2024-07-07 52 views
小編真係好鍾意食雞蛋仔,每次掃街都會買黎食,今日行經旺角,見到呢間D雞蛋仔大大份,即叫即做,最欣賞佢嘅包裝袋設計好可愛又方便,係一個有手挽嘅小紙袋啊💓雙重芝士雞蛋仔有驚喜,芝士味濃郁香醇,味道咸香帶甜,雞蛋仔兩面烤得金黃酥脆,內層保留傳統雞蛋仔的鬆軟口感,芝士控一定喜愛💓肉鬆芝麻雞蛋仔這款肉鬆芝麻雞蛋仔融合了鹹香的肉鬆和清香的芝麻,提升了原本雞蛋仔的綿軟口感,入口更香口更有層次,令人食唔停💓益力多沙冰益力多沙冰不僅保持了益力多的乳酸風味,還融合了冰沙的清涼感,飲用時順滑綿滑,酸甜適中,非常解渴開胃💸平均每位消費$50

💓雙重芝士雞蛋仔

💓肉鬆芝麻雞蛋仔

💓益力多沙冰

💸平均每位消費$50
自己一向也很喜歡香港地道小吃當中最愛嘅一定非雞蛋仔及格仔餅莫屬🧇剛好在附近見到有間新開以「黃色」做門面嘅店舖;內有多達廿款有甜又有鹹口味嘅雞蛋仔及格仔餅供選擇,看見餐牌已經超吸引喔😍還可以加麻糬或雪糕添!炎熱天氣仲有手搖飲品選擇🥤可算十分不錯👍餐牌上的口味也很特別,我哋揀咗「奶茶麻糬」味雞蛋仔及「伯爵茶」味格仔餅🧇;飲品就分別揀咗「蜜桃爆珠梳打」及 「白桃綠茶」。。。🌟奶茶麻糬雞蛋仔現場即叫即做;很喜歡店舖的包裝袋,設計圖案及袋身美觀又貼心。通常雞蛋仔做好一般都熱辣辣,每次拎住也會辣親手。今次呢個袋加有手挽設計~方便小朋友抽住慢慢食又可以散吓熱👏雞蛋仔口感鬆軟,加上我哋至愛嘅麻糬及奶茶香,比起其他雞蛋仔味道唔會太甜,外脆內軟,味道很特別!🌟伯爵茶格仔餅🧇個人很喜愛伯爵茶味道,格仔餅十分有厚度,內有花生醬、牛油、煉奶及砂糖,見職員在每份都會鋪滿勁多奶醬超級滿足~相當有飽肚感!伯爵茶味道相當出色,每一口都充滿伯爵茶香奶醬嘅味道~極度推介👍🌟蜜桃爆珠梳打炎炎夏日飲完即刻有透心涼嘅感覺,有蜜桃🍑香味又有爆珠口感,味道不太甜,非常之解渴!🌟白桃綠茶相對蜜桃爆珠梳打味道偏淡,清甜白桃香配上綠茶,感
自己一向也很喜歡香港地道小吃
當中最愛嘅一定非雞蛋仔及格仔餅莫屬🧇

🌟奶茶麻糬雞蛋仔

🌟伯爵茶格仔餅🧇

🌟蜜桃爆珠梳打

🌟白桃綠茶
相對蜜桃爆珠梳打味道偏淡,清甜白桃香配上綠茶,感覺健康又清新!!!!

位於旺角的雞蛋仔、格仔餅外賣店,還有供應飲品。所有食物都是新鮮即點即製,需時等候。餐牌選擇繁多,雞蛋仔有多達二十多款選擇,格仔餅則有數款口味選擇,還可以額外加添雪糕。雞蛋仔:法式檸檬芝士這款是出面較少見的口味。雞蛋仔甜度適中,口感外脆,內裡柔軟,散發蛋香。檸檬那股清香,還有芝士的鹹香,味道特別、清新,吃完也不覺膩。麻糬系列雞蛋仔:伯爵茶麻糬一鹹一甜的選擇,甜的有伯爵茶麻糬,帶濃郁的茶芳香,餡料有麻糬及伯爵茶醬,口感煙煙韌韌。飲品:白桃沙冰吃完雞蛋仔總會感覺有點口乾,喝杯冰沙,解渴又解暑。沙冰攪拌至綿綿密密,白桃很香甜。
位於旺角的雞蛋仔、格仔餅外賣店,
還有供應飲品。所有食物都是新鮮即點即製,
雞蛋仔:法式檸檬芝士

麻糬系列雞蛋仔:伯爵茶麻糬

一鹹一甜的選擇,甜的有伯爵茶麻糬,帶濃郁的茶芳香,
餡料有麻糬及伯爵茶醬,口感煙煙韌韌。
飲品:白桃沙冰

2024-07-01 37 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗旺角調查呢間雞蛋仔店,除咗雞蛋仔,仲有格仔餅同飲品,雞蛋仔超過廿款口味選擇,仲可以配麻糬或者雪糕,款式多到令有選擇困難症嘅me掙扎咗好耐🍋🧀法式檸檬芝士雞蛋仔 $40🙋🏻‍♂️表示個雞蛋仔係法式檸檬芝士味,完美地將港式小食同法式味道結合咗,食落口感香脆,蛋香味濃,配上清新嘅檸檬同濃郁嘅芝士,味道特別🧇伯爵茶格仔餅 $34🙋🏻‍♂️表示個格仔餅成個深啡色,蛋漿加咗伯爵茶,配上傳統嘅牛油,花生醬,煉奶同砂糖,食落口感鬆軟,有清香嘅伯爵茶味,另外仲可以選配用朱古力醬加上榛子碎粒調製而成嘅金莎醬🍯蜂蜜爆珠梳打 $29🙋🏻‍♂️表示杯梳打味道清甜,底下有粒粒蜂蜜爆珠,咬開有滋潤嘅蜂蜜,飲落好有驚喜👍🏻📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10

🍋🧀法式檸檬芝士雞蛋仔 $40

🔙返啅度 8.5/10
TakeAway
蜂蜜爆珠梳打
2024-06-26 80 views
行過旺角見到呢間新開嘅雞蛋仔排晒長龍,餐牌有20幾款雞蛋仔同格仔餅揀,仲有啲嘢飲。點左兩款感覺會幾好食嘅雞蛋仔。-雞蛋仔:雙重芝士🧀$42首先個紙袋真係幾靚兼且夠晒厚,用嚟打卡真係幾好📸,全部雞蛋仔都即點即做,需要耐心等候。雞蛋仔外脆內軟,蛋漿唔會太甜夠晒健康,而且口感紮實唔會覺得食緊空氣。- 雞蛋仔:鹽燒紫菜肉鬆🥓$43呢個有我最鍾意嘅紫菜同肉鬆,見到佢個外型都知道佢幾足料,入口食到鹹香嘅肉鬆,同紫菜真係好夾。-士多啤梨沙冰🍧$30食完雞蛋仔點杯沙冰,沙冰攪到勁幼細,仲食到少少士多啤梨粒🍓,清爽又解渴。

點左兩款感覺會幾好食嘅雞蛋仔。

-雞蛋仔:雙重芝士🧀$42

- 雞蛋仔:鹽燒紫菜肉鬆🥓$43

-士多啤梨沙冰🍧$30

2024-06-25 60 views
今日喺旺角行完街,見到呢間新開嘅港式小食店-蛋仔記雞蛋仔, 小店有唔少口味既雞蛋仔同夾餅選擇, 有鹹又甜, 仲可以加入麻糬, 同埋加配雪糕, 非常邪惡, 另外仲有唔同特飲鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔全部即叫即做, 外層焗到金黃色, 蛋香味濃郁, 用左原塊紫菜, 打開見到唔少肉鬆餡, 食落鹹鹹地, 超級足料伯爵茶味格仔餅格仔餅非常厚切, 外層烤得脆口, 落左好多奶醬, 口感煙韌, 仲有淡淡伯爵茶香味益力多味沙冰沙冰綿密細膩, 益力多味酸酸甜甜好解渴

鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔

伯爵茶味格仔餅

益力多味沙冰
沙冰綿密細膩, 益力多味酸酸甜甜好解渴

2024-06-23 45 views
雞蛋仔新發現今日入西貢前諗住買點小吃,阿仔想吃雞蛋仔,經過這間鋪就買了。怎料非常出色!以前我們只吃媽咪雞蛋仔, 現在多一個選擇了🥳 阿仔咳,不能吃甜,所以選了咸的鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔 $43。 第一次吃咸的雞蛋仔,原來好夾,毫無違和感😋 紫菜一大塊夾在中間,每囗都有紫菜😍 外脆內軟。本來見店員很早便把雞蛋仔入袋還以為會軟身了。但一試之下,全部都是脆的。而且內餡非常豐富!! 不是其他不入流的鋪外脆裡面只有空氣。另外還買了金沙醬格仔餅$28 ,看著店員猛下醬料和果仁,非常足料呢! 而且格仔餅很厚身,好飽😂 包裝亦要讚一下,先有一個白紙袋再入有店鋪名的紙袋,兩層保護防爆醬弄濕紙袋。非常貼心😍酷熱天氣警告生效當然少不了一杯沙冰!荔枝沙冰$30 🥤 不太甜,微酸,炎炎夏日喝沙冰不二之選。
雞蛋仔新發現

• 鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔
旺角香港地道小食超過25款口味雞蛋仔/格仔餅旺角新寶戲院對面,有間黃色,好搶眼✨的雞蛋仔/格仔餅小店! 呢兩款地道小食,由細食到大,但完全唔覺得厭! 而這間小店,足足有25款口味雞蛋仔咁多! 有鹹有甜,還可以加入麻糬,勁多選擇! 價錢由$20起! 我分別點了伯爵茶朱古力雞蛋仔、金莎醬抹茶格仔餅🧇伯爵茶朱古力雞蛋仔,即點即做,熱燙香脆,雞蛋仔鬆軟帶茶香,裡面仲有半溶朱古力😌 而格仔餅口感煙韌,中間夾著大量流心金莎醬🤤 邪惡得嚟勁吸引🤫 小店亦有20款飲品,翠玉奶香綠茶🍵可以去糖,我覺得同雞蛋仔/格仔餅🧇味道好搭配!

旺角香港地道小食
超過25款口味雞蛋仔/格仔餅

我分別點了伯爵茶朱古力雞蛋仔、金莎醬抹茶格仔餅🧇

蛋仔記雞蛋仔在旺角看到一家新開張專賣雞蛋仔的店,有很多特色口味。鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔 $43雞蛋仔不同於平時吃的,這次點了鹹味口味,入口有明顯的紫菜肉鬆味,特別是紫菜,配上鹹香的肉鬆,吃起來很香脆。金沙醬伯爵茶格仔餅 $50格仔餅加了香蕉需要額外+$10,金沙醬其實是朱古力,朱古力醬很濃郁,伯爵茶不算明顯,配上暖暖的香蕉片,吃起來香甜。朱古力沙冰 $32朱古力沙冰點了走甜,所以喝起來有朱古力的香味,但不會太甜,冰涼可口。
蛋仔記雞蛋仔
在旺角看到一家新開張專賣雞蛋仔的店,有很多特色口味。

鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔 $43

金沙醬伯爵茶格仔餅 $50

朱古力沙冰 $32
2024-06-12 60 views
今日早放去旺角周圍行一下 行行吓肚餓就買個雞蛋仔本身想買個媽咪雞蛋仔,轉左手,變咗蛋仔記雞蛋仔 要試雞蛋仔好唔好味 就要食原味 原味$20 一底 本人很喜歡食雞蛋仔 暫時冇邊一間我覺得食過好好味 對雞蛋仔有一定要求呢一間尚算好味 蛋漿唔算好甜 有蛋味 外脆內軟 (見圖)即使知道雞蛋仔係肥 都覺得算值得 下次再幫襯其他味道希望依一間店舖可以捱得住啦 始終租金都唔平Ps 我懷疑易手既時候 都係將媽咪雞蛋仔嘅配方都傳授埋 我覺得味道近似 好味既
今日早放去旺角周圍行一下 行行吓肚餓就買個雞蛋仔
本身想買個媽咪雞蛋仔,轉左手,變咗蛋仔記雞蛋仔

要試雞蛋仔好唔好味 就要食原味

原味$20 一底

呢一間尚算好味
蛋漿唔算好甜 有蛋味 外脆內軟 (見圖)
即使知道雞蛋仔係肥 都覺得算值得

下次再幫襯其他味道