2011-01-12 49 views
2010-01-07再一次黎到Pokka tea 一 tea,,有印仔卡可以換豚肉定食wo,,nice=]5:30pm黎到,,有幾枱客,,服務生中,,好多都掛住trainee,,真系生疏小小wo,,講返野食先,,本來對換去既豚肉定食期望不到,,但上枱真系有驚喜噶,,有湯有沙律,,沙律係三文魚&八爪魚,,幾ok=] 豚肉唔"鞋",,甜甜地,,加咗蜜糖去整?! 2大塊,,好夠份量! d飯系珍珠米,,軟軟韌韌,,唔錯=]男朋友仔既係忌廉意粉?! 哈,,我冇留意menu唔知,,但味道就好似law,,濃濃香香滑滑既奶味&忌廉味,,意粉都煮得啱啱好,,讚呀!!!!只系天氣凍,,食得慢dd ,,都會凍咗,,哈,,荃灣Pokka始終系我最鐘愛的=]
2010-01-07

5:30pm黎到,,有幾枱客,,

荃灣Pokka始終系我最鐘愛的=]
2011-01-07
2011-01-01 30 views
2010-12-29上次見面已是7月既事,,今次特意相約好友相聚於Pokka,,滿心期待!一早打去book咗7:30pm入座,,誰知我們三人都不約而同地要遲到,,哈,,所以7:00pm就打去改遲d入座吧! 服務很好,,非常有禮貌=] 我仲記得嗰個人叫Jacky,,或者當晚得我book位啦,,距記得我呢位"張小姐",,哈!8點左右就同其中一位好友先行入座,,發覺都幾full wo,,,即有小小擔心會否被安排坐到逼逼呢?...誰知店員已為我留起一張6人沙發卡位,,so nice~ 即時開心了不少 一坐下便有3杯水供應,,小妹要求換杯暖水,,喝得舒服很多呢=] 店員奉上menu後隨即作出介紹,,當晚既set dinner只有三款,,另有vip set,,和兒童餐,,另可散叫野食+40蚊轉set,,set dinner有餐湯,,餐包,,主菜..甜品,,飲品提供,,因為太耐冇見啦,,我地兩個女仔拎住份menu傾咗成半個鐘先叫野食 友人叫了set食扒扒,,我就散叫咗個意粉,,之後再慢慢傾xD,,之後另一位友人黎到加入討論,,好在我地多野傾,,因為d野食都真系要等好耐先上到噶,,友人既扒扒分別要
2010-12-29

友人既扒扒分別要了7成和8成熟,,7成較嫩口,,不是梳打粉貨色,,食得出牛味,,$108的價$$,,算系交足貨

我就要咗個牛柳意粉,,牛柳粒"鞋",,同埋乾身,,唔得><" 不過個意粉就唔錯,,只係油咗小小..

有印仔卡換咗杯新宿焦糖咖啡,,甜咗dd,,本來就唔多好咖啡既我,,都飲曬成杯=]

今晚真系好開心同2位好友相聚,,享受Pokka既service~
2010-12-29
$100 (Dinner)
2010-12-29 27 views
2010年9月11日 荃灣荃灣廣場 ( 百佳咖啡餐廳 - 2)週未,陪太座閒逛於荃灣商場,黃昏來到荃灣廣場,再次揀選了這商場內的百佳咖啡餐廳,我倆要了兩個日式定食,另加了兩杯南山咖啡。月見茄子飯定食,飯裏有茄子及帆立貝,還有麵豉湯及沙律,整體都幾好味。日本香味豚肉丼飯定食,一樣也有麵豉湯及沙律,豚肉腍中帶甜,係好食嘅。南山一號咖啡,咖啡味道非常香濃。這裡環境比城市廣場那邊好一點,來到百佳,一定要再嘆番杯咖啡啦。
月見茄子飯定食

日本香味豚肉丼飯定食

南山一號咖啡,咖啡味道非常香濃。
南山一號咖啡

2010-09-11
Type of Meal
Dinner
南山一號咖啡
忙碌工作後,或放假時,到此餐廳用餐共時享用到美味食物和優質服務!她們的親切笑容給我舒服的感覺,令我優閒地品嚐食物和慢慢歎.讓我得享受!!!!!!曾經在此舉行多次生日派對,因為我的家人和朋友都喜歡此餐廳,她們都是欣賞佢地的服務和食物,每次都是笑住食笑住走.
令我優閒地品嚐食物和慢慢歎.讓我得享受!!!!!!

每次都是笑住食笑住走.
2010-12-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Christmas
  • 咖啡
  • 羊扒
  • 甜品
2010-10-24 5 views
其實約左好耐但10月學校忙到嘔- -終於搵到好機會食飯^^{其實推左另一個飯局}六時多入席,冇叫二人set因為分分鐘仲唔抵total叫左兩個main cource+side dish+dessert^^朋友說她想試下蒜蓉包有成8塊不過都試下啦其實唔算好厚所以都ok蒜蓉牛油加上一小片cheese去焗~其實幾有心思焗完唔會乾哂好似成塊餅乾咁樣蒜蓉香得黎唔會食到口臭一小片的芝士奶味偏重~~其後上既係牛肉讚歧烏冬係朋友想食既其實所以大部分都係佢係度食我試左少少烏冬入哂個湯既色@@所以係淡啡色的麵質幾滑,不過唔快d食會淋淋地牛肉都係普通牛不過比平時打邊爐既肥牛少好多脂肪幾鬆化既個湯冇試~到我既燒牛利石頭窩了其實我唔記得左個名;P有得揀生定熟蛋我就當然要生啦好熱辣辣趁熱撈撈撈~!配料除左生蛋仲有幾條蛋皮不過氣孔幾多,應該係半煎炸咁整出黎其他都係有d菜羅白絲泡菜咁啦~牛利有成五塊以上先係重點~!勁厚!而且整到好林又唔太肥黏住窩邊既牛利燒耐左仲會脆脆地咬開會一絲絲架利疊利真開心<3調味方面ok la不過個飯反而冇乜味如果有少少辣醬就好同埋呢隻羹好難舀飯焦個邊位太圓/3\不過
其實約左好耐但10月學校忙到嘔- -
終於搵到好機會食飯^^
{其實推左另一個飯局
}
六時多入席,冇叫二人set
因為分分鐘仲唔抵
朋友說她想試下蒜蓉包
有成8塊不過都試下啦

香口

其實唔算好厚所以都ok
蒜蓉牛油加上一小片cheese去焗~其實幾有心思
焗完唔會乾哂好似成塊餅乾咁樣
蒜蓉香得黎唔會食到口臭

一小片的芝士奶味偏重~~
其後上既係牛肉讚歧烏冬

係朋友想食既其實
所以大部分都係佢係度食
我試左少少
烏冬入哂個湯既色@@所以係淡啡色的
麵質幾滑,不過唔快d食會淋淋地
牛肉都係普通牛

我就當然要生啦
好熱辣辣
趁熱撈撈撈~!
配料除左生蛋仲有幾條蛋皮
不過氣孔幾多,應該係半煎炸咁整出黎
其他都係有d菜羅白絲泡菜咁啦~
牛利有成五塊以上先係重點~!
勁厚!而且整到好林又唔太肥
但係都要食甜品~!不過太飽了
所以叫一隻朱古力香蕉船share^^
happy ending

隻蕉麻麻地新鮮@@
ice cream有兩球,一個朱古力一個vanilla
我食前者
屬自家製作
略甜但夠滑~~
食到勁飽@@不過都有食剩個garlic bread~
埋單284~~
services幾好^^起初冇俾水我地之後我地問佢有冇
佢係咁同我地say sorry@@

2010-10-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$142 (Dinner)
熱。焦
香口
  • 牛利石窩
2010-09-21 36 views
由9月開始兩口子都忙得不得了,經常性要OT,如今晚打風也要遲放.. 還能每晚堅持寫食評也算難能可貴,行文會盡量簡短,大家別見怪呀! 忙極也要吃飯的,當然就盡量揀就腳的來吃;每月的荃灣飯局,選擇重溫荃灣廣場的Pokka Cafe,就是因為夠近。此外,在多間Pokka中,這分店算靚裝又夠清靜好坐,服務也夠專門貼心;當晚未齊人前,就坐店內細心翻閱選擇豐富的甜品餐牌,努力思考要選那一三三四項的甜品,已夠我忙碌至人齊。 最後終於選出了: 蘑菇忌廉湯-當晚選了一份set dinner,會跟一份餐湯連餐包,兩者賣相十分連鎖快餐式,味道亦然,不吃也罷。 羊扒拼牛柳($108)-set dinner的主菜,兩款都做到五成熟,味道較坊間連鎖式出品略優,而且配菜的翠玉瓜、豆角及車厘茄等幾新鮮。 滑蛋雞肉定食($88)-連同麵鼓湯及沙律奉上,麵鼓湯口味正常,驚喜是魚生沙律,當中魚生味鮮吸引,新鮮沙律菜又加入少量wasabi,口味清新又特別! 滑蛋雞肉飯本身則很足料,除滑蛋及滑雞肉外,頂層還有一些明太子以豐富口感與味道,珍珠米飯又可口,算是幾有誠意之作,唯一要彈是醬汁略甜了些。 香草海鮮意粉($89)-食材包括

最後終於選出了:

香草海鮮意粉($89)-食材包括大蝦、青口、魷魚等,大部分都新鮮帶爽,簡單配上香草已很能提味,意粉的口感也煮得不錯,不過整體口味偏咸了點。

宇治綠茶鮮奶(跟餐+$19)-set dinner的抵食之處是可以半價升級餐單內的特色飲品,包括這款首嚐感到很驚艷的宇治綠茶鮮奶。飲品仍是跟一粒黃豆粉湯圓糰子上檯,可重溫時覺得沒記憶中般甘香濃郁,不知是自己口味挑剔了,還是各分店水準真的有異?

芝麻鮮奶咖啡($46)-幾時都說芝麻是綠茶的好朋友,是晚另選了一款新特色飲品,則帶來意想不到的驚喜:豐盈的泡沫下,是柔和又香滑的咖啡,中間隱隱滲出著香甜芝麻香氣,估不到兩者可以如此合拍又美味,很滿足呢!

芒果布甸-set dinner還包一份小甜點,是晚為芒果布甸,試了一小口並無特別,就交與細妹處理了,反正我另有四個「主菜」,嘻嘻。

士多啤梨夾餅拌雪糕($48)-sorry圖片的白平衡不太對,實物是較美的;雖然厚身夾餅並不香脆,但我欣賞它富有麵粉香的口味,再配上香甜custard與甜美的士多啤梨粒,已經相當穩陣,加一球味道頗香甜的雲尼拿雪糕,更是甜美加分啦!

焦糖蕃薯伴雪糕($30)-難得老公都感興趣的一款,當然不可錯過。是晚所用的蕃薯香甜又軟稔,面層稍燒以焦糖,一旁再加上紅豆,更是甜上再甜;而蕃薯的暖身與冰凍雪糕又形成對比,實在美妙。絕對比六本木那些垃圾冰淇淋蕃薯燒好吃百倍啦!

藍莓新地($39)-生怕雪糕不夠吃(後來發現是過慮了...),又追加一份新地,很可惜實物與圖中並不對辦----藍莓份量少得可憐,取而代之是超頹又不好吃的藍莓啫喱,與雪糕毫不相襯,是我所吃過Pokka甜品中最差的一款。

Tiramisu格格伴雪糕($55)-壓軸上場是新出品的巨大甜品,由九大粒麵包格格,淋上Tiramisu芝味醬,再加上多球雪糕組成。就如UCC出了名Waffle好吃,Pokka的麵包格格熱暖、香脆飽滿、裡面軟身鬆化,都是質素穩定可投信心一票的;不過新配搭的Tiramisu醬頗為甜膩,雖有香脆合桃粒增加口感,但整體組合的吸引力始終未如舊作蜜糖/蕃燒格格;是晚甜魔也頗為努力,才能將之全部清光。

這裡最大不便是不設洗手間,不過這基本上是荃灣廣場內食肆的通病,沒法子。而吃完這非常飽肚的一餐,估計之後又要年許,才會想來再重溫這西日咖啡餐廳了!
荃灣店環境不錯算好坐
焦糖蕃薯伴雪糕
藍莓新地
Tiramisu格格伴雪糕
2010-09-08
$145 (Dinner)
荃灣店環境不錯算好坐
定食的魚生沙律
芝麻鮮奶咖啡
士多啤梨夾餅拌雪糕
焦糖蕃薯伴雪糕
  • 魚生沙律
2010-09-11 14 views
本來在同商場內間金不換拿了籌,估不到六點半已經要等位,店員叫我們行下先有位就打電話通知我們.好啦,上樓上行下行下來到POKKA CAFE,我一直好想試這間日式西餐廳,估不到今次老友主動問試下這間好無?我當然100%同意,最緊要即可入座!因為行山行到我好肚餓了~~~~~我們坐在玻璃窗旁的雙人位,望向廣場出口處,店中燈光有少少昏暗,相信是餐廳想打做一個情調出來,不過食客多是短褲撻拖的街坊(包括自己 XD),所以不能滿足要情調的情侶啦~哈哈.將兩本餐牌研究好久,今天晚餐有好多野食!自選凱撒沙律$42:自由選兩種配料,我選了炭燒雞肉和牛油果.估不到份量超級少啊...明明見到隔離枱那盤凱撒好大盤,好明顯人家是點了終極份量那款($8X!!).羅馬菜很爽但不甜,有少少澀味添.煙肉粒和雞肉非常的多,雞肉有炭燒香,口感鬆軟,點知牛油果少到反枱,數埋數埋只有零碎的幾點(唔搵唔覺有添)...牛油果就算係貴至少都給兩三片好過現在這樣'礙眼'吧.韓式海鮮湯窩$88+$15醃菠菜:這個窩真係幫手拉了不少分數!首先是夠大窩,材料豐富極了,有蝦,有青口,有魷魚圈,再加泡菜,菇菇,一堆香蔥,估不到底部再有韓式粉絲和年糕

將兩本餐牌研究好久,今天晚餐有好多野食!

首先是夠大窩,材料豐富極了,有蝦,有青口,有魷魚圈,再加泡菜,菇菇,一堆香蔥,估不到底部再有韓式粉絲和年糕,兩種澱粉質主角都是我最愛食的!!
湯汁甜中帶微微辣,香口又可口,好味到引我飲了四碗!(破戒了~).配合爽滑粉絲和煙韌年糕簡直一級棒.掛住食湯粉攪到我忘記海鮮存在,只記得蝦好新鮮之外其實都無興趣食了.哈哈.是了,泡菜不辣是富有酸甜味,我都話香港多數用'港式泡菜'(甜不辣),在點菜時侍應點都說是韓國辣泡菜.OKOK,反正我食不到辣,甜酸味更合我心水啦
,越食越開胃添.至於個醃菠菜對比下就變得平庸多了,縱使味道都不錯,清甜而帶著麻香.

是日廚師精選套餐$108:先來南瓜忌廉湯和餐包.咪睇餐包硬邦邦,撕起來完全不是那回事,鬆軟到丫~還要是較健康的麥包,很香麥味之外中間好多紅莓碎粒粒,非一般餐包喎
,可不可以來多個?!哈哈.主菜是煎帆立貝拚炭燒牛扒,例牌要全熟,你可以話我唔識食,但我習慣食熟野
,而且有時係會遇上好味熟牛扒,好似這裡就有了!牛扒非常大塊,肉質鬆化兼無渣,還有肉汁添,咀嚼時微微感受到一陣炭燒味.最特別是吱成一條條的啡色醬汁,味道酸酸的好配合肉食.配菜是長豆條和冬菇.

跟餐甜品是士多啤梨慕絲蛋糕,一個小小蛋糕都放得幾有心思,旁邊一舊花形忌廉再灑上朱古力粉
.小試一點慕絲,啊~好香士多啤梨味,仲食到有少少果肉呢.餐飲點了凍咖啡(凍飲不用加錢),加上花奶和糖水那一刻好美,所以拍下片...XD,咖啡就不岩我了就問問老友先,佢話好飲,好香咖啡味.*順帶一提餐飲和甜品都可以加錢轉指定款式的.

美食小食組合$64:這個是我們食到中途,好似未夠飽加上忍不住誘惑而點的
.有豚肉漢堡,檸檬雞搥,燒排骨,洋蔥圈和薯角.以這個份量和價錢未免太.抵.食.了!!豚肉漢堡是豬肉碎壓成厚厚的一塊,雖然好厚身但做到咬那下好彈牙,到中間就鬆化
,仲好多汁,加上兩邊煎到香香地,哇~如果將它用來夾麵包成為豬肉漢堡也賣得過
.繼續讚嘆雞搥先,雞肉香滑已經不在話下,最欣賞是個汁,是很香濃的檸蜜味,勁好味呀~燒排骨因為遇上以上兩樣'大敵',所以覺得無什麼特別了.哈.最鐘意骨頭有著烤汁香,勁好啜啜.

我們努力地食,因為真係好飽了,最後都要將三條排骨打包,本來問侍應拿個盒,點知她說拿回廚房包裝,有個靚靚外賣盒外還附上外買餐具一份,細心到丫!!這裡起碼都幾蚊包裝錢吧~~~

整體服務都很好,他們客氣有禮加笑容滿面外,對餐牌上的都有問必答,亦定時上前問收得碗碟嗎?而最基本亦是我最緊張的加水部份,整餐用膳時間,水杯中是沒有一刻是無水的
,VERY GOOD!是了,加水的容器好特別,是用大水樽幫客加水的,我覺得好有型.

對於今次用餐九成九我都相當滿意,加上對餐牌上的其他食品都好有興趣,離店時已經期待緊下一次到訪的日子~~~
九成九係雞肉粒,牛油果就...
跟餐的,麵包索正
五款小食,味道有驚喜
老友話好味的咖啡
有心的跟餐甜品
2010-09-05
$175 (Dinner)
跟餐的,麵包索正
  • 炭燒牛扒
  • 豚肉漢堡
  • 檸檬雞搥
2010-08-27 14 views
自從6月底食過一次dinner後對呢個格格多士伴雪糕念念不忘~難得咁岩呢個朋友比我揀今晚既dinner location~所以今次就揀左荃灣分店..而服務同食物與上次tst比較則差唔多~今日係Friday~特別多人出街食~當然先訂位啦~19:15到達~唔駛等~即刻可入去座低~嘩…so good~係window seat既卡位..隨即該section 既waiter立即推介是日dinner~a la carte menu既圖片咁靚~自然散叫更吸引啦~芝士焗西蘭花-$58, 美式小食拼盤-$68, 石鍋爆蛋咖哩牛肉飯-$88甜品: 甜品拼盤-$62, 甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕-$50芝士焗西蘭花先到~好似比上次既份量細左~唔通份量唔係standard左~不過~依然都係咁好食~好多芝士~又熱辣辣…美式小食拼盤有兩隻雞鎚, 四件豬肋骨, 兩件豚肉漢堡, 仲有洋蔥圈及薯角~今次既豬肋骨係味道唔錯但比上次既細件又少肉~~豚肉漢堡都唔錯~煎得幾香口~較鬆散~洋蔥圈及薯角都好脆~可惜問waiter拎茄汁~只係搵一個兜仔唧好少比我~食完再問佢拎~又係唧得o個少少…唔通茄汁冇存貨~唔敢比多d?!雞鎚我冇
今日係Friday~特別多人出街食~當然先訂位啦~

不過~依然都係咁好食~好多芝士~又熱辣辣…

美式小食拼盤兩隻雞鎚, 四件豬肋骨, 兩件豚肉漢堡, 仲有洋蔥圈及薯角~

雞鎚我冇食~不加以評論~

石鍋爆蛋咖哩牛肉飯~實物與圖片相若…我同朋友都覺得呢個好特別,呢~
爆蛋其實即係薯蓉包氛烚熟左既雞蛋再拎去炸成一個球狀~
雖然係炸~但食落唔油~外脆..蛋又淋~幾特別..

而石鍋上就放左咖哩牛腩飯~雖然menu話係牛肉~但奉上既卻係牛腩..
咖哩幾香但唔辣~一貫日式咖哩既味道~牛腩唔韌都ok~
最欣賞係超多飯焦香脆好味~
石鍋又保溫~放耐左都唔怕~哈哈~

其實我地兩人食完以上三樣都飽左6,7成~但係我一樣要堅持食我既格格多士~

甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕..落單時要左朱古力味雪糕~點知黎到係雲呢拿味~
Waiter都好樂意幫我轉番呢~^^
好食~格格多士好脆呢~以朱古力味雪糕伴多士食..一凍一熱既口感~good~

不過一球雪糕絕對不足以供應呢座多士山~
還好,多士上仲有甜甜既蕃薯蓉仲有粒粒紅豆..如果紅豆再多d更加好喇..

要脆既口感就要趁熱食喇~耐左會變韌架..

另一款甜品係朋友仔揀既甜品拼盤-有四款:
法式焦糖燉蛋白..都幾滑..但甜左d~~同埋點解係凍既呢?相信熱既效果會好好多..
Baileys 香蕉凍餅:略帶酒香味..實淨雪糕質感~配上鬆脆的餅底..都唔錯~

咖啡凍餅: 配上朱古力醤..質感有D似加左餅底既咖啡雪糕,
散發出淡淡既咖啡香又有粒粒合桃碎~增加口感~
香莓雪葩伴蒟蒻:賣相係紫紅色…而清楚可見點點黑色既莓籽..
香莓雪葩酸酸甜甜~涼浸浸..清下味蕾~放o係下面呈透明既蒟蒻好滑溜~
整體配搭得好好..

對於今餐真係幾滿意~waiter有禮既服務加上食物質素好~
而且用左hsbc減$50coupon~每人都只係佰幾元就飽到傻~真係抵~
好期待下次~要再黎食dessrts!!.
二人份量剛剛好^^
份量與價錢不相符..
好吸引既大大粒爆蛋.....
爆開左既蛋中蛋....哈哈
可以每樣試d既甜品拼盤~~岩晒我....
等候30mins都係值得既甜品^^
2010-08-20
$150 (Dinner)
二人份量剛剛好^^
好吸引既大大粒爆蛋.....
爆開左既蛋中蛋....哈哈
可以每樣試d既甜品拼盤~~岩晒我....
等候30mins都係值得既甜品^^
  • 甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕
  • 香莓雪葩伴蒟蒻
2010-08-27 12 views
我一個人點咗什菌芝士香草意粉$68同埋士多啤梨醬伴雪榚厚多士$48什菌芝士香草意粉: 我第一啖食落就覺得好好味道, 雖然個份量唔係太多同埋D顏色唔夠靚不過就好重忌廉同芝士味, 而意粉都好滑軟硬都適中我個人會俾80分厚多士: 我覺得好滿足因為真係食得我好飽好飽除咗舊雪糕好好味之外, 成個麵都好脆卜卜雖然難切D不過一點埋個士多啤梨醬真係唔錯選擇,$48 起碼人工刀工錢都係番到啦, 因為自己屋企個焗爐都好難焗到佢咁平均既金黃色, 所以我會俾佢100分

什菌芝士香草意粉: 我第一啖食落就覺得好好味道
, 而意粉都好滑軟硬都適中我個人會俾80分

, 所以我會俾佢100分
什菌芝士香草意粉$68
士多啤梨醬伴雪榚厚多士$48
2010-08-26
$116 (Lunch)
什菌芝士香草意粉$68
士多啤梨醬伴雪榚厚多士$48
2010-08-07 11 views
6:15pm嚟到不用等, 呢間分店我第一次嚟,侍應每一個都好有禮貌.印象唔錯, 我地一個點了set dinner 羊架($108), 另一個係牛仔骨扒($188跟雜菌capaccino湯,沙律,綠茶布甸),兩個都要七成熟.每一菜嚟到我都好滿意,咁既價錢係絕對值.一定會encore.
跟餐甜品
雜菌湯
綠茶布甸
三文魚沙律
牛仔骨扒
羊架
2010-08-07
$160 (Dinner)
跟餐甜品
雜菌湯
綠茶布甸
三文魚沙律
牛仔骨扒
羊架
2010-07-21 11 views
是日同朋友仔慶祝生日,生日的大日子蛋糕少不了,不過得兩個人,都係搵一間有Dessert食的好奈何荃灣沒有蛋糕為主打的cafe,(如果有的話麻煩告訴我)Green Tea Tiramisu ♥真正的賣相同menu入面見到的完全唔同,好似一pat cream再加d綠茶粉,但係試真啲,原來又幾好味,似custard的物體好rich,creamy,甜度適中鮮果茶 ♥侍應拎出黎的時候都嚇們我們了下面有火煲住個茶,不過茶味唔夠,反而只帶出了生果的酸味這個,貪好玩的鮮果茶,試一次就夠了
是日同朋友仔慶祝生日,
生日的大日子蛋糕少不了,不過得兩個人,
都係搵一間有Dessert食的好

奈何荃灣沒有蛋糕為主打的cafe,
(如果有的話麻煩告訴我

Green Tea Tiramisu
真正的賣相同menu入面見到的完全唔同,
好似一pat cream再加d綠茶粉,
但係試真啲,原來又幾好味,
似custard的物體好rich,creamy,甜度適中

鮮果茶
侍應拎出黎的時候都嚇們我們了
下面有火煲住個茶,
不過茶味唔夠,反而只帶出了生果的酸味
這個,貪好玩的鮮果茶,試一次就夠了
2010-07-18
$90 (Tea)
Celebration
Birthday
  • Green Tea Tiramisu
*食物新鮮特別稻庭烏冬-凍食還有只可於新年時段品嚐的蘿蔔糕同芋頭糕(必需預訂) *款式多元化多款廚師精選及會員餐扒類質素有水準 *環境舒適一邊歎茶邊睇自己最愛的讀物為最寫意 **職員服務佳無論什麼職位(經理侍應廚師清潔等員工)都抱著熱誠的態度為你服務(快靚正); *全體員工臉上總是常掛著寬容的微笑,又歡迎顧客隨時給予意見(無論好與壞),這是管理層有著妥善管理的效果 *週末午膳及晚膳時段最好預先訂枱會較好 唯獨此間餐廳最好的分店!!!!!!!!!!

*款式多元化多款廚師精選及會員餐扒類質素有水準

*環境舒適一邊歎茶邊睇自己最愛的讀物為最寫意

*週末午膳及晚膳時段最好預先訂枱會較好

唯獨此間餐廳最好的分店!!!!!!!!!!
2009-12-12
$200 (Other)
  • 稻庭烏冬(香滑又彈牙)
唔寫食物好唔好食住,先講講點解會頭暈眼花呢?想Take your time咁樣食餐晚飯, 點知被安排坐係一個走廊位, 原本唔覺得有咩問題, 但當你發覺, 呢間侍應用競步的步伐, 係你身邊條唔多闊的走廊, 每分鐘來回十幾廿次, 就會感覺好眼花.唯一方法,就係望去另一邊玻璃窗啦. 其實,呢度星期六晚市比較人多, 人手不足係好大問題, 一來要D侍應係間餐廳競步, 二來要有耐性等佢D食物, 好彩我有的是耐性, 亦預左會食起碼一個鐘.講左咁多感受, 係時間講下食左D咩...個名好長...鮮茄脆煙肉芝士焗上級豬扒飯$84 搵唔到煙肉 個汁幾好味, D飯都OK, 豬扒就一般, 唔夠厚同埋有少少乾身,整體上都只係俾個OK佢. 唔係我推介之一本格卡邦拿意粉 $82呢個好好味,特別係意粉本身煮得好好.而個汁亦非常好味.加$44變套餐,有三文魚沙律,咖啡,再用半價$24(原價$48), 轉飲北海道朱古力咖啡本來我無意思想轉, 但個女侍應不停咀, 介紹呢樣果樣(覺得有D煩,因為佢講野好似背書) 又HARDSELL佢個藍山咖啡, 我就試下佢個朱古力咖啡啦. 都OK幾好味.最後試埋個甜品, 凍CAKE都幾好食,
唔寫食物好唔好食住,先講講點解會頭暈眼花呢?
講左咁多感受, 係時間講下食左D咩...個名好長...
鮮茄脆煙肉芝士焗上級豬扒飯$84 搵唔到煙肉
本格卡邦拿意粉
呢個好好味,特別係意粉本身煮得好好.而個汁亦非常好味.
最後試埋個甜品, 凍CAKE都幾好食, 而個木槺布丁, 就好膩好甜,麻麻啦.
SERVICE唔夠好, 侍應加水時,唔識講"唔好意思,幫你加D水"..失敗! 算啦,佢地真係好似好忙...

豬扒太乾身,唔夠juicy
甜品水準一般
從我坐個位影出去,望返間餐廳另一邊.
意粉幾好食
朱古力咖啡
2010-03-20
$160 (Dinner)
從我坐個位影出去,望返間餐廳另一邊.
意粉幾好食
朱古力咖啡
  • 本格卡邦拿意粉
  • 咖啡
剛和朋友吃過午餐,便陪媽媽到這裡吃午飯已過三時,下午茶時段剛開始以為媽媽會點鹹食,怎料還是單點了個甜品,另加會員卡送的木槺蛋糕先來的是贈送的木槺蛋糕,還是頭一次嚐此品。由一層一層的布甸蓋起,灑上瑪莉餅碎,再加上底部的蛋糕片,就成了這味木槺蛋糕,賣相還不錯的。布甸部份像奶凍的柔滑質感,奶味不輕的,但略嫌不夠凍,雪得冷一點會有透心涼的效果~而蛋糕部份是現成的蛋糕片,就像莎莉蛋糕,沒有什麼特別。伴碟的紅豆十分香甜,配起來還不錯呢!媽媽點的甜品是新出的甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕($50),雖說是新品,其實是舊有的蜜嘜格格多士變奏而成。等了二十多分鐘終於有得吃,這個甜品的特色之一就是大件頭,兩人分吃還是會吃飽的。跟舊有的版本不同,這個格格多士不配蜜糖,合桃,改成吉士醬和紅豆,還有主角之一的甘薯和甘薯蓉。格格多士依舊香脆,暖暖的配上雪糕實在滋味!不過甘薯配吉士就真的太甜太膩...兩者配上多士同吃,真的是十分滯...而且沒有了脆脆的合桃粒,吃來又少了點層次,吃起來真的沒有吃甜品應有的幸福感覺......看來還是原著配蜜糖合桃的比較好~會員卡85折結帳才$47,雖然食物未盡如人意,但有服務又可以慢慢坐
剛和朋友吃過午餐,便陪媽媽到這裡吃午飯
已過三時,下午茶時段剛開始

看來還是原著配蜜糖合桃的比較好~

會員卡85折結帳才$47,雖然食物未盡如人意,但有服務又可以慢慢坐著嘆世界,算是假日一個不錯的節目呢
甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕
木槺蛋糕
2010-03-06
$23.5 (Tea)
2010-01-17 11 views
這天晚上沒有老公相陪, 很早很早已覺肚餓, 為了讓自己坐得舒適一點, 選了這裡吃個下午茶餐, 價錢並不平宜, 一系列的選擇中, 我要了一份芝士肉醬焗千層火腿雞肉多士, 熱檸水, $48! 三層烘得脆脆的方包夾著一層蕃茄肉醬, 一層雞肉火腿, 面頭鋪滿熔化的芝士, 厚厚的千層多士, 分量絕對不少, 以上餡料的味道則沒有什麼特別, 雖然等了二十分鐘, 但作為休閒的晚餐, 也是不錯的選擇!
$55 (Lunch)