2019-11-16 76 views
Have been to this cafe for numerous times but first time posting it! This cafe is located at a popular location, Mongkok, where it’s so convenient to pop in for a coffee when you need one!..Their truffle cheesy fries is a must to order! The cheese on top is a bomb! I literally order that every single time during my visits! Their black charcoal, purple taro and red velvet coffee are very popular and photogenic that have already had a huge hit on Instagram!.I particularly like their white and mini
I particularly like their white and minimalist interior design, creating a warm, fresh space for customers to rest from the hectic life, which matches their cafe name perfectly!
從地鐵E2岀口,步行5分鐘就會找到Pause it這間隱世小店,打卡歎咖啡一流!聽說這裹的竹炭和芝麻咖啡很特別,很多人慕名而來。香辣茄醬煙鴨胸意粉$82 切碎了的鴨胸和茄醬混合了味道較重的辣肉腸,令人胃口大開。意粉的軟硬度剛好,端上時的熱溫反映岀店長是即叫即製。加上慢慢溶掉的薄切芝士,令口感層次提升。竹炭鮮花咖啡$38竹炭味很特別,鮮奶拉花很美,奶泡打得細滑綿密,令整杯咖啡調得不會太濃,喝多了也不會怕頭痛。咖啡加$2可轉凍飲,但熱的比較受歡迎,連坐在我身旁的老外也點了熱的竹炭鮮花咖啡。

香辣茄醬煙鴨胸意粉$82

竹炭鮮花咖啡$38
2019-11-10 68 views
放工約咗好耐冇見既朋友食飯,所以想搵間坐得舒服啲既地去呢間睇落唔大但其實都坐到好多人架食物方面,我地嗌咗All day breakfast,南瓜蟹肉risotto, 芝士忌廉吞拿魚長通粉同水牛城雞翼,全部都好足料,個人最鍾意個all day breakfast!! 滿足我咩都想食既心態個炒蛋如果滑啲會仲好添個雞翼又唔太似水牛城雞翼應該有既味,但個汁都好好食最後每人都叫咗野飲, 我個杯係凍桂花培茶latte,好清新又重茶味
放工約咗好耐冇見既朋友食飯,所以想搵間坐得舒服啲既地去
呢間睇落唔大但其實都坐到好多人架

個炒蛋如果滑啲會仲好添
個雞翼又唔太似水牛城雞翼應該有既味,但個汁都好好食

2019-11-07
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-11-09 88 views
間店都幾受歡迎,去到都排隊所以落完order都等左一段時間先食得係暖笠笠咁上菜,連碟都暖🥰個餐原本係配薯條,不過兔仔怕肥就轉左做salad店員好細心,我唔記得左叫走油走醬落完order一陣先醒起,佢話佢已經幫我order左走醬嗰啲普通幾片雞胸加沙律菜做餡$72 為酸麵包消費💸麵包雖然冇烘燶但都over左小小太脆個人覺得一片perfect toast係皮脆內面煙韌太脆仲會減弱左sourdough嘅酸味好中意欣賞sourdough嘅air crumb🥰🥰
間店都幾受歡迎,去到都排隊

所以落完order都等左一段時間先食得

酸麵包雞胸三文治

係暖笠笠咁上菜,連碟都暖🥰
個餐原本係配薯條,不過兔仔怕肥就轉左做salad
店員好細心,我唔記得左叫走油走醬
普通幾片雞胸加沙律菜做餡
$72 為酸麵包消費💸
麵包雖然冇烘燶但都over左小小
太脆
個人覺得一片perfect toast係皮脆內面煙韌
太脆仲會減弱左sourdough嘅酸味

好中意欣賞sourdough嘅air crumb🥰🥰
酸麵包雞胸三文治
全黑的店面讓人有一種難以捉摸的冷淡感覺,但是店內提走日式小清新風格,是外冷內熱的風格嗎?店內使用了大量淺棕色的木製傢俬和擺設,製造了讓客人感的柔和和溫暖的氣氛。大大個向街境的玻璃窗,在放鬆期間也能欣賞窗外景色。水牛城辣雞翼醬汁濃稠,甜美味也適中,但可惜辣味欠奉,以致味道不夠豐富,也失去了特色。雞翼還保留到原有肉汁,每一口也有熱辣辣的雞油流出。芝士黑松露薯條首先,是意想不到的份量,小食卻像主食的份量。厚切粗薯條外面當然是炸到卜卜脆,入口還是啖啖薯仔肉。加上大量的芝士醬和芳香撲鼻的松露非常邪惡。同時,被醬汁覆蓋特薯條較軟身,剛好減輕了熱氣的感覺。白酒忌廉汁吞拿魚長通粉忌廉汁與吞拿魚的獨特咸味十分配合,加上白酒的白氣作引入和一片片的巴馬臣芝士,讓人食慾大增。長通粉雖然是主食卻像小食,能讓人一啖又一啖,在不知不覺中清空碟中物。凍桂花焙茶拿鐵口感清新花味,再帶點咖啡酸澀味,很特別的口感。

水牛城辣雞翼

芝士黑松露薯條

白酒忌廉汁吞拿魚長通粉

凍桂花焙茶拿鐵
口感清新花味,再帶點咖啡酸澀味,很特別的口感。
2019-11-04 70 views
位於麥花臣球場對面,鋪面不大但裝修簡約,明亮舒適。可能因為頗受歡迎,星期日的下午小小的空間已經被坐滿,有客人要在外面等待,好在不是夏天。·竹炭咖啡拉花好靚,第一啖感覺咖啡味幾突出,咖啡落肚後仍有疑似竹炭口感停留,好似減弱的爆炸糖feel。·💲HKD 36 Flat White💲HKD 38 竹炭咖啡📍 | 旺角山東街84號地下🌟 | ✬✬✬✬✩

💲HKD 36 Flat White
💲HKD 38 竹炭咖啡
📍 | 旺角山東街84號地下
🌟 | ✬✬✬✬✩
2019-10-22 173 views
呢間走簡約風嘅cafe樓底好高 成間鋪都以木為主調😱對文青而言絕對係旺角鬧市裏面嘅清泉😍不過店內氣氛嘛嘛 客人講野好大聲 Waffle要用洪荒之力提高音量先同到fd傾計😵🌟煙三文魚Eggs Benedict ($78) 🐟🐣一切開 半熟嘅水波蛋漏曬蛋汁出黎😍金黃蛋漿鋪係白雪雪嘅蛋上面 令人難以抗拒😋🌟牛油果雜菌意大利飯 ($88) 🍄🥑之前以為avolatte已經好創新 從來無諗過🥑有咁多可能性 仲可以熱食😅 其實🥑同risotto口感幾夾😚😙反而菇味比🥑搶曬😟
🌟煙三文魚Eggs Benedict ($78) 🐟🐣
🌟煙三文魚Eggs Benedict🐟🐣

🌟牛油果雜菌意大利飯 ($88) 🍄🥑
🌟牛油果雜菌意大利飯🍄🥑
🌟煙三文魚Eggs Benedict🐟🐣
2019-10-18 148 views
難得放假,當然要約好姐妹出黎談下心,行完街,就黎到Pause It坐下,傾下計呢度環境非常舒服,設計簡約,大玻璃採納自然光,充滿時尚感。兩個人叫左兩個小食同飲品,份量啱啱好黑松露芝士薯條,個芝士醬真係超級好食,用左唔同種類既芝士混合而成,味道香濃,加埋黑松露既香氣,配薯條真係一流薯條重要係厚切版,新鮮炸出黎,上枱仲係熱辣辣,正另外仲叫左個Egg Banadict,加左煙肉做配料,做得好出色最有驚喜既係佢個醬汁,應該係獨家配方,味道清新,唔會搶左流心蛋既味道,再加上雞蛋本身整得啱啱好,蛋味香濃,成件事係大成功最後當然唔少得飲品,分別有鮮奶咖啡同抹茶鮮奶,質感算係濃厚派,夠晒creamy,仲好夠奶味添鮮奶咖啡兩位女生都好鐘意呢度既氣氛,見到店內都有好多年輕人、文青,打卡傾計都係唔錯既選擇,下次一於帶埋其他朋友黎試試

呢度環境非常舒服,設計簡約,大玻璃採納自然光,充滿時尚感。

兩個人叫左兩個小食同飲品,份量啱啱好

薯條重要係厚切版,新鮮炸出黎,上枱仲係熱辣辣,正

鮮奶咖啡

2019-10-16 142 views
估唔到係鬧市中都有一間很有格調的咖啡室咖啡室以白色為主 設計簡約而且樓底很高 令人感覺很寫意首先點了杯凍桂花焙茶拿鐵以桂花調出甜味好味又健康焙茶味道濃郁整體味道亦唔會好甜 十分推薦南瓜蟹肉意大利飯一絲絲蟹肉混入意大利飯意大利飯夠Creamy南瓜味道香濃食落健康開胃配上半溶嘅芝士份外滋味煙三文魚egg Benedict 蛋做得好流心度十足而且蛋白位置經過燒香夾埋煙三文魚一齊食 十分配朋友見我飲得十分滋味都點了一杯熱焙茶拿鐵拉花圖案是一隻馬十分可愛同朋友輕輕鬆鬆過了一個悠閒的下午
估唔到係鬧市中都有一間

十分可愛

同朋友輕輕鬆鬆過了一個悠閒的下午
  • 南瓜蟹肉意大利飯
2019-10-15 66 views
We were looking for a cozy chill cafe on a Tuesday afternoon and we found “pause it”, a small cafe but with great food and service. Very nice and modern decoration and easy found location! We recommend it for everyone whose looking for a place to chill or chat!

2019-10-15 102 views
前幾天剛好在旺角等待家人,趁有空檔走入這家咖啡室買杯飲品「邊飲邊等」。咖啡室店名為「Pause it」,設計十分簡約,以白色為主調,才剛走去就有一點放鬆的感覺。果然是店如其名,或者他們希望顧客走進來的時候,能夠在繁忙的生活中安靜下來。打開餐牌,由於一早已有了目標,所以一直在閱讀Latte的部分,發現咖啡室有不少坊間較少見的飲品,例如「紫薯拿鐵」、「黑芝麻拿鐵」等等。對一個愛好非咖啡類飲品的顧客來說,此類Latte是不二之選。最後,筆者點了黑芝麻Latte。不過,才剛點餐後,突然接到電話需要短時間內離開,立即把本來打算堂食的Latte改為外賣。飲料到手前,被拉花吸引得立刻把飲品先行餵養照相機。筆者先用視覺「喝」下第一口拿鐵,在匆忙中,唯有重啟急速的腳步,在路上品嚐飲品的味道。儘管因為太匆忙的關係,無法坐下來一邊放空一邊細味,但杯中的黑芝麻還是很香,飲料配上鮮奶後,質感幼滑,如能坐下細嚐,定有另一番滋味。儘管這次在匆忙中,只是短暫停留。如有機會,還是希望能再來Pause it來一次堂食,珍惜每一次能放空的時刻,可能是一個人,可能是結伴同行。我們習慣了一追再追,何不找個讓你能Pause (暫

儘管這次在匆忙中,只是短暫停留。如有機會,還是希望能再來Pause it來一次堂食,珍惜每一次能放空的時刻,可能是一個人,可能是結伴同行。我們習慣了一追再追,何不找個讓你能Pause (暫停) 一下的地方?
黑芝麻拿鐵
2019-10-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
黑芝麻拿鐵
2019-10-11 98 views
同朋友去了旺角行街行到有點累想悠悠閒閒食個下午茶正好經過一間小店裝修都幾有風味簡約有白色做主調感覺都幾舒適食物選擇都不少我們揀了白酒忌廉汁吞拿魚長通粉撈混後食 味道濃郁再揀了 All day breakfast 好多菇菇 好健康豐富的all day breakfastll day breakfast好吸引既然裝修咁好當然要飲杯coffee 慢慢坐享受一下叫了杯mocha拉花很美呢朋友揀了杯甜睡花果茶我都試飲了數口十分清甜
同朋友去了旺角行街

我都試飲了數口
十分清甜
2019-10-09
2019-10-11 86 views
今日係第二次黎,第一次只係黎飲杯野,今次係黎晚飯😋呢度嘅地點都算易搵,樓底高,都坐得舒服😚呢度嘅食物質素同飲品都唔錯,我叫左牛油果雞肉意大利飯,其實味道好好又唔太漏,只係雞肉多返dd就更好,之後見到有食客推介竹炭咖啡,所以都叫左一杯,係真係唔錯,而且拉花好靚🥰最後不得不讚嘅係店員嘅服務,有禮貌之餘仲好熱心,見到我地冇蠟燭,好貼心咁幫我地安排埋,所以整體都好滿意🥰

2019-10-10
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2019-10-09 162 views
我地到旺角行左一陣街,見有D攰,又想坐低抖抖,於是就搵到依間cafe。入到去啲裝修好休閒舒適嘅感覺。坐低睇完menu就叫左香辣茄醬鴨胸扁意粉、雞肉牛油果意大利飯同薯條。香辣茄醬鴨胸扁意粉 - 番茄汁再加上少少碎蕃茄,再加上煙鴨胸炒成,意粉份量適中。雞肉牛油果意大利飯 - 牛油果果肉軟滑,營養價值十分之高,意大利飯 上還配有芝士片,增添鹹香!!一口意大利飯,比一般的帶點硬身口感十足,忌廉汁非常Juicy。另外,本身想叫黑松露薯條,但朋友唔中意黑松露,所以叫左個普通薯條,坐下傾下計,一食就知係新鮮薯仔之作...好味道。Pineapple Fizz - 鮮淡黃色的菠蘿,再加上梳打水的碳酸氣,不失為炎炎夏日嘅最佳透心涼冰凍飲品。

2019-10-03 143 views
呢間鋪頭坐落喺球場旁邊,店面面積唔算大,我揀咗貼住落地大玻璃嘅一排長枱坐,望向街景球場馬路,同朋友邊食邊傾下計~店員很好,清理好枱面便隨即遞上兩杯清水以及餐牌讓我們點餐,但我哋選擇困難症發作思考左5分鐘,店員都未有催我地,可能店面唔算繁忙時段,我地亦實在唔好意思,之後店員主動過嚟為我地落單,服務態度好好呢間好適合有揸車嘅人,因為可以泊架車係出邊,直接放心入去慢慢食都唔怕,因為完全可以望住自己部車,唔驚有咩意外~藍橙Latte (不含咖啡)唔飲得咖啡嘅人就最啱,因為冇咖啡成份,入口有淡淡的橙香味,好似飲緊橙味嘅奶咁,本來以為會好奇怪,但係味道又唔錯喎~雞肉三文治配薯條🥪三文治烘底好脆但又唔會硬,餡料份量適中,雞肉同個醬汁食嗰陣都唔會話多得滯流晒出嚟~薯條就平平無奇、普通幾好~

藍橙Latte (不含咖啡)
藍橙Latte

雞肉三文治配薯條🥪