2021-04-09 530 views
今日去食拉麵,這間拉麵很多人排隊。等了大概25分鐘才入座。我叫了極限台風拉麵,是海蝦鹽豬骨湯拉麵。味道有蝦味,而且麵身夠硬,不會過軟。另外兩塊肉都夠大。整體感覺不錯,想去試食沾麵,但是每日限定只有30個。至於價錢方面與普通拉麵差不多。
今日去食拉麵,這間拉麵很多人排隊。等了大概25分鐘才入座。

2021-04-03 3381 views
本來係想食一間只有熟客仔知道嘅樓上泰國私房菜上到去先發現原來執左。。呢個疫情真係打低左好多有實力嘅餐廳。。行下行下見到橋底下嘅台風其實我一次都冇食過每次都比佢嘅誇張人龍所嚇怕今次連呢間嘅人龍都大大減少 所以就終於的起心肝排隊一陣之後就有位員工走過黎大概我地係第三至五張枱“比張點餐紙你地先” 我地接過張紙“比枝筆你地先” 我地再拎埋枝紅色sign pen把聲係低沉有啲小磁性( ´▽`) 唔知點解覺得有啲好笑不過咁樣會有種等到見到𥌓光嘅感覺咁就比左兩張紙我地 我覺得其實都幾好 因為真係坐低三兩分鐘個麵就會放喺你面前所以代表你企出面排隊嘅時間已經包埋落單等餐我個人中意用粗筆頭嗰邊寫野 好似清晰啲但注意會墨水會過底 出現一點點紅印 盡量輕力同唔好用手墊底我地又兩個人 我就周圍行下影下相正門對出會有塊咁嘅板 其實點餐紙一幅圖都冇 望住 伊台風 真係唔知咩黎( ´▽`)原來大門就有簡介每一碗麵雖然驟眼望落去有啲亂但仔細啲望係連插圖都有考慮過魚介豬骨就畫魚同豬伊台風畫蕃茄芝士極限台風係紅色暴雨拉麵哦! 但睇OpenRice 好似呢個限定都好耐?不過第一次黎 對我就點都有新鮮感嘅入去啦 到我地啦餐廳盡
本來係想食一間只有熟客仔知道嘅樓上泰國私房菜
上到去先發現原來執左。。
呢個疫情真係打低左好多有實力嘅餐廳。。
行下行下

一陣之後就有位員工走過黎
大概我地係第三至五張枱
“比張點餐紙你地先” 我地接過張紙
“比枝筆你地先” 我地再拎埋枝紅色sign pen
把聲係低沉有啲小磁性( ´▽`)
唔知點解覺得有啲好笑
不過咁樣會有種等到見到𥌓光嘅感覺

盡量輕力同唔好用手墊底

我地又兩個人 我就周圍行下影下相

正門對出會有塊咁嘅板
其實點餐紙一幅圖都冇
望住 伊台風 真係唔知咩黎( ´▽`)
原來大門就有簡介每一碗麵
雖然驟眼望落去有啲亂
但仔細啲望係連插圖都有考慮過
魚介豬骨就畫魚同豬
伊台風畫蕃茄芝士

極限台風係紅色暴雨拉麵
哦! 但睇OpenRice 好似呢個限定都好耐?
不過第一次黎 對我就點都有新鮮感嘅

眼前睇到嘅個個area都好似有啲分別
我睇嘅係呢三幅圖
右手邊係教你應該點樣食三款面
因為我食慣湯麵
所以見到沾麵最後原來可以問店員加湯覺得新奇!
但一早落左單就下次試下嗌唔嗌到佢
魚介豬骨湯

我個麵先到 係最保險嘅魚介豬骨湯拉麵( ´▽`)
就咁睇落去 我一啲額外嘅嘢都冇加
但成個麵都已經好full
然後就按指示 唔撈均啲魚粉 飲啖湯先。。
但我覺得隻羮個位置有啲tricky..
一拎起隻羮 啲魚粉就四散( ´▽`)
然後因為料多 隻羮又大隻 試啖湯就有少少難度
都係少少地飲好少 嗯 係濃郁嘅
味道係好嘅 有豬骨嘅味道
食少少麵 雖然點餐紙冇得揀麵嘅硬度
但啱啱好係我中意嘅少少偏硬!
所以我係中意食嘅!
好啦之後我就冇再三分一同三分二咁按步驟班

多料到差啲連湯都睇唔到

你張點餐紙會放碗底 即刻都望一望佢加咗啲乜
咦我而家先知我地誤會左
因為碗野有芽菜 我一直以為加左辣味芽菜
原來冇!我地仲話佢辣味芽菜唔辣添( ´▽`)
半熟蛋係原隻 叉燒一份應該係2-3塊
湯底比我嗰碗略略深色少少 都係濃郁
另外有明顯係放哂料之後再淋一圈辣油
因為唔知呢道辣嘅程度係點 嗌左普通辣
如果係真係食得辣又係想食辣 建議大辣起跳
不過如果唔係好食得辣 又想試下
咁就普通辣 加 斟定一杯水( ´▽`)
其實都好難講 食得辣嘅人就真係覺得唔辣
我唔食得辣 就都已經覺得辣但都仲算食到
不過食多兩啖就要飲水( ´▽`)

最後附上單據一張 原來三碗收據送隻蛋

其實好抵食 78/83蚊已經係滿滿一碗有蛋有叉燒
不過冇經驗唔知
以為係細樽裝烏龍茶 原本係罐裝道地( ´▽`)
我個人覺得飲汽水會影響飲湯個味道
建議揀飲水 如果好唔中意個口腔留有湯底味
食完先出去買野飲
2021-03-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2021-03-21 902 views
😋味道:8.6/10📸打卡:7/10🗣服務:8/10🏡環境:7/10💵人均:$80-110💰性價比:8/10👍🏻推薦度:8.5/10🏃🏻‍♀️回頭率:80% .🏡佢有三間分店 但我淨係食過荃灣呢間🙈住荃灣嘅人都知 呢間拉麵真係長期排長龍😩就算非凡忙時段都要排兩三枱🥺所以就睇下佢有幾巴閉٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و拉麵店係以吧枱嘅形式坐 比較擠逼🥲牆上有漫畫 播住動漫歌 好有日本小店嘅感覺😆每碗拉麵都有得揀份量同埋醬汁多少今次兩個都揀咗正常份量 佢嘅份量比較多 正常女仔叫75%都差唔多~.🍅伊台風 $88 (9/10)呢碗即係蕃茄芝士拉麵🍜茄控被佢嘅湯底驚艷到了(*¯︶¯*)茄香茄酸配埋豬骨香味🤤側面仲有魚介粉叉燒好大塊 肥瘦適中 好香肉味😌上面有芝士粒 如果浸湯會融融地仲會拉芝!成個拉麵好香好濃 但同平時一般嘅豬骨湯拉麵又好唔同係比較鮮味 酸酸甜甜 唔會好油好漏😋.🐟魚介豬骨湯拉麵 $78 (8.2/10)呢個相對地冇咁特別可能魚介豬骨湯比較普遍😛不過都係好出色o(^▽^)o魚介湯底鮮甜 有豬骨香濃嘅味麵質唔硬唔淋啱啱好 仲好彈牙😌叉燒都一樣 好大塊又好香肉味不過糖心蛋偏熟一啲 但都好入味好正🤤.🐼其
😋味道:8.6/10
拉麵店係以吧枱嘅形式坐 比較擠逼🥲
牆上有漫畫 播住動漫歌 好有日本小店嘅感覺😆
每碗拉麵都有得揀份量同埋醬汁多少
今次兩個都揀咗正常份量
佢嘅份量比較多 正常女仔叫75%都差唔多~

🍅伊台風 $88 (9/10)
呢碗即係蕃茄芝士拉麵🍜
茄控被佢嘅湯底驚艷到了(*¯︶¯*)
茄香茄酸配埋豬骨香味🤤側面仲有魚介粉
叉燒好大塊 肥瘦適中 好香肉味😌
上面有芝士粒 如果浸湯會融融地仲會拉芝!
成個拉麵好香好濃
但同平時一般嘅豬骨湯拉麵又好唔同
係比較鮮味 酸酸甜甜 唔會好油好漏😋
伊台風

🐟魚介豬骨湯拉麵 $78 (8.2/10)
呢個相對地冇咁特別

由湯底去到麵質去到叉燒去到糖心蛋都好高質😋
雖然環境逼左啲 但都好有日本風味🤣
推薦🤩👍🏻
2021-03-17 571 views
今日去咗接K先生放工因為早過平時放工所以就決定試吓呢一間平時經過都排好長龍嘅拉麵排咗一陣已經有員工拎咗張紙仔出嚟叫我哋睇吓食啲乜嘢,因為我好鍾意食沾麵所以就即刻問佢仲有冇(因為限定30碗一日)好彩仲有所以就決定繼續排隊排咗大概30至35分鐘,一路後邊條隊都冇短過入到去等咗一陣就已經好快有得食K先生鍾意食拉麵多啲,我就鍾意食沾麵多啲我哋仲發現咗佢如果唔想要筍嘅話可以揀多少少其他嘅配菜(加叉燒粒都可以)沾麵比拉麵濃味 但係因為個面係凍嘅,我又食得比較慢,所以好快個湯就凍咗,個麵硬嘅程度係我好鍾意嘅有好夠彈牙我嗰日都算肚餓,但係都食唔晒,因為佢個麵真係好多,之後都要K先生幫手食埋佢
今日去咗接K先生放工

所以就決定繼續排隊
排咗大概30至35分鐘,一路後邊條隊都冇短過

入到去等咗一陣就已經好快有得食

K先生鍾意食拉麵多啲,我就鍾意食沾麵多啲

沾麵
2021-03-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 魚介豬骨湯拉麵
  • 沾麵
同事介紹話荃灣大河道有間開左好耐又好好食既拉麵鋪係香港要搵好食既拉麵簡直係難如登天所以特登前往朝下聖到達時間大約1330 啱啱過左lunch hour但仍然都要係門口排隊,大約等左15分鐘就入得因為等待期間店員會比張點菜紙你揀左野食野所以一坐低基本上就有野食男朋友叫左魚介豬骨拉麵 (第一張圖)佢話d叉燒太瘦 但拉麵既湯底都不錯我就叫左台風拉麵 (第二張圖)係蕃茄+芝士既拉麵因為我叫左濃醬油所以真係超級濃郁既蕃茄味小總結:係香港尼講都算係數一數二既拉麵,對拉麵有一份執著既你不妨試吓
同事介紹話荃灣大河道有間開左好耐又好好食既拉麵鋪

係香港要搵好食既拉麵簡直係難如登天

所以特登前往朝下聖

到達時間大約1330 啱啱過左lunch hour
但仍然都要係門口排隊,大約等左15分鐘就入得

因為等待期間店員會比張點菜紙你揀左野食野

所以一坐低基本上就有野食

男朋友叫左魚介豬骨拉麵 (第一張圖)
佢話d叉燒太瘦 但拉麵既湯底都不錯

我就叫左台風拉麵 (第二張圖)
係蕃茄+芝士既拉麵
因為我叫左濃醬油所以真係超級濃郁既蕃茄味

魚介豬骨拉麵

台風拉麵
2021-03-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
台風拉麵
台風可以話係我最鍾意食既拉麵店,計計埋埋我諗我都食過超過10次😂最近見佢推出翻以前長駐係menu既紅色暴雨,我就即刻去食下。果然,幾時去到都係要排隊,由佢啱啱開舖到宜家,好似黎親都係要排隊🙈今日平日12點幾去到,前面已經有6、7個人排緊,果然台風長期都係咁人氣👬不過無論點都無阻我想食台風既決心! 1⃣️紅色暴雨拉麵(大辣)($83)食過台風好多次,但係因為以前唔係好食得辣,所以一路都冇試過呢個。宜家大大下,個人越黎越鍾意食辣,咁啱見到佢個紅色風暴限時回歸,作為台風忠實fans我緊係要去試下!  本身有諗過挑戰自己嗌個九號風球辣,自虐一下😂但係排隊果陣我問個店員,店員話真係好辣,同埋檯面會有辣粉同辣油,如果唔夠辣可以再加,所以我就嗌左個大辣算la。佢既辣味係幾爽既😂食完之後覺得成個肚都熱左,如果凍啲既時候食就正la。  碗麵有啲筍、溏心蛋、青蔥、一座山咁既辣味芽菜,同埋好多叉燒🤤仲有啲魚介粉係片紫菜上面。一黎到,就咁試飲左個湯底先,好味😍因為有辣味,成個湯底更加香更加惹味,食落會越食越辣,但係好正🤤我之後仲再加左辣粉辣油落去令佢再辣啲🔥下次有機會我一定要試下佢既九號風球辣!  食左幾啖之後,

1⃣️紅色暴雨拉麵(大辣)($83)

食過台風好多次,但係因為以前唔係好食得辣,所以一路都冇試過呢個。宜家大大下,個人越黎越鍾意食辣,咁啱見到佢個紅色風暴限時回歸,作為台風忠實fans我緊係要去試下!  本身有諗過挑戰自己嗌個九號風球辣,自虐一下😂但係排隊果陣我問個店員,店員話真係好辣,同埋檯面會有辣粉同辣油,如果唔夠辣可以再加,所以我就嗌左個大辣算la。佢既辣味係幾爽既😂食完之後覺得成個肚都熱左,如果凍啲既時候食就正la。  碗麵有啲筍、溏心蛋、青蔥、一座山咁既辣味芽菜,同埋好多叉燒🤤仲有啲魚介粉係片紫菜上面。一黎到,就咁試飲左個湯底先,好味😍因為有辣味,成個湯底更加香更加惹味,食落會越食越辣,但係好正🤤我之後仲再加左辣粉辣油落去令佢再辣啲🔥下次有機會我一定要試下佢既九號風球辣!  食左幾啖之後,撈埋個魚介粉落去個湯底到,湯底既濃度同埋香味更加升級⬆️好正。

2⃣️魚介豬骨湯拉麵($78)

呢個係佢最經典既拉麵,以前我黎食,差唔多次次黎都係嗌呢個,湯底好濃好香,特別加埋魚介粉落去之後,食得出豬骨濃湯上再多一層香濃既魚香味,超正😌  呢碗拉麵同埋啱啱既紅色暴雨拉麵一樣,午市贈送既配料我地都揀左特製叉燒,原本佢已經有兩大片叉燒,加埋佢碎粒狀既叉燒,成碗拉麵勁多餸,食到最尾都仲有叉燒食🤭佢呢度既叉燒係偏厚身同埋瘦啲既,但係真係好大塊😳同埋會有少少鞋,我自己就覺得冇所謂la,始終佢個湯底真係太正😋碎粒既叉燒就煮得淋啲同埋入味啲既,覺得配料加叉燒都幾唔錯,可以一次過食曬佢兩款唔同既叉燒👍  另外呢度既溏心蛋都好正,好流心我好鍾意。而麵方面,細食既人要留意la,呢度既麵量係比正常拉麵店多1.5倍架!自己可以因應自己既食量揀翻正常麵量、75%麵量或者50%麵量,避免浪費食物la。我就食得曬既,所以就照嗌正常麵量😌呢度既麵質都可以自己揀,想要軟啲硬啲定普通,兩碗麵我地都係揀普通。佢既麵係偏硬有咬口,好掛湯好好味😚  同埋呢度係有教埋你應該點食個麵🍜首先試左啖湯食左條麵先,之後再撈啲2/3魚介粉落去個湯到,再試下,到最後食到差唔多既時候再落埋淨低既魚介粉同埋跟自己喜好落啲蒜蓉、胡椒粉落去食,咁樣就可以一碗麵試到唔同既口味😋我特別鍾意落蒜蓉落去,落完之後個湯底更加香,重口味人士一定鍾意!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
其實之前都試過旺角嗰間台風好幾次,然後有一次經過銅鑼灣就入去銅鑼灣台風到試,拉麵嘅款係唔同。把心一橫去埋荃灣試 荃灣係最多人排嘅一間,有心食者要有耐性唷。我推介佢嘅骨膠原沾麵,一pat骨膠原喺碗麵上面,怕太油可以撈少啲,麵好多好飽同埋塊肉都好好食。
  • 骨膠原撈麵
2021-01-14 1274 views
今天來到想來很久的{拉麵台風}吃拉麵!每次經過這裡,總看見不少人在排隊,今天也不例外。排隊的時候,店員會派發點餐紙和筆給客人,客人可以在入座前先點好餐。這裡的拉麵款式並不多,大約只有五款共分為三大類,包括湯麵、撈麵和沾麵。店員說今天小食或餐飲可選一款半價享用,所以除了「魚介豬骨湯拉麵」($78)外,也額外點了「半熟蛋」。大約等了二十五分鐘後入座。店內光線充足,播放着音樂。環境不大,大約只有十多個坐位。桌底下備有籃子供客人放置手袋等物品。值得一提的是店內外張貼着一張張可愛卡通畫作,介紹着店內幾個主要拉麵款式,而且還有建議的進食方法呢!決定要跟着指示品嚐看看! 湯拉麵上桌,感覺整體的顏色和散發的香味都很吸引。麵的配料包括有叉燒、京蔥、竹筍、紫菜和魚介粉,還有加配的半熟蛋。步驟一,先喝一口湯。果然跟目測到的一樣,湯汁味道非常濃郁,帶鮮味,口味較重不過不會過份油膩。步驟二,吃麵。這裡用的是麵條粗幼適中的中太麵,麵的掛湯能力高,質地夠爽滑彈牙,讓人一口接一口。接著添加2/3魚介粉到湯麵中撈勻。所謂魚介粉,就是用魚乾磨成的粉末,添加到豬骨湯後,可以讓湯麵更香更鮮甜。吃幾口叉燒,
今天來到想來很久的{拉麵台風}吃拉麵!

每次經過這裡,總看見不少人在排隊,
今天也不例外。

排隊的時候,
店員會派發點餐紙和筆給客人,
客人可以在入座前先點好餐。

這裡的拉麵款式並不多,
大約只有五款共分為三大類,
包括湯麵、撈麵和沾麵。
店員說今天小食或餐飲可選一款半價享用,
所以除了「魚介豬骨湯拉麵」($78)外,
也額外點了「半熟蛋」。

大約等了二十五分鐘後入座。

店內光線充足,播放着音樂。
環境不大,大約只有十多個坐位。
桌底下備有籃子供客人放置手袋等物品。
值得一提的是店內外張貼着一張張可愛卡通畫作,
介紹着店內幾個主要拉麵款式,
而且還有建議的進食方法呢!
決定要跟着指示品嚐看看!

魚介豬骨湯拉麵
湯拉麵上桌,感覺整體的顏色和散發的香味都很吸引。
麵的配料包括有叉燒、京蔥、竹筍、紫菜和魚介粉,
還有加配的半熟蛋。

步驟一,先喝一口湯。
果然跟目測到的一樣,
湯汁味道非常濃郁,帶鮮味,
口味較重不過不會過份油膩。

步驟二,吃麵。
這裡用的是麵條粗幼適中的中太麵,
麵的掛湯能力高,質地夠爽滑彈牙,
讓人一口接一口。

接著添加2/3魚介粉到湯麵中撈勻。
所謂魚介粉,就是用魚乾磨成的粉末,
添加到豬骨湯後,可以讓湯麵更香更鮮甜。

吃幾口叉燒,老實說叉燒讓我有點失望。

兩塊薄切叉燒較瘦,
肉質乾身也不幼滑,而且味道較咸。
浸湯愈久,更是變得重咸呢!

旁邊的竹筍夠爽口,
半熟蛋夠流心而且味道香甜。

份量方面,一碗拉麵實在非常有飽肚感,
建議女孩子點少麵以免浪費食物,
這裡有50%麵量和75%麵量選擇喔!

總括來說,{拉麵台風}的「魚介豬骨湯拉麵」味道濃郁,
美中不足的是叉燒水準稍遜,
喜歡吃重口味拉麵的朋友不妨一試。
2020-12-22
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2020-12-23 1300 views
突然好想去荃灣行一轉,好耐冇去打街機啦!玩左一陣之後突然記起拉麵台風係荃灣,咁啱老友收工係5點半係荃灣,所以約埋老友去食麵。大約5點50分左右已經有十幾人排緊隊,以我所知店內唔係好大,好彩早到黎排隊,一夠鐘開店就可以入店啦。我同友人一樣點左魚介豚骨湯拉麵,係旺角台風食既沾麵湯有啲唔同,哩碗拉麵既湯口感比較濃稠,😋👍👍有濃濃既豚骨湯味中有淡淡既魚介既鮮甜味,麵使用既係中太麵,比起旺角店食既沾麵感覺上幼身啲🤔口感一樣彈牙,麵質煙韌爽口😋😋👍👍麵入面既配料有叉燒,糖心蛋,京蔥,竹筍。叉燒有兩塊,睇落唔係好肥好似好瘦咁,不過食落去唔會柴,而且好有肉既彈性,糖心蛋有半只,可惜蛋黃流心比較少,竹筍有再加工,有淡淡既麻油,冇左筍個種怪味,好細心呢😋🥰🥰係紫菜上有一匙木魚粉,食左一啖麵之後加埋落湯度再食麵,將木魚粉同麵沾埋一齊再食,增加左豚骨湯入面既甜味😋😋真係好好味丫,如果觀塘區都開到一間就好啦。🥰店內既位置大約有十幾個位,枱係使用淺色系既石材,桌面乾淨整齊唔會黐立立,✨✨播住適當音量既音樂,🎶🎶枱下面每個位都有個籃提供比客人放手袋,店內環境算幾好,只係我坐個張櫈搖得好勁🤔下次再黎荃灣會再黎食麵。🥰
突然好想去荃灣行一轉,好耐冇去打街機啦!
玩左一陣之後突然記起拉麵台風係荃灣,
咁啱老友收工係5點半係荃灣,
所以約埋老友去食麵。

大約5點50分左右已經有十幾人排緊隊,
以我所知店內唔係好大,好彩早到黎排隊,
一夠鐘開店就可以入店啦。

我同友人一樣點左魚介豚骨湯拉麵,
係旺角台風食既沾麵湯有啲唔同,
哩碗拉麵既湯口感比較濃稠,😋👍👍
有濃濃既豚骨湯味中有淡淡既魚介既鮮甜味,
麵使用既係中太麵,
比起旺角店食既沾麵感覺上幼身啲🤔
口感一樣彈牙,麵質煙韌爽口😋😋👍👍

麵入面既配料有叉燒,糖心蛋,京蔥,竹筍。
叉燒有兩塊,睇落唔係好肥好似好瘦咁,
不過食落去唔會柴,而且好有肉既彈性,
糖心蛋有半只,可惜蛋黃流心比較少,
竹筍有再加工,有淡淡既麻油,
冇左筍個種怪味,好細心呢😋🥰🥰

係紫菜上有一匙木魚粉,
食左一啖麵之後加埋落湯度再食麵,
將木魚粉同麵沾埋一齊再食,
增加左豚骨湯入面既甜味😋😋
真係好好味丫,
如果觀塘區都開到一間就好啦。🥰

店內既位置大約有十幾個位,
枱係使用淺色系既石材,
桌面乾淨整齊唔會黐立立,✨✨
播住適當音量既音樂,🎶🎶
枱下面每個位都有個籃提供比客人放手袋,
店內環境算幾好,只係我坐個張櫈搖得好勁🤔
下次再黎荃灣會再黎食麵。🥰🥰🥰
2020-12-20 943 views
一間喺荃灣好出名既拉麵店2點幾鐘去到依然係要排隊嚐辣既我 就梗係叫左個極限台風 大辣呢間餐廳好貼心咁可以揀麵量 已經叫左75%但依然係好大既一碗湯底味道係好唔錯 夠濃郁叉燒肥瘦均勻 流心蛋就一般還好唯一就係覺得 個麵質感覺有啲硬 不過都係值得一試既
一間喺荃灣好出名既拉麵店

唯一就係覺得 個麵質感覺有啲硬

不過都係值得一試既

2020-11-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
極限台風
食完一定要快啲走呀, 因為想間餐廳做多幾轉檯,等佢生存到。好餐廳難求,一定要好好保護(店員好有禮貌,服務態度良好)唔好誤會,佢哋從來冇趕我地走味道一流,今次食沾麵,正,啲麵好彈牙,個汁好濃郁,加咗兩次湯都唔會覺得太淡。 老實講啲配菜一般,最正係個湯同埋個面。我係一個冇耐性嘅人,因為佢評價很好,所以都願意為咗佢等半小時,事後證明係絕對值得。不過都唔知有冇下一次,因為我嘅耐性真係麻麻地 🤣🤣🤣🤣PS. 食左幾啖原本嘅口味之後,可以試下加佢嘅蒜泥(提升湯底嘅肉味),同埋加辣,正正子唯一美中不足🤔🤔🤔係冇得食辣芽菜
(店員好有禮貌,服務態度良好)
唔好誤會,佢哋從來冇趕我地走

唯一美中不足🤔🤔🤔係冇得食辣芽菜
  • 魚介豬骨湯拉麵
2020-12-02 587 views
每次食至少都要排半個鐘,最耐果次我試過排咗一個鐘頭八個字,但係係值得嘅!因為呢度嘅沾麵麵質好彈牙,個湯又夠濃厚,半熟蛋夠流心😋不過個湯凍得好快,食到三份二通常個湯已經凍哂。同埋呢度份量都好大吓,女仔食嘅話建議你嗌少麵。
每次食至少都要排半個鐘,
最耐果次我試過排咗一個鐘頭八個字,
但係係值得嘅!
因為呢度嘅沾麵麵質好彈牙,
個湯又夠濃厚,
半熟蛋夠流心😋
不過個湯凍得好快,
食到三份二通常個湯已經凍哂。
同埋呢度份量都好大吓,
女仔食嘅話建議你嗌少麵。
2020-11-12 781 views
次次經過都好多人排長龍,今晚唔係好肚餓又想食拉麵就排下隊😊排左40分鐘左右,要齊人至可以入座。魚介拉麵粗麵我本身就一般,都係鍾意幼都多。呢個魚介湯底好濃味,好好飲,我差唔多飲晒啲湯最美中不足係叉燒,好鞋唔好食🙈呢間一次就算啦😅其實荃灣仲有好多拉麵選擇
次次經過都好多人排長龍,今晚唔係好肚餓又想食拉麵就排下隊😊
排左40分鐘左右,要齊人至可以入座。

魚介拉麵
粗麵我本身就一般,都係鍾意幼都多。
呢個魚介湯底好濃味,好好飲,我差唔多飲晒啲湯
最美中不足係叉燒,好鞋唔好食🙈
呢間一次就算啦😅
其實荃灣仲有好多拉麵選擇
2020-11-03 657 views
原味個湯好濃,配左魚介粉令個湯更有層次感,不過食食下會覺得有d滯好容易飽,而且份量有d大,好在有得揀麵嘅份量,如果揀左50%麵量,可以選擇加多份配菜。食過幾次原味,今次試左極限台風-紅色暴雨拉麵(少辣),可能我揀左少辣,所以都唔算好辣。個人鍾意加辣嘅極限台風多過原味魚介湯,個辣味唔會搶左魚介嘅香味。拉麵麵質唔錯,豬肉亦都好大塊。不過今次食個配菜我覺得有d退左步,好似唔係好入味咁。- 紅色暴雨拉麵 $83

- 紅色暴雨拉麵 $83
2020-10-20 944 views
有一日lunch好想食拉麵 於是忍唔住又去台風拉麵食 台風拉麵永遠都係好多人係到排隊 但係一個人去食相對比較快排到我 我坐低咗見有個紅色風暴嘥山拉麵係辣辣哋嘅 由於我都好鍾意食辣 於是我二話不說就叫咗你碗試一試 上碟後 一如既往都係非常精致 味道嚟講 佢嘅麵質都係同之前一樣非常彈牙爽口 唔似其他店咁 而且份量好大好足 非常適合我嘅食量 佢嘅湯底係幾夠辣 配合佢嘅麵係非常之唔錯 最後值得一讚係佢嘅流心蛋 真係每一次都係咁好食 下次有時間會再試其他款