2023-02-23 498 views
以豬扒做招牌嘅車仔麵店 當然要試試佢 麵底配餸無特定 全自選 鍾意食咩都得😉另外都有幾款預設好配餸之選湯底唔似出面嘅車仔麵咁帶甜味 反而似食酸辣米線嘅湯🍜豬扒果然肉質嫩又入味 唔會有一層好厚嘅炸粉 但幾香脆 食落唔熱氣 無油溢味 食完都唔口渴 仲幾大份🙌🏻仲有比較特別嘅蠔仔🦪竟然會配車仔麵 唔算好大隻 但都新鮮另外手撕雞都係少見嘅車仔麵餸 都幾惹味 有芝麻同麻油香自家製韭菜餃好飽滿 入面超多韭菜🥦外皮有厚度 但唔覺得粉感重 都幾正

以豬扒做招牌嘅車仔麵店 當然要試試佢

湯底唔似出面嘅車仔麵咁帶甜味 反而似食酸辣米線嘅湯🍜

仲有比較特別嘅蠔仔🦪竟然會配車仔麵 唔算好大隻 但都新鮮
另外手撕雞都係少見嘅車仔麵餸 都幾惹味 有芝麻同麻油香
月頭鬆鬆時隨便到彌敦道找一家吃的很高興,月中回歸平淡,到廟街上海街隨便吃吃也相當飽足實在。白加士街德運車仔麵,平民價錢平民車仔麵,懶人可以揀各款已preset 好的車仔麵,八星報喜, 五福臨門, 皆大歡喜等等特別推薦 五福臨門, 魅味豬扒, 仿鮑魚, 蟹柳, 雞翼尖等等, 超滿足又大碗,最出名還是鎮店名物,魅味豬扒,聽見姨姨在廚房背後拍豬扒的聲音,自家滷水果然與眾不同。手撕雞酸辣米線酸酸辣辣正開胃, 仲有紫菜伴米線, 爽口易食。想食飯可以叫魅味炸豬扒飯四大塊豬扒, 伴流心煎蛋, 啖啖肉, 撈飯超一流。-還有自家包製韮菜豬肉餃子,隻隻包得飽滿實在,鮮甜爆汁,-韮菜豬紅豬皮也夠辣夠惹味, 清甜無渣-簡單吃有簡單吃的開心。-

月頭鬆鬆時隨便到彌敦道找一家吃的很高興,
月中回歸平淡,到廟街上海街隨便吃吃也相當飽足實在。
白加士街德運車仔麵,平民價錢平民車仔麵,
懶人可以揀各款已preset 好的車仔麵,
八星報喜, 五福臨門, 皆大歡喜等等
特別推薦 五福臨門,

魅味豬扒, 仿鮑魚, 蟹柳, 雞翼尖等等,

超滿足又大碗,
自家滷水果然與眾不同。

手撕雞酸辣米線

酸酸辣辣正開胃, 仲有紫菜伴米線, 爽口易食。

想食飯可以叫魅味炸豬扒飯

四大塊豬扒, 伴流心煎蛋,

啖啖肉, 撈飯超一流。

還有自家包製韮菜豬肉餃子,

隻隻包得飽滿實在,鮮甜爆汁,

韮菜豬紅豬皮也夠辣夠惹味, 清甜無渣

簡單吃有簡單吃的開心。-
2023-01-10 411 views
今日食三餸麵, 完全唔辣, 問服務員攞辣椒油, 竟然拎一包大家樂嘅辣椒油畀我!服務極之差, 男服務員 個口罩只係帶一半完全冇味道, 從來未食過啲咁清淡嘅嘢建議食辣人,千祈唔好去! 否則極後悔。

服務極之差, 男服務員 個口罩只係帶一半
完全冇味道, 從來未食過啲咁清淡嘅嘢
建議食辣人,千祈唔好去! 否則極後悔。
2022-12-21 348 views
鋪位比較窄長,坐得吾系幾舒服,環境用行過幾部果間差得遠。招呼算吾錯同表面幾有禮貌咁細間鋪有一格廁所都算系咁,而且都算乾淨。豬扒牛丸豬皮米粉($44)3分- 豬扒要加5蚊,當然系車仔麵檔吾一定有,有都差不多要哩個價錢,值就吾值得,一個餸加5蚊,等於差不多一塊10蚊。但好在系幾好食。- 豬皮就爽口但有油益味,- 牛丸正常- 湯低比較鹹情懷四寶($30)2分- 韭菜比較靱,基本放棄-豬紅正常- 大腸有部分洗得好似吾系好乾淨,有小小味- 蘿蔔好”淋”-

鋪位比較窄長,坐得吾系幾舒服,環境用行過幾部果間差得遠。

招呼算吾錯同表面幾有禮貌

咁細間鋪有一格廁所都算系咁,而且都算乾淨。

豬扒牛丸豬皮米粉($44)3分
- 豬皮就爽口但有油益味,
- 牛丸正常
- 湯低比較鹹

情懷四寶($30)2分
- 韭菜比較靱,基本放棄
-豬紅正常
- 大腸有部分洗得好似吾系好乾淨,有小小味
- 蘿蔔好”淋”
豬扒牛丸豬皮米粉
情懷四寶
2022-12-21
$40 (Tea)
平時經常都會經過呢間餐廳,但係由於門面唔多起眼,再加上佢旁邊有幾間大集團,要食都會揀隔離嘅嗰兩間,所以一直都冇留意到佢,直到有一次有個朋友講,話呢間舖頭門面雖然古古怪怪,但係食落啲嘢又幾好食,所以今日就一於去試下。點解話佢門面古怪呢?因為佢個招牌有紅紅綠綠咁,有啲老土。 鋪頭嘅最出名係幾款麻辣酸米線,包括有豬扒、手撕雞、豬大腸等等幾款,每款都係四十幾蚊,估唔到佢麻辣得嚟又幾香,而且味道又唔係太辣,幾啱香港人口味,另外一款小食脆香墨魚丸都好好味,用孜然粉嚟炸,好香口。 不過伙記成日都落錯單搞錯嘢,大家容忍下。
2022-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2022-09-03 835 views
由於疫情關係,近年已減少了外出食飯。但剛巧這天較熱又太肚餓關係,唯有冒一冒險吧。在佐敦的白加士街,直的有很多食店,但我今天想吃麵食的,所以便集中選擇麵店。當我細看下,我被這間豬扒車仔麵店的招牌吸引了。$39有三餸,仲連飲品!?當我進店後,我真的看傻了眼,有這麼多款餸,叫我怎麼選擇才好呢?當我發呆之際,突然有很多客人從四方八面涌入來,有些是堂食,有的是外賣,但都有個共通點,就是叫了米線。我心想,這間不是車仔麵店嗎?為每位客人都'識途老馬' 般的點米線?好吧,就試一試米線吧。我點了最愛的蘿蔔及廚師腸,再加了店員推介的手撕雞米線。當我試了一口米線,我發覺真的很特別,就是特別的有嚼勁,不會太淋,又不會太硬, 烹調得剛剛好。我有很多時外食都會點米線,但就真的第一次吃到這種有嚼勁的米線。再試下手撕雞,發覺用了很足,不會將價就貨。蘿蔔很入味,而廚師腸就不作特別評論。 究竟是在烹調的手法上下了什麼功夫?還是米線的牌子呢?在好奇心驅使下我問店員,為何這裏的米線怎麼特別。 原來這裏的師父會先將米線煮到六成熟,撈起後用毛巾包著焗一段時間,讓熱力將米線焗熟,所以令米線的口感這麼特別。最後的總結,在店員的極力推
最後的總結,在店員的極力推介下,我試過這次的手撕雞米線後,下次一定再試一試這裏的招牌豬扒及自家韭菜餃。
2022-09-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$39 (Tea)
2022-08-31 520 views
咪睇白加士街依間德運豬扒車仔麵舖仔細細,路過見到唔少街坊、打工仔都會嗌外賣,證明佢真係有番咁上下「食」力!睇睇menu有唔同選擇,可以睇番自己糧頭定糧尾去揀。見佢推介「魅味炸豬扒」仲可以以另上,隔離枱個個都有嗌,決定剔嚟試試。除咗豬扒,我仲叫咗牛丸、豬紅同菜心。牛丸夠彈,豬紅新鮮唔腥,好滋味。秘製酸菜湯底,夠香夠濃真係無得輸!重點當然係佢個「魅味炸豬扒」,豬扒腌得夠哂入味,炸得香口但又唔會乾哂變豬肉乾,仲可以選擇另上,咁就唔怕浸係湯到太耐唔夠好味啦!

牛丸、豬紅、菜心

魅味炸豬扒
牛丸、豬紅、菜心
魅味炸豬扒
呢排想搵好食嘅車仔麵,都一連試左幾間。呢間有豬扒係個店名,唔使問招牌菜一定係豬扒。叫四餸,豬腸,蘿白,金菇,豬扒,米線。加杯走甜嘅凍檸茶。金菇唔comment,豬扒係招牌,唔算厚,鬆軟,食得出係美極醃味,係okay唔錯嘅,但未算好好好好食。蘿白甜又淋,無渣,好食。豬腸就差啲,因為我食到有幾舊有少少少少粟味。如果無粟味,係好食嘅。個湯底麻辣醬汁好濃郁,當然唔係去到四川麻辣嗰隻,但以車仔麵黎講絕對合格有餘,好啱重口味嘅我,佢本身唔會校到好辣或好麻。我杯凍檸茶係走甜,但一飲就知係有甜,不過佢係少少少少甜,我趕時間又基於還可接受及唔浪費食物,無叫佢再換過。我坐低時見佢貼住張消費卷有7折嘅單張,咁埋單嗰陣就問係咪有7折,店員話過左期係要搣,我就無再追究。因為我行入去嗰下係無見到張單張,我落左單抬頭先見到,7唔7折唔影響我叫幾多野食。但我出左門口再望,佢係有貼係門口,有行細字寫明去2021年12月31日。都過左7個月,講真,要搣走有幾難?仲放係度,有咩用意?希望店方處理下,唔好引起誤會,真係會有人俾呢樣野吸引左入黎。一定會再食,豬扒雖然唔差但就未必吸引到我再叫,會試其他餸。
呢排想搵好食嘅車仔麵,都一連試左幾間。

呢間有豬扒係個店名,唔使問招牌菜一定係豬扒。

叫四餸,豬腸,蘿白,金菇,豬扒,米線。加杯走甜嘅凍檸茶。

蘿白甜又淋,無渣,好食。

一定會再食,豬扒雖然唔差但就未必吸引到我再叫,會試其他餸。
2022-07-12 395 views
✨麻辣手撕雞肥牛撈麵$42上枱賣相都幾吸引,見到成兜紅色以為好難食落又唔算辣🫣不過麻香味濃😍手撕雞不算辣,有麻味,幾好肥牛鹹度適中,冇乜雪味😚最欣賞嘅係肥牛唔會太多肥肉。啲餸都OK,衰在個汁🥲所謂嘅汁我只食到成口麻辣油😩想撈埋佢都唔掂啊!勁多辣油🫠最後忍唔住想叫佢換過個麵俾我。個廚師竟然同我講麻辣就係咁!我同佢講都冇理由成兜都係油!佢諗咗諗話係辣油加牛腩汁。我叫嘅明明係撈麵。真係接近成個湯麵咁。汁有成半碗?點撈?好無奈最後倒減啲油加啲清湯變麻辣湯麵食🙄評分:6/10✨光速三寶麵$38抵食之選。有廚師腸、蘿蔔同雞中翼。評分:7/10✨炸豬扒牛肚車仔麵即炸熱辣辣😍好味又煙韌點車仔麵配炸豬扒嘅話有3塊豬扒 值得一試評分:8.5/10📝整體而言:除咗個撈汁,其他野味道都正常。另外個人手畫單的餐單指示都有啲唔清晰,冇寫車仔麵餐幾錢,只係寫加餸要加幾錢。另外有啲餐紙冇得畫的餐,老闆娘叫我地照圈,結果個員工又話我地圈得吾店,最低消費要2餸一麵。到最後我哋指左個餐牌俾佢睇,佢先話OK可以落😵‍💫😵‍💫。
✨麻辣手撕雞肥牛撈麵$42

手撕雞不算辣,有麻味,幾好
肥牛鹹度適中,冇乜雪味😚最欣賞嘅係肥牛唔會太多肥肉。

好無奈最後倒減啲油加啲清湯變麻辣湯麵食🙄

評分:6/10
麻辣手撕雞肥牛撈麵

✨光速三寶麵$38
抵食之選。有廚師腸、蘿蔔同雞中翼。

評分:7/10
光速三寶麵

✨炸豬扒牛肚車仔麵
即炸熱辣辣😍好味又煙韌
點車仔麵配炸豬扒嘅話有3塊豬扒 值得一試

評分:8.5/10

2022-07-06
$42 (Lunch)
2022-06-17 340 views
監房尋晚搞聯歡,散場後師傅見有啲肚餓,於是乎返去自己個環頭,睇吓有乜好食。當時已經10點過後,大部份食店都準備或已經打烊,本來想食碗米線,結果全部關晒門,忽然靈機一觸,醒起呢間食店,其實師傅都想光顧一段時間,見佢仲開緊門,就一於去會一會佢。入到去食店都冇乜人,其實都正常嘅,當時時間大約係晚上十時一刻。入到去坐低後,即刻睇吓有乜食,攞張餐紙出嚟睇下先,嘩好似好多嘢食咁,師傅又鬼咁死餓,於是諗都唔諗就柯打左幼麵、豬皮、豬紅、豬腸、蘿蔔、牛肚,諗多陣再加多個午餐肉,要辣湯底同牛腩汁,再走蔥。等咗一陣,六餸車仔麵就擺咗喺師傅眼前,鬼咁肚餓嘅師傅當然即刻食,先飲吓個湯底,發覺湯底係辣,咁當然係辣啦,師傅柯打辣湯嘛,但點解會係麻辣?其實張餐紙上係有得揀麻辣同辣湯,師傅明明係揀辣,到底係佢比錯定師傅味覺出錯呢?即然係咁,唯有照食,湯底辣係幾辣,但麻辣唔香,偏咸少少,加上比較油膩,師傅就唔太鍾意。再睇到碗車份麵,嗰份午餐肉竟然係得半件仔,但係就收$9一份,似乎呢個份量有啲貴。先唔講個餐肉住,講下個蘿蔔先,蘿蔔切得幾大嚿,一碗有三舊,入口夠腍,可惜有渣,清湯蘿蔔,講真有渣呢下真係扣唔少分。再試吓豬皮,豬

再睇到碗車份麵,嗰份午餐肉竟然係得半件仔,但係就收$9一份,似乎呢個份量有啲貴。先唔講個餐肉住,講下個蘿蔔先,蘿蔔切得幾大嚿,一碗有三舊,入口夠腍,可惜有渣,清湯蘿蔔,講真有渣呢下真係扣唔少分。再試吓豬皮,豬皮嘥屎有大有細,口感亦都有爽口又有腍口,非常參差好唔專業,放咗喺個碗度感覺係猶如雞肋一樣,可惜。豬紅細細舊,份量都算多,都有六至七舊到,呢個師傅冇乜投訴,正正常常收貨。

再試牛肚,牛肚完全未炆腍,入口又硬又韌,絕對係失敗中嘅失敗。至於豬腸就切得幾大嚿,水準亦都係幾參差,完全唔腍,仲有少少渣,味道一般,唔得。最後就係半塊午餐肉,午餐肉係有煎過,都煎得幾香,但午餐肉始終都係午餐肉,九蚊塊得咁少就唔抵食,冇下次。到於幼麵水準都算正常,冇大驚喜。

總括嚟講食物水準唔掂,淨係講嗰三豬都已經唔合格,地方環境還算可以,但係咁樣食六個餸一個面底,埋單$74,唔算抵食。喺呢一區雖然冇乜車仔麵嘅選擇,但寧願唔食都冇可能食咁曳嘅水準,六款餸有四款佢自己比三個手指公,莫非越多手指公越伏?笑面比唔到,喊晒口啦,師傅肯定唔會再黎。
2022-06-15
$74 (Dinner)
2022-05-27 250 views
經過佐敦,突然想食車仔麵, 在openrice search 下, 見有此車仔麵, 看評分都唔差, 門面都ok. 點知食完中伏。炸豬排, 牛腩, 牛肚,爽脆豬耳, 配沙嗲汁粗麵。炸豬排, 如煎, 不脆炸, 豬排唔夠林。牛腩好煙韌, 難咬。牛肚, (又話3隻推介),點知 冇味爽脆豬耳, 係爽, 但又係冇味。沙嗲汁唔夠香濃粗麵質素又唔好, 唔彈牙👉👉👉菜。。。冇貨 咩菜(生菜, 菜心,金菇。。)都冇。紫菜。。 聽到廚房叫員工去男厠取包紫菜, 聽到都嚇死。🙉🙈🙊😰😨總評:車仔麵質素普通。< 4分>衛生: 見員工執枱,沒有特別用火酒或清潔用品清理枱, 只是用毛巾抹, 沒有洗, 抹完放在煮食廚房bar 枱, 嚇人。 <3分>🤬食完今次, 下次一定唔會再食。 😫😤

炸豬排, 牛腩, 牛肚,爽脆豬耳, 配沙嗲汁粗麵。

炸豬排, 如煎, 不脆炸, 豬排唔夠林。

牛腩好煙韌, 難咬。

牛肚, (又話3隻
推介),點知 冇味

爽脆豬耳, 係爽, 但又係冇味。

沙嗲汁唔夠香濃
粗麵質素又唔好, 唔彈牙

👉👉👉菜。。。冇貨
咩菜(生菜, 菜心,金菇。。)都冇。

總評:
車仔麵質素普通。< 4分>
。 <3分>

🤬食完今次, 下次一定唔會再食。 😫😤

2022-05-10 234 views
📍 德運豬扒車仔麵______到訪不同高級餐廳固然開心享受,但在大街小巷尋到價廉物美的美食更令人有滿足感。這日和好友預約了久違的美容療程,還有時間當然先祭五臟廟要緊,看到此間小店用上豬扒作招牌和店名,就且試水準如何。無論是咖喱豬扒,焗豬扒飯或滑蛋豬扒飯或甜豉油炸豬扒飯,我都喜歡!炸豬扒配車仔麵的配搭反而少見,一上桌不用先入口已知這炸豬扒有質素,火候剛好。一食果然肉質不會過乾且沒有使用鬆肉粉還有豐富肉汁!水準之作!配上麻辣豬耳,豬腸,滷水冬菇等等,食得過癮。再來一口冰凍檸樂,完全驅走雨天的悶熱陰暗。和老闆聊天時得知晚市生意淡薄,多口一句建議餐牌中可加上甜豉油作港式豬扒飯,原來他們已有煎蛋豬扒飯,麻甩但我喜歡!有心思的話還可外賣回家做成豬扒包呢。說到底,在經濟不景之時,飲食業還是需要大家多多支持!______車仔麵配料 $9-$18麻辣豬耳 $26______📍 德運豬扒車仔麵 (佐敦)佐敦白加士街83號地舖
📍 德運豬扒車仔麵
______

說到底,在經濟不景之時,飲食業還是需要大家多多支持!
車仔麵配料 $9-$18
麻辣豬耳 $26
______
📍 德運豬扒車仔麵 (佐敦)
佐敦白加士街83號地舖
  • 招牌豬扒
2022-04-26 160 views
今次係佐敦做完野,收工想食啲香口野同車仔麵,👦🏻就同同事們去左「德運豬扒車仔麵」,睇吓佢個豬扒好唔好味先!🌟車仔麵今次👦🏻就嗌左4個餸,分別係炸豬扒(招牌👑)、豬大腸、肥牛同牛腩。炸豬扒外脆內軟,炸到金黃色👍👍,豬扒好有咬口,唔會話太硬身,醃得都夠味。牛腩醃得夠味,彈牙,咬落口唔會痴牙,肥瘦均勻😂,至於肥牛同豬大腸就不過不失。湯底揀左沙嗲湯底,好濃花生醬味,炒得好香,值得推介👍。

🌟車仔麵
湯底揀左沙嗲湯底,好濃花生醬味,炒得好香,值得推介👍。
聽朋友介紹德運車仔麵,決定點都要抽時間去試吓地方唔算大,但食物有水準一試不得了,魅味炸豬扒真係即叫即炸,可選另上,一上枱熱辣辣,又好juicy,超級正食物款式方面都好多選擇,今次叫左豬扒,豬皮同手撕雞河粉+凍檸茶,三款食物都大推,真係超級好味,難怪午餐時間要排隊*下午茶時間三餸麵勁抵,下午茶時段去便宜好多
聽朋友介紹德運車仔麵,決定點都要抽時間去試吓

地方唔算大,但食物有水準

*下午茶時間三餸麵勁抵,下午茶時段去便宜好多
2022-04-17 136 views
前幾日經過佐敦,同屋企人食咗間幾抵食嘅車仔麵。我叫咗米粉配沙嗲汁,餸就叫咗餐廳招牌嘅魅味炸豬扒、仲有沙嗲魷魚、豬皮、豆卜同魚腐😆 落單冇幾耐就到,車仔麵好大碗,熱辣辣嘅豬扒新鮮炸起,仲可以另上,keep到鬆脆,入口鬆化。沙嗲魷魚同豬皮都好入味,魷魚份量好多,大約有六到七件,豬皮好大塊,吸收晒沙嗲汁嘅精華😋 魚腐彈牙,每樣餸都好好味😋另外叫咗小食,炸真墨魚丸,墨魚丸特登剪開左再炸,加埋椒鹽粉好香口😆😆
前幾日經過佐敦,同屋企人食咗間幾抵食嘅車仔麵。