2021-04-30 530 views
銅鑼灣時代廣場的食通天是美食聚集之道,而且所有餐廳都很多人排隊,於是今晚和朋友訂了座到Pizza Express吃晚餐, 果然很早已經坐满了客。餐廳環境簡約悠雅,座位舒服,職員很有禮貌,服務週到。餐廳正在推廣西西里菜式,款式眾多而創新。西西里肉腸菠菜薄餅即叫即焗,熱辣辣,配料豐富,有西西里肉腸,洋蔥,炒菠菜,香草菲達芝士,巴馬臣芝士,每啖都吃得很滋味,口感層次豐富。薄餅外脆內軟,香甜惹味,西西里肉腸多汁嫩滑,配芝士一起吃很美味。茄子蕃茄寬條麵寬條麵爽滑彈牙,香甜可口,蕃茄汁清甜,滲入麵條當中。焗香草沙甸魚一上檯就香氣撲鼻,魚香味很濃郁,魚肉嫩滑香甜,鮮甜多汁,以銀魚柳醬等多種醬料一起焗,煮得入味,配有香脆的香草包一起吃,味道很配搭。焗麵包球是必點之選,麵包球很煙韌彈牙,帶有少少香脆的口感,焗得剛剛好,香草醬和牛油都和麵包很夾。心太軟配雪糕以熱的鐵板裝上,可以保持心太軟的熱度,朱古力蛋糕軟稔香甜,入面流心滑溜,朱古力味香濃。青檸薄荷梳打解渴之選,味道清新甜美,青檸味酸酸甜甜,帶有淡淡的薄荷味。

餐廳正在推廣西西里菜式,款式眾多而創新。

西西里肉腸菠菜薄餅

茄子蕃茄寬條麵
寬條麵爽滑彈牙,香甜可口,蕃茄汁清甜,滲入麵條當中。

焗香草沙甸魚

焗麵包球

心太軟配雪糕

青檸薄荷梳打
解渴之選,味道清新甜美,青檸味酸酸甜甜,帶有淡淡的薄荷味。
在跟朋友約我weekend去PizzaExpress食早餐,我聽就心諗間野有做早餐嘅咩?原來而家喺weekend有做早餐,Menu都幾多選擇朋友揀咗傳統儀式早餐,份量好大,一個人肯定食唔晒,最後我哋喺share一齊食有兩個應該係pizza餅底左嘅麵包,中間有蕃茄肉醬蕃茄醬肉丸,兩隻煎蛋,火腿,煎蘑菇,煎蕃茄,火箭菜。佢嘅食物質素真係不得了,蘑菇十分之香口,咬落啲蘑菇係好有蘑菇味可能用平時嘅cafe all day breakfast都唔會食到咁靚嘅蘑菇中間嘅蕃茄醬香草肉丸先至不得了,有啲啲感覺似IKEA嘅肉丸,但係佢係冇咁多脂肪嘅塊火腿又唔會太鹹,火箭炮加埋一齊食感覺好舒服,個蕃茄都剪得好好。比多幾個肉丸嘅畫面你哋睇啦將個麵包搣開幾舊,然後點落個蛋煎蛋蛋黃度,超級無敵好食。早餐真係有得食pizza 㗎,今次揀咗呢款意大利薄餅:入邊有煙肉,芝士,蘑菇,雞肉,意大利肉腸同雞蛋。好大個,雖然只係早餐,但係我哋兩個人share兩份早餐同全食唔晒,超級飽好大份好抵食佢好想打俾你講同出邊嘅Cafe梗係差天共地,天生麗質果然係做開好食嘅嘢做開連鎖餐廳,質素真係有一定嘅水準。平時嘅Cafe用了邊可能有
原來而家喺weekend有做早餐,Menu都幾多選擇

比多幾個肉丸嘅畫面你哋睇啦

將個麵包搣開幾舊,然後點落個蛋煎蛋蛋黃度,超級無敵好食。

早餐真係有得食pizza 㗎,今次揀咗呢款意大利薄餅:入邊有煙肉,芝士,蘑菇,雞肉,意大利肉腸同雞蛋。好大個,雖然只係早餐,但係我哋兩個人share兩份早餐同全食唔晒,超級飽好大份好抵食佢好想打俾你講同出邊嘅Cafe梗係差天共地,天生麗質果然係做開好食嘅嘢做開連鎖餐廳,質素真係有一定嘅水準。平時嘅Cafe用了邊可能有咁靚,不過只係得weekend先有得食,大家要把握下weekend嘅早餐時間
Pizza上面嘅音樂簡直係畫龍點睛,食落去嘅時候突然間feel到有浸鹹香味,同其他配料好夾,唔係普通嗰啲超市買返嚟可能煎好咗就咁鋪上面嗰種普通好cheap嘅煙肉,而係真係好靚自己煎香然後再放上去Pizza焗嗰種,一定唔平。
唔好睇佢細細塊,但係早餐食真係好飽,食咗一塊就已經食唔落。

而且weekend早餐無咩人,環境好舒服,一啲都唔迫,工作人員都好好人,超級有禮貌服務周到
2021-03-21 561 views
lunch宜家叫主菜送頭盤同飲品,揀咗麵包球同橙汁,好味。另叫咗兩個意粉,都好好味,但份量太多,兩個女仔好難食得晒。用咗時代廣場dining coupons, 埋單$210。整體都算滿意,不過人手好似唔多夠,order都要等一陣。

用咗時代廣場dining coupons, 埋單$210。

整體都算滿意,不過人手好似唔多夠,order都要等一陣。
2021-03-17 557 views
自己非常喜歡食披薩,所以經常要周圍去食,今日去到銅鑼灣時代廣場,加上有現金券食100減50的,就更加不會錯過,因為呢間做緊點餐牌主食,就送雜菜沙律或麵包球和一杯飲品我叫了海鮮披薩,一上枱真你嘩了一聲很大的一个,放了多種海鮮餡料豐富,披薩皮薄而脆,就算這麽大的一個,一個人也可以食清光,實在太滋味。另點了一碟松露小元貝闊條麵,起初以為只有兩三粒小元貝,元來麵底內有十多二十粒很是大方,黑松露加上秘製醬汁的闊條麵簡直絕配.看這店的小麵包,也是我必點之一,麵包鬆軟加上秘製牛油令人一個接一個食不停口。飲品可以喺餐牌內隨意挑選啱自己口味的。

飲品可以喺餐牌內隨意挑選啱自己口味的。

2021-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$94 (Lunch)
  • Pizza
  • set lunch menu
2021-03-14 396 views
老實說PizzaExpress 在我的印象裡,一直係高質pizza餐廳,想食pizza,或者行過都會幫襯下。隨着分店數量越來越多,質素亦都因應地區而變得參差。今次幫襯,主要係因為有時代廣場的美食現金券,當然要搵一間可以用現金券的餐廳消費。以前我最鍾意就係薄薄脆脆的Margarita,但今次係薄,唔脆。😳 我真係以為自己食緊Pizza Hut。另外個Menu都有改變的,再無Portobello。最好,而又最抵食的,算係個salad,好多superfood,滿滿的一盤。 我未會放棄PizzaExpress 住的,希望下次希改善。

我未會放棄PizzaExpress 住的,希望下次希改善。
2021-03-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$148.8 (Dinner)
Dining Offer
Voucher
2021-03-12 302 views
呢間餐廳座位太迫,嗰啲薄餅皮太乾太硬,嗰啲水牛芝士雞翼一陣雪藏味,飲落去啲水就知道完全係差,意粉又係硬過雪條,得個鹹字,食完好口渴要勁飲水先至可以解渴。我朋友叫一個肥胖面口好差嘅尼泊爾女士應斟水,佢大聲呼喝話唔關佢事就行開咗,我當場命令佢翻返嚟,但佢走去服侍一枱歐裔客人扮聽唔到。我就截停一個印度女經理好勞氣話你個夥計喺度歧視香港人,佢以好唔好意思的表情向我們道歉,話我哋會改善,我叫嗰個尼泊爾女人翻返嚟俾我質問!佢用好唔好意思嘅態度話佢未必肯嚟,我堅持時候我朋友話唔好算數啦,咁我唯有放棄。唔明點解經常遇到香港的香港人涉嫌被少數民族種族歧視!思想非常小朋友唔檢點的OpenRice編輯又來河蟹,多次話投訴呢位尼泊爾女侍應歧視香港顧客係唔關食評內容還刪咗篇文,搞到要由頭寫過。
  • 完全唔好食,去過第二間
2021-01-08 807 views
👌🏻環境:窗邊中午好曬,枱與枱較密集,坐沙發位較舒服無咁密集。廁所係餐廳入面,商場廁所最近要去9樓。食物[👍🏻蘑菇燴糙米飯$143]蘑味濃配淡淡蒜蓉味,整體味道香濃。[👌🏻黑松露小元貝扁意粉$143]黑松露味加忌廉味出,會比較漏口,小元貝數量較少。[👌🏻意式野菌螺絲粉$133]味道較淡,淡淡既茹味,反而香味十足。[👌🏻焗麵包球$50]配牛油+香草醬好普通,無之前配芝士醬咁正。[👌🏻烤蘑菇$83]香濃既菇味,size剛好一啖過,加埋火箭吊味,可惜芝士味不重。[👎🏻蒜香新豬肉長通粉$108]注意茴香味十分重,末必人人接受到,味道較怪,不太喜歡。[👎🏻烤焗雞翼$83]雞翼普通,pizza hut雞翼好食好多。
👌🏻環境:

食物
蘑菇燴糙米飯

[👍🏻蘑菇燴糙米飯$143]
蘑味濃配淡淡蒜蓉味,整體味道香濃。
黑松露小元貝扁意粉

[👌🏻黑松露小元貝扁意粉$143]
黑松露味加忌廉味出,會比較漏口,小元貝數量較少。
意式野菌螺絲粉

[👌🏻意式野菌螺絲粉$133]
味道較淡,淡淡既茹味,反而香味十足。

[👌🏻焗麵包球$50]
配牛油+香草醬好普通,無之前配芝士醬咁正。
烤蘑菇

[👌🏻烤蘑菇$83]
蒜香新豬肉長通粉

[👎🏻蒜香新豬肉長通粉$108]
注意茴香味十分重,末必人人接受到,味道較怪,不太喜歡。
烤焗雞翼

[👎🏻烤焗雞翼$83]
雞翼普通,pizza hut雞翼好食好多。
2020-12-08
$150 (Lunch)
蘑菇燴糙米飯
2020-12-21 661 views
趁住今日唔使wfh,難得有美食coupon就去times square睇下有咩食,上到12樓見冇咩人排隊就揀左pizza express! 一打開個menu真係多野揀到頭暈,因為呢度係冇standard lunch set,你要揀一款main dish再配set,左諗右諗最終揀左margarita pizza🍕,見頭盤隔離枱個麵包幾靚仔就揀埋。等左一陣終於上菜啦🤗 個薄餅係傳統意大利既薄底,超級香脆,加上啲蕃茄同絕對唔吝嗇既芝士真係一絕,好耐冇食過一份好pizza🤣 另外麵包個牛油都好有味,埋單用埋coupon都係$80,真係要下星期再encore多次🤣

2020-12-21
$100 (Lunch)
Been to a lot of pizza shops but surprisingly we haven’t yet tried PizzaExpress till we had some coupons for dining at Times Square. Pizzas here generally had a rather thin base (almost like tortilla).🍕We liked the salmon tartare and seafood flavours most, the former being exceptionally refreshing. Out of our exception, the crab meat ravioli was of a generous portion and of great taste👍🏻吃遍香港不同的薄餅專門店 唯獨沒吃過有很多連鎖店的PizzaExpress剛好有時代廣場消費劵就來試試看薄餅底好薄 沒有麵粉的咬勁 但勝在吃多幾塊也不會太撐煙三文魚他他和火箭菜到搭配清新沒有油膩感🌱海鮮薄餅是唯一的芝士底

剛好有時代廣場消費劵就來試試看
薄餅底好薄 沒有麵粉的咬勁 但勝在吃多幾塊也不會太撐
煙三文魚他他和火箭菜到搭配清新沒有油膩感🌱

海鮮薄餅是唯一的芝士底 海鮮料雖然不多但整個味道很均衡🐟

植物牛口味比較美式 適合喜歡濃味薄餅的人🍅

蟹肉白酒汁意大利雲吞出乎意料地好食 🦀
Ravioli al Granchio

蟹肉足料而且意大利雲吞的份量足夠分享(試過在其他餐廳吃意大利雲吞只有三塊)
唯一挑剔是調味有點咸

焗麵包球是跟餐配送的 味道就是普通麵包味 如果單點不太划算
Baked dough balls
Baked dough balls
2020-08-11 1041 views
今日趁大假最後一日,吾使在家WFH,與女女二人撑枱腳午餐。今日星期一至五,order 主菜可以免費頭盤及飲品。女女至愛卡邦尼意粉,頭盤揀咗焗麵包,飲品要橙汁。由於不太肚餓,另叫烤雞翼及一杯朱古力。焗麵包好鬆軟,好好味。烤雞翼另配蜜糖芥末,又好正。免費橙汁係有果肉嘅橙汁,绝非汽水,set lunch佰零蚊都好抵食,下次再约朋友午餐。
今日趁大假最後一日,吾使在家WFH,與女女二人撑枱腳午餐。
由於不太肚餓,另叫烤雞翼及一杯朱古力。
焗麵包好鬆軟,好好味。
烤雞翼另配蜜糖芥末,又好正。
2020-08-11
$130 (Lunch)
  • set lunch menu
2020-06-20 975 views
限聚令解放,好多人出街食野呀。去pizza express 必點麵包球,今日試咗幾個未試過點的菜,雞翼原來好好食,下次會點咖啡甜品(唔知咩名)咖啡好濃加埋個雪糕球,好完美。三文魚沙律,好味總括來說,好食,會再去。
限聚令解放,好多人出街食野呀。
雞翼原來好好食,下次會點
咖啡甜品(唔知咩名)咖啡好濃加埋個雪糕球,好完美。
三文魚沙律,好味

總括來說,好食,會再去。
2020-06-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-05-27 1089 views
因為有coupon而到訪,係香港大大小小食過很多很多pizza,唔知點解反而無食過連鎖嘅pizza express。銅鑼灣分店都嘅大,不過D位好密密麻麻。麵包球好普通好普通如果單點超級唔抵白酒汁意大利餛飩超級好味道,白酒味道濃郁,餛飩皮有咬口,份量足夠,蟹肉都OK👌🏻三文魚他他比薩🍕三文魚嘅好味道呢個好特別係植物牛🐂雖然無牛味但口感嘅OK嘅調味好經典美式個種海鮮🦞好味😋,最鍾意呢個總體來說嘅好
銅鑼灣分店都嘅大,不過D位好密密麻麻。

麵包球

好味😋,最鍾意呢個

總體來說嘅好
  • 白酒義大利餛飩
2020-05-16 703 views
作為儘量素食者+比較喜歡西餐但又不愛吃凍食如沙律,在香港真的不十分多選擇!尤其是連鎖店,但PizzaExpress一直是我很欣喜的快餐連鎖店,他們素食選擇之多,我實在找不到別的非全素餐廳可跟他們比,而且味道都十分不錯,水準從未讓我失望過,而且他們久不久就有新菜式推出,推出新菜式又總有素食份兒,所以真的很推介,跟肉食朋友聯誼吃飯是最好去處,大家都滿足得到,香港如果能有多些這樣的餐廳應該可以多些人選擇素食
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2020-04-19 959 views
疫情關係已經好耐冇出街食飯了,剛好今日好友見成份新工,於是即興約食飯慶祝🎊🎊,第一次到時代廣場12樓食通天呢間Pizza Express,店內環境舒適,每張枱空間夠寬,燈光柔和,職員態度有禮,仲介紹個抵食套餐給我們🥰🥰。👭套餐包1款頭盤,2款主菜,2杯飲品,只係$349,真心抵😙😙牛油果蕃茄沾醬配薄脆包😘😘牛油果,蕃茄碎及紅洋蔥mix埋橄欖油,青檸汁蛋黃醬,酸酸辣辣好惹味,放在脆包上簡直好食到停唔到口夏威夷Pizza由ham,🍍🥫🧀🌶肉腸而成,餅底厚薄適中,分成8塊夠哂飽意式肉腸螺絲粉較為遜色普通,下次會試其他每人+$10可無限添飲凍檸茶🍋🍹

牛油果蕃茄沾醬配薄脆包😘😘

夏威夷Pizza
由ham,🍍🥫🧀🌶肉腸而成,餅底厚薄適中,分成8塊夠哂飽

意式肉腸螺絲粉
較為遜色普通,下次會試其他

每人+$10可無限添飲凍檸茶🍋🍹

2020-04-17
2020-03-09 819 views
PizzaExpress📍銅鑼灣 Causeway Bay.⭐️ Pizza Express最近嘅signature set好抵食 2人餐$349包括1款頭盤+2款主菜+2杯汽水 或者 4人餐$549包括2款頭盤+4款主菜+4杯汽水 最愛佢哋嘅pizza 新鮮製成 口感一流😍👍🏻. ⭐️ 2人餐 $349: 1款頭盤+2款主菜+2杯汽水🥑 牛油果蕃茄沾醬 配薄脆包🍕 Margherita Pizza🍝 蕃茄海鮮意粉 (+$25).⭐️ Combo Set $173🦀 蟹肉白酒汁意大利雲呑🥖 焗麵包球 (6件)🍺 Peroni生啤酒 (500ml)
PizzaExpress
📍銅鑼灣 Causeway Bay
⭐️ 2人餐 $349
: 1款頭盤+2款主菜+2杯汽水
🥑 牛油果蕃茄沾醬 配薄脆包
牛油果蕃茄沾醬 配薄脆包

🍕 Margherita Pizza
Margherita Pizza

🍝 蕃茄海鮮意粉 (+$25)
蕃茄海鮮意粉

⭐️ Combo Set $173
🦀 蟹肉白酒汁意大利雲呑
蟹肉白酒汁意大利雲呑

🥖 焗麵包球 (6件)
焗麵包球 (6件)

🍺 Peroni生啤酒 (500ml)
牛油果蕃茄沾醬 配薄脆包
Margherita Pizza
蕃茄海鮮意粉
蟹肉白酒汁意大利雲呑
焗麵包球 (6件)