2022-12-09 77 views
係金鐘番工有次無意中發現有間隱蔽嘅餐廳,搵日放學就同好朋友去食啦,環境清幽雅致,裝修舒服亮麗,幾好既選擇Avocado mango spicy prawns好新鮮既牛油果配芒果蝦沙律🥗芒果好甜,蝦又鮮味😋Duck confit整得很入味,鴨肉好林又juicy,好正呀!Chocolate lava pudding 整得好精緻好靚,朱古力味剛好又唔會整得太甜幾好味,可惜可能焗耐左少少,無流心朱古力New York sour 帶陣陣酸的味道又帶點甜味,酸酸地幾開胃Japanese spring無酒精飲品,好靚既外

Avocado mango spicy prawns
好新鮮既牛油果配芒果蝦沙律🥗芒果好甜,蝦又鮮味😋

Duck confit
整得很入味,鴨肉好林又juicy,好正呀!

Chocolate lava pudding

New York sour
帶陣陣酸的味道又帶點甜味,酸酸地幾開胃

Japanese spring
無酒精飲品,好靚既外

2022-11-11
Type of Meal
Dinner
2022-12-07 115 views
食過2次pondside都坐唔到窗邊😂食物方面就一般,但覺得第二次好味左·Lunch set每位$188,但佢餐牌上好多item都要額外加錢. 話就話3-course但飲品都計埋果下係有少少取考😂😂菜式不定期更新,2次食都有幾樣唔同左~🐟香煎海鱸魚配咖喱汁黃薑飯(+$30)見到黃薑好似好養生😂整體一般.咖喱汁同黃薑飯味道好淡.但第二次再食覺得好左,鱸魚魚皮煎得香脆,魚肉都比第一次食既嫩滑·🥩烤美國頂級牛頸脊配薯菜(+$60)呢個唔錯.烤得剛好肉質唔乾·🥘蕃茄蝦意大利燴飯.蝦算多.大隻爽口.燴飯杰身,幾飽肚·🍗法國油鴨髀配黑醋汁.賣相味道都一般.可能本身我都麻麻食鴨·🍴自家製意式牛肝菌雲吞.最好食!醬汁creamy,有松露香🤤•📍Pondside金鐘紅棉道19號香港公園
菜式不定期更新,2次食都有幾樣唔同左~

🥘蕃茄蝦意大利燴飯.蝦算多.大隻爽口.燴飯杰身,幾飽肚

🍗法國油鴨髀配黑醋汁.賣相味道都一般.可能本身我都麻麻食鴨

📍Pondside
金鐘紅棉道19號香港公園
2022-12-07 73 views
最近超級火熱既玻璃屋餐廳一定要黎朝聖一下😍湖畔窗口位置真係好靚 但真係好full 😣我同朋友好好彩提早1個月搶到個位番黎, 我地既dining time 係2:30, 而2:30開始就可以order tea set 🍰☕️Tea set 既食物不過不失, 咸點比甜點出色, 但最扣分位係有4件蛋糕好似藥水味😥scones有4件, 份量好夠, 我同朋友都食得好飽, 不過唔好既地方係有限時, 用餐時間只有90分鐘, 比較趕, 唔可以慢慢享受咁靚環境, 但cp值值得一試 CP值: 💛💛💛💛

CP值: 💛💛💛💛
Tea  Set
2022-09-24
Type of Meal
Tea
Tea  Set
2022-12-05 89 views
聖誕節就到啦🎄係時候book定餐廳同家人朋友慶祝下~呢間香港公園內嘅湖畔小屋就最適合不過,內在燈光裝修令氣氛🆙🆙,坐外邊就會感受到大自然樹木嘅包圍🌳🌳🌳Avocado mango salad with spicy prawns|$128🍤蝦肉爽彈,配上熟稔嘅牛油果🥑同酸甜嘅芒果肉🥭,十分開胃Parma ham with Cantaloupe|$128🍈Dinner gathering點少得呢個絕配?鹹香嘅parma ham,juicy爽口嘅哈密瓜-簡直係我最愛嘅組合😉Carbonara|$148🍝每條一份都充分吸收曬醬汁嘅精華,加埋煙肉,鹹香十足,classic👌🏻Braised beef cheek in red wine sauce|$228🍷非常軟稔,紅酒汁味道恰到好處,更能帶岀面頰肉嘅牛香😌特別一提嘅係個薯蓉,好軟滑,奶香十足🥛Japanese spring|$78🍹Whisky sour|$68🥃
聖誕節就到啦🎄係時候book定餐廳同家人朋友慶祝下~

蝦肉爽彈,配上熟稔嘅牛油果🥑同酸甜嘅芒果肉🥭,十分開胃

Carbonara|$148🍝

Japanese spring|$78🍹
Whisky sour|$68🥃
  • 牛面頰
2022-12-05 102 views
Poodside 網上成日介紹嘅打卡餐廳,我兩星期前已經預約,可惜都係book唔到窗邊位,淨係book到室內房間位置,但係當然都要過嚟試吓啦!我book咗星期日1:00 ,去到嘅時候發覺門口outdoor都有位,但係餐廳經理(好友善👍)同我哋講門口比較多蚊,如果我哋鍾意都可以坐。咁我哋揀室內或者室外,最後尾我哋啲室內嘅環境都好好就坐喺室內。佢哋set lunch嘅價錢都合理$2xx, 包湯或starter, main 同埋飲品。我哋嗌咗 Starter:蕃茄湯(好飲,有濃郁蕃茄味)多士配蘑菇 ( 炒香咗嘅蘑菇,加多士卜卜脆好食)三文魚沙律(正常水準)Main: Rib eye steak (五成熟啱啱好,都幾好食)烤豬扒配黃梅汁(西餐豬扒來講算幾好食,唔係太肥,但係啲肉都淋)松露海鮮意大利燴飯 (我好欣賞呢一個,松露夠香,海鮮都煮得好食,一啲都唔乾身)香草醬意大利麵(正常水準)打卡餐廳來講,食物質素同埋個價錢,我覺得已經好好👍

我哋嗌咗

Starter:

蕃茄湯(好飲,有濃郁蕃茄味)
多士配蘑菇 ( 炒香咗嘅蘑菇,加多士卜卜脆好食)
三文魚沙律(正常水準)

Main:

Rib eye steak (五成熟啱啱好,都幾好食)
香草醬意大利麵(正常水準)

打卡餐廳來講,食物質素同埋個價錢,我覺得已經好好👍
2022-12-04
$300 (Lunch)
2022-12-03 82 views
呢間喺香港公園新開既餐廳 環境超級打卡able 相信各位foodie都唔陌生🥰 一新開即刻上網book定位 網站仲有得揀窗口位都幾細心~ 不過就要早一個月book定 因為實在太多人黎朝聖😗 當日book左2:30pm 冇得試lunch menu有點可惜🥺 唯有比個藉口下次再去😝Finger Sandwiches 💰128賣相好靚好精緻 分別係salmon, Parma ham, cheese 味道就正正常常冇咩特別 都係至在打下卡🙂Tiramisu 💰68呢個甜品反而有驚喜🥰 咖啡味突出唔太甜 忌廉芝士味都好香😋 食到停唔到🤤開頭諗住只係過嚟打下卡 但原來味道都唔差😍 下次會試埋lunch menu 希望黎緊易book啲啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

Finger Sandwiches 💰128

Tiramisu 💰68

睇到好多人黎呢度打卡,窗口位置見到小橋流水,仲有大瀑布!知道星期六、日比較多人,就揀咗平日食lunch~好彩都安排到我坐窗口位,好開心🥳Starter蕃茄濃湯(素菜)、多士配香草炒蘑菇2款都係我至愛!特別係多士上有好多蘑菇,口感豐富,又有口感。Main烤豬扒配黃梅紅酒汁 (+$30)醬汁經過特別調配,有少少好似話梅咁酸味味,好開胃。豬扒好厚,又不會太硬,咬下去仲有少少肉汁!煎比目魚配芥末汁($60)塊魚大過我手掌,而且好多魚肉,冇骨,食得好放心。魚肉好滑,配佢個芥末汁一點也不嗆鼻,反而令到魚塊提升鮮味。每個main都有配菜,幾colourful~擺盤幾靚。餐飲都會包普通coffee/tea~如果唔升級食物,價錢 $188/person ,有靚景,我覺得好值得啊!

Starter
蕃茄濃湯(素菜)、多士配香草炒蘑菇

Main
烤豬扒配黃梅紅酒汁 (+$30)

煎比目魚配芥末汁($60)

每個main都有配菜,幾colourful~擺盤幾靚。

餐飲都會包普通coffee/tea~

位於香港公園嘅Pondside一直都好難book位,皆因環境勁靚,無論係望住湖邊定窗邊或者戶外座位,都係打卡一流❤️好開心今次終於有機會嚟到呢度試吓佢地嘅下午茶($488/2位)🤤‣ 鹹點Pondside crabcakes/ Risotto balls/ Vegetarian spring rolls/ Open sandwiches/ Shrimp cocktails/ Parma ham on cantaloupe多款鹹點味道都ok,當中最中意係蟹肉餅,咬得脆脆地既外皮,內餡係滿滿既蟹肉🥰‣ 甜點Macaroons/ Panna cotta/ Chocolate cake三款甜點最中意Panna Cotta,佢都整得幾滑身而且甜度適中,cream既味道夠濃郁😋‣ Scones呢個scone 都做得唔錯,烘到暖暖地,再搽埋Clotted cream同果醬好好食😋佢地仲有提供埋黑松露醬同泰式辣醬去搽,我就冇用到啦😛‣ Hot Lemon Tea/ Chill Latte (+$20)💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳地理位置優越,位於香港公園人工湖畔,坐湖邊位置可以望到人工湖瀑布景,風景一流

‣ 鹹點

‣ 甜點

‣ Scones

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳地理位置優越,位於香港公園人工湖畔,坐湖邊位置可以望到人工湖瀑布景,風景一流❤️室內位置都唔少,座位舒適,有興趣既朋友要早啲去佢地網頁訂位啦😆

💰Total: $559 ($279.5/pp 已包括10%服務費)
📍Pondside|@pondsidehk
金鐘紅棉路19號香港公園

🚩更多同類餐廳 #foodstep_下午茶
🚩更多同區餐廳 #foodstep_金鐘

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
2022-12-01
$279.5
對上一次去香港公園已經係好細個喺公園仲有得睇美洲豹嘅年代🤣今次同男朋友喺太古廣場行完街搵食之際發現香港公園入面竟然有間望住湖景嘅西餐廳!!!!聽到都覺得好fancy一於去試一試佢!😚💗喺太古廣場搭扶手電梯上去原來好快就到環境清幽 遠望勁似森林入面嘅小屋咁🏔️餐廳有分室內同室外兩部分:👉🏻室內主要係淡黃色嘅碎花設計好elegant 仲好闊落舒適💐👉🏻室外就有啲東南亞餐廳feel咁啱當日都有人包場搞party氣氛都幾chill🥂🔸Appetiser🍴芒果牛油果大蝦沙律 $128大蝦好爽口 芒果同牛油果份量都合格🍴巴馬火腿配哈蜜瓜 $128巴馬火腿幾油潤 唔會風乾到硬掘掘🔸Main course 🍴紅酒燉牛面頰 $228煮得好淋身 但又唔會過熟好鞋索晒啲汁非常之入味有薯蓉同蔬菜伴碟牛面頰點埋薯蓉食口感再滑身啲 幾好食🥰🍴卡邦尼意粉 $148醬汁做得幾creamy唔會擺得耐就好漿口呢樣抵讚😆上枱都好夠熱撈埋溶咗嘅芝士片仲做到少少拉絲效果添食完大半都唔會好漏👍🏻🔸Desserts🍴法式焦糖燉蛋 $68溫馨提示🤣 係一款幾飽肚嘅甜品🤣唔係常見嘅雲尼拿口味反而有少少似中式燉蛋質感都幾滑但比較實所以食落

對上一次去香港公園已經係好細個
喺公園仲有得睇美洲豹嘅年代🤣
今次同男朋友喺太古廣場行完街
搵食之際發現香港公園入面
竟然有間望住湖景嘅西餐廳!!!!
聽到都覺得好fancy

📍金鐘紅棉路19號香港公園
#wwh食勻金鐘
#wwh西餐
2022-11-22
$300 (Dinner)
2022-11-26 213 views
見人打卡,d相又好似幾靚咁,就book來試下。搵唔到路,遲咗到,就話我無booking ,但我係預約時間前10分鐘已經打咗電話話會遲,原因係我搵唔到路,佢話無問題嘅🤔咁無pond view 都預咗,嗌我哋1個鐘之內交枱,但我哋交返枱,3張pond view 位一直都無人坐,問下點解無人都唔俾我哋坐,我哋都係準時交枱,員工好hea ,來緊來緊,d客來緊~使唔使咁吊高來賣一開始以為d景係舖頭整嘅,但原來係香港公園嘅景,你哋係借人景。好無謂。食物都唔想另加錢了,甜品都唔想嗌好吾開心嘅一次打卡
好吾開心嘅一次打卡

2022-11-26 3477 views
《公園湖畔西餐廳🌳》———————————————-#Pondside 🏞️-之前一直係網上見到呢間人氣打卡聖地好耐,男朋友襯紀念日帶咗我嚟,夠哂浪漫🌹 玻璃屋餐廳位於環境優美嘅香港公園内,就係個瀑布湖邊,相當有情調~-🥑 Avocado mango salad with spicy prawn沙律菜新鮮爽脆,配搭鮮甜嘅芒果、牛油果同辣蝦,十分清新,係一道好唔錯嘅開胃前菜🥗-🐚 Seared scallops with urchin sauce帶子煎得幾香,外面包住一層青瓜薄片,配上海鮮嘅海膽同三文魚籽,層次豐富🥰-🍝 CarbonaraCarbonara嘅意大利麵沾滿醬汁,好掛汁,加埋海量嘅芝士,口感超creamy😆-🦆 Confit of Duck in wine jus油封鴨髀聽熱情嘅店員介紹原來係招牌菜,低溫慢煮,肉質柔嫩,輕輕一切已經骨肉分離,略帶鹹香,墊底仲有沙律薯菜平衡一下🤤-⭐ 參考價錢︰(另收加一)Avocado mango salad with spicy prawn: $128Seared scallops with urchin sauce: $188Carbon
《公園湖畔西餐廳🌳》
———————————————-
#Pondside 🏞️
🍝 Carbonara
🦆 Confit of Duck in wine jus
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
Carbonara: $148
Confit of Duck in wine jus: $208
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$360
2022-11-21
$360 (Dinner)
人人都講嘅打卡餐廳 望住池景Relax下整間餐廳嘅裝橫都係以白色 歐陸風為主 入面嘅落地大玻璃 採光度十分好~ 好彩book到窗邊 仲可以比你望盡瀑布嘅美景相信大家都一定聽過佢地食物嘅質素麻麻 我覺得可能因為standard調低咗之後 又唔係大家講到咗差bo~Lunch Set -前菜、主菜、飲品 $188➡️前菜香橙紅菜頭沙律配菲達芝士 🍊紅菜頭食落普普通通~ 香橙汁味道唔算好出 只係有旁邊幾滴汁~ 菲達起司主要以山羊奶製作 所以食落會有小小騷味 整體黎講 前菜有點失望➡️主菜蕃茄大蝦意大利飯表面放滿左一片片芝士 整體嚟講賣相其實唔錯 色香味俱全 食落十分香芝士味 🧀 每一下都會見到微微嘅拉絲 蕃茄味唔算好濃 大蝦食落煎香過 調味好夠~ 整體無論係份量/味道都比想像中好👍🏻➡️美國牛頸脊配薯菜 +$60我自己冇叫到呢個course 不過同行友人有叫到 order嘅時候已preset左係5成熟 黎到枱面配隨淡淡嘅紅色 火喉剛剛好去到最後嘅飲品水準正常不過有樣嘢要講嘅係 入面啲waiter 同埋 management都唔係好掂… 啲嘢好多甩漏 我地杯飲料 等左20分鐘先有.. 然後見佢地落單係
人人都講嘅打卡餐廳 望住池景Relax下

Lunch Set -前菜、主菜、飲品 $188

➡️前菜
香橙紅菜頭沙律配菲達芝士 🍊

➡️主菜
蕃茄大蝦意大利飯

➡️美國牛頸脊配薯菜 +$60

去到最後嘅飲品水準正常

不過有樣嘢要講嘅係 入面啲waiter 同埋 management都唔係好掂… 啲嘢好多甩漏 我地杯飲料 等左20分鐘先有.. 然後見佢地落單係用紙筆寫🥶 同埋一般staff都係有一定年紀 有小小譚仔姐姐口音 令到件事有啲格格不入咁😵‍💫

不過整體食物質素係比想像中好~ 如果可以降到basic set $140左右 咁我都覺得可以接受🤣
2022-11-16
1K
2022-11-25 136 views
# #金鐘 @pondsidehk🥳閨蜜生日, 就唔到時間食晚飯, 就來個 Tea 啦! 地點當然要選擇優雅又可打卡的, 食物亦不能馬虎! Ralph Lauren Pink Pony Afternoon Tea 應該 ok! 🍭重點是…Ralph Lauren與Pondside合作推出的期間限定Pink Pony下午茶。Ralph Lauren將額外把下午茶零售價的25%撥捐到香港癌症基金會,以支持各項支援癌症工作。餐廳位於金鐘香港公園內, 以白色為主調, 滿滿的飄紗窗簾, 環境一流, 窗邊位置可欣賞湖景! 🍰甜點: Strawberry Chocolate Cake 、Strawberry Tart、Panna Cotta、Macaron!  甜點唔太甜, 唔係得個靚字! 最愛 Strawberry Chocolate Cake, 又濃郁又滑的朱古力, Macaron 唔太甜, 好讚! 🍔咸點: Mini Cheeseburger、Crab Tart、Shrimp Cocktail、Parma Ham on Toast! 咸點都好出色, burger 好讚, 芝士味好濃牛肉亦好 J
# #金鐘 @pondsidehk

🍔咸點: Mini Cheeseburger、Crab Tart、Shrimp Cocktail、Parma Ham on Toast! 咸點都好出色, burger 好讚, 芝士味好濃牛肉亦好 Juicy! 我最愛 Crab Tart!

🫓再來下午茶必備: English Scone, 好多紅莓好鬆軟, 超讚!

🎀Pink Pony Drink ~ 又靚又浪漫, 入口有淡淡的玫瑰味, 不錯!

488 for two, 好抵!

香港公園內裡新開的餐廳,若不是在附近返工的朋友介紹也不會知道公園內有如此高質的餐廳。餐廳有室外也有室內位置,相當有情調。裝修十分土別緻,好有湖邊渡假船屋餐廳的感覺。前菜來了個沙律,好多新鮮翠綠的蔬菜,食到索索聲。再點了個Parma Ham,哈密瓜爽甜多汁,火腿相對比較瘦不會太油膩,但份量剛好,足夠兩個人食了。主菜點了個油封鴨髀,煮得入味又非常之稔,輕輕一切已經骨肉分,肉類厚實。Carbonara看似簡,但煮得好好,十分creamy,麵條彈牙,醬料剛好食完不會覺得一過份油膩。

前菜來了個沙律,好多新鮮翠綠的蔬菜,食到索索聲。

2022-11-25 145 views
本身諗住黎食lunch menu,但可能我book3時,所以得tea set menu選擇。我早個半月book indoor garden side緊就去到佢upgrade左我地去pondside。去到個景都好靚,周圍都好多花草,望向餐廳外就見到水池,仲有d龜係入面。外面照入黎好似有神光咁,如果太陽太大亦可以關窗簾。杯野飲係有rose味又酸酸地,好開胃,配埋旁邊既小食剛剛好。佢所有tart都好好食,甜甜地,係曲奇皮,士多啤梨都好甜。個杯粉紫色上面有蝦同西芹個個,下面係帶有d yoghurt 味既沙律醬,好清新,蝦亦新鮮。個漢堡既牛肉同包就略嫌有d乾。macaron同個蛋糕仔就有d太甜。Parma ham 加軟芝士你好 toast既配合都好正,唔會太膩。個scone仲暖暖地,好鬆軟。

外面照入黎好似有神光咁,如果太陽太大亦可以關窗簾。

個scone仲暖暖地,好鬆軟。