2023-05-01 57 views
放假去左太和果邊搵啲隱世高質Cafe先,今次就去到呢間「Polaris」,一去到店見到啲裝修都已經覺得好有度假咁感覺😂好舒服 同埋 好放鬆😊真係冇揀錯地方😬虎蝦龍蝦汁扁意粉🍝 $98虎蝦夠哂大隻,肉質又相當之彈牙😋再配埋龍蝦🦞汁煮意粉,意粉亦好煙韌😊香烤美國Prime封門柳配紅酒燒汁 $248封門柳好有牛味 同埋 油脂分布好平均😋而且煮得岩岩好,唔會好韌,配埋紅酒燒汁一個字正!🤤檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $42蜂蜜同檸檬味都非常之濃郁,甜甜地岩哂我😂黑白森林 $98份量非常之大份,店員話我哋會有機會食唔哂😂雖然食完飯,但食甜品係第二個胃黎架嘛😝當然照KO埋佢啦🤣呢個雞蛋仔係自家製的,好有蛋香,非常之真材實料🤤水果茶 $24農場草莓乳酪明治牛奶 $23

虎蝦龍蝦汁扁意粉🍝 $98

香烤美國Prime封門柳配紅酒燒汁 $248

檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $42

蜂蜜同檸檬味都非常之濃郁,甜甜地岩哂我😂

黑白森林 $98

水果茶 $24
農場草莓乳酪明治牛奶 $23
2023-04-25 58 views
🌟今次約左朋友去太和呢間人氣cafe食晚飯裝修走清新簡約風 坐得幾舒服~見到Menu上食物嘅配搭幾特別 感受到店主既心思🙆🏻‍♀️-南瓜忌廉湯 質地濃稠 味道香甜 唔錯檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 小蕃茄去左皮 軟熟之餘吸收哂檸檬蜂蜜汁嘅味 酸酸甜甜好開胃🤣前菜中嘅煎蟹餅最為出色 賣相高級外皮香脆不油膩 切開可以見到大量蟹肉絲 十分鮮甜-藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 貓耳朵粉厚身 口感煙韌呢種意粉嘅中間可以吸滿醬汁 呢點深得我心😍蝦膏汁加上芝士咸香 非常濃郁 份量頗足-慢煮保濕加拿大豬鞍配青蘋果蓉 豬鞍好厚身慢煮過後keep到較多肉汁 肉質彈牙冇腥味配上青蘋果蓉解膩更加清新佢哋薯蓉有保留較大嘅薯仔粒 口感幾特別-甜品試咗招牌黑白森林 自家製雞蛋仔加雪糕淋上大量朱古力醬同Oreo碎雞蛋仔香脆熱辣辣加埋雪糕好夾 適合多人分享👏🏻-飲品叫左小山園日式焙茶 農場草莓乳酪明治牛奶 兩杯都好好飲🥹 整體上食物質素真係非常驚喜 鍾意去Cafe嘅話可以去試吓👍🏻好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:5/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$300 @1地址:Polaris 太和大埔太和路15號太和中心9號舖
🌟
今次約左朋友去太和呢間人氣cafe食晚飯
裝修走清新簡約風 坐得幾舒服~
見到Menu上食物嘅配搭幾特別 感受到店主既心思🙆🏻‍♀️

餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
價錢💰:~$300 @1
地址:Polaris 太和大埔太和路15號太和中心9號舖

2023-04-20 96 views
一間CP值極高、服務態度非常好既餐廳好難得有一間餐廳職員細心留意到你飲唔曬碗湯會問係咪唔岩口味或食物係咪有問題亦會主動介紹食物既細節及味道(有五星級服務)喜歡他們既蕃茄湯係同坊間羅宋湯唔同,係用新鮮蕃茄熬煮而成好新鮮清新感覺檸檬蜂蜜蕃茄。好有驚喜。又蜂蜜甜味、又有檸檬清新之餘又唔會蓋過蕃茄本身既酸甜味招牌澳洲活藍青口。同普通青口唔同,活青口類似有一種食蜆/蠔所般所帶來既肥美鮮甜味。新體驗藍花蟹肉蝦膏猫耳朵。醬汁惹味。讚讚讚👍👍美中不足,蚊之仔比較多,未知是否落雨天有關但食物質素好,CP值高,服務好既餐廳。我會再度光顧的
一間CP值極高、服務態度非常好既餐廳

好難得有一間餐廳職員細心留意到你飲唔曬碗湯
會問係咪唔岩口味或食物係咪有問題
亦會主動介紹食物既細節及味道
(有五星級服務)

喜歡他們既蕃茄湯係同坊間羅宋湯唔同,
係用新鮮蕃茄熬煮而成
好新鮮清新感覺

藍花蟹肉蝦膏猫耳朵。醬汁惹味。讚讚讚👍👍

美中不足,蚊之仔比較多,未知是否落雨天有關

但食物質素好,CP值高,服務好既餐廳。我會再度光顧的

黑松露醬炸薯條、檸檬蜂蜜蕃茄
招牌澳洲活藍青口。法國麵包
藍花蟹肉蝦膏猫耳朵粉
  • 檸檬蜂蜜糖漬蕃茄
  • 招牌澳洲活藍青口
  • 蕃茄濃湯
2023-04-12 132 views
位於大埔太和有一間抵食Cafe小店,Benedict Egg 見得多,做成醬汁也是第一次嘗試,好特別,還有靚靚打卡雪糕雞蛋仔. ◮ 餐湯 黑松露蘑菇湯和南瓜湯都係好好味. ◮ 檸檬蜂蜜糖漬番茄 $42 「 ⁸ ⁄ ₁ ₀ 自家醃製12 個鐘以上,番茄透出檸檬柚子和蜜糖味🍯,酸酸甜甜口感. ◮ 虎蝦龍蝦汁扁意粉 $98 「 ⁸ ⁄ ₁ ₀ 虎蝦爽甜🦞,龍蝦汁重蝦味,不會過膩,扁意粉硬度適中,從色澤判斷都知道是真材實料. ◮ 香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁$268「 ⁷ ⁄ ₁ ₀ 封門柳5 成熟,但有小韌,每片蘸取班尼迪汁超級好味,汁再多些就更好。下層自家製芝士薯蓉軟綿. ◮ 莓之戀人 $98「 ⁷ ⁄ ₁ ₀ 造型有心思,另有朱古力味選擇,這個以草莓和草莓醬為主搭配🍓,頂層有自家手打Cream,內層還有雪糕,冷熱交融,口感窩夫相似🧇,整體好飽肚。預左這款雞蛋仔走鬆軟路線,如果想吃脆口感建議還是街邊立食舖頭😌. ◮ 飲品🍹水果茶 有5 款以上生果 🍵焙茶牛奶 超濃郁

. ◮ 餐湯

🍹水果茶 有5 款以上生果
🍵焙茶牛奶 超濃郁
莓之戀人
2023-04-08 65 views
今次叫左兩份晚餐。是日濃湯是南瓜忌廉湯,口感幼滑,南瓜味香濃。大虎蝦北海道帶子海膽汁手打意粉海膽汁非常濃郁惹味,食到堅海膽的味道,蝦和帶子爽滑,手打意粉爽身,大推!慢煮加拿大保濕豬鞍烤雜菜配蘋果醬一般厚切豬鞍都容易overcook,變「鞋」身。但係依到的豬鞍充滿肉汁又軟淋,配上極酸的蘋果蓉,非常滋味。甜品及飲品ok
今次叫左兩份晚餐。
是日濃湯是南瓜忌廉湯,口感幼滑,南瓜味香濃。

大虎蝦北海道帶子海膽汁手打意粉

慢煮加拿大保濕豬鞍烤雜菜配蘋果醬

甜品及飲品ok

1K
2023-04-02 558 views
約了友人去大埔行下海濱順便食lunch ,上網見呢間都多好評同食物幾吸引一於試下,網上冇得book位但電話有,book定位唔洗等,thanks 友人book位。13:30去到唔算太多人,餐廳以木系及白色為主調感覺柔和,加上玻璃透入的自然光線,感覺舒適寫意。餐牌,假日都有Set Lunch ,太好!但我地都係比散叫吸引左😂。南瓜湯,味道濃郁。藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉,$108,貓耳朵粉軟腍彈牙,醬料份量十足,口感creamy,有蟹鮮味及蝦膏的鹹味,不俗呢。虎蝦龍蝦汁扁意粉,$98,蝦味濃郁,鹹鮮香味,虎蝦爽口,扁意粉入口煙韌,都不俗呢。香烤美國Prime封門柳配紅酒燒汁,$248,封門柳口感軟嫩,牛味濃郁,但冇班尼迪汁用左紅酒燒汁果下冇左個特色扣分。Handmade Tiramisu,$58,口感軟滑,咖啡味濃厚,微微酒味。小山園日式焙茶,跟餐半價$22,友人的。農場草莓乳酪明治牛奶,跟餐半價 $23,友人的。海鹽柚子檸檬綠茶,跟餐半價 $22,清新的油子味,酸酸地好醒神。食物味道不俗,價格合理,而且不收加一果下幾好,服務態度幾好,坐得舒服,relax之選。
南瓜湯
南瓜湯,味道濃郁。
香烤美國Prime封門柳配紅酒燒汁
Handmade Tiramisu
小山園日式焙茶,跟餐半價$22
小山園日式焙茶,跟餐半價$22,友人的。
農場草莓乳酪明治牛奶,跟餐半價 $23
農場草莓乳酪明治牛奶,跟餐半價 $23,友人的。
海鹽柚子檸檬綠茶,跟餐半價 $22

Type of Meal
Lunch
2023-03-18 342 views
小編係勁少去太和嗰邊食嘢!今次因為喺附近踩完單車所以搵食🫶🏻見到一間靚靚Cafe 主打西餐仲有set Menu餐廳唔算特別大,所以星期六日可能要等位~大家嚟嘅時候,要預返時間🤘🏻📍煙三文魚柚子醋沙律 ($78)三文魚花重現🤣 個沙律都幾大兜有羅馬生菜、芝士碎、蕃茄仔🍅 再用柚子醋撈 可以3-4個人share~成個味道都好fresh🌱📍玫瑰蜜糖雞翼 ($58)雞翼有6隻 整到金字塔咁樣出~有玫瑰花瓣裝飾🌸 雞翼外表好脆又好夠熱🔥最底神有海量蜜糖🍯真係點幾多都得!📍香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁 ($268)呢個封門牛柳賣相好吸引💕一片片牛柳砌成一個高塔 而且每片都係厚切🫶🏻大概有10片左右~ 最底仲有一堆薯蓉 入面仲有一粒粒薯仔🥔所以變相一齊食好有口感😚而且呢個班尼迪汁小編都係第一次食🤩點牛柳食嘅話成個味道酸酸地可以解膩 正!仲有翠玉瓜、蘑菇、蕃茄仔 好balance~📍虎蝦龍蝦汁扁意粉 ($98)一上枱已經見到開邊虎蝦🦐龍蝦汁好濃郁 配扁意粉食都幾掛汁🫶🏻虎蝦好大隻 開左邊更方便進食~不過得1隻就難d share另外仲有煮爛左既蕃茄仔🍅增加口感📍黑白森林 ($98)呢個好似係餐廳
小編係勁少去太和嗰邊食嘢!
今次因為喺附近踩完單車所以搵食🫶🏻
見到一間靚靚Cafe 主打西餐仲有set Menu
餐廳唔算特別大,所以星期六日可能要等位~
大家嚟嘅時候,要預返時間🤘🏻

📍煙三文魚柚子醋沙律 ($78)
三文魚花重現🤣 個沙律都幾大兜
有羅馬生菜、芝士碎、蕃茄仔🍅
再用柚子醋撈 可以3-4個人share~
成個味道都好fresh🌱

📍玫瑰蜜糖雞翼 ($58)
雞翼有6隻 整到金字塔咁樣出~
有玫瑰花瓣裝飾🌸
雞翼外表好脆又好夠熱🔥
最底神有海量蜜糖🍯真係點幾多都得!

📍香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁 ($268)
呢個封門牛柳賣相好吸引💕
一片片牛柳砌成一個高塔 而且每片都係厚切🫶🏻
大概有10片左右~
最底仲有一堆薯蓉 入面仲有一粒粒薯仔🥔
所以變相一齊食好有口感😚
而且呢個班尼迪汁小編都係第一次食🤩
點牛柳食嘅話成個味道酸酸地可以解膩 正!
仲有翠玉瓜、蘑菇、蕃茄仔 好balance~

📍虎蝦龍蝦汁扁意粉 ($98)
一上枱已經見到開邊虎蝦🦐
龍蝦汁好濃郁 配扁意粉食都幾掛汁🫶🏻
虎蝦好大隻 開左邊更方便進食~
不過得1隻就難d share
另外仲有煮爛左既蕃茄仔🍅增加口感

📍黑白森林 ($98)
呢個好似係餐廳甜品皇牌👑

————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:7/10
$200 (Dinner)
  • 虎蝦龍蝦汁扁意粉
  • 黑白森林
  • 香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁
2023-02-28 157 views
1. 慢煮開心果寶雲酥羊架唔係好食到開心果味,不過肉易咬,稔嘅! 薯蓉都好好食!2. 蒜香蕃茄羅勒意粉個人覺得啲汁太稀,同唔係好夠味3. 黑松露醬 炸薯條份量大,香脆嘅薯條👍👍4.南瓜湯5. 自家製tiramisu 唔算好驚艷,不過不失推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5————————————小cafe,環境唔錯,約幾個朋友去坐下,傾下計都係唔錯嘅選擇!服務態度幾好👍
1. 慢煮開心果寶雲酥羊架
唔係好食到開心果味,不過肉易咬,稔嘅! 薯蓉都好好食!

2. 蒜香蕃茄羅勒意粉
個人覺得啲汁太稀,同唔係好夠味

3. 黑松露醬 炸薯條
份量大,香脆嘅薯條👍👍

4.南瓜湯

5. 自家製tiramisu
唔算好驚艷,不過不失

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

————————————
2023-02-12 263 views
滿心歡喜Book夜晚七點半去到waitress話walk-in太多所以比咗張枱其他人,餐廳都冇話唔好意思我都唔知book嚟做咩🤷🏻‍♀️結果罰企半個鐘⋯⋯講到食物,賣相好似好好⁉️一黎,個青口係冇乜打開,仲有啲係生嘅同waitress講,佢拎返入去再煮拎返出嚟之後縮到豆潤咁細粒個汁好咸 咸到知錯 (唔知係咪加咗料🙁)仲好意思話係招牌🤦🏻‍♀️🫠再講prime封門柳塊肉韌到冇辦法可以𡁻到好似仲衰同連鎖餐廳意粉係OK,不過好咸食落係冇牛肝菌味/磨菇味Waitress 態度超差,講晒粗口都算仲扮聽唔到⋯唔記得⋯特登唔理你⋯⋯Anyway,真係伏到一次都唔應該食
滿心歡喜Book夜晚七點半
去到waitress話walk-in太多
所以比咗張枱其他人,餐廳都冇話唔好意思
我都唔知book嚟做咩🤷🏻‍♀️
結果罰企半個鐘⋯⋯

講到食物,賣相好似好好⁉️
一黎,個青口係冇乜打開,仲有啲係生嘅
waitress講,佢拎返入去再煮
拎返出嚟之後縮到豆潤咁細粒
個汁好咸 咸到知錯 (唔知係咪加咗料🙁)
仲好意思話係招牌🤦🏻‍♀️🫠

再講prime封門柳
塊肉韌到冇辦法可以𡁻到
好似仲衰同連鎖餐廳

意粉係OK,不過好咸
食落係冇牛肝菌味/磨菇味

Waitress 態度超差,講晒粗口都算
仲扮聽唔到⋯唔記得⋯特登唔理你⋯⋯

Anyway,真係伏到一次都唔應該食

2023-02-08
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
2023-02-10 116 views
第二次再度來到這小店,今次叫了鴨胸扁意粉,出乎意料之外鴨胸完全沒有肥膏,厚厚的鴨胸有四塊,加上意粉是用新鲜蕃茄繪成,好入味呢,意粉份晕是足夠的,另外套餐附上南瓜餐湯和配一杯飲品,這個價錢很是吸引,食飽飽後可閒坐-會並寫了這篇食評一刁了
一刁了
  • 南瓜湯
今日返返去地頭搵嘢食,呢間小店位置非常方便,今次就嚟試吓佢嘅lunch🥰位置唔多,但係都未去到好迫~Menu上除咗前菜、小食同甜品唔跟餐之外,其他都會跟埋餐湯同飲品~另外仲有比較高級嘅set menu😋叫完意粉即刻嚟餐湯先,呢個南瓜湯非常足料,濃濃嘅南瓜甜味,連平時麻麻哋南瓜嘅男朋友都話好飲👍🏻我叫咗藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 ($108)😚講真下蝦膏味唔算好濃,但係個汁裡面有好多蟹肉,好鮮味😍而且貓耳朵粉呢個形狀係可以裝到好多醬汁,啖啖都好creamy好滿足~男朋友叫咗傳統卡邦尼意粉 ($88)~呢個意粉的確係偏向傳統,蛋汁濃郁,另外意粉亦都非常彈牙,啲鹹肉好香脆,係好食嘅卡邦尼意粉😋👍🏻另外我哋亦都叫咗蒜香牛油雞翼 ($58)試吓😋超邪惡嘅小食,皮脆肉嫩,重蒜味,但亦唔會掩蓋咗牛油味😗跟餐飲品我哋冇另外加錢,係蜂蜜檸檬,都幾好飲~以小店嚟講,好欣賞佢哋製作認真,雖然上菜速度慢咗少少,但感覺到慢工出細貨,好食😋

傳統卡邦尼意粉

蒜香牛油雞翼

跟餐飲品我哋冇另外加錢,係蜂蜜檸檬,都幾好飲~

2023-01-02
$127 (Lunch)
傳統卡邦尼意粉
蒜香牛油雞翼
2023-02-01 709 views
今日出開大埔拜年,趁未夠時間,搵間CAFÉ 坐下CHILL 下。見到幾多人推介大埔太和呢間cafe,一於去試試。 餐廳簡約舒適,下午還有些陽光照入餐廳。非常溫馨的感覺。座在窗邊的我,職員非常友善地詢問需不需要落窗簾,體貼。餐牌的選擇種類多,而且價錢唔算貴。最後叫了以下食物。是日餐湯是南瓜忌廉湯南瓜忌廉湯充滿南瓜蓉,非常香甜且CREAMY 。檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 ($42)這款前菜好開胃,而且賣相好可愛。有5粒細細粒蕃茄,用上檸檬蜂蜜秘製醬汁製成,酸酸甜甜清新。非常開胃。藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 ($108)貓耳朵粉內有好多蟹肉絲,且醬汁用上蝦膏製成,醬汁掛滿每一粒貓耳朵粉。中間亦混合了少許車厘茄,及面上加上芝士碎,食落有不同的口感。莓之戀人 ($98)甜品是我前往餐廳的原因,當然都要叫雞蛋仔甜品。由於個人較喜歡草莓,所以揀左莓之戀人。雞蛋仔外脆內軟,有大約6塊雞蛋仔。內有滿滿的雪糕和忌廉,旁邊還有雜莓水果和殼物脆片,增加口感的。Polaris水果茶 ($48)水果茶內有多款的水果,包括檸檬、橙、藍莓和桃,非常清新。

見到幾多人推介大埔太和呢間cafe,一於去試試。

餐廳簡約舒適,下午還有些陽光照入餐廳。

非常溫馨的感覺。
座在窗邊的我,職員非常友善地詢問需不需要落窗簾,體貼。

餐牌的選擇種類多,而且價錢唔算貴。

最後叫了以下食物。

是日餐湯是南瓜忌廉湯

南瓜忌廉湯充滿南瓜蓉,非常香甜且CREAMY 。

檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 ($42)

這款前菜好開胃,而且賣相好可愛。

藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 ($108)

莓之戀人 ($98)
甜品是我前往餐廳的原因,當然都要叫雞蛋仔甜品

由於個人較喜歡草莓,所以揀左莓之戀人。

雞蛋仔外脆內軟,有大約6塊雞蛋仔。

Polaris水果茶 ($48)

水果茶內有多款的水果,包括檸檬、橙、藍莓和桃,非常清新。

2023-01-30
$150 (Lunch)
2023-01-30 87 views
入來大埔一定要來食Polaris!好多區外嘅朋友仔都專登嚟食,就知道有幾出色啦~無論前菜到甜品,每一樣都非常好味,而且食咗幾次都keep到水準。檸檬蜂蜜糖漬蕃茄|$42唔食蕃茄嘅我都愛上咗呢個前菜!蕃茄去皮配上蜜糖,成粒都好甜,有蕃茄味冇草青味,加上有檸檬成個感覺好Flash。慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉|$228可見圖片豬鞍份量有幾足,超級厚身!豬鞍用上慢煮烹調,肉質鮮嫩完全唔韌。底下配上青蘋果蓉同埋薯蓉,成個好match,想讚一讚薯蓉好好味。虎蝦龍蝦汁扁意粉|$98一上枱已經聞到好香虎蝦味,想講呢個龍蝦汁意粉好食過好多出面既cafe,而且價錢合理,龍蝦汁係濃郁,唔會好稀/有溝咗水嘅感覺。自家製提拉米蘇|$58提拉米蘇唔甜,又有好濃咖啡味,cream方面都做到好滑,食到有層次感。小山園日式焙茶|$44必飲的飲品,飲過唔同舖頭嘅焙茶,polaris係好飲的,超濃郁焙茶味,飲完一杯想再飲一杯。

檸檬蜂蜜糖漬蕃茄|$42

慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉|$228

虎蝦龍蝦汁扁意粉|$98

自家製提拉米蘇|$58

小山園日式焙茶|$44
2022-12-28 91 views
🍖香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁💰$268🍝藍花蟹肉蝦膏貓耳朶粉💰$108🧁黑白森林 ғᴇʀʀᴇʀᴏ ʀᴏᴄʜᴇʀ ᴋɪᴛ ᴋᴀᴛ/ᴏʀᴇᴏ/ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ᴇɢɢ ᴘᴜғғs💰$88🍠炸蕃薯條配蒜蓉卡真醬.⚡️好少入太和嘅小女子,今次係Polaris感受到誠意滿滿嘅料理同服務,佢地店面唔算大,行偏簡約風格,但枱面分隔得宜,所以都坐得舒適,入到去店員會為每枱客人介紹是日精選餐單,同埋自己推薦嘅菜色,係有溫度嘅服務☺️ .⚡️食物方面嗌咗🍝貓耳朶粉同🍖封門柳,🍝貓耳朶粉嘅醬汁唔係好食到蟹/蝦嘅味道,不過味道依然不俗,唔會過膩;🍖封門柳因為近橫膈膜嘅關係,肉味濃烈肉質有咬口,嗌咗medium rare不過略嫌生口,擺盤有心思,伴碟嘅薯蓉出色✨.⚡️🍠炸蕃薯條配蒜蓉卡真醬係Polaris將會推出嘅新品,蕃薯條炸得金燦燦而且外脆內軟✨甜度啱啱好🧄配搭嘅蒜蓉卡真醬相當出色,惹味又香口,食到停唔到😆.⚡️🧁黑白森林其實係一道朱古力主題嘅雞蛋仔甜品,造型相當打卡able,有齊朱古力雪糕、金莎同oreo碎,味道不過不失,但記得襯熱食,如果唔係雞蛋仔好快淋~
🍖香烤美國Prime封門柳配班尼迪汁
💰$268
🍝藍花蟹肉蝦膏貓耳朶粉
💰$108
💰$88
🍠炸蕃薯條配蒜蓉卡真醬

臨近聖誕🎅🏼🎄就算上班也充滿holiday mood~Lunch time決定去大埔探店!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و Polaris由90後老闆用心經營 午市套餐約$7x-$13x 包括餐湯、主食、飲品~ 而且會每月更新餐牌 非常用心~ 另外小店主打雞蛋仔 鹹點甜品都有☺️( 雞蛋仔控嘅me表示超開心ψ(`∇´)ψ)🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 檸檬蜂蜜糖漬番茄 ($42)加了檸檬蜂蜜糖浸泡的車厘茄 即使不太愛車厘茄的我也覺得很甜很好吃🍯 完全去除番茄的腥味🍅 再加上每顆都去了皮 很有心機!! -午市套餐▫️是日餐湯▫️慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉 ($138)是日餐湯是南瓜湯 南瓜磨成蓉非常軟綿幼滑🎃 午衣套餐有多款選擇 就算是豬鞍都只售$138 超佛心的價錢! 慢煮豬鞍厚身又軟腍🐷 咬下去完全不感覺乾身 配上青蘋果蓉🍏 變得清新不油膩!豬鞍底下更有薯蓉和翠玉瓜 份量絕對能令你捧著肚子走~-✨ 藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 ($108)另一個主食就單獨點 超開心這裡有貓耳朵粉🐱👂畢竟不是普遍每間cafe都吃到~ 蟹肉蝦膏令醬汁濃郁creamy! 表頭灑上芝士碎 中間亦混合了橙色車厘茄 味道鮮甜有果香🍅🧡 下次都會想enco

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 檸檬蜂蜜糖漬番茄 ($42)

午市套餐
▫️是日餐湯

▫️慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉 ($138)

✨ 藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 ($108)
另一個主食就單獨點 超開心這裡有貓耳朵粉🐱👂畢竟不是普遍每間cafe都吃到~ 蟹肉蝦膏令醬汁濃郁creamy! 表頭灑上芝士碎 中間亦混合了橙色車厘茄 味道鮮甜有果香🍅🧡 下次都會想encore再試!

✨ 莓之戀人 ($98)
甜品當然少不了雞蛋仔🍳 我稱之為雪山雞蛋仔皆因裡面是滿滿的雪糕和忌廉🤪 雞蛋仔整個過程都保持外脆內軟 沒有因沾滿雪糕後變淋呢~ 除了雞蛋仔 旁邊還有雜莓水果和殼物脆片 脆卜卜增加口感 很有層次的甜品🍨

✨ 小山園日式焙茶 ($44) & 丸久龍膽宇治抹茶 ($44)
焙茶和抹茶的拉花都很精美🍵 茶濃味道又不太甜~👍

🔺🔺🔺🔺🔺