蒲羅-新都城一期~新加坡菜新都城依間新加坡菜真係好抵食同值得好似飯堂咁食,而且每個菜都好特別的仁當牛配斑斕椰醬飯果然係特式既菜, 斑斕椰醬飯口感好特別,而且鹹蛋黃魚皮超脆魚皮,而且係即炸,好食過好多餐廳既魚皮,所以!值得推介~鹹蛋黃單骨雞超香脆單骨雞翼,好香濃既鹹蛋味,的確好啱加小食熱桔仔,話梅水依個天氣就真係好啱,而且都幾潤喉,飲落去好舒服呀蟹粉蟹肉酥盒依個小食好好味,而且好足料好滿足的一餐,價錢合宜,而且好足料~
蒲羅-新都城一期~新加坡菜

仁當牛配斑斕椰醬飯

果然係特式既菜, 斑斕椰醬飯口感好特別,而且

鹹蛋黃魚皮

鹹蛋黃單骨雞
超香脆單骨雞翼,好香濃既鹹蛋味,的確好啱加小食

熱桔仔,話梅水

依個天氣就真係好啱,而且都幾潤喉,飲落去好舒服呀

蟹粉蟹肉酥盒

依個小食好好味,而且好足料

好滿足的一餐,價錢合宜,而且好足料~
Other Info. : 新加坡菜
2024-01-10
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 仁當牛配斑斕椰醬飯
  • 鹹蛋黃魚皮
  • 鹹蛋黃單骨雞
  • 蟹粉蟹肉酥盒
將軍澳有好嘢食😋等小朋友時行過見到有螄蚶食😋就忍唔住睇下,原來係新加坡菜😍因為市面上好炒有醃螄蚶食🤭店舖都算闊落,菜式都多款選擇,仲幾抵食👍🏻蒲羅螄蚶因為佢先入黎食,當然要叫你試下啦😌點知無令我失望仲好驚喜😍蒜蓉帶少少辣味好正🤤一食就停唔到口🤭鹹蛋黃魚皮見到鹹蛋黃魚皮,都好似好正,一上到嚟熱辣辣正👍🏻鹹蛋黃整得非常惹味香口😋一定要叫黎食👍🏻👍🏻下午茶餐-蟹粉蟹肉酥盒之後揀咗個下午茶,佢嘅蟹肉蟹粉好香蘇盒好鬆脆,口感唔錯👍🏻精選套餐-娘惹茶燻鴨(油香飯)燻鴨好香,肉質彈牙,有三款醬料配搭,甜豉油係最好味嘅,辣味同薑蓉都唔錯👍🏻,仲有丸紫菜湯都好味道,油香飯又真係幾香喎🤭跟餐凍/熱 南洋白咖啡佢哋嘅男洋白咖啡都好多人叫,香濃咖啡味,熱飲同凍飲都好飲😋

蒲羅螄蚶

鹹蛋黃魚皮

下午茶餐-蟹粉蟹肉酥盒
之後揀咗個下午茶,佢嘅蟹肉蟹粉好香蘇盒好鬆脆,口感唔錯👍🏻

精選套餐-娘惹茶燻鴨(油香飯)

跟餐凍/熱 南洋白咖啡
佢哋嘅男洋白咖啡都好多人叫,香濃咖啡味,熱飲同凍飲都好飲😋

2023-12-12 101 views
不想煮飯的日子,是日晚餐叫外賣。一個餐可以滿足兩個願望,又有出色的海南雞飯,拼一小碗喇沙麵。海南雞嫩滑,不會咸,飯同麵亦好夠熱。估唔到外賣份量亦好多,而且攞得靚仔。
不想煮飯的日子,是日晚餐叫外賣。

海南雞嫩滑,不會咸,飯同麵亦好夠熱。

估唔到外賣份量亦好多,而且攞得靚仔。
2023-12-11
Delivery
$100 (Dinner)
2023-12-11 157 views
住將軍澳嘅朋友仔唔好錯過,出咗套餐之後價錢好抵食,味道正宗,好似去咗星加坡馬來西亞咁樣!🍴魚三寶檳城蝦麵 $52個湯底好濃郁好香,面底係好經典嘅油面配搭米粉,有一啲蝦米炸香蔥喺面好惹味,三寶有魚皮,魚蛋,同埋魚片,仲有半隻蛋添,豆卜用嚟索湯就最正,食完真係好滿足,喺香港呢個價錢咁高質!🍴參巴雞肉串燒 $26雞肉醃得好香,有椰奶嘅香味,炸完好香口,點埋個參巴醬,加埋隔離啲沙律,值得一試🍹玫瑰荔枝沙冰 $8套餐加$8就可以飲特飲,沙冰好清新,荔枝味好濃!

🍴魚三寶檳城蝦麵 $52

🍴參巴雞肉串燒 $26

🍹玫瑰荔枝沙冰 $8
套餐加$8就可以飲特飲,沙冰好清新,荔枝味好濃!
2023-12-04 127 views
蒲羅 📍將軍澳運亨路1號新都城中心一期G樓G13-G15號舖最近發現係屋企附近開左間勁抵食💰新加坡菜餐廳🇸🇬一於來試下先👍🏻價錢好實惠~佢地下午茶係到六點🩷超多款式選擇仲要跟埋餐飲🤭如果想轉特飲+$8 就可以白胡椒肉骨茶油飯 $58六十蚊都唔使就有個肉骨茶餐👍🏻肉骨茶好足料啊✅有排骨、冬菇、豬腩片飲落有好香白胡椒味同帶蒜香😆海南雞絲湯米粉 $42 個人幾鐘意佢地清雞湯😄夠鮮味配上雞胸肉同雞蛋🥚、豆卜同米粉~唔錯蟹粉蟹肉酥盒 $42 一式四件😆每件都配上蟹粉入口酥鬆香口咖吔多士 $28 真係好好味啊👍🏻必叫~記得襯熱食🩷🩷🩷香脆多士配上濃香咖哋醬同牛油🧈正到爆仲叫左幾款飲品😆真幾正手工拉茶、斑斕薏米水同桔仔話梅水呢間店性價比比真係高👍🏻仲有卡廂設計~坐得好舒服😌
蒲羅
📍將軍澳運亨路1號新都城中心一期G樓G13-G15號舖

最近發現係屋企附近開左間勁抵食💰
新加坡菜餐廳🇸🇬一於來試下先👍🏻價錢好實惠~

佢地下午茶係到六點🩷超多款式選擇
仲要跟埋餐飲🤭如果想轉特飲+$8 就可以

白胡椒肉骨茶油飯 $58

六十蚊都唔使就有個肉骨茶餐👍🏻
肉骨茶好足料啊✅有排骨、冬菇、豬腩片
飲落有好香白胡椒味同帶蒜香😆

海南雞絲湯米粉 $42

個人幾鐘意佢地清雞湯😄夠鮮味
配上雞胸肉同雞蛋🥚、豆卜同米粉~唔錯

蟹粉蟹肉酥盒 $42

一式四件😆每件都配上蟹粉入口酥鬆香口

咖吔多士 $28

真係好好味啊👍🏻必叫~
記得襯熱食🩷🩷🩷
香脆多士配上濃香咖哋醬同牛油🧈正到爆

仲叫左幾款飲品😆真幾正

手工拉茶、斑斕薏米水同桔仔話梅水

呢間店性價比比真係高👍🏻
仲有卡廂設計~坐得好舒服😌
2023-11-09 162 views
今日老公下午唔使返工, 我就梗係要爭取時間me time , 叫老公湊囡, 自己出去行下街食下野休息下.近排Aeon 做緊特, 所有尊登約埋朋友去咗寶琳新都城行街, 個商場都幾多嘢行, 行行吓有d 肚餓, 坐低食個下午茶.海南雞清雞湯米粉: 海南雞雞肉好嫰, 唔鞋囗, 清清地, 都係一個健康之選參巴雞肉串燒: 得剛剛好, -d 都無燶, 味道都唔錯, 肉質鮮嫩, 本身叫咗2⃣️串, 之後都加多2 串櫻花蝦青木瓜沙律: 下午茶又唔係好肚餓, 唔想叫咁多飯麵, d 個沙律都好開胃, 酸酸辣辣👍D 間餐廳價錢非常經濟, 叫咗咁多嘢再加兩杯飲品都係每人$80@, 下次再食😋

2023-11-02
Type of Meal
Tea
介紹返💁🏻‍♀️。。🇸🇬 星加坡菜 在寶琳 🇸🇬。蒲羅 Pulau。新都城中心一期G樓G13-G15號。蒲羅喇沙摻摻 Pulau Laksa。HKD72新加坡白胡椒肉骨茶配 米飯 or 米粉White Pepper Bak Kut Teh with Rice or Rice Vermicelli。HKD75套餐升級優惠菠蘿椰汁冰 Pineapple & Coconut Smoothie。加 HKD8美祿哥斯拉 Milo with Coco Ball。加 HKD8🤫 不經不覺又喺公司嗰度做多咗大半年啦..早幾個禮拜再次收到HR一年一度Mid Year Review Reminder四隻大字標題嘅Email..梗係呢呢嗱嗱做鬼咗佢啦..然後等到花兒也謝了都未等到波士約我去1:1..今朝早咪扚起心肝叫佢俾個期我囉..點知佢就即刻話既然大家今日都Work From Home一於就叫我行過去佢屋企樓下陪佢試吓新開嗰間星加坡嘢食過Late Lunch兼且One咗佢喎😐好啦~既然佢咁想Casual One又有餐食吓咁樣我實何樂而不為㗎😏🤫 就係咁樣..頭先我兩點零鐘過咗寶琳奉旨試咗間新嘢😆間嘢叫做蒲羅
介紹返💁🏻‍♀️

套餐升級優惠
。加 HKD8

美祿哥斯拉 Milo with Coco Ball
。加 HKD8

🤫 就係咁樣..頭先我兩點零鐘過咗寶琳奉旨試咗間新嘢😆間嘢叫做蒲羅..寶琳呢間好似已經係佢哋第三間分店..食星加坡嘢為主..餐廳係L字型格局..啲位都幾舒服而且有好多四人卡位都算係幾有Privacy..裝潢就呈現東南亞風..即係柔和燈光配啲藍藍綠綠嘅芭蕉葉咁樣..感覺都幾Chill嘅
🤫 咁話晒呢餐都係有大食大..梗係唔執輸試吓呢度嘅Signature喇沙..蒲羅喇沙摻摻啦..碗嘢都幾大碗..份量都幾多㗎..估唔到都只係賣緊七十二蚊仲要冇加一..餸菜就樣樣都有啲啦..有中蝦有魚片魚蛋豆腐卜同半隻溫泉蛋..而佢嘅賣點就係有幾隻螄蚶仔..又咁講喎~自從鰂魚涌嗰間小娘惹執咗之後我都好少見到有星加坡餐廳嘅喇沙會用螄蚶呢隻食材啦..雖然俾嘅份量唔算太多而且螄蚶個Size唔係話好大隻..但係有得食總好過冇得食..因為真係唔係太多地方有得食..而且佢哋螄蚶嘅Quality都幾好..味道唔錯食得出新鮮嘅..喇沙摻摻方面..米粉油麵一比一都算係幾正宗..湯底非常之惹味帶少少辣..相當唔錯..而且仲俾咗好多芽菜..比較特別嘅係佢哋呢度仲有比青瓜絲..原來又幾襯個喎~青瓜絲嗰種爽甜係可以中和到喇沙嗰啲辣油嘅辣味..個人非常欣賞🫶🏻
🤫 至於Boss就叫咗乜鬼嘢白胡椒肉骨茶..佢比我𢳂咗一啖湯試吓..個白胡椒味超級勁喎..冬天飲真係一流..Boss都表示非常滿意..唯一就係胡椒味咁出色導致肉骨茶通常會有嘅藥材味比較淡口啲..呢啲就視乎大家嘅口味啦..然後佢呢個肉骨茶嘅餸菜都幾好喎..有三大片豬腩肉再加兩嚿連骨嘅大豬肉..食肉獸應該會好滿足..旁邊仲有原粒嘅蒜頭呢個就真係估唔到喎..配埋佢哋附有嘅油炸鬼食..都真係好鬼飽肚㗎
🤫 飲品方面..嗰啲特飲都只係需要加八蚊..波士揀咗Fat Fat嘅美祿哥斯拉..杯美祿本身都沖得好濃郁所以就算放埋冰粒都唔會搞到杯嘢變得稀流流..面頭仲加咗一啲美祿脆波波..有得食又有得飲都幾過癮..呢啲真係啱晒小朋友😆
🤫 而我就揀咗都只係加八蚊雞嘅菠蘿椰汁冰..話時話原來我從來都未試過將菠蘿同埋椰汁擺埋一齊..原來又幾襯個喎..係我鍾意嘅味道..而且餐廳將佢打咗做Smoothie..飲落真係啖啖爽..好似我咁食些少辣嘢飲呢杯就啱晒
🤫 食完晒嘢之後..臨買單之前Boss話工作方面佢對我都冇乜特別要求..平時做嘢都OK啦..唯一就係我入咗嚟做之後一年肥過一年..叫我唔好食咁多嘢..係時候瘦返個身咁話喎😤究竟係邊個叫我走出嚟食呢個Late Lunch㗎🙃
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-11-06
$85 (Lunch)
  • 菠蘿椰汁冰
  • 蒲羅喇沙摻摻
今天我們兩個來到新加坡菜餐廳「蒲羅」,這個寶琳新都城中心的瑰寶。這次的用餐體驗真是美味無比!😋我們點了一系列令人垂涎的小食,包括傳統烏打、櫻花蝦青木瓜沙律和參巴雞肉串燒。每一道小食都充滿了獨特的風味,真的是新加坡料理的精髓。正餐方面,我們選擇了下午茶套餐,裡面包括了蟹粉蟹肉酥盒,搭配了美味的斑蘭薏米水。另外,我們也品嘗了午餐馬六魚三寶檳城蝦麵,其中包括魚丸、魚條和魚皮,每一口都充滿了豐富的海鮮風味。最後,我們點了菠蘿椰汁冰作為飲品,這個冷飲清涼又爽口。最令人驚喜的是整頓餐點花了我們$217,但我們都吃得非常飽足。如果你也喜歡新加坡菜,絕對不要錯過這家餐廳。下次再訪新加坡,我們肯定會再來品味更多美味!🍽️🍹 #美食探索 #新加坡菜 #蒲羅 #美味盛宴

最後,我們點了菠蘿椰汁冰作為飲品,這個冷飲清涼又爽口。

$108 (Tea)
2023-10-08 197 views
【105 】用家自費分享感受,不是打手!Walk In 等5-10分鐘,滿座。6️⃣5️⃣CP值,2023/7/23/Sun/10:40,假期晚餐時段,一人埋單(免加一) HK$142。位置在商場內當眼位置,易揾,路經見到門面装修吸引和全場滿座,入去試下,空間笲大但坐位算迫,服務有禮,落單算快,上餐算慢,可能太多人了,食物有啲失息,一試無妨。7️⃣0️⃣P11海南雞飯拼喇沙$86,雞好鞋,飯正常,喇沙好味。6️⃣0️⃣A08凍玫瑰荔枝沙冰,跟餐加$8,一般,同相片有距離。2️⃣0️⃣S08參巴雞肉串燒4串$48,完全唔合格,又老又鞋,過晒火,睇就靚。
【105 】用家自費分享感受,不是打手!
Walk In 等5-10分鐘,滿座。

2023-10-05 146 views
蒲羅的服務同埋食物質素真係做得好好,唔怪之得真係勁多人去食啦,每晚都大排長龍,真係可以堂飯堂咁食~選擇非常合家歡~而且地點非常好,MTR連住既商場,真係好方便。海南雞清湯米粉清湯好舒服,再加埋超滑海南雞,好好既晚餐,仲有海南雞飯既,不過我今晚想食得輕盈D~鹹蛋黃魚皮、鹹蛋黃單骨雞翼香脆可口,上枱仲係熱既,真係好好食既小食,必叫櫻花蝦娃娃菜個湯再加上櫻花蝦,即刻令個菜變得好好味,食唔停口都得鮮椰青新鮮健康飲品,每次去餐廳都好愛叫既飲品

海南雞清湯米粉

鹹蛋黃魚皮、鹹蛋黃單骨雞翼

香脆可口,上枱仲係熱既,真係好好食既小食,必叫

櫻花蝦娃娃菜

個湯再加上櫻花蝦,即刻令個菜變得好好味,食唔停口都得

鮮椰青

新鮮健康飲品,每次去餐廳都好愛叫既飲品
Other Info. : 蒲羅的服務同埋食物質素真係做得好好
2023-10-04
$80 (Dinner)
  • 海南雞清湯米粉
  • 鹹蛋黃魚皮、鹹蛋黃單骨雞翼
🌺🌺🌺蒲羅🌺🌺🌺又係將軍澳啊😆一向都好鍾意食星加坡,馬來西亞菜今次又有好介紹😎位於寶林新都城,地方簡潔,味道唔錯,仲要好抵食👍🏻我哋夜晚嚟到叫咗兩個餐加多個小食,都係$204⋯😍因為佢哋係冇加一🥰🥰🐣 海南雞飯拼喇沙~$86(呢個餐一次滿足晒我兩個要求😆又有海南雞飯,又有喇沙👍🏻海南雞份量好多,而且好滑😋,個迷你喇沙好有誠意,真係根據返新加坡嗰邊嘅做法,有油面同米粉一齊,個湯都俾我哋清埋😂)🐣 巴東牛肉乾拌油麵(配魚丸湯)~$58(呢個巴東牛肉拌麵好惹味,有當地最出名嘅魚仔做配菜,牛肉又香又辣👍🏻配埋個魚丸湯⋯讚)🐣 蔥餅配咖喱汁~$38(香濃嘅咖喱汁👍🏻加埋熱辣辣嘅蔥餅)🥥跟餐加配椰青~$22🍹熱斑斕薏米水~跟餐免費
🌺🌺🌺蒲羅🌺🌺🌺

又係將軍澳啊😆一向都好鍾意食星加坡,馬來西亞菜
今次又有好介紹😎
位於寶林新都城,地方簡潔,味道唔錯,仲要好抵食👍🏻
我哋夜晚嚟到叫咗兩個餐加多個小食,都係$204⋯😍
因為佢哋係冇加一🥰🥰

🐣 海南雞飯拼喇沙~$86

🐣 巴東牛肉乾拌油麵(配魚丸湯)~$58

🐣 蔥餅配咖喱汁~$38
(香濃嘅咖喱汁👍🏻加埋熱辣辣嘅蔥餅)

🥥跟餐加配椰青~$22
🍹熱斑斕薏米水~跟餐免費
  • 海南雞拼喇沙
  • 巴東牛肉乾伴油麵
2023-09-16 135 views
如果講面湯底,馬拉西亞喇沙係個人比較覺得滋味的。今次搵左將軍澳寶林蒲羅尋味 。呢道環境舒適寬敞,二人點左三樣野。蒲羅喇沙摻摻, 綜合了泰國咖喱和新加坡椰漿湯的菜式,幾獨特,有蝦肉架,給味蕾好豐富感覺。我我自己點左蟹粉蟹件喇沙摻摻,真係有蟹肉食架,湯中還有一些蔬菜和豆芽,這些配料增添了菜式的口感和營養價值。小食咖哩蔥餅柔軟不油膩,配上濃郁的咖喱汁,讓人忍不住一口接一口。咖喱汁的香氣混合了不同的香辛料,給人一種獨特的味道體驗。熱薏米水每次食馬拉西亞菜都會飲的飲品,健康祛濕。同樣這裡的拉茶也是特色飲品。整體而言,性價比高的馬拉西亞菜餐廳,環境舒適。

呢道環境舒適寬敞,二人點左三樣野。

整體而言,性價比高的馬拉西亞菜餐廳,環境舒適。
2023-09-10 155 views
很喜歡嘗試不同餐廳, 但今次是一次寫食評, 希望分享一下. 很久沒有到寶琳, 原來開了很多新餐廳, 週六人比較多, 而且一個人吃飯比較簡單, 所以選擇了這個餐廳.老實說這個星馬泰餐廳不錯, 性價比很高. 價錢非常大眾,而且食物質素真的相對來說不錯. ( 老實說 , 這種套餐的價錢真的蠻優惠)看了餐牌, 點了個海南雞飯拼喇沙. 再配飲品. 本來想點熱檸茶, 但原來餐廳是沒有檸檬 所以點了班蘭薏米水先說海南雞飯, 油飯味道ok, 海南雞很嫩口. 喇沙比較普通, 比較淡口.餐廳沒有加一都不需要, 整個套餐都只需$86. 物超所值
很喜歡嘗試不同餐廳, 但今次是一次寫食評, 希望分享一下.

先說海南雞飯, 油飯味道ok, 海南雞很嫩口.

海南雞拼喇沙

喇沙比較普通, 比較淡口.

餐廳沒有加一都不需要, 整個套餐都只需$86. 物超所值

班蘭薏米水
2023-09-09
$86 (Lunch)
海南雞拼喇沙
班蘭薏米水
2023-08-31 125 views
1號風球的晚上,想早啲回家,便在附近搵食,在蒲羅門口見到精選套餐,包埋飲品都唔使$60,便進入食至愛嘅海南雞啊☺️。 海南清湯雞米粉,雞南雞真係冇得輸,皮爽肉嫩,配料仲有豆卜、芽菜、青瓜🥒絲同半隻蛋,米粉係滑身個款,性比價高👍,飲品叫左熱咖啡,味道香濃順滑亦不錯。家人則叫左馬六魚三寶檳城蝦麵,三寶是魚丸、魚條、魚皮,配料仲有豆卜、芽菜、青瓜🥒絲同半隻蛋,仲有大量我櫻花蝦,有油麵同米粉,多重享受。我飲咗幾啖湯,有好香濃嘅蝦味。飲品則加了$22配上青甜椰青。泰式咖哩配薄餅,咖哩味濃但辣度一般,配薄餅食就是最佳配搭。咖央多士,班蘭醬同牛油🧈份量剛好,多士焗得香脆,仲有2隻美味溫泉蛋,很唔錯👍。

飲品則加了$22配上青甜椰青。

泰式咖哩配薄餅,咖哩味濃但辣度一般,配薄餅食就是最佳配搭。

2023-08-31
Type of Meal
Dinner
2023-08-24 120 views
今日黎到新都城一期食晚飯,因為時間尚早,見到呢間鋪頭下午茶時間未完,所以試下,因為好抵🫣我叫左1️⃣古法滷無骨豬手撈麵💰66個撈麵有啲失望,整體調味偏淡,我食剩好多。滷無骨豬手唔係好入味,同埋有啲偏硬,🥲跟餐叫左凍拉茶,拉茶好飲,有特有的香味😚😚2️⃣咖吔多士配溫泉蛋💰28咖吔多士好香甜,有好清香嘅斑斕味,加埋牛油🧈,成個多士無得輸,真係好抵食。不過我一直都唔明白點解有埋溫泉蛋,有兩粒,我唔係好好🫣消費價錢:1人💰97結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:蒲羅餐廳地址:將軍澳運亨路1號新都城中心一期G樓G13-G15號鋪

我叫左
1️⃣古法滷無骨豬手撈麵💰66

2️⃣咖吔多士配溫泉蛋💰28

消費價錢:1人💰97

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️