Restaurant: Pudong Pub & Cafe
Info:

2016-08-31 218 views
雨雖然不停的落下來,但仍無阻我倆出外用餐的情緒。好的,廢話不多說,我倆今晚來到位於太子的浦東晉家門,別以為「浦東」就是上海菜,這其實只是一家Cafe。我們點了數水牛城雞翼: 雞翼炸得皮脆肉嫩,雞肉的肉汁仍能充分地保留著,非常juicy。唯醬汁不夠多,難以稱之為「水牛城」雞翼,可是整體味道仍然不俗。煙三文魚薄餅: 薄餅共分成六塊,每塊也放了一大塊煙三文魚,其他toppings包括芝士、蕃茄和沙律菜等等,餅底夠薄脆,而且配料味不會太搶之餘,能中和煙三文魚的咸香味道,甜甜咸咸般味道也蠻討好。忌廉龍蝦汁海鮮意大利飯: 忌廉龍蝦汁吸引了海鮮(包括青口、鮮蝦仁、魷魚等)的肉汁變得蠻鮮香,味道就如鮮甜的龍蝦湯一樣,光吃飯而不吃配菜也不感單調。熱情果沙冰: 沙冰質感幼滑,熱情果蠻有果香,味道酸酸甜甜般,感覺清新宜人,在這炎夏中,喝起來特別涼快。
2016-08-19
2016-08-30 176 views
今日和女友出太子出浦東晉家門食dinner, 我們點了野菌忌廉雞柳闊面, 焗煙肉什菜芝士長通粉、雲呢拿朱古力、茴香白酒煮青口、紐約芝士蛋糕、石板街蛋糕和草莓凍茶。野菌忌廉雞柳闊面, 面好香, 忌廉味濃, 雞柳好鮮嫩配上黑醋突出闊面;焗煙肉什菜芝士長通粉, 煙肉味濃, 什菜爽口、芝士味濃, 芝士汁香濃帶出長通粉的美味;茴香白酒煮青口好香白酒醇香味, 青口好新鮮香甜、茴香味濃. 令青口更鮮甜美味、雲呢拿朱古力, 飲品香濃、雲呢拿味香滑、朱古力香濃, 好飲;草莓凍茶, 好香草莓、好鮮甜;紐約芝士蛋糕好濃香芝士味和石板街蛋糕朱古力好濃, 朱古力中心好綿好濃, 棉花糖好甜, 餐廳坐得舒服, 食物美味。
野菌忌廉雞柳闊面
焗煙肉什菜芝士長通粉
紐約芝士蛋糕
石板街蛋糕
2016-08-27
$218 (Dinner)
2016-08-23 115 views
一個人經過太子附近,炎炎夏日非常疲累,找間餐廳吃個高茶休息一下,發覺有間中國裝飾但是西式食物的餐廳,有趣得吸引我。士多啤梨沙冰。香甜沙冰幼滑不甜膩,草莓味濃突出,清香開胃,大大一杯非常解渴。芝士焗吞拿魚吐司。濃濃芝士咸香豐富,拉絲度也頗高,蘑菇和吞拿魚份量也不少,味道濃郁突出,多士烘得香脆香口,非常滋味。
士多啤梨沙冰。
芝士焗吞拿魚吐司。
2016-08-23
Tea
2016-08-23 112 views
中國味道濃厚的餐廳,原來是一間咖啡店。士多啤梨沙冰。香甜冰凍的沙冰,入口非常冰冷,沙冰幼滑味道香甜,草莓味濃不膩口,份量非常多,最後喝不完。南瓜汁海鮮螺絲粉。南瓜牛油味濃,咸香豐富突出,黏黏的醬汁煮得出色,螺絲粉掛汁力高,彈牙香濃,海鮮份量略微不夠多。水牛城雞翼。芝士醬雞翼與水牛城不太配搭,但芝士醬味濃香口,雞翼即叫即炸肉嫩多汁,外層香脆香口,非常出色。
中國味道濃厚的餐廳,原來是一間咖啡店。
士多啤梨沙冰。
南瓜汁海鮮螺絲粉。
水牛城雞翼。
2016-08-23
Lunch
2016-08-21 126 views
這間位置太子區的餐廳,由門面到室內裝潢都用上很強中國風🏮但偏偏係食西式多國菜加上外國音樂😚夠哂過癮<芒果熱情果沙冰> 🍹$50 <<青蘋果茶> 🍹$40呢到嘅沙冰做得幾好,除咗果味夠唔會得個甜字外,仲打得幾好👍好怕水還水冰還冰感覺<水牛城雞翼> 🐔$68雞翼外皮炸得夠脆身,肉質夠嫩😓但好似醃得唔夠香,就咁一滴醬去伴食<密瓜巴馬火腿> 🐷$98密瓜夠新鮮帶甜,塊ham都唔錯👉少濃帶點鹹香無咩筋<龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯> 🍛$98這個我喜歡,因為我鍾意食多汁嘅risotto💦可能因為用咗龍蝦忌廉做汁,非常濃郁🙄但略嫌唔夠海鮮做餸<魚人海鮮薄餅> 🍕$98呢到嘅薄餅都係薄批,批邊烤焗夠脆,用料都唔錯🧀如果再多啲芝士更加分,你知啦📢宜家勁多重芝士控✨另外這裡都係一間Pub,酒類都幾多,也可以嚟飲番杯放鬆一下✨溫馨提示:好似只有一位廚師,所以可先點1-2款小食跟飲品先,主菜再慢慢諗
<芒果熱情果沙冰> 🍹$50 <<青蘋果茶> 🍹$40
<水牛城雞翼> 🐔$68
水牛城雞翼
<密瓜巴馬火腿> 🐷$98
密瓜夠新鮮帶甜,塊ham都唔錯👉少濃帶點鹹香無咩筋
密瓜巴馬火腿
<龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯> 🍛$98
<魚人海鮮薄餅> 🍕$98
魚人海鮮薄餅

2016-08-12
魚人海鮮薄餅
2016-08-14 1285 views
位於太子的浦東晉家門,是一間如咖啡弄般的台式Cafe但又裝飾中國風味濃厚的酒吧。早早想帶媽媽去吃咖啡弄,但又怕媽媽不想排隊想吃咖啡弄類食物的朋友,不防來這裡哦太子砵蘭街420號地下草莓沙冰$48大大粒沙冰甚為解渴,整餐完結也還沒吃完士多啤酒味剛好,不太死甜哦芝麻五殼牛奶$48新推岀的飲品,愛健康的媽媽點了杯。以大量芝麻粉,五殼粉加牛奶而成不知是否用上脫脂奶,奶味不足加上只拌入芝麻粉,芝麻味也不太足哦露筍溫泉蛋沙律$88上台時溫泉蛋還沒切開,切開後原本是半熟雞蛋。露筍巨型大條,粗壯如芥蘭一般,十分有趣沙律是熱的,有點小奇怪焗芝士吞拿魚蘑菇吐司$68看名子也知道會好吃的吐司,作為包控,一於點一個採用咸香度十足的芝士,抹上濃香酸甜的蕃茄醬加上大量軟綿綿吞拿魚,放在鬆軟香脆吐司上極為美味!值得推介黑松露嘢菌意大利飯$98這裡的意大利飯採用正宗做法,較煙靭硬身,我十分喜歡醬汁濃稠濃郁度高,但黑松露味不太特岀,只是飯量不多,但也好吃紫薯草莓窩夫$88為此而來的我,當時要一份媽媽和我都是紫薯控,我更是窩夫抹,因此一試窩夫有微微蛋香,香脆可口,非太飽肚型窩夫內裡有紫薯夾心,沾上蜂蜜更為好吃蜂蜜味道不錯
位於太子的浦東晉家門,是一間如咖啡弄般的台式Cafe

但又裝飾中國風味濃厚的酒吧。

早早想帶媽媽去吃咖啡弄,但又怕媽媽不想排隊

想吃咖啡弄類食物的朋友,不防來這裡哦

太子砵蘭街420號地下
草莓沙冰$48

大大粒沙冰甚為解渴,整餐完結也還沒吃完

士多啤酒味剛好,不太死甜哦
芝麻五殼牛奶$48

新推岀的飲品,愛健康的媽媽點了杯。

以大量芝麻粉,五殼粉加牛奶而成

不知是否用上脫脂奶,奶味不足

加上只拌入芝麻粉,芝麻味也不太足哦
露筍溫泉蛋沙律$88

上台時溫泉蛋還沒切開,切開後原本是半熟雞蛋。

露筍巨型大條,粗壯如芥蘭一般,十分有趣

沙律是熱的,有點小奇怪
焗芝士吞拿魚蘑菇吐司$68

看名子也知道會好吃的吐司
,作為包控,一於點一個

採用咸香度十足的芝士,抹上濃香酸甜的蕃茄醬
加上大量軟綿綿吞拿魚,放在鬆軟香脆吐司上

極為美味!值得推介
黑松露嘢菌意大利飯$98

這裡的意大利飯採用正宗做法,較煙靭硬身,我十分喜歡
紫薯草莓窩夫$88

為此而來的我,當時要一份

媽媽和我都是紫薯控,我更是窩夫抹,因此一試
窩夫有微微蛋香,香脆可口,非太飽肚型窩夫

內裡有紫薯夾心,沾上蜂蜜更為好吃

蜂蜜味道不錯
,令人驚喜的是採用紫薯雪糕

紫薯味較窩夫更濃,值得安哥一球哦
2016-08-13
2016-08-11 923 views
自己上次黎完太子依邊食之後原來近太子砵蘭街果邊都幾多野食Happy Friday 再黎依邊食野見到間門面好似食中菜既地方原來係食西餐,所以入黎試下野食全部都熱辣辣,我地點左:「龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯 」$98個汁好香濃,意大利飯正正係小妹最鍾意果個口感煙煙韌韌「焗煙肉什菜芝士長通粉 」$88個醬汁同意大利飯有啲相似配埋拉絲芝士味道仲更加濃,好好味「巴馬火腿烘法包」 $88蒜蓉包表面輕輕烘到脆身再連埋巴馬火腿「水牛城雞翼」 $68同一般的水牛城雞翼有啲唔同上面的醬汁,甜甜的好似千島醬咁,雞翼煎到好香脆,幾惹味「煙肉雞蛋沙律」 $88煙肉味道好似豬肉乾用黑醋黎作沙律醬感覺好清新「五香炸薯角」 $58好熱辣辣,表層炸得好薄身感覺唔會好油膩「薑餅人拿鐵」 $42清清的latte味,配埋薑味兩者配搭出黎味道都幾好「朱古力香蕉鬆餅」$78 + $8草莓雪糕賣相係好吸引,而且鬆餅外層脆脆雪糕又唔會太融用刀將雪糕連鬆餅切黎食,一啖過「手工啤 」黎自奧地利,清清地,有少少漿口既感覺唔係好多氣泡,好易入口「榛子朱古力 」$36 (熱)「蜂蜜拿鐵 」$42 (凍)整體黎講,如果去開旺角其實行遠少少都有好多
自己上次黎完太子依邊食之後
原來近太子砵蘭街果邊都幾多野食
Happy Friday 再黎依邊食野
見到間門面好似食中菜既地方
原來係食西餐,所以入黎試下
野食全部都熱辣辣,我地點左:
「龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯 」$98
個汁好香濃,
意大利飯正正係小妹最鍾意果個口感
煙煙韌韌
「焗煙肉什菜芝士長通粉 」$88
個醬汁同意大利飯有啲相似
配埋拉絲芝士
味道仲更加濃,好好味
「巴馬火腿烘法包」 $88
蒜蓉包表面輕輕烘到脆身
再連埋巴馬火腿
「水牛城雞翼」 $68
同一般的水牛城雞翼有啲唔同
上面的醬汁,甜甜的
好似千島醬咁,雞翼煎到好香脆,幾惹味
「煙肉雞蛋沙律」 $88
煙肉味道好似豬肉乾
用黑醋黎作沙律醬
感覺好清新
「五香炸薯角」 $58
好熱辣辣,表層炸得好薄身
感覺唔會好油膩
「薑餅人拿鐵」 $42
清清的latte味,配埋薑味
兩者配搭出黎味道都幾好
「朱古力香蕉鬆餅」$78 + $8草莓雪糕
賣相係好吸引,而且鬆餅外層脆脆
雪糕又唔會太融
用刀將雪糕連鬆餅切黎食,一啖過
「手工啤 」
黎自奧地利,清清地,有少少漿口既感覺
唔係好多氣泡,好易入口
「榛子朱古力 」$36 (熱)
「蜂蜜拿鐵 」$42 (凍)

整體黎講,如果去開旺角
其實行遠少少都有好多唔同野食
2016-08-05
2016-08-10 251 views
今晚和家明行花園街買蘋果煲湯,行到有點肚餓,於是我們决定到浦東晉家門吃晚飯!首先我們叫了一個蘆筍温泉蛋沙律,這個沙律賣相很田園風味外,籚筍很清新,沙律菜也吃爽口,真的胃口大開!茴香白酒煮青口,青口外型較小但很新鮮,配上白酒,份外鲜甜!蜜瓜巴拿馬火煺是家明的最愛,他說巴拿馬火煺醃得很香, 配上蜜瓜的甜,真的一絕!漁人海鲜簿餅酵得很香,芝士很香, 加上海鮮,真的很有水準!飲品我叫了一壺玫瑰茶,芬香又消脂! 家明的芒果熱情果沙味清甜解喝, 為炎炎夏天而解喝!
茴香白酒煮青口,青口外型較小但很新鮮,配上白酒,份外鲜甜!
漁人海鲜簿餅酵得很香,芝士很香, 加上海鮮,真的很有水準!
2016-08-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-08-06 231 views
雖然唔知點解甘中式既名係食d甘西式既野 有pizza意粉 甜品 仲有咖啡 酒類等, 但食物幾好 坐位都可以白汁香菇雞柳闊條麵 88 蚊濃稠既白汁配以闊條味 口感煙韌, 雞肉應該係近雞胸 連埋香菇 味道尚算滿意火腿 腸仔 煙肉 pizza 98 蚊Pizza整得唔太厚又唔太薄 大慨有3 mm厚 . 餅身十分脆 上面有勁多溶左既芝士 再喺上正配埋煙肉 同腸仔 加上檻欖 點綴 推介!芝士洋葱煙肉焗薯皮 68 蚊用原個薯仔整成, 成個碟入面都充滿住煙肉 粉身既薯仔 軟林半溶既芝士 而且上面仲鋪滿哂cream成個感覺好豐富 十分有口感 而最後用下面既薯皮墊底 , 薯皮十分香口 連埋上面既材料食 味道配合幾好紫薯草莓窩夫 88 蚊窩夫雖大 但一d都唔膩 因為入面唔係實心窩夫而係釀左自制既柴薯蓉 薯蓉偏甜 但不失紫薯味 而窩夫焗得好香軟 味道比較淡 所以同紫薯一甜一淡 十分夾, 再加上上面既士多啤梨同cream調味 配合我個人覺得最襯紫薯既綠茶味雪糕 值得推介手工啤 68 蚊Averbode牌既 7.5%手工啤 有十分香既花香味 酒身比較淡色 飲落去比較清新帶有甘味, 到後面花香味同甜味先散發出黎,
白汁香菇雞柳闊條麵 88 蚊
火腿 腸仔 煙肉 pizza 98 蚊
芝士洋葱煙肉焗薯皮 68 蚊
紫薯草莓窩夫 88 蚊
手工啤 68 蚊
Averbode牌既 7.5%手工啤 有十分香既花香味 酒身比較淡色 飲落去比較清新帶有甘味, 到後面花香味同甜味先散發出黎, 幾特別
法式焦糖咖啡 42 蚊
咖啡好香焦糖味 上面一層泡 係燒過 所以泡飲落去厚得黎有d脆口 而下面既咖啡口感好滑 唔錯
2016-08-01
$200 (Dinner)
打完風後又係時候去搵食喇😆今次去太子搵食🙈試一間中式裝飾西式食品既cafe😋肥呀!🍚南瓜牛肉意大利飯,南瓜同牛肉好多,包住晒個飯,正👍🏻🍞焗意式芝士煙肉蘑菇吐司,焗到個吐司好軟,配合融左既芝士😋仲有煙肉蘑菇,好味呢😋🍮士多啤梨紫薯鬆餅,鬆餅夠鬆化👍🏻,但覺得紫薯味唔係好夠味😑同士多啤梨🍓酸左少少☕️雲呢嗱摩卡,好滑,甜味適中😋🍸芒果奇情奇沙冰,好香,唔係太甜😋而呢間啲位好闊絡,坐得好舒服👍🏻Facebook 小玩具大世界: https://www.facebook.com/Smalltoysinbigworld00/IG : smalltoysinbigworld00
🍚南瓜牛肉意大利飯,南瓜同牛肉好多,包住晒個飯,正👍🏻
☕️雲呢嗱摩卡,好滑,甜味適中😋
🍸芒果奇情奇沙冰,好香,唔係太甜😋
而呢間啲位好闊絡,坐得好舒服👍🏻

IG : smalltoysinbigworld00
2016-08-03
$180 (Dinner)
  • 焗意式芝士煙肉蘑菇吐司
  • 雲呢嗱摩卡
2016-08-03 2163 views
老實講睇門面 會以為呢間係一間中式食點當然你知道一行入去 你就知道係另一回事再坐低 你就會睇得出店主應該俾左唔少心力去設計成間舖今晚其實唔係叫左好多野食  但係真係種種都好好味龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯其實呢個意大利飯係店員極力推薦俾我地表示佢地所用既係真係意大利飯   唔會話好軟林林 會比較有口感而對於熱愛意大利飯既我黎講 都知道地道既意大利飯係比較有咬口食得出佢地個龍蝦忌廉汁加左少少蒜落去  成個飯更加色香味俱全!!黑松露菌什菇薄餅又成功收集多一款黑松露食品   焗出黎個餅抵脆扑扑  好好味芝士洋蔥煙肉焗薯皮唔好話我唔提大家  千其唔好學我地咁 慢慢食哂面既配料先食落去一定要記住搵刀切到底 連埋薯皮咁食如果唔係就好似我地咁  靜食薯皮嫁喇飲品 叫左兩杯沙冰一杯係OREO沙冰  一杯係熱情果沙冰不過不失 天時暑熱  整返杯真係冇得輸紫薯草莓鬆餅老土D講句  真係強力推薦呢個甜品連我呢個唔係好好甜品既人都會密密手咁去食雪糕有幾種口味俾你簡而重點係其實佢既紫薯其實放左係鬆餅入面在撈埋少少雪糕黎食   真係好好味埋單每人200鬆倒喇  每種食品都有一定質素下次再黎都一定會再食個鬆餅!!
老實講睇門面 會以為呢間係一間中式食點

而重點係其實佢既紫薯其實放左係鬆餅入面
在撈埋少少雪糕黎食   真係好好味
埋單每人200鬆倒喇
每種食品都有一定質素
下次再黎都一定會再食個鬆餅!!

• 紫薯草莓鬆餅
2016-07-31 1250 views
朋友古古惑惑話帶我去一間酒店餐廳食飯。太子D出口轉個灣就到。但去到門口係中式設計,我仲以為朋友開玩笑,原來餐廳係食西式兼係酒吧,都幾fusion!先叫幾杯cocktails : 《nothing (vodka, malibu, melon,pineapple juice) $65》- 酒味唔濃,容易入口,果汁味重令人一飲而盡,哈哈。《Hurrican (whisky,fresh lemon,cocao,gin) $65》- 藍色有層次感好靚,但因為有gin & whisky, 所以酒味會濃烈d。《blue hawaii (bacardi,caracao,pineapple juice)$65》- 呢杯都係藍色但顏色分佈平均。呢杯果汁味香d, 適合女士。《screw driver (vodka,orange juice)$65》- 呢杯橙色中和返vodka既烈酒味,甜甜的,亦都係女士之選。先嚟個沙律:《煙三文魚凱撒沙律 $78》- 三文魚比少,但煙薰味道都唔錯,有魚脂香;沙律醬分開上,客人選擇點幾多;沙律菜新鮮。頭盤時間:《蜜瓜巴馬火腿 $98》- 蜜瓜超爽超甜,讚!巴馬火腿份量多,而且
先叫幾杯cocktails :

先嚟個沙律:

頭盤時間:
《蜜瓜巴馬火腿 $98》- 蜜瓜超爽超甜,讚!巴馬火腿份量多,而且脂肪唔多,係我喜歡食既類別;鹹度適中,同蜜瓜一齊食真係絕配。

主菜時間:
《黑松露野菌雜菜意大利飯 $98》-
意大利飯既硬度適中,唔會煮到全稔,而係中間帶點硬度,算正宗。雖然黑松露野菌通常都好濃味同溜,但呢個就反而濃度適中,令人多食都唔覺得膩。

甜品時間:
《草莓鬆餅 $78 (1雪糕球+$8)》- 期待既鬆餅時間!本身跟一球雪糕,+$8 可加多一球,+$16 可加兩球如此類推。雪糕球圓碌碌十分筆廷,冷度十足!鬆餅焗得鬆脆,熱烘烘好香口,識食一定配上凍冰冰既雪糕一齊食。
2016-07-31 737 views
有外國既朋友遠道而嚟探小妹,那我就帶他們一家到頗故色故香既「浦東晉家門」,又晤駛改變佢地既口味(食西餐)仍然感受到「香港版的上海夜」。 地點非常近,係太子站出D 出,行前小小向右行一分鐘便到目的地了。進入家門後,我們隨著侍應及旁邊的酒吧台,邊聽餐廳裡電視播放的音樂到坐位上。沿途看到的檯檯凳凳都用左彷木去配合這個優美及舒適的環境! 細心既侍應觀察到我們有「選擇困難症」就推薦較為出色的幾道菜色!可能時間尚早,沒太多客人,侍應談話聲音蓋過播放的音樂。餐檯上的碟堆滿了青口殻很遲才建議換碟,餐巾食了一半才送上,服務可以更細心就perfect。總括來說,食物款多都算多,有意粉,飯,pizza , 甜品同雞味酒可供選擇。食物顏色配搭不錯,有幾道菜較為出色而出餸時間剛剛好,不用等。茴香白酒煮青口 $78青口就普通所以須要配上茴香白酒才為之叫絕配!汁帶有適量鹹度配上極微量酒味,這樣就不會蓋過新鮮青口味道了。 若然每一隻都開哂口會更好!龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯 $98 非常可口的一道菜! 飯用上正宗意大利米,咬落去中間還有點生生地的感覺!而魷魚圈挺有咬口,龍蝦忌廉汁非常濃郁但不會感到太重口味!還可用生菜
沿途看到的檯檯凳凳都用左彷木去配合這個優美及舒適的環境!

可能時間尚早,沒太多客人,侍應談話聲音蓋過播放的音樂。

茴香白酒煮青口 $78
龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯 $98
非常可口的一道菜! 飯用上正宗意大利米,咬落去中間還有點生生地的感覺!而魷魚圈挺有咬口,龍蝦忌廉汁非常濃郁但不會感到太重口味!還可用生菜清一清平衡返口內再食下一道餸!值得推介!
珍寶帶子墨汁意粉 $88
坊間很容易滿口都沾上墨汁,有點
但這一道菜便沒有這個問題!帶子size 或味道也是普通。
如想食得清一點,這道菜係不錯選擇。
(建議先食龍蝦麵否則這道菜可能會沒有味道啦)
熱情果沙冰 $45 (上)、草莓香蕉沙冰 $45 (下)

這個火辣辣既天氣最好配上一杯冰涼透心又晤會快溶既飲品! 叫沙冰就沒錯啦!

熱情果沙冰味道可口濃郁又晤會感到過量沙冰或用水溝談!

而草莓帶有甜甜地酸酸地既感覺,好開胃醒神!

價錢又合理,推介!
紫薯草莓鬆餅 抹茶味 $88

底層花花形鬆餅外脆而不燶又內軟,內裡夾著香甜紫薯蓉,食落晤會太掛! 外層有8粒甜甜地既草莓且本身附有一球雪糕。雪糕
味道可自行選擇添亦可添加! 又精美又可口,推介!
2016-07-30
2016-07-27 246 views
今日中午來到太子區,本想買些日本精品但是走來走去都空歡喜一場,剛好午餐時間,正想找個地方休息一下,看到外觀中式味道頗濃厚的餐廳,入去吃點食物休息一陣子。炎炎夏日點上一杯沙冰解熱。芒果熱情果沙冰,沙冰打得幼滑冰凍,芒果味道香濃,加上酸香的熱情果,味道酸甜醒神。友人點上一杯薑餅人拿鐵。薑味頗濃厚的咖啡,苦中帶點甘香,可愛的拉花圖案已經取勝了。水牛城雞翼。沒有酸辣的醬汁,換上濃香的芝士醬,味道令人驚喜。即叫即製的煎雞翼,雞肉嫩滑多汁,外層香脆香口,內裡滋味咸香豐富,點點芝士醬更是味道出色的地方,微微芝士味令心再一回味。牛油大蝦螺絲粉。意大利醬汁加上微微芝士醬,味道咸香帶點酸甜,非常誘人。醬汁濃濃黏黏,螺絲粉彈牙掛汁力極高,蝦肉爽嫩彈牙,份量剛好味道豐富惹味。
水牛城雞翼。
牛油大蝦螺絲粉。
2016-07-27
Lunch
2016-07-24 481 views
星期五晚約咗媽媽食飯,唔想出太遠,去左太子搵嘢食,上到openrice見到間新嘅餐廳叫做浦東晉家門,諗住去試吓,本來以為係食上海菜嘅,點知去到先發現原來係食西餐同埋食甜品,而且仲可以飲嘢添,同我想像中真係有啲差距喎。裏面嘅裝修其實都帶點上海新天地嘅色彩,深啡色同黑色嘅長身,配上紅色嘅燈籠仔,啲poster全部都係懷舊色彩,都切合返佢浦東上海主題,有上海新派嘅一面。嘢食方面都有幾多野揀,但係就以西餐輕食為主,窩夫就有另外一個餐牌,睇來係招牌甜品。煙三文魚凱撒沙律$78煙三文魚擺碟好似玫瑰咁,好有心思,蔬菜都好新鮮好有水份,但係就唔係落咗好多凱撒沙律醬,反而加左好多芝士粉,都幾開胃,但係就有少少口渴。香辣野菌烤雞薄餅$78本來係黑松露薄餅同烤雞薄餅之間掙扎,最後叫咗烤雞,果然無揀錯,薄餅加左好多之時,會見到好多拉絲效果,芝士軟熟香口,每一塊薄餅上面都有大大塊烤雞肉,雞胸肉相對地比較乾身,冇乜水份,會有少少鞋不過都幾好食,其他野菌相對地嘅水份保留得好啲,成個Pizza非常香口,唔係薄身嘅餅底,$78都幾大個。珍寶帶子墨汁意粉$108一上到枱打個突,佢啲墨汁同平時食到嘅墨汁意粉咁唔同嘅,似係整
煙三文魚凱撒沙律$78

香辣野菌烤雞薄餅$78

珍寶帶子墨汁意粉$108
一上到枱打個突,佢啲墨汁同平時食到嘅墨汁意粉咁唔同嘅,似係整意粉嘅時候已經加咗墨汁入去,而唔係用墨汁去煮,本來有啲失望,但係食落發現意粉好彈牙,同平時食開嘅意粉一係硬一係淋好唔同,係我第一次食到嘅意粉質感,雖然墨汁味唔係好重,但係個彈牙口感我好鍾意,令我對佢改觀。

水牛城雞翼$68
又係同我想像中嘅好唔同,其實係炸雞翼上面有一點水牛城嘅汁,一啲都唔辣,炸雞翼外皮炸得香脆,裏面仲係好juicy,加埋少少嘅水牛城汁,感覺冇咁肥膩,其實都幾好食,但係同水牛城雞翼就好似冇乜關係。

草莓鬆餅$78
我對窩夫嘅要求好高,因為覺得好容易會出事,如果做唔到外脆內軟,乾爭爭裏面又無味,我真係寧願掉左去。呢度嘅窩夫果然係招牌甜品,外脆內軟得黎完全冇餅乾嘅感覺,仲有蛋香味,係好有質素嘅窩夫,唔係求其焗焗到老晒嘅果d。

草莓沙冰$48
好大杯,略嫌啲冰大嚿左啲,同埋有啲太甜。

兩個人食咗$500 ,飽到差啲要打包走。
2016-07-15
$250 (Dinner)
  • 珍寶帶子墨汁意粉
  • 草莓鬆餅