Plato Cafe & Bistro (Mikiki)

2024-09-05 310 views
今日同朋友去咗稅務局辦事後,就去咗附近商場行街,到食晚飯嘅時候,見到有一間西餐廳門口嘅餐牌,食物賣相好吸引,我朋友最喜歡食西餐,我哋就選這間餐廳來食。這間餐廳叫Plato Cafe & Bistro,位於新蒲崗太子道東638號Mikiki商場一樓116號舖,餐廳環境寬敞舒適,地方整潔光猛,枱凳,擺設整齊,我哋被安排坐一張卡位枱,枱凳都非常闊大,卡位梳化坐得令人好舒服,店員有禮貌服務態度好,來這裏食都真不錯。餐廳個餐牌食物嘅款式有好多嘅選擇,包括有湯及沙律、漢堡包及薄餅、頭盤、主菜、前菜、全日早餐及特色美食、意大利粉及意大利飯、甜品、飲品,還有抵食嘅午市套餐、下午茶套餐、晚市套餐,更加有兩款好食抵食嘅二人套餐,我哋就選咗其中一款嘅精選二人套餐,這款套餐有前菜、湯、主菜、甜品、飲品外,仲有選意大利粉或意大利飯食,我哋前菜揀咗天婦羅魷魚鬚,主菜揀咗澳洲肉眼牛扒,意大利粉或飯揀咗波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯,飲品揀咗冰果茶同蜂蜜柚子茶,湯同甜品就不用揀啦。是日餐湯係蕃茄湯,味道濃郁,酸酸甜甜,飲完好開胃,前菜嘅天婦羅魷魚鬚配沙律醬,酥脆內嫩,魷魚唔韌唔黐牙,整體油膩感不重,外層脆漿加上有紫菜,同埋

是日餐湯係蕃茄湯,味道濃郁,酸酸甜甜,飲完好開胃,前菜嘅天婦羅魷魚鬚配沙律醬,酥脆內嫩,魷魚唔韌唔黐牙,整體油膩感不重,外層脆漿加上有紫菜,同埋新鮮嘅沙律菜和沙律醬一齊食,食落好惹味。主菜嘅澳洲肉眼牛扒,份量不少,牛扒好大塊,我哋叫咗五成熟,外層煎到好香牛肉味,切開見到肉質鮮嫩多汁,食落味道濃郁,肉味香濃,令口感非常滿足,仲有嚿超大焗薯,散發香濃薯味,薯仔粉糯柔軟,味道香滑軟嫩,連埋醬汁食好食,幾大嚿都好快食晒。

我哋好耐未食過意大利飯,這個波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯有成半隻龍蝦以香草來煮,上枱就聞到濃香味道,龍蝦肉保持了鮮美多汁彈牙口感,龍蝦汁味道幾濃郁配搭的意大利燉飯,入口綿密,米粒飽滿,又不會過於軟爛,飯粒吸收哂龍蝦汁嘅鮮味好入味好食。飲品嘅蜂蜜柚子茶好有蜂蜜同柚子香味,仲加埋檸檬片,飲落好清新滋潤,而冰果茶個果茶甜甜地,仲加咗幾塊薄荷葉,又係令口感好清新,兩杯飲品都好配合這個套餐嘅食品。最後甜品來了,我哋已經食到飽,但甜品個賣相都好吸引人去食,係好香芝士味嘅芝士蛋糕,香濃幼滑,又唔太甜,我哋一路傾偈一路食,好快就食完了。
這間西餐廳好值得推薦俾大家,好食抵食,價錢又唔貴,食物質素好,店員服務態度又好,食得令人開心,我哋下次一定再來食。
2024-09-03 302 views
今日去左mikiki行街,想食西餐,見到有間好正既油麻地過江龍Plato係呢度新開張,決定入去試下脆炸蕃薯條蒜蓉牛油炒雜菌先叫左兩個小食試下,蕃薯條外脆內軟,新鮮炸起脆卜卜又熱辣辣,牛油雜菌炒得好香,好香蒜蓉味,食極唔停再叫左兩個晚餐,晚餐都配左餐湯同飲品德國脆皮咸豬手配酸菜呢個咸豬手炸得好香,個皮超脆,骨膠原豐富,仲要切起先上容易食卡邦尼煙肉意大利粉意粉夠爽口,個卡邦尼汁好creamy咖啡同埋凍檸茶都唔錯

脆炸蕃薯條
蒜蓉牛油炒雜菌

再叫左兩個晚餐,晚餐都配左餐湯同飲品
德國脆皮咸豬手配酸菜
卡邦尼煙肉意大利粉
意粉夠爽口,個卡邦尼汁好creamy

咖啡同埋凍檸茶都唔錯

2024-08-31 372 views
本身住開新蒲崗附近,發現Mikiki新開左間餐廳,見其他區都有分店,今晚特登同舊老友黎食😋叫咗個精選二人餐$458今日嘅餐湯係甘筍湯,甘筍湯冇乜特別;前菜就叫咗煙三文魚凱撒沙律,三文魚有幾大塊,配埋生菜同麵包粒好開胃😋波士頓龍蝦汁意大利飯,有半隻龍蝦同龍蝦鉗,龍蝦肉煙煙韌韌,龍蝦汁滿佈成碟飯,有好香嘅龍蝦味。主菜叫咗西班牙黑毛豬安,黑毛豬安都幾厚身,食落腍腍地唔會太韌。個人覺得青色既醬汁超好味,食落好fresh😋甜品同嘢飲都有另外再加錢upgrade。🍹玫瑰朱古力都幾甜,個人認為應該要叫少甜先得。🍰甜品就叫咗一個是日精選甜品另外一個upgrade左做升級竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕。餐廳嘅內部環境亦裝修得幾靚,又坐得好舒服,下次有機會想試埋佢個至尊二人套餐。

叫咗個精選二人餐$458

甜品同嘢飲都有另外再加錢upgrade。

🍹玫瑰朱古力都幾甜,個人認為應該要叫少甜先得。

2024-08-29
Celebration
Birthday
  • 波士頓龍蝦汁意大利飯
  • 西班牙黑毛豬安
今日打算去Airside shopping之前就去咗Mikiki食咗個lunch 🤭🤪「Plato Cafe & Bistro 」環境舒適,落地大玻璃,空間感夠,坐得舒服🤭🤭小柱貝牛肝菌忌廉意大利粉….. 小圓貝都不少,有六至8粒🤪🤪醬汁夠濃稠,意大利粉軟硬適👍鮮菠蘿牛肉竹炭漢堡…菠蘿略略煎過好香甜😄牛肉漢堡,肉質都鮮嫩味道不錯!小食日式天婦羅魷魚鬚…香脆可口😬甜品檸檬芝士餅,好香嘅檸檬味芝士都夠濃不錯!

小食日式天婦羅魷魚鬚…香脆可口😬

甜品檸檬芝士餅,好香嘅檸檬味芝士都夠濃不錯!
之前食過呢間餐廳嘅另一間分店,印象中係幾好食,近排先知原來新蒲崗有分店🤣好鐘意呢到嘅環境同坐位好闊落,好舒服👍🏻 呢到主要係西式野,但啲野比起同類型餐廳算平啲,而重點係啲野食好好食🥹完全覺得係好值💯🍝 香蒜欖油海蝦炒意大利粉作為蒜頭愛好者表示,呢個意粉蒜香同欖油味道十足,啲海蝦都幾新鮮彈牙,意粉又煮得岩岩好,唔會太淋!🐷 西班牙黑毛豬鞍黑毛豬鞍煎得恰到好處,肉質嫩滑多汁,食第一啖就已經覺得停唔到🤤🫕 蘑菇餐湯呢個湯味道夠濃,鐘意佢嘅綿密口感🤤🍰 自家製麻糬提拉米蘇想講呢個tiramisu係100分🥹🤤 Tiramisu柔滑綿密,麻糬嘅加入提升咗口感,甜而不膩,唔係誇張我會係左呢個甜品再黎食🤤🍋 檸檬茶呢杯一般,飲到後面有啲澀🙈 如果真係想飲檸檬茶,可以早啲伶走塊檸檬~ 🍯 蜂蜜柚子茶呢杯唔錯!柚子茶帶有自然嘅果香,甜度適中,飲落非常舒爽😆

🍝 香蒜欖油海蝦炒意大利粉

🐷 西班牙黑毛豬鞍

🫕 蘑菇餐湯
呢個湯味道夠濃,鐘意佢嘅綿密口感🤤

🍰 自家製麻糬提拉米蘇

🍋 檸檬茶

🍯 蜂蜜柚子茶
呢杯唔錯!柚子茶帶有自然嘅果香,甜度適中,飲落非常舒爽😆
2024-08-22 426 views
有日同朋友去左mikki 行街,見到呢間cafe 嘅2人餐都幾抵食,$438 就已經包哂餐湯,小食,主食,意粉/飯,甜品同飲品~好豐富!環境都幾靚,靜靜地啱晒同朋友傾偈/拍拖食飯。是日餐湯係蕃茄湯小食揀左薯條,份量好大份😮意粉/飯竟然有波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯,吾洗額外加錢,有成半隻龍蝦,仲要滿哂膏,好正啊😋飯粒吸收哂龍蝦汁嘅鮮味,好入味!主食有澳洲肉眼牛扒,系厚切嫁,仲好大塊😍有得揀幾多成熟,咬落仲有肉汁,吾會好乾身!

是日餐湯係蕃茄湯
小食揀左薯條,份量好大份😮

見到Mikiki新開咗間餐廳係Plato嘅分店因為好耐以前食過佐敦果間分店印象中都唔錯所以一新開就即刻走去試呢間分店點知就中曬伏我哋係週末下午去幫襯兩個人叫咗兩個假日午餐套餐包餐湯/沙律、主食同飲品我哋兩個都揀咗餐湯是日餐湯係南瓜湯得個咸字完全冇南瓜味 之後主食方面第一份叫咗紅酒燴牛肋條意粉 ($108)個意粉係凍嘅好似啲頹canteen加pat汁咁牛肋條只係正常味Canteen質素但係收西餐廳價錢 另一份叫咗香蒜欖油海蝦炒意大利粉 ($88)啲意粉同蝦係冇味嘅 不過好彩起碼係熱嘅最後餐飲方面欣賞佢冰果茶係唔使加錢又夠大杯但係杯茶叫咗少甜都甜到乜咁整體嚟講完全唔推介無相睇係因為完全唔值得打卡同本身無諗住寫食評但食完真心失望覺得要同各位分享等大家唔好中伏食物質素完全對唔住個價錢如果收$60-70一個餐都算啦雖然坐得都舒服同服務質素OK但唔會再幫襯
見到Mikiki新開咗間餐廳係Plato嘅分店
因為好耐以前食過佐敦果間分店
印象中都唔錯
所以一新開就即刻走去試呢間分店
點知就中曬伏

我哋係週末下午去幫襯
兩個人叫咗兩個假日午餐套餐
包餐湯/沙律、主食同飲品
我哋兩個都揀咗餐湯
是日餐湯係南瓜湯
得個咸字完全冇南瓜味

之後主食方面
第一份叫咗紅酒燴牛肋條意粉 ($108)
個意粉係凍嘅
好似啲頹canteen加pat汁咁
牛肋條只係正常味
Canteen質素但係收西餐廳價錢

另一份叫咗香蒜欖油海蝦炒意大利粉 ($88)
啲意粉同蝦係冇味嘅

如果收$60-70一個餐都算啦
雖然坐得都舒服同服務質素OK
但唔會再幫襯
2024-08-17
$110 (Lunch)
呢間係我平時最鐘意幫襯嘅食牛扒好地方之一🤓咁啱今日喺新蒲崗做嘢,見到原來佢喺Mikiki開咗分店今晚晚餐非佢莫屬每次同老公嚟既話都會叫二人套餐$458 有兩個主食、一個前菜、兩碗餐湯、甜品、兩杯野飲飽到抱住個肚走🤰🏽主食除咗叫意粉一定會叫佢煎牛扒食咗幾次真係好滿意值得打上嚟大大比個好評!澳洲肉眼牛扒 $238 有一杯飲品&餐湯叫左七成熟點解我話好啱Gym撚呢首先佢塊牛扒勁大塊 我估應該起碼250g仲有超大嚿焗薯(估計都係250-300g)大過平時係街市買既大size😂仲有少量菜一餐有齊靚碳水、high protein、纖維😍簡直係perfect開頭仲擔心就咁叫一份晚餐牛扒唔夠飽點知佢咁大塊扒同埋咁大舊焗薯最欣賞佢嗰焗薯 係就咁焗完之後冇溝到忌廉同牛油只係加咗一小pat蛋黃醬同煙肉碎如果再追求健康啲可以走埋醬牛扒厚身大塊得黎唔鞋!肉質鮮嫩多汁!呢個價錢係出面我諗只係食到佢三分二塊🥴每份牛扒仲會配一杯醬汁 我就無點啦~都係最鍾意嘅最簡單嘅鹽同胡椒調味就夠是日餐湯係我最鐘意既蕃茄湯🥹🩷🩷酸酸甜甜同濃稠狀無得輸 好足料老公叫左杯冰果茶估唔到跟餐飲品都有驚喜呢個果茶甜甜地 加咗幾塊薄荷葉之後成杯
呢間係我平時最鐘意幫襯嘅食牛扒好地方之一🤓
咁啱今日喺新蒲崗做嘢,
見到原來佢喺Mikiki開咗分店
今晚晚餐非佢莫屬

每次同老公嚟既話都會叫二人套餐
$458 有兩個主食、一個前菜、兩碗餐湯、甜品、兩杯野飲
飽到抱住個肚走🤰🏽
主食除咗叫意粉一定會叫佢煎牛扒
食咗幾次真係好滿意
值得打上嚟大大比個好評!

澳洲肉眼牛扒 $238
有一杯飲品&餐湯
叫左七成熟
點解我話好啱Gym撚呢

首先佢塊牛扒勁大塊
我估應該起碼250g
仲有少量菜
一餐有齊靚碳水、high protein、纖維😍
簡直係perfect
開頭仲擔心就咁叫一份晚餐牛扒唔夠飽
點知佢咁大塊扒同埋咁大舊焗薯

最欣賞佢嗰焗薯
係就咁焗完之後冇溝到忌廉同牛油
只係加咗一小pat蛋黃醬同煙肉碎
如果再追求健康啲可以走埋醬
牛扒厚身大塊得黎唔鞋!
肉質鮮嫩多汁!
呢個價錢係出面我諗只係食到佢三分二塊🥴
每份牛扒仲會配一杯醬汁 我就無點啦~
都係最鍾意嘅最簡單嘅鹽同胡椒調味就夠

是日餐湯係我最鐘意既蕃茄湯🥹🩷🩷
酸酸甜甜同濃稠狀無得輸 好足料

老公叫左杯冰果茶
估唔到跟餐飲品都有驚喜
呢個果茶甜甜地 加咗幾塊薄荷葉
之後成杯嘢飲個味道升華咗 好清新
飲飲下飲哂成杯!!

如果呢個可以係餐前跟埋烘過既小餐包絕對可以做到平民版outback咁🤩🫶🏻
2024-08-16 374 views
由油麻地店食到佐敦店,竟然開到嚟Mikiki,真係好驚喜。難得呢度有間環境舒適的餐廳,枱與枱之間有合適距離,可以傾吓偈,舒適用餐。點了精選2人餐,先上甘荀湯,用料足,口感濃密香甜。前菜點了天婦羅魷魚鬚配沙律醬,外層脆漿加紫菜,食落更惹味。主菜是澳洲肉眼牛扒,7成熟,外層煎到微焦,切開煎到粉嫩色剛剛好。肉眼大大塊保留到肉汁之餘又唔會難咬開。配菜焗薯都好粉好好味。平時會點西班牙海鮮飯,今日就試試波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯~一上枱就聞到濃香!員工很細心會跟埋個夾,等我可以食埋隻龍蝦鉗。龍蝦肉大大啖咬落爽口好滿足,意大利飯味道香濃,有少量洋蔥及青椒。最後甜品時間,已經食到好飽,所以下次先食心太軟。是日甜品是cheese cake,大滿足~想讚一讚呢度服務很好,落單飲品可以選擇「即上」 或「叫起」, 很貼心~

點了精選2人餐,先上甘荀湯,用料足,口感濃密香甜。

前菜點了天婦羅魷魚鬚配沙律醬,外層脆漿加紫菜,食落更惹味。

• 波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯
2024-08-15 435 views
Plato Cafe & Bistro 位於Mikiki商場,提供了一個舒適優雅的用餐環境。首先是自家制麻糬提拉米蘇,外表以新穎風格塑造的提拉米蘇的l,但口感卻與眾不同。麻糬的軟糯和提拉米蘇的濃郁慕斯交織在一起,質地滑順綿密,咖啡味道偏濃,一口下去令人回味無窮。 接著是日式香辣炸雞扒竹炭漢堡。漢堡的麵包外酥內軟,加上香辣多汁的雞扒和清新的生菜,完美平衡了口感和口味。最後是英式炸魚薯條。炸魚外層酥脆,裡面肉質鮮嫩多汁有口感。薯條金黃酥脆,沾上特製芝麻沙律醬更添風味。西班牙冰咖啡中夾埋軟雪糕,為整個下午茶增添了悠閒愜意的氣氛。總的來說,Plato Cafe & Bistro 的各式菜式都有其獨特之處,不僅口味出眾,連呈現方式也別具創意。

2024-08-13 392 views
終於可以同老公撐枱腳,今日嚟到Mikiki 呢間Cafe 👍🏻 環境同裝修,試試先😋最後同老公揀左精選二人套餐🫶🏻樣樣都唔錯,唔駛諗咁多 😂🤣方便!煙三文魚凱撒沙律菜夠新鮮爽口👍🏻煙三文魚份量多🤭滿意🫶🏻北海道帶子松露野菌意大利粉好creamy 帶子同蘑菇🍄‍🟫成熟度剛剛好,配搭西班牙黑毛豬鞍黑毛豬鞍好Juicy 呀本身豬鞍品質👍🏻黑毛豬肉味夠濃⋯ 就咁食都好惹味❤️檸檬芝士蛋糕再加兩件餅,好喜歡。蜂蜜柚子茶悠悠閒閒又一日,坐得舒服,性價比高🙌🏻❤️

,試試先😋

煙三文魚凱撒沙律

菜夠新鮮爽口👍🏻煙三文魚份量多🤭滿意🫶🏻

北海道帶子松露野菌意大利粉

好creamy
帶子同蘑菇🍄‍🟫成熟度剛剛好,配搭

西班牙黑毛豬鞍

黑毛豬鞍好Juicy 呀
本身豬鞍品質👍🏻黑毛豬肉味夠濃⋯ 就咁食都好惹味❤️

檸檬芝士蛋糕

再加兩件餅,好喜歡。

蜂蜜柚子茶

悠悠閒閒又一日,坐得舒服,性價比高🙌🏻❤️