2020-07-28 378 views
中上環其實有好多間越南餐廳,而這間越南餐廳一牛越南粉專門店在上環地鐵站附近,裝潢乾淨衛生,吃得舒適。香茅豬扒飯份量非常充足,豬扒已切碎,鋪滿整個白飯上,幾乎看不到下面的白飯,可見其份量之大!香茅及香料的醃製被豬扒濃濃的吸收着,非常惹味湯河清淡,帶有絲絲的雞肉鮮香味,不如其他菜式濃味,味道不錯。生牛河🐂 的湯底吃得出油牛肉熬製多個小時而成,非常濃郁。令人驚喜的不是牛腩,反而是旁邊拌菜的紅蘿蔔,紅蘿蔔吸盡紅酒汁的味道,別有一番滋味。雞翼、春卷、越式咖啡都是跟餐送的,非常抵食!

香茅豬排飯
雞絲扎肉湯河

生牛肉河

生牛河🐂 的湯底吃得出油牛肉熬製多個小時而成,非常濃郁。

紅酒牛腩飯

越式春捲
越南咖啡

雞翼、春卷、越式咖啡都是跟餐送的,非常抵食!
$80 (Dinner)
香茅豬排飯
2020-07-03 466 views
點左牛腩湯河,湯底正,甘甜有胡椒味,味道算特別;牛腩厚身,有三塊,下午茶黎講可以;越南咖啡味道唔錯,基本可以,呢個價錢收貨,整體味道好味,$50+ 可以用八達通比,方便。裝修新淨。另外餐具上我個人好鍾意對筷子,有質感。有個大叔侍應,有做埋收錢,態度誠懇有禮,感覺努力工作,值得一讚,好員工。河粉夾起碎曬,難夾起,份量偏少,不過可能我少少大食。

河粉夾起碎曬,難夾起,份量偏少,不過可能我少少大食。
2020-06-12 487 views
又到星期五,緊要食好d慰勞下自己🤤行到黎上環文咸東街,見到間越南餐廳決定入去試下先😁唔知食咩好,店員就推薦呢款招牌河粉,有齊生牛肉、牛丸、牛筋膜......湯底入口鮮甜👍🏻牙車快原來係越式雞絲沙律,入口好清爽🥗雞翼即點即炸,熱辣辣又脆口,單骨好方便食用👍🏻炸春卷都係即點即炸,餡料幾豐富,有芋頭、蘿蔔、粉絲、木耳、雞肉青檸梳打消暑又解渴🥤
又到星期五,緊要食好d慰勞下自己🤤
行到黎上環文咸東街,見到間越南餐廳
決定入去試下先😁

湯底入口鮮甜👍🏻
牙車快

牙車快原來係越式雞絲沙律,入口好清爽🥗
單骨雞翼

雞翼即點即炸,熱辣辣又脆口,單骨好方便食用👍🏻
炸春捲

Lunch
牙車快
單骨雞翼
炸春捲
鍾意食越南牛河的人一定唔可以錯過,唔鍾意食的都應該要試下,因為要是真材實料只要試過就自然會愛上,除非本身不愛吃牛。因為我本身是越南Pho愛好者,只要有好吃的牛pho我都樂意一試,甚至去到美加也不放過任何可以試pho的機會。之前朋友推介之下我已試過一牛的堂食,牛同湯都相當出色,如果你都喜歡蔡瀾的越南河,那應該會更愛一牛,因為一牛的湯是更濃更甜。湯同牛都是越南pho的精髓,所以一知道佢地出左外賣越式火鍋套餐,當然急不及待要試。我訂的是四人餐再另加一包和牛6個人食(3男3女),連埋送餐費,每人平均只要$112左右就可以食到清甜而無味精的牛骨湯底連牛根膜,而最重要係食到出色的牛肉,套餐除了湯底還有4款牛肉,包括:澳洲黑毛和牛腩、英國黃油牛腩、手打牛丸、牛展。因為全部都是真空包裝(店員說真空包裝可存冰格1年內可食用,所以再另外加訂留待平日食用也是非常方便,牛腩配個公仔麵真係無得輸。)一個套餐的食材其實已經很足夠,稍加菜蔬都已經很豐富,而牛骨湯底會令到蔬菜更鮮甜輕輕鬆鬆就能在家預備到一個超水準的牛火鍋。如果想另加配料而又有D選擇困難,我有小小建議:1.澳洲黑毛和牛腩是我和朋友們的第一選擇,因為牛味

輕輕鬆鬆就能在家預備到一個超水準的牛火鍋

如果想另加配料而又有D選擇困難,我有小小建議:
1.澳洲黑毛和牛腩是我和朋友們的第一選擇,因為牛味較重和香,肉質偏稔,如果是牛肉愛好者應該會喜歡這個。
2. 英國黃油牛腩就屬於粗獷型,比較有「趙」口,喜歡大啖肉的就不容錯過。
3. 牛丸係非常出色,同牛展一樣其實都適合訂多一SET 留在家中看門口,煮個面就有餸啦,勁適合忙錄的上班族。
4. 我個人十分建議自己加蘿蔔落湯底,完全是蘿蔔清湯腩的效果,會令湯底更鮮甜又有降火解膩的效果。
5. 因為湯底有牛根膜的關係,所以就算加左水都不太影響湯的質量,建議先以完汁完味開始,水在適當時候加便可以。
     不過湯的清濃度則視乎個人喜好決定。
6.由於整個火鍋以牛為主,實在不建議加大量其他雜食食材。

絕對是CP值高的火鍋首選。
越式牛火鍋
2020-05-23
Waiting Time
45 Minutes (Delivery)
$120 (Dinner)
越式牛火鍋
  • 外賣越式火鍋套餐
2020-03-04 422 views
雖說是一間吃牛湯麵的越式專門店,但是我卻點了店中唯一没有牛的主食,和兩款小菜一試究竟。雞絲扎肉河粉• 整碗份量算是偏大,不論是河粉和扎肉的大小,唯獨雞絲的份量偏少。• 配菜可以在落單前要求保留或是剔走,保留的話呈上時的份量頗多,佈滿了整個面。• 湯底清甜鮮味,不會有死咸的感覺。牛骨湯通菜• 通菜不夠爽脆、質感已經偏向硬身了⋯⋯香茅雞翼• 兩隻雞翼以單骨的型態呈上變成了四小件,味道濃郁惹味。⚠️在吃湯河和通菜的時候分別打撈到發泡膠⋯⋯雖然是一丁點,但是卻影響胃口呢🥴希望店家可以留意一下。

雞絲扎肉河粉
• 湯底清甜鮮味,不會有死咸的感覺。

牛骨湯通菜
• 通菜不夠爽脆、質感已經偏向硬身了⋯⋯

香茅雞翼
• 兩隻雞翼以單骨的型態呈上變成了四小件,味道濃郁惹味。

2020-02-16 340 views
今日同朋友行行下街揾野食醫肚發現呢間越南河專門店,講到越南菜係我至愛決定一試。我唔太鐘意食生野所以點左熟牛肉湯河、越南咖啡再加小食越南蝦餅,全部食物都無令我失望先講熟牛肉湯河,牛的份量好足,雖然牛已熟透,但一d都唔鞋,食落好濃既牛味 ,湯底更加係精華,一句講晒正!越南咖啡有驚喜好香濃咖啡味,真係一滴滴甘漏出來,今次係我第一次飲越式咖啡,好新穎😛飲完仲有回甘的感覺 越南蝦餅可算是我最鐘意既越南小食,惹味可口味,食到停唔到食完好有飽足感
今日同朋友行行下街揾野食醫肚
發現呢間越南河專門店,講到越南菜係我至愛
決定一試。

熟牛肉湯河

越南咖啡有驚喜

越南咖啡

越南蝦餅可算是我最鐘意既越南小食,惹味可口味,食到停唔到
食完好有飽足感

越南蝦餅

2020-02-16
熟牛肉湯河
越南蝦餅
2020-02-05 279 views
純粹個人主觀感覺。我覺得樓面服務態度好好(係一個友善叔叔)絕對冇問題,但他們的食物質素令人十分失望,主要係想講下碗生熟牛湯粉,啲湯唔夠熱,生牛肉難以入口,熟牛肉類似牛展,不算特別,配料青檸邊已發黃,不太新鮮,辣椒只有三粒,不值一試。如果係越南野食lover ,請大家諗一諗先.really not recommend for those who are lover of Vietnam lover. The food quality has to be improved
2020-01-17
$80 (Dinner)
2020-01-23 211 views
今日同同事試食左呢間新開的越南餐廳,鋪頭以青綠色為主調,一眼就望到,很搶眼🤩係出面排左10分鐘到先入到去,我點左生熟牛肉河粉,加左$20升級牛小排,份量都幾足,店員遞上時見到牛肉在熱騰騰的湯入面慢慢程現粉紅色,牛肉口感滑嫩,湯頭很鮮甜,再配芽菜、金不換、鵝蒂等配料,味道更提升,對於熱愛食牛的我非常滿足呢😬😬另外仲同同事share 左一份自己係出面比較少食到酥炸牛腩,外表炸到金黃酥脆,牛腩味濃,好味呢間已列入我公司附近可以常幫襯的餐廳,下次一定要再來試食其它新野😋😋

呢間已列入我
公司附近可以常幫襯的餐廳,下次一定要再來試食其它新野😋😋
2020-01-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2020-01-22 159 views
自從上個月同女朋去完蜆港旅行返嚟,女朋友話成日都想可以喺香港搵到一間越南餐廳食得返係越南嘅風味。咁啱上星期同佢係附近行完街想揾野食,見到呢新開嘅越南餐廳,於是入去試吓。第一眼入去見到餐廳嘅裝修幾舒服,特別嘅係見到佢哋有吧枱,方便到一個人食飯嘅上班族。餐牌上面嘅食物選擇唔算好多,但最令我覺得特別嘅係除咗自己所選嘅河粉,仲有得加錢升級,而升級的話可以自選唔同牛肉嘅部位。女朋友揀咗雞絲扎肉河粉,而我就揀咗生熟牛肉河粉,再叫咗一份香茅雞翼。雞絲扎肉河粉方面,雞絲味道屬於正常冇乜特別驚喜,但扎肉就覺得好爽口。生熟牛肉河粉,牛肉嚟到嘅時候見到仲係鮮紅色好新鮮,真係熱辣辣嘅湯底度,好快就變咗半生半熟,識落牛肉味道濃郁湯底清甜,店員話俾我哋知湯底係每日經過5小時熬製新鮮製造,於是我就成碗湯飲晒,覺得特別暖胃,唔似飲完味精湯會覺得口渴。而香茅雞翼方面,覺得從來都冇試過係出面食到香茅味道咁濃郁嘅雞翼,真係好想知道佢哋嘅烹調方法。我地總結覺得都有九成食到喺越南嘅味道,下次會再來幫襯😋

我地總結覺得都有九成食到喺越南嘅味道,
下次會再來幫襯😋
生熟牛肉河粉
2020-01-18
生熟牛肉河粉
2020-01-18 154 views
上環文咸東街這舖位原先開業的餐館結業之後,取而代之的,是這一間由越南華僑老師傅主理的越南河粉專門店。這店子最特別的地方,是湯河的生牛肉可以由顧客揀選想吃的部位,無論由生牛肉改成為手切牛柳、牛肩胛或牛小排都可以,如果額外另加的話,就連牛白肉都可以揀呢!店舖陳設簡單舒服,坐在這兒吃東西,感覺都不錯。「鮮青檸梳打」($24)清新醒胃,解渴生津,是我吃越南菜的必然飲品選擇。「招牌火車頭河粉」($88)集生牛肉、牛腩、牛腱、牛丸、牛筋等不同的牛部位於一身,材料本己夠豐富,兩夫妻不約而同額外添加了「牛小排」(加$28)做湯河的材料,讓我倆的火車頭更加豐富。軟滑的生牛肉,口感雖然不錯,但牛小排的嫩滑程度,就難免把生牛肉比了下去。至於牛筋與牛丸,牛筋的口感過得去,但已切成兩半的牛丸,味道不濃,口感也不足。這河粉的湯頭清甜不油,河粉也滑溜,就頗不錯。店舖有多款下午三時後才供應的推介小食,經過店內健談有禮的女侍應介紹後,點了「紅酒燴牛腱配蒜蓉法包」($78)一試。味濃的牛腱,配以蒜蓉法包,份量不少,作為小食或主食,兩者皆宜。這兒的「香茅雞翼」($20/2隻,$38/4隻)是單骨的,也點來兩隻試試。兩隻單骨
店舖陳設簡單舒服,坐在這兒吃東西,感覺都不錯。
這兒的「香茅雞翼」($20/2隻,$38/4隻)是單骨的,也點來兩隻試試。兩隻單骨雞翼,炸得通透香脆,無疑是上火一點的,但就最適合愛吃香口食物的人。
不過我最喜歡的,還是這兒的「越式春卷」($20/2件, $38/4件)。這與「香茅雞翼」同樣價錢,同樣是即叫即炸的小食,炸得甚好,夠熱燙,又夠好味,豐富的材料,帶來豐富的口感,十分實在,不禁令我大為讚好。
店中有三款「牛骨湯蔬菜」可揀,我就揀了「牛骨湯通菜」($18),讓這夜吃了不少牛肉的我,可以有點蔬菜調劑。
總括而言,這間越南河粉店的越南粉是不錯的,可讓顧客選擇不同的牛部位作為河粉的材料更是靈活可取之道,不過我最念念不忘,覺得水準最高的還是它的「越式春卷」。
Dinner
  • 越式春卷
  • 招牌火車頭河粉
2020-01-10 149 views
今晚老公在公司附近工作可以接我放工一齊享用晚餐🥢見到附近新開了一間越南餐廳一直好想試😋順勢可以同老公去食 😬有別於一般越南店裝横,有開放式廚房及bar 台位,坐位很闊落,店員非常有禮貌,服務周到,上菜也很快,同店員閒聊先知原來呢間店是由越南華僑 朱廣南師傅主理,也曾為美國總統列根膈老布殊下廚,果然大有來頭🧐點了店員推介的招牌火車頭,用料非常豐富,可以食到不同部位的牛,牛味濃,口感鮮嫩,另外湯頭更令人一試難忘,清澈味濃,帶牛香又不油膩,我竟然飲晒成碗湯😝而老公就點了雞絲扎肉河粉,味道中規中矩我哋另點了 牙車快,之前很少在越南店食到,酸酸甜甜,口感清爽不膩,很適合做前菜及配搭香茅味農郁的香茅雞翼,真心值得推介👍👍非常正宗的越式餐廳,我一定會再來幫襯😋

而老公就點了雞絲扎肉河粉,味道中規中矩

非常正宗的越式餐廳,我一定會再來幫襯😋
2020-01-09
$100 (Dinner)
  • 招牌火車頭牛河
  • 牙車快
2020-01-08 1650 views
越南牛河不失為一經典的輕食,試想一吓畫面:粉嫩的牛肉片浮沉在濃醇牛清湯上、配合白滑河粉的組合,口感會是多麼幸福!位於上環的一牛越南粉專門店更多走一步,推出多款升級牛肉部位的選擇,對牛肉有要求的人有福了! 一般牛河的牛肉皆出自牛脊肉,價錢由$68起,最豐富的火車頭亦只是$88。若然想更進一步,可以升級或添加特選部份,例如添加手切牛柳、手肩胛、牛白肉及牛小排,分別每片售$10、$15、$15、$28,全追、加共$68。新年首個周日午餐,何況豐盛!招牌火車頭河粉 $88+全添加 共$158先來一口湯,清香醇厚、牛肉味十足。全部都是新鮮嫩牛薄片,送上來依然粉嫩半生熟,牛香四溢,牛白肉爽口、牛小排肥美相間最出色、牛柳片份量十足。本身包括的牛𦟌肉可能因為浸在湯底太久有點韌,而牛丸只有四分一粒,因此升級版絕不過份,物有所值。生熟牛肉河 $78  升級牛小排 $20  共$98相比之下,同伴的生熟牛肉河自然不給我的豐富,選擇牛小排升級是最好的選擇。越式春卷2件 $20非常窩心,有小份安排,越式春卷炸至金黃焦脆,口感非常好。香茅雞翼2只  $20稍嫌香茅不同,亦比較細小,但味道唔錯。越南滴滴咖啡  $

升級牛肉

新年首個周日午餐,何況豐盛!

招牌火車頭河粉 $88+全添加 共$158

招牌火車頭河粉

先來一口湯,清香醇厚、牛肉味十足。

牛白肉

生熟牛肉河 $78  升級牛小排 $20  共$98

越式春卷2件 $20

越式春卷2件

非常窩心,有小份安排,越式春卷炸至金黃焦脆,口感非常好。

香茅雞翼2只  $20

香茅雞翼

稍嫌香茅不同,亦比較細小,但味道唔錯。

越南滴滴咖啡  $20

越南滴滴咖啡

香濃,沒有投訴。

椰子水 $28

椰子水

冰涼可口,可以選擇少冰。

店子基本簡約,服務環境到位,食物有質素,不失為休閒速吃的好去處。
2020-01-05
越式春卷2件
2020-01-07 130 views
在沒有胃口的日子, 吃碗越南粉, 感覺上易入口一點, 也不錯. 而且對小朋友的吸引力也夠大, 是親子的好去處.這晚, 來到Phở Một, 中文名字叫作一牛越南粉專門店. 餐牌選擇當然不太多, 這是常識吧, 只要有牛, 就已經足夠.鮮青檸梳打 $24 我跟CEO也選來鮮青檸梳打, 酸酸的, 很開胃, 反正這個冬天不太冷, 這個時候喝凍飲也合情合理.越式春卷 $20 越式小食, 怎也要點選, 就來客經典的越式春卷. 春卷皮很脆身, 餡料相當豐富, 如沙葛, 木耳, 甘筍等大路配搭, 還有皮蛋以及蟹肉, 這個組合, 真的意料之外.招牌火車頭河粉 $88 (牛小排 +$28) 鏡頭一轉, 是吃碗越南粉的時候. 要吃, 就吃最好的, 就來客招牌火車頭河粉, 再加$28, 添加牛小排. 湯是清甜的, 牛味亦突出, 不過河粉的質感就只是一般. 當然, 主角是牛. 牛小排肉味濃, 這$28值得加. 另外, 還有生牛肉, 牛腩, 牛腱, 牛筋, 以及牛丸等等, 愛吃牛的, 很滿足.生牛肉河粉 $68 (牛肩胛 +$15) 另外一碗就選上生牛肉河粉, 再加$15, 添加牛肩胛, 很喜歡牛肩胛的油
鮮青檸梳打 $24
越式春卷 $20
招牌火車頭河粉 $88 (牛小排 +$28)
生牛肉河粉 $68 (牛肩胛 +$15)
另外一碗就選上生牛肉河粉, 再加$15, 添加牛肩胛, 很喜歡牛肩胛的油脂感, 肉很嫩.
牛骨湯通菜 $18
至於牛骨湯通菜, 只賣$18就能夠吃點菜, 女生應該怎也要添加吧.
在Phở Một吃一碗招牌火車頭河粉, 很滿足.
2020-01-05 112 views
在大館看了場精彩的親子表演, 天黑了, 是時候吃晚餐. 帶著小朋友吃湯河, 其實是個不敗的選擇, 那就來Phở Một吧.之前工作關係常在文咸東街, 今天再回來, 一切也大不同. 晚上的這條街, 很寧靜, 但走進Phở Một這小店, 反而有不少客人. 這裡環境簡潔, 帶小朋友來也沒有問題.招牌火車頭河粉 $88: 8分, 一場來到, 沒有理由不吃掛頭牌的招牌火車頭河粉, 另再加$28添上牛小排.先喝口湯, 是挺清甜的, 味道不算很複雜, 就是以牛為主打. 不過湯不夠熱, 吃生牛肉就覺得有點缺欠. 火車頭本身已經有不少牛, 如生牛肉, 牛腩, 牛腱, 牛筋, 以及牛丸. 我們再加上牛小排, 感覺更加豐富.最喜歡的還是牛小排, 色澤呈微微的粉紅色, 肉質不俗, 肉味挺濃, 而牛腩亦幾鬆化. 不過河粉比較碎, 吃得有點麻煩.生牛肉河粉 $68: 8分, 至於生牛肉河粉, 我們就另外加了$15添上牛肩胛. 帶油脂感的牛肩胛, 肉質嫩滑, 特別適合小朋友吃呢.牛骨湯通菜 $18: 7.5分, 吃了那麼多牛, 吃點菜作點平衡吧. 配上牛骨湯, 讓這客通菜變得有點不一樣.越式春卷 $20: 8分,
越式春卷 $20: 8分, 也來客小食, 就是越式春卷. 炸得不會太油膩, 是幾香脆的, 餡料包括有甘筍, 沙葛, 木耳, 皮蛋等等, 想不到還加上點點蟹肉, 增添了鮮味.
鮮青檸梳打 $24: 8分, 吃越南菜, 最愛喝杯鮮青檸梳打, 這裡特別把鮮青檸榨好, 喝的時候, 特別醒神.
來Phở Một吃碗Phở, 招牌火車頭河粉陣容豐富, 加上牛小排後更吸引, 而越式春卷加上蟹肉, 是不一樣的越式小食.
2020-01-03 743 views
去完大館影相, 就緊係要醫下肚所以就去左朋友介紹呢既呢間一牛越南粉度試下餐廳既主打當然係越南湯河啦, 但特別在於可以自己揀牛肉既部位第一次食牛河係可以自己選擇牛肉既部位餐廳仲好細心已經準備好香葉同埋青檸, 夠地道我地叫左個雞絲札肉湯河, 然後加配左牛肩胛,份量好足, 湯底清甜, 牛肉質素高, 真係幾令人意想不到另外就緊係要叫個火車頭, 一牛既火車頭可以話係我食過既越南河入面最豪華最足料既一個我地升級左牛肉做牛小排, 另外仲有牛楠, 牛展, 牛筋, 牛丸大家睇圖就知道質素有幾高我地仲叫左2個小食, 分別係香茅雞翼同埋越式春卷雞翼已經一開二變成單骨雞翼, 食既時候方便好多, 上面再加左一層炸蒜, 好香好惹味春卷個餡料飽滿, 配埋個醬汁一齊食真係好正2樣食品都係即叫即炸, 新鮮熱辣脆卜卜一牛既飲品都幾有特色, 我就推介冷泡咖啡係每日限量發售架, 店員介紹佢地既咖啡粉的確係由越南進口而且會先將佢浸一晚, 個咖啡真係好香, 唔會有苦澀味總括黎講我都好耐冇食過咁高質既越南湯河, 而且價錢合理絕對值得一試
去完大館影相, 就緊係要醫下肚
所以就去左朋友介紹呢既呢間一牛越南粉度試下

第一次食牛河係可以自己選擇牛肉既部位

餐廳仲好細心已經準備好香葉同埋青檸, 夠地道

我地叫左個雞絲札肉湯河, 然後加配左牛肩胛,
份量好足, 湯底清甜, 牛肉質素高, 真係幾令人意想不到
雞絲湯河  +  牛肉

大家睇圖就知道質素有幾高
火車頭

我地仲叫左2個小食, 分別係香茅雞翼同埋越式春卷
春卷個餡料飽滿, 配埋個醬汁一齊食真係好正
2樣食品都係即叫即炸, 新鮮熱辣脆卜卜
越南春卷

一牛既飲品都幾有特色, 我就推介冷泡咖啡
係每日限量發售架, 店員介紹佢地既咖啡粉的確係由越南進口
而且會先將佢浸一晚, 個咖啡真係好香, 唔會有苦澀味

總括黎講我都好耐冇食過咁高質既越南湯河, 而且價錢合理
絕對值得一試
2019-12-28