2024-11-13 125 views
突然想食炸雞,就係屋企附近搵咗呢間,被譽為”炸雞界Prada”嘅…PURADAK CHICKEN實際上呢個係由於名稱嘅讀音同Prada相似而成。不過佢的確有啲貴族成份。特別係炸雞嘅烹調上佢係以鮮焗後炸嘅方式去做,不過對炸雞有冇好嘅影響就要試過先知。梅子梳打 ($28)青蘋果梳打 ($28)兩杯梳打都整得相當靚仔,入口都唔會好甜,氣量充足,但記得要攪勻。半半炸雞(無骨) $238炸雞可以一份咁叫,亦可以半份咁叫。而且點叫都好,可以揀有骨及無骨。味道方面,仲有好多選擇。今次我哋就揀咗”羅勒地獄炸雞”同”紫菜脆脆炸雞”。羅勒地獄炸雞嘅味道就係喺羅勒醬度嚟,而且意外地幾夾。紫菜脆脆炸雞嘅味道比較複雜,有紫菜嘅脆脆味道,亦有少量甜味同蒜味。無論揀邊種味道,其實佢嘅重心都係雞肉本身。的而且確,用先焗後炸嘅方式可以避免到雞皮過脆過乾,雞肉亦唔會好嚡,最重要係呢個方法食炸雞可以最大限度減少佢嘅熱氣度,所以每人都可以食好多件而唔會覺得好熱氣。爆粟墨魚圈 $78墨魚圈本來已經好食,加上爆好多粟米粉,充滿粟米甜味,美味無窮。黑芝芝波 $58呢度嘅隱藏美食,外脆內軟嘅背後,內裏嘅芝士係拉到絲嘅。另外要提提佢有

PURADAK CHICKEN

梅子梳打 ($28)
青蘋果梳打 ($28)

半半炸雞(無骨) $238

今次我哋就揀咗”羅勒地獄炸雞”同”紫菜脆脆炸雞”。

爆粟墨魚圈 $78

黑芝芝波 $58
呢度嘅隱藏美食,外脆內軟嘅背後,內裏嘅芝士係拉到絲嘅。另外要提提佢有紫薯層,所以會有少少甜味。

聽好多人講,呢度食炸雞好貴,但我思前想行,一份半半炸雞,賣$238,但足足有14件,遠遠超過二人份量。加上非常充足嘅調味,喺呢個角度睇,其實唔算好貴。
2024-11-13
$230 (Dinner)
  • 炸雞
2024-11-02 197 views
聽過puradak chicken 呢個名一段時間,終於有機會黎試下,我地去屋企附近嘅將軍澳分店食。1️⃣半半炸雞(青陽辣椒mayo+瘋狂蒜香🧄),我地揀左有骨炸雞,一上臺已經覺得好香。青陽辣椒加沙律醬黎做醬真係第一次食,估唔到咁好味,辣得黎又有啲香甜,加上炸雞先烤再炸,食落一啲都唔油,好味😋瘋狂蒜香好香蒜蓉味又加左蜜糖,好滋味,必叫❤️2️⃣爆粟黑芝芝波💰68呢個炸得好好食,外脆內軟,芝士餡超多,趁熱食咬開係流心嘅,好邪惡😂但真係令人忍唔住一定要食曬😋3️⃣芝士雞蛋卷💰128個雞蛋卷好大份,雞蛋味濃郁,加上爆滿嘅芝士🧀,加埋沙律醬同茄汁,味道有層次👍4️⃣梅子梳打💰285️⃣西柚梳打💰28食炸雞一定要叫梳打,夠解膩,兩杯都酸酸甜甜,好清新❤️消費價錢:2人💰528,人均💰264結論:(10分為滿分)味道:8/10性價比:8/10回頭指數:8/10餐廳名稱:PURADAK CHICKEN餐廳地址:將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓167-169號舖

2️⃣爆粟黑芝芝波💰68

3️⃣芝士雞蛋卷💰128

4️⃣梅子梳打💰28
5️⃣西柚梳打💰28

炸雞一定要叫梳打,夠解膩,兩杯都酸酸甜甜,好清新❤️

消費價錢:2人💰528,人均💰264

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:8/10
回頭指數:8/10

餐廳名稱:PURADAK CHICKEN
餐廳地址:將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓167-169號舖
  • 炸雞
2 day(s) ago 0 views
呢排天氣轉涼又想食炸雞啦!今次就試咗位於將軍澳中心嘅Puradak Chicken,唔search 唔知,原來仲有間奧海城分店已經開業一周年!🙆🏻‍♀️見到佢哋嘅炸雞🍗有好多唔同嘅口味,我就當然叫咗兩個口味嘅雙拼:魔蒜地獄同埋韓式甜醬炸雞🥰其實仲有好多未見過嘅口味,例如紫菜脆脆、青陽辣椒、辣卡邦尼年糕…下次再試😝佢哋嘅炸雞上面都有好濃厚嘅醬汁,所以每嚿炸雞都一定夠晒味!食韓國菜當然唔係淨係食炸雞啦,所以我哋又再另外叫咗個海鮮薄餅🌮同埋牛肉紫菜飯卷🍙原來用佢哋嚟點炸雞既汁都一樣好夾😝再配埋兩杯好清爽嘅西柚梳打同埋梅子梳打,一啲都唔油膩!😋你哋又有冇試過呢間餐廳呢?

4 day(s) ago 0 views
今日經過將軍澳,見到將中有一間韓國炸雞店,於是就同朋友一齊去試試,今次叫左:😈半半炸雞(瘋狂蒜香+紫菜脆脆)💰238食韓國菜又點少得食炸雞,我哋今次仲叫咗無骨嘅,炸雞份量好多同鬆脆,食落肉質嫩滑多汁😍特別係蒜香🧄,味道超濃郁🫰大推😈牛肉紫菜飯卷💰68材料好豐富,有雞蛋丶牛肉丶青瓜🥒等等,食落滿口麻油香,超推薦😈黑芝芝波💰58好驚喜,一咬開入面芝士爆哂出來,朋友勁鍾意,勁快清哂😈梅子梳打💰28酸酸地幾開胃,解膩😈芒果梳打💰28芒果香甜同清爽,解渴一流

😈半半炸雞(瘋狂蒜香+紫菜脆脆)💰238

😈牛肉紫菜飯卷💰68

😈黑芝芝波💰58
好驚喜,一咬開入面芝士爆哂出來,朋友勁鍾意,勁快清哂

😈梅子梳打💰28
酸酸地幾開胃,解膩

😈芒果梳打💰28
芒果香甜同清爽,解渴一流
2024-11-04 162 views
今日真係好開心, 因為約左好耐冇見既朋友黎到將軍澳食好西, 我地睇左黑白大廚, 都好想食韓國野, 於是就黎左呢間Puradak食佢既炸雞! 呢度既炸雞真係一定要食! 我地叫左半半炸雞, 分別揀左要原咪同瘋狂蒜味! 真係超正! 果然冇叫左, 炸雞上枱熱辣辣! 真係超誇張! 好好食! 我地食到停唔到口, 碟上既汁都好正! 呢個半半炸雞係2人餐既其中一樣野食黎,套餐入面仲有其他野食, 仲有個mixed fries, 入面有好多薯條, 全部都炸到熱辣辣! 野飲我地就叫左兩杯梳打, 兩杯都好好飲,夠哂氣又唔太甜! 呢個餐仲跟埋泡菜, 食到咁上下D 炸物再食泡菜就即刻再開左個胃! 我地仲叫左芝麻波波添! 都係炸到好香好脆! 正!

2024-10-29 186 views
韓國頂頂有名嘅Puradak Chicken登錄香港多時,奧海城分店都已經開業一週年。今日終於有機會黎到將軍澳中心分店試一試佢地嘅招牌炸雞。 Puradak Chicken炸雞貴族之稱,炸雞分有骨同無骨,另外口味選擇都好多,有瘋狂蒜香、帕布羅、辣卡邦尼年糕、黑炸雞、紫菜脆脆、青陽辣椒MAYO、羅勒、韓式甜醬同Corn-so amazing 等等。辣卡邦尼年糕炸雞(有骨) ($228)雞肉嫩滑多肉汁,外皮脆脆地。辣卡邦尼汁辣辣地,幾開胃。但原來辣卡邦尼年糕炸雞係無年糕,有啲可惜。另外,我哋揀左有骨炸雞,完汁完味最好食。泡菜煎餅($118)煎餅煎得非常香脆可口,粉漿比例開得好好。原味紫菜飯巻 ($68)韓國特色紫菜飯巻,好有韓國風味。Grape Bongbong ($18)Crushed Pear Juice ($18)

辣卡邦尼年糕炸雞(有骨) ($228)

泡菜煎餅($118)
煎餅煎得非常香脆可口,粉漿比例開得好好。

原味紫菜飯巻 ($68)
韓國特色紫菜飯巻,好有韓國風味。

Grape Bongbong ($18)

Crushed Pear Juice ($18)
2024-10-24
$250 (Dinner)
久仰大名呢間韓國炸雞好耐,佢喺奧海城、尖沙咀、將軍澳都有分店,奧海城分店仲踏入開業一周年添,今日入開將軍澳探朋友,終於有機會去試吓啦。餐牌選擇當然以炸雞為主,除咗經典口味仲有多款創新嘅口味可以選擇,想試多款口味可以揀半半炸雞($238),有「有骨」同「冇骨」可選擇,揀咗招牌青陽辣椒mayo 同瘋狂蒜香,炸雞擺得好靚好大份,招牌青陽辣椒mayo 係用咗墨西哥辣椒加沙律醬做醬汁,墨西哥辣椒嘅香味同沙律醬嘅甜味平衡得不錯,不會過分刺激但又保持惹味;瘋狂蒜香甜甜地好香蒜蓉味,鍾意蒜蓉嘅朋友必點。呢度嘅炸雞係用上鮮焗後炸嘅方法炮製,可以完美保留到肉汁,食得出比起平時嘅炸雞更加Juicy,非常推介!秘製黑醬炒年糕 $78傳統韓式辣醬炒年糕就食得多,今次第一次食秘製黑醬炒年糕,用上炸年糕再加黑醬汁及蒜蓉片,多咗一層外脆內軟嘅口感,黑醬汁微甜加埋蒜片一齊食,個人覺得呢個選擇比起傳統更好食。泡菜煎餅$118泡菜煎餅用料豐富,外層煎得好香脆,內層軟糯,放有大量泡菜,食唔停口。整體呢度嘅炸雞質素做得好好,難怪見到佢一直外賣單唔停手,下次會再嚟試吓其他口味。

秘製黑醬炒年糕 $78

泡菜煎餅$118

1K
👧🏻😋👅🍽✨大癲炸雞同芝士波 做問卷仲送餃子🫰🏻-🇰🇷 座位同廚房分開兩邊, 堂食位置更寬敞, 店店內以黑白色為主造高尚感覺, 食品出品選擇好多, 亦非常配得上高雅裝潢; 唔少人叫外賣, 見一個個紙袋係咁出🇰🇷 雖然價錢中上, 但有好多推廣優惠: 憑即日收據再幫襯又仲有8折 (lunch完俾同事去dinner就岩晒🤣) + 做survey仲送一客免費炸餃子 + 平日7pm前啤酒買一送一-🐓 半半炸雞(無骨) $238💯無骨炸雞啖啖肉, 先焗後炸juicy爆晒汁, 連埋醬汁同芝士食都唔會覺得膩; 重點係口味特別又多元化出面冇見過! 💯羅勒派對有羅勒醬, 番茄仔, 芝士碎香甜清新, 同肉汁完美融和 ; 紫菜脆脆類似紫菜天婦羅零食既脆脆略嫌未夠脆口, 但勝在得粉冇醬都唔會覺得乾-🦐 海鮮煎餅 $128✨比一般韓食店既煎餅冇炸得咁勁, 保持返餅底濕潤而邊邊依然香脆, 中間有多款海鮮粒粒好鮮甜, 就算唔會醬汁都好好食-🫕 爆粟黑芝芝波(5件) $68💯大癲一咬拉開係瀑布黎😂 勁好味外脆內軟好香粟米同芝士味, 但食落完全唔膩, 係想癲狂啪晒啲波波入口-🥟 炸餃子 贈送 原價 $48✨做個簡單su
👧🏻😋👅🍽✨

爆粟黑芝芝波(5件) $68
黑芝芝波

🥟
炸餃子 贈送 原價 $48
✨做個簡單survey就有一客5隻炸餃送, 外皮酥脆入面有粉絲餡, 推!

炸雞
黑芝芝波
2024-10-24 121 views
PURADAK CHICKEN主打酥脆香口炸雞~採用「先焗後炸」方式炮製高溫焗製後把油份逼出減少油膩感即叫即炸保持食物質素!上碟晒新鮮熱辣!口味眾多~有辣有唔辣🌶️除咗將軍澳分店之外,奧海城分店都開業一周年大家快啲嚟試吓啦👍🏻炸雞口味多~更有無骨炸雞可供選擇半半炸雞🍗一次過可以食到兩款口味瘋狂蒜香🧄炸雞~沾滿蜜糖炸雞入口微甜脆口清陽辣椒🌶️Mayo炸雞~熱賣之選!微辣香口重點係佢哋嘅炸雞真係外脆內嫩!好味道啊韓式炒粉絲🍜加入木耳、冬菇、甘筍🧅等材料粉絲夠哂入味又帶麻油香👏🏻牛肉紫菜飯卷 🍙材料豐富賣相又靚💕飲品就叫咗西柚梳打、葡萄汁 📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓167-169號舖#香港好去處 #hkfoodguide #韓式炸雞 #韓國菜#likeforlikes #香港美食 #相機食先 #puradak#香港美食指南#香港美食地圖#香港美食日記#炸雞 #韓國菜 #將軍澳美食 #美食
PURADAK CHICKEN
主打酥脆香口炸雞~採用「先焗後炸」方式炮製
高溫焗製後把油份逼出減少油膩感

即叫即炸保持食物質素!上碟晒新鮮熱辣!
口味眾多~有辣有唔辣🌶️
除咗將軍澳分店之外,奧海城分店都開業一周年
大家快啲嚟試吓啦👍🏻

炸雞口味多~更有無骨炸雞可供選擇
半半炸雞🍗一次過可以食到兩款口味

瘋狂蒜香🧄炸雞~沾滿蜜糖炸雞入口微甜脆口
清陽辣椒🌶️Mayo炸雞~熱賣之選!微辣香口
重點係佢哋嘅炸雞真係外脆內嫩!好味道啊

韓式炒粉絲🍜加入木耳、冬菇、甘筍🧅等材料

粉絲夠哂入味又帶麻油香👏🏻

牛肉紫菜飯卷 🍙材料豐富賣相又靚💕

飲品就叫咗西柚梳打、葡萄汁

📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓167-169號舖

#炸雞 #韓國菜 #將軍澳美食 #美食
2024-10-23 110 views
同朋友嚟到呢間韓式炸雞,入到去裝修好有feel,亦會播住韓文嘅歌。叫咗好出名嘅芝士炸雞,辣炒豬肉蓋飯。芝士炸雞好重味,食得太多會好漏,都好多粉。辣炒豬肉蓋飯就普通,下次去唔會叫。
2024-10-18 255 views
韓國過江龍炸雞店 Puradak Chicken 黎左香港,鍾意食炸雞嘅朋友話要去試試。餐廳半開放型式,空間感十足。半半炸雞 (無骨)  $238呢度炸雞有成11款口味咁多,望落款款口味都想試。因為半半炸雞可以揀2款口味,仲有無骨/有骨可選擇。瘋狂蒜香炸雞、秘製黑炸雞炸雞烹調方法特別,係採用先焗後炸嘅方式炮製,先焗將雞嘅油份逼出,再炸至金黃酥脆。炸雞外皮香脆,咬落肉質鮮嫩,內裏仲保存到雞嘅肉汁。 蒜香炸雞鋪滿香蒜,蒜香味幾出色。秘製黑炸雞醬汁帶點甜味,肉質同樣鮮嫰,韓式烤牛肉飯  $88烤牛肉飯用石鍋盛載,上枱時熱辣沸騰。烤牛肉飯仲有好多配料,有紫菜、翠玉瓜、雞蛋、甘筍絲、洋蔥、芽菜、香菇、菠菜。配上微辣辣醬,食落更加滋味。牛肉紫菜飯卷  $68飯卷有8件,飯捲配料有牛肉、醃蘿蔔、青瓜、牛蒡、甘筍、雞蛋絲,十分足料,食落層次豐富。青蘋果梳打  $28梨汁  +$7炸雞配冰凍青蘋果梳打,感覺清爽。
餐廳半開放型式,空間感十足。
半半炸雞 (無骨)  $238
仲有無骨/有骨可選擇。
瘋狂蒜香炸雞、秘製黑炸雞
半半炸雞 (無骨)
秘製黑炸雞醬汁帶點甜味,肉質同樣鮮嫰,

韓式烤牛肉飯  $88
韓式烤牛肉飯
烤牛肉飯用石鍋盛載,上枱時熱辣沸騰。
韓式烤牛肉飯
配上微辣辣醬,食落更加滋味。

牛肉紫菜飯卷  $68

青蘋果梳打  $28
梨汁  +$7
青蘋果梳打
炸雞配冰凍青蘋果梳打,感覺清爽。
2024-10-12
$236 (Dinner)
半半炸雞 (無骨)
2024-10-17 182 views
有韓國炸雞貴族之稱嘅Puradak Chicken炸雞口味繁多而且以獨家研發先焗後炸製作炸雞入口鮮嫩仲啖啖肉汁將軍澳分店位置比較開放廚房同用餐區分開用QR code 落單後就可以等待美食我比較喜歡黎食下午茶因為可以唔駛排隊🤭我最推薦青陽辣椒mayo炸雞!辣度偏低但足夠惹味Mayo包住炸雞感覺唔會太熱氣😍我點半半炸雞咁就可以食埋傳統嘅韓式甜醬口味另一樣必點嘅係秘醬黑醬炒年糕年糕煙韌chewy配上秘製嘅香甜黑醬令人愈食愈想食而唔會太膩👍加個韓國大熱嘅水果Ade梅子氣泡水解膩不太甜爽呀!
有韓國炸雞貴族之稱嘅Puradak Chicken

Type of Meal
Tea
  • 青陽辣椒mayo炸雞
2024-10-17 213 views
📍行開將軍澳中心都冇咩機會食過呢間韓式炸雞,見而家排隊嘅人冇咁多,今日一於試吓!半半炸雞($238),佢嘅炸雞比其他韓式炸雞嘅味道多同特別,有黑炸雞(炸醬)、青陽辣椒MAYO味、羅勒味同粟米濃湯味等。我哋揀咗瘋狂蒜香同帕布羅味,前者除咗用咗蒜蓉仲有蜜糖嘅清香味,後者就會比較濃,係韓國甜甜地果香醬油嗰種味,啲雞用咗先焗後炸,香脆得嚟又幾juciy,食落又唔會膩!叫咗魚糕湯($138)兩大吋串魚糕,底下個湯仲會再有啲魚糕片同菇菇,份量都幾足料同清味,配埋炸雞都幾夾。牛肉紫菜飯卷($68)就正正常常~唔夠飽嘅都可以叫嚟食。

牛肉紫菜飯卷($68)就正正常常~唔夠飽嘅都可以叫嚟食。
2024-10-14 205 views
最近睇完黑白大廚,好想去食韓國嘢,將軍澳中心呢間炸雞次次行過都諗住食,今次終於有機會,餐廳環境光猛,座位闊落。半半炸雞(青陽辣椒+ 瘋狂蒜香)炸雞用先焗後炸方式烹調,令到外層好惹味而內裏亦能保存肉汁,肉質都算嫩滑。青陽椒味炸雞好特別,外層的辣椒醬帶有一點甜味,青楊辣椒加上蛋黃醬,唔會好辣但係充滿青楊椒獨有嘅香味,醬同雞同match,食起來既辣又香。鐘意蒜味嘅我食炸雞必點蒜香味,外層都睇到好夠蒜,蒜香濃郁,加埋甜醬食好惹味。豬肉泡菜湯唔算好濃味但好足料,而且因為泡菜夠多關係,湯頭偏酸味,好開胃好解漏。原味紫菜飯卷份量都多,餡料新鮮,味道正常。青蘋果梳打西柚梳打

半半炸雞(青陽辣椒+ 瘋狂蒜香)

豬肉泡菜湯

原味紫菜飯卷
份量都多,餡料新鮮,味道正常。

西柚梳打

2024-10-01 400 views
這間餐廳已經唔知道食咗幾多次,原因每次諗起韓國,就會諗起佢!因為我每次去韓國,都會去食炸雞,可能受韓劇影響關係!而香港亦有不少韓式炸雞店!而講到正宗,就不能不提,今天介紹的韓式炸雞店,因為佢真係來自韓國,而這間店在韓國,亦有炸雞界貴族美譽之稱!環境方面:基本裝修實而不華,但勝在寬敞!坐位很開揚食物方面:主要以炸雞為主,根據餐廳資料,炸雞主要以210°C高溫烤焗,先焗才後炸,令到炸雞多餘的油分逼出,加上不同醬汁及配料,炮製出多款口味可以選擇!炸雞可以自由選擇有骨或無骨!而有個套餐相當抵食Chill With Chicken & ADE $369套餐包括:自選炸雞一打(Half Half)炸雞可自選有骨,無骨!而炸雞味道有11種咁多,包括:辣卡邦尼年糕,Corn-so Amazing,紫菜脆脆,羅勒派對,Puradak經典原味,瘋狂蒜香,魔蒜地獄,韓式甜醬,青陽辣椒,秘製黑醬,帕布羅醬汁等等!而我就選擇左無骨,Corn-so Amazing,紫菜脆脆炸雞金黃酥脆,皮脆肉嫩!在烤焗炸雞上灑上調味粉,令到炸雞更有層次感!(紫菜脆脆)有口感,味道亦不錯!(Corn-so Amazing)佢嘅粟米

環境方面:
基本裝修實而不華,但勝在寬敞!坐位很開揚

食物方面:

Chill With Chicken & ADE $369
套餐包括:自選炸雞一打(Half Half)

而我就選擇左無骨,Corn-so Amazing,紫菜脆脆
炸雞金黃酥脆,皮脆肉嫩!在烤焗炸雞上灑上調味粉,令到炸雞更有層次感!(紫菜脆脆)有口感,味道亦不錯!(Corn-so Amazing)佢嘅粟米粉芝士粉亦都幾出味,係偏甜嘅芝士粉,加上烤過的粟米一起食,令到口感更昇華!
套餐包括:爆粟什錦炸薯
薯條,薯格,薯角,份量超大,炸到脆卜卜。超多粟米粉芝士粉灑起上面,增添咗啲甜甜地嘅味道

套餐包括:飲品2杯
檸檬梳打 /西柚梳打

爆栗墨魚圈 $78
同爆粟什錦炸薯一樣,墨魚圈也炸到脆卜卜,超多粟米粉芝士粉,邪惡的一餐

整體來說,如果想食到正宗韓式炸雞,這間可以一試