2025-03-07 78 views
我同兩個小朋友去 葵芳店買焦糖燉蛋, 店員竟然當住客人面前,用帶住手套既手, 一手撳落垃圾桶裏面啲垃圾度, 冇換手套,再用返同一隻手, 去攞焦糖燉蛋。當我去問佢點解咁唔衛生, 佢仲要講大話話唔係用同一隻手去處理啲焦糖燉蛋。send咗兩次email去Paul Lafayette投訴, 原來係冇人覆嘅!大家小心
大家小心
2024-03-30 497 views
真係火滾!揸住張coupon去換creme burlee,成張coupon條款都冇話到要打去先預約,喺最後一日去到新都會呢間舖頭竟然冇得即刻換,要預約再嚟過!你整唔切咁多甜品就唔好派咁多coupon !對呢個品牌好失望,blacklist 以後都唔會幫襯❌🤬
真係火滾!

揸住張coupon去換creme burlee,
成張coupon條款都冇話到要打去先預約,
喺最後一日去到新都會呢間舖頭竟然冇得即刻換,要預約再嚟過!

你整唔切咁多甜品就唔好派咁多coupon !
對呢個品牌好失望,blacklist 以後都唔會幫襯❌🤬
2024-03-30
2024-03-09 578 views
一直都聽講Paul Lafayet既法式焦糖燉蛋好食,但一路都冇機會,今次終於食到買咗兩個法式焦糖燉蛋,諗住自己用火槍燒,一個就有燒到表面,另一個就冇燒,冇燒果個表面食到糖粒,食落去有好重既雲呢拿同蛋味,唔係話特別甜,但就好香滑,會令人食完一啖再食一啖!令人驚喜既係佢地係用雲呢拿籽,而唔係雲呢拿香油,保證左品質而燒咗嘅燉蛋上面形成薄薄既一層脆皮,食落去好香脆,又係另一番風味。可惜唔記得影相😅我見有人買得多都係唔等店員燒,就咁拎走,我估佢應該都係打算自己食果下先慢慢燒啦😋 同埋佢既碗仔真係好好睇

2024-01-03 489 views
話說我試咗間法國餐廳啲蛋糕,正!🍰首先有個Yuzu Mandarin Mango Cake,外型得意又創新,咬一口就感覺到爆炸嘅柑橘同芒果滋味,酸酸甜甜好岩夏天嚟個個cut。再嚟個Royal Chocolate Cake,每一啖都系極品,朱古力控絕對唔可以錯過!Tiramisu方面,剛啱好我係個芝士控,佢嘅層次感做得夠濃夠香,每啖都令人滿足。Crème Brûlée Cake就清新咗啲,焦糖脆脆哋,雲呢哋滑滑哋,箇種對比,正到爆!最後,士多啤梨慕絲真系夠晒抵食,外面個慕絲軟綿綿入口即溶,夾埋中間嗰層酸酸地嘅士啤醬,越食越過癮。總括嚟講,這家法國餐廳嘅蛋糕,味道、賣相、口感都令人難以忘懷喎!🎂😊
2023-10-26 671 views
早前老公同事送咗4張呢間嘅法式焦糖燉蛋劵俾佢,到22-10-2023 (Sun)晏晝,就同老公嚟呢間換嚟食,我哋搵到佢喇,就上前兌換,店員問我哋要唔要焦糖?老公答要.咁佢就喺凍櫃裡面拎出嚟後加糖同用火鎗燒,然後問我哋要唔要膠餐具,同入咗盒後要唔要紙袋?由於我自己帶咗膠匙羹出嚟同諗住即食,所以兩樣嘢都唔要.我哋就即刻走出去附近坐低食,影好相就食喇,面上嘅焦糖已經凍咗,食落佢係脆同甜,而燉蛋本身滑同唔太甜,OK 嘅.$50.00一個,我覺得唔係好值,因為冇乜驚喜.食完之後,我哋即刻抹乾淨還返呢兩個器皿俾佢哋.題外話:返到屋企睇睇個盒,原來買咗後放入雪櫃雪住,可以喺兩日內食用.如果唔係住喺附近或喺附近返工,可能要喺冬天至買喇.
早前老公同事送咗4張呢間嘅法式焦糖燉蛋劵
就上前兌換,
同用火鎗燒,

我哋就即刻走出去附近坐低食,影好相
法式焦糖燉蛋
就食喇,面上嘅焦糖已經凍咗,
法式焦糖燉蛋
食落佢係脆同甜,而燉蛋本身滑同唔太甜,OK 嘅.
法式焦糖燉蛋
$50.00一個,我覺得唔係好值,因為冇乜驚喜.

食完之後,我哋即刻抹乾淨還返呢兩個器皿俾佢哋.

題外話:
返到屋企睇睇個盒,
2023-10-22
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
Dining Offer
2023-10-20 352 views
特濃朱古力脆餅$60以蛋糕演繹經典歌劇的神髓,外型儼如宏偉歌劇院裡一排排的觀眾席。底層是果仁糖脆脆,上面再重覆鋪上朱力忌廉、杏仁味海綿蛋糕和朱古力慕絲。整件蛋糕都非常美味,朱古力味濃,不算太甜,亦不太苦,每當諗唔到買邊款paul lafayet蛋糕,特濃朱古力脆餅一定不會失望。面層有有粒迷你馬卡龍。
特濃朱古力脆餅$60
2023-09-24 242 views
最近收到一對新人送既餅咭,比左個機會我試下講真平時要$60買件cake都真係幾貴,會唔捨得今次揀左Tiramisu黎試,個cream好軟滑,甜度適中,中間浸左酒既餅乾變到好像海綿蛋糕咁,酒味唔會過重,整體黎講係好食既😋而我最鍾意係食完可以留返個杯🙈個杯都好靚,唔想浪費
最近收到一對新人送既餅咭,比左個機會我試下
講真平時要$60買件cake都真係幾貴,會唔捨得
而我最鍾意係食完可以留返個杯🙈個杯都好靚,唔想浪費
2023-09-24
$60 (Other)
2023-07-11 332 views
呢間野有好多分店,總有一間係你屋企附近,今日就去左葵芳既分店去買cake,買左2件細既cake一件比朋友,有一件係自己食既,其實應該係一齊share黎食。我想講真係太太太好味啦,2件朱古力味都好濃,有一件係比較creamy啲既口感,食落真係好想食多n咁多舊,有一舊就比較硬既同比較苦既,如果你鍾意苦少少就要買長方形個舊,如果係鍾意creamy啲既就要買圓形個舊,呢間店都真係出左好多款迎合唔同人既口味👍
TakeAway
今日係星期五🫶🏻要食甜品獎勵自己!大家都辛苦曬啦🫂🛎 $50 法式焦糖燉蛋店員會即場撒糖,即場用火槍噴成焦糖😚馬上聞到非常香最好即食,如果唔係啲糖會融左變成糖水~🌐 環境/服務唔係大鋪,係類似一個永久pop up store咁😂店員一腳踢,但係四面八方都有客人🥹勁🙏🏻
今日係星期五🫶🏻要食甜品獎勵自己!
大家都辛苦曬啦🫂

🛎 $50 法式焦糖燉蛋
店員會即場撒糖,
即場用火槍噴成焦糖😚
馬上聞到非常香
最好即食,如果唔係啲糖會融左變成糖水

🌐 環境/服務
唔係大鋪,係類似一個永久pop up store咁😂
店員一腳踢,但係四面八方都有客人🥹勁🙏🏻
2023-05-11 366 views
朋友生日🎂因為朋友中意食朱古力關係所以去左Paul Lafayet 買左Chocolate Craquelin - Delight Cake (3-5ppl)不嬲PL蛋糕都落足料🎂呢款朱古力味超濃 而且仲好重手每一啖都係濃厚朱古力😍中間夾雜住粒粒almond nuts好有口感🌰🥜 佢既餅底好鬆脆🫓整個蛋糕有5個layers 雖然比起坊間少少貴 但中意食朱古力既朋友 🍫呢款蛋糕好值得買🤎
朋友生日🎂

中間夾雜住粒粒almond nuts好有口感🌰🥜
佢既餅底好鬆脆🫓
整個蛋糕有5個layers
2022-12-01
$288 (Other)
2023-02-05 447 views
呢一間出名食焦糖燉蛋,店員係你叫完之後先會將砂糖放上喺燉蛋面,再用火槍燒燶佢,佢哋會貼身啲提醒你要半個鐘頭內食,如果半個鐘頭食唔到你可以選擇唔好燒住,佢會另外用袋入啲糖俾你返屋企自己燒買完之後,係新都會嘅草地度食啦,佢嘅焦糖真係好香,嗰啲雲呢拿籽同蛋嘅香味,加埋焦糖好好食但如果原價$50 1個就會有少少貴,所以我見都好多人都係用coupon買,或者就係換嘅為咗響應環保,佢有活動只要有八個吉嘅碗,就可以換一個燉蛋,其實都幾抵嘅

2022-11-28 383 views
Paul Lafayet的甜品不嬲都好精緻🤫呢次經過就叫左Creme Brulee法式焦糖烤布蕾 HKD$50焦糖燉蛋超級香滑呀~,店員姐姐會喺客人購買後才在燉蛋上加上黃糖,店家現場以火槍燒約1分鐘而成焦糖脆面,剛吃會溫熱冰涼雙重口感😍😍😍不過佢就suggest 1hour內要食用~如果大家趕唔到就可以自己返去燒😁😁💛Creme Brulee法式焦糖烤布蕾,由這個Paul Lafayet做出來的,上頭佈滿了烤過的糖衣,有點帶焦超吸引🙈🙈

焦糖燉蛋超級香滑呀~,
店員姐姐會喺客人購買後才在燉蛋上加上黃糖,

上頭佈滿了烤過的糖衣,有點帶焦超吸引🙈🙈
2022-07-17 668 views
6月係法式焦糖燉蛋節,見到$250 買10張creme brulee voucher, 明明原價$50/pc, 而家即係半價,$25 食到Paul Lafayet 招牌creme brulee, 可以話係好大隻蛤乸隨街跳,諗都唔使諗即買啦等左一個月先收到voucher, 不過絕對值得,有人覺得movenpick vanilla 雪榚有vanilla 籽好足料,咁呢個creme brulee 一樣,一樣有vanilla 籽,非常香濃軟滑,配埋燶燶地既焦糖係面,唔會話好甜,配合得岩岩好😋 非常推薦呢個甜品連呢個creme brulee 既器皿都好有誠意,印有Paul Lafayet 店名,好有質感,千祈唔好食完就掉,可以留返黎用,放髮飾放碎銀or 做豉油碟都得

連呢個creme brulee 既器皿都好有誠意,印有

Creme  Brulee
Creme  Brulee
Voucher
成日聽聞呢間店既焦糖燉蛋好好食,不過見佢既產品價錢都偏貴一直卻步,今日岀糧啦所以獎勵下自己先透過櫥窗見到甘多唔同種類既甜品,五顏六色甘,排列得好整齊,真係搞到每樣都想食啊!今次買左五樣,有3款比較好食1)最岀名既焦糖燉蛋: 職員即刻用火槍燒,真係隔住口罩都嗅到個焦糖味!食落內餡超滑溜同好香雲呢拿味,加上脆脆既焦糖外層,層次豐富 不過食多幾啖開始滯滯地2) Tiramisu: 我係因為個杯仔好得意所以先買但呢個真係有驚喜,好香咖啡味,Cream好滑帶微微芝士味,整體超夾,大杯d就好啦3)朱古力蛋糕超好食,一層朱古力Cream再一層杏仁甘疊加,層次豐富!朱古力味好濃又唔過甜,應該係70%左右,岩哂朱古力控!

今次買左五樣,有3款比較好食
不過食多幾啖開始滯滯地

2) Tiramisu: 我係因為個杯仔好得意所以先買

3)朱古力蛋糕

2022-06-21 374 views
經過見到個個都買呢款野多就忍唔住想試下見$50咁細碗都1516試唔試好好似唔係好抵咁🙈一試終於明點解咁貴😂面個層焦糖係你買時店員即場整既講明最好30分鐘內食入面燉蛋滑到不得了好似食緊豆腐花咁而佢亦都充滿住雲尼拿味既好不自覺咁一啖一啖咁食而且味道岩岩好唔太甜好快就冇哂lu🙈食完個盆唔好浪費呀,可以留返黎自用都可以呀自己用黎整下甜品都幾靚希望佢有機會做特價或買一送一啦一定會衝去買食完可能心思思又會想再買黎食
經過見到個個都買呢款野多就忍唔住想試下

好不自覺咁一啖一啖咁食
而且味道岩岩好
唔太甜

好快就冇哂lu🙈
食完個盆唔好浪費呀,可以留返黎自用都可以呀
自己用黎整下甜品都幾靚

希望佢有機會做特價或買一送一啦
一定會衝去買

食完可能心思思又會想再買黎食
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
  • 焦糖燉蛋