2021-06-09 240 views
今日既主角:焦糖香蕉朱古力窩夫配果仁雪糕窩夫脆口 可以話係我食過最脆既 加上有好香既蛋味😋香蕉面有焦糖片🍌唯一美中不足既就係配咗紅豆,感覺有d怪,同埋因為朱古力&焦糖都係甜既,紅豆冇味😅😅不過窩夫真係好好食❤咬第一啖我即刻「哇!」咗聲🤣仲食咗一個main dish:黑醋雞扒?? (個名唔太記得)🤭雞肉滑 配黑醋 好正!由於肚餓,一嚟到就食咗Lu~冇影到相🥲😭😵另外有關員工:服務:7/10👍🏻員工有耐性,會慢慢解釋為何修改餐單,優惠減少。👎🏻唔細心, 舉好耐手都望唔到。 環境比之前多咗d蚊😓
今日既主角:

不過窩夫真係好好食❤
咬第一啖我即刻「哇!」咗聲🤣

仲食咗一個main dish:
黑醋雞扒?? (個名唔太記得)🤭
雞肉滑 配黑醋 好正!
由於肚餓,一嚟到就食咗Lu~
冇影到相🥲😭😵

另外有關員工:
服務:7/10
👍🏻員工有耐性,會慢慢解釋為何修改餐單,優惠減少。
👎🏻唔細心, 舉好耐手都望唔到。

環境比之前多咗d蚊😓
焦糖香蕉朱古力窩夫
2021-05-20 507 views
路過這間餐廳很多次因為喺轉彎位並不是很起眼終於入去試咗一次晚餐喺K11屬於價錢普通,請人食飯,傾偈係一流的好選擇對我來說環境就很好,明亮燈光整間餐廳俾人很乾淨的感覺枱與枱距離感覺舒服遇上的服務生態度又殷勤最後我叫了個雜扒餐晚餐,有湯有主菜有飲品個湯好味,主菜眼前一亮,很大份,食材也很新鮮杯凍咖啡屬於啱口味,成個餐食完很飽,已放不落甜品,整個晚餐超滿意用膳大約兩小時已經見有好多人來外賣蛋糕所以下次會試吓食下午茶,相信這兒的甜品也不錯會推薦朋友來試!
路過這間餐廳很多次
因為喺轉彎位並不是很起眼
終於入去試咗一次晚餐
喺K11屬於價錢普通,
請人食飯,傾偈係一流的好選擇
對我來說環境就很好,明亮燈光
整間餐廳俾人很乾淨的感覺
枱與枱距離感覺舒服
遇上的服務生態度又殷勤
最後我叫了個雜扒餐晚餐,有湯有主菜有飲品
個湯好味,主菜眼前一亮,很大份,食材也很新鮮
用膳大約兩小時已經見有好多人來外賣蛋糕
所以下次會試吓食下午茶,相信這兒的甜品也不錯
會推薦朋友來試!

• $188  雜扒晚餐
2021-05-19 419 views
我地去到時間都差唔多三點星期日都有Tea set叫但我地未食lunch所以睇下lunch menu有乜食有d其實同tea一樣只係無左個湯價錢平十幾蚊最後我地叫左比目魚西京燒魚幾好味味道都唔錯香草蕃茄雞肉扁意粉蕃茄味酸酸甜甜食落都幾開胃但唔知係咪Tea set份量女仔ok男人應該唔夠飽另一個忌廉帶子扁意粉個sauce好creamy幾好食我比較鐘意濕d夠汁既意粉食落無禁乾呢個就好合格飲品我地飲咖啡係即磨咖啡黎都幾香最後叫左個earl grey pound cake with ice cream 食落都好有earl grey 味蛋糕質地厚實配埋雪糕食就無禁漏整體都滿意男比較成熟既侍應態度好好又解釋lunch同tea set分別幾nice反而後生的就無乜表情如果去開都可以不妨試下
我地去到時間都差唔多三點

幾nice
反而後生的就無乜表情
如果去開都可以不妨試下

2021-05-18 320 views
呢間cafe 成日行過都覺得好好睇,又簡約甘,而且望到座位有距離,應該坐得舒服又唔算好嘈見二人dinner set 又唔貴就試下啦coffee 好難飲...加錢要了松露磨菇湯,幾好飲好多料2個主菜都好食

見二人dinner set 又唔貴就試下啦

coffee 好難飲...
加錢要了松露磨菇湯,幾好飲好多料
2個主菜都好食
咨蛋黃虎蝦意粉,  梅頭排太陽蛋

加錢要了松露菇湯好好飲

coffee  難飲
咨蛋黃虎蝦意粉,  梅頭排太陽蛋
加錢要了松露菇湯好好飲
2021-04-28 431 views
環境舒適、彷彿外邊車水馬龍也沒你的事,靜靜與友人來個Tea Time,常溫檸檬蛋糕尤其出色!外層小脆口、內面是溫暖鬆化果汁杯杯新鮮用份量足!用心把顏色層次呈現出來
環境舒適、彷彿外邊車水馬龍也沒你的事,
靜靜與友人來個Tea Time,

常溫檸檬蛋糕尤其出色!

外層小脆口、內面是溫暖鬆化

果汁杯杯新鮮用份量足!

用心把顏色層次呈現出來
2021-04-24
$110 (Tea)
2021-04-21 316 views
呢到嘅卷蛋蛋糕簡單講即係將個卷蛋打直佢,再查返啲cream落去變做蛋糕,唔明就可以睇下第2張圖啦。呢個係Strawberry 4” 蛋糕質地好鬆軟,不過士多啤梨就有d酸,形式有趣嘅,因為點會諗到可以將個卷蛋咁樣玩😂整體其實都幾好食嘅。蛋糕外賣會抵過堂食,另外其實佢係有好多唔同嘅Toppings比大家加購,等你個蛋糕變成一個獨一無二嘅蛋糕,我望過下d Toppings都幾得意嘅,有興趣就自己去睇下啦😉

TakeAway
$150 (Dinner)
諗住開開心心食個健康好味又簡單的Smoked salmon salad做晚餐,上枱時好好睇,擺得好靚咁。頭幾啖食落去還好,點知越食越唔對路... 啲sauce多到可以飲,啲smoked salmon鹹過鹹魚,一路食成口一路好拿,拿到返到屋企飲幾杯水後才好啲... 人生第一次食到咁難食咁差的沙律,非常失望;而且服務好麻麻,已經冇乜生意,啲職員仲聚埋一齊傾計,另外仲有位男待應態度特別hea。Never coming back!
Smoked salmon salad
2021-03-23
Dinner
2021-03-21 440 views
餐廳以透明的落地大玻璃作為設計.並運用了藍白的色.為餐廳環境帶來舒適又休閒的感覺..牆壁上貼上多款不同類型的貓圖案.放置多種乾花作裝飾..徬佛如同走進《貓之報恩》故事中的世界😂🔸主食烤原味無激素41日走地雞伴和風甜醬油汁$102簡單一點來說是雞扒配紅米飯🍚香煎雞扒嫩滑又有光澤..可惜吃下不太有特別的感覺.而且稀釋了的和風甜醬汁也十分孤寒的也並不是很多.. 紅米飯以日式三角飯團的方式並放在雞排的附近..份糧相當少🙈▪️經典伯爵茶蛋糕配雪糕🍨$68在濃郁的茶葉中散髮出柑芬芳的香氣.並一起融入蛋糕中..吃起來濃郁香醇..可惜蛋糕的質感如同松餅一樣..一切起來已經松化極之地散開了..😩▪️ 牛油果香蕉鮮奶48真的是原汁原味香蕉鮮奶..香蕉味極濃郁..完全掩蓋了牛油果的味道..只有看得見但渴不出😂▪️鮮奶伯爵茶$48伯爵茶的香配上鮮奶口味..👍🏻總括:性價比不是很高..以這個價錢可以吃得更好餐廳:Pound & Roll (尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B104號鋪

🔸主食

鮮奶伯爵茶

▪️鮮奶伯爵茶$48
伯爵茶的香配上鮮奶口味..👍🏻

總括:性價比不是很高..以這個價錢可以吃得更好

餐廳:Pound & Roll (尖沙咀)
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B104號鋪
經典伯爵茶蛋糕配雪糕
鮮奶伯爵茶
2021-03-16 344 views
最近因為疫情關係所以限定四人一台,但因為今次有五個人所以我亦事先打電話問係會用膠板隔開還是分枱坐,當時職員答係用膠板,去到原來係分枱的...職員又強調甜品沒有優惠,當我們拿出op 條款物向她查詢時,她用一副很耐不耐煩的語氣答甜品沒有折,最後原來她指的是甜品套餐...另外在使用OpenRice優惠時,買單發現部份嘢冇比折扣,好彩有仔細check單。總結全餐廳嘅職員態度都好一般,由落單出餐到執枱埋單既全部都唔太友善。
隔開還是分枱坐,當時職員答係用膠板,去到原來係分枱的...
2021-03-12 304 views
今日朋友約尖沙咀食飯,佢訂咗呢一間餐廳預早定係八折,去到環境OK嘅,食評冇乜人特別推介食咩,咁就食咗一個午餐係黑椒牛柳肉,賣相正常肉質OK,不過講真收百幾蚊其實唔係好值,實際質素同出面嗰啲西餐廳$80差不多,純粹食地區食環境
2021-03-12
$140 (Lunch)
2021-03-06 319 views
Pound & Roll🍴🎨🍰𝙋𝙤𝙪𝙣𝙙 & 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙧𝙣 𝙬𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙣 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙚𝙖𝙩 𝙤𝙛 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙚𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞: 𝙆11 𝘼𝙧𝙩 𝙢𝙖𝙡𝙡. 𝙒𝙚𝙡𝙡-𝙠𝙣𝙤𝙬𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙥𝙤𝙪𝙣𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙤𝙡𝙡 𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨, 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙨𝙖𝙡𝙞𝙫𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙖𝙧𝙞𝙚𝙩𝙮 𝙤𝙛 𝙦𝙪𝙖𝙡𝙞𝙩𝙮 𝙢𝙖𝙞𝙣 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙬𝙤𝙧𝙩𝙝 𝙩𝙤 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙡𝙜𝙚 𝙞𝙣. 𝙄𝙩𝙨 𝙗𝙡𝙪𝙚-𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙬𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙙𝙚𝙘𝙤𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙜𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙖 𝙬𝙖𝙧𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙚𝙡𝙘𝙤𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚.☕️💙🤍1️⃣𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐌𝐢𝐬𝐨 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮𝐭 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟎𝟖加拿大比目魚扒西京燒味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️2️⃣𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐚𝐧 𝐟𝐢𝐫
Pound & Roll🍴

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️

2️⃣𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐚𝐧 𝐟𝐢𝐫𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 (𝟑 𝐩𝐜𝐬) 𝐢𝐧 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟑𝟖
岩鹽煎北海道大帶子3粒伴忌廉牛油果意大利扁面🥑
味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️

✅Pound & Roll (尖沙咀,Tsim Sha Tsui)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B104號舖
2021-03-06 3082 views
一月尾去剪頭髮前跟車爸爸到了這間位於K11 Art Mall內的Pound & Roll,吃了一場驚多於喜的午餐!為處於K11 Art Mall的Pound & Roll前身正正是喜茶的位置,坐擁落地玻璃環境十分通透!餐廳內的裝潢以白色作主調,看上去夠潔淨感覺很清新,給了我一個非常良好的印象。看看餐牌最後決定點兩個午餐,每份午餐也包有是日手工濃湯,而我們這天得到是美味的甘筍湯。這個甘筍湯沒有厚厚的忌廉在內,反而品嚐到甘筍原身的香甜味道!我點了煎西班牙白豚扒伴太陽蛋配砵酒燒汁$128,而主食我從白飯和五穀飯之間選擇了後者!燶邊太陽蛋躺於大大件的西班牙白豚扒上,加上軟淋的五穀飯和新鮮蔬菜,看上去真的相當豐富喔!新鮮蔬菜完全冇經過調味,相信喜歡健康的朋友定歡迎這配菜!另外更伴有咬口豐富的薯蓉好開心呢!而西班牙白豚扒吃下口感不錯,但肉味就沒多少了要點些砵酒燒汁來增添味道!車爸爸選了煎安格斯西冷伴黑椒汁$148,侍應很貼心地問牛扒要多少成熟,喜歡茹毛飲血的他當然選了最合口味的五成熟。西冷牛扒來到時賣相擺盆也很挺吸引,可惜一切開了內裏竟是全熟的!接著我彈了一句這樣也叫五成熟,怎料被剛剛經過疑似是主

西冷牛扒來到時賣相擺盆也很挺吸引,可惜一切開了內裏竟是全熟的!接著我彈了一句這樣也叫五成熟,怎料被剛剛經過疑似是主廚的有型男仕聽到,隨即說跟我們換上另一客牛扒,服務態度毋庸置疑的到位。

不消一會便為我們送上新一件西冷牛扒,賣相同樣吸引切開後內裏仍帶粉嫩肉色,車爸爸食後評語是肉質不錯,當然大家也明白以這樣價錢不會期望會得到濃郁肉味吧!

最後午餐還包有餐飲一杯車爸爸點了熱奶茶,見他喝完也沒評價便知不太合他口味!

而我的熱檸檬茶就有些驚嚇了!第一杯來的時候茶面鋪了一層油起初以為是檸檬的蠟,但看真一點沒理由會有這麼多油的!於是便請侍應給我換上另一杯可惜也是同一命運!最後我真不敢喝原封不動放於檯上便算了!!

這間餐廳質素整體也真的不敢恭維,但服務態度真的十分叫我欣賞,希望餐廳會有好好的改善便好了。
2021-01-28
Lunch
2021-02-28 419 views
一心諗住嚟食呢間嘅蛋糕,點知原來晚市無蛋糕餐,又唔想食一整個。最終決定叫咗個set dinner!諗住佢嘅甜品質素高主食會一般,點知佢個扒餐同意粉都好出色。特別係飲品方面,好多選擇同配搭。環境也很舒服,好適合傾計
2021-02-24 370 views
之前經過這餐廳,看過門外的餐牌,都有適合自己吃的菜式,今天終於有機會試一試😊。侍應安排我坐在走廊的二人枱,有自成一角之感,挺好的!我在Weekly Lunch Set 當中選擇了牛油煎星斑柳配羅勒蕃茄汁。午餐伴有:是日手工濃湯,多色蔬菜,可配五穀飯或白飯 (意粉除外) 。包咖啡或茶。凍飲要加$3,可8折享用其他飲品或鮮果汁。這天的手工濃湯是南瓜湯。有南瓜味,南瓜不甜。湯嫌淡了些少,不覺得濃,可以再濃一些,又或是加點南瓜蓉增加口感 。一般餐廳很難有機會吃到星班柳,難得有,愛吃魚的我就要試一試😋。魚皮煎得香脆可口👍,魚肉爽口。 配上幾片沙律菜及灼椰菜花,色彩比較單調,我不覺得是多色😅。 蔬菜很清淡,想有味就要配上羅勒蕃茄汁來吃。五穀飯,不夠熱,明顯看到及吃到是一粒粒米飯,有口感😀。魚柳下面是薯蓉,一般的薯蓉多是軟綿綿,但這店的薯蓉能吃到粒粒的薯仔,有點口感,薯仔也很新鮮,特別👍!飲品我加$48要了Rose Latte。奶味不重,整杯飲品味道很balance,又夠熱, 我喜歡😋!整體來說,食物比較清淡,就如餐牌上寫著: 一磅磅的健康選用優質食材,煮出原有味道慣常吃得清

侍應安排我坐在走廊的二人枱,有自成一角之感,挺好的!

午餐伴有:
凍飲要加$3,可8折享用其他飲品或鮮果汁。

南瓜湯

這天的手工濃湯是南瓜湯。

牛油煎星斑柳,羅勒蕃茄汁

一般餐廳很難有機會吃到星班柳,
難得有,愛吃魚的我就要試一試😋。
魚皮煎得香脆可口👍,魚肉爽口。
牛油煎星斑柳,羅勒蕃茄汁

五穀飯,不夠熱,明顯看到及吃到是一粒粒米飯,有口感😀。

Rose Latte

飲品我加$48要了Rose Latte。

整體來說,食物比較清淡,就如餐牌上寫著:
一磅磅的健康
選用優質食材,煮出原有味道

慣常吃得清淡的我,都覺得挺健康😄。

要留意午餐時段每人最低消費$98,還有另加10%服務費。
2021-02-03
Lunch
Rose Latte
2020-12-30 921 views
在尖沙咀K11找地方吃晚餐,絕大部份的食店都爆滿,要輪候入座,這家餐廳卻不用。心中有點猶豫,別家都沒座位,這店就有,會不會是食物水準欠佳?不過逛得有點累不想等候,唯有一試。點了兩個晚餐,晚餐包括湯、主菜、配菜和飲品。侍應先送上湯,湯竟然是室溫的。我喜歡喝熱騰騰的湯,很不喜歡室溫的湯,而且這湯味道一般,對接下來的食物更沒信心。估不到,接下來的食物卻給我驚喜。岩鹽烤有機雞腿伴日本南瓜($178 )雞腿有兩大塊,肉質很嫩滑,味道很好,非常好吃。日本南瓜很甜,但煮得不夠軟,過硬,浪費了這優質食材。配菜選了煙肉椰菜花,味道也很好。美國穀飼小牛排( $148 )這小牛排也不算小,牛味香濃,生熟度控制得不錯,味道也好。配菜選了沙律菜,沙律菜新鮮,但味道就不及煙肉椰菜花好吃。至於飲品,我們都選了熱檸檬茶,茶底太濃,苦澀,結果沒喝完。吃罷這餐,覺得這餐廳的主菜挺不錯,就是湯和飲品需要改善一下。這店的環境也不錯,以白色為主,裝潢亮麗,是女生喜歡的類型。
點了兩個晚餐,晚餐包括湯、主菜、配菜和飲品。
估不到,接下來的食物卻給我驚喜。
岩鹽烤有機雞腿伴日本南瓜($178 )
美國穀飼小牛排( $148 )
至於飲品,我們都選了熱檸檬茶,茶底太濃,苦澀,結果沒喝完。
這店的環境也不錯,以白色為主,裝潢亮麗,是女生喜歡的類型。