🦜尖沙咀河內道的Playa de Papagayo酒吧餐廳,半開放式環境開揚,有電視直播運動賽事。 室内設計以鸚鵡為主題,裝潢掛有馬賽克藝術裝飾,充滿繽紛活力。 食物主打西式Fusion、生蠔和酒精🍾🦪Fine De Claire(Hk$28/pc): 法國生蠔入口爽滑,濃郁海水鹹鮮和礦物味,餘韻悠長🥩片切澳洲西冷牛扒配薯茸及蔬菜(Hk$286): Medium牛扒粉嫩多汁,入口味甘有韌性;薯茸綿密細滑夠掛汁🍝布拉塔芝士配辣味薩拉米香腸縲絲粉(Hk$156): 半溶Burrata柔軟順滑,縲絲粉夠咬口嚼勁,醬汁濃郁帶辛辣好過瘾🍹Mauritius (Hk$58): 以菠蘿、橙和桃調製的Mocktail,沙冰質地超香甜果味,清涼消暑🍸Sweet Sunset(Hk$68) : 這杯Cocktail以Rum作基底,混桃、雜莓和Lime,酸甜清爽(All subject to 10% service charge)📍Playa de Papagayo尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖 (港鐵尖沙咀/尖東站 N2 出口, 步行約1分鐘)

入口爽滑,濃郁海水鹹鮮和礦物味,餘韻悠長

📍Playa de Papagayo
  • Mauritius
Weekend同朋友去咗尖沙咀河內道一間酒吧餐廳,餐廳食物種類繁多,主打多國菜、意大利飯、意粉、生蠔、薄餅、以及多款Cooktail酒精類飲品等。餐廳喺K11 Art Mall 對面,好方便就腳。酒吧餐廳環境開揚,以鸚鵡做主題,牆內掛上同埋擺放馬賽克藝術裝飾,好有氛圍。今次去到有型格調酒師坐鎮,創作咗多款Signature Cocktail,同朋友喺度小酌一杯,同埋享受各國美食係唔錯嘅選擇。🦪Fine De Claire法國生蠔,即點即開,蠔肉新鮮肥美,帶有透明感,味道方面帶有海水嘅鹹味,入口先鹹後鮮甜,肉質彈性爽口。🦐Seafood Risotto海鮮意大利飯,材料有越南大頭蝦、青口、大蝦同埋魷魚,非常豐富。大頭蝦嘅蝦頭比蝦身大,蝦頭嘅蝦膏豐腴,肉質爽脆;大蝦肉質較結實彈牙;青口清甜肉鮮。意式燉飯口感幼滑creamy,加上湯汁去燉帶有濃稠同埋黏性嘅口感,每粒米飯都吸收咗海鮮蕃茄湯汁精華。🥘Spring Chicken Diavola Style意大利香辣燒春雞,用上意大利嘅春燒,燒春雞外皮燒至非常焦香,雞髀肉嫩滑多汁,入口時依然熱騰騰同埋香噴噴,好邪惡。雞胸肉味道鹹香,香辣嘅醃料將雞

🦪Fine De Claire

🦐Seafood Risotto

🥘Spring Chicken Diavola Style
意大利香辣燒春雞,用上意大利嘅春燒,燒春雞外皮燒至非常焦香,雞髀肉嫩滑多汁,入口時依然熱騰騰同埋香噴噴,好邪惡。雞胸肉味道鹹香,香辣嘅醃料將雞肉醃到好入味。伴菜有粟米筍、燒檸檬同埋車厘茄等。

🍸Forbidden Temptation
禁斷誘惑,Bartender嘅Signature Cocktail Menu之一,賣相充滿夏日嘅感覺。Cocktail由幾種唔同嘅酒類:Vodka、Gin、Rum、Tequila、Peach Liqueu調製而成,再加上檸檬汁、蔓越橘汁同埋草莓泥,味道酸酸甜甜,夏天飲非常清新。調酒師喺客人面前淋上冧酒燃點,火焰四起,打卡之餘又加強咗酒味,火焰Cocktail儀式感十足,調酒好飲,連視覺享受都兼顧到,體驗感唔錯。

🍹Blossoming Garden
灼灼其華,好有詩意嘅中文名,除咗有Cocktail之外,調酒師仲介紹我哋Signature Mocktail。飲品漸變紫色,好吸睛。Mocktail由鳳梨汁、蘋果汁、檸檬汁、藍莓果泥調製而成,帶有溫和甜味,同時展現出酸味,加上有氣嘅Sprite,帶有清涼解渴嘅口感。
2024-07-21
  • Fine De Claire
  • Spring Chicken Diavola Style
  • Seafood Risotto
2024-08-17 64 views
之前食過呢間嘅lunch覺得唔錯,今次再黎食晚餐,感覺依然係咁chill生蠔法國生蠔🦪唔會太細隻,蠔肉帶有透明感,咬落非常爽口,味道充滿海水嘅鹹味之餘,仲好鮮甜西班牙烤乳豬乳豬份量都算多,食落皮脆肉香嫩,點上醬汁食就更juicy ,配菜🈶香滑嘅薯蓉片切澳洲西冷牛扒配薯茸及蔬菜牛扒切開一片片,擺盤精緻,牛肉中間呈現粉紅色,我就鍾意點上醬汁一齊食,牛味香濃,配有蔬菜➕幼滑嘅薯蓉,美味可口Pomegranate個杯連茶壺係隻可愛嘅貓貓🐱,只需要焗一陣打開個蓋,然後拎起個隔渣器就飲得,石榴茶味道酸酸地,飲落好開胃Mauritius賣相不錯,加入鳳梨汁、橙汁➕桃🍑汁,味道以菠蘿味🍍為主

生蠔

西班牙烤乳豬

片切澳洲西冷牛扒配薯茸及蔬菜

Pomegranate

Mauritius
賣相不錯,加入鳳梨汁、橙汁➕桃🍑汁,味道以菠蘿味🍍為主

最近同朋友去尖沙嘴行街後,搵個地方醫肚,估唔到仲可以睇埋奧運!❣️好多位都係可以對著電視機,絕對可以chill住睇奧運!❣️呢到嘅生蠔、海鮮西班牙飯幾有水準,可以話食得又飲得又chill得嘅bar!🥂✨🦪Fine De Claire- 係比較爽口新鮮嘅蠔,水準唔錯。一定唔可以錯過係旁邊醬料,用上新鮮紅椒配粒粒番茄醬 ,就咁食都好fresh🥘海鮮意大利飯$186- 最吸睛亦最好味係上面大大隻燒大頭蝦,成隻攞來食好正,啖啖蝦肉彈口鮮甜!另外青口都大大隻鮮甜- 意大利飯番茄香濃入味,texture幾淋香🦐手搖海鮮$138- 同樣有大大隻大頭蝦,仲有好多青口、魷魚、長西蘭花,帶子等,醬料辣香惹味 ,微辣配番茄香幾過癮🍸Long island $98- 超級濃酒味但好順口,的確幾好飲,不過⚠️警告自問好酒量先好點🙈😂🍸mojito $88- 薄荷青檸香,refreshing之選,同樣好易入口趁著奧運,要去多次感受chill氣氛

❣️好多位都係可以對著電視機,絕對可以chill住睇奧運!

🦪Fine De Claire

🥘海鮮意大利飯$186
海鮮意大利飯

- 意大利飯番茄香濃入味,texture幾淋香

🦐手搖海鮮$138

🍸Long island $98

🍸mojito $88

- 薄荷青檸香,refreshing之選,同樣好易入口

趁著奧運,要去多次感受chill氣氛
2024-08-04 81 views
♨️Playa de Papagayo 尖沙咀河內道普基商業中心地下N3號舖@papagayohk ❤️今次嚟到尖沙咀河內道嘅酒吧街食晚飯,最鍾意酒吧就係有主餐食而唔係就咁齋送酒嘅snacks, 細心睇佢Menu食物及飲品都種類繁多,絕對係選擇困難症,樣樣都想食底下今次都叫咗幾多款,再嗌返兩杯Cocktail慢慢坐咗一晚👍🏻🔷Fine De Claire 隻蠔幾清新爽口怡人🔷Deep Fried Oyster六隻炸蠔入口Juicy,重蠔味🔷Spicy chicken wings 大大碟以為得六隻,原來係x2=12支,超炸超好食🔷Seafood Risotto 一上枱咁多海鮮直程見唔到啲飯,大大隻蝦超吸引,意大利飯處理得幾好軟硬適中,合我口味🔷Australian Striploin Tagliata Style 已切片西冷牛扒唔使自己慢慢鋸,超多片,已經好飽之下食吓食吓又食晒,原因係「好味」🔷Sweet Sunset🔷Peachy Licious 兩杯Cocktail都好清新唔太甜,又有啲酒香,對我嚟講算調得幾好食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食
♨️Playa de Papagayo
尖沙咀河內道普基商業中心地下N3號舖
@papagayohk

🔷Fine De Claire
隻蠔幾清新爽口怡人
🔷Deep Fried Oyster
六隻炸蠔入口Juicy,重蠔味
🔷Spicy chicken wings
大大碟以為得六隻,原來係x2=12支,超炸超好食
🔷Seafood Risotto
🔷Sweet Sunset
🔷Peachy Licious

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodiegram #foodielife #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #探店 #探店美食 #探店分享 #酒吧餐廳 #酒吧餐廳推薦 #蠔 #cocktails #chilldinner
2K
😊尖沙咀周末慢嘆Happy Hour💃-平時日日返工都忙到冇停手 真係好需要weekend放鬆一下☺️ 今次同朋友㨂咗呢間位於尖沙咀 我地成日行過見到好多人由下晝就開始HH嘅餐酒館😝-🦪Fine De Claire 法國芬迪奇生蠔是日生蠔有兩款 我地㨂咗比較爽口嘅Fine De Claire🇫🇷 入口好新鮮 肉質爽脆 加埋少少檸檬汁 食落好清爽😙-🦐Seafood Risotto 海鮮意大利飯呢個海鮮意大利飯 用料好豐富 第一眼就望到隻grill過嘅大蝦😙 仲有墨魚同青口等😝 飯底係蕃茄作主調 食落比較濕潤😉-🐮Australian Striploin Tagliata Style 🐮片切澳洲西冷牛扒牛扒肉味都幾濃 而且佢嘅油腹香都好充足 中間仲有少少粉嫩☺️ 煎得唔錯😙 下面仲放咗好creamy嘅薯茸 心思滿滿😙-🍹Mauritius🍸Summer Cumber因為夜晚仲有下場所以tea time叫住兩杯mocktail先 一杯係Mauritius以橙同菠蘿作基底 酸酸甜甜 另一杯係由青瓜同mint整成嘅Summer Cumber 兩杯都好清新🥰-📍Playa de Papagayo (
😊尖沙咀周末慢嘆Happy Hour💃

🦪Fine De Claire 法國芬迪奇生蠔

🦐Seafood Risotto 海鮮意大利飯

🐮片切澳洲西冷牛扒

🍹Mauritius
🍸Summer Cumber

📍Playa de Papagayo (尖沙咀)
尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖
2024-08-02 57 views
平時就成日經過今日終於可以食到啦下午去尖沙咀逛街就選了附近的這間很特別的餐廳𥚃面有生蠔可以吃, 又有特色𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕便衝了進去﹆ 📋 𝚖𝚎𝚗𝚞☑ 生蠔☑ 片切澳洲西冷牛扒配薯茸及蔬菜☑ 海鮮意大利飯生蠔十分新鮮肥美頭盤吃兩隻剛好另外海鮮意大利飯很好吃海鮮味很濃郁而且有很足料既海鮮仲有好大隻蝦🦐牛扒煎得剛好而且很嫩口醬汁十分夾推介給大家𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕全部都很有特式看著調酒的過程也是一種享受❤️
平時就成日經過
今日終於可以食到啦

下午去尖沙咀逛街就選了附近的這間很特別的餐廳

𥚃面有生蠔可以吃, 又有特色𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕
便衝了進去

𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕全部都很有特式
看著調酒的過程也是一種享受❤️
  • 西班牙紅花海鮮飯
2024-07-26 198 views
夏天入黑時間比冬天遲所以放工可以坐喺間餐廳欣賞由天光到天黑嘅街景係好幸福嘅事唔係咁易有間好酒吧音樂唔太嘈燈光氛圍剛剛剛好最啱好好摸下酒杯底傾下計提到酒吧點少得琳瑯滿目嘅cocktail menu?重點讚讚呢杯香蕉酒+奶+菠蘿汁味道有D似乳酸飲又滑又順喉滿滿一杯飲曬完全唔會好快上腦另一杯亦好特別係Earl Grey味Gin+紅莓配下蠔都唔錯生蠔海水味重質地唔算好厚身容易入口西班牙乳豬唔係度度食到皮脆之餘肉本身帶咸鮮同油脂好enjoy個意粉菇味好重彈牙可口
夏天入黑時間比冬天遲

音樂唔太嘈
燈光氛圍剛剛剛好
最啱好好摸下酒杯底傾下計

提到酒吧
點少得琳瑯滿目嘅cocktail menu?

重點讚讚呢杯

好enjoy

個意粉菇味好重
彈牙可口
2024-07-25 139 views
-FINE DE CLAIREa delicate yet complex taste profilewith a fresh oceanic flavora hint of sweetnessand a subtle mineral finish-Seafood risottoLoaded with seafoodIt is healthy and perfect for dinnerIt is rich and creamy with al dente ricea rainbow of seasonal veggiesa sprinkling of fresh herbsand a blanket of parmesan-Australia sirloin steakAttractive plating Cooked perfectly at Medium rareThe strip steak is a cut of beef steaks from the short loinThe longissimus is making the meat particularly ten

-FINE DE CLAIRE

a sprinkling of fresh herbs
and a blanket of parmesan

-Australia sirloin steak
Attractive plating
The longissimus is making the meat particularly tender

Happy hour selection
-Asahi dark
-Long Island
餐廳位於河內道, 鄰近地鐵站, 門框油上亮麗的藍色, 環境有格調帶點時尚感, 食物選擇多, 主打多國菜、蠔吧、意粉、薄餅、及多款酒精類飲品✨我們點了ғɪɴᴇ ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇ🦪 即點即開, 法國蠔新鮮肥美, 肉帶有透明感口感先鹹後甜、肉質爽口有彈性片切澳洲西冷牛扒配薯茸及蔬菜🥩 賣相十分吸引, 西冷牛扒中心呈現粉紅色、軟嫩多汁, 帶出肉質的鮮甜美味, 配上綿密幼滑的薯茸及蔬菜, 非常豐富, 必點推介😍意式燴牛肋肉大管麵🍝 牛肉肉質鬆化軟腍, 充滿肉醬肉汁滿滿、大管麵充分沾上醬汁, 軟硬適中、非常掛醬👍🏻飲品ᴘʟᴀʏᴀ ᴅᴇ ᴀᴢᴜʟ - ғʀᴏᴢᴇɴ🍸 漸變色很夢幻🫧, 海洋鮮豔的藍色, 伏特加酒加上藍橙青檸汁, 入口酸甜平衡性很好, 入口冰涼清爽, 酒精不算太濃, 非常適合女任飲用ᴍᴀᴜʀɪᴛɪᴜs🍹沙冰顏色有層次, 配上菠蘿、橙及桃, 果味香濃, 口感細膩清爽、冰感度高, 非常清涼解渴整體高質有驚喜, 全部即叫即製作, 服務員非常有禮, 細心介紹餐牌, 用料十足、ᴄᴘ值高, 絕對很適合與朋友聚會的好地方

我們點了

ᴍᴀᴜʀɪᴛɪᴜs🍹

• 片切澳洲西冷牛扒配薯茸及蔬菜
  • Playa De Azul
2024-06-07 173 views
週末想飲番杯可以去lee間西班牙酒吧餐廳🍸 餐廳環境充滿藝術元素,氛圍好正,好有輕鬆休閒嘅舒適感,啱晒Happy Hour、一大班人聚會、我去嘅當晚仲有指紋分析tim 我地叫左2杯🍸▫️巴黎時裝展🥂以vodka為酒底,加入新鮮樹莓、荔枝、蜜桃果肉+ sparkling wine製作嘅調酒酒,果香好出,好易入口,另外杯邊仲加左一片特別型態嘅檸檬係面,望落非常elegant ,飲落亦有好清新嘅感覺🍋▫️桃之夭夭 🍹調酒師話製作Lee杯調飲桃之夭夭嘅靈感係源自於詩經桃夭,的確調飲嘅外觀望落非常鮮豔奪目就好似一朵嬌豔嘅桃花咁🌸飲落去亦非常有層次,先是清新甘甜嘅蜜桃汁,慢慢會有淡淡橙香味,同時青檸及紅莓汁亦帶出清新酸甜感,調酒師話其實仲加左少少芬達入去tim😉飲落味道非常夾,係完美結合▫️手搖海鮮🦐🦞擺盤有西班牙海鮮飯嘅感覺,入面嘅龍蝦鮮甜肥美,墨魚同埋魷魚亦非常彈牙脆爽,帶子、青口同蝦肉都非常細嫩鮮甜。甜辣椒粉調味好好食😋▫️ mozzarella炸芝士🧀完美佐酒小食,炸到半溶,芝士有拉絲👌🏻

我地叫左2杯🍸

▫️巴黎時裝展🥂

▫️桃之夭夭 🍹

▫️手搖海鮮🦐🦞

▫️ mozzarella炸芝士🧀
完美佐酒小食,炸到半溶,芝士有拉絲👌🏻
2024-06-06 144 views
Playa de Papagayo (尖沙咀)尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖桃之夭夭,姿態如畫。清香浸潤紫竹林,噴射生機勃勃。這杯桃汁清新甘甜,滋潤喉嚨,迷人心弦。橙汁帶來暖陽一樣的活力,紅莓汁則融合著清新酸甜,青檸點亮了整體的爽口度。而蜜桃芬達則更是將這幾種清新柔和的元素,完美地結合在一起,綻放出迷人的風華。灼灼其華,果香四溢。菠蘿的清香立刻喚醒了味蕾,給人一種無窮無盡的熱帶風情。蘋果楊檸則帶來了令人激爽的酸甜,而藍莓又賦予了這杯飲品濃郁的風味。最終,這些恰到好處的元素融合在雪碧的清爽氣泡中,讓人一口接一口停不下來。手搖海鮮,鮮美多彩。龍蝦的鮮甜肥美,魷魚則透出彈牙脆爽,墨魚的汁液豐沛,帶子細嫩鮮美,青口飽滿鮮甜,大蝦肉質豐厚彈牙。每一種食材都發揮著自身的特點,在手搖飲料里交相輝映,完美詮釋了海鮮的鮮美多汁。
Playa de Papagayo (尖沙咀)
尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖

很愛推這家因為位置很方便,就在尖沙咀N出口旁邊環境很chill有渡假感🌊而且西班牙風的食物真的很惹味!.這裡的招牌是原隻琵琶蝦的餐點吧!龍蝦汁意大利麵的龍蝦超肥美🦞而且意大利麵的汁也很香濃兩人分享份量剛好!.貪心想嘗試多種口味的我都會點拼盤,有幾款選擇喺上面這次是點吐司的拼盤,還有一塊是鵝肝🤤🤤.另外當然要配一杯西班牙果酒他們的西班牙果汁有分白酒和紅酒等款式這杯是Royal就跟我照片中的樣子一樣爽😚
很愛推這家因為位置很方便,
就在尖沙咀N出口旁邊
環境很chill有渡假感🌊
而且西班牙風的食物真的很惹味!
這裡的招牌是原隻琵琶蝦的餐點吧!
龍蝦汁意大利麵的龍蝦超肥美🦞
而且意大利麵的汁也很香濃
兩人分享份量剛好!
貪心想嘗試多種口味的我都會點拼盤,
有幾款選擇喺上面
這次是點吐司的拼盤,還有一塊是鵝肝🤤🤤
另外當然要配一杯西班牙果酒
他們的西班牙果汁有分白酒和紅酒等款式
這杯是Royal就跟我照片中的樣子一樣爽😚
2024-05-02 171 views
同朋友食飯想搵個有feel又靚又可以食野既地方呢間都唔錯既選擇~以鸚鵡🦜為主題,侍應親切有禮落單既可以品嘗美酒又可以食野~仲可以打卡無論唔太識影相既我,都可以將張相影得幾好 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~✨Mojito (White Rum, Fresh Mint, Lime, Soda)我中意薄荷葉配青檸梳打果種清新味道酒味唔會太酒,好適合女士飲用✨Playa De Azul Frozen (Vodka, Blue Curacao, Lime Juice, Moscato Blue) 藍色賣相相當吸引,用3種酒混合再加適量青檸汁而成,口感酸甜,酒味相比上面較濃✨Tasting Toast Platter(Black Truffle, Crabmeat, Smoked Oysters, Sardines, Foie gras)意大利多士有不同種類包括:黑松露、蟹肉、煙蠔、沙甸魚、鵝肝個人會先選擇淡味,然後循序漸進到濃味,這樣才可以品嚐到食材味道✨Risotto with Pan-seared Foie Gras and Chicken 法國鵝肝雞肉意大利飯鵝肝未到入
同朋友食飯想搵個有feel又靚又可以食野既地方
呢間都唔錯既選擇~以鸚鵡🦜為主題,侍應親切有禮落單
既可以品嘗美酒又可以食野~仲可以打卡

無論唔太識影相既我,都可以將張相影得幾好

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我中意薄荷葉配青檸梳打果種清新味道
酒味唔會太酒,好適合女士飲用

意大利多士
有不同種類包括:黑松露、蟹肉、煙蠔、沙甸魚、鵝肝

法國鵝肝雞肉意大利飯
鵝肝未到入口即溶,不過煎到外脆內軟,充滿油香但不膩
雞肉很厚切大大件和很嫩口,意大利飯粒粒分明都能卦在飯上

✨Stir-fried Fresh Mussels with Chorizo
辣肉腸炒新鮮青口
青口大大隻厚肉新鮮,注意有少少辣

整體來說,待應有親切笑容👍🏻、食物又靚又唔錯👍🏻 環境又好舒服又可以同朋友聚會又可以打卡👍🏻

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2024-04-16 157 views
TST Spanish Beer bar酥炸魷魚圈$88口感酥脆香嫩,外層酥脆,內部則是鮮嫩多汁,帶有魷魚獨特的海鮮風味,估唔到小食都咁有質素西班牙火腳拼盤$108西班牙白毛豬火腿、意大利風乾火腿、莎樂美腸、蜜糖火腿、哈蜜瓜、蜜瓜及沙律菜. *Spanish Crown $66Gin grapefruit juice passion fruit 覺得葡萄柚那種沉穩的酸味與微微苦韻真的很適合搭配琴酒,而且帶一點點的果肉會看起來更像櫻花花瓣灑落上頭Honey Dew$88 與聞香和期待有差距,蜂蜜味非常淡,就是金愛爾的感覺。整體來說算是不錯的蜂蜜啤酒,乾淨明亮,至少不會太膩

TST Spanish Beer bar

酥炸魷魚圈$88