📸蛋仔記雞蛋仔˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷唔知大家係咪同為食妹一樣咁中意食街頭小食呢次次見到雞蛋仔同格仔餅都唔知揀咩好今次介紹比大家既呢間無論雞蛋仔定格仔餅都一樣咁正仲有創新口味 啱曬中意試新野既你地🤍˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷🥚章魚燒雞蛋仔 $42即叫即整 所以拎上手仲要熱辣辣咬落外脆內煙韌 蛋香味夠仲要幾乎粒粒雞蛋仔都有粒章魚粒🐙同紫菜碎加入章魚燒醬汁 咸咸甜甜咁幾惹味🧇 金莎醬抹茶格仔餅 $38/抹茶格仔餅 $32如果唔中意金莎醬 可以揀原味(花生醬 煉奶 牛油 砂糖)同埋都係即叫即整 熱辣辣格仔餅厚身得黎又夠鬆軟 仲有濃濃蛋香味金莎醬比得好重手🤣 要打橫塊餅食 唔係就流到一手都係加配飲品🥤可減$5我地就揀咗益力多沙冰 貪夏日炎炎夠解暑益力多味好濃郁 絕對唔係溝稀果啲行貨!˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷˙˙𐃷📍旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖
📸蛋仔記雞蛋仔

咬落外脆內煙韌 蛋香味夠
仲要幾乎粒粒雞蛋仔都有粒章魚粒🐙同紫菜碎
加入章魚燒醬汁 咸咸甜甜咁幾惹味

🧇 金莎醬抹茶格仔餅 $38/抹茶格仔餅 $32
如果唔中意金莎醬 可以揀原味(花生醬 煉奶 牛油 砂糖)
同埋都係即叫即整 熱辣辣
格仔餅厚身得黎又夠鬆軟 仲有濃濃蛋香味
金莎醬比得好重手🤣
要打橫塊餅食 唔係就流到一手都係

加配飲品🥤可減$5
我地就揀咗益力多沙冰 貪夏日炎炎夠解暑
益力多味好濃郁 絕對唔係溝稀果啲行貨!

📍旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
  • 章魚燒雞蛋仔
2024-07-06 893 views
呢日行經旺角見到呢一間雞蛋仔店人頭湧湧 一於排埋一份睇吓佢有咩食先😮 原來除咗有傳統嘅雞蛋仔同格仔餅之外 呢度都有特色嘅口味鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔呢一款雞蛋仔真係唔係度度見到啊🫢 雞蛋仔熱熱辣辣食 外脆內軟 每一粒都好軟熟🥚 呢一款口味好獨特 有啲似食鳳凰卷 有香脆嘅紫菜 同埋肉鬆餡料喺入面😋 雞蛋仔嘅種類有差唔多有25款 真係好犀利呀 難怪有咁多人排隊食啦咖啡格仔餅講到經典嘅港式滋味 點少得格仔餅🧇 呢度嘅格仔餅都有好多個口味 我哋就揀咗咖啡底 咖啡味道幾香 唔算太苦澀☕️ 入面嘅餡料可以揀傳統滋味或者係特色嘅金沙醬 金沙醬即係朱古力醬加榛子餡料🍫 我哋就揀咗傳統滋味 牛油 花生醬 煉奶同埋砂糖 另外加咗兩球雪糕 可以揀雲呢拿同朱古力味🍦 我哋兩款各一球 配埋格仔餅食又真係幾夾☺️芒果沙冰呢一個芒果沙冰真係好適合夏天飲呀 酸酸甜甜又冰凍🥭 不過天氣實在太熱啦 沙冰都好快會溶🥵呢間小食店真係好啱夏日炎炎行街行到好熱嘅時候食少少嘢 飲啲凍飲😎

咖啡格仔餅
咖啡雞蛋仔配雪糕

芒果沙冰
芒果沙冰

Type of Meal
Tea
《 🐣 蛋仔記雞蛋仔📍》————————————————————🐥 旺角街頭小食!有邊間必試?🍳 口味夠特別~款式不斷更新!🔔 餐廳新品:開心果醬格仔餅 & 章魚燒雞蛋仔————————————————————🌟 開心果醬格仔餅---近期大熱!開心果迷必到💚💚💚原來配格仔餅係咁夾~流灑口水厚厚既格仔餅夾住滿滿既開心果醬🤤————————————————————🌟 章魚燒雞蛋仔---呢款又係好特別!聞所未聞🤣估唔到掃街必食既章魚燒+雞蛋仔係可以夾埋一齊食,和風+港風真係有好多章魚粒、紫菜、木魚絲雞蛋仔餅底又夠香脆,粒粒都咁足料🤩————————————————————🌟 朱古力冰沙---更加估唔到連飲品都有驚喜🤭呢杯朱古力冰沙真係超級濃郁🍫仲有好多朱古力碎,朱古力控實鍾意🥤————————————————————🔴 總評:9/10---💰 性價比:4.5/5📸 賣相:4.5/5🏞 環境衛生:3.5/5👩🏻‍🍳 服務態度:4.5/5 ————————————————————
《 🐣 蛋仔記雞蛋仔📍》
————————————————————
🐥 旺角街頭小食!有邊間必試?
🍳 口味夠特別~款式不斷更新!
🔔 餐廳新品:
厚厚既格仔餅夾住滿滿既開心果醬🤤
🌟 章魚燒雞蛋仔
呢款又係好特別!聞所未聞🤣
估唔到掃街必食既章魚燒+雞蛋仔
係可以夾埋一齊食,和風+港風
真係有好多章魚粒、紫菜、木魚絲
雞蛋仔餅底又夠香脆,粒粒都咁足料🤩
🌟 朱古力冰沙
更加估唔到連飲品都有驚喜🤭
呢杯朱古力冰沙真係超級濃郁🍫
仲有好多朱古力碎,朱古力控實鍾意🥤
🔴 總評:9/10
2024-10-08
Type of Meal
Lunch
5 day(s) ago 28 views
今次試咗蛋仔記嘅Oreo麻糬雞蛋仔同原味格仔餅,真係有啲驚喜同小小遺憾。首先講講Oreo麻糬雞蛋仔,趁熱食嘅時候,外層香脆,內裡煙韌,麻糬嘅口感真係一流!不過,Oreo味道就唔係好突出,可能要再加多啲Oreo碎會更好。不過,麻糬嘅煙韌感覺補救咗呢個小缺點,食落都係幾滿足嘅🍪至於原味格仔餅,真係唔可以唔讚!餅底厚實,咬落去有啲鬆化,配上豐富嘅醬料,真係一流!每一口都充滿香甜嘅味道,令人回味無窮🍯總括嚟講,呢次嘅體驗係幾愉快嘅,雖然有啲小小嘅不足,但整體上都係值得再幫襯嘅。下次可能會試下其他口味,睇下會唔會有更多驚喜!

6 day(s) ago
  • Oreo 麻糬雞蛋仔
今日放假需要幫爸爸買野路經蛋仔記見雞蛋仔同格仔餅既口味獨特兼有全新口味推介:章魚燒雞蛋仔&開心果醬格仔餅🍵要左麻糬系列雞蛋仔~搽茶麻糬$34有個手抽紙盒裝住綠油油~食落都幾有茶味甘甘地,雞蛋仔外脆內煙韌,因為有大大粒麻糬,口感豐富開心果醬格仔餅$40非常吸引,打開見到滿滿開心果醬&粒粒開心果,真材實料一啖咬落去,開心果醬十分濃稠,濃到漿住個口開心果粒粒脆口,格仔餅質感係脆口,整體都好夾🍯再要杯蜂蜜爆珠梳打配小食減$5梳打氣泡清爽,酸甜配搭解膩一流我經過果陣前面已經有3個客食緊果陣愈來愈多人~下次可以試下配埋雪糕😋😋邪惡double up
今日放假需要幫爸爸買野
路經蛋仔記見雞蛋仔同格仔餅既口味獨特

兼有全新口味推介:章魚燒雞蛋仔&開心果醬格仔餅

🍵要左麻糬系列雞蛋仔~搽茶麻糬$34
有個手抽紙盒裝住

開心果醬格仔餅$40
非常吸引,打開見到滿滿開心果醬&粒粒開心果,真材實料
一啖咬落去,開心果醬十分濃稠,濃到漿住個口
開心果粒粒脆口,格仔餅質感係脆口,整體都好夾

🍯再要杯蜂蜜爆珠梳打配小食減$5
梳打氣泡清爽,酸甜配搭解膩一流

我經過果陣前面已經有3個客
食緊果陣愈來愈多人~
下次可以試下配埋雪糕😋😋邪惡double up
2024-10-05
2024-10-07 0 views
放假出旺角逛街街,來到呢個滿街都是小食的天堂,今日一於唔食正餐,直接掃街😂🤣第一站來到《蛋仔記雞蛋仔》,雞蛋仔是一種香港獨有的街頭小食,傳統原味雞蛋仔就食得多,還百吃不厭。😋 隨著時代進步,衣家雞蛋仔越出越有創意,「雞蛋仔 x 章魚燒」你又試過未呢?「章魚燒雞蛋仔」外脆內軟,內裡夾著滿滿的章魚,再夾埋雞蛋嘅香味,口感豐富,味道獨特,讓我們大呼過癮。接著當然試埋伴著我們成長的格仔餅啦!🥰「金沙醬抹茶格仔餅」同樣皮脆內軟,淡淡的抹茶清香配上重點金沙醬的甜香,回味無窮!😍最後,再嘆番杯「益力多冰沙」,每一口都凍到入心🥶

接著當然試埋伴著我們成長的格仔餅啦!🥰

最後,再嘆番杯「益力多冰沙」,每一口都凍到入心🥶
2024-10-05 0 views
提到香港地道食物 應該沒人異議 雞蛋仔!!蛋仔記位於旺角人來人往的中心地帶伯爵茶麻薯雞蛋仔 $36茶香頗明顯 每口均有煙煙韌韌麻糬 口感滿分必須要趁熱吃咖啡夾餅 $38 +朱古力雪糕 所有雞蛋仔及夾餅均可加配 $20 兩球雪糕咖啡氣味濃郁 不帶任何苦澀甜度恰到好處配上雪糕 一冷一熱 整個味道層次豐富青檸梳打 $20購買任何食品 飲品 -$5冰涼梳打 滿滿清涼感蛋仔記雞蛋仔和夾餅口味種類選擇超多!最近推出開心果醬格仔餅 章魚燒雞蛋仔 👍
提到香港地道食物 應該沒人異議 雞蛋仔!!
蛋仔記位於旺角人來人往的中心地帶

配上雪糕 一冷一熱 整個味道層次豐富

青檸梳打 $20
購買任何食品 飲品 -$5
冰涼梳打 滿滿清涼感

蛋仔記雞蛋仔和夾餅口味種類選擇超多!
最近推出開心果醬格仔餅 章魚燒雞蛋仔 👍

2024-10-05 7 views
香港本土嘅甜品一定唔少得雞蛋仔或者係格仔餅,今次嚟到旺角呢一間新開嘅蛋仔記,見到佢有新出嘅口味除咗有近期熱門嘅開心果醬格仔餅仲有章魚燒雞蛋仔睇落都好吸引。今次就叫咗佢哋嘅綠茶麻糬雞蛋仔同埋紫菜肉鬆雞蛋仔 綠茶麻糬雞蛋仔($34)雞蛋仔做到蛋香味濃郁,表面都好脆身,做得到外脆內軟,再加上綠茶味好夠再配搭麻薯嘅煙韌口感超推介🤩 紫菜肉鬆雞蛋仔($43)紫菜肉鬆雞蛋仔除咗香脆之外入面肉鬆同紫菜嘅份量真係非常多,食落去超滿足🥰 另外仲叫咗佢哋一杯芒果蘇打飲落去都幾清新酸酸甜甜嘅感覺。

綠茶麻糬雞蛋仔($34)

紫菜肉鬆雞蛋仔($43)

另外仲叫咗佢哋一杯芒果蘇打飲落去都幾清新酸酸甜甜嘅感覺。
TakeAway
下班後,約了在旺角的朋友逛街,經過這間雞蛋仔店,看見門口竟然有很創新的。。。。。。 章魚燒雞蛋仔 和最近期大熱的開心果 ! - 開心果醬格仔餅! 非常欣賞這家店很有創意,這家店距離旺角地鐵站很近,只有四分鐘路程。這家店常常很多人排隊,今天難得較少人排隊,所以終於食到這家店。我們選了 雞蛋仔原味和 雙重朱古力味, 由於見到飲品減五蚊 ,所以另再加一杯益力多沙冰。 點餐後,拿了票據等候。收銀處上面的展示板出號碼,就可以取雞蛋仔了~一邊等一邊欣賞店員整雞蛋仔,有一整排雞蛋仔和格仔餅爐,好專業! 即叫即點真的好新鮮,熱辣辣的雞蛋仔香氣撲鼻!等候也是享受~等了約十分鐘後, 雞蛋仔就可以提取了。 先看沙冰,開蓋後,發現整杯都是滿滿的沙冰,好足料!雞蛋仔剛拿取的時候,香氣撲鼻,雞蛋仔咬下去軟綿綿,旁邊則是卜卜脆, 非常好搣, 一整粒放入口,尺寸剛剛好。朋友食原味雞蛋 加益力多沙冰,覺得雞蛋仔甜度適中, 而益力多沙冰酸酸甜甜, 令他更加開胃,可以一次過食曬兩樣嘢。我食雙重朱古力雞蛋仔, 每粒的甜度都有不同,視乎入面有幾多粒朱古力。真係粒粒都充滿驚喜 !這粒更加是入面有三、四粒朱古力,雞蛋仔非常彈牙,

益力多沙冰

原味雞蛋仔

雙重朱古力味雞蛋仔

這粒更加是入面有三、四粒朱古力,雞蛋仔非常彈牙, 加上旁邊的脆邊,有多重口感, 推薦!

TakeAway
$36 (Tea)
益力多沙冰
原味雞蛋仔
2024-10-01 0 views
格仔餅🧇同埋雞蛋仔越來越多新口味🤩, 今次就試咗開心果💚格仔餅, 同埋伯爵茶🧇麻糬雞蛋仔,兩樣都好好食😋💚開心果格仔餅🧇好有滿足感, 因為滿滿嘅開心果醬又唔太甜, 配埋外脆內院嘅🧇格仔餅,真係好好食🤭🤭🤭伯爵茶🤎麻糬雞蛋仔都好特別因為裏面有麻糬, 口感煙煙韌韌, 我覺得比普通嘅雞蛋仔更加好味, 而且冇咗嗰種空氣咁, 之後再叫多杯🍹青檸梳打, 大熱天時飲啱晒冰冰涼涼🥳而且價錢相當親民😛😛😛

而且價錢相當親民😛😛😛

2024-09-23 121 views
紅豆無味既 🥲🥲🥲🥲🥲另外一個朋友嗌章魚燒就真係幾好食😋 估唔到幾夾 但都係偏油 🥹同埋要趁熱食 擺一陣好快就淋 🥲🥲星期日下就買都幾多人 等成十分鐘都未有(・_・;
紅豆無味既 🥲🥲🥲🥲🥲
同埋要趁熱食 擺一陣好快就淋 🥲🥲
星期日下就買都幾多人 等成十分鐘都未有(・_・;
  • 章魚燒雞蛋仔
2024-09-21 97 views
蛋仔記(旺角)在旺角好多街頭小食,蛋仔記應該係新開,星期六嚟到好多人排隊,下午茶時間肚餓,於是就同朋友各點了一款雞蛋仔及格仔餅。雞蛋仔及格仔餅有好多配料選擇,我同朋友選了一款鹹及一款甜,而且喺其他地方比較少見,同埋係餐廳新品。章魚燒雞蛋仔這種雞蛋仔結合了章魚燒的風味,外脆內軟,搭配鮮美的章魚和特別的醬料,讓每一口都充滿驚喜。我覺得比章魚小丸子更加好食,沒有厚厚嘅粉團。開心果醬格仔餅這款格仔餅採用開心果醬,帶有獨特的堅果香氣,甜而不膩,非常適合喜歡嘗試新口味的人。
蛋仔記(旺角)

章魚燒雞蛋仔

開心果醬格仔餅
2024-09-19 95 views
Salt-roasted seaweed & corn egg puffs 鹽燒紫菜粟米雞蛋仔 🌽 $35 呢度嘅雞蛋仔超級出名✨,今次叫咗有別於甜味主題嘅雞蛋仔,試吓相當有特色嘅紫菜粟米口味,雞蛋仔嘅蛋香味濃厚🍳,一大片嘅原塊紫菜片布每一粒雞蛋仔😍,仲有甜甜地嘅健康粟米,同脆口又熱辣辣嘅雞蛋仔好夾,抵食又性價比高👍🏻🤍➌ Pistachio waffles 開心果醬格仔餅 🥞 $40最新推出嘅開心果醬格仔餅望落去賣相已經相當吸引,裏面係用咗100%純開心果醬🥑,仲有脆卜卜嘅粒粒焗開心果碎🌰,夠晒脆卜卜,味道濃郁之餘又充滿口感,而且格仔餅嘅份量好大,飽肚又好食😋,值得推介🤍➍ White peach green tea 白桃綠茶 🍑🍵 $26冰涼嘅白桃綠茶無論係配搭格仔餅定係雞蛋仔都好match ,飲品充滿淡淡白土清香🌿,甜甜地味道夠晒天然唔會太假,成杯飲品仲可以解雞蛋仔同埋格仔餅嘅油膩感!
鹽燒紫菜粟米雞蛋仔 🌽 $35

🤍➌ Pistachio waffles
開心果醬格仔餅 🥞 $40

🤍➍ White peach green tea
白桃綠茶 🍑🍵 $26
2024-09-14 190 views
由細到大都喜歡食雞蛋仔和格仔餅,路過見到好多人買,又忍不住湊熱鬧買來試試~章魚燒雞蛋仔$42以為只是醬汁醬章魚燒,點知真係每粒雞蛋仔都有一粒章魚和章魚燒的餡料,蛋香味極濃又鹹香十足!開心果醬格仔餅$40開心果醬落得毫不手軟,味道很濃郁,夾住超多開心果碎,勁有口感!檸檬利賓納梳打$30加了檸檬的利賓納梳打十分清爽解渴~即叫即整等了大約分鐘。還有超多格仔餅口味,等緊個陣聽到多人買伯爵朱古力味和原味呢~

章魚燒雞蛋仔$42

開心果醬格仔餅$40

檸檬利賓納梳打$30
加了檸檬的利賓納梳打十分清爽解渴~

2024-09-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 開心果醬格仔餅
必吃超有創意的雞蛋仔及格仔餅專賣店蛋仔記雞蛋仔,鹹的甜的通通有,口味選擇非常豐富,每一種都讓人愛不釋手,眼睛一亮,讓人在忙碌的逛街中,還能享受片刻的美味,蛋仔記雞蛋仔的格仔餅和雞蛋仔極具特色。開心果醬格仔餅的量也太多了吧,滿滿的焗開心果碎,並抹上開心果醬,開心果與格仔餅是不敗的組合,可以同時征服小孩及大人的格仔餅,一口咬下酥酥脆脆的格仔餅,濃郁的開心果香氣瞬間在嘴裡化開,甜蜜滋味多幸福,特別推薦給開心果控。蛋仔記雞蛋仔不只甜點佳,鹹食更是令人念念不忘,回味無窮。章魚燒雞蛋仔夾著章魚、紫菜、木魚絲,料多實在有層次,章魚燒意外地跟雞蛋仔合拍,燒汁相當提味,再以章魚海味和彈牙感作主導,雞蛋仔強烈香脆的嚼感收尾,風味十足。蛋仔記雞蛋仔也有販賣飲品,其飲料價格不貴,顧客亦能揀選甜度及冰量,而我便點選了蜂蜜爆珠梳打,蜂蜜爆珠梳打不會甜膩,走清爽舒服風,有著蜂蜜甜美,輕盈的梳打小氣泡沁涼極致,消暑必喝。