終 於 試 到 手 工 意 粉 🍝作 為 lunch menu 幾 抵 食😬環 境 係 舒 服 嘅Lunch set($158)🥗Starter + 🍝Pasta + 🍰DessertRomaine SaladStarter 嚟 講 就 中 規 中 矩Cold CutChitarra PrawnPappardelle Mushroom手 工 意 粉 比 起 平 時 嘅 意 粉 會 再 彈 牙 同 掛 汁 啲 ~ 好 似 仲 會 時 不 時 轉 memu好 食!但 未 去 到 難 忘 🤣TiramisuPanna Cotta甜 品 兩 款 都 不 錯 ~ 甜 而 不 膩鐘 意 tiramisu 多 啲唔 太 甜 又 食 到 酒 同 咖 啡 味不 過 如 果 我 再 去 嘅 話就 唔 會 去 西 環 呢 間 等 入 位 都 等 咗 10 分 鐘,但 間 餐 廳 係 空 的 🙂整 體 服 務 都 好 一 般
終 於 試 到 手 工 意 粉 🍝
作 為 lunch menu 幾 抵 食😬
環 境 係 舒 服 嘅

Lunch set($158)
🥗Starter + 🍝Pasta + 🍰Dessert

唔 太 甜 又 食 到 酒 同 咖 啡 味

不 過 如 果 我 再 去 嘅 話
就 唔 會 去 西 環 呢 間
整 體 服 務 都 好 一 般
本來想去一家咖啡店探店,可惜座位已滿機緣巧合下隨意找到這家餐廳😂環境舒服,座位也充足還可應要求提供無麩質意大利麵不過店員都是外國人,需要用英語溝通感覺店員都很友善還會跟我開玩笑😂餐前提供酸種麵包和橄欖油黑醋🐱意式辣肉貓耳朵麵 $130貓耳朵口感煙韌彈牙,加上辣肉醬很開胃🦀蟹肉海鮮濃汁黑細麵 $150店員推介他們家的意粉都是手工制的,比一般意粉有口感硬一點,一端上來有一陣香濃蟹味,墨汁意粉也很掛汁
本來想去一家咖啡店探店,可惜座位已滿
機緣巧合下隨意找到這家餐廳😂
環境舒服,座位也充足
還可應要求提供無麩質意大利麵
不過店員都是外國人,需要用英語溝通
感覺店員都很友善還會跟我開玩笑😂

餐前提供酸種麵包和橄欖油黑醋

🐱意式辣肉貓耳朵麵 $130
貓耳朵口感煙韌彈牙,加上辣肉醬很開胃

🦀蟹肉海鮮濃汁黑細麵 $150
2023-05-26
$150 (Lunch)
自從食過Pici嘅意粉 真係唔會再幫襯第二間🍝 餐廳入面有啲位置係可以望哂廚房入面👍🏻可以見到員工搓麵團 放入壓麵條機整麵條🫶🏻堅係手工製嘅一啲都唔馬虎求其👍🏻餐廳亦會推出好多新奇有趣又好食嘅意粉😋又不時有新menu👍🏻 每次幫襯都會帶住期待嘅心情❤️Pici有出Tasting Menu💰2個人可以叫2個starters 3款意粉 同2份甜品🍨每人$290💰適合想試多啲或者有選擇困難症嘅朋友❤️今次係食餐便飯所以就冇叫tasting menu🙈🍝拿玻里式澳洲M6和牛牛腩白酒洋蔥醬手卷貝殼粉,熟成芝士🧀️呢個意粉認真超!好!味!😋 期間限定嘅menu 黎嘅,,不過好似已經完左🥲個醬汁嘅牛肉味好濃郁☺️因為有白汁同洋蔥所以又令到件事唔會太漏🙌🏻 啲牛腩超嫩滑😉人生第一次食手卷貝殼粉😍一試愛上❤️呢種意粉坑紋多而且向內捲住 所以好掛汁🍝意粉嘅口感煙煙韌韌 真正嘅意粉應該係咁🫶🏻🍝蟹肉海鮮濃汁黑細麵🦀每一種意粉都會有煥然一新嘅感覺😉因為其他餐廳係食唔到咁多種唔同味道/質感嘅意粉😉今次哩個意粉粗幼形狀有啲似中式擔擔麵咁,不過口感就係爽滑彈牙嘅🤣 醬汁充滿住一絲絲嘅蟹肉🦀海鮮味重🫶🏻 香草同蕃茄嘅調味令醬汁
自從食過Pici嘅意粉 真係唔會再幫襯第二間🍝
又不時有新menu👍🏻 每次幫襯都會帶住期待嘅心情❤️

適合想試多啲或者有選擇困難症嘅朋友❤️
今次係食餐便飯所以就冇叫tasting menu🙈

呢個意粉認真超!好!味!😋
期間限定嘅menu 黎嘅,,不過好似已經完左🥲
人生第一次食手卷貝殼粉😍一試愛上❤️
呢種意粉坑紋多而且向內捲住 所以好掛汁🍝
意粉嘅口感煙煙韌韌 真正嘅意粉應該係咁🫶🏻

🍝蟹肉海鮮濃汁黑細麵🦀
今次哩個意粉粗幼形狀有啲似中式擔擔麵咁,不過口感就係爽滑彈牙嘅🤣 醬汁充滿住一絲絲嘅蟹肉🦀海鮮味重🫶🏻 香草同蕃茄嘅調味令醬汁更有層次👍🏻

🍹Italian Passion🇮🇹
係原個非常吸睛嘅熱情果呀❤️ 唔係淨係得糖漿整出黎😋 將啲果肉刮埋落杯梳打入面🙌🏻 酸酸甜甜又有天然果味☺️ 配上意粉不錯呀🫶🏻

後記🙌🏻
Pici 都算係我常去嘅餐廳🫶🏻 平時最鍾意叫嘅意粉其實係千層麵🥹千層麵整得好食都唔容易, 因為千層麵焗嘅時間長, 而且係一層肉醬一層意粉咁層層疊上去,所以個意粉好容易吸得太多醬,坊間大多千層麵都會好冧好冇口感😅但係pici嘅手工意粉控制得好好,千層麵依然保持到煙韌嘅口感,亦唔會食到成口麵糊咁, 非常夾芝士同肉醬呢啲比較漏嘅材料😉 誠意推介😗開到周圍都係分店一定有佢成功嘅原因☺️ 大家都試下喇🤣食過佢啲意粉返唔到轉頭😋
进来觉得很舒服,感觉还好,不过用安餐后总感觉好像用餐时间有点紧张的,味道一般正确的,服务女生热情很好,给人一种甜甜的感觉,下次再次。选择消费,正宗的意大利口味,。
2023-04-15 940 views
整體黎講係一個不錯嘅用餐體驗。🍴餐廳提附送嘅蘑菇湯湯中嘅主要成分係新鮮嘅蘑菇,唔係一般西餐廳嘅草菇,味道豐富。🍲迷你芝士流心蛋燒南瓜鍋配咗兩隻炸雞翼,味道豐富,而沙律平衡咗啲邪惡嘅成分,整體配搭唔錯。🎃🍗接著嘅澳洲牛西冷配薯菜,薯菜新鮮炸起,口感香脆可口,而西冷牛肉肉味濃郁,味道新鮮自然。🥩🍟總括黎講,這間新開嘅餐廳嘅食物味道唔錯,而且有啲特色又有啲驚喜,適合呢個天氣去試試的🫶🏻~如果你想試下啲新鮮嘅味道,值得一試。👍
整體黎講係一個不錯嘅用餐體驗。🍴

2023-02-07 1247 views
➲堅尼地城 PiciPici 係香港越開越多分店,間間裝修都好有歐洲feel,野食水準都好唔錯,Set Lunch 都抵食,前菜意粉甜品有齊曬,都幾飽㗎!仲有1人1份麵包,點埋橄欖油同黑醋,配parma ham 啱啱好!➳ 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒂’𝒔 𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑪𝒖𝒕𝒔 ⁽⁹/¹⁰⁾哈密瓜得兩細件,唔夠配咁多parma ham 食,不過加埋麵包一齊食就還好,前菜份量一啲都唔細!➳ 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 ⁽⁹/¹⁰⁾Vegan 沙律菜、車厘茄、青瓜同黑醋,細細份幾開胃。➳ 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 ⁽⁸/¹⁰⁾青口有5隻,份量超足!意粉軟硬適中,仲有少少辣添!➳ 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒐𝒍𝒊𝒏𝒊 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 ⁽¹⁰/¹⁰⁾一定要叫嘅黑松露 pasta,超多黑松露片同芝士,無石油氣味!➳ 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊 𝑪𝒐𝒅𝒇𝒊𝒔𝒉 ⁽⁷/¹⁰⁾鱈魚容意大利雲吞,雲吞皮好軟滑,入口即溶。一碟有7粒,分量較少。➳ 𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌 ⁽¹⁰/¹⁰⁾手工寬帶麵好彈牙掛汁,加埋慢煮牛面頰,topping 有啲cheese,好夾!➳ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 ⁽⁷/¹⁰⁾大部分比例係cream

➲堅尼地城 Pici

➳ 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒂’𝒔 𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑪𝒖𝒕𝒔 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 ⁽⁹/¹⁰⁾
Vegan 沙律菜、車厘茄、青瓜同黑醋,細細份幾開胃。

𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒂’𝒔 𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑪𝒖𝒕𝒔 & 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

➳ 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 ⁽⁸/¹⁰⁾
青口有5隻,份量超足!意粉軟硬適中,仲有少少辣添!

➳ 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒐𝒍𝒊𝒏𝒊 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊 𝑪𝒐𝒅𝒇𝒊𝒔𝒉 ⁽⁷/¹⁰⁾

𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌

➳ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 ⁽⁷/¹⁰⁾
大部分比例係cream,手指餅較少,無得中和下,酒味唔重,咖啡味濃啲,有少少漏!

➳ 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂 ⁽¹⁰/¹⁰⁾
紅莓醬唔會太甜太酸,奶凍creamy得來又好好食。

𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 & 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂

@picihk
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
√ 堅尼地城站C出口, 3分鐘步行
√ Walk-in

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #西環美食 #堅尼地城美食 #西環 #堅尼地城 #ktown #saiyingpun #pasta #tiramisu #pannacotta #picihk #pici
𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌
𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 & 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂
每當想吃意粉又不知道該選擇哪一家時,這家店就會跳入我的腦海啦。這次和朋友一起來吃了週末lunch set。遺憾的是本次到訪沒有我最愛的vitello tonnato。但也因此有了一些新嘗試。starter選擇了兩個cold starter及一個hot starter。首先是下圖的Parma Ham,整體來說無功無過,不過沒有蜜瓜的搭配會覺得有些鹹及膩口。6/10Crab Salad有些驚喜的冷盤,亦是全場最愛的一道。生菜包裹蟹肉帶來清爽的口感,醬汁則略帶一絲酸甜味,與食材很好地融合。8/10Homemade Meatballs(2pcs)無功無過的肉丸,配合的醬汁是傳統肉醬意粉的風味。整體來說確實是極其homemade的味道。5/10Tagliolini Arrabbiata香辣番茄醬意麵本次全場最愛的冠軍意粉!番茄的酸味加一點辣的調味和很好地中和了醬料中芝士的膩口。細意粉包裹著醬汁,鹹度也剛剛好。非常值得一試!9/10Taglitelle Carbonara無功無過的卡邦尼,少有些鹹和膩口。不過麵條的硬度和菜品的鹹度都可以和server溝通,我們提出後後續的菜品都有更加配合到自己的口

6/10

Crab Salad
8/10

Homemade Meatballs(2pcs)
5/10

Tagliolini Arrabbiata
香辣番茄醬意麵
9/10

Taglitelle Carbonara
無功無過的卡邦尼,少有些鹹和膩口。不過麵條的硬度和菜品的鹹度都可以和server溝通,我們提出後後續的菜品都有更加配合到自己的口味。
5/10

Tagliolimi Truffle
本次最愛的意粉第二名🥈
黑松露的味道十分濃厚,令到本松露愛好者狂喜。細麵和醬汁十分搭配,帶有一點點香料的刺激口感。非常推薦。
7/10

Panna Cotta
兩款甜品之前都有嘗試過啦,儘管朋友們都更偏好提拉米蘇,本人卻更鍾意意式奶凍。上面的樹莓醬汁偏酸,很好地中和了奶凍的香甜味。食完一整個也不會覺得有負罪感。
8/10

本次還嘗試了慢煮牛面頰寬帶面。整體更有燉煮的風味和更加濃厚的香料味。

總體來說都是抵食且不會出錯的餐廳,環境和服務亦都不錯。期待下一次茫然不知如何選擇時的再度造訪啦。
2022-10-30
$300 (Lunch)
幾年前食過一次Pici灣仔店,果次真係有驚豔到。今次同朋友11:30am 嚟到西環店,唔使排隊直入,整體覺得食物質素都合格嘅,但未至於好想再翻兜。📜Brunch Menu: Starter + Pasta + Dessert ($258pp)🥂House wine/Beer +$40🍸Coolers +$30🥤Soft drinks +$20*2個人可以揀3個Pasta, 呢餐好多碳水🙈。食到最尾亦要打包個甜品走🧀Burrata Cheese 布袋芝士(7/10)+$25:芝士用海鹽,黑椒同埋橄欖油輕輕調味,入口軟滑,火箭菜同車厘茄都好新鮮🦀Crab Salad 蟹肉沙律(7.5/10): 蟹肉份量非常豐富,有陣陣海水味,但唔覺得腥,可惜有些少蟹殼🐷Fettuccine Carbonara 卡邦尼扁寬麵(7/10): 手工麵條好掛汁,亦好al dente, 豬面頰肉煎到脆卜卜,咸咸香香,芝士亦落得幾重手,整體偏咸🐮Pappardelle Beef Cheek 慢煮牛面頰寬帶麵 (6.5/10): 寬帶麵掛滿牛肉汁,慢煮牛肉煮到一絲絲咁,同麵條都幾夾🍝Tangliolini Arrabb

🥂House wine/Beer +$40

🍸Coolers +$30

🥤Soft drinks +$20

🍝Tangliolini Arrabbiata 香辣蕃茄醬細麵 (6.5/10): 似落左Tabasco 嘅中式素麵,好重蒜頭味,酸酸辣辣都幾開胃

🍰Tiramisu (外賣左返屋企食,唔記得影相🙈) (8/10): 好香滑嘅mascarpone cheese,配合淡淡咖啡酒香嘅手指餅,甜度剛剛好。

📍Pici (西環)
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
2022-10-01
$320 (Lunch)
2022-09-19 958 views
唔知發生咩事,食過中環、灣仔、尖沙咀嘅PICI嘅staff都好好人,但係今次食堅尼地城個男manager態度勁差,星期日食多人我都明,我地係等緊排第一嘅,佢冇reserve我地嘅booking但係問哂之後嗰2pair人reserve booking (唔知有冇關係,但係後面嗰2pair都係白人)之後有枱佢叫後面嗰啲人入座先,我已經覺得奇怪,不過係窗台位又落緊大雨所以我地都算,之後佢再叫第二pair入去我問佢話我地黎先,點解佢地入先,佢都冇理我,後來明明有2張執好晒嘅吉枱佢都等左差唔多10分鐘先叫我地入去。後來我地嗌tasting menu,有dessert,點知dessert未上佢就畀張單我地埋,嗰陣8.30都未到,唔係趕收工,我話dessert仲未上喎,佢就一口咬定上左我地食完話冇上,我心諗我連tiramisu定panna cotta都未揀好喎,點會上左,之後佢check翻先上翻畀我地,但係態度好差,錯怪我地又冇道歉⋯⋯平心而論,我係pirata group嘅擁躉,佢大部分餐廳我都有食過,呢間pici食物係好食,其他staff都好好人,有主動問我地野食好冇食,使唔使添包,加野飲嗰啲,

平心而論,我係pirata group嘅擁躉,佢大部分餐廳我都有食過,呢間pici食物係好食,其他staff都好好人,有主動問我地野食好冇食,使唔使添包,加野飲嗰啲,但係嗰個男manager令到個experience好差⋯⋯
2022-09-18
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$800 (Dinner)
2022-08-09 2535 views
星期日想chill一chill,去堅尼地城這個一向是我喜歡的社區最好不過。是日選了這間環境開揚的意大利餐廳。餐牌是set branch,兩個人可選2款前菜+3款意粉+2款甜品 或者 3款前菜+2款意粉+2款甜品。是次選擇後者組合:麵包一袋內有5塊麵包,沾上橄欖油和黑醋當然美味,配前菜的吞拿魚薄牛亦非常惹味。(前菜1)吞拿魚薄牛:除了沾麵包食,原味食都好好味,creamy的吞拿魚底下的切牛,很夾很特別的前菜,我也是第一次食呢!(前菜2)巴馬火腿配哈蜜瓜:哈蜜瓜得2細塊,唔夠配火腿,不過將火腿夾在前菜1又是另一種夾。(前菜3)梨沙律:我很少食到用梨配沙律,出奇地清甜爽配。前菜本身是5款內選的,食完前菜,從5款意粉選了以下兩款:(意粉1)經典千層闊條麵:味道濃郁,闊粉很好咬口,很美味。(意粉2)番紅花青口意粉:意粉質感軟硬適中口感好,青口有5隻份量足,唯一是個人不喜辣,沒標示是辣的竟比想像中辣,另一款標明辣的意粉莫非更辣?5款意粉2款辣,唔食辣的我就有點少選擇了。(甜品1)意式咖啡:是招牌甜品吧!creamy又唔會太甜或太濃,剛剛好的感覺。(甜品2)藍莓布丁:香滑帶點酸,我都幾鍾意。整體來說
是次選擇後者組合:

(前菜3)梨沙律:我很少食到用梨配沙律,出奇地清甜爽配。
前菜本身是5款內選的,食完前菜,從5款意粉選了以下兩款:
(意粉1)經典千層闊條麵:味道濃郁,闊粉很好咬口,很美味。

甜品2)藍莓布丁:香滑帶點酸,我都幾鍾意。

整體來說服務周到,侍應熱情好客,很有到了外國的感覺。環境細細也有外國風情,食物質素好,但選擇略嫌少和很多款式都要另外加錢,餐飲全部另外加錢,加錢服務略多。星期六日偏貴正常,建議平日brunch更抵。
2022-08-07
2022-07-13 840 views
今日落去堅尼地城去咗食間手工意粉店MM爸之前有同朋友食過覺得好食今次我哋就再嚟試吓菜上網一查原來呢間手工意粉店全港已經有七間分店今日食呢個lunch set $158包前菜(Starter)手工意粉🍝(Pasta) 及甜品🧁(Dessert)我哋點左以下食物✳️前菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Andrea’s Cold Cuts - 冷切盤(Parma Ham, Taleggio Cheese) - 份量多,配埋芝士食味道就比較平衡,最好搭配買麵包咁就唔怕太鹹。Tuna Tartare - 吞拿魚他他(牛油果、醃紅洋蔥、秘製醬汁)-好大粒吞拿魚,之前食過其他餐廳的吞拿魚他他,吞拿魚切得好細粒份量唔多,俾咁大粒吞拿魚+呢個份量真係少有。味道亦都非常好。✳️意大利麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️四重芝士汁手卷螺旋粉 - Strozzapreti Four Cheese (Parmesan, taleggio, gorgonzola, provolone) - 手工制意粉,口感煙煙韌韌,老公話點解屋企食唔到呢啲咁煙靭嘅意粉芝士味香濃慢煮辣豬肉醬寬帶麵 - Pappardelle Pork Ragu (Tomato sauce, gu
今日落去堅尼地城去咗食間手工意粉店

✳️前菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tuna Tartare - 吞拿魚他他

✳️意大利麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士味香濃
慢煮辣豬肉醬寬帶麵 - Pappardelle Pork Ragu (Tomato sauce, guanciale) ,帶微辣嘅蕃茄汁加上闊條麵,微辣嘅意粉令人非常開胃。

✳️甜品 ⭐️⭐️⭐️⭐️
Tiramisu(提拉米蘇)- Panna Cotta (意式奶凍)

Tiramisu(提拉米蘇)-
Panna Cotta (意式奶凍)奶凍配上紅莓醬,一酸一甜搭配一流

餐廳環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境好Chill, 最鍾意佢個Pasta Bar, 可以望住條街,景觀開揚,如果揸車過嚟,就可以望實自己架車😆

侍應服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
侍應服務殷勤,不斷加水,也有介紹餐牌食物。

Pici (西環)
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖人氣意式自家製手工意粉

意式咖啡
Panna Cotta (意式奶凍)
2022-03-13
$200 (Lunch)
Tuna Tartare - 吞拿魚他他
意式咖啡
Panna Cotta (意式奶凍)
2022-07-11 1627 views
餐廳以簡單親民的意大利麵餐廳及酒吧,每日都供應新鮮手製意大利麵,用優質食材來保存食物的原有風味及新鮮度,讓大家可以享受意大利菜式中最地道最真實的味道餐廳內裡有情調的暗黃燈光加上淺木色藤椅,坐位舒服,而門口的白色大框玻璃窗,更加係必定的打卡位食物方面:今次試左 Tasting Menu ,可以揀五款食物,兩款前菜加三款意大利麵或者三款前菜加二款意大利麵,再加上甜品,非常豐富又性價比高的菜單Chef's Select on Cold Cuts : 冷盤有巴馬火腿、沙樂美腸、意大利芝士及水牛芝士,份量十足,優質的前菜Beef Carpaccio : 檸檬汁的火箭菜、芝士片再捲到生牛肉切片一起吃,非常美味Codfish Ravioli : 用上香滑鱈魚蓉做餡料包左菠菜味的雲吞皮,口感有咬口,再加上伴菜加蕃茄,非常特別Tagliolini truffle : 餐廳主打意粉,細扁麵充滿蛋香,口感煙韌,再加上多到滿瀉的鮮刨松露片,香氣十足,必食之選Tiger Prawn Pappardelle with lobster sauce : 寬條麵彈牙有口感,吸收滿滿的龍蝦汁,大大隻彈牙虎蝦及小龍蝦肉,充

食物方面:

Tiger Prawn Pappardelle with lobster sauce : 寬條麵彈牙有口感,吸收滿滿的龍蝦汁,大大隻彈牙虎蝦及小龍蝦肉,充滿鮮味的 Pasta of the Day
Tiramisu : 用杯裝上菜,表面鋪滿可可粉,蛋糕軟滑而且咖啡味濃,味道一流

Panna Cotta : 用杯裝上菜,上層係紅梅果醬,下層係奶凍,酸酸甜甜,開胃美味的甜品
Ours Tips : 如果想坐門口白色大框玻璃窗位置用餐,可以同侍應要求安排
$350 (Dinner)
2022-06-17 1030 views
我們於6月17(五)約12:15左右到達餐廳,待應非常nice,我們用英語溝通。我們叫了2個lunch set($158/位)。待應會立刻遞上面包。①Starters: ❶Beetroot salad:十分清新❷Beef Carpaccio:芝士♥️很搶味②Pasta: ❶Tagliolini Truffle:極度好吃,十分多松露片及芝士❷Ravioli al Pesto:意大利云吞③Dessert❶Panna Cotta:果凍❷Tiramisu:很重咖啡☕️味
待應會立刻遞上面包。
①Starters:

Tagliolini Truffle
Ravioli al Pesto
2022-06-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$190 (Lunch)
Tagliolini Truffle
Ravioli al Pesto
Tiramisu
Pici只可以walk-in, 所以復活節假期專登揀左堅尼地城分店, 諗住應該比旺區分店少啲人流, 點知都有9成滿, 我地被安排坐high table位置, 雖然枱面比較窄不過就可以望到廚房工作情況😆餐廳推出左一連四日既復活節限定menu, 食weekend brunch可以加錢嗌, 一見到限定兩個字就梗係要試下啦手工意粉比一般意粉硬身有咬口, 顏色呈較深既黃色. 雖然整體而言意粉本身未算好有特色, 但每碟既醬汁都非常好食, 特別係番紅花忌廉意粉配青口, 因為加入左辣椒同蒜蓉令到成件事好惹味, 幾乎想用埋餐前麵包點意粉醬食😂之前試過姊妹店pizza project既tiramisu覺得好正, 大杯裝完全滿足到甜品控既要求, 今次當然要再encore啦, 果然符合返一貫水準冇失望~餐廳職員友善有禮, 周不時都主動黎傾下計睇下你有冇咩需要, 值得一讚👍🏻
2022-04-15
  • Tiramisu
2022-03-23 759 views
餐廳短短幾年已經開到港九新界都有分店,而且每間都經常要排長龍。原來佢地最近係堅尼地城有開左分店,見有幾道食物係哩度exclusive,梗係要黎試下啦😌 餐廳唔係好大,米白色的主色同半開放式設計,週末夜晚好熱鬧好有氣氛,令我覺得好似去左外國咁😍 首先送上一袋麵包配橄欖油同醋🫒🥖 前菜叫左牛油果吞拿魚他他, 吞拿魚新鮮肥美,配埋醋漬洋蔥同酸酸嘅醬汁好開胃🥑 我地分別叫左2款意粉。牛面頰寬麵,手工意粉充滿蛋香,質感al dente。慢煮牛面頰肉味香濃,份量也不少! 當然大量嘅芝士同橄欖油都好重要啦🧀 鱈魚菠菜意大利雲吞,有別於一般嘅意大利雲吞包芝士,這裏用了菠菜味嘅意粉皮包鱈魚。雲吞的菠菜味香濃,鱈魚打碎後同煙雲吞皮帶少許煙韌嘅口感成了對比幾特別🥬🐟 整體而言每道食物都好高質,環境不錯價錢合理,期待下次再到訪💪🏻