2021-07-15 138 views
今日黎到尖沙咀K11食晚餐😋Pound & Roll餐廳環境十分舒適☺️,位與位之間十分鬆動而且店員很有禮貌🥰入到餐廳,餐廳supervisor Asta更為我們推介食物及飲品,服務十分貼心🥰🥰🥰Lime & Elderflower soda:入口清新,帶有濃郁花香味🌹和荔枝香味,配上青檸🍋更是水準之作😋🍹🍹🍹感謝餐廳supervisor Asta推介慢煮西班牙黑豚扒伴杏子燒汁: 黑豚扒🥩經過慢煮處理🥘,肉質柔嫩,入口即溶,加上杏子燒汁,更加昇華肉質味道😋😋😋另外配上南瓜🎃及蕃茄🍅做伴菜南瓜湯🎃加$38 跟餐配上今日手工濃湯🍲最後甜品叫上Eral Grey cup cake🍰作為完美。

今日黎到尖沙咀K11食晚餐😋

Lime  &  Elderflower  soda

Lime & Elderflower soda:

入口清新,帶有濃郁花香味🌹和荔枝香味,配上青檸🍋
更是水準之作😋🍹🍹🍹

慢煮黑豚扒伴杏子燒汁
南瓜湯
Earl  Grey  cup  cake
2021-07-10 111 views
其實唔多唔少係為左個牛奶冰而去入座前也沒有說明,不主動查詢的話,是沒有打算告訴你的意思😒抹茶latte,也不是包括在tea的內容,必須要follow 佢ig,才「免費」其實商品說明條例是否可以告🙃其中有一位女性店員,戴眼鏡,扎馬尾態度非常十分之差抹茶火鍋,甜到膩基本上甜味蓋過一切還有點甜味卡在口腔和喉嚨的感覺水果之中,只有火龍果是比較配到火鍋的(因為無味)其他都很奇怪甜品的話,簡直沒有一樣是可以的🤷‍♀️芋圓沒有了,變了現成棉花糖最後,一定一定要check單本來都無為意收多了每人一杯latte的錢($53+10%(杯))睇到單才發現收多了,店員說是「唔小心收多」,實在不能接受這間店不會有下次了🙃
其實唔多唔少係為左個牛奶冰而去

入座前也沒有說明,不主動查詢的話,是沒有打算告訴你的意思😒
其實商品說明條例是否可以告🙃

其中有一位女性店員,戴眼鏡,扎馬尾
態度非常十分之差

抹茶火鍋,甜到膩
基本上甜味蓋過一切
還有點甜味卡在口腔和喉嚨的感覺

水果之中,只有火龍果是比較配到火鍋的(因為無味)
其他都很奇怪

甜品的話,簡直沒有一樣是可以的🤷‍♀️

芋圓沒有了,變了現成棉花糖

最後,一定一定要check單
睇到單才發現收多了,店員說是「唔小心收多」,實在不能接受

這間店不會有下次了🙃
2021-07-04 156 views
最近我發現位於尖沙咀嘅 👉🏻 Pound & Roll👈🏻 新推出下午茶係”抹茶牛奶鍋” ,身為抹茶控又點可以錯過➰..“抹茶牛奶鍋”鍋底係用日本抹茶加上3.6北海道牛乳🥛仲可以選擇唔同濃度嘅抹茶鍋底,分別30%(香濃牛奶)、50%(黃金比例)同70%(抹茶甘香)👅.點左50 %嘅濃度嘅抹茶鍋底,食落濃郁奶香抹茶配上少少甘甜,唔錯👍🏻 再加上有幾種甜品配料包括馬卡龍、白玉、自家製布朗尼蛋糕、窩夫🧇、香蕉…等等,超多選擇㗎😋..“凍抹茶拿鐵”上台就見到有漸層,有抹茶味之餘,唔會太甜,幾好💕....

“抹茶牛奶鍋”

“凍抹茶拿鐵”
上台就見到有漸層,有抹茶味之餘,唔會太甜,幾好💕
2021-07-03 2324 views
好姊妹終於搵到工, 特意約出黎食飯慶祝, book左K11一間西餐廳食dinner。從落地大玻璃清楚望入餐廳, 簡約設計更顯休閒舒適, 坐得舒服, 晚市入座起計限時90分鐘, 簡單食個便飯都夠時間。Dinner menu 款式選擇多,我地order左一個小食、同款主食、一款甜品,【地中海式香辣烤雞翼】HK$68雞翼煎得好香口又juicy, 辣辣地好惹味, 配上甜甜地嘅汁, 點少少可中和辣度。【烤甲羅蟹肉奶油意大利飯】HK$128意大利飯好creamy, 質地偏軟熟, 撈左類似通心粉嘅粒粒落飯, 食落唔會一pat pat, 但濃郁奶油味覆蓋了蟹肉原本味道。【忌廉黃金大蝦意大利扁麵】HK$128大蝦表面煎至金黃, 質地爽口彈牙有鮮甜味, 每條扁麵都沾到忌廉, 同埋淡淡鹹蛋黃香, 唔會太膩, 唔錯~【鮮雜果窩夫伴雲呢拿雪糕】HK$118窩夫表面微脆內軟, 配上雲呢拿雪糕同埋淋左少少楓糖漿, 整體唔會過甜, 再有少少雜果點驟, 多一點果甜果香味~

晚市入座起計限時90分鐘, 簡單食個便飯都夠時間。

Dinner menu 款式選擇多,

我地order左一個小食、同款主食、一款甜品,

【地中海式香辣烤雞翼】HK$68

烤甲羅蟹肉奶油意大利飯
忌廉黃金大蝦意大利扁麵
鮮雜果窩夫伴雲呢拿雪糕
2021-07-01 92 views
💕.yeah! 終於來到K11 Art Mall @poundandroll 當然要試試全新推出的抹茶牛奶鍋啦🍵採用日本抹茶🇯🇵 + 3.6北海道牛乳🥛濃郁的奶香抹茶甘甜和澀味好夾呢❕甜品有馬卡龍 白玉 蛋糕 窩夫等🍰水果則有香蕉🍌 士多啤梨等🍓 吃完感甜而不膩🍨飲品可以選凍 / 熱抹茶拿鐵🍵好幸福啊💚推薦給抹茶粉絲啊❕#poundandroll #apoundandrollhk #K11 #打卡餐廳 ......
💕
#apoundandrollhk
#K11
#打卡餐廳
2021-06-29 1310 views
Pound & Roll is the eatery you come to for a hearty and comforting meal, and as an added bonus is that you can fix your sweet tooth with some delicious desserts. For those who want to finish their meals with something sweet, there are plenty of tempting sweet treats available. As its name suggested, Pound Cake and Roll Cake are their signatures, on top of that, they also have a pretty good selection of made-to-order waffles.Mushroom Fettuccine w/Creamy Black Truffle Sauce (HK$118)👍👍👍👍👍A simple

👍👍👍👍👍

A simple yet satisfying pasta dish! The fettuccine was cooked to perfect al dente, the fresh mushrooms were the welcome additions which complemented the earthy black truffle sauce perfectly.

Pan Fried Sea Bass Fillet (HK$148)
Pan  Fried  Sea  Bass  Fillet

The pan fried sea bass fillet was perfectly flaky and served with a subtle yet lovely white wine cream sauce that didn’t overpowering the flavour of the fish itself.
Pan  Fried  Sea  Bass  Fillet

Fresh Fruit Waffle w/Vanilla Ice Cream (HK$118)
👍👍👍👍👍

If you’ve got a true sweet tooth, this waffle will check off all the boxes!
The texture of the waffles was crispy on the outside, warm and soft on the inside, paired with the fresh fruit, macaroon and ice cream.
The serving size of this waffle is quite big, so I suggest sharing it between two people!

Daily Soup/Drinks (+$38)
Daily  Soup

By ordering any mains, pasta or risotto, added $38 to enjoy an extra homemade soup and drinks, iced extra $3.

Milk Tea
Milk  Tea

Iced Lemon Tea (+$3)
Iced  Lemon  Tea

Interior

Menu

2021-06-28
$255 (Dinner)
Daily  Soup
Milk  Tea
Iced  Lemon  Tea
同朋友都係「💚抹茶控」知道Pound & Roll 推出左「🍵抹茶牛奶鍋」下午茶一於嚟試試門口走全白簡約路線~室內就分唔同角落會有唔同嘅設計~整體都寬闊坐得舒服😌亦都有其他蛋糕可揀~靜靜地坐低食件cake🍰嚟個Girl’s talk會係唔錯嘅選擇~「🍵日本抹茶牛奶鍋」盛宴鍋底有三種濃度可以選擇~我地當然試最濃味70%!抹茶味香濃回甘,一d苦澀味都冇👍🏻👍🏻配料方面,有招牌窩夫外~架上仲備有3款甜品,3款生果~生果明顯新鮮,size啱曬用嚟沾抹茶醬~而上層嘅Macaroons 同Brownie都唔會好甜~特別推介雙味Brownie, 質地唔會好乾~2個味道沾上抹茶醬都非常適合~招牌窩夫🧇熱辣辣出爐~完美地做到外脆內軟,中層亦都唔會好厚~最緊要蛋味夠香又唔甜~明顯佢地個窩夫粉醬做得出色~飲品就揀左凍嘅抹茶latte~抹茶latte相對地冇鍋咁重抹茶味~淡抹茶香跟奶香混合,口感夠曬滑~一啖冰涼抹茶latte,一啖暖笠笠抹茶醬窩夫~💚帶嚟2個唔同層次嘅感受,給你雙重抹茶衝擊~作為抹茶控,呢個火鍋下午茶絕對大滿足~
同朋友都係「💚抹茶控」
嚟試試

門口走全白簡約路線~
室內就分唔同角落會有唔同嘅設計~
整體都寬闊坐得舒服😌
亦都有其他蛋糕可揀~

「🍵日本抹茶牛奶鍋」盛宴
鍋底有三種濃度可以選擇~
我地當然試最濃味70%!
抹茶味香濃回甘,一d苦澀味都冇👍🏻👍🏻
配料方面,有招牌窩夫外~
架上仲備有3款甜品,3款生果~
生果明顯新鮮,size啱曬用嚟沾抹茶醬~
而上層嘅Macaroons 同Brownie都唔會好甜~
特別推介雙味Brownie, 質地唔會好乾~
2個味道沾上抹茶醬都非常適合~

招牌窩夫🧇熱辣辣出爐~
完美地做到外脆內軟,中層亦都唔會好厚~
最緊要蛋味夠香又唔甜~
明顯佢地個窩夫粉醬做得出色~
飲品就揀左凍嘅抹茶latte~
抹茶latte相對地冇鍋咁重抹茶味~
淡抹茶香跟奶香混合,口感夠曬滑~
一啖冰涼抹茶latte,一啖暖笠笠抹茶醬窩夫~
💚帶嚟2個唔同層次嘅感受,給你雙重抹茶衝擊~
作為抹茶控,呢個火鍋下午茶絕對大滿足~
  • 日式抹茶火鍋下午茶
2021-06-27 132 views
話說,朋友是個抹茶控~~帶我一起去K11的Pound & Roll試試新推出的「日本抹茶牛奶鍋」~.。精緻的屋仔點心架,放滿了水果、棉花糖、馬卡龍,及超美味的布朗尼蛋糕粒粒。.。綠茶鍋裡是日本抹茶和3.6北海道牛乳:濃郁的奶味,配上甘甜的抹茶,連我這個非抹茶控都覺得是難以形容的美味。.。一定要讚的,當然是Pound & Roll的招牌窩夫,外脆內軟,每次都想encore🤣🤣.。最後還有香滑的抹茶拿鐵.抹茶控朋友表示大滿足👏🏻👏🏻
。最後還有香滑的抹茶拿鐵
抹茶控朋友表示大滿足👏🏻👏🏻
2021-06-24
$150 (Tea)
2021-06-26 108 views
星期五,兩位,冇book枱嘅情況下有位,唔緊要,我同屋企人快食,因為我哋想去行街,咁我哋就入咗呢一間餐廳醫肚😄😗😘- 咁我同朋友兩個人唔係話太肚餓,所以我哋叫咗一個頭盤,一個主菜同埋一份甜品,share - 頭盤方便我哋叫咗雞翼非常之好味,佢一嚟到嘅時候,已經香噴噴,同埋熱辣辣,小心千祈唔好俾佢辣親咀,但係真心超級香,好鍾意食,價錢$68/6隻,我覺得唔錯,可以接受- 主菜我哋叫咗大啡菇黑松露意大利飯味道方面,黑松露嘅味道偏弱,大啡菇肉汁多,整體來講,都唔錯!- 甜品我哋叫咗雜果窩夫呢一個食物我哋都等咗成30分鐘🤣😂雖然係有少少來,但係嚟到嘅時候,我哋一食落去都覺得值得等嘅,因為唔太甜,而且佢哋嘅雜果係用新鮮水果,有士多啤梨,桃同埋奇異果,味道係夾嘅,同埋佢本身個窩夫唔係太甜,咁伴碟方面會有蜜糖,成個味道係好夾嘅,呢個推介 價錢方面好似係$118。-咁我哋兩個人埋單總共就係$350左右想搵個地方傾吓計食個飯,我覺得呢間餐廳都唔錯,我同朋友第一次去,雖然地方係有少少窄!但係都算坐得舒服。
頭盤方便我哋叫咗雞翼

主菜我哋叫咗大啡菇黑松露意大利飯

甜品我哋叫咗雜果窩夫

咁我哋兩個人埋單總共就係$350左右
2021-06-26 1016 views
進店就聞到的花香味好清新被安排坐一窗邊的一個二人座全落地玻璃 能看到外面的”景色”坐下來後看了一陣菜單..好多..選擇困難症的在下一於讓店員推介然後在下點了個牛油果紅菜頭沙律🥗$88半粒牛油果🥑紅菜頭 蜜柑 西柚等沙律菜加上黑醋清清的在下喜歡跟下午茶餐還可加$8轉特飲在下點了玫瑰荔枝梳打 (原價$48)透徹的紅就算不是粉色也能帶有點夢幻2粒荔枝和花瓣的配搭把飲料更顯華麗然後看到隔壁桌的餐點好小一份所以在下加點了份芝士蕃茄雞肉意大利扁麵 $88超香濃芝士味入口後會充斥著茄香有三色椒的鮮甜不過扁麵稍淋 失了些彈牙感看來這店主要由臭覺入手整體而言不過不失坐了一陣子在想事情的同時耳朵偷聽到這裡原來有窩夫🧇這東西好想吃好想吃..然後就發現原來他們還有個主餐大概是晚巿的吧在下點了份芫茜窩芙伴煙三文魚及風乾火腿 $138對..是芫茜看到這2隻字後那個朱古力三重窩芙就在我腦海中消失了嗯..這些反應讓在下開始覺得好有趣特濃的芫茜味 攻佔了我的臭覺細胞芫茜迷必定要試那冰冷冷的芫茜醬在芫茜的香氣下窩夫就相對失色不香不脆唯獨柔軟而對在下而言有芫茜就足矣再一份土飲料蜜桃🍑薑煎茶 $58 (跟餐飲料有8折優惠)清

進店就聞到的花香味
好清新
被安排坐一窗邊的一個二人座
全落地玻璃 能看到外面的”景色”
坐下來後看了一陣菜單..
好多..

紅菜頭 蜜柑 西柚等
沙律菜加上黑醋
清清的在下喜歡

跟下午茶餐還可加$8轉特飲
在下點了玫瑰荔枝梳打 (原價$48)
透徹的紅

整體而言不過不失

坐了一陣子
在想事情的同時
耳朵偷聽到這裡原來有窩夫🧇這東西
好想吃好想吃..
然後就發現原來他們還有個主餐大概是晚巿的吧
不香不脆唯獨柔軟
而對在下而言
有芫茜就足矣

再一份土飲料
蜜桃🍑薑煎茶 $58 (跟餐飲料有8折優惠)
清清的蜜桃香
淡麗的薑味會在幾口茶後在喉嚨迴旋
而在下更喜歡的是它的琉璃壺
樣子不是很美
不過帶有桔黃色的琉璃注入金黃的茶色
百分登對 又顯高貴
更意想不到的是..
這個壹居然有良好的保溫效果👍🏻

撲鼻的松露及牛油蒜香突出的麵包
雖然感覺細份量
不過也值得一試
2021-06-26
$516 (Tea)
2021-06-24 96 views
💡環境舒適,chill好味之選🍽加拿大比目魚扒西京燒比目魚扒比想像中大件,一口咬落去非常juicy嫩滑,加上檸檬汁後,令魚味更加鮮味,一啲都唔腥,配菜沙律新鮮夠脆,除左白飯之外,仲有少許薯蓉,係新鮮薯仔整,仲保留要粒粒嘅口感,滿足!🍽日本蛋炒櫻花蝦大虎蝦丼炒蛋香滑,配上櫻花蝦令蛋味更濃郁。大虎蝦不過不失,唔會太腍,有蝦味同脆口。🍹凍奶茶茶味一般,糖水另上,可以自行決定甜度,合格推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️

💡環境舒適,chill好味之選

🍽加拿大比目魚扒西京燒

🍽日本蛋炒櫻花蝦大虎蝦丼

🍹凍奶茶

茶味一般,糖水另上,可以自行決定甜度,合格

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️
日本蛋炒櫻花蝦大虎蝦丼
凍奶茶
Type of Meal
Lunch
日本蛋炒櫻花蝦大虎蝦丼
  • 加拿大比目魚扒西京燒
2021-06-23 145 views
呢排經過尖沙咀,突然見到K11有間好靚嘅餐廳,裝修北歐設計,啡橙色撞藍綠色嘅牆身同椅子,時尚得來環境色調舒服,入內整個用餐好好坐好舒服,而且好多裝飾搞到我不停周圍望實在太靚啦,鍾意坐梳化位嘅人都有很多座位嘅選擇。好!今日分享吓我點的三道菜先!晨光 係一杯新鮮嘅水果汁;裡面是紅火龍果、香蕉、牛油果、杏仁,點左杯水果汁先至見到水吧新鮮整出嚟,而呢個組合出邊都好少飲到而且咁細心將每一個新鮮水果混合出多達五個以上嘅選擇,而每一杯混合出嚟嘅水果汁出到黎都會有兩隻顏色配搭,我呢一款就係牛油果嘅綠色加紅火龍果嘅紅色,飲落去好舒服,唔會話好唔match,好夾!如果唔想去餐廳飲咖啡奶茶,新鮮打製水果汁是唔錯嘅選擇。忌廉蘑菇黑松露大蜆湯黑松露不嬲都係我嘅至愛,呢個湯最有驚喜係配合大蜆一齊煮的,令到味道和賣相昇華咗。湯裏便食得出是有切碎一粒粒的蘑菇,大家可以喺主菜之前叫一個享用。紫蘇葉胡椒安格斯牛頸脊意大利粉餐廳得呢款以牛肉作為主菜嘅意大利粉,如果得一款,佢一定係花咗好多心機設計出嚟嘅菜式,果然冇令我失望而且有驚喜;首先喺味道方面,意粉一擺上台熱辣辣,加入左紫蘇葉和胡椒香料,香味更加唔駛講,意粉愈食愈香,但

晨光

忌廉蘑菇黑松露大蜆湯

紫蘇葉胡椒安格斯牛頸脊意大利粉

餐廳得呢款以牛肉作為主菜嘅意大利粉,如果得一款,佢一定係花咗好多心機設計出嚟嘅菜式,果然冇令我失望而且有驚喜;首先喺味道方面,意粉一擺上台熱辣辣,加入左紫蘇葉和胡椒香料,香味更加唔駛講,意粉愈食愈香,但可能唔食得辣的朋友相對地會覺得辣,所以都可以選擇其他白汁等意大利粉都很好食。另外菜式方面選用左牛頸脊呢部分去做菜式,不是好多餐廳都有得食,肉質嫩滑一d都唔鞋,仲要有成幾塊,每塊都大大塊啖啖肉,好驚喜!

#日本抹茶牛奶鍋 #抹茶盛宴 #抹茶拿鐵 #芫荽窩夫
2021-06-16
2021-06-21 132 views
呢間位於K11嘅西餐裝修都幾靚,而且仲有舒服嘅沙發位,網上面唔算好多評論,而且都係一般平㗎,但係今次親身試左都唔差丫😉黑松露忌廉煮蜆配炸薯條$128龍龍嘅忌廉汁煮蜆夠入味,而且蜆肉都唔算細粒,份量亦算多,仲配埋咋得非常香脆嘅炸薯條,媽媽最愛❤️黑松露蘑菇意大利闊條麵$ $118麵條彈牙,每一條都沾到醬汁,味道亦算濃郁,但媽媽說可以再多汁一點,會更美味。明太子魚子蟹肉意大利扁面 $128加入左紅椒同青椒仲有蒜片,味道香濃,濃郁嘅明太子配扁面非常合適,全部食晒一條都冇剩😋玫瑰咖啡稍為偏甜,雖然有香嘅玫瑰味,但係咖啡味就稍為冇咁突出,可以建議少甜😛

黑松露忌廉煮蜆配炸薯條$128

黑松露蘑菇意大利闊條麵$ $118

明太子魚子蟹肉意大利扁面 $128

玫瑰咖啡
2021-06-20
2021-06-18 157 views
最近發現K11有好多不錯吃的餐廳,在openrice訂位,這間餐廳有午市套餐九折優惠(但暫時優惠到6月30號),即是免了加一,當然要約埋同事試下啦午餐款式多有數十種,有意粉,沙律,飯等等。。包餐湯,多色蔬菜(原以為是沙律,後來發現是在主菜上的蔬菜伴碟),熱飲品(凍飲加$3)。有加一收費。我們叫了:黑松露虎蝦炒蛋$98 - 可選五榖飯或白飯,我揀了五穀飯。炒蛋有淡淡黑松露香,炒得好滑不會食到成口油虎蝦大隻爽口蔬菜有生菜,車喱茄,南瓜等好新鮮,五榖飯煮得軟熟,好好食蕃茄炒蛋牛脊肉丼$98 - 可選五榖飯或白飯。蕃茄炒蛋好滑有蛋香,拌飯食一流雖然牛脊肉帶少少筋,但不影響口感,整體上味道不錯餐湯是蕃茄湯,似打蓉了所以無湯料,有蕃茄甜甜酸酸味咖啡香濃,奶茶香滑,順喉

),熱飲品(凍飲加$3)。有加一收費。

我們叫了:
不會食到成口油
虎蝦大隻爽口
蔬菜有生菜,車喱茄,南瓜等好新鮮,五榖飯煮得軟熟,好好食

雖然牛脊肉帶少少筋,但不影響口感,整體上味道不錯

餐湯是蕃茄湯,似打蓉了所以無湯料,有蕃茄甜甜酸酸味

咖啡香濃,奶茶香滑,順喉

2021-06-17
$98 (Lunch)
2021-06-16 219 views
好耐冇去K11食lunch,今日興之所致就一行四人去咗Pound & Roll ,貪佢可以上網訂枱,環境也不差,食午市套餐仲有9折添!我哋四個人,分別要了四份不同的午市套餐:烤焗安格斯肉眼伴黑椒汁配五榖飯($168)比目魚西京燒($118)牛油忌廉大蝦扁面($108)配凍檸茶($3)忌廉明太子蟹肉意大利扁面($108)基本上兩款扁面是一樣,只欠配料不同,連價錢也一樣,牛油忌廉大蝦有4隻,不過非想像中的大,但忌廉明太子蟹肉更差,很難👀到明太子和蟹肉,還要是沒有甚麼味道添!以性價比來講,只有比目魚西京燒較為高,安格斯肉眼也是普普通通的!實在頗令人失望,回頭機會不大!
我哋四個人,分別要了四份不同的午市套餐:

烤焗安格斯肉眼伴黑椒汁配五榖飯($168)
比目魚西京燒($118)
牛油忌廉大蝦扁面($108)配凍檸茶($3)
忌廉明太子蟹肉意大利扁面($108)
2021-06-04
$127 (Lunch)