2010-02-04 55 views
今年除夕晚餐去了Pizza Express, 已不是第一次光顧這連鎖店, 食物保持一貫水準, 薄餅是必試item.1. 松露菌薄餅 - 未吃已經聞到松露香味, 餅底脆身, 推介2. 釀蘑菇連麵包球 - 麵包球配香草醬及茄醬都很好吃3. Carbonara - 醬汁太稠, 吃了一半已吃不下去 -_-"

2. 釀蘑菇連麵包球 - 麵包球配香草醬及茄醬都很好吃
2009-12-31
$150 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
  • 釀蘑菇連麵包球
  • Carbonara
2010-01-18 24 views
和朋友在灣仔打完波,肚餓得發慌,最終決定到Pizza Express吃頓貴富的午餐。點了個焗磨菇,連麵包球一起上。焗磨菇釀了芝士,也有牛油味,焗得十分香。麵包球點香草醬及茄醬,趁熱也很好吃。雜菌螺絲粉很香濃,汁的份量剛剛好。而雜菌用料十足,很有菇的香味。螺絲粉煮得不會太軟,沾滿了汁,不錯。Pizza點了Trifolata,未吃已經聞到松露的香味。入口很有香草和雜菌的味道,當然也少不了濃烈的松露香。加杯汽水一邊吃這松露薄餅,滿足到不得了。在星街小區內都有不少意大利菜的選擇,而Pizza Express的價錢和質素都很好,值得一再光顧。

雜菌螺絲粉
雜菌螺絲粉
  • Trifolata 松露薄餅
2009-12-01 26 views
來慣了就近星街小區的這家 Pizza Express。這裡比起中環店的環境較優靜, 坐得比較舒適。剛剛的週末也跟朋友一起來吃午餐。麵包球仍然是必點的。麵包球上檯還是熱騰騰的,焗得外脆內軟,未食已經聞到香味。配搭的醬料有香草醬、牛油和蕃茄肉醬三款,個人比較偏好後者,食落好醒胃,作頭盤最好。Pizza今次試北京填鴨薄餅。填鴨的份量適中,不會太少,比預期中要好呢!北京填鴨薄餅的口感不錯,想不到配Pizza的醬汁都幾好。餅底厚薄適中是 Pizza Express 的賣點,很有意式風味。這裡各樣食物的質素都幾好,以這價錢來說都幾抵。

這裡各樣食物的質素都幾好,以這價錢來說都幾抵。

香噴噴麵包球
北京填鴨 Pizza
$100 (Lunch)
香噴噴麵包球
北京填鴨 Pizza
2009-10-11 8 views
這天誤打誤撞走到此PIZZA店, 因為本來是想到星街另一PIZZA店, 不過去錯了... 不過不打緊, 因為也知道這間PIZZA店的水準不賴, 只是貴一些.個人一般都比較愛吃MARGHERITA, 不過這次沒有點, 因為有更想試的松露菌薄餅 Trifolata.Trifolata有很香濃的松露味, 咸咸的, 很香口, 如果不愛松菌的朋友可能會略嫌菌味太濃.Penne Pompei是辣肉腸尖通粉, 辣辣的很惹味, 而尖通粉很有口感, 少少硬身, 很彈牙, GOOD! 因為適逢PizzaExpress的八周年, 所以可以$8換一杯葡萄汽酒, 這比用$30買支礦泉水來得經濟~

Trifolata有很香濃的松露味, 咸咸的, 很香口,
如果不愛松菌的朋友可能會略嫌菌味太濃.

OPEN KITCHEN讓客人可以看到廚師做薄餅
剛巧10月10日是PIZZAEXPRESS的八周年
用$8換到的葡萄汽酒
松露菌薄餅TRIFOLATA
PENNE POMPEI辣肉腸尖通粉
2009-10-10
$134 (Lunch)
OPEN KITCHEN讓客人可以看到廚師做薄餅
剛巧10月10日是PIZZAEXPRESS的八周年
松露菌薄餅TRIFOLATA
PENNE POMPEI辣肉腸尖通粉
2009-04-13 11 views
其實最近食過兩次pizza express,一次是灣仔這一間,一次是又一城新開的分店。不過Openrice還沒有又一城那一間,唯有寫在這裡。沙律要了Benevento,材料有garlic mushrooms, mozzarella, baked tomatoes, avocado etc. 材料好新鮮,配上酸酸甜甜的salad dressing,好開胃!Pizza試了新出品Al Tonno,以吞拿魚配蕃茄醬為主,味道濃郁。批底又薄又脆,正!另外還要了Baked Mushrooms,一樣好好味。甜品試了Tiramisu和Chocolate Fudge Cake。前者有勁濃的酒味;後者配上雪糕,不過怕甜的人可能覺得太甜(不過個人就覺得好好味)。服務方面,又一城那一間比較好,可能是新開的關係。上主菜同甜品之後都有人黎問下我地d食物點;叫甜品既時候問佢地意見都好專業。 價錢合理,一定會再來。

價錢合理,一定會再來。
2009-04-04
  • Al Tonno; Chocolate Fudge Cake; Benevento
2009-04-13 3 views
公司在附近, 放左工同honey覺得肚餓, 心思思想食pizza, 就黎左呢度了。記得細細個時, 細個食pizza, daddy and mommy會帶我地去食pizza hut, 飲佢地0的特飲, 之後大個了, 想食得好0的, 之前就喜歡食pepperonis, 但係只係有一次食過pizza express, 之後再食番pepperonis就覺得不對勁! 個底太乾了。所以是晚的選擇是pizza express, 去到6點幾, 嘩, 原來呢個時間食野係冇人的!叫左個monthly special: chicken pizza, 好好味! 我超喜歡佢地自己浸的green pepper, 酸酸辣辣的, 好好味。另加一個釀蘑菇同海鮮意粉。海鮮意粉是我們每次必食的, 因為好好味, 另外個蘑菇都好好味, 特別0係佢個香草sauce, 好正! 用佢黎點意粉仲好味。但佢地0的staff好似唔係好掂, 0的service好差, 好似想趕人走咁, 叫佢地refill0的iced tea好似好唔願意咁。如果唔係貪佢近, 我地會去番中環囉(由於太肚餓, 只係記得影前菜)

如果唔係貪佢近, 我地會去番中環囉

(由於太肚餓, 只係記得影前菜)
baked mushroom
baked mushroom
  • chicken pizza (monthly special one)
2009-04-08 4 views
有朋友生日,選址這間PE方便大家。焗蘑菇-每次去PE基本上是必食的。淡淡的mozzarella釀入蘑菇裡,沖淡了原粒蘑菇的苦澀味道,而大家最喜歡是伴菜煙煙韌韌的焗麵包球。 牛油果雞肉沙律-材料及色彩豐富,有沙律菜、雞蛋、大大塊雞肉、大大件薯仔,我只嫌太多沙律醬,原是一個清新的開胃菜,食完後有點膩滯。意大利傳統薄餅-只有蕃醬及mozzarella的羅馬餅底,我喜歡簡簡單單不需太複雜,就可襯出剛烤好薄餅的甘香,如這個襯脆如餅乾的那波里餅底更為適合。四季薄餅-主要有銀魚柳、辣肉腸、橄欖,很鹹的銀魚柳已奪走了其他材料的味道。焗芝士菠菜麵卷-很有乳香的ricotta與菠菜蓉混合後,兩者又滑又香。其實PE的甜品所有已經試過,最鍾愛還是Chocolate Glory及Chocolate fudge cake,今次還加多一個Tiramisu。前兩款的朱古力甜品在其他分店也寫過,今次仍然拍案叫好,濕潤的朱古力蛋糕與軟滑gelato可一併溶化口中。另外的Tiramisu,有同事嫌酒味太重,而我認為這個Tiramisu有著咖啡的甘醇,同時也散發醉人的酒香。由於各人不是甜品愛好者,甜品只有三款,當然有點不夠喉
有朋友生日,選址這間PE方便大家。

由於各人不是甜品愛好者,甜品只有三款,當然有點不夠喉,唯有夜晚在Ruby再作戰。
牛油果雞肉沙律
意大利傳統薄餅
四季薄餅
Chocolate Glory
2009-04-07
$106 (Lunch)
意大利傳統薄餅
Chocolate Glory
是晚 BOOK 好位, 點知6 點都有不小食客 煙肉焗蘑菇大蘑菇釀入小量mozzarella, 面有一片不肥煙肉, 只有小小黑醋伴碟, 蘑菇比較旱身, 一般, 但不惜 $68 元 Parma Pizza $130自己好鍾意Parma Ham, 所以選左呢個 Parma ham 不會過咸, 配上mozzarella, 當一口咬下去時, 脆脆的餅皮更是精彩, 估唔到只雖幾款材料, 味道也如此地好, 一口氣幹掉了三件, 自己以往只會食Pizza XXX 的質素, 原來Pizza 也可以如此地吸引 ! 香草磨菇蘿絲粉 $108 無白汁的濟口, 磨菇汁味清新只有小量磨菇片, 但蘿絲粉比較硬, 份量很小, 不太推介 甜品種類不多, 所以放棄, 提意下次只雖買Pizza Take away 返屋企慢慢嘆
是晚 BOOK 好位, 點知6 點都有不小食客

煙肉焗蘑菇

Parma Pizza $130
自己好鍾意Parma Ham, 所以選左呢個

香草磨菇蘿絲粉 $108

$180 (Dinner)
  • Pizza
2009-02-06 4 views
多年出外吃飯的經驗, 最常吃到西餐多是Pizza 及 Spaghetti. Pizza Express 可算是其中一間我最常吃到的食店.這次一行三人到了灣仔永豐街的Pizza Express. 貪這裡的比較靜及較小人book. (中環及尖沙咀的是最難Book的)到PizzaExpress 吃飯, 每次都會選擇的一定是那客美味的麵包球! 一客九粒熱辣辣的麵包球伴以牛油, 香草及肉醬三款source, 十分美味可口!除了必吃的麵包球, 這裡的Salad 也值得推介, 今次選了香蒜蘑菇Salad, 特別喜歡那個蘑茹及沙律醬mix 起來的味道, 酸酸甜甜的感覺加上新鮮的蔬菜實在醒胃.意粉今次選的芝士波菜麵卷, 中間的芝士波菜卷伴以茄醬伴邊, 賣相十分吸引. 味道方面芝士味濃且豐富但也沒有蓋過波菜味, 唯一是真係好"漏". 我大食但都只可以吃1/3. 因為芝士及闊麵加起來實在是太Rich 了!名為Pizza Express, pizza 也是定是必吃的, 平常會吃San Macro 或 Peking Duck. 今次選了意式煙肉雞蛋作為新嘗試! 煙肉咸味適中, 但是感覺是雞蛋太小, 如下圖那雞蛋

名為Pizza Express, pizza 也是定是必吃的, 平常會吃San Macro 或 Peking Duck. 今次選了意式煙肉雞蛋作為新嘗試! 煙肉咸味適中, 但是感覺是雞蛋太小, 如下圖那雞蛋只是在Pizza 的正中部份, 每一件的Pizza 相對地只有一小角的雞蛋, 如果可以每件都有多d 感覺會更正!
$150 (Dinner)
同好朋友食晚飯,佢話想食pizza,就黎左呢度兩個人,叫左:野菌ravioli: 個sauce太杰, 而且好似罐頭湯味, 餡料中o既cheese冇乜味,唔多掂(仲等左好耐添,同個pizza一齊上,搞到食得呢個黎都pizza凍晒)蔬菜芝士pizza: 因為我無乜心機睇menu, 睇錯左係菠菜芝士pizza, 食食下發覺唔對路,哈哈~ 都係橄欖、青紅椒等等蔬菜,好清亦好淡口,冇乜茄醬,加上個批底焗得麻麻地,好硬,個邊又有o的燶,擺花街總店水準好好多噃好友甜品隱起,再叫多個chocolate fudge cake, 侍應問要唔要serve warm,朋友話要,結果件cake出到黎好似溶溶地咁,伴碟既雪糕更加變左成pat cream狀,口感唔好之餘朱古力味又唔夠濃, 雖然$25件係好平,但唔好食弊呢~結論:想食pizza, 都係去番中環店啦是次消費: 每人約HKD$100
同好朋友食晚飯,佢話想食pizza,就黎左呢度
兩個人,叫左:
結論:想食pizza, 都係去番中環店啦

是次消費: 每人約HKD$100
2009-01-29 4 views
初3下午4個人點了pizza一個(四季mix爾馬)一個sala,意粉.....4杯野飲,食物份量少到一個人大食d都夠食哂4個人叫既野,最不滿係無水供應,如要就當叫礦泉水成30元,一杯,我就叫可樂要30元(未加一),仲要係細支可樂,埋單連加1要550元,平均每人139元!!食物質素不會好過pizza hut,但價錢結合份量就貴2-3倍!!一定不會再去,註:都吾明點解仲有咁多好評,我就一定比個喊!!
埋單連加1要550元,平均每人139元!!
一定不會再去,
註:都吾明點解仲有咁多好評,我就一定比個喊!!
$140 (Lunch)
2008-12-30 19 views
Spaghetti ai Frutti di Mare ($105) – Tiger prawns, clams, mussels and squid in a spiced pomodoro sauce, tossed with spaghetti pastaParma ($130) – Prosciutto ham, ricotta, parmesan on a parmesan, rosemary and polenta baseTartufo ($130) – Luxurious truffle sauce, wild mushrooms, ham, aubergine and parmesan, finished with a drizzle of truffle oilTrifolata ($125) – Wild mushrooms, Portobello and button mushrooms, truffle oil, rosemary and garlicCaprina Salad ($108)—Tangy goat’s cheese baked with tom
[very sour, but lots of prawns and mussels!]
[the Parma ham is really good! Yummy! However, it is not enough for the pizza, haha!]
[I love the mushrooms very much, it looks baked!]
[Wow, so delicious, but a little bit oily!]
Caprina Salad ($108)—Tangy goat’s cheese baked with tomatos, on a mixed leaf salad tossed in a balsamic vinaigrette, roasted aubergines, courgettes and peppers, walnuts, rustica tomatos, finished with a drizzle of honey
[I love the cheese so much! It is so soft and creamy, and the tomato is very fresh too! Vegetables are much too~]

Lemon Iced Tea x 4 (Refillable)
[But it turned to be bitter while non-stopping drinking and refilling]

Since all the pizzas are made once ordered, therefore, all of them are fresh & hot! So great! Thank you boss for treating us a nice lunch during boring weather.
$100 (Lunch)
2008-12-08 5 views
唔知點解突然間好想食pizza, 於是就上openrice.com搵啦 我同好朋友D係灣仔返學, 所以就主力搵下灣仔有乜pizza好食~因為"金融海味"0既關係, 唔想食得太貴, 但又唔想食pizza hut,睇到其他食家對"PizzaExpress"0既comments都唔錯, 好就試下啦 PizzaExpress坐位不算多太, L形間格有8~9枱, 不過好似室外有啲位, 因為夜無出去睇~ 焗蘑菇粒蘑菇釀入咗啲"mozzarella"芝士, 有1個疑似香草汁同1疑似蕃茄醬點嚟食,好好味! 最得意係有啲波波麵包伴住一齊食, 啲波波麵包似啲豬仔包, 但我就覺得個皮'un'咗啲, 脆番啲就好啦~ 帕爾馬火腿+四季薄餅都係睇到其他食評, 先知道可以叫2款味道~帕爾馬火腿薄餅我好鍾意, 啲parma ham無渣, 配"ricota+parmesan"芝士, 好正 四季薄餅就比較遜色了, 因為我覺得太咸! 四季薄餅裡面有蘑菇, 辣肉腸, 酸豆, 銀魚柳(超似梅香咸魚), 橄欖, "mozzarella"芝士同蕃茄, 感覺有啲似"至尊" 大蝦蕃茄海鮮意粉好好味, 意粉夠乾身, 每條意粉都黏住啲汁

焗蘑菇
個皮'un'咗啲, 脆番啲就好啦~
帕爾馬火腿+四季薄餅
都係睇到其他食評, 先知道可以叫2款味道~

四季薄餅就比較遜色了, 因為我覺得太咸!

同蕃茄, 感覺有啲似"至尊"

大蝦蕃茄海鮮意粉
好好味, 意粉夠乾身, 每條意粉都黏住啲汁, 而啲汁就好似係用番啲蝦膏同蕃茄一齊煮,
蝦好爽, 其他啲海鮮(墨魚, 青口等)都唔錯, 仲有幾多0忝

食完晒都好鬼飽, 再食唔落甜品~
環境舒服, 啲嘢又幾好味, 的確唔錯~
攪到而家唔係幾想去"Pizza hut"食lu
環境舒服
大蝦蕃茄海鮮意粉
$130 (Dinner)
環境舒服
  • 帕爾馬火腿薄餅
2008-09-03 3 views
自娛的一篇。心情回到那一天 -- 在百忙中找到點點時間﹐想起至愛的 Pizza Express﹐就不期然跑進去了。傍晚的小街﹐和用來讓自己放鬆的一杯 house red。。。先送來一個 cream of broccoli。來過多次﹐還是第一次知道可以點 half and half 的 pizza - 這次試了 Quattro Formaggi (四色芝士薄餅) -- 上面有 Gorgonzola﹐ emmental﹐gouda (one of my favorite!) 和 mozzarella -- 比起一向叫的 Margherita 更好吃!! 另一半則是 Trifolata (松露菌薄餅)﹐又是很香很好吃的 ﹔當然那香香的 truffle oil 香。。。我當然沒有把整個薄餅吃完了﹐但就是很滿足。有白金卡的話可以有 10% off (即減了 service charge)﹐現在還有個 Star Street Happy Hour Club﹐在 Happy Hour 可以買一杯酒送一杯 (house white and red)﹐還會有少許佐酒 snack﹐詳情可以跟星街小店查詢啊
自娛的一篇。

先送來一個 cream of broccoli。

我當然沒有把整個薄餅吃完了﹐但就是很滿足。

有白金卡的話可以有 10% off (即減了 service charge)﹐現在還有個 Star Street Happy Hour Club﹐在 Happy Hour 可以買一杯酒送一杯 (house white and red)﹐還會有少許佐酒 snack﹐詳情可以跟星街小店查詢啊。
四色芝士薄餅+松露菌薄餅
Cream of Broccoli
House Red
$200 (Dinner)
四色芝士薄餅+松露菌薄餅
  • 四色芝士薄餅
2008-08-29 6 views
今日叫了北京填鴨薄餅($125)、帕爾馬薄餅($125)、意大利煙肉沙律($102)及Tiramisu,5人一起分享。意大利煙肉沙律—材料包括意大利煙肉、車厘茄、牛油果、松子仁及清菜沙律配忌廉沙律醬。還有一個個外貌趣緻的小麵包,熱的。所有配料都非常新鮮,非常美味。意大利的薄餅不會有厚批,而Pizza Express也一樣,不可能點甚麼厚批或芝心批甚麼的。北京填鴨薄餅—材料包括鴨肉、海鮮醬、辣椒及青蔥。原本以為味道變得西洋化,豈料味道還蠻京式的。同行者不放過任何小蔥段,把它放在薄餅上,達致啖啖蔥香的效果,用的雖不是京蔥,但勝在非常新鮮,蔥味濃郁。兩款薄餅比較,我還是比較喜歡帕爾馬薄餅。帕爾馬薄餅—材料包括意大利火腿、蕃茄醬、芝士及迷迭香等。火腿味道很香濃,再加上兩款質感及味道迥異的芝士,雙重味覺,雙重享受,很無敵的配搭。最後再吃Tiramisu,酒味及芝士味皆不算濃,但很滑,口感不錯。很完滿的一餐。

意大利煙肉沙律
北京填鴨薄餅
帕爾馬薄餅
Tiramisu
$83 (Lunch)
  • 帕爾馬薄餅