2020-01-25 518 views
之前已經食左兩三次,雖然佢既選擇唔多,5隻手指數得晒,但其實留意下佢牆上或台上都有d 限定拉面,拉麵都勝在好有份量,次次食都好飽,佢仲可以揀拉麵既軟硬度,唔洗驚un 親個胃
2020-01-14 675 views
今天約了好友去荃灣吃午飯,因為朋友想吃拉麵,所以選了這間台風。雖然我們不是在最繁忙的午膳時間去,但因為店面不算很大,所以排隊等了15分鐘,這還是可接受的。我們吃的過程中都望到外面一直有人排隊等候。因為第一次來吃,見到menu 5號是期間限定拉麵,還要那麼神秘,我就最愛試新的,所以問了店員是什麼拉麵及價錢後,便二話不說點了這個。今次的限定是這款柚子豬骨拉麵,有柚子的話多數都會多份清新感,也跟拉麵很配,未吃就已經很期待。結果也沒令我失望,湯底是淡豬骨湯,有很香豬骨味,算濃也不會很鹹。將上面的柚子啫喱融開後,湯底便加入了很清新的酸味,也有很香的柚子味,非常解油膩感,而且十分開胃。拉麵是粗身拉麵,因為要求要硬麵,所以麵質吃下也不錯,夠硬且彈牙,吃到最後都不會太淋。叉燒是偏瘦的,可能吃下去會有點乾,但我是喜歡不太肥的叉燒,所以很適合我。 朋友點了沾麵4號,份量很大,我試了他一點,沾麵汁是魚介豬骨湯,是濃縮的那種,味道濃厚,不沾麵一起吃會有點鹹,沾的時候都不宜沾太多。叉燒厚切成粒粒,很大塊,且很有肉味,不過質感比我款的叉燒片還要瘦,所以吃下去也會較乾。喜歡挑戰的朋友,我都會比較推薦試試期間限定拉麵

喜歡挑戰的朋友,我都會比較推薦試試期間限定拉麵,不知下次的限定是什麼款的拉麵,可能會有意想不到的驚喜。
2019-12-07
2020-01-12 495 views
今次同細佬來,是小弟第二次光顧,第一次是它剛開業時來過,記得入坐時會有職員等您坐好後推您入位,仲有句口號,不過今次來已經無了。今次來是因為大J,細佬憶起要來食一次,所以我們行完激安殿堂便走來。今次食沾麵。細佬叫的等得比較耐的限賣沾麵,賣相唔差,肉粒同叉燒(唔知算唔算日式叉燒)都好林,油脂唔錯,溏心蛋冇得輸, 麵質偏硬(無了選擇),到了湯底,味道幾好,但太稀,完全掛唔到湯, 而且是直身麵條,掛湯能力十分底,令今次個沾麵變成失敗作, 喪失晒沾麵應有的意義,大大扣分。

細佬叫的

, 喪失晒沾麵應有的意義,大大扣分。
2020-01-09
15 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
2020-01-01 1132 views
一點左右到達已經有10人左右,等了15分鐘就可以入內,在排隊的時候可以預先填寫菜單,所以坐下不久拉麵就上菜。店面頗似到了日本的拉麵小店,外表十分可愛。餐桌上有圖畫指導進食方法,而且是手畫的圖案,可見餐廳十分有心思。魚介豬骨湯拉麵:湯底不會太鹹,醬汁杰度亦十分適當。麵底亦不會太淋,有咬口,而且叉燒不會太肥,與其他拉麵店有些不同。沾麵:每日限量30碗,湯底較拉麵的甜,但不會感到太膩,面底硬度剛剛好。各款拉麵都可以選擇醬汁的多少,面底的份量亦可以選擇,個人認為普通份量的面底還是太多,下次選擇75%就可以了。
店面頗似到了日本的拉麵小店,外表十分可愛。

沾麵

沾麵
2019-12-23 808 views
平時經過拉麵台風都好多人係出面排隊今日好好彩地7點幾去到唔洗排直入😍先講講鋪頭環境 有啲細&迫 不過有大量手畫嘅menu, 食法, 手畫嘅牆襯托 幾有趣侍應互相亦會用日文溝通落單 好有去咗日本小店的feel!我地叫咗兩個拉麵:魚介豬骨湯拉麵&蕃茄湯底芝士拉麵(伊台風)魚介豬骨拉麵 $78伊台風 $88根據貼係面前手畫嘅食法指引:要先飲湯😂湯味濃郁 好‘傑’身 唔係稀某某 但因為太濃 我分唔出兩個湯底嘅分別🙈之後撈埋啲魚鬆,食一啖個塊豚肉 塊肉好大 肉質唔鞋 幾好食再試食拉麵 拉麵係粗拉麵 係我最鍾意🥰(拉麵揀正常份量對女仔嚟講有啲多)拉麵好煙韌!亦好配湯底都係值得推介嘅鋪頭 ps.食夠三張單定唔知三碗拉麵嘅話會送半隻蛋😂😂下次打算嚟試下個骨膠原拉麵🙊
平時經過拉麵台風都好多人係出面排隊
今日好好彩地7點幾去到唔洗排直入😍

侍應互相亦會用日文溝通落單 好有去咗日本小店的feel!

魚介豬骨拉麵 $78

伊台風 $88

根據貼係面前手畫嘅食法指引:要先飲湯😂
湯味濃郁 好‘傑’身 唔係稀某某
但因為太濃 我分唔出兩個湯底嘅分別🙈

之後撈埋啲魚鬆,食一啖個塊豚肉 塊肉好大 肉質唔鞋 幾好食
再試食拉麵 拉麵係粗拉麵 係我最鍾意🥰
(拉麵揀正常份量對女仔嚟講有啲多)
拉麵好煙韌!亦好配湯底

都係值得推介嘅鋪頭
ps.食夠三張單定唔知三碗拉麵嘅話會送半隻蛋😂😂
下次打算嚟試下個骨膠原拉麵🙊
2019-12-22
$83 (Dinner)
2019-12-03 788 views
日本師傅來港創業再回流日本開分店😳‼五六年前的風頭躉,時至今日仍然是大熱食店, 幸好人流去得快, 兩個人只排了十來分鐘🏃拉麵台風的格局同服務跟足日本, 超多手繪圖教食拉麵📌點了基本款魚介拉麵和每日限量的沾麵各一, 另加叉燒和玉子, 不知天高地厚的大哥哥還要加底😵⁉(事實上此店麵底是一般拉麵店1.5倍) 飽到上❤👄有Youtuber評此店: 香港食到呢個水準已經好叻📢確實, 整碗拉麵由湯頭、麵條、配料(如紫菜、荀、溏心蛋)、叉燒均屬above average📝柴魚湯有柴魚味, 溏心蛋有溏心, 麵條粗幼適中能掛湯🧐但與其說是掛湯, 不如說是黏湯, 因湯偏濃稠(尤其是沾麵)🐷叉燒是日式的綑綁叉燒, 肉味濃肉質偏硬, 不是脂肪入口即溶的那種, 好吃不好吃視乎個人口味。 沾麵除了有叉燒, 還有肉條, 肉量一級棒🇯🇵不過, 麵食本身低於室溫, 雖然湯汁超級滾燙, 但肉冷冰冰硬瓜瓜, 難道沾麵想食出打邊爐的香嫩口感🤔❔🙉貼心後記: 除左橡筋紮頭髮, 荃灣店櫈仔好好坐, 而且廚師顏值高

2019-11-17
15 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
台風的好味在於你會念念不忘吃過其他在香港的日式拉麵後,心中依然會說都是台風最好食已經差不多有一年沒有食過,這次在他裝修後第一次回來..味道不變,還是那麼好吃!!店內牆上的畫很可愛,和菜單一樣的手繪是元氣滿滿的感覺,令人每次來到都有一種人情味在沾麵和魚介豬骨湯當十選了後者還是喜歡那熱辣辣的濃湯配菜選了蛋,所以拉麵上有2隻蛋大家可以在午市時在配菜和飲品中二選一不用一會,拉麵便到了這魚介味道是我從其他餐廳食不到的更重要的是我對味精十分敏感但台風的湯頭卻不會令我食完後覺得口乾!相信他們我湯是用料很好加上偏硬的拉麵,很有咬口和彈牙和湯是絕配呢~感覺上他們的叉燒進步了比以前更軟熟好味。食完一整完拉麵真的很滿足,好味之餘份量又多,CP值極高!!!我食了那麼多湯都沒有口渴,真的很難得暫時台風都是我心中第一名
台風的好味在於你會念念不忘

吃過其他在香港的日式拉麵後,
心中依然會說都是台風最好食
已經差不多有一年沒有食過,
這次在他裝修後第一次回來..
味道不變,還是那麼好吃!!

店內牆上的畫很可愛,和菜單一樣的手繪
是元氣滿滿的感覺,令人每次來到都有一種人情味
在沾麵和魚介豬骨湯當十選了後者
還是喜歡那熱辣辣的濃湯
配菜選了蛋,所以拉麵上有2隻蛋

大家可以在午市時在配菜和飲品中二選一

不用一會,拉麵便到了

這魚介味道是我從其他餐廳食不到的
更重要的是我對味精十分敏感
但台風的湯頭卻不會令我食完後覺得口乾!
相信他們我湯是用料很好

加上偏硬的拉麵,很有咬口和彈牙
和湯是絕配呢~感覺上他們的叉燒進步了
比以前更軟熟好味。

食完一整完拉麵真的很滿足,

好味之餘份量又多,CP值極高!!!
我食了那麼多湯都沒有口渴,真的很難得
暫時台風都是我心中第一名

2019-10-12 970 views
好多係荃灣既朋友都應該有聽過呢間拉面店. 夜晚基本上都要排隊, 假期就中午都要排, 我一般會係返工日子過黎食LUNCH, 咁可以避開左排隊時間. 試過佢地既沾面同拉面, 都係最喜歡佢地最原始既魚介豬骨湯拉面. 湯底特別濃郁, 拉面亦都好彈牙, 但叉燒就無太多驚喜, 可能因為面同湯太好了. 我自己唔鐘意筍, 如果走左筍, 可以換多D叉燒落去, 平日中午會送飲品, 如果唔飲可以加多一樣配菜係拉面, 因為餐廳已經提供左水, 所以我通常都加配料.
2019-10-08
$80 (Lunch)
2019-10-10 1051 views
第二次黎食,店舖座位吾多,但好多人排隊食。好誇張......6點開晚市,5點5x分已經系門口有條人龍🤔🤔🤔🤔真系慢少少黎都吾掂😂😂😂人人都為左限量發售既沾麵而來,但我真系攰到無力再將d麵夾黎夾去,就嗌左普通拉麵😂#魚介豬骨湯拉麵 | ᴴᴷᴰ78拉麵份量都幾多,如果無咁大食既話,建議簡番75%或者50%。麵條口感軟硬適中,幾有咬口,岩我口味。店舖主打魚介豬骨湯底,湯底非常之濃郁,但又吾會太咸,而麵條都幾掛湯👍🏻👍🏻叉燒既肥瘦度我都覺得岩岩好,吾會好肥膩,但又吾會乾到柴咁👍🏻👍🏻👍🏻另外溏心蛋我都覺得做得幾出色😊😊下次有機會再試埋其他口味先🤡🤡

真系慢少少黎都吾掂😂😂😂

#魚介豬骨湯拉麵 | ᴴᴷᴰ78

另外溏心蛋我都覺得做得幾出色😊😊

下次有機會再試埋其他口味先🤡🤡

Type of Meal
Dinner
2019-10-02 807 views
一如標題所講,間店真係細細間但就好有日本風味想食呢間拉麵好耐,但次次夜晚見到排長龍就心諗都係下次先啦 😂難得今日下午在荃灣,就去試吓入到鋪頭,店員用日文歡迎,感覺好和風揀咗豬骨湯底店員話下午可以揀一份小食或飲品半價(希望我冇聽錯,因為已經又熱又餓)喺叉燒同埋筍之間作個選擇…ok,叉燒啦~~坐咗一陣,店員就送上熱辣辣拉麵湯底好濃!!! 😲各種配料都唔錯唔錯個麵好彈牙!正喎~~匆匆食完就走,一來我keep住流汗,好“呢hae”二來座位兩邊都係大隻佬我size都係大呀,所以覺得有一點點迫臨走飲埋杯檸檬水,可以自己倒的,成壺在檯上正~~有機會又係遇上唔洗排隊的時候,會再來試埋餘下兩款唔辣的麵 😉
一如標題所講,間店真係細細間
但就好有日本風味

想食呢間拉麵好耐,但次次夜晚見到排長龍
就心諗都係下次先啦 😂
難得今日下午在荃灣,就去試吓

入到鋪頭,店員用日文歡迎,感覺好和風
揀咗豬骨湯底
喺叉燒同埋筍之間作個選擇…ok,叉燒啦~~

坐咗一陣,店員就送上熱辣辣拉麵
湯底好濃!!! 😲
各種配料都唔錯唔錯
個麵好彈牙!正喎~~

匆匆食完就走,一來我keep住流汗,好“呢hae”
二來座位兩邊都係大隻佬
我size都係大呀,所以覺得有一點點迫
臨走飲埋杯檸檬水,可以自己倒的,成壺在檯上
正~~
Type of Meal
Tea
2019-09-21 616 views
魚介豬骨湯底係荃灣台風既主打湯底,而旺角間台風係主打其他湯底既,唔好搞錯呀。荃灣台風拉麵既價錢同份量麵合理。魚介豬骨湯拉麵既配料有紫菜、叉燒同糖心蛋。湯底味道濃郁,拉麵完全吸收湯底既味道。叉燒鬆軟,糖心蛋都唔錯。
荃灣台風拉麵既價錢同份量麵合理。
魚介豬骨湯拉麵既配料有紫菜、叉燒同糖心蛋。
湯底味道濃郁,拉麵完全吸收湯底既味道。
叉燒鬆軟,糖心蛋都唔錯。
2019-09-15 706 views
好耐冇食拉麵了,因為近期開了大大小小的冰廳冰室,注意力去了那邊尋寶。今午行過荃灣大河道見到 拉麵台風 便很有衝動的入去吃番一碗。點餐紙好似冇乜嘢可以揀,但其實好吃的都在這兒。我們都選了魚介豬骨湯拉麵,這兒的麵量很多,有二個即食麵左右,所以店員會細心的告訴你一聲,如果唔想要太多份量可以選75%或者50%以免浪費。魚介豬骨湯拉麵 是拉麵中的王道,這兒很細心有圖畫教你進食方法,先淺嘗一口湯之後再吃麵,跟住將2/3魚粉撈勻再吃,又有另一番滋味。我好喜歡台風的湯底,不會太咸,醬汁適量的杰度又足夠掛麵,麵身彈牙,特製叉燒肥美,有肉香,太耐冇吃 一樣都咁好味,保持水準,而且價錢非常合理,一碗只是$78。

2019-09-02 749 views
下雨天想吃暖的下肚,跟朋友選了這間拉麵店。座位不多,但服務很好男侍應會幫忙拉好座位又溫柔遞上橡筋予長髮女生。店裡的顧客都輕聲說話能靜靜欣賞,品嚐拉麵食物 / 伊台風 $88蕃茄口味配上赤燒芝士,湯底沒有被蕃茄強行入侵,能保留湯底本身的特色之餘,反而有一種調和,微酸不會膩。配料也很和諧,特別喜歡那糖心蛋與竹筍。魚介豬骨湯 $78喜歡那麵底硬底適中有咬口,日式叉燒厚度與脂肪的比例良好,不油膩又不會乾柴是荃灣區的拉麵推薦會再來啊。
下雨天想吃暖的下肚,
跟朋友選了這間拉麵店。

座位不多,但服務很好
侍應會幫忙拉好座位
又溫柔遞上橡筋予長髮女生。

店裡的顧客都輕聲說話
能靜靜欣賞,品嚐拉麵

食物 /
伊台風

伊台風 $88
蕃茄口味配上赤燒芝士,湯底沒有被蕃茄
強行入侵,能保留湯底本身的特色之餘,
反而有一種調和,微酸不會膩。配料也很
和諧,特別喜歡那糖心蛋與竹筍。

魚介豬骨湯 $78
喜歡那麵底硬底適中有咬口,日式叉燒厚
度與脂肪的比例良好,不油膩又不會乾柴

是荃灣區的拉麵推薦
會再來啊。

伊台風
有誠意既拉麵,份量一定飽,雖然有時候要排隊等候但真心值,而且服務態度好,尤其是女士若果長頭髮入去,他們職員見你不方便食拉麵會主動送一條黑色橡筋俾你以免你頭髮沾到,另外一個特別服務好適合d細食&挑食既人,拉麵可以少份量亦可以唔要某d配料既人,餐廳會問您換唔換其他配料,以及可以主動同佢講麵既軟硬程度,我光顧無數次曾經發生一件事廚師睇錯我當日挑我款拉麵煮錯左,當然佢當時有問我需唔需要換,我話唔洗,因為都唔想浪費食物,直到付錢時員工都好好一直同我講唔好意思兼俾左一張無限期加配料既卷我,當時都好意外同深刻。服務水準一直沒變👍🏻👍🏻
膠原撈拉麵
膠原撈拉麵
2019-08-12 599 views
到了店舖門外,約有10人在等候。店員迅速遞上下單紙,全店共有五款麵,可選的選項不多,但就有齊拉麵、沾麵和撈麵三種吃法。等候時間大約在半小時左右,唯當天天氣皓熱,在門外等得滿頭大汗。沾麵($83)沾麵每日限售30碗,今天大約3點下單,仍可嘗到沾麵。日本傳統的沾麵其中一派是熱湯冷麵,這家店舖也是這個派別,餐廳也有明確標示。沾麵一上枱,頗有份量。常見的配料叉燒,仲有一大塊和一堆叉燒粒。另外,配料還有筍、葱、椰菜絲和半隻糖心蛋。碗的一個有一片檸檬, 但不知其用途。夾起麵,沾上一點麵汁。麵條屬於較粗的那一種,吃起來爽口彈牙,屬於我比較喜歡的那一種。醬汁不算特別濃郁,但應有的魚介和豬骨湯味都足夠。另外,店家有提供蒜蓉和黑胡椒粒,可以加在沾麵集中,提升風味。整體表現不俗,屬於香港吃過的沾麵中比較好的店舖。叉燒偏瘦,味道足夠,但算不上鬆化。配料表現整體不錯,筍味道清淡,有麻油香,往常不吃筍的我都把筍吃光。糖心蛋有糖心效果,但味道不夠,蛋黃邊緣有點過熟。極限台風($83+10)這碗麵是男朋友點的,是一款辣味的拉麵。它這碗麵加了麵底($10),所以份量比較大。麵的配料與我的沾麵差不多,多了芽菜和紫菜上的魚

沾麵($83)

極限台風($83+10)
這碗麵是男朋友點的,是一款辣味的拉麵。它這碗麵加了麵底($10),所以份量比較大。麵的配料與我的沾麵差不多,多了芽菜和紫菜上的魚介粉。嘗了一口湯,辣味是屬於直達喉嚨的那種,配上麵一起吃,能夠讓人一口接上一口。湯底味道鹹淡適中,配上辣油的味道,頗為香口。而麵底應該是與沾麵的那種一樣,掛湯能力一般,但質地相當好。

拉麵的辣芽菜味道正常,有麻油味,口感爽口。叉燒的份量也給得大方,足夠配麵。麵底加的份量非常多,男朋友到最後也吃不完,建議大胃王才選擇加麵底。

店舖的食物質素不錯
,是香港的拉麵店中屬於好吃的店。但店舖環境較為狹窄,冷氣也不夠涼,感覺有點侷促。下次可能趁天氣稍涼才回訪。

2019-08-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 沾麵
  • 紅色暴雨拉麵