2021-12-24 218 views
今次介紹芫荽茶餐俾大家😝😝芫荽湯米線 ($72)🥰有牛丸墨丸同魚片, 貌似一碗好普通既米線, 但佢個湯底真係不得了!!!!!👍🏻👍🏻稠到好似青苔咁, 勁多勁多芫荽, 好濃😋😋芫荽滑蛋煙三文魚三文治 ($48)雖然有芫荽, 不過而個三文治可能會令芫荽控失望😟略嫌唔太重芫荽味, 滑蛋唔滑, 只係一個普通三文治🙈不過其實除左芫荽米線, 佢個酸菜魚拉麵 ($88) 都ok,唔會好辣, 好易入口☺️ 可以一試!!佢個芫荽湯米線真心正既, 不過三文治就一般,但我覺得可以為左個芫荽湯米線來試一次😋 一定唔會失望!!
今次介紹芫荽茶餐俾大家😝😝

芫荽湯米線 ($72)🥰
有牛丸墨丸同魚片, 貌似一碗好普通既米線,
但佢個湯底真係不得了!!!!!👍🏻👍🏻
稠到好似青苔咁, 勁多勁多芫荽, 好濃😋😋

芫荽滑蛋煙三文魚三文治 ($48)
雖然有芫荽, 不過而個三文治可能會令芫荽控失望😟
略嫌唔太重芫荽味, 滑蛋唔滑, 只係一個普通三文治🙈
芫荽湯米線

唔會好辣, 好易入口☺️ 可以一試!!
酸菜魚拉麵

佢個芫荽湯米線真心正既, 不過三文治就一般,
但我覺得可以為左個芫荽湯米線來試一次😋 一定唔會失望!!
芫荽湯米線
酸菜魚拉麵
2021-12-11 297 views
朋友問有冇興趣去呢個Peony Garden- 遊園食午餐,我冇所謂嘅,因遊園在西九戲曲中心,所以便去試試。我們柯打咗幾款菜 :足料明火靚湯惹味小炒皇蟹籽紅燒豆腐桶子豉油雞章魚雞粒鍋燒飯芫茜湯拉麵素鵝足了明火例湯 :有青紅蘿蔔、粟米粒、豬肉、果皮和蜜棗,果然足料。惹味小炒王:有蝦乾,菜譜、腰果和韭菜。味道比較濃,啱啲重口味嘅人,本人覺得有啲鹹。味道嘢火ok。桶子豉油雞:啲雞好滑呀。豉油調味都幾好。章魚雞粒鍋燒飯:惹味足料,好多食唔晒。蟹子紅燒豆腐:豆腐好滑多料,正。芫茜湯拉麵:好香好多嘅芫茜,湯底味道清甜,拉麵彈牙,正。素鵝:賣相好靚,味道清甜,又多餡。環境好古色古香,正。又坐得舒服。總結:好味道。我會再去試晚餐同下午茶囉,下午茶有紅豆冰,西多等等。

我們柯打咗幾款菜 :
足料明火靚湯
惹味小炒皇
蟹籽紅燒豆腐
桶子豉油雞
章魚雞粒鍋燒飯
芫茜湯拉麵
素鵝

桶子豉油雞:啲雞好滑呀。豉油調味都幾好。

章魚雞粒鍋燒飯:惹味足料,好多食唔晒。

蟹子紅燒豆腐:豆腐好滑多料,正。

芫茜湯拉麵:好香好多嘅芫茜,湯底味道清甜,拉麵彈牙,正。

素鵝:賣相好靚,味道清甜,又多餡。

環境好古色古香,正。又坐得舒服。

2021-12-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2021-11-14 342 views
今晚7點半系戲曲中心睇表演,6點去到遊園,經理話室內已經比人book曬,只有外面,但因為佢的特別裝修都系裡面,所以要求經理幫忙,佢安排左一陣,就幫我高掂。坐系收銀旁邊,經理兼顧收銀,點菜,指揮訂檯,上菜等,樣樣都不急不懆,難得系對客人同伙計都好有禮貌,你問個菜系乜點做都笑口對答。家鄉蓮藕餅($108)4分- 炸得好香,蓮藕好脆但可惜無乜蓮藕味,中間夾住厚厚但保持鬆彈的肉,埋單問經理,原來系魚加豬肉至有哩個口感鎮江汁焗肉排($118)4分- 個汁吾會好似其他酒樓咁酸,上面仲有幾條京蔥,肉排肥瘦均勻,一D都吾乾吾鞋,亦吾會”哪”得太鬆,正

家鄉蓮藕餅($108)4分

鎮江汁焗肉排($118)4分

2021-11-13
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2021-11-10 215 views
戲曲中心遊園茶記嘅叉燒飯係最好味,講真佢夜晚個餐牌真心唔抵食,係lunch $68先真係正,性價比高~ 個叉燒飯要問佢拎多d汁~ 多汁真心好味好多原來佢個燒腩居然都好味!好驚喜呀!佢個燒腩皮係好香好脆架,正常咸度加埋黃芥末一流由於燒味係同埋白飯一齊食先至好味~ 所以叫個飯時係要加多d汁~~ 菜得2條真心小左d呀….不過係香港食飯係咁….菜好似永遠都比肉貴咁….😒佢叉燒既水平保持得好一致,次次去都咁好食!私心推薦!
個叉燒飯要問佢拎多d汁~
多汁真心好味好多

原來佢個燒腩居然都好味!好驚喜呀!
佢個燒腩皮係好香好脆架,正常咸度加埋黃芥末一流
菜得2條真心小左d呀….不過係香港食飯係咁….
菜好似永遠都比肉貴咁….😒
佢叉燒既水平保持得好一致,次次去都咁好食!
私心推薦!
2021-10-30 2297 views
本週帶媽媽到戲曲中心逛逛,然後到遊園吃晚飯;因為,上openrice,遊園的食評好好。上一次吃了芫茜湯拉麵,芫茜湯簡直濃稠到似青苔湯,真材實料,童叟無欺。故此,今天和Honey再來一次。在這裏,一定要試Signature Dish三文魚芫茜蛋治。可能是周末,食客好多。我點了Honey喜歡的酸菜魚拉麵 $88雖然餐牌標示有兩隻辣椒,但是不太辣,微酸微辣,酸辣調配得剛好。魚塊好滑。喝了湯,也不會覺得口渴。還以為是車厘茄,原來是原粒酸辣椒。不辣,不過好酸。另外,當然要試試這裏的signature dish煙三文魚 $48芫茜蛋治,這個簡直冇得彈!就算連這兩片白麵包,都非常鬆軟,有韌性。而且,芫茜打成蓉,加上蛋漿,炒成滑蛋,仍保留了莞茜的「青」香。由於比較「青」,配上煙三文魚,剛剛好,簡直一流!你看看,那份蛋治,好厚的煎蛋,就知道莞茜份量都不少,雖然不便宜,但物有所值!試試這裏傳統港式茶餐廳的懷舊飲品。我點了黑牛 $28Honey點話梅陳皮梳打 $28黑牛一般。但話梅陳皮好飲,酸甜度剛好。陳皮味好「出」。今天的午餐,好好,一定會再來!

故此,今天和Honey再來一次。

可能是周末,食客好多。

我點了Honey喜歡的酸菜魚拉麵 $88
魚塊好滑。
喝了湯,也不會覺得口渴。

還以為是車厘茄,原來是原粒酸辣椒。
不辣,不過好酸。

芫茜蛋治,這個簡直冇得彈!
就算連這兩片白麵包,都非常鬆軟,有韌性。
由於比較「青」,配上煙三文魚,剛剛好,簡直一流!

試試這裏傳統港式茶餐廳的懷舊飲品。
我點了黑牛 $28
Honey點話梅陳皮梳打 $28
黑牛一般。
但話梅陳皮好飲,酸甜度剛好。
陳皮味好「出」。

今天的午餐,好好,一定會再來!
2021-10-30
  • 芫茜滑蛋煙三文魚三文治
2021-10-27 230 views
以前帶過媽媽黎食芫茜湯底車仔麵今次同我高太行過,同距靜靜地黎個無酒精happy hour 先得高太岩岩打完針,唔太適合飲酒住,飲住凍檸水少甜先遊園裝修幾有中國古典風有啲户外坐位,感覺幾寧靜有別於其他茶餐廳甘熱鬧而且部份坐位望到維港景,不過日頭有地盤開緊工,啲機器会遮左個維港,夜晚地盤收左工靚好多嗌左個鮑魚撈麵同好似叫炒爽爽既炒菜鮑魚撈麵隻鮑魚唔韌,個鮑魚汁都唔太咸,調味幾好個炒菜有馬蹄,洋葱,荷蘭豆全部爽口野都還好埋單278有啲貴不過如果嗌下野飲慢慢坐下又幾清靜舒服既
以前帶過媽媽黎食芫茜湯底車仔麵

高太岩岩打完針,唔太適合飲酒住,飲住凍檸水少甜先

遊園裝修幾有中國古典風
有啲户外坐位,感覺幾寧靜
有別於其他茶餐廳甘熱鬧

嗌左個鮑魚撈麵同好似叫炒爽爽既炒菜

鮑魚撈麵隻鮑魚唔韌,個鮑魚汁都唔太咸,調味幾好

個炒菜有馬蹄,洋葱,荷蘭豆
全部爽口野
都還好

埋單278有啲貴
不過如果嗌下野飲慢慢坐下又幾清靜舒服既

2021-10-15 237 views
I know Peony Garden and want to try it for a long time. Finally, I have a chance. We order many famous dishes, Bean curd skin roll with mushroom, Barbecued Spanish Iberico pork with pineapple caramel sauce, Peony Garden coriander soup with noodles, Boiled giant garoupa fillet with pickled cabbage and chilli. And the drink too, Honey Pomelo tea with lemon & lime and Kyohou Grape soda. The greatest dish is the Spanish Iberico pork with pineapple, the meat melt inside my mouth. The size of pickled cabbage fish is super big. I am sure for coriander lover, they must need to try the coriander noodles.
2021-09-27
2021-10-15 197 views
燒味飯都好好食我見大部份人黎到遊園都係推介食芫荽,可惜朋友係唔鐘意食芫荽,反而話食話燒味飯覺得好好食,一定要試下。餐廳裝飾好古色古香,而且環境好闊落~如果講價錢的話,遊園嘅燒味飯一d都唔便,我叫左個四寶飯($88)- 叉燒。佢有小小濃邊,同埋有小小半肥瘦,食落肉質都好綴!- 豉油雞。 雞肉好滑,豉油味唔會好多,但又會惹味- 燒肉。燒肉皮好脆,肉都唔會太肥- 鹹蛋雖然唔便,但有質素嘅~唔收加一,值得一試。
燒味飯都好好食

餐廳裝飾好古色古香,而且環境好闊落~

- 叉燒
。佢有小小濃邊,同埋有小小半肥瘦,食落肉質都好綴!
- 豉油雞
。 雞肉好滑,豉油味唔會好多,但又會惹味
- 燒肉
。燒肉皮好脆,肉都唔會太肥
- 鹹蛋

雖然唔便,但有質素嘅~
唔收加一,值得一試。
2021-10-13 227 views
之前見到朋友post莞茜嘅麵相,所以星期五同同事特登過黎戲曲中心嘅遊園食lunch因為時間都算早13:00前我地已經黎到唔算多人,我地點左幾個午餐莞茜湯麵- 一碗滿滿嘅莞茜山,對莞茜控黎講簡直係睇到已經好滿足呀😌食神叉燒煎蛋飯- 叉燒肥瘦適中好味道😋雪菜火鴨絲炆米- 味道比較濃味沙爹金菇肥牛炒河- 肥牛份量多,河粉香口野味大家食飽飽之後覺得都唔錯,下次會再過黎試其他野😄

食神叉燒煎蛋飯- 叉燒肥瘦適中好味道😋

雪菜火鴨絲炆米- 味道比較濃味

沙爹金菇肥牛炒河- 肥牛份量多,河粉香口野味

大家食飽飽之後覺得都唔錯,下次會再過黎試其他野😄
2021-10-08
Type of Meal
Lunch
2021-09-30 207 views
為茜麵而來,小菜同茜麵都有驚喜環境衛生,裝修簡潔有心思服務不錯,有位姐姐特別nice食物價錢合理,與酒樓相約茜麵:濃湯唔係青味,十分香濃,湯較少,太好飲,頂頭好多新鮮茜,湯浸唔到所有茜,拉麵因拍攝太耐少許軟,配料一般(4丸加2魚片),份量足夠酸菜魚:少辣少酸少辣,一出枱嚇親,個大碗好巨型,份量十足,需要3人享用,配料有大量芽葉同寬粉,魚新鮮大件,唯一不能維持熱辣辣苦瓜煎蛋:同餐牌賣相一樣,味道ok,家的味道
為茜麵而來,小菜同茜麵都有驚喜
環境衛生,裝修簡潔有心思
服務不錯,有位姐姐特別nice
食物價錢合理,與酒樓相約

茜麵:
濃湯唔係青味,十分香濃,
湯較少,太好飲,
頂頭好多新鮮茜,湯浸唔到所有茜,拉麵因拍攝太耐少許軟,
配料一般(4丸加2魚片),份量足夠
酸菜魚:少辣
少酸少辣,一出枱嚇親,
個大碗好巨型,份量十足,需要3人享用,
配料有大量芽葉同寬粉,魚新鮮大件,唯一不能維持熱辣辣
苦瓜煎蛋:
同餐牌賣相一樣,味道ok,家的味道
芫茜麵
2021-09-29
$180 (Dinner)
芫茜麵
餐廳在劇曲中心內,有點難找,也有點塵世外的雅緻感,又帶點古色古香。入正題~《遊園素鵝》素鵝中間夾雜一些蘿蔔雜菜,一層層的,頗有心思。《焦糖菠蘿西班牙黑豖叉燒》見到賣相已經覺得好吸引,擺盤像一邊菠蘿,厚切叉燒中間開一刀放菠蘿片,頂層鋪上菠蘿蓉,再加上焦糖一起焗。菠蘿燒至入口即溶。叉燒肉質軟嫩,脂肪比例剛好,加上焦香、油光和肉汁纏繞,必點之選!《芫茜湯牛丸墨魚丸潮州魚片拉麵》首先是高高的生芫茜山😳😳綠悠悠的湯底是攪拌成碎的芫荽湯,入口細膩,可以將生芫茜浸入湯中,芫茜湯味道也不會太重。拉麵煙韌,另外牛丸、墨丸和魚片各兩件,牛丸最驚喜,彈牙之餘充滿肉汁。《濃湯酸菜龍躉球》超大盤,酸菜湯酸辣度剛好,一口接一口也不會覺得咸。龍躉都是大大件的,口感厚實而彈牙,和一般酸菜魚的魚件是超大分別。另外加入了薯粉,掛湯而煙韌,其他配料也份量充足。紅豆冰加奶茶雪糕友人的青檸梳打~奶茶雪糕奶茶味超濃郁,配紅豆冰正!每道菜都份量十足,真材實料,推薦!

入正題~

《遊園素鵝》

素鵝中間夾雜一些蘿蔔雜菜,一層層的,頗有心思。

《焦糖菠蘿西班牙黑豖叉燒》

《芫茜湯牛丸墨魚丸潮州魚片拉麵》

首先是高高的生芫茜山😳😳

《濃湯酸菜龍躉球》

紅豆冰加奶茶雪糕
友人的青檸梳打~

奶茶雪糕奶茶味超濃郁,配紅豆冰正!

每道菜都份量十足,真材實料,推薦!
2021-09-26 178 views
💥傳統中國文化為主題 環境靚 食既係廣東創新懷舊菜 店員亦會著古代店小二制服 玩味十足😁🌟芫茜湯底車仔麵 成個湯底都好多芫茜但好奇怪,飲落唔係特別濃😅不過佢嘅餸係好好食,全部都好入味亦都非常之特別佢唔係普通麵線今次叫咗個薯粉,晶凝通透底下反映到碧綠色既芫荽,唔覺唔覺成碗連湯食晒🤤🤤🌟 脆脆阿華田 阿華田加入可可脆片👍🏻呢個組合係我兒時嘅時候自己喺屋企都會咁樣食,估唔到大個咗喺餐廳遇到我嘅回憶。
💥傳統中國文化為主題
環境靚 食既係廣東創新懷舊菜
店員亦會著古代店小二制服 玩味十足😁

🌟芫茜湯底車仔麵
成個湯底都好多芫茜
但好奇怪,飲落唔係特別濃😅
不過佢嘅餸係好好食,全部都好入味
亦都非常之特別佢唔係普通麵線

🌟 脆脆阿華田
阿華田加入可可脆片👍🏻
2021-09-23 201 views
今日黎戲曲中心並唔係睇戲曲係黎游園·茶記 試試佢地既芫茜拉麵!餐廳位於戲曲中心內 裝修帶點古樸藝術氣息芫茜湯拉麵麵上鋪滿芫茜山 湯底亦係用芫茜調製,味道非常濃郁,真材實料,而成個麵既顏色係十分翠綠🤣,絕對係芫茜控必食之選配料有牛丸、墨丸同魚片老公鐘意牛丸 我就鐘意墨丸 焦糖菠蘿西班牙黑毛豬叉燒呢碟叉燒係誠意之作叉燒肥瘦均勻 中間夾一層薄薄既菠蘿帶點酸酸地 中和一下肥膩感之餘加上菠蘿蓉同焦香的焦糖味道很特別 值得一試遊園素鴨素鴨貌相精緻 偏向甜口入面有小小素菜酸菜龍躉球有別其他餐廳用薄薄的魚片佢地係用啖啖肉的厚切龍躉球 魚皮煙韌 富有膠質 好好味份量真係好多 無論龍躉肉定配料都超足料 2人都食唔哂見到隔離枱飲燉湯 好吸引 下次一定要試下
今日黎戲曲中心並唔係睇戲曲
係黎游園·茶記 試試佢地既芫茜拉麵!
餐廳位於戲曲中心內 裝修帶點古樸藝術氣息

芫茜湯拉麵
而成個麵既顏色係十分翠綠🤣,絕對係芫茜控必食之選
配料有牛丸、墨丸同魚片
老公鐘意牛丸 我就鐘意墨丸

都超足料 2人都食唔哂

見到隔離枱飲燉湯 好吸引
下次一定要試下

2021-09-23
$350 (Dinner)
2021-09-18 214 views
戲曲中心就經過很多次,裡面有餐廳真的不知道!戲曲中心像大學裡的新教學大樓,相比新光戲院少了一份古典味,那就專注在餐廳部分!今次到了遊園·茶記主打中菜,格局surprisingly與茶餐廳有點相似(或許高級一點點🤣),但菜式是正規酒樓啊,吃過返尋味!.開始瘋狂點菜🙋🏻‍♀️- 羊肚菌烏雞燉湯:才$42一盎!CP值很高!略有一點鹹,可能是金華火腿吧,當它是足料而扣分😂- 醉雞:是雞脾部分🤩感謝!小酒鬼喜歡任何酒類食品😆- 水煮牛:🌶‼️️是超級大的湯碗承載着花椒、八角、辣椒、寬粉、芽菜與牛肉,嘴巴被麻辣感包圍,很上癮!牛肉很滑,不斷吸入冬粉😂- JJ通菜煲:惹味10分,以蝦醬於熱鍋中烹調😋- 台山興哥手工黃鱔煲仔飯:太好吃了🥲黃鱔很彈口,像糯米飯的口味(老抽?)配莞茜香味yum yum🤤 - 甜品:薑汁撞奶,燉奶是滑的,薑汁有點失手,不是薑味而是苦澀,所以大家不用下重手把全部薑汁倒下去⚠️

開始瘋狂點菜🙋🏻‍♀️
- 醉雞:是雞脾部分🤩感謝!小酒鬼喜歡任何酒類食品😆
- JJ通菜煲:惹味10分,以蝦醬於熱鍋中烹調😋
2021-09-12
Type of Meal
Dinner
2021-09-14 207 views
之前有食過酸菜魚拉麵 依依不捨~所以今次食酸菜魚加埋水煮魚酸菜魚同水煮魚都好多魚下午茶$88蚊超抵食!不過水煮魚個味唔算好好味,我首選麵係酸菜魚但邊款配料麵好!佢個拉麵一定係重點又爽口又彈牙😜真係誠意推介!
之前有食過酸菜魚拉麵 依依不捨~
所以今次食酸菜魚
加埋水煮魚

酸菜魚同水煮魚都好多魚
下午茶$88蚊
超抵食!
不過水煮魚個味唔算好好味,我首選麵係酸菜魚
但邊款配料麵好!
佢個拉麵一定係重點
又爽口又彈牙😜真係誠意推介!