2024-07-08
今日一放工就諗住過去中環happy hour🔥但係見未夠鐘又有啲肚餓,就喺蘭桂坊附近揾到間拉麵店醫咗肚先😋位置非常方便易揾,喺行緊上去酒吧街嘅嗰條斜路,細細間但係都坐到幾多人🙈嚟到一定要必試佢哋個慢煮秘製雞叉燒拉麵!我哋驚辣,所以叫咗雞叉燒雞白湯拉麵+海苔($90+$12),再試埋佢哋嘅石鍋鰻魚飯($88)同沙拉唐揚炸雞(5件)($38),睇吓飯同麵係咪一樣咁得😏雞叉燒雞白湯拉麵個湯底真係超濃郁,夠熱,成碗拉麵都好清爽,唔會太鹹膩口!麵嘅軟硬度我哋揀咗適中,啱啱好唔會太硬好難吞或者煮到溶溶爛爛咁🍜主角兩嚿雞叉燒係勁大件,一嚿都要分幾啖先食完😂要將雞腿肉去骨,卷起定型,煎完再慢煮,真係好巧功夫💯霸嗎係一定做到101分🤣奶白色嘅雞湯底配埋出色嘅麵條同雞叉燒卷,食一啖就好似食咗成隻雞嘅營養落肚咁🤤你以為佢哋淨係做拉麵出色?NO!佢哋嘅石鍋鰻魚飯都好好食!飯係炒飯底,加埋少少黐住喺鍋邊嘅飯焦,無嘢好挑剔😅鰻魚燒得剛剛好,唔會太黑太燶,無大條魚刺食落口好滑!👍🏻如果肚餓又想食飯嘅朋友就多一個選擇可以try try👌🏻沙拉唐揚炸雞估唔到咁大粒🍗比喺出面,呢到5件都係巨大size,但係唔會炸過頭,鎖
沙拉唐揚炸雞估唔到咁大粒🍗比喺出面,呢到5件都係巨大size,但係唔會炸過頭,鎖住咗啲肉汁之餘仲保持到豐富彈牙嘅口感🤤配埋沙律醬一齊食好好味💓
最後叫咗支綠茶可樂($25)+一杯白米雪糕($35)😯從來都未試過,但係一試就入坑😂兩樣都特別!尤其係個白米雪糕,食落去非常清淡,綿密嘅雲尼拿味,入面仲有一粒粒日本白米嘅質感,意外地夾🤩