2011-08-03 30 views
7pm不用排隊,點了玫瑰烤雞及菠菜汁石班塊set dinner.玫瑰烤雞是我的最愛,食過起碼3次,但對上都應該成年前的事,今次真令我徹底失望,雞本身無問題,還有少許玫瑰香味,但煮的廚房仔肯定做開大x樂等的快餐店,竟然將蘑菇汁淋滿成塊雞,失去了雞的原味…配菜不知所謂,淥菜既水未弄乾,搞到放隔離的薯仔淋晒,而且好咸…石班塊真係幾隻字形容晒,有雪味!連快餐既水準都做唔到!加咗價但水準跌成咁,怕怕!
2011-08-01
$165 (Dinner)
2011-07-01 42 views
到又一城,幾家想吃的也吃過了,又不想到food court/ city carteen 食頹飯。在不知吃什麼好之時,目標有三家,分別是ricepaper,皇后和板前,最後在多個因素之下,選擇了皇后。等了大約半小時入座,停在後面的小朋友和家人吃飯,一直壤著要mac 機,說什麼買了一年左右的電腦慢得接受不到,而得到的回應是考第一。這令我想起當年小學電腦還未普及,時代真的每天在變,還有就是什麼也要最好和第一的小孩真辛苦。 這兒的羅宋湯不會水汪汪,杰一些會令味道停留在口腔長久一點,酸辣度夠也算是平衡,好飲的。牛扒,七成熟,無疑是熟了點。煎得未算平均,中間最生的位置是可以的,整體來說還未夠鬆軟,anyway,是價的問題吧。如果說差不多價位的,澳門的 Restaurante ESCADA 的牛扒好吃很多。而薯蓉是好吃的一類,有薯香。以我的經驗來說,此類的食店,意粉也是很淋的,所以選了一客飯。本不想以快餐店出品與這兒相比,但壓根底心裡總覺得有大家樂一哥焗朱的影子,汁是似的,酸酸甜甜,開胃的,不同的是豬扒的質地沒有如大家樂軟淋得有點怕,這兒大部份也是鬆軟,只有少部份中間的位置比較實和硬。用蛋的炒飯底炒
而薯蓉是好吃的一類,有薯香。
以我的經驗來說,此類的食店,意粉也是很淋的,所以選了一客飯。本不想以快餐店出品與這兒相比,但壓根底心裡總覺得有大家樂一哥焗朱的影子,汁是似的,酸酸甜甜,開胃的,不同的是豬扒的質地沒有如大家樂軟淋得有點怕,這兒大部份也是鬆軟,只有少部份中間的位置比較實和硬。用蛋的炒飯底炒得不錯,是不錯的。

服務完全沒有之前見到的食評所說的差,還要有點喜出望外的好。以這個質素來說,價位高了點,不過如果你在又一城想不到吃什麼,也可一試的。

因為,又一城真的沒有「性價比」的選擇。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
2011-06-18 41 views
今天才寫這篇食評,算是對不起了皇后自問不是熟客,自愧沒資格品評皇后一直Keep得好,(食物)冇走樣但亦忍不住在短短數月內多次拜會皇后不得不說,à la carte比set meal精采萬分誠意推介每次必點的真正「一哥」、肉醬意粉和咸牛脷焗飯先說焗豬排飯,個人來說本身不喜歡偏向酸甜的蕃茄汁皇后的茄汁剛好是個人喜歡的口味即界乎茄汁與燒汁的味道,恰到好處再說肉醬意粉芝士及肉醬跟意粉的比例是2:1不是意粉份量少,而是肉醬偏多最後強推的咸牛脷焗飯附有多片大大塊的咸牛脷,白飯另上焗飯可選茄汁或粟米汁侍應指較多人會選擇茄汁微酸的茄汁配咸牛脷剛好對上一次吃咸牛脷焗飯是在CWB喜喜價格相約但份量少接近一半、咸牛脷亦偏鹹(自問是偏愛味道重的人)總括皇后à la carte的份量頗大(即中型男士也能吃飽的份量)質量及份量皆在本人指標的中上級
今天才寫這篇食評,算是對不起了皇后

但亦忍不住在短短數月內多次拜會皇后

不得不說,à la carte比set meal精采萬分

誠意推介每次必點的真正「一哥」、肉醬意粉和咸牛脷焗飯

先說焗豬排飯,個人來說本身不喜歡偏向酸甜的蕃茄汁

皇后的茄汁剛好是個人喜歡的口味

即界乎茄汁與燒汁的味道,恰到好處

再說肉醬意粉

芝士及肉醬跟意粉的比例是2:1

不是意粉份量少,而是肉醬偏多

最後強推的咸牛脷焗飯

附有多片大大塊的咸牛脷,白飯另上

焗飯可選茄汁或粟米汁

不吃也罷的芝士大蝦天使麵
SET LUNCH - 絕無印象的魚柳
2011-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 真正「一哥」豬排飯、肉醬意粉和咸牛脷焗飯
2011-06-05 37 views
本來想吃Little Italy,但據聞那邊的份量很大,兩個人著實吃不了那麼多,而樓下EXP感覺很快餐,又一城的選擇真的不多,便試試這間吧!這裡的套餐選擇也真不少,都是一個主菜+餐湯及飲品,平均都是百多元,比散叫主菜一個多二、三十元,但我倆對餐湯和飲品都不太有興趣,還是散叫吧!燒牛肉沙律$85,是有悉心擺放的,惜燒牛肉無甚味道,牛肉蓋著的是薯仔沙律,薯仔切成小粒,沙律醬沒有過多,是正常的味道。芝士焗意粉$65,白汁味多於芝士味,叫白汁意粉更為貼切,是令人失望的。俄國牛油雞卷$120,曾在上環ABC餐廳食過焗雞卷,不知那是那個國家的煮法,但就是好味,唯這裡的俄國雞卷原來是兩碼子的事,是炸的,雞卷外皮炸得有點乾,內裡是免治雞肉,不難吃但卻無甚驚喜。反而是伴碟的炸薯絲很香口,而炸雞塾底的是炸得香脆的多士,大概是用來吸走炸雞多餘的油份,我倆也只是淺嘗一口好了。食物給人感覺是舊式港式的西餐廳,要不是身在九龍塘又一城這貴價地段,食價是絕對物非所值的。
2011-06-04
$150 (Dinner)
跟很久不見的朋友飯聚, 約在又一城, 很多地方也試過了, 而且想找環境比較可以傾計的, 所以試這間,但吃前看到這裡的comment有點不太好, 但都本著試一次的心態, 結果是蠻好的, 會再食...^^訂了位而且是平日, 所以不太多人, 入內等我的朋友, 待應都蠻友善~~~~很快給水及menu~~~~~室內環境不錯, 位置舒適及蠻有情調的~~(但就是這樣燈點暗!!)~~~很方便舒服的傾計...待朋友來到便叫食物, 基本上大部份都是扒餐...還有其他焗飯意粉等....一場來到就食扒set~~~~(其實都不是太便宜, 跟某些扒店價錢都差不遠或貴些, 每份都要百五元以上...)叫完東西就來餐湯跟麵包~~~~~白湯夠creamy~~~味都蠻濃; 紅湯都蠻多疏菜的!!然後等了一陣上主食...我叫了"豬柳串燒餐"~~但奇怪上碟時不是一串串?? 味道不錯, 不過覺得有某些地方燒過頭了...但那個薯蓉很好吃~~夠濃及入口即溶之感~~~初時還以為是什麼薯菜類, 但原來有大大的薯蓉外還有其他蔬菜!!!邊食邊跟朋友聊天~~~其實侍應的態度及服務都不錯, 可能不是很多人的關係, 所以叫人都很快手, 他們也會久不

很快給水及menu~~~~~

creamy的白湯, 好味!!
然後等了一陣上主食...
串燒豬柳餐~(但點解出來唔係串gei??)
邊食邊跟朋友聊天~~~其實侍應的態度及服務都不錯, 可能不是很多人的關係, 所以叫人都很快手, 他們也會久不久來問收東東,
但不會阻住大家聊天...蠻nicen反有笑容的!!!

之後叫了餐茶...結果坐了兩個多小時然後結帳閃了...

這間可以再幫襯!!!^^
2011-03-28
$200 (Dinner)
creamy的白湯, 好味!!
串燒豬柳餐~(但點解出來唔係串gei??)
  • 扒餐
  • creamy soup
2010-12-21 6 views
是日大家姐請食晚飯, 佢推介呢度既焗豬排飯同餐飽, 所以就試一試, 初頭見餐牌普遍價錢都略貴, 焗豬排飯又冇餐, 後尾落單時侍應通知加幾十蚊可以轉做餐, 之後再叫一個西冷牛排, 五成熟, 一羅宋一忌廉湯.~ 餐飽同湯 : 個飽真係好味, 好香. 個湯我就覺得麻麻地, 不過不失. 餐湯仲未飲晒就已經上豬排飯, 呢度扣少少分~ 焗豬排飯 : 豬排好軟, 味道唔錯, 個飯好綿~ 西冷牛排 (碟上) : 上枱時聞到陣陣燒烤味, 切落去時比豬排更加淋, 佢只係將表面烤熟, 入面仲係紅色既, 但一d血水都冇, 連平時好容易食到有渣既脂肪佢都做到好好, 冇渣, 配埋個飯簡直一流. 配菜都有水準. 呢個真係要讚好!! ~ 餐茶 : 凍檸茶就一般, 始終係港式茶餐廳先合我心水, 不過其中一個侍應過黎問我地飲咩茶時就估我地飲咩野, 感覺幾好 總結黎講有機會一定會再食p.s. 再一次多謝大食姐介紹同請我食呢一餐, thanks!!
~ 餐飽同湯 : 個飽真係好味, 好香
~ 焗豬排飯 : 豬排好軟, 味道唔錯, 個飯好綿
, 配埋個飯簡直一流. 配菜都有水準. 呢個真係要讚好!!

總結黎講有機會一定會再食

p.s. 再一次多謝大食姐介紹同請我食呢一餐
, thanks!!
2010-12-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Celebration
Christmas
  • 西冷牛排
  • 焗豬排飯
  • 餐飽
2010-11-15 28 views
因為一場優先場電影, 男朋友與我第一次一同去又一城!!而在睇戲前先要食dinner逛逛逛...揀揀揀...最終揀了近戲院的 皇后飯店 Queen's Cafe九龍塘達之路80號又一城L1層18號舖男朋友與我每人點了一個set dinner先來餐包, 色澤不錯, 餐包有微溫且足夠令牛油溶解,咬下去軟綿綿的, 是我喜歡的質感!!我們選擇了, 一紅湯一白湯忌廉雞湯 - 足料, 而且男朋友喜歡它有蔥, 有一點杰 & 滑滑的湯羅宋湯 - 同樣足料, 有很多蔬菜, 而且味道適, 不會過酸主菜1 : 葡汁焗什菌菠菜麵熱騰騰的上菜, 服務員還會細心的提醒一聲 "小心燙手!"但我真的想拉近一點我, 服務員就即時幫我拉近一點, 讚揚!!葡汁焗什菌第一眼感覺 : 咁大盤!!!什菌有好多不同的菌類, 還有我喜歡的紅蘿蔔條,而且葡汁亦真的焗到什入味!!菠菜麵就只屬一般, 不過分量十足的!!主菜2 : 牛扒意粉配蒜汁(唔記得邊款牛扒...)男朋友叫7成熟, 依我所見烹煮後是6成,不過依然好味, 我此終是喜歡有點血的牛扒!!最後一人一杯餐飲 : COT & O水檸檬ok, 不會覺得苦!!而且埋單只是$29x真的算抵
因為一場優先場電影, 男朋友與我第一次一同去又一城!!
而在睇戲前先要食dinner
逛逛逛...揀揀揀...

最終揀了近戲院的 皇后飯店 Queen's Cafe
九龍塘達之路80號又一城L1層18號舖

男朋友與我每人點了一個set dinner

先來餐包, 色澤不錯, 餐包有微溫且足夠令牛油溶解,
咬下去軟綿綿的, 是我喜歡的質感!!

我們選擇了, 一紅湯一白湯

主菜1 : 葡汁焗什菌菠菜麵
熱騰騰的上菜, 服務員還會細心的提醒一聲 "小心燙手!"
葡汁焗什菌第一眼感覺 : 咁大盤!!!
什菌有好多不同的菌類, 還有我喜歡的紅蘿蔔條,
而且葡汁亦真的焗到什入味!!
菠菜麵就只屬一般, 不過分量十足的!!

主菜2 : 牛扒意粉配蒜汁(唔記得邊款牛扒...)
男朋友叫7成熟, 依我所見烹煮後是6成,
不過依然好味, 我此終是喜歡有點血的牛扒!!

最後一人一杯餐飲 : COT & O水
檸檬ok, 不會覺得苦!!

而且埋單只是$29x
真的算抵食!!

整體 : 服務員幾好, 起菜速度適中, 每款之間不會等太耐;
所以菜色都是熱騰騰的上來!!
唯一不好的就是据扒的刀, 不夠据齒不夠利,
切扒時有點困難!!!
2010-11-03
  • 葡汁焗什菌菠菜麵
2010-10-05 95 views
大約 7 點,行到好累同肚仔餓。老婆想食什扒,我想食燴飯,同要夠位放 bb 車。見呢間好似幾舒服,就入去試試。。我推住架 BB 車入去,個 SERVER 主動幫我安排左個 4 人卡位,同避開風口位。呢 d 主動,令我好 appreciate。我地點左個什扒同俄國雞絲飯。兩個都加$做 set(有湯,有飲品)。 SOUP:羅宋湯 + 包湯夠料,夠熱。包脆。 什扒:羊扒,牛扒,豬扒,香腸羊扒 - 幾好。唔太 so。牛扒 - 唔鍾意。無咩牛味。好似唔新鮮同便價野咁。豬扒 - GOOD!soft & tender。厚 cut。香腸 - 都係果 d 啦。。汁 - 好小。唔夠大方。%整體:幾好,無左塊牛扒就無問題。 俄國雞絲飯同我食過的俄國雞絲飯完全唔同。呢個只係焗豬飯個汁加 cream。料多,汁多。總結食品:份量夠。味道都 ok。好過扒王,同無咩味精。服務:見到 d server 其實都好肯做同有笑容,不過 server 好似都好新。如果再多加主動,多親切口語,多溝通同介紹餐牌,咁呢個場應該會更好。衛生:見到有菊牛的物體。
SOUP:羅宋湯 + 包
湯夠料,夠熱。包脆。
什扒:羊扒,牛扒,豬扒,香腸
羊扒 - 幾好。唔太 so。
牛扒 - 唔鍾意。無咩牛味。好似唔新鮮同便價野咁。
香腸 - 都係果 d 啦。。
汁 - 好小。唔夠大方。
%整體:幾好,無左塊牛扒就無問題。
俄國雞絲飯
同我食過的俄國雞絲飯完全唔同。
呢個只係焗豬飯個汁加 cream。料多,汁多。

總結
食品:份量夠。味道都 ok。好過扒王,同無咩味精。
衛生:見到有菊牛的物體。
羅宋湯
什扒
俄國絲飯
  • 猪扒,羊扒
2010-09-01 9 views
數數手指對上一次來吃飯已是十年前!商場還是剛開幕的時候這裡是少數最先進註的食肆.也是少數提供港式口味的俄羅斯菜之一.吃完沒留下甚麼印象(一直沒再回頭便可知吸引力有限)這天如不是未吃午飯便來到商場看電影,也不會想起這店的存在.週日多間食肆也大排長龍,唯獨這裡尚有空位,並不代表這裡生意不好只是剛好不用等!(餐廳內已坐滿九成,)入座後門外也開始出現人龍.這類餐廳通常也會有假日午餐供應,看見有肉眼扒餐便點了一客,友人則散點了意粉及一客栗米忌廉雞湯.餐包----餐包連加熱也省卻,被冷氣吹得凍冰冰地上檯,牛油粒堅硬如石頭.常說一間餐廳連牛油及餐包也做不好,其它的也不用有什麽期望.忌廉雞湯----質感非常之杰身已差不多成糊狀,喝起來頗滑奶油味很重,友人散點的湯只不過比我的餐湯份量不多於1/4及有幾粒粟米之外,其它一切亳無分別,但索價$42再另外加一!肉眼扒$110----落單時已說明要五成熟,上檯切開一看竟變了是全熟!試一口肉質粗嚡得實在吃不下,唯有找侍應要求更換.十分鐘後第二件出現,這次看上去對辦得多.肉的纖維頗粗吃起來帶點肉味,沒有被化學招呼過的痕跡.黑椒汁的味道濃,配菜的忌廉薯仔質感軟淋薯味十

肉眼扒$110----落單時已說明要五成熟,上檯切開一看竟變了是全熟!試一口肉質粗嚡得實在吃不下,唯有找侍應要求更換.十分鐘後第二件出現,這次看上去對辦得多.肉的纖維頗粗吃起來帶點肉味,沒有被化學招呼過的痕跡.黑椒汁的味道濃,配菜的忌廉薯仔質感軟淋薯味十足!
茄汁燴豬肉意粉----上檯時意粉變成了飯,又要勞煩多一次侍應更換.味道與茶餐廳的出品分別不大,意粉更烚至非常軟身全無咬口,只不過賣相好一點.多謝盛為$70!

負責落單的經理在遊魂錯漏百出,幸其它員工的服務態度甚佳!兩次要求全場唯一的男侍應更換食物也立即辦妥,沒表現出任何不耐煩.值得一讚!
食物質素一般收費亦不算便宜,要再來的話可能要等上下個十年.
忌廉雞湯
餐包欠温度
肉眼扒(更換前)
肉眼扒(更換後)
忌廉薯仔好吃
鮮茄燴豬肉意粉
$125 (Lunch)
2010-08-26 109 views
I was attracted to this shop last night because it has got lesser people queeuing outside the restaurant compared to its neighboring shop and those downstairs It was just an ordinary dine out for me and husband and we weren't expect a dinenr that would burn a hole in our pocket, this one turned out to be a place exactly what we didnt want to. Well..the food wasn't bad at all, we ordered A La King stewed chicken rice and a baked pork fried rice, and both were OK. e ordered one iced-lemon tea and

Well..the food wasn't bad at all, we ordered A La King stewed chicken rice and a baked pork fried rice, and both were OK. e ordered one iced-lemon tea and russion coffee plus a russion cold cut starter. And the bill is close to HK$500! It is not worth for a meal that gives the same quality as any cha chan ting charged at the price of a 4 star hotel. This is obviously overpriced and if i were to spend this much of money, you better make sure your service worth every penny of it!

2010-08-25
2010-08-23 17 views
某日突然好想去皇后度買d麵包吃,碰巧在又一城,就沖咗過去呢。唔知點解,依度既皇后比其他分店的麵包都會貴一兩蚊,我就真系唔系好明啦。不過算數啦,林住就腳,所以都系去幫襯下啦。點知入到去,可能系剛開鋪,我體咗兩眼,發現穩唔到我想要既蛋糕,跟住米好好聲氣同個女侍應問下咯,點知距好似聽唔到咁,就系咁,我就系度等咗大概1分鐘都唔覺距理我,OMG!!!,我馬上上火,我入黎唔系受你氣噶姐姐!!!跟住,當然就系林都唔林就走咗,我以後都唔要幫襯!!!皇后餅店,好心你就搞下你依間鋪的服務態度,唔系點對得住你個價錢啊。
,我馬上上火,我入黎唔系受你氣噶姐姐!!!
跟住,當然就系林都唔林就走咗,我以後都唔要幫襯!!!
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
1K
2010-08-12 11 views
等睇戲, 來這裡食晚餐!都成年冇來了.叫了牛柳餐, 及個俄式沙律.羅宋湯先上, 一如以往,水準好好, 夠濃又足料.牛柳叫了5成, 都略過熟, 但都係7成倒, ok 喇, 肉質很好, 不錯了.俄式沙律全都係火腿, 冇魚既??薯仔沙律很好, 讚, 但冇凍魚, 唔制.服務很好, 讚~另有咖哩???唔再傳統俄式了....可能都係要返去我最愛的半山餐廳才行...
等睇戲, 來這裡食晚餐!
都成年冇來了.

叫了牛柳餐, 及個俄式沙律.

羅宋湯先上, 一如以往,水準好好, 夠濃又足料.

俄式沙律全都係火腿, 冇魚既??
薯仔沙律很好, 讚, 但冇凍魚, 唔制.

服務很好, 讚~

另有咖哩???
唔再傳統俄式了....
可能都係要返去我最愛的半山餐廳才行...
冇凍魚...全火腿
肉質很好
$140 (Dinner)
肉質很好
(Non-member)
2010-07-07 15 views
好耐好耐之前,呢間的確係物有所值既餐廳...但今日我只會覺得佢食物質素之低、服務水準之差,同佢頗高既收費完全唔成比例!間餐廳都幾嘈下。女侍應又粗聲粗氣,唔講你會以為自己去左茶餐廳!明明面包碟放左係四方台既一角,我同老公都gong 起手「鋸」緊扒,佢可以唔出句聲就係對面飛象過河咁收左隻碟!收碟時問食淨既野重要唔要都好正常,但我正想話只需要留低個source時 (有另一個小碗盛的),成句說話都未講完,佢就話咁我唔收然後大搖大擺行開左。無睇錯,佢的而且確係兩手fing fing 大搖大擺咁行開,之後叉腰係收銀counter 啤住我!問餐飲想要咩同平時倒水都粗粗魯魯,差d 倒到瀉,仲要一隻手夾兩杯凍檸茶行一大段路然後放落張台.....我真係無諗過咁茶餐廳feel...Rib eye 要七成,來到時肉汁血水都無滴!完全係well done,甚至係over左!Rib eye 都好難切同好難咬開,我唔敢想像其他steak會點。豬扒餐夠膽死真係得兩塊乾爭爭既豬扒放係碟,一滴source 都無!OMG! 我完全放棄又一城呢間Queen's,要上來寫,因為真係唔明點解佢會有咁多個笑面。可能係幾年前儲落!間

我完全放棄又一城呢間Queen's,要上來寫,因為真係唔明點解佢會有咁多個笑面。可能係幾年前儲落!間餐廳而家真係完全另一回事!同埋Queen's Cafe 呢個名就比呢班做野得過且過既員工敗壞,其實都覺得幾慘!
2010-07-05
  • 除左個羅宋湯,無咩好!
2010-06-26 21 views
上月不知慶祝什麼,來了這裡吃飯。由於服務太差,過了個多月仍然忍不住回來批評它。小時候(即是四、五年前)常常都覺得這裡好像很高級,話哂係又一城喎。想不到又是沒有服務的餐廳。這間餐廳從來不打開門做生意,又沒有職員在門外,那我惟有推門進去。怎知那穿西裝的人立即大喝「未有位,請出去等!」聲線之大直比茶餐廳。到有位了,他不但不為我們開門,甚至連開門通知我們也賴得做,竟只在門內向我們招手示意進內,表情更十分耐煩......有無搞錯?鼓著一肚氣進內,在外面看還以為環境很理想,怎麼裡面極為吵耳,難怪職員說話也那麼大聲。點了一個奄列,一客羊扒,一客牛扒。由於已過了個多月,前菜、湯和飲品的質素已被遺忘了。主菜方面,牛扒非常普通,奄列也不好吃,沒有蛋汁。但羊扒比我想像中好得多,可說是傑作。不過個人仍然比較prefer吃牛。唉,很嘈,吃完便立即走了。為什麼會有72個笑臉呢?

想不到又是沒有服務的餐廳。

由於已過了個多月,前菜、湯和飲品的質素已被遺忘了。

唉,很嘈,吃完便立即走了。為什麼會有72個笑臉呢?
2006-04-14
2010-06-16 26 views
最鐘意食佢哋下午茶個豬扒湯米粉, 但今日12時早左, 唯有叫洋葱豬扒飯, d豬扒夠滑, d汁都調得好好味, 但一路食一路發現有很多大大少少不一的鑊勞, 很不衛生呢, 而且服務不太好, 一叫人個個即刻另轉面, 好難得先叫到嘢食, 坐我隔離台嗰個連水同茶都無, 要叫先有, 咁嘅服務收呢個價真係唔係咁抵食囉
2010-06-15
$90 (Lunch)