2019-02-05 786 views
之前見到呢架拉麵店,成日好多人排隊,但今次星期日下午去,好彩都唔算多人,等左15mins左右就可以入座了👍🏽廚師係日本人嚟嘅,成個感覺夠哂地道~仲可以自選面嘅份量、醬料多少、有無蔥花今次試左魚介豬骨湯拉麵&伊台風(蕃茄湯底)兩個嘅味道都唔差,不過蕃茄湯底可以濃少少~每碗都有兩片叉燒+半隻流心蛋+荀~個人最鐘意拉面,夠粗夠彈牙,好好味😍拉面嘅份量好足,女仔應該食75%都夠,男仔一碗都夠哂飽!總括嚟講,值得一試😜

廚師係日本人嚟嘅,成個感覺夠哂地道~

仲可以自選面嘅份量、醬料多少、有無蔥花

今次試左魚介豬骨湯拉麵&伊台風(蕃茄湯底)

2019-01-27 452 views
晚飯時段, 又係排隊排一個鐘嘅時候, 排隊期間已經可以選擇 食物 我就選了一個期間限定。 進店後坐在面向牆邊的桌子 拉麵有兩個公仔麵的分量 叉燒也有三塊, 唯獨是太多細蝦, 個人比較不喜歡, 但整體感覺也不錯。

2019-01-24 471 views
睇過好多關於荃灣拉麵食評,其實荃灣咁細地方,已經有成6,7間拉麵店,真係只有一間可以日日都咁多人排隊,真係唔試唔得..我特登在他們關門前半小時入去,真係無需排隊,但限量的麵已經賣完,睇餐單,食物選擇只有4款,其實唔多,有個湯麵,有個撈麵,咁我地2個人,當然一人一款啦,有樣野值得一讚,就是侍應,有非常好服務,見到我地有點唔明,就立即過來講解約10分鐘,拉麵到賣相好正,味道湯底好濃厚,但拉麵我感到硬左小小,可能唔係我口味,其他配菜都好味,店內唔需加一,價錢抵食,難怪咁多人排隊。
約10分鐘,拉麵到

賣相好正,味道湯底好濃厚
,但拉麵我感到硬左小小,可能唔係我口味,其他配菜都好味
,店內唔需加一,價錢抵食,難怪咁多人排隊。
屈指一算,2019年1月剛好是我blogger生涯十週年。從當初只在「開飯」寫文,到現在主要在Instagram發放美食照片,我不諱言寫文熱情已經大幅減退,但有些餐廳或食物我還是很想用文字記錄下來,就像每年都有限定拉麵的拉麵台風。 去年是拉麵台風六週年,每年十二月該店都會推出限定拉麵,引來大批粉絲排隊,而且一年比一年多。去年因事未能參與,應該是我在荃灣店第一次缺席。今年本想早點來排隊,但來到後竟發現人龍已經排至近大河道巴士站處,真的嚇了一跳! 幸好,後來發現友人叮爺原來已在人龍的較前位置,而且也多拿了一張點餐紙,我就不客氣的一起等待了。 台風在香港有兩家分店,分別是荃灣和旺角。2018年回歸東京再開了東京crab台風,今年順理成章以「蟹」作為週年限定拉麵主題,那就是Miso★Crab拉麵了。 等了差不多一小時終於可以入座,也剛好看到兩位元祖師傅伊東さん和馬場さん並肩作戰。 和每一年一樣,週年限定拉麵不設特殊配搭。看著一碗又一碗的拉麵煮好,感覺十分治癒。 我的Miso★Crab拉麵終於來到!賣相一貫台風等色,中間小圓球卻不是骨膠原,而是特別為六週年製作的「特製軟綿綿蟹豆腐」。 以蟹肉製成

以蟹肉製成的蟹豆腐,口感軟綿,味道清香,有淡淡的蟹肉味。

Miso★Crab拉麵的靈魂當然是那融合味噌、蟹和豚骨的濃湯。根據店方所說使用的蟹出汁是從日本空運到荃灣本店,而味噌則是採用福井縣180年老字號「米五みそ」出品。慢慢細味一下,的確能嚐到蟹、豚骨和味噌的味道,尤其是味噌的醇香最為特別,和蟹豆腐一起甚有火花,非常美味!

半熟蛋一向是台風的主角之一,但這次的賣相和味道感覺都和平常的有點不同,原來是參考了東京crab台風的燻製鵪鶉蛋製作方法。這顆「燻製半熟蛋」味道較平常更香,流心度也更好,讓我好想馬上飛去東京試試鵪鶉蛋版本!

週年限定同樣是雙叉燒,角切與原片,提供兩種不同口感。

每年限定拉麵都會找南天拉麵特別製麵條,所以賣完即止。 今年的是曲麵條,讓濃湯更容易掛在麵上。

$50的價錢真心超值,感謝招待。

離去之時看到牆上掛著友人Tubbyfellow每一年繪製的簽名板,第五年來不到真有點遺憾。

期待七週年的驚喜,再見!
2018-12-15
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2019-01-16 458 views
試過香港好多間拉麵終於都係呢間性價比最高同埋最好味!真係好好味!每個月都要食一次好似變左慣性咁,食夠3碗麵儲底收據下次再幫襯仲會送多你一隻糖心蛋添!今次就試左個期間限定既-蝦x味噌拉麵. 另外仲加左$10 蚊試埋辣味芽菜.湯底好濃郁,就算係味噌都唔會太咸再配上蝦乾,味道真係好夾好鮮味.辣味芽菜就正正常常不過不失,唔算太辣麵量方面仲有得揀小麵,唔洗驚食唔曬唔洗$90 一碗咁出色既拉麵🍜真係食幾多次都唔會厭!!
辣味芽菜就正正常常不過不失,唔算太辣
麵量方面仲有得揀小麵,唔洗驚食唔曬
唔洗$90 一碗咁出色既拉麵🍜真係食幾多次都唔會厭!!
2018-12-21 664 views
第一次試食沾麵,令人難忘😍平常很多人排隊,晚上6點半到達無人等候就去了試一試,無令人失望湯底非常濃郁,很濃的魚味不會有腥的味道而且很大碗,麵質根據個人喜好選擇叉燒非常厚,還有糖心蛋非常入味下次一定會再來吃😋
第一次試食沾麵,令人難忘😍
湯底非常濃郁,很濃的魚味不會有腥的味道
而且很大碗,麵質根據個人喜好選擇
叉燒非常厚,還有糖心蛋非常入味
下次一定會再來吃😋
2018-12-16
$80 (Dinner)
2018-12-18 677 views
突然心血來潮好想試下呢間拉麵店,唔知點解係荃灣住左十幾年都冇食過!🤣每一次去到都見到好多人排隊,今次都唔例外😂等左十個到終於可以入去食啦😊我同我朋友都叫左個魚介豬骨湯拉麵🍜個湯底好濃,不過我略嫌啲拉麵有少少硬唔夠軟身🤔個人覺得個流心蛋好好味😋我同我朋友都係叫左普通麵底,但份量好多,好夠食😎同埋個拉麵入面係包有兩塊既肉,都係大大塊🤩整體黎講都覺得係物超所值的!咁既價錢竟然有咁高質既拉麵,不錯👍🏼

2018-12-17
$78 (Dinner)
2018-12-18 394 views
呢間野我都可以話係睇住佢大,從佢簡陋既裝潢到現在有埋分店,好感動。最好既係佢地到依家都keep住日本人嚴謹既態度,店長仍然係日本人,會落手落腳自己整麵,四個麵我都食過,最鍾意食佢個塊炙燒芝士叉燒,厚得黎又夠炙燒,好好味!佢最出名既魚介湯都好正正子!
2018-12-17 434 views
以前到依家已經食過無數次都仲係咁好食,每次去都係食骨膠原撈麵自問都食過好多間拉麵店,但其他食完都唔會重複食咁多次,不過每次都覺得台風好食d麵既份量好多,相對黎講一碗麵既價錢其實算平如果胃口細既又可以選擇份量少d,醬油、配菜又可以揀份量,不過以前未裝修前係可以揀麵既硬度,唯一可惜既係依家無得揀同埋服務一向都幾好,不過以前仲更加好,如果你長頭髮會比橡膠你綁頭髮。
麵既份量好多,相對黎講一碗麵既價錢其實算平
2018-08-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 骨膠原撈麵
2018-12-14 504 views
一直都想食呢間 但之前成日都見到好長龍 就放棄左但因為今日落雨 所以好好彩冇人排 一去到就有兩個位位既前面會有啲拉麵介紹同食法 啲畫得好得意🤣我地分別叫左魚介豬骨湯拉麵同沾麵 麵既份量都揀左正常黎到就發現原來拉麵分量好多 如果唔係好肚餓或者本身細食既 其實要輕量應該就夠👍魚介拉麵個湯底都好濃 一開始會覺得好鮮 但食食下就有啲咸 佢既蛋都好好食👧🏻沾麵個湯就要留意返 係有啲辣既 但我覺得都幾好味 但沾麵既肉比較碎 唔似拉麵既肉咁一大塊 有肥有瘦👦🏻
一直都想食呢間 但之前成日都見到好長龍 就放棄左
但因為今日落雨 所以好好彩冇人排 一去到就有兩個位

位既前面會有啲拉麵介紹同食法 啲畫得好得意🤣
我地分別叫左魚介豬骨湯拉麵同沾麵 麵既份量都揀左正常

荃灣-拉麵台風:沾麵(hk$83)一個人的午餐,出事啦😂見到menu紙上,麵量有得揀50%/75%同成場都係男人多,都唔醒水,照揀左普通麵量,一上枱就比個份量嚇親,勁勁勁大碗😯,連肉碎都係巨量,塊叉燒就巨型,仲有半隻溏心蛋、筍、紫菜、蔥同沙律菜!!! 但不諱言賣相真係好吸引🤩!-飲一口熱到出煙的沾麵湯,非常濃郁,是偏杰的湯,而麵條據說是依正宗沾麵做法,是凍的,把冷麵條沾上湯,掛湯能力不錯,粗麵條非常非常有口感,粗身偏硬彈牙,完全是我的愛,於是我的戰鬥力立刻升至100,仲要難得d麵條由頭到尾都無痴埋一注,讚!-塊叉燒同肉碎睇落有點乾和鞋,點知食落都好淋,原來叉燒不可以貌相。食到一半我加了檸檬汁,解解膩,而且個湯會變了另一番風味😃然後店員又幫我加了熱湯。最後,我食哂、食哂、食哂😱😱😱😱😱我覺得正常女仔都好難食得哂囉...可能我真是foodie的料☺️食完又要用意念減肥法減肥了。-PS 睇門口介紹的報導,呢度由日本拉麵師傅主理PS 個麵條原來都大有來頭,難怪深得我心PS 午餐送野飲+半份配料超抵(好彩無加😂)PS 同場仲有拉麵同撈麵選擇
荃灣-拉麵台風:沾麵(hk$83)

PS 睇門口介紹的報導,呢度由日本拉麵師傅主理

PS 個麵條原來都大有來頭,難怪深得我心
PS 午餐送野飲+半份配料超抵(好彩無加😂)
PS 同場仲有拉麵同撈麵選擇
2018-12-04 287 views
因為中午食飯的關係,所以都等左陣先有位。點餐紙可根據自己的口味來點餐,例如:麵的份量,口感和醬汁的份量等。魚介豬骨拉麵:有半隻雞蛋,紫菜和叉燒等。份量都不少,絕對飽肚。
因為中午食飯的關係,所以都等左陣先有位。

魚介豬骨拉麵:
有半隻雞蛋,紫菜和叉燒等。份量都不少,絕對飽肚。
2018-11-22 364 views
對食拉麪一向興趣不大,嚟到荃湾見呢間麪店大排長龍,試吓有乜特别。叫了魚介豬骨湯拉麪,湯味濃郁,义燒相當腍滑,鷄蛋味美流心,拉麪彈牙軟滑,豬骨味香浸入麪內,水準相當高,份量十足,的確非一般拉麪,令人回味。
2018-10-29 649 views
未試過台風既沾麵,今次試就試下佢!沾麵每日限量得30碗咋。份量一樣咁大,正呀!🤩岸哂大胃口既人🤩但今次個溏心蛋熟左啲呀😕幾鍾意台風既叉燒👍🏻湯方面,因為沾麵既關係湯係會比較濃。同湯拉麵既味道差不多,不過係比較濃味。麵條夠粗,掛海👍🏻👍🏻🤩個人比較喜歡海拉麵,下次食返海拉麵lu
未試過台風既沾麵,今次試就試下佢!
沾麵

沾麵每日限量得30碗咋。
份量一樣咁大,正呀!🤩岸哂大胃口既人🤩
但今次個溏心蛋熟左啲呀😕
幾鍾意台風既叉燒👍🏻
湯方面,因為沾麵既關係湯係會比較濃。
同湯拉麵既味道差不多,不過係比較濃味。
麵條夠粗,掛海👍🏻👍🏻🤩
個人比較喜歡海拉麵,下次食返海拉麵lu
若果係荃灣又好想食拉麵,唔洗諗我一定係揀佢😋因爲住係新界西區,返工係荃灣,又好喜歡拉麵!😻所以成日都會食台風。如果新界西我個人認為元朗既一間小鋪拉麵最好食🤩不過我幾鍾意台風既湯幾結,係濃既豬骨🤩最讚係佢既叉燒,厚,但好鬆化!👍🏻仲有溏心蛋,我每次都一定追加多一隻!😻麵條粗身,較掛湯而且有小小彈牙😋整體唔差,價錢唔貴!仲好大份!不過好似差咁啲野,冇咩特別就唔會專登去喇🤨
若果係荃灣又好想食拉麵,唔洗諗我一定係揀佢😋
如果新界西我個人認為元朗既一間小鋪拉麵最好食🤩
伊台風
不過我幾鍾意台風既湯幾結,係濃既豬骨🤩
最讚係佢既叉燒,厚,但好鬆化!👍🏻
仲有溏心蛋,我每次都一定追加多一隻!😻
麵條粗身,較掛湯而且有小小彈牙😋
整體唔差,價錢唔貴!仲好大份!
不過好似差咁啲野,冇咩特別就唔會專登去喇🤨