2024-01-22 29 views
Warm Bowl:香煎三文魚柳飯套餐$163-香煎三文魚柳+南瓜湯是-糙米飯-蔬菜(翠玉瓜)-醬料(韓式辣椒醬)香口脆脆(花生碎)-飲料:抹茶高蛋白———自選 Bowl:$155-壽司飯+沙律菜-蛋白質(三文魚)-配料:豆腐+新鮮芒果自家制醬汁(蜜糖黃芥未醬)香口脆脆(紫菜絲)-飲料:抹茶高蛋白飲———餐廳環境舒適讓人放鬆的感覺🍃餐廳主打健康餐飲有三文魚吞拿魚作為主菜我特別鍾意佢哋嘅蛋白特飲,朋友同我到試咗抹茶味蛋白飲品,抹茶味好濃郁👍🏼香港製造零乳糖仲要低甜度👍🏼獨立包裝隨身帶著隨時沖黎飲都得🥤除咗抹茶味都仲有好多其他口味選擇🥰

Warm Bowl:香煎三文魚柳飯套餐$163
-香煎三文魚柳+南瓜湯是
-糙米飯
-蔬菜(翠玉瓜)
-醬料(韓式辣椒醬)
香口脆脆(花生碎)
-飲料:抹茶高蛋白
———
自選 Bowl:$155
-壽司飯+沙律菜
-蛋白質(三文魚)
-配料:豆腐+新鮮芒果
自家制醬汁(蜜糖黃芥未醬)
香口脆脆(紫菜絲)
-飲料:抹茶高蛋白飲
———
餐廳環境舒適讓人放鬆的感覺🍃
餐廳主打健康餐飲有三文魚吞拿魚作為主菜
香港製造零乳糖仲要低甜度👍🏼
獨立包裝隨身帶著隨時沖黎飲都得🥤
除咗抹茶味都仲有好多其他口味選擇🥰
2024-01-22 23 views
係上環做完yoga當然要食番d健康食品做我dinner啦而Poking係我每次必定去食既小店之一!!健身人士必須要架❤️自選Bowl可以根據自己的口味選擇你既bowl而我就揀左壽司飯和沙拉菜有少少carbon得黎又有菜食~好健康呀壽司飯以日本壽司米製成 口感軟糯搭配新鮮的三文魚作為主菜真心讚下係好濃郁既三文魚味配料方面 我就揀左蟹柳&雜錦香菇& 中華沙律提供了豐富的口感和風味而且份量都好多呀成個bowl都係滿滿的~ 有唔同既口味俾你揀胡麻醬作為調味醬料 好香好好味Creamy BabyCreamy Baby係已經自動set好左既set黎包括三文魚、牛油果、雞蛋絲、豆腐、青瓜、蟹籽等等三文魚的鮮嫩和牛油果的奶油口感相結合雞蛋絲、豆腐和青瓜都係好健康既choice黎 有好多蔬菜營養配上芥末乳酪沙律醬 帶來了惹味又開胃的風味配曖笠笠既柚子蜜 & 凍檸檬茶連檸檬茶都會額外俾糖漿你好細心呀真係~Poking上環蘇杭街121號地舖
係上環做完yoga
當然要食番d健康食品做我dinner啦

自選Bowl

可以根據自己的口味選擇你既bowl
而我就揀左壽司飯和沙拉菜
有少少carbon得黎又有菜食~
好健康呀

而且份量都好多呀
成個bowl都係滿滿的~ 有唔同既口味俾你揀
胡麻醬作為調味醬料 好香好好味

Creamy Baby係已經自動set好左既set黎
包括三文魚、牛油果、雞蛋絲、豆腐、青瓜、蟹籽等等

三文魚的鮮嫩和牛油果的奶油口感相結合

配上芥末乳酪沙律醬 帶來了惹味又開胃的風味

配曖笠笠既柚子蜜 & 凍檸檬茶

連檸檬茶都會額外俾糖漿你
好細心呀真係~

2024-01-19 9 views
分享一家結合了健康和美味的餐廳,餐廳環境簡潔樸素,有點小設計,給人感覺很舒適👍🏻我點了自選Bowl。真是大碗飯的代表!壽司飯、三文魚、香煎雞扒,再加上蟹柳、中華沙律和雞蛋絲等配料,最後再淋上自家製的原辣醬油和撒上紫菜絲,每一口都是驚喜的組合。這道菜不僅份量十足,而且提供了豐富的蛋白質和營養,非常適合那些渴望在健身過程中維持能量和肌肉生長的人們。另一道菜品是Thai Good Day。以香煎雞扒和鮮蝦為主要蛋白質來源,搭配了新鮮的菠蘿、中華沙律、甘筍絲和花生碎,最後淋上泰式沙律醬。帶來了豐富的口感和鮮明的泰式風味。菠蘿的甜蜜與鮮蝦的鮮嫩相得益彰,而泰式沙律醬的微辣風味則為整道菜品增添了一抹獨特的風味。此外,這家餐廳的環境也非常適合打卡,無論是和朋友一起來還是獨自一人,你都能在這裡享受美食的同時感受到舒適的用餐氛圍。

2024-01-18 12 views
近排減肥,想食得健康啲, 就去左上環既Poking 食poke bowl 餐廳環境好簡約, 除左d signature bowl, 仲可以自由選擇配菜, 接近20款, 選擇多樣化Creamy baby 一上枱就見到超大份既夏威夷波奇飯,色彩繽紛, 賣相吸引, 主要配左三文魚,牛油果,豆腐,雞蛋絲, 木魚絲, 蟹籽同青瓜, 超健康🤣除咗高蛋白同高營養之外,仲非常個人化, 可以選擇醬汁多少, 同自選飯底, 沙律菜底, 好爽口清新, 三文魚新鮮美味, 配撘脆炸蒜粒, 令口感非常豐富, 食完唔會好滯, 仲好滿足, 健身一族減脂必選🤣蘋果醋氣泡紅茶, D 蘋果醋酸酸地, 配氣泡紅茶, 味道更較輕盈, 感覺零負擔

Creamy baby

蘋果醋氣泡紅茶,
2024-01-18 41 views
📍 poking上環蘇杭街121號地舖健完身唔想食得咁heavy,係兆成行對有一間寶藏小店,减脂餐推荐,高蛋白飯堂,做完運動食就fit曬,ol午餐必食✨✨👉自選bowl💰98😋😋😋😋.3/5沙律菜配蕎麥麵,蛋白質方面揀左三文魚🍣,好新鮮呀😆😆😆配料豆腐,枝豆, 雞蛋絲,配上芥末沙律醬,份量超多,夠曬我做完運動之後食😋😋😋💰+20👉蘋果醋紅茶本身自己都有飲開蘋果醋,呢嘅調味啱啱好,而且冇糖飲完好涼爽,但係唔會有罪惡感食飽飽消滯最啱👉Moo Moo Onsen bowl💰98😋😋😋😋.6/5牛腱肉熱辣辣,岩岩煎好,呢個bowl好色彩繽紛,有溫泉蛋、芒果、蕃茄洋蔥莎莎、紫洋蔥等等,調味好唔錯,蕃茄沙沙酸酸的,芒果又非常香甜,整個配搭食好開胃,又靚又美味😋。💰20👉美式咖啡冇罪惡感嘅美式咖啡配上蛋白質食物真係健身必嚟嘅餐廳😆😆回頭: yesYesyes!!!☺️ 高蛋白高營養餐,岩曬我健身减脂,而且份量大#kermit食在上環
📍 poking

👉美式咖啡
冇罪惡感嘅美式咖啡配上蛋白質食物真係健身必嚟嘅餐廳😆😆

#kermit食在上環
2024-01-12 23 views
近排做返下運動,就發覺自己肌肉量少咗好多😭所以近期食飯都盡量揀高蛋白質餐或者減脂餐今日剛好去到上環,search 到有上環減脂餐推薦,唔洗諗喇~一定要試吓~叫得Poking,當然主打係夏威夷蓋飯😋我地叫左個Spicy Ahi Tuna,配料好多,有吞拿魚,枝豆,青瓜,芒果,芝麻碎,紫菜絲,仲可以揀飯底、蕎麥麵、沙律菜底等等,多飯少飯都有得揀👍🏻揀左壽司飯配沙律菜,配原辣醬油食落唔怕冇味,少少辣再加埋壽司飯,越食越開胃🤣配菜同飯量真係好多,好似點食都食唔完咁😂另外揀左個Thai Good Day,有香煎雞扒,鮮蝦,新鮮菠蘿,中華沙律,甘筍絲,花生碎配 泰式沙律醬兩款飯麵都唔多油份,加埋吞拿魚雞肉同蝦,的確係高蛋白低脂之選👍🏻飲品方面揀咗蘋果醋氣泡紅茶同提子氣泡水,夠晒清爽👍🏻好難得搵到咁健康嘅餐廳,可一可再👍🏻

叫得Poking,當然主打係夏威夷蓋飯😋

飲品方面揀咗蘋果醋氣泡紅茶同提子氣泡水,夠晒清爽👍🏻

好難得搵到咁健康嘅餐廳,可一可再👍🏻

2024-01-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • spicy ahi tuna
  • THAI GOOD DAY
2024-01-10 14 views
今日我同朋友行開上環見到呢間cafe小店,就入左去試試,餐廳裝飾簡單又帶點文青風。😁😄我點左呢度人氣鰻魚飯套餐,首先香濃嘅南瓜湯入口滑順,充滿濃郁嘅南瓜味,十分開胃。主菜鰻魚燒得啱啱好,口感鮮嫩,外皮香脆,淋上嘅醬汁恰到好處,唔會太膩,而糙米飯底健康又飽足。🐟🎣另外,伴隨住新鮮西蘭花同韓式辣椒醬,增添咗層次感同風味,加上香口脆脆嘅木魚絲同脆炸蒜粒,而餐飲我就揀左清新的蘋果醋氣泡紅茶。😋😋而我朋友揀嘅Creamy Baby都好多驚喜,三文魚鮮味十足,配搭牛油果同雞蛋絲,層次分明。豆腐質感細軟,令整體口感更豐富。🥑🐣蟹籽同木魚絲提升咗海鮮風味,脆炸蒜粒再添香脆口感,搭配麥麵底更顯美味。餐飲揀左抹茶高蛋白飲,清新而不膩口,值得一試!❤️❤️

Creamy Baby賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧波奇飯超級大碗份量十足,色彩繽紛的配料堆疊得山一般高,非常吸睛十分抵食😍 波奇飯選料十分健康,以高蛋白高營養的食材為主,包括有三文魚、牛油果、雞蛋絲、豆腐、青瓜、蟹籽、木魚絲、脆炸蒜粒,再配上惹味又開胃的芥末乳酪沙律醬,口感豐富又清爽,健身一族減脂必食👍🐧❣️波奇飯飯底有多款選擇,包括有壽司飯、糙米飯、蕎麥麵、沙律菜以及藜麥粟米沙律,誠意十足❣️蘋果醋氣泡紅茶賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲料以沈穩醇香的紅茶作基底,再加入酸香出眾的蘋果醋作調味,飲落十分清新解膩,加上氣泡碳酸的口感,感覺提神又爽口。蜜糖殼麥脆脆希臘乳酪杯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧白滑細緻的希臘乳酪上,潵滿脆卜卜的殼麥粒粒,再淋上晶瑩剔透的蜜糖漿,食落酸中帶甜,清新不膩,嚼感十足,非常不俗。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以小清新溫馨風格設計,採用木系餐桌座椅,配搭柔和的燈光照明,加上令人會心微笑的特色畫作和飾品,打卡必去推薦。🐧❤️結語:波奇飯健康、低脂又大碗,健身減肥人士必食。
Creamy  Baby

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:波奇飯健康、低脂又大碗,健身減肥人士必食。
Type of Meal
Dinner
Creamy  Baby
2024-01-05 27 views
新一年由健康開始💪1. 自選三文魚bowl $121Protein揀左三文魚 食材都幾新鮮 切粒但都幾厚切 肉質都厚嫩彈牙 自選仲可以揀三個配料 揀左粟米 豆腐 同牛油果 牛油果有成大半個 而且仲幾新鮮 個熟度啱啱好 腍得黎唔會太熟 而豆腐都好滑 粟米都好甜 個底可以揀沙律菜 壽司飯 同蕎麥麵 或者mix 個人揀左蕎麥麵 都幾彈牙 個醬左揀左麻醬 麻香好出 +$15 是日湯品粟米湯 飲落幾甜 而且食到啲粟米嘅渣 感覺真材實料2. 自選雞扒bowl $108呢個個main要左雞扒 煎得幾香 個少少脆 個雞肉都嫩 而配料有磨菇 西蘭花 豆腐 呢幾樣食落都新鮮 個底同樣蕎麥麵 沙律菜 啲菜咬落都索索聲 好清脆 個醬要左芥末乳酪沙律醬 個wasabi味都幾出幾嗆 鍾意可以一試+ 柚子蜜甜甜地 暖笠笠
新一年由健康開始💪

1. 自選三文魚bowl $121

+$15 是日湯品
粟米湯 飲落幾甜 而且食到啲粟米嘅渣 感覺真材實料

2. 自選雞扒bowl $108

+ 柚子蜜
甜甜地 暖笠笠
2023-12-30 16 views
今日想要同大家分享一個上環食飯嘅好地方,佢哋唔單止份量多,仲係高營養高蛋白,係減脂一族同佢講咗健康人士嘅好選擇嚟!仲有佢嘅Salmon the classic,飯底係沙律菜底,上面有三文魚、牛油果、雞蛋絲同木魚絲,食落爽口又滋味! 🐷香煎三文魚柳飯套餐 糙米飯配埋新鮮既蔬菜同自家製嘅麻香豉油同木魚絲,再加上日式飯素,味道非常豐富!主角香煎三文魚柳煎得非常香口仲要係冇骨食得好方便,整體配搭好食又有營養。🐷Salmon the classic飯底揀咗沙律菜底加壽司飯,比就咁要飯更加清爽低卡路里。上面放咗三文魚、牛油果、雞蛋絲同木魚絲,食落去味道非常之清新,真係好適合追求健康同減脂嘅大家。Poking📍上環蘇杭街121號地舖

🐷香煎三文魚柳飯套餐

🐷Salmon the classic

📍上環蘇杭街121號地舖
2023-12-29 22 views
來到上環文娛中心附近的Poking小店吃晚餐。這間餐廳主要食夏威夷蓋飯Poke Bowl. 之前覺得出街食飯比較不健康,但來到這間餐廳,裏面的東西都是健康的。可以根據個人的口味和喜好自由配搭,里面都是高蛋白質,澱粉質都是優質的澱粉質,升糖指數低的澱粉質。很適合注重健身一族。份量很大,絕對會食到很飽。自選bowl $125我們叫了蕎麥麵,鮮蝦,中華沙律,木魚絲。蝦很新鮮,好彈牙。蕎麥麵麵質Q彈,好爽。Salmon the Classic $123三文魚很有鮮味口感,有一定的彈性,令人食慾大增。蜂蜜柚子特飲柚子的酸味和蜂蜜的甜味配合得剛剛好,不會太甜。很滋潤喉嚨。店里環境清新,光線和店里的裝修令人感覺很舒服。這是一次很好的用餐經驗。地址:上環蘇杭街121號地舖

份量很大,絕對會食到很飽。

自選bowl $125
我們叫了蕎麥麵,鮮蝦,中華沙律,木魚絲。
蝦很新鮮,好彈牙。蕎麥麵麵質Q彈,好爽。

Salmon the Classic $123
三文魚很有鮮味口感,有一定的彈性,令人食慾大增。

蜂蜜柚子特飲
柚子的酸味和蜂蜜的甜味配合得剛剛好,不會太甜。很滋潤喉嚨。

地址:上環蘇杭街121號地舖
聖誕吃太多之後想自制一下,但又約了朋友外出吃飯,想了又想決定來了上環Poking!之前已經來吃過一次,夏威夷蓋飯比較少汁少油,又有很多像蝦肉、雞胸肉等高蛋白又低脂的選擇,是外食健康之選呀!這次來發現它們還新增了warm bowl﹐不過今天回暖我們就沒有試,留待下次吧!朋友點了一個已配搭好的Moo Moo Onsen bowl﹐牛腱肉上菜時也是熱的,其他部分則是冷的,有溫泉蛋、芒果、蕃茄洋蔥莎莎、紫洋蔥等等,配的是他們家的自製醬油,相比起其他醬料,醬油不會很高卡路裡,但調味也很足,因為牛腱肉本來已有調味,加上配料很多,蕃茄沙沙酸酸的,芒果又非常香甜,所以吃下來完全不會覺得清淡,就是減肥也不能吃沒味道的食物呀。而且超大一碗的!!牛腱肉的份量比較想像中多很多,外食來說$98這個份量其實挺相宜呢!我們還set加$20點了一個提子起泡水。我就喜歡自選配搭,選了一份吞拿魚再加了半份三文魚,補充滿滿的omega-3 ! 配菜選了椰菜花、甜粟米和冬菇,再加了木魚絲和飯素,配了一個辣醬油,是自製了一個健康又飽肚的日式風味bowl!!事實上即使點了半壽司飯跟半沙律菜,飯的份量也挺多的,難怪在半半選擇下可以

我們還set加$20點了一個提子起泡水。

事實上即使點了半壽司飯跟半沙律菜,飯的份量也挺多的,難怪在半半選擇下可以再選擇"少飯"/"多飯"之類。
整體這次二訪也非常滿意,是吃下來讓人沒怎麼罪惡感的一餐,因為都是原形食物,也沒有很多油跟肥膩的醬汁,但食物選擇很多,份量大男生也一定飽肚,而且即使是減肥,吃飯時還能看到有滿滿一大碗色彩繽紛的晚餐不是很開心嗎?
$120 (Dinner)
2023-12-22 20 views
Poking上環蘇杭街121號地舖經開上環好多特色小店,這次老友推介食fusion菜,有驚喜呀!😽Creamy Baby配料有三文魚刺身(新鮮,魚油豐富,口感煙韌)、牛油果(口感軟滑,果味濃郁)、面層放了蛋絲、飛魚子提升層次,大廚加了木魚和沙律醬,同配料好夾,壽司飯酸度適中,好開胃,沙律菜新鮮爽口,推薦!🤤Thai Good Day配料有香煎雞扒(醃得夠入味,肉汁豐富,口感煙韌),蝦仁(爽口彈牙,蝦味濃郁),新鮮菠蘿又香又甜,中華沙律酸甜爽韌,面層放了花生提升層次,醬汁加了不少分,香氣四溢,辣度適中,配壽司飯和沙律菜,必食!😻忌廉粟米湯忌廉夠滑,粟米味濃,趁熱飲好正。😺蜜糖希臘乳酪乳酪又香又滑,好快畀我食曬,面層放了蜜糖味道更佳。😍鮮奶咖啡即叫即制,又香又甜又夠滑,比例恰到好處。😸熱檸檬茶檸檬新鮮,茶膽夠香。Poking 食材新鮮,意念創新,沒有味精,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻

Thai Good Day

忌廉粟米湯

忌廉夠滑,粟米味濃,趁熱飲好正。😺

蜜糖希臘乳酪

乳酪又香又滑,好快畀我食曬,面層放了蜜糖味道更佳。😍

鮮奶咖啡

即叫即制,又香又甜又夠滑,比例恰到好處。😸

熱檸檬茶

檸檬新鮮,茶膽夠香。

2023-12-21
2023-12-21 18 views
⭐️ 今日上環兆成行對面一間小店「Poking」,sell健康食品,有健康餐、高蛋白高營養食物,啱晒我keep fit要求,立刻入去坐低。果然餐單好適合健身一族、减脂人士。***** ***** ***** ***** *****🍱香煎三文魚飯餐加配牛腱肉、煎雞扒、燒鰻魚、紫菜絲、芝麻碎、香菇青豆、雜菜、自製蒜香醬油營養好豐富,蛋白質好充足,又有足夠蔬菜同澱粉質,味道好好味,雖然份量好大,我識得晒全部。是日湯品~蔬菜湯🥗減肥人士最佳選擇,好味又有營養。凍美式咖啡最後嘆番杯美式咖啡☕️店內環境裝修簡約,淺啡色木系枱凳,白色牆身,感覺好寧靜好舒服,店內還有蛋白質飲品,下次做完運動一定要試吓。

***** ***** ***** ***** *****

🍱香煎三文魚飯餐

是日湯品~蔬菜湯🥗
減肥人士最佳選擇,好味又有營養。

凍美式咖啡
最後嘆番杯美式咖啡☕️

【健身人士啱晒💪🏻健康Poke 配Protein Shake】推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #上環 - 𝗣𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 前個排仲話12月好熱食Poke Bowl,位於上環呢間原來做緊「1週年Giveaway🎉」 只要Follow佢哋再出post 就有機會贏得$300現金卷(10位)最平$58就有一個健康Bowl 🥗 整體比其他poke bowl 感覺更健康,可能因為無落咁多醬(?)【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗕𝗮𝗯𝘆 $118|7/10(三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒配芥末乳酪沙律醬🍣)🥢每個飯都可以自選壽司飯/糙米飯,相比其他Poke 店,呢間醬汁落得比較輕手,健康係健康啲,但本身唔健康嘅我就覺得dry咗啲🥗 整體配搭營養均衡,三文魚唔會太多,同其他配料份量好balance◐ 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗔𝗵𝗶 𝗧𝘂𝗻𝗮 $108 |6/10(吞拿魚,枝豆,青瓜,芒果,青辣椒,芝麻碎,紫菜絲配原辣醬油🐟)🥢 味道較creamy baby 清爽,個人認為+$3 轉蕎麥麵可能味道更襯
推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑
📍HK #上環 - 𝗣𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗕𝗮𝗯𝘆 $118|7/10

◐ 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗔𝗵𝗶 𝗧𝘂𝗻𝗮 $108 |6/10

🥢 味道較creamy baby 清爽,個人認為+$3 轉蕎麥麵可能味道更襯🍜 青辣椒帶出一點辣,枝豆俾得幾多,整體偏健康清淡style

◐ 鮮奶咖啡 (跟餐+$35)
漸層好靚,有啲細杯,正常latte

◐ 皇家奶茶高蛋白飲 (跟餐 +$45)
一開始飲到啖粉,少少嚇趁,攪勻咗發現真係好無添加糖,第一次飲少少唔慣… 無特別feel 奶茶味(´・_・`)

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗣𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴
🥢 @pokinghk
🚶 上環站A2出口,步行約4分鐘
📍 上環蘇杭街121號地舖
🏷️

地區:#laymao_上環
分類:#laymao_西式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*