸香海南雞配油飯
海南雞超軟滑,無骨啖啖肉,食到舔舔脷😋

椰香黃咖喱牛腩配薄餅

飛天通菜

黃金蝦餅
蝦餅厚肉彈牙香脆,新鮮熱辣🫶🏻

香煎蠔仔蛋餅

泰式青檸茶
泰式香料茶味獨特,飲落清新醒神~

泰式綠奶茶

華田香蕉飛碟
甜品嗌咗Special Menu上嘅華田香蕉飛碟~
原來飛碟唔係普通嘅厚麵包,而係泰式薄餅,煎到香脆~ 加有華田脆脆,夾住香蕉同朱古力醬,好食程度驚為天人~ 明明食到已經好飽,但都覺得呢個甜品好好食😍😋

雖然叫咗勁多嘢食,但仲有Pattaya地踎撈麵,芭堤雅炸蛋打拋和牛飯、奶茶雪山… 好多菜式同甜品都好想食~ 而且餐廳會不定時轉新Menu,所以真係要一嚟再嚟~ 不過呢日就食住咁多先,下次再嚟元朗,一定會再嚟食埋其他菜式嘅!
2024-05-25
$214 (Lunch)
2024-05-25 30 views
元朗區有好多好食嘅泰國菜。聽朋友講,呢間芭堤雅位置方便,响元朗市中心地帶,店面內外裝修都好靚好有特色。食物仲幾好味。今日終於可以食到滿足我掛住泰國菜嘅心願。炒大煆金邊粉大大粒蝦,非常彈牙。用甜嘅醬汁炒,蝦同金邊粉都係炒得好惹味。食得好開胃。和牛船河 呢個好多人都推介。份量好大碗。先飲啖色澤好濃嘅湯底,好清甜濃郁嘅牛骨湯,好正,我連飲咗幾啖。船河上面有幾塊大大塊嘅和牛,入口好滑好有牛味😍。仲有啲炸過嘅黃色脆脆麵條拌河粉食。呢碗船河食嘅時候口感同層次都好豐富。值得推介。泰式拼盤有4款小食,包括燒豬頸肉,紅咖哩魚餅,炸雞翼及黃金蝦餅,俾埋個泰式嘅甜酸醬沾嚟食。我同朋友都覺得,今次黃金蝦餅同紅咖哩魚餅比較出色。蝦餅係蝦球形狀,整得好彈牙,調味都剛剛好。紅咖哩魚餅都係幾好味。豬頸肉味道略為淡咗啲。炸雞翼不過不失。叫咗2杯泰式特色飲品:泰式奶茶,非常濃郁嘅手標泰式奶茶嗰種味道。😍椰汁冰,又係非常香濃嘅椰汁同椰奶,有朵玫瑰花點綴下,好泰式風情。夏天飲呢個好適合,2杯都好好味。總消費:3百多元

炒大煆金邊粉

和牛船河

泰式拼盤
紅咖哩魚餅都係幾好味。豬頸肉味道略為淡咗啲。
炸雞翼不過不失。

叫咗2杯泰式特色飲品:
泰式奶茶,非常濃郁嘅手標泰式奶茶嗰種味道。😍
2杯都好好味。

總消費:3百多元
2024-05-23 42 views
今日咁啱去到元朗,經過見到呢間泰國餐廳勁多人排隊,而且佢嘅門面好靚,有兩層好似啲隱世Cafe咁,咁就一於去試吓啦。唔知呢度有冇得book位呢,因為我地6:30去到,差唔多等咗一個鐘先有得入。之後要一個佢帶咗我哋上2樓,環境好靚呀。一坐低已經見到隔籬枱有幾串好靚嘅牛肉,原來係牛肉串燒,咁我就一於叫黎試吓啦。估唔到真係好好食,咁嘅價錢都咁高質素嘅牛肉真係好難得。另外我哋仲叫咗青咖喱雞,一上台就聞到好香,食落個咖喱唔算太辣,小朋友都食得。而且佢嘅雞好滑,食落又唔算多骨,入面仲有薯仔洋蔥等等嘅配料,真係好好食。仲有一樣好想讚嘅係就係呢個冬陰功,因為佢嘅辣味夠,越飲越開胃。呢間餐廳又靚又好食,唔怪得咁多人等位啦。

• 海南雞
【元朗老字號·泰好食泰式料理🙂‍↕️🧜‍♀️】/////餐廳開業十年左右 近年再次翻新 座位更加闊落 樓高兩層😚無論主食同甜品味道都屬於正宗泰式風味 特别係碎肉生菜包充滿香茅同檸檬葉香味🤪|特色黃咖哩牛腩 ($98)黃咖哩係咖喱之中辣度最輕微😛味道主要來自香茅 檸檬葉 黃薑粉等醬汁加入左番茄🍅增加鮮甜味道牛腩肉質軟腍 可惜脂肪部分偏多|烤薄餅(2pc) ($32)兩大塊脆身薄餅性價比非常高😁配搭咖哩汁去食 格外香口惹味~|碎肉生菜包 ($88)生菜顏色同味道都好新鮮(◐‿◑) 肉碎用泰國香料制作 散發香茅同檸檬葉味開始食酸味較出 慢慢辣度會提升🔥|和牛船河 ($88)河粉長條形好軟滑 配搭有咬口嘅和牛有生菜白蘿蔔等配料 掛汁又美味~|奶茶雪山 ($68)雪山冰入口即溶 加上焦糖餅乾微甜豐富就咁食已經有香濃泰式奶茶味🥤🌈倒入甜忌廉後 茶味會更出色⚡️
【元朗老字號·泰好食泰式料理🙂‍↕️🧜‍♀️】
/////

|特色黃咖哩牛腩 ($98)
黃咖哩係咖喱之中辣度最輕微😛
味道主要來自香茅 檸檬葉 黃薑粉等
醬汁加入左番茄🍅增加鮮甜味道
牛腩肉質軟腍 可惜脂肪部分偏多

|烤薄餅(2pc) ($32)
兩大塊脆身薄餅性價比非常高😁
配搭咖哩汁去食 格外香口惹味~

|碎肉生菜包 ($88)
生菜顏色同味道都好新鮮(◐‿◑)
肉碎用泰國香料制作 散發香茅同檸檬葉味
開始食酸味較出 慢慢辣度會提升🔥

|和牛船河 ($88)
河粉長條形好軟滑 配搭有咬口嘅和牛
有生菜白蘿蔔等配料 掛汁又美味~

|奶茶雪山 ($68)
雪山冰入口即溶 加上焦糖餅乾微甜豐富
就咁食已經有香濃泰式奶茶味🥤🌈
倒入甜忌廉後 茶味會更出色⚡️
2024-05-16
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 碎肉生菜包
位置於元朗站附近,一間走文青風小白屋餐廳,Lunch Time 時間座無虛席,由店員安排入座Special 芭提雅打拋和牛飯(期間限定)荷包蛋煎得焦脆香口,流心蛋黃汁拌惹味和牛飯,本身十分喜歡泰式香料味道,配上九層塔香味四溢,配一小碟青瓜及一碗蘿蔔清湯套餐加配飛天通菜,分量十足,香辣惹味泰式拼盤炸蝦餅外脆、肉質彈牙,魚餅味道都不錯,沾上泰式醬汁,酸甜開胃芒果沙冰賣相吸引,芒果味道濃郁,十分清新華田香蕉飛碟外皮煎得香脆可口,裏面夾滿香蕉面層灑滿華田脆脆,香甜美味總結,餐廳氣氛環境舒適,店員服務細心,食物賣相及味道相當不錯,是跟朋友放假輕鬆聚會的好地方,像快閃一回芭提雅之旅🌴😎

Special 芭提雅打拋和牛飯(期間限定)
套餐加配飛天通菜,分量十足,香辣惹味

泰式拼盤

芒果沙冰
賣相吸引,芒果味道濃郁,十分清新

華田香蕉飛碟
外皮煎得香脆可口,裏面夾滿香蕉
面層灑滿華田脆脆,香甜美味

2024-05-19
$280 (Lunch)
2024-05-21 27 views
今次初訪好多元朗人都大力推介既泰國菜:芭堤雅泰國餐館!🇹🇭 餐廳裝潢同其他泰菜餐廳好唔同,小清新白調配上綠色植物,睇落好似一間cafe咁😆當晚weekday全場滿座之餘keep住有人等位,到訪建議book定枱穩陣!🔸香葉紅咖喱魚餅一份有六件魚餅口感彈牙,入口會食到濃濃咖喱同香料既香氣,再沾上少少泰式酸辣醬已經好惹味!🔸燒豬頸肉生菜包性價比極高既一道菜🏅一片片豬頸肉肉同辣椒、蔥花、香料一齊炒,帶辣勁而且口感唔怕油膩,放上生菜度包住食更能中和鹹度,清新又好味🥰🔸炸蛋和牛打拋肉飯當晚Special Menu既新品之一✨打拋係羅勒葉一種,喺泰國菜成日都會用到;呢一個飯就將打拋葉、和牛片、洋蔥同其他香料一齊炒,不同食材香味大爆發,配埋煎蛋同白飯真係食唔停口😍值得一提既係和牛份量超級多,食肉獸都一定滿足到!🔸馬拉盞通菜食泰國菜必點之一,鮮嫩通菜配上鮮味鹹香馬拉盞,係冇得輸既味道🤤
今次初訪好多元朗人都大力推介既泰國菜:芭堤雅泰國餐館!🇹🇭

🔸香葉紅咖喱魚餅

🔸燒豬頸肉生菜包

🔸炸蛋和牛打拋肉飯

🔸馬拉盞通菜
2024-05-20 45 views
成日經過呢間餐廳都見到門口排隊一直都想來試吓,今日未夠12 點就同老公去等佢開門,估唔到平日都已經有人排緊隊,果然係人氣高企。位置好近元朗站交通便利。呢度裝修幾靚,有啲似打卡Cafe感覺。午市有套餐,也可以散叫單點。坐位舒服,食物優質,員工服務態度好,喜歡泰菜的朋友真的不能錯過這餐廳!✨食物✨🔶鮮菠蘿海鮮炒飯🔶這個賣相💯分,還有燒過的新鮮菠蘿伴碟,炒飯裡面有多款海鮮(大蝦、青口、魷魚等)、泰式臘腸、鮮菠蘿粒等,炒飯粒粒分明,材料豐富吃起來很香。🔶椰香黃咖喱牛腩 配薄餅 🔶黃咖喱算是泰式咖哩口味中最溫和、最低辣度,口味偏甜而椰香味濃厚,牛腩亦煮得很淋好入味;薄餅烤得好香好酥,沾咖喱汁食一流,我地食到一滴汁都冇剩😂。🔶飛天炒通菜 🔶加入了乾蔥頭、辣椒、豆瓣醬等調味料炒,通菜炒得好有鑊氣,吃起來很惹味。✨特飲 ✨🔹百香果沙冰🔹超大杯很打卡able,百香果味濃。🔹華田火山🔹又係好大杯,阿華田味幾濃。✨甜品✨🔷雪糕椰香Bun🔷這個甜品很出色好有驚喜,麵包烘到外脆內軟,還有花生椰絲醬,面頭放上雪糕,仲有不少香脆的椰子片,配埋椰漿一齊食超夾。

✨食物✨
🔶鮮菠蘿海鮮炒飯🔶

🔶椰香黃咖喱牛腩 配薄餅 🔶

🔶飛天炒通菜 🔶

✨特飲 ✨
🔹百香果沙冰🔹
超大杯很打卡able,百香果味濃。
🔹華田火山🔹
又係好大杯,阿華田味幾濃。

甜品
🔷雪糕椰香Bun🔷
2024-05-20
Type of Meal
Lunch
2024-05-15 23 views
牆上面無泰皇既相, 唔見宗教色彩既擺設裝修簡潔明亮, 第一印象更似係CAFE多D呢間餐廳主打精美既泰菜有擺盤, 價錢合理, 味道正難怪長期爆滿!海南雞飯下午套餐會跟一個前菜同湯前菜係一個涼拌青瓜&車里茄, 調味泰有feel, 食得出係用心思準備食物海南雞飯雞件非常足夠, 肉質嫩滑配埋甜豉油真係超級正, 油飯有味但唔會過油!脆炸五花腩飯五花腩每粒都脆卜卜少少煎蛋同五花腩超好下飯!!黃金蝦餅蝦餅漲卜卜,咬落去超飽肉飛天炒通菜呢樣係MUST TRY, 炒得超有鑊氣味道偏辣少少, 叫左小辣就剛剛好少少鹹香既味包住每條菜, 師傅有料到!泰式椰汁冰口感好RICH好綿密真材實料!菠蘿沙冰濃濃既鮮菠蘿香甜雪糕椰香Bun呢到既包類都係非常出色外脆內軟, 表面有焦脆既椰子片再加雲呢拿雪糕 ON TOP!!
牆上面無泰皇既相, 唔見宗教色彩既擺設
裝修簡潔明亮, 第一印象更似係CAFE多D
呢間餐廳主打精美既泰菜
有擺盤, 價錢合理, 味道正
難怪長期爆滿!

海南雞飯
下午套餐會跟一個前菜同湯
海南雞飯雞件非常足夠, 肉質嫩滑
配埋甜豉油真係超級正, 油飯有味但唔會過油!

脆炸五花腩飯
五花腩每粒都脆卜卜
少少煎蛋同五花腩超好下飯!!
黃金蝦餅
蝦餅漲卜卜,咬落去超飽肉
飛天炒通菜
呢樣係MUST TRY, 炒得超有鑊氣
味道偏辣少少, 叫左小辣就剛剛好
少少鹹香既味包住每條菜, 師傅有料到!
泰式椰汁冰
口感好RICH好綿密
真材實料!
菠蘿沙冰
濃濃既鮮菠蘿香甜
呢到既包類都係非常出色
外脆內軟, 表面有焦脆既椰子片
再加雲呢拿雪糕 ON TOP!!
2024-05-10
2024-05-14 16 views
今日母親節知道媽咪鍾意食泰菜, 一早就去咗Pattaya Thai house 到等位,元朗人氣泰菜餐廳非佢莫屬🇹🇭🫶🏻食物又好食食材又新鮮🤤⭐️👍🏻, 環境同服務又好地點超方便距離元朗西鐵站只係1分鐘路程😎今次我哋就叫咗冬陰功湯🌶(small size) 酸酸辣辣個湯底仲好Creamy 添好正🤤沙律我哋就叫咗柚子蝦沙律🥗酸酸甜甜佢哋仲有炸椰子碎🥥喺入邊所以帶一點椰子嘅香味,食落口感更加有層次👏🏻炒飯就叫咗🍍新鮮菠蘿炒飯, 裏面除咗有新鮮菠蘿粒之外仲有泰式臘腸粒粒, 泰式臘腸味道有啲似甜嘅豬肉乾, 比起其他肉類融入喺炒飯裏面更加美味🫶🏻👏🏻⭐️鍾意食泰菜嘅朋友真係唔好錯過呀呢度食品賣相又靚而且真係好好食熱辣辣又新鮮👍🏻👍🏻👍🏻

2024-05-11 39 views
今午有同事話係元朗Yooho Town附近有間泰國菜唔錯,咁啱要去元朗做嘢,約晚上六点半到了餐廳,地方唔算大,但裝修同坐位舒適,七点前已滿坐,私心提議要提早book位!我同朋友二人點咗泰式拼盤,有粉絲春卷,芝麻雞翼,魚餅同蝦餅,春卷炸得脆,包住粉絲好惹味又唔膩,芝麻雞翼肉質嫩滑又香脆,但我覺得最好食係蝦餅,爽口彈牙有蝦味,配埋酸甜汁好好味。美國牛肋肉串燒,廚師用牛肋肉加入少許自家製醬汁來提升肉質,入口香嫩又juicy, 有齒夾留香的口感。泰式黃咖喱牛筋腩,軟滑香霖,配薄餅點汁就最夾。最後加埋泰式飛天通菜,廚師炒得惹味香口。二個人點咗四個餸都好飽,結賬唔駛五百元,都幾抵食,係值得推介朋友的餐廳!
2024-05-11 17 views
去唔到泰國,不過香港都可以食到好食既泰菜😋今日同朋友去咗依間元朗泰國餐廳,環境優美👍🏻餐廳有兩層,用左綠色植物同玻璃裝飾外牆,好似室外一樣,但其實室內好涼爽,裝潢高雅👍🏻$88美國牛肋肉串燒🍢牛肉味香濃,串燒肉軟稔又大塊😋$82乾炒大蝦金邊粉🦐最中意金邊粉,冇令人失望👍🏻有勁多大大隻嘅大蝦🍤蝦肉 juicy,而金邊粉足料又大份😋調味啱啱好唔會太重,一食上癮👍🏻$65炭燒豬頸肉煎蛋飯🍳豬頸肉份量好多,配埋大大塊煎蛋撈飯食好開胃😋豬頸肉肉汁鮮甜,肉質嫩滑🤤$148泰式拼盤🍱入面有魚餅、蝦餅、春卷、雞翼😋黃金手打蝦餅好食👍🏻蝦肉鮮甜濃郁,熱辣辣脆卜卜🤤香葉紅咖哩魚餅有好香嘅香茅味🤤素菜春卷皮脆餡多👍🏻香酥雞翼就當然一樣出色👍🏻單骨好好咬😋午市套餐仲包飲品🍸柚子檸檬蜜暖入心💛蜂蜜香茅茶清涼透心💛

$88美國牛肋肉串燒🍢

牛肉味香濃,串燒肉軟稔又大塊😋

$82乾炒大蝦金邊粉🦐

$65炭燒豬頸肉煎蛋飯🍳
豬頸肉份量好多,配埋大大塊煎蛋撈飯食好開胃😋
豬頸肉肉汁鮮甜,肉質嫩滑🤤

$148泰式拼盤🍱

午市套餐仲包飲品🍸柚子檸檬蜜暖入心💛蜂蜜香茅茶清涼透心💛

$200 (Lunch)
  • 乾炒大蝦金邊粉
  • 泰式拼盤