2018-06-27 366 views
今次去咗呢間火煱放題, 見到門口廣告好似好多嘢食咁就入咗去試.入到去了解咗原來比想像中多嘢食.除咗正常火煱外, 原來仲送刺身、小食、海鮮、花膠刺身分量都算係咁一人一份炆花膠花菇(呢道係二人份量)餐前仲有小食, 鹹菜豬肚、凍豬腳、拍青瓜湯底都有好幾款揀, 仲有得揀雞煲唔使加錢, 但太多嘢食我地只揀咗普通鴛鴦湯底.食食下有職員拎咗一大碟海鮮黎, 開頭以為黎錯, 點知係包埋既以為送既海鮮係求其幾舊, 原來係咁正咁多份量, 有扇貝、龍蝦、鮮花枝、鮮蝦、魚片、貴妃蚝每枱送既特製餃子, 好大隻, 入面有好大隻鮮蝦鮮嚮鈴、鱔片手打蝦滑、墨魚滑鯇魚片、魚頭件最愛既牛頸脊最後值得一提, 呢道無限時, 仲要包汽水啤酒, 抵到爆炸.
除咗正常火煱外, 原來仲送刺身、小食、海鮮、花膠

刺身分量都算係咁

一人一份炆花膠花菇(呢道係二人份量)

餐前仲有小食, 鹹菜豬肚、凍豬腳、拍青瓜

每枱送既特製餃子, 好大隻, 入面有好大隻鮮蝦

鮮嚮鈴、鱔片
手打蝦滑、墨魚滑
鯇魚片、魚頭件

最愛既牛頸脊

最後值得一提, 呢道無限時, 仲要包汽水啤酒, 抵到爆炸.
2018-06-25
  • 海鮮盤
2018-06-26 2770 views
朋友話之前食過呢間酒樓嘅火鍋唔錯,於是呢日就約咗家人嚟試吓。我哋要咗任飲任食火鍋,飲品都係自助,有汽水、啤酒、烏龍茶等選擇。我哋先要咗鴛鴦湯底,沙爹湯底好足料,有好多花生碎,好香,芫荽皮蛋湯底食到芫荽味,貪佢下吓火。另外,叫咗個重慶雞煲,呢個好惹味,辣辣哋咁,啲雞肉一啲都唔嚡。食完雞煲,就叫咗個冬瓜瑤柱鍋,呢個湯底係清甜嗰種。除咗任食配料外,餐廳會提供精選食材,呢晚我哋有金錢蠔皇花膠,冬菇入味,啲花膠好厚身好大塊,食完個嘴係黏住,正! 再嚟就係刺身拉盤,全部刺身都好新鮮,帶子好鮮甜,三文魚肥美。至尊水餃好足料,有勁多蝦粒,鮮味又彈牙! 之後就係環球海鮮盤,有海蝦、元貝、貴妃蚌、龍躉片、大青口、鱔片、魷魚同龍蝦,所有海鮮都好新鮮,海蝦好彈牙,龍躉片同鱔片都好有魚味,一啲腥味都無,貴妃蚌好厚肉,總之佢啲海鮮份量都多,又唔會將貨就價,細細隻咁,樣樣都大大件,最驚喜係呢個價錢每人都可以有幾件龍蝦,真心抵! 阿翁極級牛頸脊份量都唔少,啲牛肉有超香濃肉味同脂香,淥耐咗都唔會韌,食得出係新鮮優質貨,食到呢個 moment,已經飽咗一大半。再嚟就係任食配料,叫咗響鈴、肥牛、唐生菜、炸魚皮、鮮蝦滑、魚皮
朋友話之前食過呢間酒樓火鍋唔錯,於是呢日就約咗家人嚟試吓。

食完雞煲,就叫咗個冬瓜瑤柱鍋,呢個湯底係清甜嗰種。

至尊水餃好足料,有勁多蝦粒,鮮味又彈牙!

再嚟就係任食配料,叫咗響鈴、肥牛、唐生菜、炸魚皮、鮮蝦滑、魚皮餃及炸芋件等,響鈴芋頭索湯入晒味,肥牛都好味,雖然係任食,但質素一啲都唔差,呢餐食到勁飽呀!

埋單每人都係$300左右,食到咁多款高質食材,真心覺得回晒本!

2018-06-24 856 views
突然想食海鮮火鍋、刺身,向荃灣食「阿翁火鍋館」就不二之選先來個刺身拼盤,三文魚厚切幾肥美,帶子夠爽環球海鮮拼盤有成10款海鮮咁多,仲要有龍蝦、鱔片、青口、海蝦、貴妃蚌......,好鮮甜仲有份「蠔皇金錢花膠」一人一份,好膠住我個咀必食「至尊水餃皇」內𥚃有幾隻蝦,皮十分簿好爽⋯⋯阿翁極級牛頸脊,好濃的牛肉味點份大魚頭,當然就係想食魚雲啦,難得打邊爐有得食,質素唔錯,新鮮炸響鈴都幾鬆脆火鍋必點蘿蔔,清甜大把飲料任我揀,啤酒、汽水、茶類、韓式飲品任均選擇有海鮮、刺身、牛頸脊,令我好滿足
突然想食海鮮火鍋刺身,向荃灣食「阿翁火鍋館」就不二之選

先來個刺身拼盤,三文魚厚切幾肥美,帶子夠爽
刺身拼盤

海鮮拼盤

仲有份「蠔皇金錢花膠」一人一份,好膠住我個咀

蠔皇金錢花膠

必食「至尊水餃皇」內𥚃有幾隻蝦,皮十分簿好爽⋯⋯
至尊水餃皇

阿翁極級牛頸脊,好濃的牛肉味

大魚頭

炸響鈴都幾鬆脆
炸響玲

火鍋必點蘿蔔,清甜
蘿蔔

大把飲料任我揀,啤酒、汽水、茶類、韓式飲品任均選擇

飲品

有海鮮、刺身、牛頸脊,令我好滿足
2018-06-13
刺身拼盤
大魚頭
炸響玲
蘿蔔
飲品
  • 環球海鮮盤
2018-06-21 306 views
好耐無同Honey行街,突然想行千X店,行完肚餓要搵食,而Honey鍾意食中菜多過西餐,見到有$1BB豬好吸引就試吓...價錢其實都唔算太貴,食大排檔都係咁上下價錢,但呢到就坐得舒服&有冷氣嘆。入到店,白衫職員服務都好好,好有笑容。行街行到都幾攰幾肚餓,所以即刻點咗兩個小食可以快D有得食點左海蜇&沙薑雞腳海蜇就無咩特別沙薑雞腳個味道幾好,不過如果可以再多D沙薑就好喇之後就點咗D熱氣野食😋是晚主角$1BB豬好香脆,好濃味,唔使再另外點甜醬;而蠔餅味道都好夠味,不過就嫌上枱時油多咗D...(女人係咁架喇...又要食又怕肥)另外再叫咗兩個清淡D嘅餸,蒸元貝&炒芥蘭元貝好大粒厚肉芥蘭比平時食嘅清甜唔知落單嘅職員係咪招呼我地嗰位呢?呢個嘅服務真係幾好,值得一讚

入到店,白衫職員服務都好好,好有笑容。

行街行到都幾攰幾肚餓,所以即刻點咗兩個小食可以快D有得食
點左海蜇&沙薑雞腳

海蜇就無咩特別
沙薑雞腳個味道幾好,不過如果可以再多D沙薑就好喇

之後就點咗D熱氣野食😋
是晚主角$1BB豬好香脆,好濃味,唔使再另外點甜醬;

另外再叫咗兩個清淡D嘅餸,蒸元貝&炒芥蘭
元貝好大粒厚肉
芥蘭比平時食嘅清甜

2018-06-20
$260 (Dinner)
2018-06-19 2665 views
荃灣千色匯近年多了很多食肆進駐,前排跟家人去到千色匯1期的阿翁火鍋館聚餐,今次我們選了吃半放題式的食火鍋,最適合連同食得多的人一起去呢! 可以安心吃到夠!餐廳環境很寬敞,乾淨企理,而且很舒服,最喜歡坐位鬆動的餐館,吃得自在呢!頭盤先來一碟刺身,愛吃刺身的我立即雙眼發光,我最愛三文魚,好鮮味,還有墨魚片,很爽脆,超出我想像呢!然後是蠔汁冬菇花膠,花膠差不多有手掌大,豐富的骨膠原啊!湯底我選了冬瓜,消暑呀!極級牛頸脊肉味很香,看牛肉紋理便知道吸引吧!海鮮拼盤非常迷人呀! 完全搶眼球,大家爭先恐後拍照呢! 有爽口鮮味龍蝦、大蜆、鮮蝦、鱔片等....其他火鍋料任點,味道亦很出色,更有美味的竹笙呢!  (必點)飲品方面,汽水、烏龍茶應有盡有,任食任飲!總括來說: 這間半放題的火鍋食物新鮮吸引、座位舒適,由荃灣地鐵站行來大約十分鐘,沿天橋穿千色店行過來有瓦遮頭又不用過馬路,位置相當吸引。飯後還可以在兩個貫通的商場購物,非常便利。而且放題無限時,不用急急食,大讚!

然後是蠔汁冬菇花膠,花膠差不多有手掌大,豐富的骨膠原啊!
湯底我選了冬瓜,消暑呀!
極級牛頸脊肉味很香,看牛肉紋理便知道吸引吧!
飲品方面,汽水、烏龍茶應有盡有,任食任飲!
總括來說: 這間半放題火鍋食物新鮮吸引、座位舒適,由荃灣地鐵站行來大約十分鐘,沿天橋穿千色店行過來有瓦遮頭又不用過馬路,位置相當吸引。飯後還可以在兩個貫通的商場購物,非常便利。而且放題無限時,不用急急食,大讚!
2018-06-12
2018-06-19 2327 views
今日去打個邊爐食返餐好既就去左阿翁火鍋館入到去坐低就食任飲任食海鮮火鍋個環球海鮮盤有海蝦,蟶子,貴妃蚌,龍躉片,大青口,鱔片,魷魚,龍蝦我地6個人店員俾我地選兩個鍋我地就要左鴛鴦鍋同重慶雞鍋鴛鴦鍋重慶雞鍋混下醬先飲品櫃都幾多野飲喎刺身有三文魚,帶子,希靈魚,北寄貝--新鮮好味道,同平時日本鋪頭買既一樣咁好味蠔皇金錢花膠--花膠大舊同埋咬口一流,冬菇夠晒淋同埋好厚入味至尊水餃皇--非常好食既一樣野,料多到呢..蝦多而且實肉無肥豬肉咬落去就知阿翁極級牛頸脊--脂肪分佈得好平均,唔會太肥,但非常重牛既香味..放入口牛既油脂完全溶入口中海蝦--實肉爽口彈牙,蝦香味由咬入去開始感到蟶子--新鮮爽口夠晒香貴妃蚌--爽口彈牙冇沙龍躉片--入口香油溶晒入口入面好正大青口--都幾正鱔片--鱔香一入口就知.魷魚--咬口幾好,好香龍蝦--肉唔會係梅個隻,係實肉美國雪花肥牛--少少肥但超香牛味炸魚皮--脆口幾味炸響鈴--脆脆地入湯即食更正生菜--新鮮蔬菜青口,午餐肉,炸芋件,芝士腸,小燕餃
今日去打個邊爐食返餐好既
就去左阿翁火鍋

入到去坐低就食任飲任食海鮮火鍋

我地6個人店員俾我地選兩個鍋
我地就要左鴛鴦鍋同重慶雞鍋
混下醬先
飲品櫃都幾多野飲喎
海蝦,蟶子,貴妃蚌,龍躉片,大青口,鱔片,魷魚,龍蝦
海蝦--實肉爽口彈牙,蝦香味由咬入去開始感到
蟶子--新鮮爽口夠晒香
貴妃蚌--爽口彈牙冇沙
龍躉片--入口香油溶晒入口入面好正
大青口--都幾正
鱔片--鱔香一入口就知.
魷魚--咬口幾好,好香
龍蝦--肉唔會係梅個隻,係實肉
美國雪花肥牛
美國雪花肥牛--少少肥但超香牛味
炸魚皮
炸魚皮--脆口幾味
炸響鈴
炸響鈴--脆脆地入湯即食更正
生菜
生菜--新鮮蔬菜
青口,午餐肉,炸芋件,芝士腸,小燕餃
海蝦,蟶子,貴妃蚌,龍躉片,大青口,鱔片,魷魚,龍蝦
  • 鱔片
  • 龍蝦
  • 海蝦
2018-06-19 316 views
今日三五成群約好去食火鍋入到去就即點野食,好2肚餓呀即時整好個醬先野食未黎拇野飲重慶雞鍋--幾香口呀,雞好入味鴛鴦鍋三文魚,帶子,希靈魚,北寄貝--新鮮好味,平時唔新鮮一食就知,今日一食就知新鮮蠔皇金錢花膠--花膠都好大件下,冬菇都好厚身阿翁極級牛頸脊--入口即溶,牛既牛香味充滿了整個味蕾海蝦,蟶子,貴妃蚌,龍躉片,大青口,鱔片,魷魚,龍蝦--D海鮮好新鮮好味道,一入口就感覺到係好正既海鮮至尊水餃皇--入面好足料,簡直係想將D蝦塞爆隻餃子咁點評一下個別推介炸響鈴--放入去幾秒食得生菜--新鮮好食,食咁多肉都要食下菜炸芋件--放耐少少淋D都幾好食小燕餃--一口咬入去就連埋D汁都咇埋出黎美國雪花肥牛--同樣好香牛味,唔會太肥
今日三五成群約好去食火鍋
入到去就即點野食,好2肚餓呀
即時整好個醬先
野食未黎拇野飲
重慶雞鍋
重慶雞鍋--幾香口呀,雞好入味

蠔皇金錢花膠
蠔皇金錢花膠--花膠都好大件下,冬菇都好厚身
阿翁極級牛頸脊
阿翁極級牛頸脊--入口即溶,牛既牛香味充滿了整個味蕾
海鮮盤
至尊水餃皇
至尊水餃皇--入面好足料,簡直係想將D蝦塞爆隻餃子咁
點評一下個別推介
炸響鈴--放入去幾秒食得
生菜--新鮮好食,食咁多肉都要食下菜
炸芋件--放耐少少淋D都幾好食
小燕餃--一口咬入去就連埋D汁都咇埋出黎
美國雪花肥牛--同樣好香牛味,唔會太肥
海鮮盤
2018-06-14 113 views
一年四季都喜歡食火鍋的我趁著黃雨有點微風,即興跟好友來個火鍋晚餐下班後,我們相約來到荃灣千色匯的阿翁火鍋因為鄰近巴士站和地鐵站,交通滿方便的~·除了火鍋也有刺身,超級新鮮的~我特別喜歡帶子和魷魚呢~湯底我們選擇了冬瓜湯和芫茜皮蛋湯底冬瓜消暑,很適合夏天食用呢!滿驚喜的是原來還有冬菇燜花膠不過最令我印象深刻的就是靚靚牛肉雖然不是任食,但看圖也知道有多棒吧其次就是這個大大粒水餃皇味道好之餘仲好足料~火鍋當然少不了海鮮拼盤有鮮蝦、貝類、青口、魚片、龍蝦等等...免費追加食物中還有美國肥牛肥牛雖然偏肥了一點點...但賣相也不錯喔黑豚肉、韮菜餃、翠肉瓜、竹笙買寶丸也是必食的~蝦丸和墨魚丸也很彈牙~整體來說:食物種類雖說不是超多,但算是滿足夠的!而且質素也不錯,環境也寬敞舒適~但最重要的是職員的態度很友善就服務來說我覺得很加分!

一年四季都喜歡食火鍋的我
趁著黃雨有點微風,即興跟好友來個火鍋晚餐
下班後,我們相約來到荃灣千色匯的阿翁火鍋
因為鄰近巴士站和地鐵站,交通滿方便的~
除了火鍋也有刺身,超級新鮮的~
我特別喜歡帶子和魷魚呢~

湯底我們選擇了冬瓜湯和芫茜皮蛋湯底
冬瓜消暑,很適合夏天食用呢!
湯底

滿驚喜的是原來還有冬菇燜花膠

不過最令我印象深刻的就是靚靚牛肉
雖然不是任食,但看圖也知道有多棒吧

其次就是這個大大粒水餃皇
味道好之餘仲好足料~
水餃皇

火鍋當然少不了海鮮拼盤
有鮮蝦、貝類、青口、魚片、龍蝦等等...

免費追加食物中還有美國肥牛
肥牛雖然偏肥了一點點...但賣相也不錯喔

黑豚肉、韮菜餃、翠肉瓜、竹笙

買寶丸也是必食的~
蝦丸和墨魚丸也很彈牙~

整體來說:
食物種類雖說不是超多,但算是滿足夠的!
而且質素也不錯,環境也寬敞舒適~
但最重要的是職員的態度很友善
就服務來說我覺得很加分!

2018-06-12
Type of Meal
Dinner
湯底
水餃皇
2018-06-14 147 views
今晚約在幾位好友係荃灣相聚...係友人介紹下...我地今晚去在食任食火鍋,雖然呢度只係$328一位無限任食任飲任食海鮮火鍋、而且食物質素都唔差....地方裝潢係一間酒樓式佈置...地方夠大、坐得都舒舒服服...湯底選擇在清清地冬瓜瑤柱鍋..有刺身拼盤...有三文魚、帶子、北寄貝、希靈魚...又有花膠同冬菇食...可以補一補骨膠原先...有大大隻既至尊水餃王...皮薄餡料多...入面仲有好多蝦,一點都唔馬夫...阿翁極級牛頸脊.... 肉質好林...同有好濃郁既牛肉味..重點既海鮮拼盤...有海蝦、元貝、貴妃蚌、龍躉片、鱔片、魷魚、仲有龍蝦..而且款款新鮮 鐘意食海邊既朋友..呢度岩晒啦...之後食多兩個小食,我地已經好飽啦...!無論呢度環境同食物質素我地都好滿意、所以呢度值得再encore

湯底選擇在清清地冬瓜瑤柱鍋..

刺身拼盤...有三文魚、帶子、北寄貝、希靈魚...

又有花膠同冬菇食...可以補一補骨膠原先...

鐘意食海邊既朋友..呢度岩晒啦...

之後食多兩個小食,我地已經好飽啦...!

2018-06-13 1055 views
和家人去了位於荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期的阿翁火鍋館食火鍋,這裡環境非常不錯,很多位置,而且枱椅都是寬闊型,而且四周環境企理,可以坐得舒服,食得舒服。我們點了每位$298的無時限的海鮮火鍋放題。最先上來了一大碗刺身拼盤,是大路的刺身,但三文魚非常肥美,感覺到油脂在口和喉嚨裡打滾。再來是一大碟的花膠扒,有手掌般大,啖啖花膠,好黏度高,正到一個點。極級牛頸脊,肉質好腍,有濃濃的肉香味道。至尊水胶皇,煮起來好大隻,足料,包了很多蝦仁肉,彈牙好味。一大盤的海鮮拼盤,有當中最吸引當然是龍蝦,肉質十分彈牙。鱔片好爽脆,鮮甜。魚皮好鬆化,放湯一秒鐘就足夠,好味道不是很多火鍋放題有竹笙食,這裡卻有,而且是比較高質素的竹笙,厚身,用來吸湯,相當一流。總結:一般的火鍋放題通常只有兩小時左右,阿翁火鍋館卻不限時,我們都可以放下急速的吞嚥,慢慢邊傾邊食,而且上菜速度很快,沒有漏單,可以盡興的吃一餐海鮮火鍋。

我們點了每位$298的無時限的海鮮火鍋放題

極級牛頸脊,肉質好腍,有濃濃的肉香味道。

至尊水胶皇,煮起來好大隻,足料,包了很多蝦仁肉,彈牙好味。

一大盤的海鮮拼盤,有當中最吸引當然是龍蝦,肉質十分彈牙。

鱔片好爽脆,鮮甜。

魚皮好鬆化,放湯一秒鐘就足夠,好味道

$298 (Dinner)
2018-06-12 836 views
6月天又係約朋友「飯聚」嘅時候,今次揀左荃灣千色匯嘅阿翁火鍋館。呢度嘅火鍋係以無時限為大前題,啱晒我地又要食又要吹水嘅人。電梯直上6樓,大大個阿翁招牌歡迎你。佔晒6樓全層,地方非常大,樓底又夠高,感覺好舒服。收費方面,星期一至四成人每位$298,星期五六日、公眾假期及前夕每位$328。而9點後入座又有8折優惠,簡直係對夜食一族或遲收工人士嘅福音。而刺身、極級牛頸脊以及至尊水餃王都係按入座人數供應。另外仲有大量火鍋配料任點任食,夠晒吸引。四人份量刺身,有3文魚、日本魷魚、希靈魚同北寄貝,冰底鎮住,保証新鮮。我地揀左冬瓜瑤柱湯做湯底,夠晒清潤。再送黎四隻至尊水餃皇,但係份量認真巨大,無愧至尊水餃皇呢個稱號。今日係送每位一份蠔皇花膠,呢個係四人份量,大大塊花膠我讓左比老婆食,比佢養顏又可以補下骨膠原。每檯會按人數送一個環球海鮮盤,內有海蝦、元貝、蟶子、貴妃蚌、大花蛤、龍躉片、龍蝦、鱔片或龍蝦等等....全部貴價食材每日有6-8款按時令供應。再加上呢個四人份量嘅頂級牛頸脊,色澤紅潤,紋明分明,只需簡單拖一拖水,即放入口,肉味極濃。絕對係必試之選。其他火鍋配料例如三色丸、白菜仔、炸響鈴、脆鯇片等
呢度嘅火鍋係以無時限為大前題,啱晒我地又要食又要吹水嘅人。

電梯直上6樓,大大個阿翁招牌歡迎你。

佔晒6樓全層,地方非常大,樓底又夠高,感覺好舒服。

刺身、極級牛頸脊以及至尊水餃王都係按入座人數供應。
另外仲有大量火鍋配料任點任食,夠晒吸引。

至尊水餃皇
我地揀左冬瓜瑤柱湯做湯底,夠晒清潤。再送黎四隻至尊水餃皇,
但係份量認真巨大,無愧至尊水餃皇呢個稱號。

全部貴價食材每日有6-8款按時令供應。

頂級牛頸脊
再加上呢個四人份量嘅頂級牛頸脊,色澤紅潤,紋明分明,
只需簡單拖一拖水,即放入口,肉味極濃。絕對係必試之選。

其他火鍋配料例如三色丸、白菜仔、炸響鈴、脆鯇片等,
有魚有肉有菜,火鍋都可以食得好健康架。

呢張相有個主題叫「哈哈哈」
啲蝦都算大隻,而且鮮味十足。

呢度地方大,所以放左幾個汽水櫃,但內裡放嘅飲品都一樣,所以大家只要去就近自己張檯果個櫃攞就可以了。
可樂、雪碧、多款韓國飲品,仲有啤酒,全部任揀任飲。雖然選擇有好多,但可惜我地全檯都係可樂怪,所以對我地黎講一款都夠了。

食左成晚,飲左成晚,吹水又吹足成晚都無人催促埋單,無限時嘅火鍋放題就可以比到我地咁滿足嘅感覺啦。
下次再約食飯,呢度可以再ENCORE呀。
$328 (Dinner)
頂級牛頸脊
荃灣真係好多好野食,是晚朋友book了枱在阿翁打邊爐,貪佢半任食,食材用靚料,加上環境濶落冷氣足,任食無限時,食足全晚都無問題呀~價錢星期一至四$298,星期五六日就要$328,九點後有八折,話貴又未係太貴,但平就一定稱唔上,視乎火鍋料如何,同個人喜好啦。是晚就預左好多野偈,有個無限進餐時間嘅餐廳好緊要,仲有野飲嘛。先加醬料,有辣醬,辣椒,蒜,蔥等,仲有wasabi,豉油有分火鍋豉油同刺身豉油,咁就梗係要哂佢啦。餐具乾淨,感覺不錯。飲品有茶,韓式飲品,罐裝啤酒等,都幾多元化。是日款式是蠔皇金錢花膠,大大塊花膠扣得入味,好味喎。按人頭份量嘅刺身,有 希靈魚,三文魚,北極貝,魷魚 ,好新鮮呢,三文勁肥美啊。火鍋湯底揀了芫荽皮蛋,好多芫荽勁香呀,正正正。主角海鮮盤到了,朋友就係為左佢而來的,佢勁鍾意食海鮮呀。有海蝦,青口,蚌,蜆,白鱔片, 脆鯇片,同龍蝦。極鮮甜,肉爽,貝類無砂,正呀~至尊水餃王,爆大隻,入面好多蝦,好鮮甜好爽口呀。阿翁極級牛頸脊,2人是細份量,但其實都唔細㗎,牛肉濃牛味,有口感,非常好味!細細片一口一片,滾得耐都唔會韌,入口嫩滑。跟住就係自己點嘅任食料,墨魚滑彈牙,墨魚粒不
餐具乾淨,感覺不錯。
飲品有茶,韓式飲品,罐裝啤酒等,都幾多元化。
是日款式是蠔皇金錢花膠,大大塊花膠扣得入味,好味喎。
火鍋湯底揀了芫荽皮蛋,好多芫荽勁香呀,正正正。
至尊水餃王,爆大隻,入面好多蝦,好鮮甜好爽口呀。
細細片一口一片,滾得耐都唔會韌,入口嫩滑。
跟住就係自己點嘅任食料,墨魚滑彈牙,墨魚粒不少呢。炸魚皮夠脆,不過鹹。
其他有菇,蘿蔔,粟米等,三角形個粒係小燕餃,幾得意㗎,仲有竹笙,竹笙都任食喎!
任食的美國肥牛,都唔算差,收貨。
羊肉片好正喎,有羊味!
竹笙好爽口,吸湯一流,encore之選。
最後整返盤菜,吸左湯底好鮮甜。
好多野食好好味,食下食下唔覺唔覺又過左三個鐘,朋友聚會的好選擇!!
2018-06-05
2018-06-07 326 views
月尾爸媽會離港半年,難得爸媽仍在身邊,當然要帶他們吃得好一點,今晚就來到荃灣阿翁火鍋館試試半任食火鍋放題,因為沒有限時的關係,所以可以盡情交談近況⋯阿翁火鍋館跟半島漁港同在一層,而且相連,所以酒樓式的裝橫很精緻,而且面積非常非常大,遇著打風落大雨的日子,人客少了一點,也正好讓我們可以更舒適地享受聚餐⋯星期一至四晚巿半任食火鍋放題每位$298,收費合理⋯飲品選擇不算太多,但基本汽水啤酒果汁都有供應,醬油配料架由侍應送來,混醬後店員會回收醬油配料架湯底我們選了冬瓜瑤柱鍋,湯豆清甜,不防先喝一碗⋯限定食物有超大盤的海鮮拼盤、蠔皇金錢花膠、刺身拼盤、阿翁極級牛頸脊和至尊水餃皇,全部分量十足﹗阿翁極級牛頸脊軟滑牛味濃,雪花紋理吸引,油脂均勻,正啊﹗至尊水餃皇媽媽大讚,因為真的很大隻,而且用料十足,餃皮軟滑而厚薄適中,內裡蝦肉更是又爽又彈牙﹗每人限定一粒,要好好品嚐啊﹗蠔皇金錢花膠又厚又大片,非常入味⋯這個超級海鮮拼盤最令爸媽嘩然,他們第一次吃海鮮火鍋,平時也很慳家,很少買海鮮來吃,所以一定要帶他們吃一次海鮮火鍋﹗這個海鮮拼鮮會按時令海鮮來組合,所以不同時段來吃都會吃到不同的海鮮,是晚我們的海鮮包

星期一至四晚巿半任食火鍋放題每位$298,收費合理⋯

湯底我們選了冬瓜瑤柱鍋,湯豆清甜,不防先喝一碗⋯

阿翁極級牛頸脊軟滑牛味濃,雪花紋理吸引,油脂均勻,正啊﹗

蠔皇金錢花膠又厚又大片,非常入味⋯

這個海鮮拼鮮會按時令海鮮來組合,所以不同時段來吃都會吃到不同的海鮮,是晚我們的海鮮包括了龍蝦、海蝦、元貝、貴妃蚌、大青口、鱔片、魷魚、龍躉片,海鮮都非常新鮮,鮮味十足,特別龍蝦的鮮味十足,肉質嫩滑,爸媽都吃得十分暢快﹗

其實限定食物已經非常豐富,所以無限任食部分我們不是點了很多食物,蔬菜固然要吃一點,但特別推介大家必食四寶丸,全部人手手打製作,新鮮又彈牙,值得多吃一點手打丸類﹗

這晚雖然掛著一號風球,但無損我們吃火鍋的心情,枱面全是新鮮美味的配料,店員服務也非常殷勤有禮,不時主動幫我們更換骨碟,還幫我們除了湯面的油脂,火鍋火力太大又幫我們調細,服務非常貼心,所以爸媽都大讚阿翁火鍋館,紛紛在FB推薦給兄弟姊妹們,見他們食得開心,又可以在FB放閃,真的好安慰XD
2018-06-05
2018-06-01 140 views
表姐回港探親, 約佢食摰愛火鍋晚餐。兩個都是大胃王, 可以放題任飲任食, 最佳選擇 飲品有汽水、 啤酒、 無糖烏龍茶 火鍋前菜竟然有蠔皇花膠冬菇, 都算創新, 花膠大塊, 冬菇炆到好冧 另一款是魚生刺身, 三文魚腩、 帶子、魷魚和希靈魚, 每人一片,非常新鮮, 尤其是三文魚腩,肥美可口 海鮮拼盤海蝦、青口、貴妃蚌、 鱔片、 斑片一大盤,見到已經開心,入口鮮甜美味前奏食物已經飽了一半, 主打火鍋才正式登場 , 原先想揀重慶雞煲, 但怕太飽肚, 所以選了芫茜皮蛋沙嗲鴛鴦鍋, 每人有一隻超大 爽口雲吞皇。一大碟牛頸脊肉, 肉質嫩滑鮮甜, 呢個size,外面食起碼要300蚊以上,今晚全包, 抵到爛手打四色丸子牛丸、 鯪魚球丸、 蝦丸和墨魚丸, 最 like 是牛丸, 因為混合了果皮,特別好食最後order了豆腐、蝦膠 、韮菜餃 、苦瓜片、 翠玉片和大魚頭飽到十成十,還有紫米露糖水送這一餐超值質素高
表姐回港探親, 約佢食摰愛火鍋晚餐。

兩個都是大胃王, 可以放題任飲任食, 最佳選擇

飲品有汽水、 啤酒、 無糖烏龍茶

手打四色丸子

飽到十成十,還有紫米露糖水

這一餐超值質素高

2018-05-31
$300 (Dinner)
  • 海鮮拼盤,牛頸脊肉
2018-05-29 186 views
今日朋友帶我去荃灣千色匯食火鍋,位置就係千色店對面,都好方便易搵👍🏻原來千色匯商場除咗地下三層shopping mall 之外,樓上係食店我地食任食火鍋,無限時可以慢慢吹水除咗指定食物外,仲有數十款火鍋配料無限叫飲品款式都唔少架,啤酒類都有一款仲有熱盤自取第一道菜~~花膠冬菇塊花膠又大又厚,正第二道菜~~刺身四點盛,都算新鮮自選湯底極級牛頸脊😋😋完全係高質素既牛肉,有牛味之餘,仲要夠淋身有口感,新鮮到極海鮮拼盤完全唔hea你,全部都好新鮮,龍蝦都要大大隻仲有超巨型大水餃,我數過入面最少有三隻蝦,食埋呢隻餃都已經飽咗大半任食火鍋料,完全唔會出少比你,叫幾多黎幾多整體食物質素真係掂,可能開張不久,所以唔太多人,環境坐得舒適👍🏻

我地食任食火鍋,無限時可以慢慢吹水

除咗指定食物外,仲有數十款火鍋配料無限叫

飲品款式都唔少架,啤酒類都有一款

仲有熱盤自取

第一道菜~~花膠冬菇
塊花膠又大又厚,正

第二道菜~~刺身四點盛,都算新鮮

自選湯底

極級牛頸脊😋😋
完全係高質素既牛肉,有牛味之餘,仲要夠淋身有口感,新鮮到極

海鮮拼盤
完全唔hea你,全部都好新鮮,龍蝦都要大大隻

任食火鍋料,完全唔會出少比你,叫幾多黎幾多